Un produs Blogger.

sâmbătă, decembrie 12, 2015

PROLEX ii linisteste pe politisti in privinta tehnoordonantei de taiere a pensiilor militare

22 comments
Un lider sindical minimalizeaza efectele plafonarii cuantumului pensiilor militare la 85% din baza de calcul.
Dezinformeaza ca pe Lege 223, nemodificata, cuantumul pensiei ajungea la 140% din baza de calcul. Oricum si-a dat foc la valiza. Nu era departe, dar un lider nu putea sa nu stie ca acel cuantum maxim putea ajunge la 130,8% din baza de calcul, dar numai in situatiile in care vechimea cumulata era de 45 ani, sporul pentru pensia suplimentara 9% si OMM clasa I.  Apropo, nu toti militarii ajung sa fie decorati cu OMM clasa I.
Recomanda invocarea exceptiei de neconstitutionalitate numai pentru ca o lege organica a fost modificata prin ordonanta de urgenta. Primii care pot invoca aceasta exceptie in instanta sunt cei care isi deschid drepturile de pensie in anul 2016.
Sunt corecte simularile exemplificative.

22 de comentarii:

avianyc spunea...

Alt ghiolban habarnist.
În mod sigur la prostia care o spune asta referitor la componenta soldei lunare brute va pune botul toata turma.
De informarile corecte turma se debaraseaza.
Doamne fereste cu asa lideri si ce-or mai fi.

uber spunea...

Saracu, ori nu pricepe ce spune ori e platit sa spuna prostii. De ce nu specifica ca cei 102% reprezinta procentul din baza de calcul, aia de la inceputul comentariului din care a scazut sporuri, prime, etc. altfel un om mai neavizat ar crede ca a pus-o, sa ai cu 2% mai mult decat salariul din activitate nu e chiar atat de rau. O sa se trezeasca la realitate cand o sa ii soseasca fluturasul acasa. De asemenea vad ca pur si simplu nu il intereseaza discriminarea celor care au vechime mai mare si conditii de munca mai grele decat ale agentului din exemplu.
Nu mai bine statea el acasa si citea niste almanahe decat sa se faca de ras si sa induca in eroare?

mega2005 spunea...

Unde s-a mai pomenit ca pensia sa fie mai mare decat salariul pe care il aveai cand erai in activitate???? Auzi,...140%, e de noaptea mintii. Iar concluzia sindicalistului e de toata jena,...auzi...cica ponta cu goprea au dat la oameni si, vezi Doamne,...Toba cu Ciolos le-a taiat drepturile...la 102% (!!??). Bai nene,..nu ne mai facem bine la cap.

uber spunea...

@Huhurez
Pentru cei din categoria privilegiati, 25 ani vechime dintre care 15 ani in specialitate....., cum se calculeaza pensia? Am impresia ca aceasta categorie genereaza si mai multa discriminare si tratament inegal pentru aceasi situatie juridica.

avianyc spunea...

Aho,aho, luati baieti de savurati!!că tot va mîncat în dos .

http://www.monitoruloficial.ro/RO/article--e-Monitor--339.html
clik pe 11, clic pe Partea I, 923

Nicu spunea...

Domnilor, vedeți M. Of. nr. 0923 din 11 Decembrie 2015
Act nr. 57/09 Decembrie 2015
Ordonanţă de urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare.
http://www.monitoruloficial.ro/RO/article--e-Monitor--339.html
clic pe 11, clic pe Partea I, 923
Un cadru militar activ supărat, dar cu respect pentru pensionarii militari.

Huhu Rezea spunea...

Ma bucur ca am cititori mai informati decât un lider sindical.Cum sa nu faca guvernantii ce vor cu asemenea lideri care nici nu recunosc ca au fost consultati. Auzi, pe ei i-a informat de impact. Si?

Anonim spunea...

Pentru mega2005: Eu cred ca esti un infiltrat al vre-unui minister sau al cretinului de calexandru.
- de unde ai scos 140%? Din capul tau sau asa ti s-a dat ordin sa postezi?
Asa ceva nu se putea nici cu varianta veche a legii.
- 102% vor avea numai cei cu peste 25 ani vechime in serviciu. Poti sa ai si 100 de ani vechime cumulata, daca ai 24 ani vechime in serviciu (fara scoala)... p__a 102%.
- chiar pentru cei care vor avea 102%, nu cred ca esti atat de tampit sa nu intelegi ca nu vor fi 102% din ceea ce primeste pe card un activ, ci din solda fara o multime de alte cele (prevazute in ordonanta) ceea ce inseamna cam din 2/3 din solda activului.
In concluzie, pentru militienii din sindicate si ministere (in special cei din M.Ap.N.)nu mai pacaliti activii ca vor avea 102% din ceea ce au acum. Pentru cei mai in varsta activi, inseamna cam 70% din ceea ce primesc acum (depinde de sporuri, categorie de forte, etc.), pentru cei mai tineri inseamna FOAMEA!
Si cand ma gandesc ca stewardesele, fochistii de la Parlament, grefierele si amantele (ca sa nu mai vorbesc de magistrati) pornesc din 80% dintr-o baza de calcul care cuprinde TOT si ceva in plus.
Dar asa ne trebuie, avem sindicate, organizatii si alte cele care ne "reprezinta interesele".

