Un produs Blogger.

sâmbătă, iulie 16, 2016

A patra lovitura militara de stat in Turcia

31 comments
Mustafa Kemal Ataturk

De la fauritorul Republicii Turcia,  presedintele Ataturk,  in anul 1924, in Constitutia tarii se stipuleaza ca  Armata este garantul laicitatii Turciei.
In baza acestei reglementari Armata a dat trei lovituri de stat in anii 1960, 1971 si 1980. Cea de astazi este a patra.
Regimul lui Erdogan, sustinut de un partid islamist, scosese aceasta prevedere din Constitutie.
Sky News relatează că armata turcă a preluat controlul asupra țării. Armata anunță într-un comunicat că lovitura militară s-a încheiat și că a preluat controlul din motive democratice, promițând că drepturile omului vor fi respectate.
Militarii au instaurat deja Legea Martiala

UPDATE, 16 iulie, ora 10

Umilinta suprema pentru pucistii care blocasera podurile peste Bosfor

La chemarea presedintelui Erdogan, populatia turca a iesit in strada in cursul noptii si, alaturi de politisti, i-a umilit pe militarii pucisti.
Au salvat Turcia de o dictatura militara, dar tare ma tem ca au pus bazele islamizarii Turciei. Erdogan a fost adus la putere de un partid islamic.
Laicitatea statului turc tinde sa devina o amintire.
Armata turca mai are cateva ore in care isi decide soarta.
Are cineva curajul sa-l acuze pe Erdogan ca a scos populatia in strada? 
Numai la noi presedintele tarii este cercetat pentru crime împotriva umanitatii pentru ca a cerut populatiei,  in 1990, sa apere institutiile alese democratic de furia anarhistilor.

31 de comentarii:

Unknown spunea...

Ultima ora FSB sprijina( prin informatii) armata laica care da lovitura de stat iar CIA culmea pe musulmanul fanatic Erdogan.(Trupele SUA din Turcia au fost informate ca trebuie sa se comporte ca la un atentat terorist). Logic era sa fie invers sau CIA joaca ca de obicei la doua capete? Eu pariez pe armata Turciei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Turcia nu a fost de acord cu o flota a NATO in Marea Negra, prin Erdogan. Acest gest trebuia sanctionat de catre SUA. Aceasta sa fie sanctiunea si organizata de CIA?

tehnocrat spunea...

Lovitura de stat din 1980 a fost condusa de generalul Kenan Evren.
Pt urmatorii 3 ani fortele militare turcesti au condus tara prin Consiliul National de Securitate, inainte ca democratia sa fie restaurata.
Armata turca este a doua ca marime in NATO dupa cea a USA.

Unknown spunea...

Clericii turci care ”"au cantat"" un moschei ca sa iasa musumanii in strada au intors lovitura de stat organizata de armata laica ( atentie fara acordul CIA ).Asta inseamna ca statul laic visat de Ataturk e deja o amintire .Amerlocilor le covine mai mult ca Turcia sa devina un stat musulman gen Iran decat un stat laic puternic economic , integrat in viitor in imperiul UE .Erdogan fragezit un pic care a vazut pisica aratata de Rusia si Germania va executa acum fidel ordinele amerlocilor .Ce nu au inteles amerlocii (si sunt socati chiar) cand au devenit rusii cu nemtii prieteni.Mai ales ca in Germania sunt 3 milioane de turci.

Unknown spunea...

Corneliu daca CIA organiza o lovitura de stat reusea sigur.Aici a fost mana Germaniei si Rusiei.De altfel din primul minut SUA a declarat ca cei care au organizat lovitura de stat sunt teroristi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sustin implicarea SUA in aceasta tentativa de puci militar! Un cleric turc refugiat in America se pare ca a coordonat actiunea, CIA nefiind straina, si fiti convinsi ca serviciile secrete turce vor afla! SUA, care se considera jandarmul lumii, si-a suflat mucii si aici, asa cum o fac la noi cu Soros si inalta Loja a masonilor perciunati de am ajuns ruina Europei! La noi, ar trebui ca toti tradatorii de neam si tara sa fie arestati si judecati de Curtea Martiala si executati, dar n-avem noi fericirea asta, pentru ca sustinerea mafiei politice vine in primul rand din randurile noastre prin sprijinirea dreptei cu o inversunare pana la idiotenie bolnava si acceptarea tuturor scursurilor si putregaiurilor politice sa acceada la putere! La toamna imi veti da dreptate!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Apropierea de acum 10 zile a Turciei de Rusia trebuia taxata de SUA, ca si refuzul constituirii unei flote militare NATO in Marea Neagra! La noi, un sat fara stapan si caini, SUA a facut varza din statul de drept prin intermediul masonilor si sorosistilor super perciunati, dar si a dreptei nenorocite care incearca cu disperare sa puna mana pe putere prin intermediul mutantilor si oligofrenilor sustinatori!

