Un produs Blogger.

joi, octombrie 22, 2020

Președintele Forumului a pierdut clipa oferită de ministrul Ciucă

155 comments

 Din noul comunicat rezultă că gulerații nu i-au mai oferit șansa reluarii actualizării de la 01 01 2021.

Au discutat doar pe articolele băgate pe gât deputaților din cele 2 comisii raportoare ale Camerei Deputaților

INFORMARE
Stimați colegi,
La invitația domnului Colonel Valeriu Roșu, în data de 22.10.2020, am fost prezent la sediul Ministerului Apărării Naționale pentru a continua discuțile pe marginea PLX 199 și a putea ajunge la un numitor comun în ceea ce privește acest proiect. La discuții au participat locțiitorul șefului Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții Personalului, colonel Valeriu Roșu, șeful Direcției generale financiar-contabile, general-maior Florin Jianu, directorul Casei de pensii sectoriale, colonel Mihaela Andrițoiu, alături de alți reprezentanți ai ministerului. Din partea Forumului am participat eu și col(rez) Marin Neacșu invitat și el la discuții.
Discuțiile s-au purtat aplicat, articol cu articol pe ultima variantă de proiect votată în Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților. Reprezentanții Ministerului și-au reiterat intenția de a introduce cât mai repede la vot forma de proiect acceptată de Comisia pentru Muncă
Mi s-a cerut din nou să accept această variantă , iar NOI ( structurile asociative ale pensionarilor militari ) , sa facem intervenții la comisiile din Camera deputaților, pentru a urgenta votarea proiectului.
Am răspuns că nu sunt în măsură să iau această decizie fără consultarea liderilor asociațiilor componente, si voi transmite un răspuns până vineri, 23.10.2020, dupa raspunsul primit de la acestia, raspuns solicitat prin modalitatile de contact pe care le avem in prezent.
Asa cum am afirmat si in precedenta informare , consider ca la nivelul structurilor asociative trebuie sa se stabileasca , cu celeritate , modalitatile de raspuns la actiunile MApN, MAI si SRI in domeniul pensiilor militare.
Presedintele FORUMULUI
Col.rtr. Marian TUDOR

155 de comentarii:

Cătălin spunea...

TUDOR să-şi dea demisia din frunta asociaţiei şi a forumului dacă nu vine cu rezultate concrete care să redea speranţă pensionarilor militari prin acordarea minimului necesar (mărire prin actualizare), având în vedere că ceilalţi pensionari din sistemul public au primit majorări de pensii cu două cifre în ultimii ani.

y spunea...

Este suspicioasă graba lui ciucă și a găștii lui de a convinge 1-2 persoane să accepte, în numele a aproape 80000 de rezerviști, un proiect de lege, care, în mare parte mai este și defavorabil. Nu știu ce jocuri se fac în culise, dar nu pot să am încredere, după ce timp de 10 ani nu au făcut altceva decât să-și bată joc de rezerva armatei prin orice mijloace. Iar ciucă a avut cel puțin 1 an la dispoziție să-și dovedească buna credință, în sensul de a face ceva pozitiv. Nu a făcuto, și, vrea acuma în câteva zile să se arate drept marele salvator. NU POT AVEA ÎNCREDERE!!!!
Să trimită propunerile în SCRIS, cu semnătura și ștampila lui de ministru pe hârtia cu propuneri, cu angajamente clare și date și termene precise de aplicare. Documentul să fie de asemenea asumat prin semnături și de gașca din jurul lui care a aparticipat la discuțiile cu cei 2. ALTFEL NU TREBUIE ACCEPTAT NIMIC! DE LA CEI CARE AU SLĂBIT ȘI DEMORALIZAT ARMATA DE REZERVĂ din flancul estic al nato.

GO spunea...

Stimati colegi, totusi ... Este evident ca si vorbele noastre ajung acolo sus si unde mai trebuie! Desi in tabere diferite candva, acum daca tot ne-am acordat in opinii! Rog sa analizati o fază legată de grupele de munca. Prea ni le anuleaza pe față. Și decidentii nici nu au argumente dacă revendicăm diferențierea pensiilor în funcție de grupele de muncă. Diferentiere care sa se reflecte sub formă de adaos la media celor 6 solde nete. Eu zic că suntem incredibil de slabi, dacă renunțăm așa ușor la remunerarea financiară a grupelor de muncă! Să mergem pe bunul simț la care mulți fac apel în ultima perioadă! Eu zic că nici decidenții nu ar spune nu! Întrucât deși sunt decidenți, nimeni nu i-a atenționat de gafa pe care au făcut-o cu neremunerarea grupelor de muncă la militari! Noi devenind astfel singurii cetățeni ai patriei cu grupe de muncă neremunerate la pensie, desi suntem incadrati in diverse grupe de munca, unele cu un risc care nici nu se regaseste in grupe civile de munca! Eu zic ca putem sa o rezolvam, daca deschidem ochii decidentilor asupra imensei discriminari create militarilor, in raport cu toti ceilalti "oameni ai muncii"!

Pe bune! Un miner are plus 50% plus la pensie, fiind in grupa conditii speciale! Si nu se lega nimeni de faptul ca prin adaosul pt. grupa de munca, minerii isi depasesc salariul din activitate! Iar militarii, au o pensie de maxim media a 6 salarii nete, indiferent de grupa! Sub pretextul ca daca s-ar depasi media celor 6 solde, ar fi anormal ca pensia sa fie mai mare decat solda militarilor activi! Da, dar cand eram militari activi, legiuitorii au stabilit ca grupa de munca ne va fi remunerata la pensie! Si atunci cum facem? Picam de fraieri de 2 ori, si in activitate si la pensie? La modul practic, pensia in limita mediei a 6 solde nete, reprezinta de fapt o pensie calculata ca si cum am fi activat in conditii normale, fara sa fi avut nicio grupa de munca in activitate! Desi in activitate, am avut grupe de munca diferentiate pe riscuri profesionale! Cu regret, dar nu este doar anormal, ci sfidator de ostentativ!

GO spunea...

Eu zic ca situatia se poate reechilibra. Iar negociatorii sa renunte la stilul militarului poetic, si sa se axeze in mod pragmatic pe urmatoarele:


�� Negociatorii privind pensiile militarilor, sunt rugați să fie cerebrali și să ia în calcul faptul că orice guvern instalat după alegeri, va proroga sau abroga orice prevedere benefică militarilor care ar urma să fie implementată după 01.01.2021!
�� Prin urmare, negociatorii sunt rugați să nu mai tergiverseze împingerea transformării în lege a proiectului Pl-x nr. 199/2020 și să accepte oferta nesperată de ultimă oră a ministrului apărării, aceea de actualizare a pensiilor militarilor la o dată rapidă și concretă, cum ar fi 01.01.2021! Fără ca negociatorii să se mai agățe de mărunțișuri care să tervigerseze implementarea imediată a actualizării pensiilor!
�� Mărunțișurile pot fi solicitate și printr-o lege ulterioară, dar în niciun caz negociatorii nu trebuie să țină în loc oferta de actualizare subită a pensiilor militarilor, pt. niște chițibușării care are aduce câțiva cenți în plus unui grup restrâns de persoane.
�� Dacă negociatorii doresc să fie și mai abili, și pe fondul în care ministrul Ciucă a propus termenul de 01.01.2021 doar la modul generic, sub formă de exemplu, atunci negociatorii să insiste doar pe devansarea termenului, astfel încât viitorul guvern instalat să nu aibă timp să abroge o ordonanță care să proroge termenul de actualizare sau să să abroge legea înainte să fie aplicată. Așa cum am mai pățit! Actualizarea poate fi operata și la 1 decembrie 2020, și la 1 noiembrie 2020 - cel mai important fiind să nu lasăm timp ca viitorul guvern instalat să ne faulteze!
⭕ Iar dacă negociatorii doresc să fii genii și să combată elegant, dar imparabil, limitarea cuantumului pensiilor militare la media a 6 solde nete, să atragă atenția factorilor de decizie, că această medie se pretează pt. un cetățean caruia nu i se mai ia în calcul nicio grupă de muncă! Și să ceară ferm reflectarea grupei de muncă în cuantumul pensiilor, printr-un adaos corespunzător la media celor 6 solde nete! În caz contrar, militarii devin singurii cetățeni încadrați în grupe de muncă în activitate, dar care după ce că nu sunt remunerate în activitate, nu mai sunt remunerate nici la pensie ca la ceilalți cetățeni!
�� De reținut! Orice tergiversare a negocierilor care să împingă aplicarea unor beneficii ale legii după alegeri, va da naștere unui dezastru. Guvernanții vor accepta să scrie de moment în lege orice cerem, din moment ce aplicarea este împinsă după alegeri. Urmând ca imediat după alegeri să anuleze orice prevedere care ar acorda beneficii pensionarilor militari.
�� Negociatorii să nu uite că pandemia a declanșat o criză economică profundă și care se va accentua! Pe acest fond, după alegeri vor urma ample taieri de fonduri bugetare. Așa că să nu își imagineze cineva că o lege destinată majorării pensiilor militare cu termene iluzorii stil 2022 sau 2023, va mai fi aplicată de cineva dupa 01.01.2021. Nu, ceea ce vom obține cu aplicare până la 01.01.2021, cu aceasta vom rămâne ani buni de zile!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

TREABA ESTE ARANJATA IN CULISE SA SE SFARSEASCA ASA, SUNT MANA IN MANA! GENERALUL OPREA SI-A ANUNTAT CANDIDATURA CA INDEPENDENT IN BUCURESTI: AVETI OCAZIA SA VA REVANSATI ALEGANDU-L! DOAR DOMNIA SA NE VA AJUTA DIN PARLAMENTUL ROMANIEI, IN REST TOTI JOACA UN TEATRU IEFTIN!

GO spunea...

Nu este suspicios nimic. Ciuca, M.Ap.N., STI etc. sunt mai mai cerabrlai decat multi dintre noi! Ei stiu precis ca dupa alegeri va fi o mare debandada si o mare criza economica pe fondul pandemiei.