Daca nu am fost prea coerent, va rog sa ma scuzati, dar joi am suferit un accident vascular cerebral. Ma indoapa medicii cu tot felul de droguri, dar numai dupa ce am dat spaga (pentru inceput, 2 pensii). Dar chiar si asa inteleg ticalosia noilor basisti veniti la putere.

Filip spunea...

De unde putem sa luam coeficientii soldelor de grad si de funtie care se vor folosi la recalcularea /actualizarea pensiilor in plata ( mapn) ? Datele pe care eu le am sunt la valoarea anului 2002 . Multumesc !

Anonim spunea...

Ultima ora, comunicat guvernamental. Datorita neclaritatilor aparute in ultima perioada va comunicam urmatoarele : In toate tarile NATO vechimea necesara unuu militar pentru a iesi la pensie e de 20 de an.Exceptie voi o colonie Nato cu militari sclavizati si cu armament de muzeu buni doar pentru a furniza carne de tun .In colonia asta numita Romanistan stapanita de perciunati avand stapan pe domnul Soros unde si unui tigan i se spune ''rom'' pentru confuzie cu triburile de sclavi bastinasi(moldovenistani , ardelenistani, ,muntenistani ,etc, ) iesirea la pensie (de mizerie daca nu esti colonel sau general politruc) se face la 25 de ani print-o pozitie ''speciala'' ca si pensia lor .Pozitia se numeste ''cu picioarele inainte ''si cuprinde absolut TOATE VENITURILE ⌛
Acum la sfarsitul comunicatului va uram traditionalul salut ostasesc ''sa traiti bine''in pozitia indicata mai sus .Cu deosebita stima pentru militari, pompieri,politisti, alti io-bagi, etc, grupul Bildemberg ,guvernul Soros, scuzati guvernul Ciolanis am vrut sa spunem , va asiguram de simpatia noastra nedisimulata . Semneaza : indescifrabil

fiducius55 spunea...

OUG nr.57 a fost publicata în MOf nr.923 din 11.12.2013 la masuri fiscal -bugetare art. 40 privire la modificarea unor articole din L223 / 2015 NU A FOST contrasemnata de ministrul justitiei???!!!

iceparu spunea...

Noaptea mintii.Astuia,membri de sindicat sa-i puna patura in cap si sa-l ia la bataie.Si cand te gandesti ca mai e si platit.

iceparu spunea...

Noaptea mintii.Astuia,membri de sindicat sa-i puna patura in cap si sa-l ia la bataie.Si cand te gandesti ca mai e si platit.

avianyc spunea...

daca ministrul justitiei nu si-a pus semnatura din motive obiective si nu din lipsa din guvern,etc, avem o problema.

CEZAR spunea...

Pyloate ...tu cam ce crezi ...???

Trofin spunea...

Revin la un comentariu facut pe acest subiect , subiectul pensiei mai mare decat solda/ salariul brut lunar de care beneficiaza cineva echivalent in activitate. Daca cineva , dintre legiuitori , lideri de sindicat sau de opinie, ar avea priceperea si bunavointa sa determine solda bruta medie dintr-un an cu toate sporurile de care poate beneficia o persoana in activitate , cu un anume grad si functie si apoi sa o compare cu solda bruta medie lunara dintr-un an de care ar beneficia aceeasi persoana ca baza de calcul pentru deschiderea drepturilor de pensie , altfel s-ar purta discutia. Eu spun apriori ca exista o mare diferenta intre acele doua cuantumuri , diferenta determinata tocmai de acele sporuri care nu pot fi luate in calculul la determinarea bazei de calcul a pensiei. Faptul ca au fost scoase , prin OUG 57/2015 sporurile prevazute la art. 28 , modificat , nu s-ar mai justifica acea reducere a procetului de calcul al pensiei de la 80 % la 65 % si nici limitarea cuantumului pensiei , stabilit in baza legii nr. 223/2015 la 85% din baza de calcul. Nu pot cred ca 130,8 % din baza de calcul ciuntita poate depasi solda / salariul lunar brut . Luati ca baza de analiza valoarea normei de hrana si veti vedea unde ne incadram. Dupa parerea mea , daca domnii legiuitori au gandit aplicarea legii prin prisma efortului financiar necesar , corect ar fi fost sa apeleze la o singura masura restrictiva , fie procentul de calcul al pensiei fie baza de calcul , dar nu trei masuri in acelasi timp.