Unknown spunea...

Corneliu nu fi naiv Majoritatea ofiterior superiori din armata turca sunt instruiti ani de zile in SUA ( obligatoriu) si sunt proocidentali .Daca SUA (cia)vroia sa-l schimbe pe Erdogan nu se juca de- a lovitura de stat.De altfel SUA a anuntat din prima secunda ca autorii loviturii de stat sunt teroristi.Repet aici a fost vorba de masoneria germana( europeana) care a luat-o iar peste bot de la'' iluminatii '' din Florida la fel cum a luat-_o in MB .

Unknown spunea...

Populatia musulmana a fost chemata ( cantata in moschei) de clerici in strada ca sa-l sprijine pe Erdogan .Daca crestinii (minoritari )turci nu se trezesc Turcia va deveni rapid un nou IRAN exact cum vrea SUA si atunci turcii( adio stat laic cum vrea masoneria germana care ii vrea si in UE ) vor ajunge iar muritori de foame.Cresterea economica incredibila a Turciei deranja pe multi mai ales SUA iar Turcia( vezi Erdogan) chiar incepuse sa se comporte ca o tara independenta.Dupa acest esec Ataturk se rasuceste in mormant.PS. Secretul loviturii de stat se afla in conversatiile pe care le- a avut Erdogan in avion la intoarcere cu reprezentantii CIA si ai ''iluminatilor '’.Ce a jurat el in avion nu se v-a afla niciodata. Cum nu s- a aflat ce a jurat tradatorul de tara guvernatorul masa verde in ambasada SUA dupa ce a fost demis de popor .

Huhu Rezea spunea...

UPDATE, 16 iulie, ora 10
La chemarea presedintelui Erdogan, populatia turca a iesit in strada in cursul noptii si, alaturi de politisti, i-a umilit pe militarii pucisti.
Au salvat Turcia de o dictatura militara, dar tare ma tem ca au pus bazele islamizarii Turciei. Erdogan a fost adus la putere de un partid islamic.
Laicitatea statului turc tinde sa devina o amintire.
Armata turca mai are cateva ore in care isi decide soarta.
Are cineva curajul sa-l acuze pe Erdogan ca a scos populatia in strada?
Numai la noi presedintele tarii este cercetat pentru crime împotriva umanitatii pentru ca a cerut populatiei, in 1990, sa apere institutiile alese democratic de furia anarhistilor.

karadeniz spunea...

Soarta armatei turce nu se schimbă de un președinte ca Erdogan. Pentru turcul de rând , asker-ul (soldatul) este la fel de important ca și Allah.
@ Corneliu
Rusia este principalul partener comercial al Turciei, schimburile comerciale depășind 44 miliarde de dolari în 2014

iceparu spunea...

Mai devreme sau mai tarziu Turcia se va dezmembra.Jucatul asta la doua capete se va razbuna.
Cert este ca lovitura de stat nu a fost suficient pregatita.Lovitura de stat trebuia pregatita pe suport popular adica trebuia declansata in conditiile existentei unei confruntari intre protestatari si fortele de ordine.Fortele rebele trebuiau sa aiba in compunere structuri din toate secmentele de ordine si siguranta.Primul arestat trebuia sa fie Erdogan.Trebuiau sa anunte imediat alegeri libere.Oamenii in general fug de dictatura militara precum dracul de tamaie.Nu au invatat nimic de la egipteni. Curios cum de majoritatea celor ucisi sunt rebeli.Pedepsa cu moartea este abolita in Turcia?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Coeziunea poporului turc s-a vazut! La noi sunt doar mamaligi de ne calca Iohannis, germanii, francezii, masonii si sorosistii perciunati in picioare! Ne-au divizat, ne-au destramat si au scuipat pe noi si onoarea noastra cum au vrut ei si tacem din gura pentru ca ne-au transformat in oi! Armata, prin tradatori selectati si instruiti, ne tradeaza interesele activilor si rezervistilor din interior, fara sa protesteze intr-un fel nimeni, dar au si calusul legii in gura! Dar, intr-o zi, trebuie sa explodeze si mamaliga asta, mult nu mai este! Prea au intins coarda!

