Un produs Blogger.

duminică, martie 26, 2017

Ora oficială standard este ora de iarnă

5 comments
Ora de vară este o convenție prin care timpul este măsurat, temporar, cu un avans de o oră față de ora standard sau ora de iarna.
In prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00), și ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00).
Ora de vară este ora legală adoptată de unele țări sau teritorii pe timpul unei părți a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii și până la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este de obicei cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este de multe ori numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă. Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.

Istoricul utilizării Orei de vara în România


Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.
Anunțul oficial în acest sens prevedea că ziua 1 mai 1916 începe la ora 11 a zilei de treizeci aprilie iar ziua de 30 septembrie se va sfârși la o oră după miezul nopții.
Puterile Antantei au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917. Acest fapt a făcut ca și România să adopte pentru prima dată ora de vară în 1917.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată, în timp de pace, în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.
Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979, în timpul lui Ceausescu, ca măsură pentru economisirea energiei, prin folosirea pe timp de vară a iluminatului natural dintre orele 5,30-7,00, dimineața, si orele 20 - 21,30, seara.
Câte înjurături a luat, atunci,  nea Nicu! 
Cârcotașii il acuzau că a mistificat până și timpul.  
Prezenta regulă este în vigoare din 1997; până atunci s-au mai aplicat următoarele reguli:
  • 1979 - 1983: prima duminică din aprilie, ora 00:00 (-> 01:00) - ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00) (cu excepția anului 1979, când ora de vară a început pe 27 mai);
  • 1984 - 1996: ultima duminică din martie, ora 00:00 (-> 01:00) - ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00).

5 comentarii:

gheo spunea...

Domnule ”H” videoclipul postat langa titlu, imi readuce amintiri dureroase, in anii *50 copil fiind, asistam la povestile spuse de ”batrani”, asa avea sa-mi ramana in memorie pentru eternitate acele povesti despre razboiul care tocmai se incheiase si nu numai, povesti spuse seara intre oameni care se cunosteau si nu exista ”pericolul ciripitului !”. Printre ele ..., ce se intamplase de fapt la Stalingrad, de acolo scapase bunicul, revenind acasa cu cei 2 cai de tractiune de care raspundea umbland doar noaptea si dormind prin hatisuri ziua, existau si acelea despre ”dezarmarea militarilor romani dupa 23 august 1944, ba, chiar si acele cum ... dupa amintiri, pe undeva pe la ”Malini cred - Suceava* si nu numai, au disparut ”unitati militare intregi”, dezarmate de rusi si duse in ”nenorocitul prizonierat sovietic* de unde ”foarte putini au mai revenit in tara dar si ...”pentru care nu vrea nimeni sa raspunda ”moral” sau ... macar simbolic ”. Vad acele imagini de arhiva si imi spun, oare in acele imagini sunt si cei ”dezarmati rusinos si dezonorat dupa 23 august1944 ???”, efectivele a circa ”10 divizii de militari romani” despre care ”nu vrea nimeni sa vorbeasca, sa-i pomeneasca sau comemoreze !!!” si nici sa raspunda macar ”simbolic”. Atunci povestile erau spuse pe ascuns ”si ASCUNSE” de frica ”regimului comunist” dar... ”ACUM !”.

Adi 4 you spunea...

Huhu, corect! Exista formularea gresita facuta de o parte din mass-media ca ar exista ora de vara si ora de iarna. Corect este doar trecerea la ora de vara, dupa care in toamna se revine la ora standard fiecarei tari, dupa fusul orar.
Cand s-a dat ceasul cu o ora inainte, pe vremea lui Ceasca, oamenii muncii in frunte cu femeile, s-au adunat sub fereastra casei lui Ceasca, scandand: Ceausescu ce-ai facut, ne-ai luat ora de pfutut..... Auzind coana Leana, iese la geam si le striga: Gurili, ca va i-au si pfulili.... :)

mirelamarinescu@917 spunea...

esti un cretn ,adi

Iulian Mareș spunea...

Mirela,
Ai uitat nai, erai mult nai tanara atunci!.....

exploratorul spunea...

EU SUSTIN RAMANEREA LA ORA IARNA ORA STANDARD ORA OFICIALA ORA NATURALA SA SE SUPUNA LA VOT ORI ORA DE IARNA SAU ORA DE VARA PRIN REFERENDUM