Un produs Blogger.

joi, martie 31, 2016

De la 01 aprilie, românii instrainati se pot inscrie in Registrul Electoral pentru votul prin corespondenta la parlamentare

3 comments
Pentru a se evita cozile la sectiile de votare din strainatate si pentru stabilirea exacta a listelor electorale permanente,  s-a reglementat procedura inscrierii cetatenilor români cu resedinta sau domiciliul in strainatate  intr-un Registru electoral.
Pentru fiecare scrutin electoral parlamentar la termen , ei trimit, incepând cu data de 01 aprilie,  o cerere catre Ambasadele sau oficiile consulare ale României la care sunt arondate localitatile din strainatate de resedinta sau domiciliu,  prin care isi exprima optiunea pentru votul prin corespondenta sau la sectiile de votare din strainatate.
Cei care nu trimit cerere pana la 2 zile dupa inceperea campaniei electorale nu pot vota la scrutinul din anul respectiv.
De asemenea, nu pot vota romanii care nu au resedinta sau domiciliu in strainatate si nici  turistii romani in strainatate.


Legea 208/ 2015 privind alegerile parlamentare

ART. 42
 (1)
 (2) Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale, alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înscrie în Registrul electoral cu adresa din străinătate pentru scrutinul respectiv în baza unei cereri scrise, datate şi semnate, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal, însoţită de o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, eliberat de autorităţilestrăine, sau a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu, transmise prin poştă ori depuse la misiunea diplomatică sau oficiul consular.
 (3) Fiecare alegător înscris în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate este arondat unei singure secţii de votare.
 (4) Modelele cererilor prevăzute la alin. (1) şi (2) sunt stabilite prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente.
 (5) Alegătorii înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate votează numai la secţia de votare unde au fost arondaţicu excepţiile prevăzute de prezenta lege.
 (6) Alegătorii prevăzuţi la alin. (5), care şi-au schimbat domiciliul sau reşedinţa în străinătate după împlinirea termenului prevăzut la alin. (2), votează numai la secţiile de votare organizate pelângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale dinstrăinătate ale României.

Modelul de cerere pentru inscriere in Registrul electoral

Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 8/10.02.2016 pentru aprobarea modelelor cererilor de înscriere în Registrul electoral 
varianta pdf
varianta word

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_pdf/model_cerere_de-inscriere-in-registrul-electoral.pdf

Procedura votului prin corespondenta se gaseste in

Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente

3 comentarii:

tehnocrat spunea...

Pt pensionarii militari din strainatate si pt cei care vor pleca definitiv din tara, in viitorul apropiat:
http://www.cdep.ro/co/sedinte.ordinezi?ids=13480
Ordinea de zi din 31.03.2016
A. PLx 82/2016 proiect de lege privind aprobarea OuG 57/2015 (art.40 modifica legea pensiilor militare 223/2015)
Aviz Com. buget, Com.munca , Com.aparare
B. PLx 83/2016 modificarea legii 263/2010 sistemul public de pensii

brenda spunea...

fiti mai explicit,

Unknown spunea...

Mai bine nu s-ar mai inscrie pe nici o lista. Am vazut ce face diaspora. Sa ne alegem noi ce vrem nu sa vina ei sa ne faca ordine in casa. Ei voteaza, ne lasa cu cu au votat, apoi noi le tragem. Sa voteze la ei acolo.