Un produs Blogger.

luni, martie 30, 2015

Proiectul guvernamental al Legii pensiilor militare este inca in curs de elaborare

26 comments
In ziua de 30 martie 2015 reprezentantii MApN si MAI au raspuns unei intrebari a senatoarei Cristiana Anghel referitoare la momentul in care cele 2 ministere au de gând sa prezinte spre adoptare un proiect al Legii pensiilor militare.
Reprezentantele celor 2 ministere au prezentat raspunsuri identice, semn ca exista o colaborare strânsa intre ministrii Dusa si Oprea in procesul de elaborae a proiectului.
Era un motiv in plus pentru a urmari ce vor informa cele 2 ministere, fie si pentru a intelege in ce raport se afla fata de proiectul lui Mircea Dogaru, inregistrat la Camera Deputatilor de un grup de 8 deputati si senatori.
Din raspunsuri rezulta ca MApN si MAI nu-si insusesc proiectul Dogaru si ca la cele 2 ministere inca se lucreaza pentru elaborarea proiectului de lege.
Cei care doresc sa auda ce au declarat  reprezentantele celor doua ministere pot audia inregistrarea sedintei Senatului din data de 30 martie 2015,  minutele 120-125, aici
In zilele urmatoare va aparea pe site-ul Senatului si forma scrisa a raspunsurilor.
Senatoarea Anghel a somat ministerele ca in sedinta de lunea viitoare, de interpelari/intrebari, sa prezinte un termen pâna la care vor depune proiectul in Parlament.

26 de comentarii:

Huhu Rezea spunea...

Doamna Anghel staruie in a raspandi si acum o prostie lansata in urma cu 3-4 ani de scmd, cum ca un plutonier ar avea pensia mai mare decat a unui general.Niciodata nu s-a documentat aceasta afirmatie.In realitste, domnii compsrau mere cu pere, adica pensia plutonierului recalculata pe baza veniturilor reale din Fisa de la Cmj cu pensia colonelului sau a generalului recalculata pe baza salariului mediu, in baza Hg 735/2010. De...domnii colonei si generali au respectat indicatiile Scmd de a boicota actiunile de procurare a adeverintelor cu venituri de la Cmj.
Nu a mai verificat nimeni cu cat au depasit prin revizuire pensiile generalilor protestatari pensia sarmanului subofiter, ramas anonim dar de poveste.

Elisav spunea...

Penibile reprezentante ale structurilor militare!
Daca asemenea persoane conduc institutii militare inseamna ca am ajuns deja prea jos. N-au fost in stare sa prezinte fiecare un document original care sa reprezinte punctul de vedere al unui minister.Pur si simplu si-au pasat una alteia acelasi document.PENIBIL.

Huhu Rezea spunea...

@elisav
Cele doua doamne i-au reprezentat pe cei doi ministri, nu au actionat de capul lor.
Au transmis mesajul ca cele 2 ministere au o pozitie comuna.
Totusi, cea de la MAI putea sa spuna ca adera la raspunsul citit de doamna de la MApN in loc sa plictiseasca asistenta prin citirea aceluiasi text.

uber spunea...

Eroare!
Mamaia senator a zis ca s-a ajuns ca un subofiter dintr-o unitate militara sa aiba o pensie mai mica decat un colonel. Tot mamaia a mai zis ca unii dintre militari nici nu mai sunt printre noi, deci concluzionam ca subofiterii nu sunt militari. Alta elucubratie a bietei femei, a mai zis ca alti militari(!!?!?) abia isi mai duc zilele pentru ca s-a ajuns la situatia ca un subofiter sa aiba pensia mai mica decat un colonel(!!??!#@!). Io cred ca saraca a tras ceva la masea inainte de a lua cuvantul, nu ca asa obisnuieste ci doar ca sa-si faca curaj sa abordeze o problema asa de serioasa. Inca vo doi trei sustinatori d'astia si sa te tii lege.
Jos subofiterii spoliatori, mama lor de moguli!

CRISTIANA-IRINA ANGHEL spunea...

Poate ca r fi cazul sa nu aprobati comentariile care ma calomniaza. Eu nu sunt mamaie! Si nici nu ma trag de bracinari cu cei care nu inteleg eforturile mele de a face ceva pentru pensionarii militari.