Da, Iliescu a scos Armata in strada sa se opreasca haosul creat imediat dupa ,,Revolutie'' de catre dreapta idioata a liberalilor si taranistilor! Acum vor sa-l judece pentru genocid, dar situatia era atat de incordata si se crease un haos din pricina dreptei iresponsabile, incat trebuia sa se intervina in forta, iar pe acest fond s-au produs si confuzii, si unele greseli de strategie, nestiindu-se de fapt ce se intampla, chiar din prima zi a Revolutiei-lovitura de stat! In Turcia doar timpul si Justitia isi va spune cuvantul, dar daca isi pierde laicitatea ne-am fript toata Europa la cur! Noi suntem doar un surub dintre niste piese uzate din lada de gunoi a Europei, facandu-se apel la utilitatea noastra atunci cand e nevoie de carne proaspata de tun sa fim aruncati la inaintare! Iohannis fuge ca de dracul de grupul celor 7 europeni care ataca hienele Franta si Germania sa nu mai comande ca in tarla lor, de aceea Iohannis trebuie debarcat pentru tradarea intereselor statului si aservirea puterilor straine (stapane) si din vitza caruia, Grmania, provine! Iohanns a destabilizat tara si a creat haos, peste tot se protesteaza, populatia este flamanda, saraca si nemultumita, peste tot sunt nedreptati iar institutiile de forta vrea sa creeze premizele unui stat totalitar masonic si sorosist, straine intereselor romanilor! Jos cu mafia statala si politica!

Unknown spunea...

Sunt convins ca musulmanii fanatici ai lui Erdogan vor introduce pedeapsa cu moartea .Asta ar insemna ca Turcia se devina noul Iran.Om vedea.

karadeniz spunea...

@Iceparu
Puțin probabilă o dezmembrare a Turciei cu excepția creării unui stat kurd, care ar schimba multe elemente în zona Asiei și a lumii arabe.
Tentative de lovituri de stat ale armatei turce au mai fost în 2003-2005 dar și în 2010. Au fost mulți generali și ofițeri superiori arestați și condamnați, circa 300 condamnați i cu pedepse de până la 20 de ani în 2012.
In 2013 generalul Ilker Basburg fostul șef al armatei turce a fost condamnat pe viață.
Deci armata turcă reacționează, când statul de drept este în derapaj, indiferent de consecințe.
Cine a discutat cu ofițeri sau militari turci a înțeles că la ei patriotismul nu este vorbă goală.
Pedeapsa cu moartea este abolită în Turcia.

Unknown spunea...

http://www.dcnews.ro/lovitura-militara-inscenata-de-erdogan-singurul-scenariu-care-i-ar-fi-adus-sultanului-toata-puterea_511050.html

Unknown spunea...

http://www.kronpress.ro/terorism-chimic-la-colectiv/

Iulian Mareș spunea...

Iata un scop principal! Constitutia in pericol!

http://www.dcnews.ro/mobile/erdogan-epureaza-justitia--liber-pentru-schimbarea-constitutie_511065.html

micutzul spunea...

Vorbe taica , vorbe.... Nici loviturile de stat nu mai sunt ce erau odata....Vai si amar.
Bai nene cand dai o lovitura de stat ai doua variante...Castigi ori mori . Nu stai sa iti dea civilii cu piciorul in cur pe strada . Ceva nu este curat in chestia asta. Nu dai o lovitura militara daca nu cunosti exact unde este tinta principala. Au fost vanduti de la inceput pana la sfarsit.
Erdogan daca e baiat destept ii iarta pe cei arestati sau daca nu de abia atunci sa se astepte la adevarata lovitura.
Howgh...

Iulian Mareș spunea...

Bontas,
Tot la Obregia esti? Mai au pastile, sau te-ai oferit pt experimentele alea?

Iulian Mareș spunea...

Micutzul,
Asteptam informatii de la Vasâli! El stie si ne spune si noua!
Noi nu stim sa citim stirile de pe site-uri fara el! Cred ca-i sofer, ca prea ne arata drumul!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E posibil sa se instaureze o dictatura, iar daca se rasoleste treaba, o sa-l dea jos poporul pe Erdogan! Se impute, oricum...Citeam in ziare ca el ar fi pus la cale lovitura! Ce idiotenie ziaristica! Rabdare si tutun ca vom afla adevarul, daca exista unul!

iceparu spunea...

