Un produs Blogger.

duminică, octombrie 25, 2020

Indicatoarele de prioritate dintr-o intersecție se vor respecta doar dacă semafoarele sunt defecte sau pe galben intemitent?

128 comments

 In ultima vreme în mass media și pe rețelele de socializare au apărut mai multe articole în  care se dă o interpretare arbitrară a art. 57 din Codul Rutier privind circulatia în intersecțiile cu circulația dirijată. 

Pornind de la regula că semnalele polițistului au prioritate față de semnalizarea semaforului si semnificatia indicatoarelor de semnalizare din intersecție,  s-a extins interpretarea că funcționarea semaforului ar anula semnificația indicatoarelor de circulație din acea intersecție.

Nu stiu daca aceasta este interpretarea oficială pe care Politia rutieră o dă art. 57 din Codul rutier, dar este cert că ea este dată pe site-urile scolilor de șoferi. Vezi Scoala Rutieră!

Formularea art. 57 al Regulamentului de aplicare a codului rutier  este foarte clară și nu lăsa loc la alte interpretări.

Art. 57

"Conducatorul vehiculului care intra într-o intersectie la 
culoarea verde a semaforului este obligat sa respecte si semnificatia indicatoarelor instalate în interiorul acesteia"

Nici formularea din Codul rutier  nu lasă de inteles că semaforizarea ar anula semnificația indicatoarelor de circulație din intersecție.

  • Art.57.
  1. La intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreaptă, în condiţiile stabilite prin regulament.
  2. La intersecţiile cu circulaţie dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier.
  3. Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei.
  4. În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie.
Iata învățăturile unei Școli rutiere, preluate larg pe rețelele de socializare!


Semafoarele într-o intersecție dau startul și opresc intrarea vehiculelor în intersecție. Uneori ele indică și direcția de deplasare.

In intersecție, însă, circulația se desfășoară potrivit semnificației indicatoarelor de circulație și regulilor generale, dacă circulația nu este dirijată de un polițist.
In situația mult mediatizată, potrivit art. 57 din codul rutier. nefiind un polițist în intersecție, prioritate are autobuzul verde care circulă pe un drum cu prioritate semnalizat,  care are culoare verde a semaforului, ca și autoturismul care pătrunde în intersecție dintr-un drum secundar. Dacă ambii au culoarea verde, între cei doi nu poate fi o situație de egalitate, ca să se aplice prioritatea de dreapta, câtă vreme ambii sunt avertizați de indicatorul care arată direcția drumului principal, iar atuturismul intră pe acel drum dintr-o stradă secundară, cu semn de cedează trecerea.

Păi... dacă indicatoarele de prioritate se vor respecta numai dacă semafoarele nu funcționează sau sunt pe galben intermitent, ce se va întâmpla dacă numai semaforul din directia din care intră autobuzul este defect?
Intră în intersecție, având drum cu prioritate la stânga. Intră și autoturismul pentru că la el funcționează semaforul. Coliziunea este ca și realizată în mijlocul intersecției. In absența interpretării greșite, zic eu, șoferul autoturismului ar lăsa autobuzul să treacă pentru că circulâ pe un drum cu prioritte potrivit panoului existent și pe direcția sa de intrare în intesecție.
Să mai presupunem că la intrarea în intersecție sunt indicatoare de semnalizare numai la stânga și înainte. Si pe acestea le anuleaza semaforizarea? Soferii vor putea  să vireze și la dreapta? 
Vă las pe voi, unii chiar specialiști în circulația rutieră, să comentați și să identificați și alte pericole pe care le creează interpretarea școlilor rutiere.


Comparați soluția Godină cu întrebarea nr. 14 de CHESTIONAR

intrebare 14

Ce obligatie aveti daca întâlniti într-o intersectie indicatorul "Înainte sau la stânga" si semaforul se afla pe culoarea verde?

circulati înainte sau la stânga;
circulati numai înainte;
circulati în orice directie, deoarece semnalul verde va permite acest lucru.


128 de comentarii:

Calinmihaib12 spunea...

Intra autobuzul,apoi sutoturismul:chiar dacă e verde
autoturismul e pe un drum fără prioritate,are semnul "cedează treccerea"
autobuzul e pe drumul prioritar,
observați ca ambele semafoare au "verde
Concluzie:1.TRECE AUTOBUZUL,
2.APOI TRECE TURISMUL

Huhu Rezea spunea...

Eu v-am rugat să comentați teoria cvasi-oficială în mediul Scolilor de soferi și în mass media, cum că semafoarele anuleaza semnificatia semnelor de prioritate din intersectie, potrivit cărora prioritate are autoturismul.

Cezar spunea...

Auto rosu..are verde si nu schimba directia de mers..deci se duce..si trece primul
Apoi matahala de bus

M spunea...

Eu am oprit intr-o intersectie si l-am intrebat pe profesorul de pe un autovehicul "scoala" de ce il invata pe elev sa ocoleasca "centrul imaginar al intersectiei", de ce nu il invata cum e corect.

Mi-a raspuns ca asa e corect si ca el stie oricum legea mai bine!

Burebista spunea...

Într-o intersecție regula de prioritate se aplica în mod descrescător : polițist, semafoare, indicatoare, regula priorității de dreapta.
Dacă pe lângă semafor exista și indicatoare de reglementare a priorității în cazul în care ambii conducători auto circula la culoarea verde a semaforului, ca în cazul de fata, se respecta și semnificația indicatoarelor.
Deci autobuzul trece primul.
Pe internet uneori se introduc diferite situații pe care le-au avut unii dintre posta i, câte nu vor sa înțeleagă ca au greșit și dezbat la infinit doar, doar le va da cineva dreptate...

Huhu Rezea spunea...

Ce ne facem că șolile de soferi le inoculează noilor conducători auto că semafoarele elimină semnificațiile semnelor de prioritate din intersecție?
Stie cineva care este răspunsul corect al Politiei pe un astfel de chestionar?

Burebista spunea...

După ultimele reglementari în cazul unui viraj la stânga centrul imaginar al intersecției se ocolește prin stânga, tocmai pentru a nu se produce blocări.
Depinde prin ce parte v a spus ca se ocolește... 🤣

Leon spunea...

Eu, fiind Soferul Autoturismului, avand semnul cu ,,Cedeaza trecerea,, iar Autobuzul circuland pe un drum prioritar, voi intra in intersecie dupa ce trece Autobuzul..!

wassy_g spunea...

.

Burebista spunea...

