Un produs Blogger.

joi, decembrie 24, 2015

Face parte sporul pentru Ordinul Meritul Militar din cuantumul pensiei militarilor?

19 comments

Este ca si când ai intreba daca indemnizatia de revolutionar acordata pensionarilor revolutionari face parte din pensie. 
Asa cum indemnizatia de revolutionar are un caracter juridic diferit de dreptrul de pensie, asa si sporul pentru Ordinul Meritul Militar este un drept acordat numai pensionarilor militari care indeplinesc conditiile din Legea 80/1995 si Legea 238/1998, drept care nu se confunda cu dreptul de pensie ci se adauga la cuantumul pensiei militare in procente diferentiate, dupa clasa Ordinului Meritul Militar. De altfel, nu toti beneficiarii de pensii militare pot fi decorati cu Ordinul Meritul Militar. Este cazul politistilor, care sunt functionari civili.
OUG nr.57/2015 este primul act normativ care incearca sa includa sporul pentru Ordinul Meritul Militar in cuantumul pensiei militare, pentru a justifica plafonarea cuantumului pensiei, calculat potrivit legii pensiilor militare, in  functie de vechimea cumulata si contributia pentru pensie suplimentara, la 85% din baza de calcul. In articolul 30 al Legii 223/2015, modificat prin OUG nr. 57/2015 este ascunsa mârsevia. In propaganda oficiala, vezi Comunicatul MApN si interviul acordat de ministrul Motoc in emisiunea PRO PATRIA, cât si in postarile pe Internet ale trompetelor propagandei oficiale, ni se spune direct, ca n-am pierde nimic, ca si asa pensionarii ajung la 100% din baza de calcul prin sporul pentru OMM, de parca toti pensionarii ar avea sporul de 20%, ca nu e corect ca pensia sa fie mai mare decât veniturile militarilor in activitate etc.
Cu alte cuvinte, potrivit art. 30, modificat prin OUG,  si propagandei puturoase, militarii decorati vor primi sporurile cuvenite din Legea 80/1995 si Legea 238/ 1998 dar, mai intâi, li se taie drepturile cuvenite din vechimea cumulata si sporul pentru pensia suplimentara care depasesc 85% din baza de calcul, astfel, incât, per total, drepturile primite sa fie echivalente cu 100% din baza de calcul.
Le reamintim facatorilor de ordonante abuzive si trompetelor lor negânditoare ca drepturile acordate militarilor decorati au fost adaugate la cuantumul de 100% din baza de calcul stabilita de Legea 164/2001 si la cuantumul calculat in puncte de pensie de catre actuala lege a pensiilor, Legea 263/2010, valabila si pentru militari.
In continutul respectivelor legi nu gasim nicio referire la sporul pentru OMM.
Negânditorii sa puna mâna sa-si citeasca propriile decizii de pensie! Vor constata ca sporul pentru OMM nu face parte din  cuantumul calculat in  puncte de pensie. Este un drept acordat peste pensia contributiva.
Iata dispozitiile actelor normative care reglementeaza sporul pentru OMM:

ART. 11
Pensionarii militari decorati cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a si I beneficiaza de un spor de 10%, 15% si, respectiv, 20% al cuantumului pensiei. 

Art. 4. - Pensionarii militari, veterani de război, decoraţi cu Ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a şi I, beneficiază, în condiţiile prezentei legi, de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, de 20% din cuantumul pensiei.

