Un produs Blogger.

joi, martie 31, 2016

Instructiuni de stabilire a bazei de calcul in Fisa de pensionare la Penitenciare

39 comments


Instructiunile destul de elaborate pot fi studiate AICI

39 de comentarii:

tehnocrat spunea...

Ce nu prevad aceste instructiuni sau poate la ei n-a fost cazul, in MApN au fost destule cazuri: ce se intampla cand drepturile cuvenite pt o luna din perioada aleasa sau ultimele 6 luni, au fost platite in alta luna, din perioada aleasa (sau ultimele 6luni) sau o perioada ulterioara.
Aceste cazuri s-au datorat mai multor cauze:
A. Imputerniciri pe functii de comanda in cadrul unitatii
B. Detasari privind indeplinirea unei functii de comanda la alta unitate
C. Neasigurarea fondurilor banesti pt plata tuturor drepturilor salariale.
Exemplu. x incadrat pe functie de executie cu cf=3.1 la UM nr.1 , la data de 1 mai 2005 afost detasat la UM nr.1 pe functie de conducere cu cf=3.2 indemnizatie de comanda 35%.
Detasarea dureaza 3 luni, ulterior x este incadrat la UM nr.2
X isi alege 6 luni consecutive incepand cu luna mai: 3 luni detasat plus 3 luni incadrat. In aceasta perioada lui x i se cuvin aceleasi drepturi salariale, dar nu i se platesc aceleasi drepturi.
X este platit pe cf=3.1 fara indemnizatie de comanda, pana vine ordinul de detasare, care , din practica dureaza si 2 luni. In luna urmatoare(ex. Luna iulie) pe statul de plata se face regularizarea, primind diferentele pt luna mai si iunie).
Pe ultimele 3 luni: august, septembrie, octombrie x este platit normal pe 3.2 indemnizatie de comanda 35%.
Situatia se complica daca pe perioada de detasare x este platit o luna de UM nr.1 si 2 luni de UM nr.2
Mai complicat este daca x este detasat in ultimele 2 luni , din perioada aleasa, pe o functie de comanda iar regularizarea se face in afara perioadei alese, posibil la UM nr.3

Iulian Mareș spunea...

Matematic arata bine!
Financiar.....? Nu stiu!
Depinde de ce se va hotara in CD!
Vom vedea...., poate trece odata cu majorarea salariului primarilor, atat dorita de parlamentari! :-)

wassy_g spunea...

Iata cum un singur spor( pt.lucrari speciale)luat de cei care s-au descurcat,rezolva aprox.25%din pensie.Un aviator,un parasutist,un scafandru,un marinar,nu poate primi un spor specific armei in schimb un smecher poate primi un spor de 50%.

tehnocrat spunea...

A. Scuze, in primul comentariu s-a strecurat o eroare: x este detasat la UM nr.2 incepand cu 1 mai 2005
B. Pt o functie de lt.col. un salariu de merit 20% creste pensia aproximativ cu 10% si o indemnizatie de comanda de 40% creste pensia cu aproximativ 20%.

Anonim spunea...

In exemplul dat penstru calculul penstiei unui comisar sef de la penitenciar a rezultat varza de Bruxeles;nu s-a tinut cont de salariul de merit si al indemnizatiei de comanda in calculul gradatiilor. In plus rezulta ce am spus de mult la militari s-au taiat primele care erau elemente specifice muncii lor, pe cand la MAI nu s-a taiat nimic , ramanand sporuri de ore suplimentare , de sambata si duminica , de noapte, care vor duce in final la o pensie medie in MAI cu 50% mai mare decat in MAPN. Bravo lor , se vede ca au sindicat

mosmartin16 spunea...

DOAR CAMERA DEPUTATILOR MAI POATE INDREPTA MONSTRUOZITATEA REZULTATA DIN SENAT !!! ACEASTA AR PRESUPUNE : 1. NEMODIFICAREA ELEMENTELOR EXCLUSE DIN BAZA DE CALCUL ( art.28 din OUG 57 ). Ceea ce intentioneaza deputatul Mircovici prin proiectul sau vizeaza interese proprii ori ale prietenilor ( a se vedea intentia de abrogare a literelor l) si o) ale art.28 din OUG 57 ) ; 2. ADAUGAREA OMM LA CUANTUMUL CALCULAT AL PENSIEI MILITARE.