Adica, Ciuca etc. ne-a sugerat sa primim ce se poate pana la alegeri. Ca dupa, oricum o vom lua in mână! Iar negociatorii nostri, ne imping dupa alegeri, alergand dupa ciori, in loc sa tinem de vrabia din mana!

Burebista spunea...

Sper ca domnul Ciucă sa nu ia în seamă ce a vorbit cu cei 2 Tudor și Neacșu și sa ceara introducerea actualizarii/recalculării de la 1 ianuarie 2021 sau 1 decembrie 2020.
Cei 2 nu reprezinta marea majoritate a pensionarilor militari ci se reprezinta pe ei... Dacă nu le creste și lor pensia sa nu crească la nimeni..
Urât... Foarte urât..

AURICA GEAMANTAN spunea...

Auzi și la ăsta .
Că el nu poate lua decizii .
Cheamă o babă .Ce fel de colonel ai fost de nu poți lua decizii .
Un subofițer le lua imediat și fără șovăială întrucât se ducea cu lecția învățată .
Voi nici habar nu știți ce vreți .Trebuia să te duci cu Unitatea militară la grămadă așa cum ați fost învățați ,cu gașca .
Vă cacați pe voi împrăștiat și de 5 ani vă schiorlăiți aici pe blog de pomană .
O să aveți pensii actualizate la paștele cailor .

Toto Iany spunea...

Nu cred varianta ,,daca nu le creste lor sa nu crească la nimeni ,, .
Dl Tudor a avut un mandat si nu l poate încălca.
Inca nu se stie ce varianta a propunerilor la lege a fost discutată..
Personal nu cred in buna ...intenție a ministrului ,deci dl Tudor a avut o retinere la ...ceva ce noua ne scapa .
Nu cred,spun iar, în varianta vehiculată cu ...capra vecinului .
O părere!

tehnocrat spunea...

Nedreptatirea pensionarilor militari continua
Nu se intampla si nu se va intampla nimic deoarece cei care au painea si cutitul in mana nu au interes sa imparta din banii pe care-i pot dijmui dand drepturile cuvenite pensionarilor.Frica nu au ,ne vad fara fibra, slabi ,dezbinati, dezinteresati.Segmentul cu pensiile cele mai mici, subofiterii si MM nu se implica , sunt invatati ca ofiterii sa le rezolve problemele iar cand acestia incearca sa-i ajute devin recalcitranti si din ignoranta considera ca ofiterii ar incerca sa le dea ordine. De aia nu vin la mitinguri, nu se implica si prefera un blidutz de fasole cu carnati si o ciuiculita de pe la organizatia subversiva si dusmanoasa cu pensionarii militari numita ANCMNR ,coloana a V-a si sluga preaplecata a bandei de raufacatori din fruntea Armatei = FASOLARII!
Dintre ofiteri cei care au avut functii mari, implicit si vechime completa au pensii bunicele asa ca prefera sa zica "ce ba,nu va ajunge".Au ramas sa lupte cei cativa dintre ofiterii disponibilizati si care daca au gandirile "in colturi" precum cezar, va inchipuiti ce "rondios garda"( garda zdrentarosilor) raman pe campul de lupta.

micutzul spunea...

Ce spune Olescu in legătură cu grupele de muncă este corect. Suntem singurii care nu primesc nimic pentr CS sau CD si acum vor sa le anuleze si la calculul vechimii!
Legea sa intre in vigoare la data publicarii in MO altfel ne putem astepta la o OUG

Anonim spunea...

nu cred ca va face ceva ciuca nu are niciun interes ,interesul lui este sa amine cit poate pina dupa alegeri si o sa zica sa va multumiti cu rata inflatiei chiar daca aceasta depaseste cu mult peste 5%,gasesc ei o metoda de crestere artificiala sa ajunga la un 2 %

CEZAR spunea...

QED..!
Asta-i rationamentul .Prazarilor of Craiova City !

Unknown spunea...

Felicitări dle Olescu că bine le-ați mai spus!!!
Adaug la cele susținute mai sus de dvs, faptul ca vom auzi mult timp de acum înainte de la factorul politic "NOI VREM, DAR NU AVEM RESURSELE NECESARE..." ș.a.m.d., CE AVEM DE LUAT, SĂ LUĂM ACUM, NU LA PAȘTELE CAILOR!!!

HALA spunea...

Nu maiau ce cauta la negocieri tot felul de milogi invidioși lacomi și rai.Daca toată viata au luptat numai pentru grade și funcții, celorlalti scuipând-le doar ordine, ce preocupare pentru interesul celor mulți pot avea ei? Și la aceste negocieri de ce nu ar merge și un căpitan "neterminat" de mana cu un plutonier?

CEZAR spunea...

Daca Tudor ...afirma ca NU POATE LUA DECIZII/./..se pune intrebarea - pentru ce a mai participat la intilnirea cu ministrul Ciuca..?
Pe de alta parte este evident CA NU POATE LUA DECIZII....din multe motive...
DECIZII POATE LUA DOAR MINISTRU IN FUNCTIE INCA - CIUCA..!!
Deci trebuie cumva contactat ministrul..cu scuzele de rigoare..si sa i se transmita macar opiniile de pe acest blog cu rugamintea de a ACTIONA CONFORM CU PROPUNEREA FACUTA unor incompetenti si rauvoitori ..
PUNCT..

CEZAR spunea...

Ca un BONUS,..ar fi de dorit ca ministrul Ciuca sa puna in dezbatere si Anularea pomenii..numita cuantum avantajos! in care se lafaie astia ..CARE NU POT LUA DECIZII...
Ca o recompensa desigur...
Eu - si ca mine inca 80% dintre rezervistii cu pensii mici si medii NU AM BENEFICIAT NICIODATA DE VREUN CUANTUM AVANTAJOS....asta pentru ca la noi NU S-A BAGAT si aia si aia...adica furaciuni !

tehnocrat spunea...

Dupa atatea promisiuni mincinoase de repararea dreptatii am exagerat cu bucuria implinirii dreptatii in paharul plin de sperante, m-am poticnit, s-a spart paharul si n-am putut sa adun decat ...pesimism.Ne-ati mintit banditilor, va bateti joc de batranetile noastre de parca am fi fost inamici, desconsiderati juramantul nostru in jurul drapelului de lupta si-o faceti pentru gloria personala.Veti fi judecati , cu totii, pentru inalta tradare.Nu veti scapa nici cartite sa fiti.

VIOREL spunea...

Stimabile,eşti prea optimist, paştele cailor se sărbătoreşte în unele locuri,deci există. L-am întrebat despre tărăşenia asta(actualizarea...) pe un subofiţer cu stagii lungi în SMG. Mi-a spus că se va întâmpla, dar nu pe timpul vieţii noastre. Ce-i drept,discuţia cu el a fost acu trei ani, poate se înşela atunci.

CEZAR spunea...

IDIOTULE....cu 1000 EURO /luna

totoiany48@gmail.com spunea...

Consider ca dumneavoastră gresiti referirea la dl Tudor .
La discutie nu a fost pe persoana fizica ,nu a vrut sa iasa din mandat , poate ca a simtit ca ceva nu este in ordine si apoi suporta consecintele .
Avand onoarea sa ocupe acea functie ,cred ca are un IQ si experienta poate putin peste DUMNEAVOASTRĂ .
Ma opresc din comentariu ca nu doresc ca cineva sa nu se simta comfortabil .

totoiany48@gmail.com spunea...

Cu ce va ajuta daca presupunem ca legiuitorul anuleaza acea facilitate ,,cuantumul avantajos ,, ?

monteoru spunea...

Nu-l acuzati pe Tudor precum ca ar avea pensie ultra mare.Mai mult ca sigur ,acesta fiind in retragere are pensia in plata corespunzator legii bazata pe asa zisa contributivitate.
Procedeaza corect.E normal sa se consulte cu liderii asociatilor componente.
Padina@ca de obicei ai idei fixe.Nu in toate cazurile cuantumul avantajos este egal furaciune.Eu unul primesc pensia in plata -cuantumul cel mai avantajos-legea contributivitatii.Te contrazici.Cu ceva timp in urma afirmai ca aceasta este cea mai corecta.Ce faci acum?Retractezi?Cand ai fost serios?

Xman spunea...

Aveti dreptate.Nu vom primi vreodata ceea ce cer reprezentantii nostri,adica 85% din baza de calcul,atata timp cat impozitarea activilor este de 45%.Singurul lucru pe care-l putem cere e un spor pentru grupele de munca,tinand cont de faptul ca mai nou conditiile deosebite la civili valoreaza 4 luni in plus la vechime ,nu numai 3.Prin urmare pentru anii cu cd sa fie un spor de 25%,cs/50% si ac/75%,calculat inainte de omm.

valica spunea...

Nu exista termen de compartatii./Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902:
Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902, prevedea articolul 2 ,: ”Pentru ca fiecărui ostaș veteran să i se asigure liniștea și ocupația pentru restul de viață, i se va pune la dispoziție cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generațiile viitoare” . Se instituie onorantul titlu de ”VETERAN DE RĂZBOI”.

GENERALUL NICOLAE CIUCA ESTE AUTORUL ORDONANTELOR CARE AU SARACIT PENSIONARII MILITARI, PENTRU AMBITIILE PARANOICE ALE ACESTUI INDIVID. POLITICUL LA INDICATIILE AMERICANE , AU ALOCAT 2 % DIN PIB, IAR DOMNUL CIUCA A IDENTIFICAT IMEDIAT SURSA DE FINANTARE A ARMATEI, BANII DE LA PENSII. EL ESTE CEL CARE A AVANSAT IDEEA CU INGHETAREA SI APOI CU PLAFONAREA PENSIILOR MILITARE.
SUB COMANDA LUI CIUCA SI CU ACORDUL LUI S-AU PLAMADIT OUG 57, 59 SI 114.
LIA OLGUTA VASILESCU A RIDICAT PUNCTUL DE PENSIE LA CIVILI SI BINE A FACUT DAR ACEST LUCRU NE-A AFECTAT PE CEILALTI DEOARECE AU CRESCUT PRETURILE SI INFLATIA.
CIUCA PARANOIC FIIND NU VEDE , NU AUDE , NU ESTE INFORMAT. IESE LA TELEVIZOR SI SE BATE CU PUMNUL IN PIEPT, CA EL FACE INZESTRAREA ARMATEI. ASA O FI DAR NU'I FRUMOS SA PARASESTI PENSIONARII MILITARI INAINTEA PLECARII DIN ACEASTA VIATA.

