Un produs Blogger.

marți, noiembrie 17, 2015

A mai ramas un politician cu capul pe umeri: tehnocratia ucide democratia

13 comments
Rechizitoriul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, la învestirea guvernului prezidential sub acoperirea de tehnocrati.

Stimați colegi parlamentari 
Domnule prim-ministru și domnilor miniștri desemnați,
 Onorată asistență,
Chiar dacă vorbesc de la acest microfon, azi mă voi adresa dumneavoastră și opiniei publice mai degrabă în calitate de președinte al Senatului și mai puțin în calitate de co-președinte al ALDE. Doresc să subliniez că un partid poate să crească sau să scadă în preferințele electoratului. Indiferent de aceste fluctuații și înainte de orice, noi, ca parlamentari, și, în mod deosebit, eu, ca președinte al Senatului, avem datoria să apărăm Constituția, democrația parlamentară și statul de drept.
Am fost avertizat în ultima vreme că ar fi mai bine să renunț la anumite teme ce par să deranjeze o serie de oameni şi instituţii. Știu, deci, că prin acest discurs îmi asum o serie de riscuri, dar mai știu că votul pe care l-am primit din partea electoratului în 2012 și încrederea cu care am fost învestit de colegii senatori în funcția de președinte al Senatului îmi creează obligații și responsabilități la care nu am intenția să renunţ.
 Domnule prim-ministru desemnat, Vreau să știți că vă bucurați de aprecierea mea și a multor colegi pentru modul în care v-ați îndeplinit în trecut obligațiile oficiale în România și la Bruxelles. Vreau să mai știți că nu mă îndoiesc de buna dumneavoastră credință și nici nu vă pun la îndoială intențiile. Dar trebuie să mai știți că persoana dumneavoastră, împreună cu reputația și prestigiul pe care le-ați câștigat, este – poate fără voia și fără știința dumneavoastră – parte a unui plan elaborat în urmă cu un an şi care și-a propus să înlăture cu orice preț un Guvern ales democratic și învestit prin respectarea tuturor procedurilor parlamentare. Acest plan implică instituții ale statului și urmărește denigrarea Parlamentului şi golirea de conținut a democrației reprezentative, acapararea Justiției și anihilarea statului de drept, atâta cât există în România stat de drept. Scopul final şi mărturisit este „schimbarea de paradigmă”, altfel şi mai precis spus, schimbarea regimului politic democratic. 
Planul acesta, care se execută sub privirea îngăduitoare a Președintelui României, are două componente: pe de o parte, subordonarea Justiției unei voinţe exterioare autorităţii judecătoreşti, obiectiv îndeplinit aproape în întregime și, pe de altă parte, învestirea”guvernului meu”, obiectiv pe cale să se împlinească. 
Dacă veți primi votul de investitură, nu peste multă vreme, veţi constata că marja dumneavoastră de manevră ca premier este încorsetată și extrem de îngustă, şi nu din cauza Parlamentului, ci a celor care vor pretinde să vă controleze și să vă dirijeze în permanenţă. Oricare ar fi riscul de a rosti public acest adevăr, am obligația în calitate de președinte al Senatului să lupt cu toate mijloacele democratice și legale pe care le am la dispoziție împotriva acestui plan.
 Cred, stimate domnule prim-ministru desemnat, că, după perioada lungă în care ați lucrat în străinătate, departe de realitățile și mentalitățile românești, sunteți pe cale să intrați într-un joc ale cărui reguli și consecințe nu le cunoașteți încă. 
O să detaliez în continuare prima componentă a planului 
În România, sub pretextul combaterii corupției – acţiune binevenită ce trebuie neapărat continuată în deplinul respect al legii şi garanţiilor constituţionale – s-a constituit, în afara Constituției și în vederea încălcării independenței Justiției, un cartel instituţional netransparent, cunoscut ca binomul SRI-DNA. Așa rezultă din declarațiile publice ale domnului Dumbravă, general SRI activ, cu o funcție înaltă, care a spus că SRI participă la derularea anchetelor DNA până la finalizarea actului de Justiţie, ea însăşi tratată drept câmp tactic pentru serviciile speciale.
 În România, contrar legii, serviciile secrete și-au infiltrat ofițeri acoperiți în Justiție și în Ministerul Public, așa cum au reclamat asociațiile profesionale ale magistraților cu care am avut de curând întâlniri directe, în numele Senatului, pentru o informare reciprocă și pentru a acționa împreuna pentru a face din România un stat de drept, așa cum nu este în prezent. 
În România, prezumția de nevinovăție este anulată în fapt de DNA, care, prin scurgerile premeditate de informaţii către presă din dosare selectate cu grijă, dar aflate în faza de instrumentare, servește anumite interese politice de moment și creează o presiune publică inacceptabilă asupra judecătorilor care urmează să se pronunțe. 
În România, DNA anchetează oportunitatea deciziilor politice luate de membri ai Guvernului sau de parlamentari. Colegii parlamentari știu cât de numeroase sunt cazurile de acest tip. În România, DNA și CSM împreună cu Inspecția Judiciară s-au transformat în actori care influențează scena politică sau îi determină și îi condiționează agenda. 
În România, sub pretextul protejării independenței Justiției, Inspecția Judiciară a CSM cenzurează declarațiile critice și justificate ale unor decidenţi politici, dar nu reacționează atunci când procurorul șef al DNA critică în public hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești.
 În România, un cetățean obișnuit, aşa cum demonstrează cazul ”Rarinca”, poate fi încarcerat și abuzat în cele mai teribile moduri, singura sa culpă fiind aceea că a îndrăznit să-și ceară drepturile tocmai de la președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție. 
În România sunt judecători, care sunt anchetați, terorizați și pedepsiți de Inspecția Judiciară a CSM. Așa s-a întâmplat în cazul ”Rarinca”, așa s-a întâmplat cu judecătorii care de curând nu au acceptat arestarea preventivă a primarului sectorului 4 din Bucureşti. Aşa cum arată Justiţia în acest moment, ea este mai degrabă ca un cazan sub presiune. 
Ar mai fi multe de spus privitor la faptul că România este departe de a fi un stat de drept. 
Iată, acum și cea de-a doua componentă a planului: 
instalarea „guvernului meu”  