În astfel de intersecții unde drumul cu prioritate se schimba către stânga exista obligatoriu și semafoare care sa fie diferențiate, adică exista semafor pentru la stânga, tocmai pentru a se avita interpretarea eronata a regulilor.
După polițist, semaforul este prioritar însă în cazul în care ambii conducători au verde iar traiectorie direcției lor se intersectează atunci intervin celelalte reguli de prioritate, respectiv indicatoare sau în lipsa lor regula priorității de dreapta.
Dacă unii polițiști sau judecatori au interpretat altfel atunci au greșit... Probabil au luat diplome ca ala de la orniss...

Calinmihaib12 spunea...

Cei 2 șoferi nu văd semafoarele opuse..!
Reglementarea din imagine e cam aiurea..și dacă e..undeva în țară =REAL întâlnită, atunci sunt create premisele..creșterii frecvenței ACCIDENTELOR DE CIRCULATIE in intersecția respectivă..!
Pe vremea când am făcut școala de șoferi, prin anii '80.., instructorul era un inginer cu multă experiență și deștept
ing.LERA..),și,în plus:codul rutier era mai bine și mai simplu conceput...!

CEZAR spunea...

@ /Huhu ..
Pai chiar asa SEMAFOARELE SINT PRIORITARE...la defectiune ..intra celelate semne in functiune....ce nu-i clar ??>

CEZAR spunea...

Bag seama ca foarte multi de aici trebuie sa predati permisul ..pina nu faceti o trasnaie....hi..hi..hi..
Deci AUTO ROSU..are semafor verde...se duce trece primul
BUS,,are tot verde ..dar schimba directia de mers..deci da prioritate
Ce nu-i clar..??

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Istețule!
Semnificația panoului cu drum cu prioritate este valabilă și când funcționeazâ și când nu funcționeaza semafoarele și când numai un semafor easte defect.
Unde ai mai auzit tu ca un drum cu prioritate exista numai cand nu funcționeaza semafoarele?
Eu te-am rugat să comentezi afirmația instructorilor cum ca semafoarele în funcțiune elimină semnificatia semnelor de prioritate din intersecție, desi în lege nu este o asemenea dispoziție.

Calinmihaib12 spunea...

Art.57 ,alin.2 stabilește corect ordinea de trecere: trecând indicatoarele:...primele, în înșiruirea din text..!
Alin.3 = e..cam în plus.. și.. cam NEBUNATIC..!

CEZAR spunea...

Huhu dixt
"Eu te-am rugat să comentezi afirmația instructorilor cum ca semafoarele în funcțiune elimină semnificatia semnelor de prioritate din intersecție"
=========================================
Comentariu:
Instructorii au dreptate ! Daa..asa ESTE....
Alta intrebare..???..Hihihi..
============================
Situatia prezentate este putin probabil sa fie in realitate!
Acolo unde tousi presupunem ca ar exista ..semafoarele sunt diferentiate Deci auto rosu ..ar trebui sa aibe ..culoarea galbena ..spre rosu ..iar BUS..verde cu inscriptia inainte si la stinga..

roman sadea spunea...

In Iasi, intersectia din Bucsinescu, cand vii din Tudor Vladimirescu spre stanga, catre Elena Doamna.
Toti tampitii ignora ca atunci cand vii din Tudor ai drum cu prioritate. Practic, esti in locul autobuzului.
Si nu, nu este o intersectie minora ci una cu un trafic foarte intens.

Burebista spunea...

Este exact ca la sensul giratoriu de la Arcul de Triumf...
Deși în intersecțiile cu sens giratoriu conform legislației din România are prioritate cel care circula în sensul giratoriu respectiv se acorda prioritate de stânga, în intersecția respectiva exista și indicatoare de reglementare a priorității (drum cu prioritate, cedează trecerea și stop) completate de panouri adiționale care ARATA DIRECTIA DRUMULUI CU PRIORITATE și în cazul respectiv se respecta întâi semnificația indicatoarelor care reglementează prioritatea și apoi prioritatea în sens giratoriu.
NU EXISTA ÎN REGULAMENT FORMULA CA,, CEL CARE NU SCHIMBA DIRECȚIA DE MERS ARE PRIORITATE"...
Pai nici în cazul în care nu funcționează semafoarele nu schimba direcția de mers... 🤣 Dar nu are prioritate în niciun caz autoturismul.

Mihai spunea...

Aceeasi parere o am si eu, ceva gen Dorel.De aici numai indicatoarele te scot nesifonat , Ori este drum cu prioritate ,ori este intersectie semaforizata. Ambele in acelasi timp intr-o astfel de intersectie creaza balamuc si nervi in trafic. Daca respectiti semaforul ajungi bot in bot ,parbrize imprastiate prin intersectie ,unelte contondente si limbaj dambovitean la vedere ,daca respecti indicatoarele scapi teafar.
Daca erau mai multe benzi pe sens era cu totul altceva.
Zic eu ,de la volan!

Burebista spunea...

Dar știți de ce se întâmplă astfel de situații în interpretarea școlilor de șoferi....
Pentru ca în ultimii ani mulți asa ziși ofițeri/profesori în conceperea unor noi cărți de predare pt școlile de șoferi, dinastia făcuți la apelul bocancilor sau cu facultăți gen biotera, Spiru etc, au scris și ei câte o carte... Ca sa mai mănânce și gura lor ceva... 🤣
Legislația este clara interpretarea data de unii este greșită (în funcție de beneficiile personale).
Aici am ajuns din cauza fabricilor de diplome de licențe, master și doctorate din ultimii 25 ani....
Va mai mirați de ce un colonel pensionat în 2000 are pensie netă de 4500 iar unul pensionat în 2017- 7000...Plus funcții în aparatul central cu coeficienți mult peste cri din 2000...
La orice funcție nou înființată se stabilește un coeficient în funcție de importanta postului (pilele avute).

merlot spunea...

Nebunul blogului are dreptate.Mai mult decat atat e nebun si cel ce a creiat asemenea situatie.Sa fie atat de nepriceputi primaria si cei dela circulatie sa provoace carambol?Nu cred.

Cezar spunea...

Si rar intîlneai mai mult de 3 masini pe drum 🤣🤣🤣😎😜😜😜😜😎😎

BONIFATIE spunea...


D-l Burebista v-a dat răspunsul în două postări succesive.

M spunea...

@Burebista

E o diferenta intre "se ocoleste centrul imaginar al intersectiei" si "virajul la stanga se face prin stanga centrului imaginar al intersectiei"

Lipseste tocmai "ocolirea" 😂

Dar am inteles ce ati vrut sa spuneti! 👍

Burebista spunea...