Unknown spunea...

Corect, până la un punct dle Cezar. Aș mai adăuga la afirmația dvs "ACTIONA CONFORM CU PROPUNEREA FACUTA unor incompetenti si rauvoitori" sintagma "DE ÎNDATĂ", nu la... calendele grecești!

Cătălin spunea...

Olescule, presupun că minerii au două rânduri de......nu ca noi. Discriminările se văd din "avion" numai decidenţii noştrii nu vor să le vadă. Militarii fie ei în activitate, rezervă sau retragere au fost bătaia de joc a tuturor celor care au fost la "butoane" în ultimii ani. Ultimul val de pensionări din anul 2020 se datorează tot lor având în vedere suspiciunea prorogării ultimilor două tranşe din cele patru din legea salarizării.

GO spunea...

D.p.d.v. moral, Col. (rtg) Tudor Marian are o pozitie corecta. Nu doreste sa ia decizii, fara consultarea liderilor din diverse asociatii.

Problema este insa ca in astfel de circumstante, cand timpul lucreaza in defavoarea noastra, consultarile prelungite astfel incat proiectul sa nu fie adoptat pana la alegeri, conduc precis la momentul cand dupa alegeri nu ni se va mai oferi nimic. Asa se intampla mereu. Inclusiv la schimbarea guvernelor in cursul perioadelor de 4 ani. Odata inscaunati, alesii fie ei de stanga sau de dreapta, au luat masuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Iar primii loviti au fost pensionarii militari si militarii in general.

Asa ca dl. col. Tudor si liderii de asociatii, trebuie sa se decida ultrarapid si sa accepte tot ce se poate obtine inainte de alegeri. Dupa alegeri, oricum nu vom mai obtine nimic, ba s-ar putea sa ne loveasca si mai rau.

Legat de liderii de asociatii, si ei sunt oameni si isi fac in primul rand calcule personale. Unul se agata ca are o vechime matusalemica in sistem militar cum era pe vremuri, altul nu are vechime cine stie in sistemul militar - si oracaie ca vrea inca 35 ani lucrati in civilie - dar adaugati musai la pensia militara, in loc sa priceapa ca una este una, si alta este alta. Mai sunt niste specimene care au lucrat in ec. nationala si acestia se vor axa pt. mahorarea pensiei lor (apropo, au scos din raportul preliminar dedicatia pt. cei cu ec. nationala). Etc. Asadar, niciodata nu va exista acord intre liderii de asociatii.


Pe acest fond, dl. col. (rtg) Tudor, va trebui sa ia o decizie care sa multumeasca pe majoritatea, decat sa nu ia nici o decizie. Peste 2 luni, oricum, nicio decizie nu va mai fi bagata in seama de decidenti.

Aceasta este situatia. Trebuie actionat acum, cat fierul este cald. Pt. ca imediat dupa alegeri, ni se arunca pisica cu bugetul saracit de pandemie.

Cătălin spunea...

În anul 2021 se aplică indexarea cu rata inflaţiei de 3,8% din anul 2019.

Burebista spunea...

Toto, citește comunicatul de alaltăieri și de ieri a lui Tudor Marian sfi vei vedea ce s a discutat....

Huhu Rezea spunea...

Față de ce i-au propus acum gulerații, col Tudor a procedat corect. Numai că și șefii celorlalte asociații ar trebui sâ-și consulte membrii.
In nicio structură asociativă nu se organizează asemenea dezbateri și nici nu există știința dezbaterii.
Col Tudor a greșit grav că nu a acceptat propunerea lui Ciucă de reluare a actualizărilor de la 01 01 2021. Acceptarea propunerii nu însemna că ea se și transpunea imediat în lege, dar era o urnire din impasul care dăinuie de mai bine de un an. Micile reglări se puteau face în comisiile CD.
DE aceea cred că ar trebui să informăm deputații celor 2 comisii despre intențiile domnului CIUCĂ.

totoiany48@gmail.com spunea...

INTRAREA IN VIGOARE A LEGII LA 01 12 2020 ,ALTFEL ...OG din decembrie proroga termenul .

totoiany48@gmail.com spunea...

Dl Tudor a spus ca astazi trimite un pdv ,dupa consularea reprezentantilor de asociatii .

GO spunea...

Sintetizand hatisul, in locul Col. Tudor si a Gl. Bahnareanu, eu as accepta oferta lui Ciucă, insistand insa pe ceva mai mult:

- devansarea termenului de aplicare inainte de alegeri, incat viitorul guvern sa nu aiba timp sa ne infiga o ordonanta de urgenta si sa ne amane actualizarea;
- as insista si inca ferm ca la media salariilor nete sa fia adaugat un spor, functie de apartenenta la grupele de munca. Ideal, este modelul civil: plus 25% pt. anii lucrati in conditii deosebite, plus 50% pt. anii lucrati in conditii speciale. Si pt. ca armata mai are o grupa numita alte conditii, as insista pt. plus 100% pt. putinii care au lucrat in aceasta grupa sau pt. putin timp (perioadele din teatrele de operatii, activitatile de parasutism, scafandrerie, alpinism, deminare, pilotaj).

Procentele adaugate pot fi insa si altele, cel mai important fiind ca la fiecare sa se regaseasca un adaos pt. grupa de munca, proportional cu adaosul de timp pt. cele 3-6-12 luni functie de grupa de munca in care a lucrat fiecare. Acum ca procentele adaugate pot fi mai mici, de exemplu 10% pt. CS, 20% pt. CS si 40% pt. AC sau 15%-30%-60%, aceatea se pot negocia. Eu am spus cum ar fi ideal si corect.

Eu asa as negocia. In mod simplificat at, pe varianta cu actualizarea imediata a pensiilor, imbunatatita cu cele 2 amendamente.

Varianta unui adaos functie de grupele de munca, acopera dintr-un foc si pe cei iesiti inainte de sept. 2017, dar si pe cei care au iesit deja cu pensii in limita a 6 solde nete. Si ii multumeste si pe cei care urmeaza sa iasa, pe Rosu etc. Si nici
nu poate carai cineva, fiind un drept argumentat

CEZAR spunea...

ONORABILE (ca sa copiez si eu pe cineva ) CA PRINCIPIU A FOST CEA MAI CORECTA !CA REALIZARE ...MAI PAS ..! Stiu eu ce Sergent angajat in operatiunea de CITIRE A STATELOR DE PLATA AI AVUT..???
Altfel cum sa creasca pensii de la 3000...la 9..10 ..11,000 ...pe contributivitate cica.!
Am cerut de nenumarate ori ANCHETA si VERIFICARE./...la aceste pensii..dar ..s-a pierdut in eter..cererea...
In alta ordine de idei ...NESERIOS ESTI DUMNEATA...
M-ai injurat si m-ai spurcat atungi cind impreuna cu Akord..combateam impotriva L- 164
L-ai pupat pe Daogaru prin toate locurile dorsale unde nu ajunge soarele..pentru ca iti da ..demnitate si onoare.....sic
Nu te-am auzit niciodata pina azi sa recunosti ca AI CASTIGAT si sa-ti ceri scuze....!!
Deci ...mai reflecteaza !

Laleaua neagră spunea...

Vorba lunga sărăcia omului... Încă o data au învins CLOCARII lui IFRIM....

GO spunea...

Xman. Legat de grupe, AC = 100%. Asa este corect. Urmand logica matematica. Daca la cel din CD caruia i se adauga 3 luni la an ii dai plus 25%, iar la cel din CS caruia i se adauga 6 luni la an ii dai 50%. Cat ii dai proprtional celui din AC caruia i se adauga ... 12 luni la an?! Raspunsul corect este 100%, nu ... 75%. Ori respectam proprtia matematica, ori cum facem?!

Unora li se pare mult 100% crezand ca se dubleaza pensia la cei din AC. Fals. Nu ai o viata AC, ci perioade. De exemplu, cand esti in teatru sau in razboi, toti au AC indiferent de specialitate. Cati ani poti merge in teatru? 5-6 misiuni maxim, inseamna maxum 3 ani de AC.

Parasutist,scafandru etc. cat poti activa?! 10-15-20 ani, apoi treci in statul major si nu mai AC.

Unknown spunea...

Nu se mai colectează veniturile estimate la bugetul general consolidat al statului, prognozate de către finanțiști, din varii cauze, nu le mai expun deoarece aproape sunt sesizabile de către tot poporul.
Pe românește, sacul este aproape gol.
Dacă nu luăm acum, chiar și "acel puțin", "acele firimituri" care au mai rămas prin "sac", nu vom mai avea ce să luăm mai târziu!
Sănătatea, învățământul, investițiile ș.a.m.d. vor avea prioritate!

Huhu Rezea spunea...

Dacă majorezi baza de calcul cu sporul pentru condiții de muncă iese pensia netă mai mare decât solda netă și se bosumflă gulerații.
De ce crezi că au încălcat legea și au scos și OMM pentru cei calculați pe net?

un oscar = o pensie spunea...

orgoliul este nemasurat la ofiterii cu grad superior,ei sunt cu sange albastru,cum sa il reprezinte pe el un fost subordonat,inadmisibil,nu se confunda cu gloata care cerseste dreptate,totul doar pentru ei ,astia mici sa ramana tot mici.

GO spunea...

Huhu Rezea. Pt. ca guleratii sunt putin idioti. Ei compara cu rea intentie, solda neta care nu are ca element renunerat grupa de munca, cu pensia neta care include adaosul pt. grupa de munca.

Nu! Comparatia corecta este eventual intre solda neta si pensia neta care sa nu includa adaosul pt. grupa de munca.

O comparatie corecta intre solda neta-pensie neta, ar fi eventual doar daca ar fi platite grupele de munca in activitate. Dar nu sunt platite in activitate.