Pe fondul unor manifestaţii de stradă potențate de emoția publică a tragediei de la clubul ”Colectiv”, primul ministru, Victor Ponta, şi-a prezentat demisia pe 4 noiembrie, asumându-și responsabilitatea politică pentru o tragedie provocată de inconştienţa criminală a unor particulari, favorizată de neglijenţa şi eventual, de corupţia unor autorităţi locale. Criza politică, a fost generată de refuzul principalelor partide de a-şi asuma responsabilitatea constituţională în vederea formării unei majorități parlamentare prin negocieri cu celelalte partide şi de a îi prezenta Preşedintelui României un candidat pentru funcţia de Prim-ministru.
Mai mult chiar, liderii PNL au calificat, fără niciun temei, Parlamentul drept ilegitim şi au cerut, tot fără vreun temei, dizolvarea acestuia. Fuga de răspunderea care le revenea i-a permis Preşedintelui să declanşeze o criză de regim. O criză artificială, fără nici o premisă de ordin politic, economic sau social.
 Actualul Parlament a fost ales de nouă milioane de cetăţeni pentru un mandat constituţional de patru ani. În Parlament există grupuri politice coerente, capabile să negocieze şi să formeze o majoritate guvernamentală. Acest lucru nu s-a întâmplat din păcate, în pofida faptului că România înregistrează de trei ani cea mai constantă şi solidă creştere economică din Uniunea Europeană. Gradul de satisfacţie al unor largi secţiuni ale societăţii este justificat de un spor al veniturilor însoţit de o scădere a preţurilor de consum. Cu toate acestea, Preşedintele a ales ca în numele unei minorităţi vocale, pe care a numit-o „strada”, să propună un candidat pentru funcţia de Prim-ministru din afara Parlamentului şi a partidelor, candidat ce ar urma să conducă un guvern de tehnocraţi.
Într-o democraţie reprezentativă, majoritatea cetăţenilor câştigă dreptul de a guverna prin intermediul partidelor ce s-au bucurat la vot de cea mai mare încredere.
Într-o democraţie reprezentativă, minorităţile, de orice natură, sunt respectate şi ascultate, dar nu au vocaţia de a conduce guvernul şi de a-şi impune agenda. Demersul Președintelui României se arată a fi unul nedemocratic, în afara spiritului Constituției şi prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică anti-democratică.
Am văzut deja, Domnule Prim ministru, în programul de guvernare pe care l-aţi prezentat ieri că vă asumaţi trei măsuri guvernamentale ce exced flagrant cadrul constituţional şi care nu pot fi imaginate decât printr-o revizuire a legii fundamentale. Cum veţi proceda? Şi, mai ales, cum oare v-aţi propus să adoptaţi asemenea măsuri împotriva Constituţiei? Dacă acest guvern de tehnocraţi va trece de votul Parlamentului, democraţia reprezentativă va fi destituită. O singură persoană, chiar şi aleasă, fie ea și Președintele României, îşi va impune voinţa luând drept pretext programul anti-politic, anti-democratic şi anti-parlamentar al unei minorităţi ce pretinde statutul de „societate civilă”, dar nu poate invoca vreo reprezentativitate civică, politică sau măcar statistică. Niciuna din lozincile, revendicările sau scandările „străzii” nu a inclus în zilele trecute cuvântul democraţie.