Iosif spunea...

Domnule Huhurez,

Ma scuzati, stiti cumva ce se intampla cu R 26500? Nu-l mai pot accesa.
Cu stima,
V.Iosif

sorin spunea...

Aveți dteptate @alpacin,insa aveti idee dintr-un inspectorat de politie beneficiaza de sporul de sambete si duminici?...putini agenti,cei de la cirulatie si cei de la paza si ordne,si ati vazut cum mor in diferite misiuni si agentii de circulatie...tot respectul pentru ei!

Unknown spunea...

Avand in vedere ca se iau ca baza de calcul doar acele elemente salariale care se regasesc in statele de plata, spre exemplu cei pensionati inainte de 2010 nu au beneficiat de sporuri de fidelitate si confidentialitate rezulta clar ca vor fi diferente intre pensionari chiar daca au avut functi similare.Asta arata ca motivul prin care se trambita ca nu poate pensia sa treaca de 100% din baza de calcul fiindca ar depasi salariul activului incadrat in functie similara a fos si ramana doar o gogoasa pentru fraieri.Deci ar fi corect ca in Camera Deputatilor sa se aprobe depasirea procentului de 100% cu C.P.S.si O.M.M.pentru o justa ierarhizare in functie de vechimea realizate de fiecare pensionar,astfel sigur, sigur tinand cont ca in diferite etape s-a beneficiat de sporuri diferite si elementele care nu fac parte din calculul pensiei dar activi beneficiaza de ele, nu mai sunt motive plauzibile.

tehnocrat spunea...

In MApN aplicarea legii 223/2015 privind recalcularea, va dura mult mai mult decat la penitenciare, MAdI si SRI din urmatoarele motive:
- restructurarea armatei, cele mai multe documente cu elementele salariale sunt in arhive
- actualizarea veniturilor la data de 01/01/2016 se face in termen de 1 an la CMJ. CM au personal insuficient. De pe site-ul Mapn rubrica anunturi rezulta ca CMJ acum organizeaza concursuri pentru ocuparea posturilor de contabili sefi, contabili debutanti, consilieri juridici, referenti, posturi vacante la data intrarii in vigoare a legii 223/2015. Un presedinte de comisie de informare in teritoriu, a pensionarilor militari privind OuG 57/2015 spunea ca CMJ au nevoie suplimentar de 500 posturi temporare, in vederea aplicarii legii 223/2015. Este de presupus ca acestea nu vor fi incadrate in viitorul apropiat.
Consecinte:
A. Daca pensiile serecalculeaza mai tarziu si punerea in plata a pensiilor recalculate se va face mai tarziu.
B. La MApN vor fi mult mai multe nemultumiri, contestatii si chiar actiuni in instanta. Asa a fost si la aplicarea legii 119/2010 + OuG 1/2011 asa va fi si laaplicarea legii 223/2015.
C. Datorita sperantei de viata a pensionarilor militari multi dintre acestia nu vor mai prinde recalcularea pensiilor pe legea 223/2015 si/sau punerea in plata a acestora.

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
Solicita -i Potecarului, pe adresa de mail a blogului, sa-ti trimita invitatie ca sa ai acces si cand blogul este setat in regim privat, cu acces numai pentru invitati.

Trofin spunea...

Am audiat dezbaterile de la Comisia pentru industrii şi servicii din Senat din data de 31.03.2016 , cu privire la acordarea avizului la PLX 82/2016 care priveste Legea de aprobare a OUG. 57/2015. Comisia a dat in unanimitate de voturi aviz pozitiv pentru formatul Legii adoptata de Senat , deci a admis amendamentele adoptate in Senat cu privire la Art. 40 din OUG 57/2015. Reprezentantul Guvernului s-a opus adoptarii amendamentelor de la Senat dar a intervenit dl. Coarna care a motivat necesitatea acestor amendamente. MApN , ca de obicei , nicio interventie.

tehnocrat spunea...