Trofin spunea...

Blogger Puiu Gheorghe Budau spunea...
sâmbătă, 12 decembrie 2015, 14:15:00 EET
Art. 108 alin. (4) din Constitutia Romaniei , in actualitate , nu prevede obligativitate contrasemnarii decat din partea ministrilor care au obligatia punerii in executie a hotararilor si ordonantelor adoptate de Guvern. Ministerul Justitie le avizeaza inainte de a fi adoptate in sedinta de guvern.

Huhu Rezea spunea...

@nicolae Filip
Coeficientii de ierarhizare pentru solda de functie si solda de grad ii gasesti in legea 138/199 de salarizare a cadrelor militare

http://www.jandarmeriasatumare.ro/LEGISLATIE/LEGE%20nr138.pdf

Iulian Mareș spunea...

1_ cand un ministru nu es prezent, prin ordin de ministru se numeste inlocuitorul lui, de obicei un secretar de stat sau seful SGM
2 - daca nu a semnat, voit, ......aici e stiinta si scoala politica!...... si a vietii!
3_ OUG produce efecte pana la transformarea ei in lege..., cu sau fara modificari! Problema este cat poate sta la Parlament? Poate sta si 4 ani? Nu stiu!

tigri2 spunea...

***Trofin,acestei legi i s-au aplicat urmatoarele tratamente:bataie,viol,sodomizare si felatie,urmeaza s-o "sinucida'impuscand-o prin spanzurare cu cianura!

Iulian Mareș spunea...

Liderul sindical, in cauza, din banii cui este platit?....... de la guvern sau ONG?

avianyc spunea...

@ Trofin & Cezar
@ Cezar
Eu banuiesc ca acest guvern va repune pe tapet si adopta L 284 care cuprinde in continut atît drepturile salariale cît si sporurile ,primele, indemnizatiile ,etc aferente fiecarei familii bugetare. Tot ce se gasea in L 138 a fost transferat in L 284.
Lucru slab si aici ca militarii sunt sub nivelul multor bugetari prin prisma functiilor si responsabilitatilor.
De aici si specificatiile de la art 28 lit o.
@Trofin
Comparatia care se face pe piata se refera la pensionar(cu drepturi deschise la o anumita data si activul cu functie similara.
Prin indexare -actualizare in multe cazuri pensiile devin mai mari decît salariile activilor.
Dau exemplu un caz cunoscut;
-un pilot de pe vremea cînd unitatea duduia de tehnica si misiuni zbura intr-o luna cît zboara acum din lipsa de tehnica ,combustibil,etc zece piloti la un loc.
Pensionar din epoca -ore zbor multe/luna -cîstig mare/luna ,activ dupa reorganizare si casare tehnica -ore zbor putin/luna -cistig pe masura/luna.
Prin indexare-actualizare pensia va deveni mai mare decît salariul activului.
Si cazul se poate suprapune si la alte arme ,etc.
Raportarea cresterii sau descresterii pensiilor pe L 223 trebuie raportate la un sistem de calcul similar respectiv L 164 si nu la un alt sistem de calcul precum L 263.
Raportat la sistemul de calcul al celor doua legi ,164.si 223 se poate spune ca vor exista scaderi doar acolo unde se merge pe solda functiei de baza si nu mai exista alte sporuri de adaugat.
Acolo unde L 223 mai adauga la elementele componente ale bazei de calcul pe L 164 si alte sporuri prevazute de L 223 odata la art 28 lit e si p ,precum si alte sporuri din L 138/99 prinse acum in L 284/2010 prevazute la familia bugetara ”apărare si siguranta...” pensiile vor creste si unele semnificativ( mai ales la armele unde s-a cîstigat bine) raportarea facîndu-se intre functii similare si in acelasi sistem de calcul. Intre functii similare pe L 164 si 223 exista o corespondenta direct proportionala cu elentele care vor intra in baza de calcul.
Per ansamblu va iesi o bulibaseala , la unele arme se pot inregistra la functii mici pensii mai mari decît la unele arme pentru functii mari -lipsa sporuri- pensii mici.
Cu L 263 nu merita comparatii fiind doua sisteme de calcul diferite
S-a dat totusi posibilitatea de a alege intre 223 si 263.
În concluzie doar dupa ce se vor face precizari clare ce se accepta in solda lunara bruta ca elemente componente ale bazei de calcul nu se pot face estimari concrete ci doar presupuneri.
Reducerea la 102% din solda lunara bruta prevazuta in aceasta OUG va face probabil posibil ca intre functii similare sa se mentina echilibrul insa per ansamblu(la gramada va fi bulibaseala intre coantumuri ca si pe L 263. MM mai mult ca MR sau Lt col,etc Lt col de av. peste Lt col sau col de inf.