Si atunci cum pot sa compare solda neta fara grupa de munca cu suma dintre (pensia neta + grupa de munca)?!

Este inselatorie de 2 bani, sunt stupizi. Urmarea procedurii lor, este ca pici de prost si ca activ neavand remunerata grupa de munca, si ca pensionar prin taierea adaosului pt. grupa de munca.

Sa se uite la civili. Mineri, aeronautica etc. Toti beneficiaza de plus 50% la pensie pt. grupa de munca. Uar daca din cauza acelui adaos perfect cuvenit, si-ar depasi salariul din activitate, foarte bine, nu este nimic anormal. Pt. ca expertii civili in pensii constientizeaza ca este firesc ca adaosul pt. grupa sa determine un cuantum mai mare al pensiei, decat salariul. Ca sa faca sa nu fie, AR TREBUI SA PLATEASCA TUTUROR CIVILILOR GRUPA DE MUNCA IN ACTIVITATE. Si atunci nu mai iese pensia mai mare decat salariul. Da, dar costa poate de 20 ori mai mult sa platesti tuturor o viata grupa in activitate, decat cativa ani la pensie cat mai traieste omul.

Asta pricep bine expertii civili! Doar papagalii nostri habar nu au pe ce lume traiesc.

Da, cuantumul pensiei cu oricat salariul, daca aceasta depasire se datoreaza adaosului pt. grupa de munca. Pt. ca grupa de munca nu este platita in activitate, ci doar la pensie. Asta trebuie sa stie si guleratii, este elementar

Unknown spunea...

Bunii noștri stră,strămoși aveau zicerea cu vrabia din mână...și mare dreptate aveau!!!
Hai să-i luăm dlui Ciucă "ce are", cu aplicare imediată, adică 01.12.2020 (ar fi și ziua mai frumoasa), iar "după", mai cârpim noi pe unde este cazul, Lege perfectă, pentru "toți", nu există!!!

CEZAR spunea...

Buget disponibil pentru toti pensionarii....
Eliminarea jmecheriilor de tipul Gasca..facem legea asa ..nu-i morala ..nu conteaza ! Noi ne luma CUANTUMUL AVANTAJOS ..fraierii sa o schimbe cind vor !!
Simplu nu..

CEZAR spunea...

NB
Basca faptul ca pe CONTRIBUTEALA,,s-au facut minareli ..in citirea Statelor de plata..de nu-ti imaginezi
Penii care de la 2500,,au crescut la 8..9..10000???!!!
Un sergent trebuia sa ai la CITIREA STATELOR SI ERAI ARANJAT...
Citeste cresterile ASTRONOMICE de la L-164...la Contributeala ..

GO spunea...

Sa va spun o faza. Apropo de democratie, deschiderea mintii, mentalitati etc.

Camd eram activ, am fost trimis la un curs organizat de SUA, in Bucuresti, pt. 2 saptamani. Un curs la care marea erau ... juristi, procurori, finantisti si cativa stat-majoristi. Eu am fost ca stat majorist, alaturi de jurista unitatii. Curs lejer. Tematica: cariera militara, incluzand drepturile de pensie.

Si acum faza. La curs aflu eu, ca militarii americani au pensii militare. Inca de pe la Razboiul de Secesiune. In urma schimbarii succesive a legislatiei, militarii americani au avut drept de pensie militara, dupa 5-10-15-20 de serviciu militar. Adica cel din Primul Razboi Mondial avea drept de pensie dupa 5 ani de serviciu militar, iar cel din armata recenta are drept de pensie militara dupa 20 ani de serviciu.

Da, dar la schimbarea legislatiei, nu s-a trezit nici un prost, ca dupa ce pensia militara a fost stabilita dupa 20 ani de serviciu, legiuitorii sa il ...uta pe ala din primul razboi care avea numai 5 ani de serviciu. Si la recalculari, sa il taie penalizeze pe cel cu 5 ani de serviciu din primul razboi, pe motiv ca nu a avut 20 ani de serviciu ca cel pensionat acum!

Asta apropo de idliotii care au bagat in proiectul Pl-x 199/2020, ca cei fara 25 ani vechime in armata pensionati in trecut, sa fie penalizati ...retroactiv. In conditiile in care inainte de anul 2016, dreptul la pensie militara era deschis legal pt. 20 ani in serviciu.

Si asa realizez ca americanii aia ne-au invatat degeaba ce ne-au invatat. Ca invataturile alea nu au ajuns si la decidentii juristi, finantisti si stat-majoristi din ziua de azi!

Cum sa penalizati retroactiv, mai hahalerelor despre care stiu sigur ca am facut acelasi curs, un militar pensionat pe baza L. 164 care necesita 20 ani vechime in armata? Sub pretextul ca nu are 25 ani, prevederea fiind introdusa retroactiv pensionarii?! Voi nu va dati seama ca daca apare alta lege cu 30 ani vechime,voi fiind deja la pensia, ciumpalacii pe care i-ati lasat in urma o sa va penalizeze si pe voi, tot retroactiv?!

Asta este! Americanii, altii, s-au chinuit sa ne deschida ochii cum e cu pensiile militare,cu democratia etc. Si vine un Roșu, Andritoiu si niste sulfani din Dir. Juridica, care da ceasul inapoi cu 1000 de ani!

Pop Iuliu spunea...

@All
Este cert ca MAPN forțează trecerea Plx199 din doua motive:
1. Are nevoie stringenta sa update-ze art 28 al Legii 223/2015 in scopul preîntâmpinării situațiilor ca medicii și asistenții medicali militari care se pensionează sa includă in baza de calcul a pensiei și sporurile specifice Covid încasate in aceasta perioada;
2. Sa clarifice prin Lege contenciosul administrativ cu Curtea de Conturi pe tema actualizării pensiilor militare la 30.06.2017.
In acest sens, va rog sa observați ca MAPN tergiversează judecarea procesului in contencios, probabil cu complicitatea Curții de Apel București, fiind inexplicabil faptul ca deșii cauza a fost înregistrată la data de 13.08 ac, fără ca sa fie stabilit încă termen, deși astfel de Litigii se judeca cu celeritate.
Sunt convins ca pentru a tărăgănat procesul, MAPN și-a modificat succesiv cerererea de chemare in judecată.

God is busy.. spunea...

Degeaba faci "inzestrarea armatei" pt ca fara oameni/luptatori aceasta ramane doar o gramada de fiare vechi aducatoare de profit insutit companiilor private ale "aliatilor" nostri.Degeaba vrei sa asiguri oameni/luptatori cu inalta calificare/profesionisti (chiar daca le dai salarii bune initial) dar ei stiu ca la drepturile de pensie vor fi "jumuliti".Si atunci de unde sa iei viitorii militari din noile generatii??? Deja efectele se vad! Dincolo de asa zisa ingramadeala la scolile militare va spun eu ca sunt "3 lulele 3 surcele" pe locurile alea care si asa sunt putine....Bineinteles ca exista si "marea exceptie" a scolilor de politie unde chiar este ingramadeala mare pe un loc.Sa nu ne ascundem dupa degete , este din cu totul alte motive mult mai pragmatice ...toata lumea stie. Deci bine scriau in decretul din 1902 "...i se va pune la dispoziție cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generațiile viitoare”
Nici macar nu e nevoie de cine stie ce MARE VIZIUNE DE VIITOR(in ziua de azi)....e suficient sa NU fi dobitoc sau rau intentionat...sau ambele.Din pacate realitatea ne cam contrazice
Deci noi ca noi dar....la viitorul armatei RO se gandesc vre un pic decidentii lu' peste??...sau doar la viitorul "propriu si personal"
Ca in rest? Las ba, ca ne apara americanii!(asta e idiotenia trista a zilelor noastre)

Xman spunea...

@ G.Olescu
Nu va suparati ca mi-am permis niste procente,dar daca la patru luni civilii primesc 25%,consider ca specialele ar trebui sa primeasca 8 luni si 50%,iar alte conditii 12 luni si 75%../(4/4*2/4*3,respectiv 25/25*2/25*3).In opinia mea multumitor ar fi si 10,20 si 30 de procente...sau mai putin ,dar sa fie ca la civili cum bine ati punctat.

Unknown spunea...

Omul s-a dus total nepregătit la întâlnirea cu ministrul Ciucă,acesta i-a făcut o propunere surpriză pe care orice om cerebral o acceptă iar ministrul văzând cu cine are de-a face,l-am expediat cu a treia cismă! Bravo Ciucă, rușine T.M.!

vasile iosif spunea...

Superficialitatea romaneasca.
Dă-i ca merge si asa.

Xman spunea...

Le spuneti bine si ar merita sa aveti un pseudonim de genul "Cel ce le spune bine"...

Huhu Rezea spunea...

Contenciosul cu Curtea de Conturi nu poate fi stins chiar dacă va reglementa în lege câ indexările anterioare nu se mai adaugă la cuantumul actualizat? Ce spui frantz? Elimini indexarea și în cazul în care indexarea este mai mare decât actualizarea, situații care se pot întâlni la actualizarea cu creșterea soldei de grad? Decizia Curții de Conturi se bazează pe legislația în vigoare la data controlului. Baza legală este art. 60.
Dacă vei citi pe portal cauzele în care pârât este Curtea de Conturi, vei constata că unele au primit primul termen și după un an de zile.

Militar spunea...

Pentru Unknown si multi alti comentatori de pe acest forum, d-lui Tudor trebuia sa i se comunice inainte depre aceasta propunere si cred ca venea pregatit, poate nici nu mai avea loc intalnirea.Acest fapt arata lipsa de comunicare a subordonatilor/consilierilor dl. Ciuca.
Situatia de refuz cred ca nu i-a picat bine nici Domnului Ciuca care este un executant al ordinelor date de seful de partid, in situatia prezentata nu a putut sa execute ordinul ca reprezentantul forumului Dl Tudor sa aceepte propunerea!

Cezar spunea...

🤣🤣🤣🤣🤣🤣😜🤣😜
"M.am ris" de am facut kk..pe dumneata
Buna gluma....
Dar nu tine....@@

Alexandru spunea...

