Un produs Blogger.

marți, octombrie 06, 2015

Pensiile se indexeaza de la 01 01 2016 cu 5%

13 comments


Pensiile vor creşte de la 1 ianuarie cu aproape un procent mai mult decât era stabilit.

Mai exact, în loc de indexarea de 4,31%, Guvernul va face o majorare de 5%. Ministrul Muncii, Rovana Plumb a explicat că acest lucru se datorează creşterii economice peste aşteptări.

De pensii mai mari vor beneficia, de la 1 ianuarie, 5.300.000 de persoane. Valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 830 de lei, va ajunge la 866 de lei
********************************************************************************
Desigur ca, in contextul in care de la 01 01 2016 pensiile militarilor, in cuantumul calculat pe Legea 263/2010, recalculat, revizuit sau reintregit potrivit Legii 119/2010. L 165/2011 si Legii 241/2013, devin pensii militare in intelesul Legii pensiilor militare, L 223/2015, multi se intreaba daca indexarea se aplica si pensiilor militare.
In conditiile in care in anul 2016 sunt slabe sperante de recalculare si actualizare, pensiile militarilor pot fi indexate in acelasi procent  ca si pensiile civile, potrivit art. 59 din Legea 223/2015, cu conditia ca acest lucru sa se prevada exprex intr-un act normativ( OUG sau legile bugetului pe anul 2016).
De indexare beneficiaza toate pensiile in plata, inclusiv cele reintregite potrivit Legii 241/2013. Dupa cum va amintiti din discutiile anterioare, acesta era si motivul pentru care conducerile structurilor asociative ale militarilor acceptasera transformarea pensiilor civile in pensii miltare, fara recalculare.Se inlatura stoparea indexarii pâna la concurenta cuantumului din 2010. 
In eventualitatea recalcularii si actualizarii pensiilor militare, cuantumul mai avantajos se va calcula intre cuantumul indexat in anii urmatori si cuantumul recalculat prin actualizarea fata de soldele activilor.
Cuantumul indexat cu 5% devine cuantumul in plata al pensiei militare, in functie de care se stabileste cuantumul mai avantajos in etapele de recalculare a pensiilor militare in conformitate cu dispozitiile Legii 223/2015.
   
  

13 comentarii:

Trofin spunea...

Cred ca valoarea corecta a punctului de pensie ar fi, in anul 2016, de 871,7 lei daca indexarea ar fi 5% ( in anul 2016 valoarea unui punct de pensie este 830,2 lei).

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Ai dreptate. Doamna a spus valoarea punctului de pensie rezultat din aplicarea cotei de majorare de 4,31%. Probabil pe aceea o avea in minte. Nu facuse si calculul pentru +5%.
Dar, pe noi militarii, care de la 01 01 2016 nu mai avem pensia calculata in puncte de pensie, nu ne intereseaza prea mult valoarea punctului de pensie. Ne intereseaza mai mult cota de majorare, care ar putea sa ni se aplice si noua.

Dan B. spunea...

Avand in vedere ca legea salarizarii bugetarilor va intra in vigoare, aproape sigur, in dec. 2015, perspectiva actualizarii pensiilor militare este atat de indepartata, ......
Pana la urma, efectul proiectului initial al legii, cel cu absenta recalcularii si a actualizarii, este atins de catre cei doi snapani, Oprea si Dusa, astfel incat pensionarii militari vor ramane, cu aceleasi venituri asigurate de catre MApN.
Si cand ma gandesc la ce comentarii am asistat in media privind majorarea substantiala a pensiilor noastre,....
Pana la urma, peste ani, supravietuitorii dintre noi se vor bucura de vreo majorare doar in baza "colivei" aferente celor plecati dincolo, adica fara majorari a alocatiei bugetare catre MApN.

Huhu Rezea spunea...

@Dan
Nu fi atât de prapastios!
Nu ete sigur ca toata lumea ar putea câstiga din prima actualizare/recalculare a pensiilor militare. Este buna si indexarea cu 5% a pensiei de la 01 01 2016.

Trofin spunea...

@dan_buzescu
A aplica art. 60 sau art. 59 din Legea 223 /2015 este o optiune a Guvernului in functie de efortul bugetar rezultat la aplicarea uneia sau alteia dintre variante ( actualizare sau indexare ). Daca vedem indexarea aplicata la toate pensiile din sistemul pensiilor militare , efortul bugetar ar fi de la inceput , din 01.01.2016 , substantial , adica trebuie platite indexarile fara nicio esalonare. Daca se va aplica actualizarea , acest efort se va distribui pe durata a 2 ani / 1 an , asa cum presupune dispozitiile de la art 109 si 110. Cred ca Guvernul va opta pentru esalonarea platii majorarilor la pensiile care vor fi majorate in urma actualizarii , asadar majorarile soldelor/salariilor pentru cadrele din sistemul militarizat , cred eu , se vor aplica dupa 01.01.2016 iar pensionarii vor astepta ceva timp pana vor primi drepturile , chit ca vor fi acordate de la data majorarii , asa cum prevede Legea 263/2015 la articolele dedicate.

uber spunea...

@Huhurez
Pe noi militarii nu ne mai priveste punctul de pensie?
Eu nu as baga mana in foc, s-ar putea sa ne priveasca si inca cum. Sunt sanse mai mari de a nu intra in vigoare decat de a intra L 233.
Eu am informatii ca se cloceste alta lege, alesii neamului s-au ingrozit cand au vazut cuantumurile rezultate. Nu e vrajeala!
Nu am nicio informatie de cum va arata doar ca se ticluieste alta si e posibil tot punctul de pensie sa fie baza de calcul.