Huhu Rezea spunea...

Doamna senator, îmi cer scuze pentru ca totuși am publicat comentariul uzerului @gua'uld, deși nu mi-a plăcut forma de adresare. Am înțeles ca este o ironie din partea unui subofiter fata de prea desele blamari, in spațiul public, ale subofițerilor, ale căror pensii au crescut, intr-adevăr, prin aplicarea principiului contributivitatii, la militari traducandu-se prin valorificarea stagiilor mai îndelungate in Armata.
Este posibil ca pensiile contributive ale unor maistri militari din arme cu risc ridicat de pericol sa depaseasca pensiile contributive ale unor ofițeri care au avut stagiul minim de pensie militară.
Sper sa scuzați exprimările mai bolovănoase ale militarilor, dar sa fiți sigura ca majoritatea apreciaza strădaniile Domniei Voastre, iN Parlament si in media, pentru cauza lor.
Va asigur ca pe acest blog găsiți opinii decente necenzurate ale militarilor, nedirijate oficial sau oficios.
Știm ca nu veți lasă sa treacă prin Parlament prevederile discriminatorii din Proiectele Dușa si Dogaru ale viitoarei legi a pensiilor militare.
Multumiri pentru ca ne urmăriți!

Mihai spunea...


@ Huhurez
Faptul ca unii MM si chiar subofiteri au avut pîna la L 241 si unii chiar si după pensii mai mari decît unii ofiteri incadrati pe functii administrative fara sporuri dublate de multe ori de vechime incompleta este rezultatul firesc al legii populiste puse in practica fara niciun calcul preliminar de catre guvernarea Boc. Prin punerea in aplicare a masurilor luate de guvernul Boc situatia in sistemul de pensii s-a dat total peste cap si intr-adevar după cum spune si doamna Anghel s-a ajuns la situatii ca pensiile MM si subofiterilor cu vechime completa si beneficiari de sporuri pentru activitati de risc(mecanici de bord aviatie,etc) sa fie mai mare decît a multor ofiteri nevoiti sa paraseasca armata pentru nevoi de restructurare si incadrare in standardele NATO in baza unor legi care ar fi trebuit sa constituie cuvînt de onoare si garantie din partea statului român. Guvernul Boc sprijinit de mai marele peste ei au gasit de cuviinta sa batjocoreasca si sa jigneasca aceasta categorie de militari greu loviti prin restructurare in ultimul hal posibil creind in sistemul de pensii o harababura greu de descîlcit in momentul de fata in primul rînd pentru ca fiecare pensionar isi revendica in momentul de fata dreptul cîstigat. Ca sa împaci in momentul de fata pe toata lumea printr-o noua lege presupune mult efort si consultari intre parti pentru a se ajunge la o formula convenabila.
Doamna Anghel Cristina are marele merit, pe care l-am subliniat de la aparitia legii 241, de a aduce in fata decidentilor ,a organizatiei sindicale conduse de Dogaru profunda problema a discriminarii intre militari produsa prin aplicarea doar pentru cei pensionati după 2011 a HGS 1019. Aceleasi locuri de munca cu exact aceleasi activitati incadrate pina in 2011 intr-o grupă de munca iar după 5.01.2011 in grupă superioara de munca.
Poate nu ar fi fost rău daca doamna Anghel ar fi adresat domnului ministru o interpelare si pe aceasta tema tinind cont si de faptul ca militarii MApN sunt inferior incadrati in grupe comparativ cu alte structuri din compunerea sistemului de aparare,ordine publica si siguranta natională.
Regret faptul ca amendamentul propus de doamna Anghel privind incadrarea in grupe de munca propus cu ocazia adoptarii legii 241 nu a fost luat in seama chiar de unii militari sustinatori doar a L241. Daca amendamentul cu grupele s-ar fi adoptat soarta multor nemultumiti ar fi fost cu totul alta. De asemenea trebuie avut in vedere si diferentierea grupei CS de AC .
Asa ca doamna Anghel merita toata sustinerea si totodata trebuie sa i se aduca la cunostiinta problemele intr-adevar reale care framînta militarii armatei române.
Doar o noua lege a pensiilor bine gindita care sa ia in calcul daca nu in totalitate, mare parte din veniturile realizate in cariera ,completata cu eliminarea discriminarii intre militari prin incadrarea unitara in grupe de munca , separarea procentuala a grupei AC de grupa CS, va duce la eliminarea orbecaielii pentru cîstigarea drepturilor prin justitie lucru absolut rusinos pentru militarii armatei române caracterizati totusi in mare parte de slujirea cu onoare si demnitate a intereselor acestei natiuni in orice imprejurari.

Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Aici trebuia sa postezi de la inceput.
Raspunsul l-ai primit la articolul precedent.

Huhu Rezea spunea...

@gua'uld
E prea mul sa va public inca un comentariu cu acelasi mod de adresare.
Când exprimarea va fi acceptabila, chiar daca este critica, o voi publica.

uber spunea...

@Huhurez
Nu doresc sa fie publicat nici acest comentariu!
In ultimile luni au trecut la pensie cel putin 10 fosti colegi si cunoscuti, majoritatea au plecat cand au aflat de noua lege a pensiilor, asta ca sa intelegeti ce inseamna sa te bagi in seama cand nu e cazul si cum poti destabiliza un intreg sistem argumentand ca te lupti sa faci "ceva" pentru militari. Insa nu asta e ce doream sa spun. Privitor la pensiile "subofiterului" mai mari decat ale "colonelului": toti cei care au iesit au vechime de 30 de ani din care 3 ani scoala militara. Toti cei 27 de ani lucrati efectiv au fost in AC si CS, pensiile lor sunt intre 1900 si 2100 lei net, cei care au 2100 lei au lucrat toata perioada in AC, ceilalti au mixate perioade de AC si CS. E posibil ca la aviatie pentru aceasi perioada pensiile sa fie cu 100-200 de lei mai mari. Acum ma intreb eu, exista vreun "colonel" cu aceasi perioada de activitate care sa nu aiba cel putin dublu pensia decat un "subofiter"? Asta ca sa nu mai dati apa la moara unei invatatoare de la tara ajunsa senator pentru ca nu a vrut sa manance. Ca fapt divers, potecarul are o pensie de 3900 lei si are o vechime de 20 de ani pe muchie, iar o mare perioada de timp a frecat menta pe la nu stiu ce scoala ca "profesor de artilerie", el fiind pifan. Eu cred ca lucrurile astea trebuie spuse nu vrajeli de apreciere a stradaniilor invatatoarei care a gasit ea explicatia de ce "unii militari abia isi mai duc zilele". Daca nu ati urmarit cu atentie interventia din senat, ar fi bine sa o reluati.

Huhu Rezea spunea...

@goa'uld
De acord cu d-ta. Marota cu subofiterul cu pensie mai mare ca a colonelului a fost folosita de cei care au cerut abrogarea Legii 119/2010 pe motiv ca au fost praduite finantele tarii prin majorarea a cca 90% din pensiile militarilor.
Un subofiter cu 33 ani vechime si cu atâti ani in AC se apropie bine cu pensia de 3000 lei. De unde ai scos numai 2000 lei?
Ca subofiter nu-ti sta bine sa subestimezi o invatatoare.
Daca discutam pe un ton decent putem s-o convingem si pe Doamna senator Anghel ca nu acela trebuie sa fie argumentul cu care sa preseze adoptarea unei noi legi a pensiilor militare.
Nu te astepta ca @mosul sa mai apara cu comentarii pe acest blog.Sa ramâna pe site-urile unde a scuipat acest blog.

CEZAR spunea...

@goa'uld..are dreptate ..ca-i ofiter sau subofiter ! NB..acum prin Armata sunt multi foarte multi subofiteri cu STUDII SUPERIOARE....
Am mai spus-o de nenumarate ori ..:PENSIA NU RECOMPENSEAZA ..grade sau functii sau fireturi purtate pe piept !!Pentru asta ..AIFOST PLATIT
Deci nu-i o aberatie daca un subofiter ..a activat si a CONTRIBUIT ..o perioada mai mare - sa beneficieze de o pensie mai mare ca un ofiter ..care are 20 de ani cu scoala cu tot (gen Potecarii) si care viseaza doar la vechimi VIRTUALE care sa le depaseasca ...chiar anii de viata !!