Adrian Bontas,nu discut teme de factura militara cu un analfabet dpv militar.Mai dihanie vezi-ti de meseria ta de tamplar,zidar,bucatar etc la unitatea unde deservesti.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In PS NEWS, pe prima pagina, Ion Cristoiu zice clar ca e o diversiune pusa la cale de Erdogan!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bietii militari: S-au predat civililor neanarmati si cu mainile ridicate, cu ochii in lacrimi, plangand...apoi cativa cruzi i-au luat cu salbaticie la bataie, i-au umilit, scuipat, mutilat si chiar l-au decapitat pe unul, pe podul de pe Bosfor, lasandu-l descapatinat si intr-o balta de sange, apoi cadavrul profanat paganeste! Au facut o mare greseala, dar situatia de acolo poate ca asa a impus: Trebuiau sa se predea tot militarilor sau politiei, dar e foarte greu de judecat starea si momentele de acolo...Cumplit! Decapitarea sa fie o infiltrare a Isis? Unul dintre criminali era cu barba si fara mustata, tipic luptatorilor Isis...Militarii erau executanti ai ordinilor, in misiune de lupata, asa spun regulamentele si legile si e foarte greu cand ai in fata ta civili neanarmati. Numai Dumnezeu si cu tine pot hotari in acele momente ce trebuie sa faci: nici sa mori, nici sa ucizi, nici tradator, nici las si mai ales, sa nu curmi viata propriului frate de patrie!

Trofin spunea...

Ma abtin de la comentarii . Am simtit insa , ca fost militar , un disconfort cand am vazut militari dezarmati de catre civili si injositi in ultimul hal. Prin aceste imagini banuiesc ca Erdogan si-a atins un scop principal - injosirea armatei si scoaterea ei din legenda. Ceva asemanator cu ce s-a petrecut si in Romania dupa dec. 1989. Pana la a declara sceneta turceasca drept lovitura de stat mai este cale lunga.

Huhu Rezea spunea...

Daca Erdogan nu gaseste o cale de mijloc, de compromis cu militarii adepti ai statului turc laic, este ca si pierdut.
Masurile de forta pe care este tentat sa le ia il fac vulnerabil in fata unei adevarate lovituri militare de stat, ai carei muguri a inceput singur sa-i cultive. Ofiterimea turca nu poate fi islamizata.
Sa nu conteze mult timp pe reactia multimii. Aceasta se schimba in cateva luni.

Iulian Mareș spunea...

Corneliu,
Civilii aia, islamisti, sustinatori ai lui Erdogan, nu erau chiar asa de neinarmati!

Huhurez,
Erdogan a scos din constitutie articolul prin care armata era garantul statului laic.
In 1980 el era primar in Istambul, fost arestat, condamnat si i s-a interzis sa faca politicabcam 5 ani, dupa puscarie!
Doreste modificarea constitutie in sensul unei republici prezidentiale si a unui stat islamic!
Paradox in NATO! Tot flancul sudic naruit!
Baza Incirlik blocata, US a intrunit Consiliu de Securitate in regim de urgenta si, se pare, ca a redislocat numeroase avioane in Grecia!
Acum, la conducerea armatei sunt gl simpatizanti, pusi de el!
Judecatorii arestati/destituiti se opuneau schimbarii constitutiei!
Cdt. A 2,3 arestati!
Soldatii turci sunt militari in termen si mai aveau cateva zile pana la terminarea armatei!
Sa vedem daca Tsipras acorda azil politic pt membrii El si posibil unei fregate!
Lucruri rele se pot intampla...scindarea armatei, populatiei, plus kurzii!

Iulian Mareș spunea...

Invitatie la lectura scurta!

http://m.cotidianul.ro/article.php?id=284679

http://m.cotidianul.ro/article.php?id=284681

Iulian Mareș spunea...

Din Turcia nu se poate zbura spre US, mai ales cu Turkish Airlines!

micutzul spunea...

@ huhurez
De doua zile ma chinui sa intru pe blogul tau si nu reusesc. Imi spune ca nu am acceptul tau , ca nu sunt invitat. Acum vad ca pot dar nu se intampla prima data.
In Turcia totul pute a aranjament. Erdogan are motivul sa curete toate institutiile statului. De ce ? Pentru a putea face ce vrea in Turcia. Armata turca are obligatia sa isi apere militarii care au fost dezinformati si care au fost batjocoriti.
Erdogan are acum posibilitatea sa reintroduca pedeapsa capitala si apoi sa vedeti ce se intampla in Turcia. Eu incep sa nu mai am incredere in coeziunea NATO...