Un produs Blogger.

vineri, mai 27, 2016

Mesterul olar hurezean Stelian Ogrezeanu

1 comments
Ceramistul Stelian Ogrezeanu era prin anii 60 ai secolului trecut o figura emblematica a  mesterilor   populari din România, beneficiari ai  noului curent politic adus de liderul comunist Nicolae Ceausescu in 1965, respectiv cel de revalorificare a mestesugurilor traditionale românesti.
Alaturi de Victor Vicsoreanu, Stelica are meritul sau enorm in transformarea olaritului  din satul Olari, Horezu, dintr-un mestesug local intr-o afacere banoasa, chiar si in vremurile cele mai grele ale involutiei economice din ultimii ani ai regimului comunist.
In primul rând , alaturi de celebrul V.Vicsoreanu, Stelica a fost promotorul ceramicii decorative, de folosinta indelungata, in locul vechii ceramici uzuale,  cunoscutele strachini si ulcele, care se cautau doar de Sâmbata mortilor si de Mosii de vara. Oltencele de sub munte le foloseau pentru impartirea pasatului cu lapte sau a grâului fiert cu lapte,  intru pomenirea mortilor. Piata mica, trai modest pentru olari.
In acea perioada s-au infiintat târguri anuale ale mesterilor populari in mai toate centrele regionale ale tarii, cel mai cunoscut in domeniul ceramicii populare fiind Cocosul de Hurezu, organizat, incepând cu anul 1971, in  prima duminica din luna iunie. (Anul acesta este organizat o saptamâna mai tarziu din cauza alegerilor locale).
Ceramica decorativa i-a scos din saracie pe mesterii olari. Domnii de la oras au devenit consumatori de obiecte de  olarit.
Cu o farfurie decorata, cu un serviciu de cafea sau de tuica puteai sa-ti multumesti sefii de la esaloanele superioare mai eficient decât daca le daruiai o sticla de whisky sau un cartus de Kent.
Stelian Ogrezeanu  a fost trimis si la târgurile din strainatate. Foarte repede a prins gustul vietii occidentale si a ramas cu familia in Germania, dupa primele editii ale Târgului de la Horezu.
Trendul ascendent al olaritului la Horezu a continuat si fara Stelian. Multe familii din Olari s-au imbogatit din, acum,  celebra  ceramica decorativa de Horezu.
In 2012, VTv a realizat un interviu  cu fostul celebru ceramist, revenit in vizita pe plaiurile natale.






Un comentariu:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: Felicitari, onorabile, pentru aceste momente de remeber de suflet din traditiile populare romanesti si pe care eu le ador din adancul sufletului! Miinile de aur ale palmasilor rurali au ridicat Romania in Patrimoniul universal al valorilor!