Mulțumesc domnule BONIFATIE.... 🤣 În afara de calitatea de pensionar militar o mai am și pe cea de instructor auto atestat.. 🤣
Încă din 1998 când aveam un serviciu în care lucram în ture de 24/72, sau 24/48...si nu se plăteau ore suplimentare la 24/48...🤣

Leon spunea...

Autoturismul ROSU, condus de Ciolacu, isi recunoaste eroarea, si acorda prioritate Autobuzului VERDE, condus de 2 soferi, Serban si Plesoianu..:)).

HALA spunea...

Direcția drumului cu prioritate nu prea este întâlnită în sensurile giratorii, din simplul motiv ca în acest caz funcționează doar regula priorității de stânga data de indicatoarele cedează trecerea sau stop, la întrarea în intersecție. Deci la întrare nu are nici o semnificație panoul cu drumul cu prioritate, în sensul giratoriu actionand doar regula precizata.

Huhu Rezea spunea...

@Unk
Nici in cazul prezentat aici si nici la Arcul de Triumf nu discutăm de sensuri giratorii.

Burebista spunea...

M oricum ai lua-o, prin stânga sau dreapta se numește tot ocolire... Gândește ca și cum în centru ar fi un stâlp sau mic rond cât un cauciuc... Prin oricare parte ai lua-o sa-r nu-mi ca ocolești acel obstacol.. Când nu exista fizic obstacolul atunci se spune ca este imaginar... 🤣

CEZAR spunea...

Tot vorbiti de SENS GIRATORIU ??? UNDE_L VEDETI?
Eu vad doar o INTERSECTIE IN CRUCE...!!
Mai intaresc si eu ce a spus cineva mai sus..drumul cu asa zisa prioritate ..este absurd..
Stabilesti DRUM cu prioritate..pentru a fluidiza circulatia nu pentru a o bloca in intersectie
Nu vei gasi drum cu PRIORITATE care schimba directia la 90 de grade in chiar centrul ..intersectiei...
Sau mai sti...??

Burebista spunea...

Exemplul meu cu intersecția de la arcul de triumf era dat doar pentru a arata ca exista reguli de aplicare etapizat a priorității în intersecții...
La arcul de triumf deși este un sens giratoriu prioritatea este reglementata și prin indicatoare de prioritate, cedează..
Drumul cu prioritate este cel de ka piața presei libere către Kiseleff iar cei aflați în rond dinspre televiziune, acorda prioritate desi sunt în interiorul sensului giratoriu..

Huhu Rezea spunea...

@burebista
Aveți o explicație de ce este promovată cu atâta agresivitate interpretarea dată de instructori.
A se vedea
https://www.impact.ro/greseala-pe-care-o-fac-toti-soferii-cine-trece-primul-prin-intersectie-97558.html

CEZAR spunea...

EVRICAAAA!..dar de ce ne-ai lasat sa ne ardem sigurantele si unii ..nu putini sa.si dovedeasca NESTIINTA..?? Nu pricep !!
""
Mulți șoferi sunt tentați să spună, la vederea acestei imagini, răspunsul greșit – acela că șoferul care trece primul în intersecţie este cel care conduce autobuzul.

De fapt, cel care are prioritate, în situația din trafic prezentată în imaginea de mai sus, este șoferul care se află în mașină.

Explicația este că, în acest caz, circulaţia în intersecţie este dirijată de semafor. Automobilul va ceda trecerea autobuzului în intersecţie doar în cazul în care semaforul nu va funcţionează.

Mai exact, motivul este acela că în cazul acesta, sunt două semafoare verzi. Acestea anulează indicatoarele rutiere, chiar dacă acestea indică faptul că autobuzul se află pe drum de prioritate.

Cum ambele semafoare sunt verzi, automobilul și autobuzul se află în situație de egalitate. Astfel, autobuzul, care își schimbă direcția de mers, nu îi poate tăia calea automobilului.

Cezar spunea...

🤣🤣🤣🤣🤣😜😜😜😜😎😎😎😎😎😎

Burebista spunea...

Huhu Rezea.. Site-ul impact.ro este unul ca să zic de 2 lei... Preia anumite subiecte publicate de alții pe alte site-uri mai mult sau mai puțin corecte dar care au impact la publicul cititor... Explicația nu este prezentata cu nume și prenume ca fiind data de un polițist de la rutiera, profesor de legislație sau expert în probleme de legislație rutiera...
Restul e cancan...
Asta e ca întrebările pentru examen care au 2 răspunsuri aproximative și în cazul în care concurează 2 candidați pe post răspunsul corect este cel care la dat cine trebuie sa ia examenul.. Mai rău e când dau amândoi același răspuns.. 🤣
SE mai pune o întrebare de baraj.. 🤣

Burebista spunea...

Știți cum e? Răspunsul corect e dat de cine corectează.. 🤣

Burebista spunea...

Unknown.. Se vede ca nu prea te pricepi... Într-un sens giratoriu simplu nu este nevoie de indicatoare de reglementare a priorității... (drum cu prioritate, cedează trecerea, sau stop..)
Chiar tu spui, greșit ca regula o dau indicatoarele de cedează trecerea sau stop... Pai dacă exista cedează trecerea și stop exista pe unul dintre drumuri și drum cu prioritate.. Logic... 🤣
Dar sa o lăsăm așa..

anonim spunea...

Un autobuz cu 2 soferi intotdeauna ajunge in rapa:)

Mihai spunea...

Ascultati aici ce spune Tavi Pertea ,subcomisat Politia Rutiera Oradea ,un oras foarte dificil in privinta circuatiei rutiere pentru cei care nu cunosc zona.

https://youtu.be/BKjLhp9eHzU

Nu degeaba se spune ca cine stie circula in sensul giratoriu cunoaste cat de cat soferie.



Cezar spunea...

Batrîne ..dac..hai las.o ca macane...😜😜😜😎😎🤣🤣

Huhu Rezea spunea...

Am descoperit de ce este atât de raspânditâ aceasta opinie potrivit căreia daca mergi prin România pe un drum european trebuie să dai prioritate unui cioflingar care intră in drumul european de pe o stradă secundară dintr-un orasel ca Ludus, Sebes sau Huedin, pentru simplul motiv că drumul european face curbă la stânga.
Soluția a fost dată încă din 2016 de celebrul #rezist, Godină din Brasov
Vezi
https://m.facebook.com/godinamarian/photos/a.1683198328576924/1866447460252009/?type=3

Mihai spunea...