Să recunoaştem cu luciditate: aşa cum se prezintă astăzi în faţa Parlamentului, tehnocraţia ucide democraţia. 
Instalarea unui guvern prezidenţial, ”guvernul meu”, va marca trecerea la un regim politic care golește de conținut democraţia reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituţionale, care va pune în pericol drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, valorile democratice şi statul de drept, dar care mai presus de toate va transforma Parlamentul într-o formă fără fond. 
Pentru mine, ca președinte al Senatului, aceasta este o perspectivă inacceptabilă și mă voi lupta împotriva ei folosind toate mijloacele legale și regulamentare, așa cum mă voi lupta și pentru instaurarea unui adevărat stat de drept din care abuzurile să fie eliminate şi în care calitatea drepturilor şi libertăţilor individului să fie maximă. După ”Pas cu pas” și ”Primul pas”, sper ca discursul meu să nu conducă la un nou ”pas” al președintelui Iohannis intitulat: ”Parlamentul meu”. Având în vedere argumentele prezentate, grupurile ALDE nu vor vota în favoarea învestirii Cabinetului Cioloș.
 Luând în considerare declarațiile făcute doar de liderii PSD, PNL şi UNPR, Cabinetul Cioloș va întruni o majoritate confortabilă pentru a fi învestit. 
Dacă această problemă pare a fi rezolvată, se naște o altă problemă mult mai profundă: acceptăm noi de bunăvoie, ca Parlament, să ne autodelegitimăm, acceptăm noi să cedăm din atribuțiile noastre, transformând Parlamentul într-o formă fără fond, acceptăm noi să ne așezăm la remorca altor instituții ? 
Ca președinte al Senatului am făcut eforturi notabile pentru reechilibrarea puterilor în stat. Îmi este greu să fac un bilanț: cât am reușit și cât a fost în zadar. Pot totuși să vă spun: faptul că nu o majoritate parlamentară a dat premierul desemnat este o înfrângere pentru Parlament și pentru democrație. Este un semnal limpede și trist că echilibrul puterilor în stat este departe de a se fi realizat, fiind net defavorabil Parlamentului. Ne aflăm într-o situație pe care n-o accept acum și pe care n-o voi accepta nici în viitor. 
În încheiere, aş vrea să îl felicit totuși pe domnul Prim Ministru pentru că a retras candidatul de la ministerul Justiţiei. Când am văzut acest lucru, dar şi celelalte audieri, mi-am dat seama că România nu a progresat aproape deloc de 115 ani. În anul 1900, Raymond Poincaré, fost Prim ministru şi Președinte al Franţei, în vizită la Bucureşti, în calitate de avocat însă, a spus în franceză că „“Que voulez-vous, nous sommes ici aux portes de l’Orient, où tout est pris à la légère...”. „Ce vreţi?”, zice, „Aici suntem la Porţile Orientului, unde totul este luat cu uşurinţă”, „easy going”, cum zic englezii. Păi audierile de ieri, lista miniştrilor, programul care ne-a fost prezentat, sunt demonstraţia elocventă că nu ne-am schimbat de 115 ani. Vă rog să trageţi dumneavoastră concluziile. 
Vă mulțumesc!