A trecut 50% din timpul afectat de lege, pt alegerea celor 6 luni. Din informatiile publice oferite de cpsmapn rezulta ca sub 30% din pensionari si-au ales cele 6 luni.
Parerea mea este ca cei care n-au facut-o ar trebui sa astepte adoptarea OuG 57/2015 in forul decizional:Camera Deputatilor. Dupa cum merg lucrurile, ordonanta se va adopt cel tarziupe 15-20 aprilie.
Alegerea celor 6 luni consecutive se poate face o singura data. Nu intotdeauna functia cea mai mare da si pensia cea mai mare, cel putin conform M 25/2016 actual, datorita unor "cascade salariale" care au marit anumite componente salariale, indiferent de functie. O asemenea cascada s-a produs in decembrie 2006 cand a crescut indemnizatia de comanda si s-au introdus anumite sporuri: confidentialitate, etc.
Ex. Sef de st.maj. si cdt de MU.
Inainte de dec.2006 : cf=4 respectiv 4.4 IC=38% respectiv 41%
Incepand cu dec.2006 sef.de st.maj are IC=45% si in plus spor conf. 14%.
Avand in vedere ca la cf. actualizat se cam pastreaza proportia, datorita IC si sp.conf. un ser.st.maj. incepand cu dec.2006 are solda functiei de baza actualizata mai mare ca solda de baza actualizata a cdt. de MU din perioada anterioara dec. 2006.
Nu este greusa-ti alegi cele 6 luni, intre cascadele salariale, dar este foarte greu sa-ti alegi cele 6 luni care sunt in amonte si-n aval de cascade. Pt o alegere corecta este necesar un calculator salarii si cunoasterea tuturor elementelor salariale care se iau in calcul pe legea 223/2015.

maiag spunea...

acest calcul nu este valabil pentru mapn,deoarece nu exista atitea sporuri.I eri am stat de vb cu un mm aviatie,vekime 10 ani,e nepotul meu,si l am arugat sa uit e pe stat cit are solda de incdrae.total functie si grad are 1320 si cu sporuri ce le mai are primeste in mina 2100,deci nu mai comentati ca mm au slarii mari,de aici concuzia ca militarii au baza de salarizare cea mai joasa,daca nu ar fii sporurile ar primii cit o infirmiera,fantastic ce ti bat joc nemernici astea,sigur si in loa lege militarii vor avea cea mai joasa grila de salarizare,sub invatztori,infirmiere etc.si ma intreb de ce este atita inghesuiala la scolile miltare,cu ce i pacaleste,,,,ura,ura,uraaaaaa noastra fatza de politiieni sa fie mare,

wassy_g spunea...


Ca sa vedeti ce distorsiuni produc sporurile in calculul pensiei,in exemplul dat in aceste instructiuni pt.un comisar cu I.C si S.M;
- solda de functie =1135
- solda de grad =356
- TOTAL FUNCTIE + GRAD =1491
Spor pt.lucrari de exceptie =1455
Concluzia:Functia si gradul unui comisar sau colonel valoreaza cat un spor de exceptie.Parerea mea este ca mai bine ar desfiinta solda de functie si de grad si sa primim doar sporuri

Iulian Mareș spunea...

Sporul pt lucrari de exceptie se acorda pentru 5% din nr de functii prevazute in stat si este in vsloare de 50% din solda de functie!

wassy_g spunea...

Iulian Mares
Si ce daca se aplica doar pt.5%,este normal ca un spor sa fie mai mare decat functia si gradul? Se ajunge la lucruri absurde.Daca studiati exemplul dat vedeti ca sporul nu este 50%din functie.
/

brenda spunea...

dle H macum e clar ,pe 5 aprilie vedeti ca se tine sedinta cu toate partile m cu amendamente si ce o mai fi , spune acilo ca pe 7 aprilie este termenul de solutionare , va doresc sfarsit de saptamana cu sanatate si bucurii , va saluta cu stima ...stiti cine ,dar si cu mult respect si scuze ca de multe ori v-am plictisit , ,

adiadiadi spunea...