Dl Tudor, este și dlui bun la ceva, știe să jignească pensionarii militari pe rețelele de socializare!

stantz spunea...

La art. 101 1, alin. (5) Cuantumul net minim se determină prin deducerea din cuantumul brut minim, stabilit conform alin. (2)–(4), a contribuției individuale la bugetul de stat, contribuției individuale la bugetul asigurărilor sociale de sănătate și impozitului pe venit, potrivit legislației în vigoare.
Ori Legra 153/2017 la art. 83 din Anexa VI se spune:
(1) Prevederile referitoare la contribuţiile pentru asigurări sociale de stat nu se aplică
personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul
administraţiei penitenciare.
Care este adevarul?

monteoru spunea...

Subofiterii foarte vocali pe blog.In asociatii de tragi cu pusca si nu gasesti unul.Inca sunteti timorati baieti de stati chititi?Acolo in plen e locul sa va sustineti punctul de vedere.
Cine nu se vrea reprezentat de Tudor sa faca bine sa negocieze in nume propriu cu Ciuca.
MApN prin 2011 sau 2012 a facut publice valorile pensiilor militare calculate pe principiul contributivitatii.Nici vorba de pensii de 10000 lei.E bine ca inainte de a face afirmatii de acest fel omul sa se documenteze.Sunt imun la jigniri iar injuratura nu doare.

Leon spunea...

Poate intereseaza:
"Referitor la numărul polițiștilor pensionați în anul 2020, respectiv încadrați, menționăm faptul că, în perioada 01.01.2020 – 30.09.2020, în Ministerul Afacerilor Interne au fost încadrați aproximativ 500 de funcționari publici cu statut special – polițiști, fiind absolvenți ai școlilor proprii, promoția 2020, precum și persoane încadrate fără concurs, potrivit cadrului normativ incident pe durata stării de urgență și a stării de alertă.

De asemenea, în perioada menționată mai sus, din cadrul aceleiași categorii de personal, s-au înregistrat aproximativ 3.500 de pierderi, prin încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie."(SNPPC)

Calinmihaib spunea...

Pop Iuliu:..e "foarte"..PUȚIN.. probabil ca personalul medical militar să "beneficieze".. de "sporul COVID",..din câteva motive,CORELATE:
-să fie destul de vârstnice,(max.5 ani înainte de vârsta LOR legală de pensionare(=medicii) ..= DIFERITĂ de a pensionarilor civili...!)
[- să fie:PRACTIC..în ultimele
6 luni de activitate..!sau cele 6 luni..CONSECUTIVE..să fie în limita..a celor 5 ani..din lege]
-"sporul COVID"= să fie dintre cele admise..în art.28..!,pt. că sunt sporuri CUVENITE personalu lui medical civil și personalu lui didactic civil.. care NU SUNT ADMISE la calculul bazei de calcul a pensiei, PERSONALULUI.. ECHIVALENT..= MILITAR,..potrivit art. 28, aliniatele ..NU..ȘTIU.. ..CARE..!?..

Calinmihaib spunea...

..Invocarea "INSISTENTĂ"(.!..în COMENTARII..a "NETULUI" PENSIEI, cred că face parte din MISIUNEA ..de.."troli".. a acelora..!,pt. simplul fapt că "fixarea" în mintea pensionarilor militari a ideii de.."baza de calcul a pensiei..din "NET"(!)..ușurează "munca" acelora care VOR SĂ MAI TAIE=..încă..a "N"-a..OARĂ.. =VIITOARELE PENSII MILITARE..!

Alex spunea...

D-l Ma(Ciuca) a vrut sa faca totusi ceva ptr.noi .Greseala a plecat de la d-l Tudor care a spus NU prea repede.Nu stiu cum vad altii problema , dar eu ca pensionar militar vreau sa vad o schimbare.Dupa atata asteptare ministrul i-a spus reprezentantului nostru ca face ceva concret,renunta la formularea din proiect si pune alta care avantajeaza in mod deosebit pe cei cu pensii mici.Practic din 2021 ianuarie pensiile noastre s-ar fi calculat intr-un alt mod ,ce ar fi adus ptr.cei cu pensii mici majorari bunicele.Problema este ca cei cu pensii astronomice ptr.M.Ap.N. ar cam stationa cateva ture.De aici a plecat tot.Oferta a fost buna consider eu.Dupa atatea intalniri cu reprezentantii care nu au avut rezultat ni s-a oferit ceva.Cei cu pensii astronomice vor astepta la nesfarsit.Au cu ce.

Alex spunea...

De multe ori am spus ca minerii abia asteapta pensia ,deoarece la multe functii este mau mare decat salariul mineruluj activ.Nu stiu cum se procedeaza ,ce mod de calcul au,dar activul de la ei care incasa 3000 net,are pensia peste 3000.

valica spunea...

Miron Cozma, marele miner erou penal, prin aplicarea sporului de grupe de munca ca civil, i s-a marit pensia de la 3540 de lei in urma cu 4 ani la 9.177 de lei , acuma , si nimeni nu s-a opus sau nu a avut obiectii

Anton spunea...

https://m.defenseromania.ro/compromiterea-pensionarilor-militari-prin-dezinformare-cat-de-speciale-sunt-pensiile-de-serviciu-ale-militarilor_605916.html

ifrim spunea...

Tudore,Tudore ne-ai vândut ca pe bostani!

Dan B. spunea...

La „reversul medaliei”, te-ai gîndit?
Dacă după „mizilic” politicienii nu mai marșează la ceva suplimentar de teamă din partea societății civile, care ar spune „iar militarii?”, .......
Sunt ceva mai vârstnic decât tine, dar nu sunt satisfăcut că primesc semințe de 2 lei.

Dan B. spunea...

Sper să-și frângă gâtul, și la propriu și la figurat!

GO spunea...

Am anuns in impas, deoarece in loc sa ii copiem pe americani ca maimutele cum este cu pensiile militare de stat, am improvizat noi, pe stil romanesc.


Chestia cu pensiile militare, ar trebui redusa la cateva articole, intr-o pagina de lege. Ceva in halul urmator:

1) De pensie militara de stat beneficiaza orice cetatean care a efectuat minim 20 ani intr-o forma sau alta a serviciul militar (fara echivalari cu serviciul de functionari publici civili si alte smecherii).

2) Cuantumul pensiei militare de stat se stabileste astfel (fix ca in SUA):
- 2,5% pt. fiecare an in serviciul militar, din solda corespunzatoare gradului si functiei detinute inainte de iesirea la pensie, actualizate;
- la cuantumul rezultat se adauga 25% pt. fiecare an lucrat in CD, 50% pt. fiecare an lucrat si 100% pt. fiecare an lucrat in AC.

3). Si ca fim baieti buni, luam ceva inedit si bun si de la britanici. Astfel:

Cetatenii cu o vechime mai mica de 20 ani in serviciul militar, beneficiaza de o indemnizatie adaugata la cuantumului pensiei in sistemul public, la deschiderea dreptului de pensie in sistemul public (65 ani), calcultata identic ca la stabilirea pensiei militare de stat.

(Asta inseamna ca la 65 ani, un fost SGP care si-a dat demisia dupa 5 ani, primeste si el o indemnizatie de 12,5% de la armata, plus grupa. Sau un fost obligat sa faca stagiul mitar 1 an, primeste si el cand face 65 ani, 2,5% de la armata plus grupa).

4)-10) Urmasii, mod de plata etc. Si GATA! Evident ca militarii pot obtine si un drept de pensie in sistemul public, dupa regulile acelui sistem. Fara sa se amestece vechimea ca civil, cu cea de militar.

DOAR IN ACEST MOD DE ABORDARE SE VA INCHEIA BALAMUCUL!

Sper ca ati sesizat ca nu se fac discriminari. Fiecate cetatean care a trecut prin armata, ar primi ceva de la armata. Asa ca militarii nu am mai huliti de nimeni!

Pe de alta, s-ar face economii considerabile. Ramanand cu ochii in soare la pensii militare toti functionarii publici civili incadrati in MAI si in MJ, dupa demilitarizare.

A se retine formularea de la pct. 1, care NU denumeste profesia care acorda drept de pensie militara, ci activitatea care acorda drept pt. acest tip de pensie.

Pop Iuliu spunea...

Eu am referentiat medicii militari și cadrele sanitare care sunt militari, pensiile acestora fiind acordate in baza Legii 223/2015.
Art. 28 prevede exact care sunt sporurile, primele etc ce nu se includ in baza de calcul, așa ca sporul Covid este in prezent inclus in baza de calcul!

GO spunea...

Toata natia reprezentam o gluma. Cu armata in moț! E si normal la cati mai au inca mentalitatea ta.

raul spunea...

Mai oameni buni ,tehnocratii ,guleratii trebuie convinsi ca prin modul cum ne trateaza ei pe noi asa vom fi tratati si de societate ,noi ca institutie in sine!Pai daca ,societatea vede ca noi intre noi pt interese banale ne desconsideram ,ei ce sa mai zica?Olescu spunea bine,de mineri ,de magistrati ,pe ei nu -i ,vorba lui Dabija,de ceilalti pe cand la noi pt niste economii momentane si de multe ori infime ,ne executa un pupin ca Rosu si compania ,fara sa realizeze ca in viitor pecetea e pusa asupra noastra!Ce azi cerem noi ,maine vor cere ei ,pt ca ce-s azi 3 000 pt noi,maine vor fi 10 000 ale lor ,asa ca se nu se mire ,cand peste 10 ani isi vor bate joc de ei altii,asa cum fac ei azi!E vorba de IMAGINEA noastra!Asta sa-i facem pe ei sa inteleaga !Si pe Ciuca ,inclusiv!Asta ,ca sa demonstreze ca au creier ,si nu doar limbi!

Dan B. spunea...

Cezar- prost ca de obicei!
Tudor nu și-a permis să fie de acord cu ceva neștiut de către ceilalți lideri de asociații.
Dacă s-ar fi conformat protocolului de forum, n-avea ce căuta singur acolo, neînsoțit măcar de 3-4 lideri din diferitele asociații constituente. Și așa să fi fost, tot nu și-ar fi permis să-și dea un acord fără consultarea celorlalte asociații.
Ciucă a mizat pe „cumpărarea” lui Tudor, dupâ tipicul Băh+Băl, dar nu i-a „ieșit”, așa cu a rezolvat-o cu PLx 221/2020, avansându-l colonel pe Mocioalcă, într-o primă etapă.