19 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@HUHUREZ: Ei, dar militarii nu mai merita nimic din partea putregaiurilor astora de tehno-bouleni, de parca am fi dormit in serviciul de planton! Bine ca merita femeile de serviciu de la Companiile de stat salarii cat solda de General de Brigada, sau asistentele medicale pensii speciale pentru ca toata viata si-au dormit-o bustean la sch. III, iar daca un bolnav urla de durere sau vrea sa i se ia o tensiune, ori il dopeaza sa taca din gura, ori il dupaceste pana-l linistete, sa nu mai zic ca te rastoarna cu targa in santul drumului sau intins pe gard sa mori acolo ca un caine...
O sa se mai inroleze in serviul militar doar tata din groapa, dar nici el, pentru ca-i placea armata ca si cainelui sarea, insa avea o multumire si o impacare cu sine ca Ceausescu stia sa-i plateasca bine pe militari, sa le dea prime, sa le acorde medalii si distinctii, sa-i aprecieze la adevarata lor valoare, sa-i echipeze si sa aiba grija sa nu le lipseasca mai intai o casa! Mai meritam noi o recunoastere in vicisitudinea vremurilor pe care le traim, cand lupta pe viata si pe moarte a politicului se duce pentru propriile averi acumulate din furtul si inselatul acestui stat distrus?!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Hei... ce exceptie de neconstitutionalitate poate sa iasa din acest articol so cititorii nu se incumet sa-l comenteze. Straniu!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: In consecinta si, ce mai, tura-vura: Daca drepturile banesti pentru aceste Ordine si Medalii sunt atacate si suspendate prin manevre viclene, ele sunt ca si suspendate sau anulate de facto! Propun detinatorilor ca, in semn de protest si adanca afectare emotionala si morala, sa faca rapoarte la seful statului, prim ministrului si ministrului Apararii Nationale sa li se inapoieze dreptul de a mai purta inaltele dinstictii pentru faptul de a fi insultati si degradati moral pentru punerea in discutii si la indoiala a calitatii de purtatori merituosi si pentru inalte fapte de servicii aduse Patriei prin acordarea acestora cu temeinicie, si sa se dea o Ordonanta Guvernamentala de Urgenta pentru retragerea acestora! Efectul ar avea urmari devastatoare daca se va comunica si faptul ca, in corpore, toti militarii afectati vor trimite la Comandamentul NATO si Consiliului de Aparare a Tarii un memoriu comun in care sa se comunice faptul ca Guvernul Romaniei si-a tradat rezervistii prin actiuni ostile si ofensatoare si dezonorante fata de inaltele distinctii ce se acorda celor mai merituosi si apreciati combatanti! Depunerea acestor inalte distinctii sa nu se faca in mainile tradatorilor de neam si tara de sorginte liberala, ce se autintituleaza emfatic si pompos ,,tehnocrati,'' ci sa se faca intre-un cadru solemn si public, cu invitarea tuturor ambasadorilor si atasatilor militari ai NATO la monumentele Eroilor romani de pe tot intregul cuprins al tarii, ca efectul sa fie si mai amplificat si cu o rezonanta maxima!Rusine acestui guvern impotent de marionete si papusari tradatori ai Armatei si natiunii romane, niste aserviti intereselor masonice si de perciunati anti romani, plini de rusinea, revolta si de ocara tuturor romanilor!

uber spunea...

Cand s-au incumetat te-ai dat destept, acum comenteaza singur, de fapt nu chiar singur, il ai pe Maxim si pe Eufrosina.
Deci nu e straniu!

Anonim spunea...

Chiar crezi ca ii mai pasa cuiva de militarii romani ? Carne de tun pentru perciunati ,interese straine si atat.

Huhu Rezea spunea...

@goua uld
Nu am retinut daca mintea ti-a scaparat vreo idee mai interesanta pe acest blog. It I reamintesc intrebarea: este sau nu sporul pentru OMM parte componenta a pensiei militare?

tigri2 spunea...

Aho, aho,stapani misei
Talhari, banditi si derbedei
Aho,aho si hei,hei,hei
Vrem inapoi pe doi ,doi, trei!
"cucurigu boieri mari..." , se aude ? Sta-v-ar sarmalele in gat si ati ramane impotenti,nenorocitilor!
V-ati lamurit ce frati / dusmani avem in randul conducerii Armatei si a casei de pensii? Altadata pe talonul de pensie scriau un La multi ani! sau Sarbatori fericite! Acuma nimic,poate ar fi dorit sa scrie "nu mai parasiti sistemul,odata?" Pensionarii nu mai sunt invitati pe la festivitati militare,daca te duci pe la vre-un camin de garnizoana ti se raspunde "mergeti la hotel,nu aveti pensii babane?".Doamne fereste de o mobilizare sau un razboi,ca s-ar transforma in lupte interne pana la inamic.Nu i-ar muri nimeni inainte lu base si gastii lui ca au implantat URA intre oameni iar astia de acuma "tehnoredactorii" astia de kkt sunt in slujba puterilor straine.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

2 HUHUREZ: Raspund eu la intrebare in locul lui Goa uld: Da, este parte componenta, conform legii, iar un drept castigat pentru merite, cum ar fi aceste Ordine, nu poate fi revocat sub nici o forma, decat de cel pe care l-a acordat, in situatii exceptionale, cum ar fi tradarea de patrie, dezertarea sau printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Camarazi, noua ni se trage de fapt de la niste tradatori din interiorul nostru, lingai de funduri si clante, care la orice masura anti Armata se duc ca slugile sa se faca pres si sa le recunoasca umili si in numele tuturor ca fiind masuri foarte bune, asa cum au facut gascarii aceia slugarnici de la Brasov care l-au infierat pe Dogaru sau pe alti luptatori pentru drepturile noastre! Pricepeti acum? Unde mai pui ca le papa banii de cotizatii fraierilor, pe la agape si sindrofii cu calaii nostrii de pensii, si unde mai pun la cale de-o micsorare, de-o taiere, de-o nedreptate...