Huhurez ,eu circul des prin zonele specificate. Este o cutuma intre partenerii de trafic . De multe ori este atat de aglomerat E60 in zonele respective incat daca nu le dai voie sa intre stau si asteapta mult si bine.
De aceea este o binefacere acel ciot de autostrada din zona.
Aceeasi cutuma este valabila si in cazul circulatiei pe centurile de ocolire a marilor orase tip autostrada care traverseaza zone aglomerate sau cu iesire din marile mol-uri ,supermarketuri etc . Ca sa-i faci loc sa iasa in trafic pe autostrada te dai pe banda a 2 daca este posibil si-l lasi sa iasa pe prima banda . Am invatat lectia si iti arat intr-un video cum o practic in Oradea pe soseau de centura pe patru benzi . La Sibiu centura pe patru benzi nu trece prin zone atat de aglomerate si nu prea este cazul ,dar la oradea daca nu procedezi asa nu te incadrezi in cutuma.

Huhu Rezea spunea...

Respectul pentru cel care intra in Autostrada din drum secundar l-am observat înca in urma cu 10-12 ani in Croatia, Slovenia, Italia ,Franta, Spania, Portugalia. Conducâtorii trec pe banda 2 ca să te lase să patrunzi în Autostrada.

Cutuma începe să se aplice și la noi.

Burebista spunea...

Și răspunsul la întrebarea lui Godina.. Circulam numai înainte sau la stânga chiar dacă semaforul este verde... Pentru ca în cazul în care viram la dreapta sa-r putea sa ne accidenta mașina și sa primim 3 sancțiuni... Prima pentru nerespectarea indicatorului de obligare... A doua pentru nerespectarea indicatorului accesul interzis (care sigur este montat pe una dintre părțile drumului pe care intram, și a treia pentru circulația pe sensul opus de mers întrucât dacă este interzis a vira la dreapta pe o strada, aceea cu siguranță este o strada cu sens unic spre intersecția noastră... 🤣

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Calinmihaib12 spunea...

Cezare:in '86:era circulație "mare" în orașele mari( sigur: nu ca în prezent..!)..iar în BUCURESTI: în perioada..'74-'80 era.." suficientă" aglomerație pe străzi și bulevarde..!

Calinmihaib12 spunea...

La întrebarea 14 corect e :a)= se circulă înainte sau la stânga= conform indicatorului, la culoarea verde..!

Mihai spunea...

@ Burebista
Consider ca in Codul Rutier sunt multe prevederi generatoare de accidente.
Unul ar mai fi si depasirea in intersectii .
Consider ca ar fi mult mai benefic interzicerea sub orice forma depasirea in intersectii dirijate sau nedirijate cu sau fara linie continua. Aici cat timp regulamentul permite depasirea in anumite situatii accidentele se vor tine lant. Intersectiile sunt foarte periculoase si niciodata nu stii ce-ti poate aparea in fata in timpul depasirii.

anonim spunea...

a)...simultan

anonim spunea...

semafoarele sunt verde
primul trece autobuzul ca e pe drum cu prioritate si e mai mare(are 2 motive):)))
al doilea autoturismul ca oricum in poza e singurul care a mai ramas
Daca mai punea huhurezu inca o masina in intersectie(la articolul asta de umplutura) nici nu mai stiati ca s-a si promulgat peleicsu 199 prin 2030 cam asa:)))
Maine daca va zice o ghicitoare ca ce va faceti? mai pierdeti 3 ani?
Baaaa da rau va mai plictisiti!!:)))

Calinmihaib12 spunea...

Alord:..👍.!

anonim spunea...

"Intersectiile sunt foarte periculoase si niciodata nu stii ce-ti poate aparea in fata in timpul depasirii."

se aplica solutia covidului in acest caz: Stai acasa!!:)))

HALA spunea...

Burebista o lasam asa dar cum este corect nu cum tot o mosmoiesti tu. Mai citește odata.ce am scris și poate înțelegi ca acele indicatoare cu cedează trecerea și stop la intrarea în sensul giratoriu, îți arată că în acea intersecție prioritar este tocmai sensul giratoriu.

Burebista spunea...

Ca sa nu te mai contrazici întra pe acest link care o să-ți deschidă pe google mapă intersecția de la arcul de triumf și intri pe street view.
Ți-as pune aici poza dar nu merge..
La intrare în sensul giratoriu exista indicatorul drum cu prioritate și pe dreapta drumului și un panou adițional cu direcția drumului cu prioritate.
La intersecția asta m-am referit eu.
Într-adevăr în general în intersecțiile simple cu sens giratoriu la toate străzile de pe care se întra în sens e x ista și indicatorul cedează trecerea în afara celui de sens giratoriu.

roman sadea spunea...

In Iasi, intersectia din Bucsinescu, cand vii din Tudor Vladimirescu spre stanga, catre Elena Doamna.
Toti tampitii ignora ca atunci cand vii din Tudor ai drum cu prioritate. Practic, esti in locul autobuzului.
Si nu, nu este o intersectie minora ci una cu un trafic foarte intens.

Huhu Rezea spunea...

La Arcul de TRiumf nu e sens giraoriu.
Uită-te la topicul anterior cu circulatia ca este si o poza cu intrarea in interscție.

Mihai spunea...

Akord 75
Nu-i cumva mai bun principiul " las'ca ma vad ei".
Un coleg slab rău la circulație pe principiul asta se baza in trafic.
În Brașov s-a trezit singur prin mijlocul intersecției.
I-a zis pasagerul din dreapta " Mă esti pe rosu" .
La care el "M-am gandit ca ceva nu-i in regula de se uita toti la mine,doar n-oi fi eu Ceausescu" !!!🤣🤣

Unknown spunea...

Articolul 31 oug 195/ 2002 actualizata
Participanții la trafic trebuie să respecte regulile de circulație, semnalele, indicațiile și dispozițiile polițistului rutier, precum și semnificația diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate:
a) semnalele, indicațiile și dispozițiile polițistului rutier;
b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) și b);
c) semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfășurare a circulației;
d) semnalele luminoase sau sonore;
e) indicatoarele;
f) marcajele;
g) regulile de circulație.
deci e semafor in functiune atunci se respecta semnificatia lui,inaintea indicatoarelor, in caz de egalitate , cel care vireaza la stanga , acorda prioritate celui care vine din sens opus, scolile de soferi invata corect pe elevi ,aceasta regula generala de la art 31, daca din cei care au comentat pe blog , nu e clar , atunci nu e ok,

Huhu Rezea spunea...

Semaforul in funcțiune înlocuieste semnele de circulatie tip cedează trecerea sau STOP, care reglează intrarea in intersectie.
Semafoerul verde nu poate inlocui semne de circulație care regleaza circulatia in interiorul interectiei cum este cel de drum cu prioritate, ca in imagine, sau, de exemplu, panou cu săgeti privind directia obligatorie de circulatie.
Daca esti asa de sigur pe prostia pe care o spui, spune-ne, daca semaforul anuleaza toate semnele de circulație, poți să o iei la dreapta daca indicatoarele îți arată obligatoriu la stânga sau înainte?