Buna ziua; stiti cumva care este acea adresa?

Iulian Mareș spunea...

Wassy_g
Exemplul are o gresala ......este exact cum am scris!
Altfel nu scriam!

Brenda,
Mie nu-mi transmiti nimic pt wek?
Hai, sanatate!

iceparu spunea...

Uitati-va la generalii care participa la sedintele CSAT.Se invart precum pitigoii.Servilism la cel mai inalt nivel.

Iulian Mareș spunea...

În MApN nu se acorda spor de fidelitate ci doar de confidentialitate, conform avizului de securitate ORNIS!
Altii, ....poate au, dar nu vad rostul intre confiedentialitate si fidelitate? Fideliate fata de cine? ...structura, echipa de comanda? Nu inteleg!

karadeniz spunea...

@tehnocrat 09.45
Atât unitățile militare cu structuri financiare cât și arhivele armatei au fost periate și toate statele de plată existente pe vremea OuG 1au fost fotocopiate. Din acele baze de date se pot extrage ușor acele 6 luni din ultimii 5 ani care în marea majoritate vor fi din ultimul an. Aceste elemente există și in vechile dosarele de pensie ale celor pensionați inainte de legea 164 deci se pot extrage destul de ușor veniturile care compun baza de calcul. Probleme apar acolo unde statele nu au mai fost găsite iar legea 119 și OuG 1 nu au legiferat și dorit reconstituirea lor pe baza altor documente.
Probleme apar acolo unde comisiile de contestații nu au răspuns și nu au soluționat contestațiile ce sesizau diverse erori ori omisiuni.
Probleme apar pentru cei care au plecat din MApN și nu au fost pensionați anterior legii 223 și care acum indeplinesc condițiile atât cadre cât și militari profesioniști.
Ca o bună parte dintre actualii pensionari nu vor mai prinde recalcularea și actualizarea era clar din textul legii care tergiversează această operațiune.
Nemulțumiții vor răbda și vor muri ca și până acum cu slabe proteste nebăgate în seamă de putere.
Probleme vor fi nu pentru pensionari ci pentru țară dacă (și acest dacă are o probabilitate crescută) va fi nevoie ca România să se apere în fața unei agresiuni ori să participe alături de NATO la atacarea unui agresor al acestei structuri. Elanul activilor și a celor mobilizați din rezerva activă (care vor putea fi găsiți ori prinși cu arcanul) va fi nul când vor vedea că că ai lor colegi de pensii militare și din celelalte structuri de apărare, mult mai numeroși ca cei din armată luptă la locul de muncă, departe de frontul unde se luptă și se moare efectiv.
Pe lângă inamicul extern un alt inamic dar intern, cel politico-financiar va fi vânat cam ca la 1907.

uber spunea...

@maiag
Adevarul despre solda MM-ului tau este urmatoarea, solda de grad+functie+vechime+sporuri este de 1320 lei diferenta pana la 2100 reprezinta norma de hrana. MM-ii de la aviatie primesc ceva sporuri in plus fata de celelalte arme de aceea ajunge la 1320, ceilalti se apropie de aceasta suma doar daca au vechime maxima. Am facut o scurta analiza in urma cu cateva zile pentru un subofiter cu vechime maxima si sumele se apropie. Marea majoritate MM/subof/SGV au soldele sub salariul minim obligatoriu pe economie iar de la 1 mai numarul acestora va creste. Un muncitor necalificat cu doar o zi vechime de la 1 mai va avea un salariu minim de 1250 lei, acesta va avea un castig salarial mai mare decat marea majoritate a celor de la baza piramidei din armata, indiferent de vechime, pregatire, studii, calificare, experienta, etc. Daca dupa 30-35 ani vechime efectiva un MM/subof/SGV va avea o baza de calcul a pensiei mai mica decat salariul minim pe economie e o problema si multi inca nu s-au dumirit, cand o vor face va fi prea tarziu.
Sa ai o pensie egala cu baza de calcul dupa 35 ani vechime efectiva in armata si aceasta sa nu depaseasca 1200-1300 lei BRUT cred ca e un lucru bun daca nimeni nu-si face griji.