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Eu nu am zis ca nu are dreptate. Deranjeaza modul cum o spune.
N-ai vazut câti birocrati au semnat memoriul adresat de-a-n.... catre Johannis?
Sunt curios sa vad cât il vor mai lasa pe pucistul potecar sa mai incite la actiuni pedepsite de art. 397 si 405 din noul Cod penal.

CEZAR spunea...

..dar cine se pune cu ..prostul ..???

iceparu spunea...

goa--uld,subofiterul e subofiter.Nici soldat nici ofiter@Spre cultura ta,doamna la care faci referire este sotie de ofiter,pilot,comandor.Este absolventa de facultate ,este profesoara dar a profesat ca invatator.Un cadru didactic cu postul in oras nu este cu nimic mai prejos comparativ cu unul cu postul la tara.Difera efortul fizic.Doamna ,in esenta fiind civil,spre deosebire de parlamentari,generali in rezerva ,se implica in probleme legate de mai bine pentru militari.In alta ordine de idei ,da sunt subofiteri si maistri militari,nu in numar mare care au pensii mai mari,la aceeasi vechime decat ofiteri superiori.Mai lasa lozinca cu contributia ca macane.Tu ai contribuit cum am contribuit si eu adica nu.Stimulentele similare celor de la civili primite,spre norocul tau ,ti-au umflat cuantumul pensiei.Poti sa dai exemplu,exceptand marina, in afara de subofiteri care au facut parasutari si maistrii de bord pe elicopter care au actionat in conditii speciale si alte conditii? Mecanicii conductor tanc nu primesc conditii speciale,cei de pe TAB si MLI,nu,cei ce au deservit ROT nu,KUB ,nu,cei ce au deservit poligoanele nu ,ATS nu si exemple sunt nenumarate.In schimb primesc ,conditii speciale subofiterii care au fost in CI si au ramas in MAPN,MM si subofiterii din oficiile de calcul ,de la IAU,MM nenaviganti de la aviatie,subofiterii de pe statiile de radiolocatie si din Centrele de transmisiuni.Sunt inechitati.

iceparu spunea...

Cezarica@ imi propusesem sa nu ma mai bag in troaca.Pseudonimul tau imi aduce aminte de un dependent etilic.Logica ta este hazlie. Pensia nu demonstreaza grade si functii?Tu pentru ce ai fost platit in MAPN?Pai mai desteptule ,tu nu ai primit solda de grad si solda de functie?Rezulta ca pe statul de plata a semnat nevasta-ta, tu fiind undeva cu caprele la tap.In ce state de plata ai vazut ,in afara de contributie la pensia suplimentara o alta contributie pentru pensie?
Fa ochii mari si vezi ce functii au avut ofiterii semnatari ai tabelelor.Compara cu functia ta si vezi pe ce creanga te situiezi.Iti spune unul care are vechime in armata 32,4 ani din care 20 la unitati operative.Mai lasa-ma cu sarmanul subofiter.Armata era o caruta in care stateau soldatii si subofiterii,impingeau la ea ofiterii iar generalii pocneau din bici.Te rog respectos sa nu ma faci sa regret ca nu am trimis mai multi subofiteri la puscarie.

uber spunea...

@Huhurez
Domnule nu ai citit cu atentie comentariul meu si pe deasupra faci comparatii pe situatii diferite. Subofiterul ala cu 33 de ani vechime are din start o varsta mai mare cu 3 ani numai din diferenta de vechime iar daca a iesit la pensie acum cativa ani diferenta de varsta e si mai mare. Cu alte cuvinte daca respectivul s-a nascut in 1960 fata de cei pomeniti de mine nascuti prin 1966-67 suma veniturilor pe cei 33 de ani la primul se imparte la 20-21 de ani pe cand la ceilalti veniturile pe 30 de ani se impart la 27 de ani. Deci considera de bune cele scrise de mine. Eu sunt convins ca exista un subofiter cu vechime de 33 de ani care se apropie de 3000 de lei insa e alta situatie. Nu cred ca e nici un secret acum ca cei care vor iesi la pensie peste 3-5 ani cu aceasi vechime de 30 de ani, se vor apropia vertiginos de o pensie de 1500 lei. Cred ca asta e o chestiune care ar trebui indreptata in viitoarea lege, daca va exista una.
Cat despre "Ca subofiter nu-ti sta bine sa subestimezi o invatatoare.", nu credeam ca particip la un concurs de snobism erasmusian. Cum puneti dvs. problema e mai degraba o intrebare pentru Radio Erevan, "cine e mai tare, o invatatoare sau un subofiter", va rog nu cadeti in penibil. Vad ca deja a aparut unu care s-a raliat la teza subofiter vs. invatatoare si tine mortis sa-si etaleze putinatatea ideilor dar foarte fixe. Eu cred totusi ca se pot inchega discutii la un nivel ridicat chiar si de fosti militari.