Arfy spunea...

Burebista ar trebui să-i dea o bere lui Cezar pentru lecțiile de circulație auto! O problemă simplă dezbătută pe larg și cu puține argumente legislative! Puterea semaforului primează. Indicatoarele pentru obligatoriu înainte la dreapta sau la stânga obligă a fi respectate. Aici este vorba numai de intersecție dirijată prin semafor funcțional. Autoturismul trece primul urmat de autobuz!

Huhu Rezea spunea...

Art 57 spune ca în intersectiile dirijate se respecta culoarea semaforului, adică oprire sau intrare în intesectie, dar si semnele de circulație care reglementează circulatia in intersectie. Doar politistul anulează atat semnificatia culorii semaforului cat si a semnelor de circulatie.
Cu alte cuvinte, culoarea verde a semaforului primeaza doar fata de indicatoarele cedeaza trecerea sau STOP. Doar dacă semaforul lumuninos indica si directia de deplasare ne conformam si acelei semnificații.
Pentru a pastra fluenta circulatiei pe drumul princpal trebuie respectata si semnificatie drum cu prioritate.
Tot e bine ca ca ai inteles ca semaforul nu anulraza semnificatia tuturor semnelor de circulatie din intersectie.
Legea nu indeamna să nu respecti semnele de circulație din intersecție.
Preventiv, daca vezi un tolomac că patrunde pe drumul principal, venind de pe o strada secundara, fara sa aiba de gand sa opreasca, ii lași să treacă.
Totuși, tehnica interpretării legilor nu se predă la Scolile de șoferi.

Arfy spunea...

Dl Huhurez citiți cu atenție art 31! Ordinea prioritară! Acestea se aplică în funcție de existența prevăzută: primul anulează pe celelalte samd! Este vorba de semne prioritare nu de semne de prioritate!

sergiu spunea...

Semaforul nu anuleaza indicatoarele de obigatie,care au de obicei forma rotunda,cu fond albastru cu simboluri albe.

CEZAR spunea...

@/Arfy,
Multumesc..!
NB
Pentru cei care NU INTELEG...punem problema putin invers ..
BUS..are semafor ROSU..dar el vine pe drum cu prioritate !! Ce face..intra in intersectie ca..berbecul...???
Pentru cei care sustin ca se folosesc CONCOMITENT..doua semne???!!!..e de noaptea mintii..
Deci auto ..are verde ..nu schimba directia de mers deci intra cuminte in intersectie...
Bus..ce face ...are verde..INTRA SI EL ..dar coteste la stinga ca are drum cu prioritate""...ce se intimpla ? Incaleca pe AUTO...evident...
Stiti ceva ..?? Hai predati permisele.....

Burebista spunea...

Arfy, Berea poți sa i-o dat tu sau el ție pentru ca amândoi greșiți la fel ca și toți ceilalți care susțin ceea ce spuneți voi...LUATI DE CITIȚI CE SCRIE ÎN REGULAMENTUL PENTRU APLICAREA OUG 195/2002...

Art. 57 Regulament aplicare OUG 195/2002 Semnalele luminoase
CAPITOLUL IV
Semnalizarea rutieră

SECŢIUNEA 1
Semnalele luminoase
Art. 57
Conducătorul vehiculului care intră într-o intersecţie la culoarea verde a semaforului este obligat să respecte şi semnificaţia indicatoarelor instalate în interiorul acesteia.


Detalii: https://legeaz.net/regulament-aplicare-oug-195-2002-actualizat/art-57-semnalele-luminoase-semnalizarea-rutiera

HALA spunea...

Burebista și alții au raul obicei de a complica lucrurile, de a amesteca mere cu pere și a face un talmes-balmes ca la pensii militare.

Burebista spunea...

Și acu. Să-mi dați voi mie o sticla de whiskey.. 🤣

Huhu Rezea spunea...

A fost modificat acest articol.Forma actuală este cea pe care am prezentat-o în topic.
Semaforul verde din imagine nu-i dă dreptul decât să intre în intersecție, anulând semnificația indicatorului cedeaza trecerea , dar asta nu înseamnă că in intersectie face ce vrea.
Pentru soferul autobuzului doar culoarea rosie a semaforului anuleaza semnificatia indicatorului drum cu prioritate la stângă.

CEZAR spunea...

Batrine Dac...
Pai BUS..dupa ce a INTRAT IN INTERSECTIE mai are vreun semn? ..
A pierdut prioritatea ...o recapata atunci cind se va afla pe drumul respectiv adica dupa ce iese din intersectie..

Leon spunea...

@Cezar, se vede ca ai fost Numai Comandant de TAB, Nu si Sofer..!

Huhu Rezea spunea...

Isteților!
Vă ia TIR-ul care circulă pe drumul principal european de nu vă vedeți, dacă intrați în calea lui de deplasare. De unde să știe că niște tâmpiți v-au pus și vouă semafor verde... pe drum secundar

Huhu Rezea spunea...

Nu este niciodată egalitate între cel care circulă pe drum prioritar cu cel care intră în intersecție din drum secundar.
După interpretarea voastră forțată a ordinii prioritare, ar insemna ca semnalele luminoase să inlocuască nu numai toate indicatoarele și marcajele de circulație ci si regulile de circulație care sunt ultimele în rangul de prioritate.

Huhu Rezea spunea...

Aplicarea prioritară nu înseamna anularea celorlalte decât în situația cand intersectia este dirijată de polițist.

calin spunea...

Un sens giratoriu criminal! Am avut nesansa sa intru in aceasta intersectie cand toate marcajele de pe asfalt erau sterse. Un asazis giratoriu construit tangent(!!!) la un drum principal(Iasi-Sculeni). Am intrat in giratoriu dinspre Iasi, urmand sa trec prin giratoriu spre Stefanesti. Cred ca in viata mea nu am franat atat de puternic, reusind sa evit o tamponare frontala la mustata cu un autoturism ce venea cu viteza dinspre Sculeni spre Iasi si care, m-as fi asteptat sa-mi acorde prioritate de stanga - eram in sens giratoriu, nu? Dupa injuraturile de rigoare din partea soferului ce venea din fata, alb ca varul la fata ca si mine de altfel, am oprit dupa 50 metri si m-am intors pe jos in intersectie analizand fiecare intrare in acest giratoriu. Voi ce ziceti? E criminal ce este acolo?
Aici, va puteti plimba si voi prin aceasta intersectie:
https://www.google.com/maps/@47.2378667,27.5330485,3a,15y,355.72h,84.91t/data=!3m6!1e1!3m4!1stcqbm1YxyXhtrQP6hYjmMw!2e0!7i13312!8i6656

Arfy spunea...