Hai onoare si patrie.

ifrim spunea...

@Trofin Ati audiat dezbaterile din Senat ori e gogorita de 1 aprilie?

Huhu Rezea spunea...

@Ifrim
Nu e gogorita.
Puteti sa ascultati inregistrarea aici
http://www.cdep.ro/co/sedinte2015.video?idc=3&cam=2&an=2016
Sedintele mai multor comisii pot fi urmarite si in direct

http://www.cdep.ro/co/sedinte2015.comisii?care=1

Draculea spunea...

Vad ca fiecare trage spuza sub turta sa ,dar nimeni nu clameaza respectarea legii si eliminarea elementelor discriminatorii,o sa vedem ce va fi marti ce vor hotari deputatii, dar trebuie sa tina cont ca un spor nu este mai indreptatit decat altul,adica,politistii sa-si ia toate sporurile ,tziptzerii,la fel iar pilotii NU,de ce conform caror principii. Si apoi porcariile alea cu banii de mutare,chirie si inmormantare,haine si izmene de schimb ...nu aveau ce cauta in lege,alea sunt simple derutari. Urmariti luni luarile de cuvant din Camera Deputatilor...

Draculea spunea...

Intreb si eu, care a fost logica alegerii celor sase luni,pentru cei ce si-au ales ,daca ,inca nici nu se stie ce cuprinde baza de calcul...acuma daca se va modifica ce vor face acestia ca,am inteles ca nu ai voie sa-ti alegi de mai multe ori cele sase luni.

ifrim spunea...

@ H. M,a indus in eroare faptul ca d-ul Trofin a vorbit de Senat si nu Cam. Dep..!

Iulian Mareș spunea...

Ce sa faca deputatii?
Fac ceea ce stiu! ...... voteaza sa nu deranjeze ordinele Binomului, altfel isi semneaza singuri dosarul DNA!
Si-mi place!.....asa le trebuie, caci timp de 26 ani au facut doar pt ei, acum este momentul scadentzarului adevarat!...unii mai sunt si revoltati!
Dar, doamna E. Andronescu, candt te garanta, la alegeri, Vanghelie, nu erai in deranj? Si toti ceilalti...de la toate partidele...in fapt structuri mafiote, nu ca asteptati ca va veni si Armaghedonul?
Ei uite...faza I a lui!
Urmeaza faza a IIa si apoi, faza sublima, in care vine ziua Armaghedonului si pt Binom!
Nu mai pote fi oprit nimic.... si ca mereu in istorie, vor cade si capete curate, dar asocierea conteaza!
Auzi, 35 mld €?....în 10 ani!.....sper sa nu fi fost chiar asa! Daaar, tare ma tem ca sper degeaba!
Vom vedea!

CEZAR spunea...

Domnule KISS...dumneata esti cel putin nesimtit in modul in care tratezi problema sporurilor !
Lasa politistii si alte categorii ...vorbeste despre armata ...
Adica de ce pilotii ..care nu mai ridica de multa vreme un amarat de avion in aer..sa aiba niste sporuri , doar de ei imaginate si care le-au umplut desaga cat timp au frecato in activitate si ..armele terestre (infanteria ..Tancurile Rachetelte ..Artileria ..transmisiunile etc ,)sa nu le aiba ..??
Vorbeste domnule ????...despre sporuri COMUNE , ca aceste arme v-au tinut in spate si va tin si acum in NATO..!!!

Trofin spunea...

Imi cer scuze pentru greseala pe care am facut-o cand am anuntat rezultatul votului din Comisia pentru industrii si servici . Era vorba de Camera Deputatilor nu de Senat. Nu are nocio legatura cu 1 Aprilie. Nu ma tin de sotii.