CEZAR spunea...

Al ca parul de prost ..!!!
Tu ai grave probleme ..de sanatate ! Ceva imi spune ca ti se trage de la usoarele urme de sange oxigenat in alcool.......nu se trateaza ...!!
Bai dihanie paroasa CINE ERAI TU SA BAGI SUBOFITERII in puscarie ...??
Eu ti-am zis clar ...PENSIA NU RECOMPENSEAZA ...grade sau functii...ci este rezultatul contributiei !!
Daca tu nu AI CONTRIBUIT -narodule a facuto statul pentru tine ...fa cerere sa-ti retraga pensia ...ca fiind o mare eroare !!
De fapt o eroare ..esti chiar TU...

iceparu spunea...

Comandantul unitatii precum si ofiterul cu cercetarea penala speciala,imputernicit al procuraturii militare pentru garnizoana in perioada 1975-1985.Citeste si codul de procedura penala actualizat. .Intocmea dosare penale pentru militari(militari in termen,subofiteri,maistri militari si ofiteri) pentru fapte savarsite in legatura cu serviciul militar.Daca esti prost stai acasa.Am uitat ca tu esti analfabet militar.Ai si tu o calitate.Injuri ca la usa cortului.Atat stii atat faci.Retine ca nu ma pun cu prostii.

Huhu Rezea spunea...

Organule... special, Iceparu, tot asa, ca un tortionar, te purtai si cu cei impotriva carora efectuai cercetre penala speciala?
Nu e de mirare ca te-au disponibilizat.

iceparu spunea...

Huhule ,tu esti purtator de cuvant?Tu esti una si aceeasi persoana cu Cezarica, si alti indivizi?.Cu alte cuvinte comunici cu tine insuti.Nu degeaba Ordinul te-a etichetat drept miciman.Cu multi ani in urma eram insotit de furierul meu, subofiter care ducea mapa cu documente.Acesta ,ramanand in urma a fost acostat de o tiganca care pentru a scoate ceva bani de la el l-a avansat la gradul de general-maior..Pentru ca a respins-o cu grosolanie ,tiganca l-a adus in realitate.Curios este, ca momentul a coincis si cu gainatatul unei pasari pe epoletul lui.
Ai dat cu oistea in gard. Retine ,ca nu fac parte din randul disponibilizatilor dar s-ar putea sa te fi disponibilizat.

Huhu Rezea spunea...

@Ice paru
Gresesti! Eu i-am zis miciman Potecarului.
Daca nu esti disponibilizat ce cauti organule printre beneficiarii L 241/2013?
Cred ca ar trebui sa te intorci pe blogul Potecarului, alaturi pucisti, rusofili, apologeti ai tradarii si ai razboiului.

CEZAR spunea...

AL CA PARUL DE PROST..
E un bolsevic..cu mintea inecata de alcool !!
De fapt- el a castigat de pe urma ..CONTRIBUTIEI...dar la cat ii de anesteziat...nu realizeaza care-i treaba !!
Esti jalnic..DIHANIE PAROASA !!!

CEZAR spunea...

PS. Dihanie mai esti si mincinos ...
Un Comandant de Unitate ...nu putea fi si ofiterul cu cercetarea penala speciala ...dihanie mincinoasa ...

uber spunea...

Dacă vreun afacerist ar avea inspirația să investească în România într-un spital de proști, ar avea mai mult succes decât a avut Steve Jobs cu iPhone. Și potențial mai e, multe mai pot fi tratate.

Huhu Rezea spunea...

@uld
Se spune ca numai unde e multa minte e si prostie.
Prostii nu apreciaza ideile celor destepti.