Dacă vă opriți numai la art 57 și anulați art 31, aveți dreptate! Deocamdată art 31 este in vigoare și explică foarte clar regula aplicării tuturor semnalelelor, indicatoarelor etc.

Cezar spunea...

Huhu...fortezi
Nu vei gasi asa ceva..
Vei gasi..cedeaza sau stop

Burebista spunea...

Faceți confuzie între art. 57 din OUG 195 din 2002 cel dat de dvs în topic cu 4 subpuncte și art. 57 din Regulamentul de Aplicare a Oug195/2002 pe care îl găsiți aici...

http://www.clr.ro/rep_htm/HG1391_2006.htm
Sunt 2 acte normative care reglementează asa zisul cod rutier.
Articolul 57 pus de mine în comentariul de mai sus aste cel din Regulamentul de Aplicare a oug 195 din 2002.
În regulament sun texpicate mai bine unele reguli de circulație tocmai pentru a nu se face confuzii....

Burebista spunea...

Din întâmplare în ambele acte normative art 57 la reguli de circulație în intersecții... Art 58 din OUG 195 se refera la altceva decât art 58 din Regulament.. 🤣

Calinmihaib12 spunea...

Cezar: nu te supăra,..dar EXAGEREZI cu.."zicerea" prostiiilor..!:autobuzul,după ce a intrat în intersecție,virând la stânga =TOT PE DRUM PRIORITAR SE AFLĂ..!!!

Huhu Rezea spunea...

Soferii care au interpretat prost un text de lege, fie ei și instructori, fac o gravă confuzie.
Doar culosre rosie a semaforului anuleazâ toate semnele de prioritate din intersecție, soferul fiind obligat să oprească, chiar dacă circulă pe un drum cu prioritate.
Culoarea verde permite intrarea autobuzului si autoturismului in interecție,fiecare urmând semnificația indicatoarelor de prioritate din intersecție. Autobuzului i se redeschide culoarul de prioritate. Abia absența indicatoarelor de prioritate obliga cei doi soferi, în ordinea rangului de prioritate a normelor, să aplice regulile generale de circulație.

Burebista spunea...

Tocmai de aceea se numește,, REGULAMENT PENTRU APLICAREA OUG 195 DIN 2002. (E CA NORMELE DE APLICARE A ORICĂREI LEGI).
LA ART 31 SE EXPLICA ORDINEA ÎN CARE SE RESPECTA PRIORITATEA DAR FĂRĂ A SE EXCLUDE VREUNA DINTRE REGULI. TOCMAI DE ACEEA BINE ART 57 DIN REGULAMENT ȘI EXPLICA MAI CLAR TREABA CU SEMAFORUL PENTRU CA LA RESTUL ESTE CLAR (când este polițist, el, indica cine trece primul in general pentru a debloca una din artere care este mai aglomerate chiar dacă nu este prioritară.
În cazul de fata când ambii au culoarea verde, legea se aplica la fel ca și când nu ar exista semafoare, următoarea regula fiind cea cu indicatoarele de reglementare a priorității și abia apoi regula priorității de dreapta...
Și pana la urma dacă nu ma credeți pe mine în cazul unei situații reale faceți cum doriți dvs...

CEZAR spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

Tot asa a zis si Ciomu ! E apendicee..jos cu el.....hi hi hi

Burebista spunea...

Din ce am văzut în imagini, drumul cu prioritate este doar cel spre dreapta, pentru a circula înainte exista o mica banda delimitata unde exista un marcaj cu cedează trecerea înainte de întrarea în sensul giratoriu...
Într-adevăr sub indicatorul drum cu prioritate ar fi trebuit instalat și un panou adițional cu direcția drumului cu prioritate și a marcajelor, asa poți crede că ai prioritate la întrarea în sensul giratoriu și poc... Accident... 🤣

Gigi spunea...

Nu este de mirare cã se intâmpla atâtea şi atâtea accidente in trafic datoritã necunoasterii,grabei şi neatentiei la volan.
Exemplul din art.este edificator şi este bine ca adminul Blogului a dat acest exemplu.
În aceastã intersectie se pot întâmpla oricând accidente,am spus din cauza neatentiei şi a necunoasterii.
Cond.auto vede semaforul pe Verde,fãrã a se mai uità la semne şi are tendinta sã treacã crezand cã are prioritate,cã e Verde,E o interesectie periculoasa mai ales pt.cei care nu o cunoaşte.
Personal,sunt contra semnalizarii aşa cum este redat in imagine,se putea şi altfel semnaliza,eliminand pericolul din cauza unora neatenti şi care nu cunosc zona.

Aceiaşi situaţie este cu semnalizarea şi pentru cei care se deplaseaza pe drumul din dreapta a celor douã autovehicule.
Cel din dreapta autot.are drum cu prioritate,iar cel din drapta autob.drum f.prioritate.

Aşa ca ATENTIE când ne deplasam prin localitati care nu le cunoaştem.Asemenea intersectii sunt adevãrate capcane!

CEZAR spunea...

@/Leon..
Mecanic conductor clasa a II a..brevetat la Fagaras !
Ar trebui sa cunosti - pentru brevetare trebuia sa fi posesor de permis categoria C..obligatoriu !!
B+C..din 86....conduc..permanent cu B....
Asa ca scuteste-ma....!!

Calinmihaib12 spunea...

Gigi:..OK..!(cu..intersecția respectivă..!

Calinmihaib12 spunea...

Cezare:..atunci...Dr.CIOMU nu a zis ( cred eu..!) ..NIMIC.,pt.că a făcut ceea ce a făcut..în timp ce..SUFEREA UN ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL..?,..fiind practic " "absent"..!?

Unknown spunea...

semaforul in functiune ,e semnalizare de prioritate,d3ci el va anuls in intersectie ,doar indicatoare de prioritate,indicatoarele sunt de avertizare,prioritate,interzicere sau restrictie,informare si orientare,panouri aditinale,

M spunea...

@Burebista

Iar eu spuneam că legea nu zice "ocolire" nici prin stânga nici prin dreapta. 😁

Arfy spunea...

Deși unii n-au citit în întregime Codul rutier și Regulamentul de aplicare al acestuia si au obținut permis de conducere doar completând chestionare, își dau cu presupusul și merg după "fenta" admin. Cezar și Unknow degeaba scrieți! Unii "gândesc" numai ce li se spune!

