Senatorii din Comisiile de aparare si munca, reuniti in sedinta comuna, pe data de 16 06 2015, pentru scurt timp, au dat iama prin proiectul guvernamental al Legii pensiilor militare, aducând baza de calcul a pensiei militare la venitul brut al functiei de baza din ultimele 6 luni si, lucru previzibil, de altfel, plafonarea pensiei la 100% din baza de calcul.
![]() |
Marius Obreja, presedinte Comisia de aparare |
Președintele Comisiei pentru apărare a Senatului, liberalul Marius Obreja, a afirmat marți :
"Am avut în vedere prin această lege ca niciun militar aflat în pensie să nu se trezească cu pensiile diminuate și disonanțele din actuala lege să fie puse în regulă. Nimeni nu va avea o pensie mai mică decât acum", a declarat Obreja, potrivitAgerpres.
El a precizat că într-o primă dezbatere a proiectului în ședința comună a Comisiei de apărare și Comisiei de muncă ale Senatului au fost amendate două articole, restul proiectului urmând a fi analizat săptămâna viitoare. Nici gând sa respecte termenul de 17 iunie stabilit de conducerea Senatului pentru depunerea Raportului.
"Au fost admise două amendamente, care se referă la baza de calcul pentru pensiile militare de stat, care este venitul brut al funcției de bază pe ultimele șase luni, la care se adaugă brutul funcției militare avute. Un alt amendament se referă la plafonarea la 100% a pensiei, pentru că în varianta Guvernului putea să ducă la o pensie de peste 100% din veniturile avute în timpul activității. Pensiile militarilor sunt luate ca 80% din veniturile brute avute în ultimele șase luni de activitate".
Comisiile si-au acordat un nou Termen pentru depunerea Raportului, pe 25 iunie, cu o zi, doua inainte de inceperea vacantei parlamentare.
Ordinea de zi din 23 iunie 2015
Termen raport
L212/2015 Proiect de lege privind Raport comun 25 06 2015 pensiile militare de stat ( Comisia pentru muncă)
Atentie!
RăspundețiȘtergereDin ceea ce spune presedintele Comisiei rezulta ca procentul de pensie va fi 80% din baza de calcul pentru toti militarii, ca la magistrati, indiferent de conditiile de munca.
Diferentierea pe grupe de munca se face doar in functie de vechimea suplimentara care se adauga la vechimea efectiva, respectiv prin procentul de 2% (daca va ramâne atât, unii spun ca va fi 1%) care se acorda pentru fiecare an peste vechimea de 25 ani.
De aceea spuneam in articol ca au dat iama in poroiectul guvernamental.
Caloianu Monica, sefa Dep.Jur. al SCMD, care a asistat la lucrarile celor 2 Comisii in 16 06 2015 face urmatoarea apreciere pe site-ul SCMD:
RăspundețiȘtergere„Ca impresie generala trebuie mentionat faptul ca amendamentele propuse de Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala a Senatului sunt mai favorabile, in comparatie cu modificarile aduse de Guvern la textul initial convenit”
cum se interpreteaza art 107, al legii ,deocamdata , ce documente se iau in calcul pentru rezervistii care au plecat fara drept de pensie inainte de 2001 , in 2016 indeplinesc conditia de varsta , deci stiti cumva interpretarea , ma intereseaza pentru cineva apropiat cu multumiri
RăspundețiȘtergereDepune dosarul la unitatea din care a facut parte sau la una din entitatile enuntate la art.62 alin.(3) lit b) unde se gasesc datele referitoare la stagiile ca militar. Pentru ce a lucrat dupa trecerea in rezerva depune Cartea de munca sau Adeverinta cu stagiile de cotizare eliberata de Casele teritoriale de pensii asa cum spune aici http://www.huhurez.com/2011/05/pasii-de-urmat-si-model-de-cerere.html
RăspundețiȘtergeremultumesc mult , dar persoana a depus pe legea 263 prin unitatea respectiva unde a lucrat ca ofiter cu gradul de capitan , dar i s-a respins dosarul de casa sect a mapn , pe motiv ca nu avea suficienta contribuitate , neliuindu-se in calcul anii dee munca lucratin inainte de a veni in armata si nici adeverinta de grupa 1 respectiv speciala , documente eliberate in 1995 , adeverinta respectiva ii conferea ani suplimentari , in specialitate.are doar 14 ani efectiv in armata .fiind ultimul loc de munca deci art 19 din actuala lege se coloboreaza cu art 107 din viitoarea lege , scuzati ca va tot bat la cap , dar vreau sa ajut pe cineva cu aceste informatii
RăspundețiȘtergere@Eufrosina
RăspundețiȘtergereAmicul sa se roage sa nu modifice Comisiile art.17 din proiect.
daca se modifica,asta e, art 19 nu 17 , multumesc , sa vedem ,sant , si asa nu este decat o brambureala
RăspundețiȘtergere