13 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Calin Popescu Tariceanu a ramas ultimul mohican, ultimul vertical, un om al demnitatii si-al onoarei, dar si singurul care a avut o atitudine de sfidare cu mandrie la adresa clasei politice si a ultimului om din stat, dar si cancerul acestei societati: Ciolannus Smenar de Case si falsificator de acte, ultimul golan politic al natiunii ce i-a luat faţa pana si bahicului matelot, lasandu-l cu mult in urma! Tariceanu i-a dat un dos de palma al moralitatii de i-au sarit muştarii pe pretii caselor smenuite cu acte false si martori mincinosi! Ba chiar m-a amuzat Basel in acel interviu in care l-a luat pe smenar in barci, ca un adevarat marinar vizitator de bordeluri pe cheiurile porturilor lumii! La mai multe bombeuri intre craci, teteo, si calare pe el cu toti PMPisdarii din dotare! Daca maine ar trebui sa votez un om, o voi face pentru marele caracter si adevaratul barbat politic, Tariceanu! Daca va trebui maine sa votez un partid, o voi face pentru Alde! Merita, domnule! Acolo e si jurista, unica cu demnitate, care mai bine si-a dat demisia din Comisia pe Justitie decat sa se compromita alaturi de slugile din jur si sa voteze la comanda o alta sluga iohannista si a lui Monicaca Morcovei care s-a umplut de ridicol si rusine in numele societatii civile de unde a invat cum sa faca nud si topless pe plajele Costinestiului! Ceilalti nu sunt decat niste carpe de sters pe jos, niste gunoaie politice fara demnitate si onoare, niste fricosi, lasi si lamentabili din toate punctele de vedere! Tariceanu este singurul liberal adevarat din Romanica pierduta si cred ca va ramane in Istoria contemporana ca un mare campion moral al demnitatii si verticalitatii din politica romaneasca! Merita sa fie votat, dupa ce il vom demite pe cacaraul smenar de case prin referendum, ca sef de stat pentru doua mandate sa umbreasca prin gloria sa politica aceasta intreaga Europa fascistoida, masonica, batuta in creieri cu cotoarele Talmudului si peste boase cu sfichiul biciului mongolului Soros! Clasa politica romaneasca nu merita nici macar sa-i linga bombeurile lui Tariceanu, iar tradatorul si sluga cu mustatile de bulibasa oltenesc, olarite pe anusul mestecatorii, si care i-a facut vant din spate lui Ponta, ca Iuda Iscarioteanu la sfatul Satenei, Dragnea Baragladina, va muri in anonimat, ca un boschet nenorocit de la coltul strazii, asa cum mor vara toate mustele fecaloide in bataia soarelui arzator! Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul cu ratati!

Huhu Rezea spunea...