Arfy spunea...

Genul acesta de conducători auto te vor claxona într-o intersecție în care ești pe banda 1, fara marcaje sau indicatoare adiționale, ci având numai un semafor lateral pe verde intermitent pt viraj la dreapta.

Huhu Rezea spunea...

Bunul simț te-ar obliga să te încadrezi pe banda 2 dacă vrei să mergi înainte, nu să te așezi ca un bleg ân calea celor care vor să vireze la dreapta.

Huhu Rezea spunea...

Tu scrii cu cele debitate de militionerul Godină și de către unii instructori de șoferi, deși regulamentul de aplicare Codului Rutier te obligă s- respecti semnificatia semnelor de circulație din intersectie după ce ai pătruns în ea pe culoarea verde.

Arfy spunea...

Benzile se ocupa de la dreapta la stânga dacă nu este marcat în acest sens. Unde este lipsă de bun simț?

Arfy spunea...

Așadar să mă incadrez pe banda a doua că am bun simț, deși legea imi permite banda întâi, și să astept "n" autoturisme care virează la stânga! Apropos, claxonul se folosește în anumite cazuri bine specificate in legislație! Deci, nesimțit este cel care-l folosește pentru a mă lipsi pe mine de un drept! În ceea ce privește polițistul Godina, nu-l citesc, nu ma interesează genul!

sergiu spunea...

Nea Huhule,cu parere de rau, ai cam luat-o pe aratura.Ii cam jignesti pe toti,care nu ti sustin parerea.Chiar nu doream sa intervin intr-o disputa data de absurditatea semnelor puse intr-o intersectie,dar atitudinea dumitale...

CEZAR spunea...

Pe banda a IIa..se cam fac depasirile !!
Asa ca bunul simt te obliga sa nu mergi prea mult si sa incurci traficul..mai ales daca mergi cu Trabi....:D...:D...
Daca esti pe un Veron...merge ca poti prind de 300....:D

Huhu Rezea spunea...

Băi prostea, aici nu e vorba de o părere sau de o opinie!
Aici e vorba de a respecta sau nu o dispoziție de lege.
Dacă Regulamentul de aplicare spune că:

Art 57
"Conducatorul vehiculului care intra într-o intersectie la culoarea verde a semaforului este obligat sa respecte si semnificatia indicatoarelor instalate în interiorul acesteia"

Ce mai este de discutat?
La fotbal si la interpretarea legilor se pricet toți nepricepuții!
Am pus în discuție acest topic în contradicție cu parerea cvasigenerala și superficială de facebook-iștilor, pentru că se terfelește legea.

Cezar spunea...

Huhu..
Buun..normal
Intrebare
CE SEMNE DE CIRCULATIE MAI VEZI
IN INTERSECTIA CU PRICINA PENTRU BUS..SAU AUTO??

Huhu Rezea spunea...

Este semnul care indiă direcția drumului principal, atat la semaforul autobuzului cat si la semaforul turismului.
Unul singur si voi il ignorați și pe ăla, impotriva dispozițiilor legale, cu toate ca are rang superior de prioritate dect prioritatea de dreapta

Cezar spunea...

Nuu...ala.i anulat de semafor..atîta timp cît functioneaza
ALTUL IN INTERIORUL INTERSECTIEI..CACI ASA ZICEAI..

Calinmihaib12 spunea...

Domnule HUHU:
...poate (cred eu..!) nu ar fi rău să scoți din topicul ăsta imaginea=test.. și să pui altă imagine-test("ALTĂ INTRBARE"= ..fac haz de necaz..!)..căci cei care au greșit:nu au curajul să recunoască pur și simplu că au greșit.,în ciuda evidenței..? = și se risipește PREA multă ener gie pentru..aproape nimic.. important..ACUM..!

Huhu Rezea spunea...

Retine si tu, pentru stiinta ta ca nu semaforul da prioritate sau interdicție ... ci culorile lui.
Doar culoarea rosie anulează dreptul de prioritate al autobuzului, Culoarea verde ii redeschide autobuzului atât dreptul de a intra în intersecție cât și de a circula cu prioritate dacă urmeaza traseul pe drumul principal.

Pentru autoturism culoarea verde ii da dreptul să intre în intersectie, dar să dea prioritate dacă intra pe drumul principal si sre prioritate de dreapta sau acorda o asemenea prioritate, dacă interactionează cu vehicule care circula de pe artere cu acelasi rang de prioritate cu el.

Burebista spunea...

Lăsați-l în pace ca vrea sa va enerveze...
A înțeles și el dar face mișto...
Ori dacă nu a înțeles înseamnă că e....
Asa cum am mai scris fiecare poate sa judece cu vrea situația și sa conducă cum dorește... Rezultatele se vor vedea la service... La cine plătește paguba.... 🤣

Cezar spunea...

Asta.i buna..
Culoarea evident
Mai departe...rationament gresit
Auto..are VERDE..SI NU SCHIMBA DIRECTIA DE MERS...CLAR
POATE SA ÎNCHIDĂ SI OCHII...ARE DRUM LIBER

Huhu Rezea spunea...

Hi,hi,hi! dacă ține drept, turismul poate trece și peste o autostrada!

Cezar spunea...

@/,
A lu Ciomu
Intre noi fie vorba..in situatia de fata..eu..cu noul meu X4..as trece si fara sa am prioritate..
Arunc privirea stinga dreapta si genunchii..gagicii..si as trece asa vijjj. Cu minim 90 pe oră 😜😜😜😎😎
Ala cu harabaia de bus..pina baga a,I a..a..II a..pina se urbeste si trage de volan..eu sint la terasa cu cafeaua in fata aburid....șic
😜🤣😜🤣😎😎
Asa se conduce baaai..

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Autobuzul are prioritate, pentru ca se afla pe un drum cu prioritate, este un semn de circulatie ce nu-l anuleaza semaforul, virajul ce-l va face anuleaza prioritatea de dreapta, AFLANDU-SE PE ACEST DRUM PRIORITAR.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Indicatoarele se respecta doar atunci cand semafoarele sunt defecte. Galbenul intermitent avertizeaza-atentioneaza sa sporim atentia.

Huhu Rezea spunea...

Norma juridică spune că după intrarea pe culoarea verde in intersecție respecți si semnele de circulație din interiorul acesteia. Drumul cu prioritate cotește la stanga în interiorul intersecție.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Onorabile, In acest caz, prioritatea de dreapta a autobuzului e evidenta

Burebista spunea...