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Imi pare rau dar nu ai citit cu atentie nici articolul si nici textele de lege.
Indemnizatia, sporul daca vrei, pentru cei decorati cu OMM se acorda peste drepturile de pensie stabilite de o lege a pensiilor pentru militari. Este adevarat ca sporul este o cota procentuala din cuantumul pensiei, dar nu face parte din cuamntum.
De aceea facatorii de ordonante nu au nicio cadere sa considere acest spor ca intregitor al bazei de calcul.
V-am rugat sa cititi propriile decizii de pensii revizuite, in puncte de pensie, si veti constata ca sporul OMM se acorda peste cuantumul pensiei contributive.

Dupa cum se constata trompetele dezinformatoare au tacut. Asteapta noi precizari de la stapâni. Ghinion, au liber de Craciun.

Huhu Rezea spunea...

Logica elementara,
-Pensia stabilita in baza Legii 263/2010 este in 80% din cazuri mai mare decât pensia stabilita in baza Legii 164/2001, lege a pensiilor militare.
-Pensia militara stabilita in baza OUG nr.57/2015 este cu pâna la 15% din baza de calcul mai mica decât pensia stabilita in baza Legii 164/2001.(100%-85%=15%). Nu luam in calcul sporul pentru OMM, care nu face parte din pensie.
Concluzia vine de la sine:
-In cvasitotalitatea cazurilor pensia militara stabilita in baza OUG nr. 57/2015 este mai mica decât pensia contributiva stabilita in baza Legii 263/2010.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Huhurez, oricum, v-am provocat la o dezbatere sa tapetam aceasta situatie grava si nedreapta de a se umbla la niste drepturi castigate prin munca si sacrificiu! Unde sunt vocile celor care halesc cotizatii si ar trebui sa-i sustina pe militari, adica sindicatele militarilor? S-au dat cu calaii?

uber spunea...

Pentru ca spunea cineva pe aici ca oamenii inteligenti inteleg mai multe din cifre sa abordam problema inteligent.
Ca au vrut sau nu, initiatorilor L223 le-a iesit o structura de tip obiect viabila. "Pensia" este o clasa, compusa din metode si parametri cu care opereaza metoda. In cazul nostru metoda este "cuantumul" si pentru a nu-l face invidios pe inginerul de Excel, voi lua un caz generic, presupunem "cuantumul" opereaza cu doi parametrii, "a" si "b" iar metoda va returna rezultatul inmultirii celor doi parametrii a * b. Pentru a extrage valoarea pensiei unui caz "x" trebuie sa instantiem clasa "Pensie" pentru caz. Pentru a face asta trebuie sa alocam argumente celor doi parametrii "a" si "b". Pana aici totul bine si frumos, insa oficialii in declaratii pretind ca in afara de cei doi parametrii "a" si "b" cu care opereaza metoda "cuantum" mai apare o valoare "c" identificat prin L 80. In momentul in care instantiezi clasa "pensii" pentru cazul "x" se aloca trei argumente "a", "b" si "c" pentru metoda "cuantum" care opereaza cu doar doi parametri astfel va rezulta o operatiune ilegala.

Cu alte cuvinte metoda "cuantum" ai carei parametri sunt definiti la Art. 28, folosita in L 223 nu se pune de acord cu declaratiile oficialilor. Chiar daca L 80 spune: "Pensionarii militari decoraţi cu ordinul "Meritul Militar"*) clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei." nu poate invocata ca si componenta a cuantumului pensiei iar L 223 nici nu pretinde acest lucru. Unde este exceptia de neconstitutionalitate?
Ce spune Motoc e treaba lui, atat stie atat spune.
Poate fi invocat ca neconstitutional incalcarea principiului egalităţii enuntat si in Art.2 lit.b) sau incalcarea Art.2 prin prevederile Art.30 care restrange dreptul la valorificare a drepturilor integral pentru toti cei aflati in aceasi situatie juridica.

Huhu Rezea spunea...