@avianyc, cam pe aici era locul comentariului. Hai sa fim mai rigurosi!


avianyc spunea...
Huhurez &co
Pîna nu va scapă din memorie;
Ziceti voi ca Tariceanu mare si tare : Iata cît de corect .
- afacerile cu Patriciu in detrimentul statului
- vînzare BCR ,banii facuti praf, si cît pe aci si vînzarea CEC.
-resursele din Marea Neagra date pe nimic stiti bine cui,după ce Aurescu a cîstigat pentru stat procesul cu Ukraina
- cel mai supărator ca a trimis la inaintare o ”jurista ,absolventă in 96 de „”DIMITRIE CANTEMIR- Cluj” Steluta Cataniciu ,condamnata pentru incopatibilitate ,la al doilea divort, si-a angajat fiul vitreg in prima faza consilier la M.muncii la M. Cîmpeanu apoi in 2014 la Electrica consilier pe 10.000 lei /luna.Cînd ma gindesc ca voteaza p.m. pentru fostul sot in vine sa vomit sau sa iau pusca la toti ipocritii astia nenorociti. Asta era normal sa-și dea demisia definitiv din parlament nu sa prosteasca lumea pe la A3. Doamne prost si neinformat popor. Va recomand sa-i studiati declaratia de avere.
Ati acuzat UDMR
-probabil ati uitatat ca la CCR udmr-istul a salvat taierea pensiilor cu 15%
Grav faptul ca Iohanis a pierdut procesul.
- ma supăra mai mult insa ca toate casele lui Iohan (niste vechituri din evul mediu, mai ales cea in cauza-veche la fel ca si casa cu care se invecineaza si in care a facut popas A.I CUZA in drumul spre exil) nu valoreaza cît portile de la intrare de la domeniile lui Videanu, Berceanu ,Voiculescu, Blaga , Udrea , ,Oprisan, Truica, Nicolae etc,etc.Sau cît un sfert din averea Stelutei Cataniciu trimisa la inaintare de d-nul Tariceanu.
popor.

miercuri, 18 noiembrie 2015, 20:37:00 EET

Huhu Rezea spunea...

@avianyc
Nu poti sa acuzi un liberal ca face afaceri. Tariceanu a rostit in Parlament un discurs care va face epoca, in conditiile in care ne asteapta vremuri tulburi pentru democratia din România.
Este legitima pierderea procesului de catre iohannis. Grav e faptul ca un asemenea ipocrit cere demisia altora fara sa-si vada bârna din propria vedere. Cum sa uzezi de acte false pentru a deposeda statul de un imobil si pentru a scoate in strada sibieni care cumparasera case cu buna credinta? Vrei sa spui ca Iohaniis nu stia ca nevasta-sa nu este succesoarea fostului proprietar de casa nationalizata?

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Esti complet intoxicat de propaganda basista. De aceea l-ai votat si pe nemtalau.
Daca in 2008 românii ar fi votat impotriva PD-leului basist si nu veneau guvernarile Boc, poate economia nu mai duduia, dar nici nu ajungeam in situatia de criza din anul 2010.
Esti cumva si practicant Yoga sau participant la spiralele de meditatie MISA? Ca sa stim daca in viitor ii aduci osanale si ezotericului din secta MISA.

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai spunea...

@ Huhurez
www.realitatea.net/dosar-de-politician-iubire-si-tradare-politica-la-cluj-de.

tigri2 spunea...

Huhurezule tu esti coloana V-a de informare minciuno-politica dupa Romania TV, Antena 3, Realitatea TV si B1 TV? ca vad ca aiic se dezbat minciunile mai cava ca pe acolo?

Huhu Rezea spunea...

@mai, hiena, când te bagi in vorba iti faci temele si spui ce te deranjeaza in ce spune omul. Nu asa.... ca nu-ti place omul.Asta o spune orice tembel care nu gândeste. Tu ce televiziune urmaresti? Nasul TV?