M spunea...

Stați așa că apar pensiile ocupaționale! 😁

Dancapitandeplai spunea...

Este inadmisibila abordarea presedintelui Forumului. Cum sa apari in fata bagabontilor si sa spui ca nu stii ce sa faci, ca trebuie sa vorbesti cu liderii structurilor??? Noaptea mintii. Pai mandatul domniei sale prevedea sau nu limite de (in)competenta? Pe vremurile cand era comandant tot asa lua deciziile majore, prin convocarea permanenta a unitatii si discutii in plen?????

ifrim spunea...

Dacă Tudor n-a avut mandat să spună DA cum a avut mandat să spună Nu?Putea să spună că răspunde după consultarea asociațiilor iar noaptea este un sfetnic bun.Eventual posta pe blog și lua pulsul norodului!

Alex spunea...

Exact! Reprezentantii au fost prezenti doar fizic.Mintea cine stie pe unde haladuia.

Leon spunea...

Sunt destui militari care in ultimile 6 luni au beneficiat de sporurile acordate in perioada pandemiei: medici, asistenti, ISU, jandarmi, politisti, etc..!
Datorita grupelor de munca, pot iesi la pensie mai devreme chiar si cu 13 ani..!

Leon spunea...

Pai adevarul este in text :
Militarii NU platesc CAS la Bugetul asig.sociale de stat, ci platatesc CI la Bugetul de stat..!

Viorel spunea...

Domnule monteoru, cu tot respectul lăsații pe M.M. și Sof. în pace. De 5 ani de zile nu noi suntem cei care ne batem pentru grade și funcții, stăm în genunchi și cu mâna întinsă în fața politicienilor în loc să se lupte pentru drepturile pensionarilor militari indiferent dacă sunt membri sau nu (cu sau fără cotizația la zi). Să nu mă contraziceți nici dumneavoastră și nici alți colegi Gl. sau Of. ce comentează pe acest blog. Cele menționate de mine mai sus le susțineți cu tărie și dacă nu îmi dați crezare iau blogul de pe data da 01.01.2020 și vă caut toate comentariile la adresa domnului Col. (Rz.) Dr. Mircea DOGARU, Gl.lt. (rtr.) dr. Virgil BĂLĂCEANU, Gl.bg. (rtr.) Nicolae GROPAN, Gl.lt.(rtr.) Neculai BĂHNĂREANU, președintele ANCMRR, Dumitru Coarnă directe sau indirecte dar pe subiect sau la adresa sindicatelor sau asociațiilor pe care le conduc. Sunt conștient că nu avem nici competența nici capacitatea intelectuală și nici relațiile căpătate de dumnealor în decursul carierii de comandanți începând de la cea mai mica și până la ultima structură pentru a fi în măsură să accedem la stfel de funcții. Fostul meu comandant, președinte al filialei ANCMRR, deși conduce filiala de peste 10 ani nu a avut în această perioadă nici o inițiativă, nu a propus nimic (un fel de parlamentar care în 4 ani nu a luat cuvântul niciodată, nu are nici o propunere legislativă, ba mai și lipsește de la ședințe / parlamentarul) și atunci pentru ce să mă înscriu dacă nu mă reprezintă. Spre exemplu eu i-am trimis pe data de 22.10.2020 domnului deputat de Constanța (chiar dacă nu mai este pe liste) Radu BĂBUȘ vicepreședinte al Comisiei de apărare o petiție legată de ședința ce a avut loc pe data de 21.10.2020 solicitândui sprijinul în numele pensionarilor militari, am dat în judecată CPS privind Decizia de actualizare din 2017 (proces avut pe 08.10.2020), am dat MApN în judecată pentru salariile compensatorii, am scris petiții domnului Leș, Teodorovici, Budăi, Ciucă, doamnei Raluca Turcan, deci nu dorm, nici eu, nici alții. Exemplu îl aveți pe colegul din Bosanci / Pălăgeanu.

Alexcta spunea...

@grupe muncă
Domnule Olescu, știți că în Armata României există și militari care lucrează sub pământ?
Oare de ce nu au aceleași drepturi ca minerii?

Leon spunea...

Daca erati membri in Asociatii, ati fi aflat ca sunt destui maistri si subofiteri militari in Comitetele de Conducere !
La Filiala Dolj a ANCMRR, sunt in acest Comitet, chiar in Biroul Executiv, trei sublocotenenti(rtr.) AVANSATI din corpul Subofiterilor si maistrilor militari..!

CEZAR spunea...

Ai fost vreodat in subteran intr-o mina de carbuni..??
Eu ..da...!!
Una.i sa te bata lumina neonului in cap intr-un adapost subteran si alta-i sa scoti carbune din abataj..in apa pina la briu..!
Problema-i ca subsemnatul pentru perioada aceea nu AM PRIMIT NIMIC...draku sa mai gaseasca documente ..neclasificate de la minele respective !
C-asa-i in tenis...

tehnocrat spunea...

@ In mina sau la stana sub saivan ,cezar tot batut in cap, de soare c-un ...ciocan estem!

Leo spunea...

Fiindcă veni vorba despre mine de cărbuni și mineri , vreau să întreb dacă lui Flavius i se poatt valorifica perioada aceea de lucru în mină în baza noilor reglementări apărue în favoarea minerilor. În fapr și Flavius și-a desfășurat activitatea în mină cot la cot cu minerii și soldații mineri de atunci. Dacă există temei legal pt. Flavius , care este acela și prin care instrument trebuie acționat ca să benefecieze și el de beneficiile minerior cu care a fost coleg de mină.

Leon spunea...

Pentru perioada 1950-1961,..Nu cred ca se incadreaza Cornel si nici Cezar:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/36468&ved=2ahUKEwip_ID5jc3sAhVNpYsKHWLADV4QFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw2TINauv4tDoxPaO8grF4SK

Cătălin spunea...

CÂTĂ NESIMȚIRE LA TOȚI DECIDENȚII.OAMENII NU AU CERUT SĂ AIBE PENSIE MAI MARE DECÂT SALARIUL NET AL CELUI PENSIONAT ÎN ANUL 2020, CI O UNIFORMIZARE A PENSIILOR PRIN ACTUALIZARE, ADICĂ SĂ NU MAI APARĂ DIFERENȚE ATÂT DE MARI ÎNTRE GENERAȚII.LA GRADE, FUNCȚII, VECHIME ȘI CONDIȚII DE MUNCĂ ASEMĂNĂTOARE PENSII EGALE.ARTICOLUL UNIC PROPUS PE SITE-UL HUHUREZ ÎNLĂTURĂ TOATE DISCRIMINĂRILE.100 DE ASOCIAȚII CU 100 DE SOLICITĂRI ÎN NUMELE MAI MULTOR CATEGOTII DE PENSIONARI NU VOR REUȘI SĂ AJUNGĂ NICIODATĂ LA UN CONSENS.SINGURA SOLUȚIE ESTE ACTUALIZAREA PENSIEI ÎNCEPÂND CU 01.01.2021.RECALCULAREA SE POATE FACE MAI TÂRZIU CÂND STAREA ECONOMIEI ȘI RESURSELE FINANCIARE VOR PERMITE ACEST LUCRU.ACTUALIZAREA ÎN FUNCȚIE DE SOLDA DE GRAD ȘI SOLDA DE FUNCȚIE A CELOR DIN ACTIVITATE ESTE MINIMUL CE SE POATE APLICA ACUM.TOATE PĂRȚILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA UN CONSENS ȘI SĂ PUNĂ ÎN APLICARE CEEA CE A FOST ÎNLĂTURAT ABUZIV DIN LEGE ȘI ANUME " ACTUALIZAREA".RESTUL ESTE CAN CAN.

Leon spunea...

https://ancmrr.ro/wp-content/uploads/2020/10/MESAJ.pdf

Leon spunea...

http://in-cuiul-catarii.info/2020/10/24/sumarul-si-rezultatul-discutiilor-din-22-10-17974

Leo spunea...

Multe amănunte puțină substanță și nimic despre actualizarea pensiilor. Pe de altă parte , MAI-ul ce zice ?

Leo spunea...

DA leon.
Legea 221/2018 se referă numai la pensioanrii din SISTEMUL PUBLIC. Încă o dovadă că Legea 223 este depășită nu numai castrată de oug 59 și 114

raul spunea...

Si Marin si Tudor ,nu-l cunosc pe Rosu,cât de catâr e si îngust in gândire...!Spera degeaba!Cititi ce-am scris mai sus!

Viorel spunea...

Domnule monteoru, revin cu o mică (,) completare citind astăzi comentariul domnului Col. Tudor (http://in-cuiul-catarii.info/2020/10/24/sumarul-si-rezultatul-discutiilor-din-22-10-17974). Ați amintit despre M.M. și Sof. că nu se înscriu în diferite sindicate sau asociații. V-am prezentat în comentariul anterior activitatea fostului meu comandant. Vă redau mai jos un fragment și vă rog să citiți integral comentariul domnului Tudor. Ce a cerut și ce a primit.
„Am răspuns că nu sunt în măsură să iau această decizie fără consultarea liderilor asociațiilor componente, de aceea am informat imediat conducerile asociațiilor membre ale Forumului cu datele de mai sus, solicitând dorința sau decizia fiecăruia pentru a fi în măsură să prezint MApN o decizie bazată pe votul cvorumului.
Din păcate, din cele 40 de asociații membre, au răspuns doar 15, 2 răspunsuri fiind în favoarea proiectului MApN nemodificat, 6 împotriva, 2 abțineri, 5 ar fi de acord cu proiectul, dar cu condiția admiterii amendamentelor propuse și admise de principiu ca necesare la întâlnirea din 22 septembrie a Forumului”. Domnii președinți de la celelalte asociații sunt în concediu prenatal, postnatal sau de creșterea copilului de nu s-au sinchisit să răspundă ? Și ne întrebăm de ce tegiversează politicul când ei nu sunt în stare să dea răspuns la 7 întrebări. Unii trăiesc din amintiri și se cred încă mari comandanți, de fapt și atitudinea dânșilor este aceeași, nu știu să facă diferența dinte U.M. / Cdt. (numit de eșalonul competent) și Asociație / Președinte (ales de membrii asociației).

