Un produs Blogger.

vineri, iunie 19, 2015

Alo, Comisia de Aparare! Stânga-mprejur la articolul 28 din proiectul Legii pensiilor militare

9 comments
Aici va fi publicat Raportul comun al Comisiilor de aparare si munca.

Din interviul domnului senator Obreja, acordat Agerpres, a rezultat  ca, in dezbaterile din data de 16 06 2015, Comisiile raportoare la proiectul guvernamental al Legii pensiilor militare au acceptat un amendament de modificare a art.28, referitor la baza de calcul  a pensiei militare.
Amendamentul aprobat, revenirea la  solda functiei de baza din ultimele 6 luni de activitate, ca in fosta L 164/2001, ii  pedepseste pe militarii care, in loc sa se se pensioneze inainte de vreme, prin disponibilizare, au ales sa ramâna in activitate, chiar daca  a trebuit sa fie detasati in alte garnizoane, pe functii mai mici. Pensionarea ulterioara, la termen, i-a prins tot pe acele functii mai mici.
Proiectul Guvernului a tinut seama de situatia acestei categorii de militari, acordându-le sansa sa-si aleaga pentru pensie solda pentru functia de baza din  6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate. Reglementarea din proiectul guvernamental nu-i afecteaza cu nimic pe cei care doresc sa-si aleaga ultimele 6 luni de activitate, perioada care, de altfel, este inclusa si in formularea initiala a articolului  nr,28.
Nu as vrea sa fiu rautacios cu cei care au propus acest amendament cu solda functiei de baza din ultimele 6 luni, dar, se pare, acestia nu au trecut prin procesul de disponizbilizari din  Armata, potrivit Ordonantei nr.7/2008. 
Rugamintea catre cele 2 Comisii  ar fi ca, in sedinta din 23 iunie, sa lase  articolul 28 asa cum a chibzuit Guvernul.
Le multumim anticipat daca modifica articolul 111, asa cum este depus un amendament, in sensul ca toate pensiile militarilor, aflate in plata la data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor militare, sa fie recalculate potrivit sistemului de calcul instituit de aceasta lege.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Cei care doresc pot sa se adreseze cu sugestii pe aceasta tema, pana marti, domnului senator Marius-Lucian Obreja pot accesa contul sau de Facebook

https://www.facebook.com/pages/Marius-Lucian-Obreja/613533762086624?fref=nf

totoiany48@gmail.com spunea...

SE PARE CA REFORMULAREA URMARESTE SA ATENTIONEZE PE CEI RETROGRAFATI .
PERSONALUL BENEFICIAR AL O 7 NU LI S-A DIMINUAT CLASA DE SALARIZARE PANA LA ....
TREBUIE LECTURATA SA VEDEM EXACT REGLEMENTAREA .

Huhu Rezea spunea...

@TOTO
Amendamentul a fost propus de sindicalistii politisti...cei care nu au cunoscut consecintele reducerii de personal prin restructurarea Armatei.
N-ai inteles! Amendamentul nu-i loveste pe disponibilizati ci pe cei care n-au vrut sa se pensioneze prin disponibilizare, preferând sa continue activitatea pe functii mai mici. Acestia au fost o data napastuiti de Legea 164/2001, de ce sa fie din nou pedepsiti... si pe noua lege?

iceparu spunea...

Chiar nu va inteleg.Pana nu demult tipati ca unii si-au tras solde mari cu o luna inainte de pensionare.Acum nu va convine media ultimilor sase luni.Retineti ca in cazul in care functia a fost restructurata ofiterul a primit solda functiei avute anterior.In plus legea in proiect pastreaza cuantumul cel mai avantajos si atunci care este logica hahaelii?

Huhu Rezea spunea...

@iceparu
Este in aceeasi logica dar nu poti d-ta pricepe.Cei care si-au tras functii mari, daca au fost astfel de cazuri, s-au si pensionat, nu au mai continuat activitatea pe functii mai mici, asa cum au procedat cei pe care ii protejeaza proiectul guvernamental.
Daca iti convine media soldelor functiei de baza din ultimele 6 luni, poti sa ti-o alegi si din formularea.... media a 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate, asa cum reglementeaza art.28 din Pfroiect.

Huhu Rezea spunea...

Nicio reactie pe contul Facebook al domnului presedinte al Comisiei de aparare, domnul Obreja Lucian-Marius, unde Plano10 a distribuit acest articol.
Indiferenta totala din partea galagiosilor care striga „vrem sa ni se recalculeze pensiile”
De când Plano a dat linkul de mai sus, contul domnului presedinte al Comisiei trebuia asaltat cu opinii pro sau contra.
Pâna marti mai puteti influenta decizia Comisiilor.
Avem promisiunea unor senatori ca vor prezenta marti, in plenul reunit al comisiilor, amendamente in favoarea celor semnalate in acest material.

CEZAR spunea...

Anonim22 iunie 2015, 13:40

Cred ca ar trebui ca propunerile referitoare la L 212/2015 sa fie postate pe contul FB al presedintelui Comisiei AOPSN din Senat,senator Marius-Lucia Obreja, pana cel tarziu pe data de 23.06.2015.
Am trimis un mesaj in sensul revenirii disp art.28 la prevederile anterioare(6 luni la alegere din ultimii 5 ani), intrucat, inafara de militarii care au suferit ca urmare a restructurarilor armatei, mai sunt si cei care s-au pensionat in perioada 2010-2012, cand salariile si soldele au fost reduse si abia incepand cu luna ian.2013 s-a revenit la cuantumurile anterioare lunii iunie 2010.Plafonarea pensiilor la 100% din veniturile brute nu face decat sa lase fara obiect aproape toate celelalte prevederi ca intra la calculul pensiei : 2% pentru fiecare an care depaseste 25 ani vechime, pensie suplimentara, OMM. De asemenea nu este corect ca pensiile sa reprezinte pentru toata lumea 80% din baza de calcul, intrucat atunci nu are rost diferentierea pe grupe de munca
Cei de la SNAP care au sustinut ca ei nu mai pot dormi de grija militarilor si au venit cu propunerile de introducere a veniturilor brute pe 6 luni in ultimul an de activitate, ori nu s-au gandit decat la situatia unora din conducere care sunt pensionari, ori nu au facut nicio simulare pentru a vedea care sunt rezultatele finale.Daca vom merge la art.108 vom vedea ca acolo se vorbeste de solde lunare/salarii de baza la care se adauga sporul pentru pastrarea confidentialitatii.
Dupa cum vad eu partea aceea goala a paharului, mare branza nu va fi cu legea daca ramane dupa cum au stabilit cei din comisie, dupa recalculare vom avea o mare dezamagire.

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Constat ca militarii pensionari au teama sa-si publice opiniile despre lege... acolo unde ar putea ajunge cel mai rapid la cunostinta decidentilor din Parlament.
Ce ar putea fi mai la indemâna decât contul Facebook al presedintelui Comisiei de aparare din Senat, domnul Mircea Lucian Obreja.
Doar Ifrim s-a invrednicit sa dea un Lake la articolul cu propunerile referitoare la art 28 si 111 din Proiect.
De azi incolo este prea târziu sa mai schimbi ceva. Mâine urmeaza o noua sedinta comuna a celor doua Comisii raportoare.

Huhu Rezea spunea...

Multumim Comisiilor ca au revenit la media veniturilor impozabile a 6 luni consecutive din ultimii 5 ani.