@goua uld
Trebuia explicat regimul juridic diferit fata de pensia militara al sporului pentru OMM.
Poate ASA gusetii nu mai accepta blocarea cuantumului pensiei militare LA 85% din baza de calcul, prostiti fiind de explicatiile consolatoare ale Motocului ca, oricum, ajung LA 100% din baza cu sporul pentru OMM.
Explicatia asta tampa i-a multumit si linistit pe cei mai multi dintre participantii LA prelucrarile pe care associatiile teritoriale ale rezervistilor din MApN so MAI le-au organizat in ultima saptamana pe tema legii pensiilor militare.
Dupa cum vezi, putin ii intereseaza blocarea cuantumului la 85% pe cei care abia ajung LA 90% cu vechime, pensia suplimentara si OMM cu tot,

Trofin spunea...

pentru uu4 spunea...vineri, 25 decembrie 2015, 12:14:00 EET

Stimate domn , cu ironia pe care o afisezi nu ai reusit sa ma faci invidios. Curios da , dar pana in momentul in care ai incercat sa arati ca pensia este o notiune abstracta caracterizata de doi partametri multiplicativi la care se adauga un al treilea tot multiplicativ dar nu inteles suficient de dumneata. Ceva simplu si evident , fara prea multa filozofie , am folosit ca metoda de lucru in ingineria excel care te deranjeaza. Puteam sa folosesc cu acelasi efort si alte inginerii , precum limbajele de nivel inalt la care faci aluzie dar stiu prea bine ca fostii militari , colegi de ai mei , nu s-au preocupat de studii informatice , au avut alte preocupari si pentru aceasta am folosit un limbaj simplu si accesibil lor. Imi pare rau ca nu m-am ridicat la nivelul exigentelor dumitale pe care , de fapt , nici nu le-ai etalat cu exceptia unor termeni din programarea structurata. As fi fost bucuros , nu numai eu dar si alti doritori , ca dumneata sau un altul sa fi venit in sprijinul pensionarilor in plata si a acelora care vor deveni cu o metoda de calcul care sa revolutioneze metodele cunoscute de dumneata. Prin atitudinea ironica si total neavenita banuiesc ca incerci sa ma faci sa cred ca mi-am pierdut timpul incercand sa-mi ajut colegii de breasla. Dar nu este asa. Referitor la demonstratia pe care o faci in legatura cu aplicarea art. 11 din Legea 80/1995 , este falsa.

uber spunea...

Lasati dle Trofin ca ironia e buna, problema ar fi daca va simtiti jignit. Nu este prima data cand faceti calcule total eronate si niciodata nu v-ati pus cenusa in cap cum probabil nu o veti face nici acum. Nu vad cum va ajutati colegii de breasla inducand niste presupuneri total eronate.
Dvs faceti confuzie intre "PENSIE" si "VENITUL PENSIONARULUI", daca ati fi citit cu atentie mica mea demonstratie ati fi ajuns la concluzia ca va inselati din nou. Doar L 223 modificata cu OUG 57 stabiles "PENSIA" nu si L 80. Nu stiu ce nu va este clar din citatul L 80 dar am sa reiau doar o bucata din el "... beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al "CUANTUMULUI PENSIEI". Pai daca vrei sa aplici un 20% la "CUANTUMUL PENSIEI" trebuie sa ai acel "cuantum", acel 20% nu face parte din cuantum pentru ca e ilogic.
Am folosit in mica mea demonstratie exact termenii din lege pentru o buna intelegere pe un model generic, doar pentru a identifica corect elementele, daca nu ati inteles acest lucru nu e vina mea. Dvs va asteptati ca la o adunare simpla de genul 3 mere + 5 gutui sa va rezulte 8 mere, aflati ca asa ceva nu se poate.
Nu vad ce va opreste ca in foaia dvs de Excel sa adaugati elemente de genul, "spor de radiatie" sau "dividente" si tot o sa aveti un rezultat, cu o mica mentiune, E GRESIT!
Continund in aceasi maniera nu faceti decat sa induceti oamenii in eroare si sa dati apa la moara "oficialilor" care pare-se nici ei nu au habar de ce au emanat.

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
uu4 a demonstrat in limbaj informatic ceea ce am spus in articol .De fapt, si eu si el am expus CE scrie in legea pensiilor, nu si in alte legi care acorda si alte drepturi pensionarilor militari.
Nu ma asteptam din partea domniei voastre sa vorbiti in limbajul motocist. Sporul acordat militarilor decorati cu OMM nu face parte nici din pensia contributiva, inca in plata zilele acestea, nici din viitoarea pensia militara.

Unknown spunea...

Sunt foarte putini care chiar meriata medalii, sporuri si alte placintute de felul acesta care au drept scop sa umfle salariile/pensiile unor pilosi.