Huhu Rezea spunea...

@Olescu
Să vedem dacă gulerații se duc la Comisii tot cu cuantumul minim net de la 01 12 2020,sau cu cuantumul actualizat cuvenit de la 01 01 2021!. In ambele situații se utilizează coeficienții din L 153,Anexa VI, Cap I.
Bine că a aflat si Mărin că acei coeficienți din L 153/2017 se aplica și în prezent pentru comensurarea soldei de funcție a activilor, nu numai din 2023.
Cred că i-a suflat prostii în gura Matei de Iasi, purtat pe meandrele curbei de nivel.

Viorel spunea...

Greșiți domnule Unknown, uitați ce a solicitat în data de 22.10.2020 domnul Col. Tudor la întâlnirea pe care a avut-o cu domnul Col. Roșu.
„Discuțiile s-au purtat aplicat, articol cu articol pe ultima variantă de proiect votată în Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților. Reprezentanții Ministerului și-au reiterat intenția de a introduce cât mai repede la vot forma de proiect acceptată de Comisia pentru Muncă. S-au luat apoi în discuție toate aspectele semnalate de noi, și cele din discuțiile avute pe 22 septembrie la întâlnirea Forumului, aspecte aceptate atunci de ambele părți ca fiind în neregulă și care necesită modificări, și cele semnalate în proiectul trimis asociațiilor spre consultare și puncte de vedere, astfel:
1. Problema eliminării indexărilor în procesul actualizării, de la art.591(3);
2. Lipsa de claritate a prevederilor art 591 și 1102 prin sintagma ”după data aplicării în integralitate a legii cadru 153/2017”;
3. Reintroducerea amendamentelor la art 29 și 30 privind limitările la 85%;
4. Modul în care se vor aplica prevederile art 601(3) privind Ordinul Meritul Militar;
5. Reintroducerea amendamentelor de la art 108 privind modul de acordare a pensiei suplimentare;
6. Scăderea pensiei pentru vechimea în serviciu prin introducerea în conținutul art. 1101(4)a sintagmei”proporțional” cu anii de vechime sub limita de 25 de ani în loc de 1% la an, cum e prevăzută în legea actuală”;
7. Stabilirea termenului de aplicare a procedurii de calcul a cuantumului minim de către Instițuții și nu de legiutor de la art 1101(6);
Toate aceste aspecte au fost discutate unul câte unul și argumentate de specialiștii ministerului astfel:
1. Nu se poate renunța la acest punct deoarece ar crește pensiile prea mult;
2. Nu se poate renunța la acest aspect deoarece dacă se vor face modificări la actualul proiect, asta ar prelungi data la care acesta ar fi votat și adoptat, iar dânșii doresc ca proiectul să fie adoptat până începe campania electorală;
3. Nu se pot reintroduce amendamentele privind modificarea cuantumului bazei de calcul deoarece ar însemna un efort bugetar prea mare dar și deoarece orice modificare va lungi termenul de adoptare;
4. Reintroducerea ordinului ”Meritul Militar” și acordarea acestuia în afara preederilor art.28-30 se va aplica tuturor beneficiarilor indiferent de anul ieșirii la pensie;
5. Nu se poate acorda pensia suplimentară în afara limitării art 30 deoarece ar însemna un efort bugetar prea mare;
6. Nu se poate modifica art 1101(4) deoarece ar prelungi data votării legii;
7. Nu se pot face modificări din același motiv ca și cele de la punctele 2, 3 și 6 .”
Probabil aceleași problem le-a ridicat și la întâlnirea cu domnul ministru Ciucă. Citiți convorbirea integral. (http://in-cuiul-catarii.info/2020/10/24/sumarul-si-rezultatul-discutiilor-din-22-10-17974).

tehnocrat spunea...

Saptamana viitoare "murim cu ei de gat".Oricum, mi-am luat ADIO de la primele orare de zbor dar chiar nimic, nu se poate si noi suntem cetateni ai acestei tari, am jurat credinta pentru apararea ei, suntem traitori pe acest paman asa ca si tara are obligatii fata de noi,indiferent ce vor politihotii si kapii Armatei corupte ,in acest moment!
Magistrahotilor, treziti-va si faceti dreptate altfel va veni vremea cand veti fi chiar voi judecati!

tehnocrat spunea...

@Wey pandurilor voi ati fost invatati sa conduceti destinele tarii, Scornicestiul va lasat multe fumuri,dar nu e chiar asa chiar daca sunteti vocali cu Mareanii vostri, ca-i Tudor,ca-i Neacsu ca-i Nea Marin--gata, a zburat puiul cu ata cum s-a incheiat perioada "escu" asa se va incheia si hegemonia voastra!

Alex spunea...

Toate cadrele militare care si-au desfasurat parte din activitate in economia nationala ,la iesirea la pensie au fost incadrati in grupele de munca corespunzatoare.Daca au fost comandanti de pluton si au avut si intrari subteran au fost incadrati la grupa speciala (6luni/an).D-l Cornel a primit ptr.acea perioada un spor de 6 luni ptr.un an.Ma refer aici la cei care au fost si la minele din Valea-Jiului.

Alex spunea...

"Pastele cailor" este de sfantul Ispas.Trebuie vazut in calendar.Nu mai retin exact dar mi se pare ca este primavara.Se sarbatoreste pe bune in anumite comunitati.

Alex spunea...

Domnul Tudor stia clar ceea ce doreste marea majoritate a militarilor cu pensii mici.Dupa atatea discutii si amanari i ni s-a oferit ceva concret prin dumnealui.Problema incepuse sa se dezghete.Nu trebuia sa spuna NU .Am spus ca a fost nepregatit .Faza este ca nu a dorit sa stea pe tusa un an,doi,trei...cat timp pensiile mici mai cresteau.De ce ei da si eu nu? S-a intrebat dumnealui.Nu trebuie aparat.Trebuie schimbat.Daca se merge din scuza in scuza ,abia prin 2030 o sa se miste ceva.Cam tarziu.Am observat cu totii ca timpul discutiilor light a trecut de mult.Am cam ramas in urma.

Alex spunea...

De s-ar duce cu ceva ,numai sa se duca odata.Altfel ramanem in stand-by ani multi de acum inainte.

Leon spunea...

https://www.mapn.ro/cpresa/16778_25-octombrie---ziua-armatei-romaniei

Huhu Rezea spunea...

La Patele cailor... adică aproape niciodata.
Expresia vine de la doi frați, unul catolic si unul ortodox, care aveau un cal. De paștele catolic il muncea ortodoxul, de paștele ortodox îl muncea catolicul. Doar in anii in care se potrivea pastele catolic cu cel ortodox se putea odihni și calul.

Leon spunea...

Din mesajul ministrului Apararii Nationala cu ocazia zilei de 25 octombrie:
"...Transmit un gând de prețuire și militarilor în rezervă și retragere, tuturor celor care și-au servit Țara cu credință și care sunt gata să revină oricând sub drapelul național pentru a apăra valorile democratice și ființa națională. Activi, în rezervă sau retragere, suntem cu toții militari!

Ministerul Apărării Naționale va continua să sprijine înlăturarea discriminărilor majore din sistemul pensiilor militare de stat, create de diferitele acte normative care reglementează acest domeniu.

Dragi militari, Ziua Armatei României constituie, pentru toți românii, ocazia de a vă arăta prețuirea noastră, de a vă mulțumi pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, pentru devotamentul şi profesionalismul dumneavoastră.

Transmit felicitări şi urări de succes întregului personal al Armatei României, precum şi celor aflaţi în rezervă sau în retragere şi, în mod special, veteranilor de război!
La mulți ani Armatei României!

MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE

NICOLAE IONEL CIUCĂ "

Din respect pentru inaintasii nostri care s-au jertfit pentru acest Pamant si pentru aceasta TARA, va PROPUN, ca maine, 25 Octombrie, sa Sarbatorim ZIUA ARMATEI ROMANE, in liniste si sa icheiem un Armistitiu cu reprezentantii MApN, sa ne abtinem pentru o zi,de injurii si jigniri..!

Leo spunea...

Auzi Flavius ce spune Alex,
Verifică decizia de recalculare și vezi dacă pt. perioada cât ai lucrat la mina de cărbune , ai CS pt. acea perioadă.

Cezar spunea...

Si Ciukalata Mokka??

Burebista spunea...

Din ce am înțeles eu din acel comunicat la comisii nu se mai poate face nimic în plus fata de ce s a votat în comisia de muncă. Cei de la MAPN spun în răspunsul trimis domnului Tudor ca în plen la vot se mai pot vota ceva amendamente în speță cel cu stabilirea unei date concrete de actualizare sau recalculare, eventual 1 ianuarie 2021.
Cat despre dorința domnului Olescu cu grupele de muncă nu cred ca se va putea face ceva,,, ar însemna că cei care au lucrat toată cariera în grupa 1 de munca sa mai primească încă 50% la pensia netă în plată???
Cel cu alte condiții sa primească o pensie dublă??
NU ca nu mi-ar conveni ca as mai primi și eu încă 50% +20% Omm...
Dar nu se va aproba niciodată asa ceva.
Dacă îmi aduc bine aminte la pensiile civile abia anul trecut le-au recunoscut grupele de munca la plată... După 10 ani de la întrarea în vigoare a legii 263...

Alex spunea...

Pastele cailor se sarbatoreste in fiecare an in aceessi zi cu Inaltarea Domnului,sau ziua lui Ispas,adica 40 de zile dupa Pasti.Wykipedia confirma acest lucru.Pe bune ca am citit despre acest lucru cu ceva ani in urma .Ca urmare a trebuit sa ma achit de toate datoriile primise a le inapoia LA PASTELE CAILOR.
Sper ca am inteles bine.