Draculea spunea...

Cata inconstienta in aliaj cu lasitattea,acuma incepem sa ne multumim cu amendamentele lui Mircovici,adica dintre rele alegem mai putin rau, dar de ce sa nu alegem binele? Sa se revina cu articolul 28 al legii 223 publicata in Monitorul Oficial nu cu ce spune cate un paznic de dobitoace de prin GAZurile unitatilor.
Art. 28.

(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) -c). La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

Iulian Mareș spunea...

Sunt adeptul tuturor sporurilor existente!
Ce daca unii nu toate sporurile?...cei care le-au avut trebuie sa le aiba!
Avem aviatie in SMFA si in SMFN!
Aviatia a zburat si zboara inca, destul de mut!
Sunt exercitii nationale si iternationale ale fortelor aeriene in care aeronavele noastre tin pasul, inca, cu cele NATO! ...si de transport si supersonice!....atat cat avem!.....,dar au tinut pasul!
Numai cei antisistem nu stiu...si prostii postaci, din oficiu!
Accesati site-ul SMFA si va veti informa!
Pentru aceeasi denigratori de serviciu: "Sa fii prost, nu-i lucru mare, sa fii informat este o intamplare!"

Iulian Mareș spunea...

Vivat automultumirea lasilor, perdanti pe vecie!
Cand am fost normal? Cand m-am bucurat sau cand am adunat firimituri!
Mereu, automultumitii si slugile mananca ultimii si ce mai ramane!
Vivat plebeii!...doar pt ca umpleau locurile la arenele cu gladiatori!
Orice ciosvarta, in sac si-acasa!
Bravos natiune trumfala!

CEZAR spunea...

m-alul striga tareee :
Fratilor nuu.. pe trotuare ...
Fiti viteji ca mai inainte ,
La razboi inapoi ,
La PLACINTE INAINTEEEEE..!!

Draculea spunea...

***Dragi talharasi si voi FA :"Nu mor caii cand vor cainii si nici cainii cand vor stapanii". In cazul nostru "Nu moare aviatia,arma de elita ,cand vor doi -trei prostanaci". Aviatia este o arma de elita formata din ingineri,piloti si tehnici nu din pazitori de oi si vaci asa ca se va bucura ,in continuare , de respectul cuvenit si-si va primi toate drepturile conform muncii pe care a depus-o. In aviatie nu este loc de interpretari sau de mediocritate, faptul ca ma cobor ,pana intr-acolo incat sa-i raspund ultimului ciurdar al armatei este o scapare de-a mea.fiti linistiti ,dupa ce ne vom vedea sacii in caruta sigur nu voi catadixi sa stau pe aceiasi pagina cu mister nobody.

Iulian Mareș spunea...

Daca unii sunt preocupati de "versete satanice" :-) , macar sa urmeze indicatiile
aabb împerecheata
abab încrucișata
abba îbrațisata
aaaa monorima!
De nu, se autodefinesc ca poeti de carciumioara si nu este vina mea!

Dar nu prosteala de versuri naive conteaza acum, ci dezbaterea si sustinerea amendamentelor din CD!
Semnalele sunt favorabile!...... povestea cu o noua OUG care sa taie din drepturi, este o nascocire aiurea, mai ceva ca amestecul de sare si miere!
Va fi bine!

Iulian Mareș spunea...

Intr-o postare recenta, un domn, onorabil 100% a explicat foarte bine un pdv!
Si anume byBzd, ora 20.45

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=5214615981587619332&postID=8002558922588534636&page=1&token=1459603710024
Chiar daca nu este in esenta totul, a prezentat o concluzie care vine sa-i lumineze pe unii, chit ca nu-i desteapta nici la propriu si nici la figurat!
Ca asa sunt ei!....au oasele capului cu grosimea de 10 cm! Caci daca exista discrimanari, atunci, mai mult ca sigur, sunt si incriminari si eu nu accept asta!
Cred ca m-ai inteles bine, ca eu nu pun GAZ pe foc! :-)