Las-o asa Cornelius cum ai scris mai sus... Acum te contrazici.. Citește articolul 57 din Regulamentul de Aplicare a oug 195 din 2002....
Pana și cand îi învățai tu pe alții sa conducă înainte de 1989, tot aceleași reguli erau în astfel de situații...
Dupa capul lui Cezar ar trebui ca în centrul intersecției sa existe indicatoarele de reglementare a priorității ca să le respecte și el... 🤣

Burebista spunea...

Greșit total... Exista drum cu prioritate care schimba direcția la 90 grade în foarte multe situații mai ales când drumul respectiv face parte din categoria E85...

Arfy spunea...

Care normă juridică!?! Codul Rutier pe art 29, 30 și 31 este destul de clar! În articolul 31, repet, se respectă în ordine, nu simultan! Tăiați pe litere fiecare reglementare începând cu a)... să vedeți ce ușor intrați în intersecție, și legal, fără nicio filosofie!

CEZAR spunea...

AHA...CORNELIUNSSON..ti-ai adus aminte..
Spune-i si batrinului ..dac ......

CEZAR spunea...

QED....

Huhu Rezea spunea...

Ordinea prioritară a unor reguli nu este similară în drept cu anularea altor reguli.
Culoarea rosie a semaforului intrerupe dreptul conducătorulii de a urma drumul prioritar, semnalizat deasupra semaforului, iar culoarea verde îi redeschide culoarul de drum prioritar cu condiția de respecta celelalte norme în ordinea lor prioritară.
Culoarea verde îi da dreptul soferului de pe autoturism să intre în intersectie, dar nu-i permite să ignore semnificatia indicatorului de avertizare că urmeaza sa intre pe un drum principal. Doar dacă vireaza la stanga nu intră pe drumul principal.

Huhu Rezea spunea...

Ordinea prioritară înseamna ca nu poti să treci la aplicarea prioritâții de dreapta, regulă generala, inainte de a respecta semnificatia indicatorului de drum principal.

Arfy spunea...

Studiați mai bine regulile de prioritate si cedează trecerea plus semnificația indicatoarelor pe categorii! Eu predau carnetul dacă nu este cum am explicat. Ce oferiți în schimb?

Huhu Rezea spunea...

D-ta confunzi aplicarea ordinii prioritare cu anularea altor reguli.
Ordinea prioritara nu înseamna că poți să sari direct de la semnificația culorii verde a semaforului la regula prioritâții de dreapta, cât timp ai de respectat semnificatia indicatorului drum cu prioritate.

Burebista spunea...

După gândirea de gâga a celor care va contraziceți... Ce se întâmplă dacă autoturismul virează la dreapta... Autobuzul la stânga, autoturismul la dreapta... Care trece primul pentru ca ambii schimba direcția de deplasare deși au verde amândoi?
După explicațiile voastre ca semaforul pe verde anulează celelalte reguli stabilite pentru intersecția respectiva ar însemna că nu se mai respecta nici prioritatea de dreapta... 🤣
Trece primul care e mai smecher.. 🤣

Gigi spunea...

Se pare cã din discuţiile de mai sus ale unor comentatori,in intersectia respectiva, dacã ar fi circulat cu masina,ar fi mormane de masini lovite.
Eu spun cã regula este doar una singurã şi aşa trebuie sã fie,altfel nu ar mai fi regulã,am asista la dezastre in trafic.Ca unii o interpreteazà cum vor ei sau cum cred ei e altã poveste.
Am spus mai sus faptul cã personal nu as fi de acord cu semnalizarea unei intersectii cum este cea din imagine.De ce? Pãi tocmai d'aia,exemple avem aici in comentariile unora,cum interpreteazà aceastã situaţie.
Cornele@,dumneata dacã ai circula,sã zicem,prin aceastã intersectie şi te-ai aflã la volanul autobuzului,ai trece prin intersectie de mai multe ori şi ai gãsi de fiecare data aceiaşi situaţie,ce ai face,odatã ai acorda prioritate,alteori nu?

Cu permisiunea d.lui admin,sã presupunem cã autoturismul venea pe artera din dreapta,avea tot Verde ca şi autobuzul si intentiona sã circule pe directia înainte,cine avea prioritate in acest caz?
Întrebarea le este adresata celor cu BMW, ci nu numai.

cristic66 spunea...

Din pacate singurii care au dreptate sunt Arfy si Cezar, altii se mai lauda ca au si atestat de instructor si sunt paraleli total; intersectia exista in realitate in Bucsinescu/Iasi si i-as invita pe toti ceilalti, in frunte cu Huhurez, sa incerce sa treaca spre Elena Doamna conform interpretarii lor. Cat timp semnalele luminoase ale semaforului sunt in functiune... sunt absolut PRIORITARE si se aplica regula prioritatii de dreapta. Indicatoarele de drum prioritar, cedeaza trecerea, stop etc ar fi valabile daca s-ar afla macar la un metru DUPA semafoare, adica in INTERIORUL intersectiei. Pentru ieseni... va rog sa va imaginati intersectia de la Fundatie semaforizata unde, intr-adevar, semafoarele ar fi in INTERIORUL intersectiei dirijate. Sincer, cam 90% de pe aici ar trebui sa predea permisul; rugati-va sa nu va intersectati intr-o asemenea intersectie cu cineva care chiar cunoaste si intelege legislatia rutiera.

Arfy spunea...

După logica dumneavoastră am putea să punem verde și pentru cei care vin din dreapta pentru că autoturismul roșu va intra în intersecție pâș-pâș deaorece semaforul lui pe verde nu-l prea ajută deloc!

nick spunea...

Parca sunteti cei de la casa de pensii cu aplicarea OMM! Ba-i alba ba-i neagra! Eu zic sa apelam la ICCJ sau CCR pentru a da o dezlegare, ceva!

Huhu Rezea spunea...

Discuția se inchide prin reamintirea normei legale care se aplcă în orice intersecție dirijată :
Art. 57 din Regulamentul de aplicare a Codului rutier:

"Conducatorul vehiculului care intra într-o intersectie la culoarea verde a semaforului este obligat sa respecte si semnificatia indicatoarelor instalate în interiorul acesteia"

Huhu Rezea spunea...

Discuția se inchide prin reamintirea normei legale care se aplcă în orice intersecție dirijată :
Art. 57 din Regulamentul de aplicare a Codului rutier:

"Conducatorul vehiculului care intra într-o intersectie la culoarea verde a semaforului este obligat sa respecte si semnificatia indicatoarelor instalate în interiorul acesteia"

ATENTIE!
Fiti prevăzatori!
Sunt soferi care intra ca berbecii in fata TIR-urilor care circulă pe drumul principal, crezand că ei au prioritate.