Un produs Blogger.

duminică, aprilie 16, 2017

Poporul, manipulat de preoti si carturari, a strigat ca doreste sa fie eliberat un vinovat si pedepsit un nevinovat.

16 comments
Dana Gârbovan, președinta Uniunii Naționale a  Judecătorilor din România, îi indeamnă pe magistrați, pornind de la învățăturile biblice, să nu judece pentru a da satisfacție multimilor aflate în delir jusțițiar. Aviz și pentru ong-iștii( preoții și cărturarii biblici din zilele noastre) care scot corporatiștii în stradă.


Dana Girbovan
Primul care a denuntat nedreptatea procesului lui Isus a fost un talhar
Pe langa partea religioasa, sarbatoarea crestina a invierii lui Isus scoate in evidenta rolul legii si al judecatii in societate. Conform relatarilor biblice si extra-biblice, Isus a fost condamnat in baza unui proces nedrept, care a incalcat atat normele procesuale iudaice, cat si pe cele romane din timpul respectiv.
Pilat, procurator roman al regiunii, a lasat poporului responsabilitatea sentintei lui Isus. Iar poporul, manipulat de preoti si carturari, a strigat ca doreste sa fie eliberat un vinovat si pedepsit un nevinovat.
"Sa nu te iei dupa cei mai multi, ca sa faci rau; si la judecata sa nu urmezi celor mai multi, ca sa te abati de la dreptate", spune una din regulile date de Dumnezeu lui Moise dupa iesirea din Egipt.
Intelepciunea acelor cuvinte e valabila si azi, caci pericolul judecatilor populare e mereu prezent. E important sa ne amintim ca judecata se face dupa lege si proceduri, nu dupa aplauzele sau strigatele multimilor.
Sentinta data in cazul lui Isus a fost ca acesta sa fie rastignit pe cruce. El si-a executat pedeapsa rastignirii intre doi talhari.
E interesanta scena si dialogul dintre cei trei.
Unul dintre talhari il persifleaza pe Isus si-i spune ca, daca intr-adevar are puterea care se spune ca ar avea-o, sa se mantuiasca El de pe cruce si sa-i mantuiasca si pe ei.
Celalalt talhar, insa, spune: “Nu te temi tu de Dumnezeu, că eşti în aceeaşi osândă? Şi noi pe drept, căci noi primim cele cuvenite după faptele noastre; Acesta însă n-a făcut nici un rău” (Ev. Luca cap 23).
Ca judecator, m-a surprins ca nu apostolii sau cei din familia lui Isus sunt cei care reclama nedreptatea condamnarii, ci primul care da marturie despre judecata nedreapta a lui Isus este acest talhar, condamnat pe drept, asa cum el insusi recunoaste.
Nu cei considerati drepti au fost primii care sa constate o nedreptate facuta la judecata altuia, ci a fost un raufacator cel care, avand parte de o judecata dreapta, a constatat nedreptatea facuta in judecata altuia.
Reactia acestui talhar este cu atat mai importanta, daca ne gandim ca rastignirea insemna o moarte lenta si foarte dureroasa.
In agonie si in pragul mortii fiind, acest talhar are puterea nu doar sa admita propria sa greseala si sa spuna ca pe drept sufera acea condamnare, ci si sa fie atent la suferinta celui de langa el si sa denunte, tot public, ca celuilalt i s-a facut o nedreptate.
Liderii preotilor, carturarii si intelectualii vremii, stiitorii de carte - formatorii de opinie, ca sa folosesc un termen al zilelor noastre - ar fi trebuit sa fie primii care sa vorbeasca despre acea judecata nedreapta, dar au tacut.
A vorbit insa un talhar, un condamnat, un penal, al carui nume nici macar nu a ramas consemnat.
Marturia acestui anonim, insa, ar trebui sa fie prilej de reflectie pentru fiecare dintre noi, din mai multe perspective.
Oricine reclama o nedreptate, ce i se face lui sau altuia, trebuie ascultat. Uneori adevarul e ascuns de catre cei pe care ii credem buni si e relevat de cei pe care ii vedem demni doar de dispret.
Dintr-o alta perspectiva, in fiecare persoana din inchisori, ce ispaseste o pedeapsa, se poate regasi talharul de pe cruce. E datoria societatii sa faca eforturi pentru a-i da sansa reabilitarii.
Nu in ultimul rand, judecata trebuie sa se faca nu in numele poporului, in aplauzele ori strigatele sale, ci in numele legii si respectand toate procedurile, tocmai pentru a se asigura ca cel vinovat este condamnat pe masura, iar cel nevinovat nu este pedepsit pe nedrept.
Lumina Invierii sa ne lumineze mintile si sufletele, sa nu intoarcem capul in fata nedreptatii si sa invingem raul facand binele.
"Lumina lumineaza in intuneric, iar intunericul nu a cuprins-o."
Sarbatori luminate tuturor!