Huhu Rezea spunea...

Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat definitiv asupra înregistrării partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor.
”Este o decizie care ne bucură şi care oficializează existenţa Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) în România. Asigurăm electoratul că ALDE va veni, la alegerile din 2016, cu un suflu nou pe scena politică. În acest moment, suntem singura forţă autentic liberală, într-o Românie care ştim bine că are nevoie de principii şi valori de dreapta şi centru-dreapta, de apărarea şi susţinerea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi o agendă concretă de măsuri economice liberale”, a afirmat Tăriceanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Călin Popescu-Tăriceanu a adaugat faptul că formaţiunea pe care o conduce alături de Daniel Constantin va deveni, în urma viitoarelor alegeri, 'a treia forţă politică din România'.
'ALDE va fi a treia forţă politică din România după alegerile din 2016 şi formaţiunea politică ce îşi asumă în faţa românilor un proiect concret de ţară: România a 7-a putere economică a Europei', a mai scris Tăriceanu.
- See more at: http://www.dcnews.ro/decizie-majora-pentru-tariceanu-luata-de-curtea-de-apel-bucure-ti_490240.html#sthash.Dw5cXlR2.dpuf

Mihai spunea...

@ Huhurez
Si o sa-l apere pe Sova pîna la epuizare împreuna cu ”jurista” S. Cataniciu 12 apartamente in 8 ani de politica( după partaj) din 28 detinute anterior de partaj.
Huhu ai totusi un raspuns cum vezi tu Alde astfel de fenomene prin preajma preș de senat dusman al DNA si mare moralist sustinator al democratiei dîmbovitene care cîndva la detronat si pe Cuza. Ai ajuns sa casti gura la A3 iubitori la nebunie ai unchiului Sam, dusmani de moarte a lui Putin si Orban ,tocmai acum cînd le-a cazut guvernul. Că ce sa mai zicem de cei de la RTv caare in lipsa au apelat la umplerea timpului cu un vechi dusman Base.pacat de stofa lor de ziaristi cu ceva in cap.
Huhule )))))))))))))!!!!!!!!!???????????(((((((((((((((((( prinzi posturi straine si nu-i de bine.

Huhu Rezea spunea...

@Avy
Dupa comportamentul politic compatimitor al liderilor celor doua mari partide, PNL si PSD, in comedia votarii guvernului prezidential Ciolos, electoratul rational, nu cel infestat de basisme, iohanisme si ezoterii MISA, se va reorienta spre alte partide. Liberalii autentici, nu caricaturile care au pus PNL sub piciorul jegos al pDL-istilor, se vor reuni in ALDE, partid in care a mai ramas un filon de liberalism românesc.
Dupa tradarea Dragnea, un segment important din electoratul PSD se va reorienta tot spre ALDE, singurul partid care poate stavili ascensiunea Miscarii Populare a lui Basescu.
Uite, eu, social-democrat convins, nu voi mai vota cu PSD cât timp acesta sustine „guvernul meu” al falsificatorului de acte de succesiune. Voi vota tot ALDE Tariceanu.
Blaga, Gorghiu si Dragnea s-au compromis total in fata electoratului celor doua partide când au dat ordin parlamentarilor din Comisiile Juridice sa voteze o parasuta Soros ca ministru al Justitiei.

Mihai spunea...

No, aci la 19.37 te mai apropii sa zicem. Tu voteaza cu cine vrei, eu nu voi mai vota pe nimeni de data asta.
Stau si astept ca cei de la A3 si Rtv sa-i scape niste intrebari demisionarei din comisia juridica S. C.(ALDE) ,pe cînd demisia din parlament si de unde 12 case ramase din 28, din care 12 doua deja vîndute .Si ne spunea ca traieste din salariul de parlamentar !!Oare Tariceanu un ”june” galant al politicii(cu pacatele lui) o fi știind?