Huhu Rezea spunea...

@uld
Faci parte din aceeasi categorie cu cei care au sarit ca arsi când au citit simularea pensiilor recalculate/actualizate/reactualizate in urmatorii 3-4 ani.
Politicienii sa se mire de salariile lor din noua lege a salarizarii, nu de soldele si pensiile militarilor.
Mrrgând pe varianta pesimista pe care o tot vânturi de ceva timp, de ce ar mai fi nevoie de o noua lege pentru militari, daca exista deja Legea 263/2010?
Eu nu cred ca nu se va aplica Legea 223/2015.

uber spunea...

@huhurez
Nu fac parte din categoria aia si nu imi aduc aminte sa fi vanturat vreo varianata "pesimista". Cred ca asta e primul meu comentariu legat de pensii. Mi-e egal daca ramane in vigoare L 263 sau alta, fac parte din categoria celor care au vechime si grupe de munca suficiente ca sa nu-mi fac griji. Pe deasupra mie imi convine L 263, o lege care din punctul meu de vedere e una corecta, lucrez in continuare si pot sa-mi maresc pensia an de an prin munca cinstita cum am facut-o toata viata nu asteptand sa creasca nu stiu ce solde si sa mi se dea si mie, etc.
Ce am scris in comentariul anterior o stiu de la o persoana departe de a fi banuita de vreo incercare de manipulare si fara niciun interes in aceasta directie.
Se lucreaza la alt proiect de lege in regim de urgenta, nu stiu ce contine si nici criteriile, doar atat, ca se lucreaza in cea mai mare graba.
Posibil ca foarte curand sa apara scenarii de pregatire, comentarii in acest sens, se vor gasii vinovati, exemple de profitori, etc.
Interesant ar fi de urmarit trompeta MApN, ANCMRR, de acolo probabil se va revarsa suvoiul de intelepciune si corectitudine.

A.Mărăşteanu spunea...

@goa'uld Stimate domn, eu sunt unul din cei care v-as fi tare recunoscator daca veti fi mai precis in informatiile pe care doriti sa le transmiteti pe blog. Povesti cu alesii neamului care sau "ingrozit", ca se ticluieste alta lege, cum ca cunoasteti o persoana foarte informata care v-ar fi spus de nu stiu ce proiect si de care habar nu aveti ce contine etc., nu fac decat sa discrediteze bunele dvs intentii (daca le aveti)! Intotdeauna am apreciat calitatea discutiilor venite de la oameni informati, dar cei care incep cu "am auzit eu" "mi-a spus cineva" sunt convins ca nu merita atentie, este pierdere de timp! In rest, sa auzim numai de bine!

Unknown spunea...

Buna ziua! sunt pensionar militar si beneficiar al legii 241,as vrea sa stiu daca pensia va fi indexata retroactiv incepind cu anul 2013 pina in prezent,tinind cont ca indexarea a fost inghetata in aceasta perioada. Va multumesc!

Huhu Rezea spunea...

@Cornel
Nu se da nimic din urma!
Nu-i adevarat ca nu s-a indexat pensia in anii 2013-2015. Vi s-a indexat pensia contributiva, care era mai mica decât cea in plata.

emillian123 spunea...

In articolul de fond-cred ca se face o confuzie: plecand de la legile in vigoare in prezent, pensiile militare-stabiluite in baza legii 263/2010,precum si pensiile anterioare anului fatidic 2010(de fapt 01.ian. 2011)-recalculate si indexate-mai mari decat cele din dec. 2010-trebuiau indexate-anual-cel putin din 2013-ca si pensiile civile-cu 4 %, 3,76% si respectiv 5%; pensiile recaculate,indexate in cuantum mai mic decat cel din dec. 2010 si apoi "restituite in cuantumul "cuvenit" din dec.2010"-in baza lg.241/2013=nu au fost indexate anual-pana in prezent; decizia "brusca" guvernului de a indexa (pe baza art.102//lg.263/2010) in ian. 2016 si pensiile militare restituite in baza legii 241/2010 -altfel neindexabile pana la "concurenta cuantumurilor..."-trebuie sa recunoastem- ca e o masura populista,electorala...(sic!)..(va place sau nu asta e situatia...).Sigur -e evident ca pensiile militare-toate indexate in 2016 vor deveni baza de la care se pleaca in recalcularile si actualizarile din anii urmatori...;si mai este o "neclaritate":initial-pe la inceputul anului 2015, guvernul a anuntat ca va indexa pensiile in 2016 cu 5%, acum recent s-a -"razgandit" ca sa-si arate "marinimia" adica a anuntat o indexare de 4,...si ceva-si "de la noi" -diferenta pana la 5 % ,ceea ce arata multa..."puneti d-voastra ce cuvinte doriti si credeti ca se potrivesc" in spatiul gol...!

Huhu Rezea spunea...

@Emilian
Populista sau nu, indexarea cu 5% a devenit o amintire ...ca si guvernul Ponta.
Pensia care se va plati in ianuarie, indexata sau nu, nu poate constitui baza recalcularilor viitoare potrivit L 223/2015. Este suma cu care se va compara pensia recalculata in vederea aplicarii cuantumului mai avantajos.