16 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Madam Dana Garbovan este modelul ideal pentru orice judecator roman, dar nu se vrea la noi aceste modele pentru ca s-ar ruina un sistem de coruptie, foarte bine pus la punct in ani de zile de catre o mana de magistrati subordonati politicului de dreapta ce s-a perindat la putere de circa 12 ani incoace! Ultimii doi presedinti ai tarii au contribuit substantial la degradarea Justitiei si expansiunea coruptiei, care acum este generalizata si greu de oprit! Actualul ministru al Justitiei mimeaza profesionist reasezarea Justitiei pe canalul firesc al functionalitatii, si nu cred ca va reusi macar sa elaboreze promisele Coduri civil si penal in masura in care sa satisfaca cerintele societatii de a se face o justa dreptate in solutiile judecatoresti, in anchete si in abordarile procurorilor, care de fapt nu sunt magistrati, ci avocatii acuzarii. DNA este o structura care a depasit de mult granitele abuzurilor pana la extremele de tip mafiot, vezi cazul Portocala & Comp... A compara elementele Justitiei cu crucificarea lui Hristos, este o abordare de o ampla si interesanta filozofie justitiara care poate atarna greu in constiitele romanilor, dar ce pacat ca cei vizati nu vor aplica cu aplecare si osardie si in justitie aceste elemente filozofice de mare si reala importanta!

mirelamarinescu@917 spunea...

CREDETI ca inteleg cretinii astia ceva_ ? apara-ne doamne de tradatori ,lasi prosti . DVS LUMINA SI CALE DREAPTA ,CRISTOS A INVIAT

Iulian Mareș spunea...

Pentru Mirela!
http://www.perfecte.ro/intern/ea-este-dana-colega-mea-nu-o-sa-iti-vina-sa-crezi-cum-a-ajuns-sa-arate-solistul-trupei-amicii-vezi-imaginile.html

Sorin spunea...

Rog o informatie: termenul limita pt cererea de reincadrare in grupele de munca, adresata cmj.

Sorin spunea...

Multumesc @huhu

Huhu Rezea spunea...

@Sorin
Nu există un termen pt depunerea cererii la CMJ,potrivit Ordinului M123/2015, pe care-l poți citi și pe aici pe blog după eticheta Ordinul M123.
Oricum. drepturile se acorda din luna următoare depunerii cererii.
Potrivit legii civile, daca nu se prevede altfel, termenul general de prescripție în vederea valorificării unor drepturi este de trei ani.Termenul de prescripție ar fi 31 12 2018.
Cum in cazul M123 nu se solicită acordarea unor sume neacordate anterior, ca în cazul restituirilor pe art. 121 din Legea 223,cererea se poate depune oricând, ea privind drepturi care se acordă in viitor.

mirelamarinescu@917 spunea...

CARE VIITOR?

Huhu Rezea spunea...

"mirela
In cazul de faţă, în viitor înseamnă după depunerea cererii.

Unknown spunea...

Rog o informatie: daca am primit decizia de recalculare fara sa fi solicitat CMJ reincadrarea in grupele de munca pot fi valorificate aceste drepturi printr-o noua decizie a Casei de Pensii Sectorială a MApN ?

Huhu Rezea spunea...

@chirilă
Da, dacă sunteți pensionar MAPN.
M123 se aplică numai cadrelor MApN.
Dvs. trimiteți cererea la CMJ, acesta înaintează adeverința la Casa Sectorială.
Casa emite o decizie de recalculare, ținând cont de noua vechime cumulată.

Unknown spunea...

multumesc !

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Pt. Mirela viitorul este dincolo de Poarta Stelara! 👾🤖😇

doc987 spunea...

Domnule Iulian Mares, chiar nu aveti altceva mai bun de facut decat sa aveti atitudinea asta necavalereasca fata de doamna Mirela. Nu credeti ca asa zisele glumite de doi bani au si ele o limita? Daca ati pornit un razboi, va luptati cu necombatantii: copii si femei? Chiar credeti ca aveti haz? Cu din ce in ce mai putin respect......

doc987 spunea...

Si, apropos......catre vesnicile campii ale vanatoarei ne indreptam toti......mai de vreme sau mai tarziu....

mirelamarinescu@917 spunea...

Deoarece se termina cu palavrageala pe acest spatiu , care a fost pus aci de dl H, osa mai va ppun o intrebare , se pun amendamente pe legea salarizarii .la acel art 40 ati depus si dvs unul? ma gndesc ca este nevoie pentru aceasta de o anumita pricepere . Este vorba de acea prorogare cu art 41, idiotii sant constienti ca vorbesc despre pensionari m asteapta sa murim sau ce? au ceva la cap ,sau ofac intentionat,De aceea va rog pe dvs dle H ,sa le trimiteti um mail pe adresa ministerului muncii cu un amendament rezonabil, sau sa ii trimiteti la draCU . CU DRAG ,

mirelamarinescu@917 spunea...

dle mares NE VEDEM LA POARTA ........stelara SA VII REPEDE