Burebista spunea...

Cama asta a fost ce au cerut cei de la forum și ce au spus cei de la MAPN...
Comunicat

Așa cum am informat, în data de 22.10.2020, am avut o nouă rundă de discuții pe tema plx199, cu o echipă din conducerea MApN, condusă de locțiitorul Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții Personalului,col.Valentin Roșu.

Discuțiile s-au purtat aplicat, articol cu articol pe ultima variantă de proiect votată în Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților. Reprezentanții Ministerului și-au reiterat intenția de a introduce cât mai repede la vot forma de proiect acceptată de Comisia pentru Muncă. S-au luat apoi în discuție toate aspectele semnalate de noi, și cele din discuțiile avute pe 22 septembrie la întâlnirea Forumului, aspecte aceptate atunci de ambele părți ca fiind în neregulă și care necesită modificări, și cele semnalate în proiectul trimis asociațiilor spre consultare și puncte de vedere, astfel:

Problema eliminării indexărilor în procesul actualizării, de la art.591(3);
Lipsa de claritate a prevederilor art 591 și 1102 prin sintagma ”după data aplicării în integralitate a legii cadru 153/2017”;
Reintroducerea amendamentelor la art 29 și 30 privind limitările la 85%;
Modul în care se vor aplica prevederile art 601(3) privind Ordinul Meritul Militar;
Reintroducerea amendamentelor de la art 108 privind modul de acordare a pensiei suplimentare;
Scăderea pensiei pentru vechimea în serviciu prin introducerea în conținutul art. 1101(4)a sintagmei”proporțional” cu anii de vechime sub limita de 25 de ani în loc de 1% la an, cum e prevăzută în legea actuală”;
Stabilirea termenului de aplicare a procedurii de calcul a cuantumului minim de către Instițuții și nu de legiutor de la art 1101(6);
Toate aceste aspecte au fost discutate unul câte unul și argumentate de specialiștii ministerului astfel:

Nu se poate renunța la acest punct deoarece ar crește pensiile prea mult;
Nu se poate renunța la acest aspect deoarece dacă se vor face modificări la actualul proiect, asta ar prelungi data la care acesta ar fi votat și adoptat, iar dânșii doresc ca proiectul să fie adoptat până începe campania electorală;
Nu se pot reintroduce amendamentele privind modificarea cuantumului bazei de calcul deoarece ar însemna un efort bugetar prea mare dar și deoarece orice modificare va lungi termenul de adoptare;
Reintroducerea ordinului ”Meritul Militar” și acordarea acestuia în afara preederilor art.28-30 se va aplica tuturor beneficiarilor indiferent de anul ieșirii la pensie;
Nu se poate acorda pensia suplimentară în afara limitării art 30 deoarece ar însemna un efort bugetar prea mare;
Nu se poate modifica art 1101(4) deoarece ar prelungi data votării legii;
Nu se pot face modificări din același motiv ca și cele de la punctele 2, 3 și 6 .

Burebista spunea...

Răspunsul MAPN a fost..

Stimate domnule colonel,

Vă mulțumesc pentru mesajul transmis, este o dovadă a bunelor intenții cu care abordați discuțiile noastre. Vă asigur că și eu, la rândul meu, am toată disponibilitatea să găsim o soluție care să răspundă tuturor problemelor legate de pensii.

Din analiza explicațiilor pe care le-ați transmis colegilor din Forum au rezultat câteva aspecte care, din punctul meu de vedere, ar putea fi mai bine explicate.

Vă supun atenției cele de mai jos, cu rugămintea de a le analiza și, în măsura în care considerați, să le transmiteți către colegii dumneavoastră, astfel:

1.La efectuarea actualizării indexarea se elimină pentru că altfel, în caz contrar, pensiile nete ar depăși soldele lunare nete corespunzătoare, chestiune cu valoare de principiu care a fost agreată de fiecare dată de reprezentanții pensionarilor.

2.Aspectul legat de campania electorală privește exclusiv programul de lucru al Parlamentului, știut fiind faptul că actualii parlamentari vor acorda o mai mare atenție campaniei electorale în detrimentul programul din Parlament.

Chiar și noul Parlament ales va fi în vacanță în luna ianuarie 2021, astfel încât chestiunea modificării legii pensiilor militare de stat va deveni un obiectiv din ce în ce mai îndepărtat.

Un alt aspect la acest punct este acela ca în timpul întâlnirii de la minister s-a discutat despre posibilitatea depunerii unui amendament în plenul Camerei Deputaților, la votul final asupra proiectului de lege (chestiune agreată chiar și de dl. ministru la întâlnirea anterioară), care să clarifice sintagma “după data aplicării în integralitate a legii cadru 153/2017”. S-a discutat chiar de o dată concretă, respectiv 01.01.2021.

3. și 5.Modificările propuse la art. 29 și 30 readuc în discuție acordareapensiei suplimentare peste cuantumul net al pensiilor, ceea ce ar conduce din nou la depășirea soldelor nete corespunzătoare, fapt inacceptabil așa cum am convenit împreună de fiecare dată.

De asemenea, prin modificările propuse ne întoarcem la modul de calcul al pensiei raportat la brut, fapt care nu are nicio explicație logică în aplicarea legii. În plus, după depășirea vechimii efective în serviciu de 25 de ani, cadrele militare nu ar mai fi interesate în desfășurarea activității în calitate de cadru militar în MapN, ci ar opta pentru pensie, deoarece vechimea în serviciu nu ar mai fi de natură să conducă la creșterea cuantumului pensiei. Practic, pensiile ar fi uniformizateși-ar naște o nouă nedreptate.

6.Trebuie reiterată ideea de a nu se ajunge la uniformizarea cuantumului pensiilor militare pentru cadrele militare care nu au realizat vechime completă în armată.

Un exemplu, ar trebuie să fie edificator: la o vechime de doar 10 ani în serviciu un cadru militar ar beneficia de o pensie în cuantum de 85% din baza de calcul. Însă, păstrând sintagma “proporțional” același pensionar va beneficia de un cuantum de 40% din baza de calcul. Cu siguranță un astfel de mod de calcul ar fi de natură să descurajeze ieșirile premature din sistem, fapt pe care MApN îl urmărește având în vedere deficitul de personal specializat din structurile sale.

7. Chestiunea poate fi modificată, însă nu ne ajută timpul. Există posibilitatea depunerii unui amendament în plenul Camerei Deputaților, la votul final asupra proiectului de lege.

Concluzie: MApN și-a exprimat permanent intenția de urgentare a promovării modificărilor legislative propuse, astfel încât pensionarii militari vizați să-și poată primi drepturile de pensie mărite cu începere de la data de 01.01.2021.

Poate că aprobarea Plx 199 nu rezolvă toate problemele și inechitățile existente în prezent, dar reprezintă un pas înainte care va elimina unele inechități. Demersurile legislative vor continua până la soluționarea tututror nemulțumirilor reale ale pensionarilor militari.

Și pentru că suntem la două zile de Ziua Armatei României, vă rog să transmiteți tuturor membrilor Forumului, sincerele mele urări de sănătate și viață lungă!

LA MULȚI ANI!

raul spunea...

Gargara electorala!Dar, voi,camarazi ,sa fiti iubiti!Sa traiti si LA MULTI ANI!

Burebista spunea...

Iata cum se calcula pensiile militare în 1967...cu cât aveai solda mai mare cu atât primeai un procent mai mic din solda la pensie.
Capitolul II Pensia de serviciu
Articolul 7
(1) Pensia de serviciu se acordă militarilor care la data iesirii din cadrele permanente au cel puţin 25 ani vechime în serviciu, din care 15 ani efectivi ca militar, şi au împlinit vîrsta de 52 ani.
(2) Pentru militarii care au servit cel puţin 15 ani ca personal navigant de aviatie, pensia de serviciu se acordă dacă la data iesirii din cadrele permanente îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute la alin. 1 şi au împlinit vîrsta de 50 ani.
Articolul 8
(1) Pensia de serviciu pentru 25 ani vechime în serviciu se stabileşte în procente din solda lunară, după cum urmează:
Solda lunară (lei) Pensia în procente din solda lunară Cuantumul minim al pensiei (lei)
pînă la 800 85 -
de la 801 la 900 80 680
de la 901 la 1.200 75 720
de la 1.201 la 1.600 70 900
de la 1.601 la 2.000 65 1.120
de la 2.001 la 2.500 60 1.300
*) peste 2.500 60 1.500
-----------
Notă *) Procentul modificat se aplică, potrivit Decretului nr. 387/1972, cu începere de la data de 1 noiembrie 1972.
(2) La procentele de mai sus se adauga, proporţional cu anii serviti în condiţiile prevăzute la art. 6, următoarele sporuri procentuale:
- 1 la suta din solda lunară pentru fiecare an efectiv servit în situaţia prevăzută de art. 6 alin. 1 lit. a;
- 0,5 la suta din solda lunară pentru fiecare an efectiv servit în activităţile sau locurile de muncă pentru care se acordă un spor de timp egal cu jumătate din timpul servit în aceste situaţii:
- 0,25 la suta din solda lunară pentru fiecare an efectiv servit în activităţile sau locurile de muncă pentru care se acordă un spor de timp egal cu un sfert din timpul servit în aceste situaţii.
(3) Pentru fiecare an de vechime în serviciu peste vechimea de 25 ani se acordă un procent suplimentar de 0,5 la suta aplicat la solda lunară.

Burebista spunea...

Pentru fiecare an lucrat în alte condiții mai primeai câte 1% în plus... Pentru grupa 1 0.5%pentru fiecare an...
Procentele erau dfin solda netă....
Pentru 25 ani grupa 0 mai primeai 25% în plus...La procentul de pensie corespunzător mărimii soldei..
Nu 100% cum vrea domnul Olescu
Cei care aveau solde peste 2500 lei primeau doar 65%...
Nu era făcută o diferențiere pe grade, funcții etc..
BAZA era mărimea soldei... Dacă erai aviator 25 ani cu grupa 0 și aveai solda sigur mai mare de 2500 primeai 65% +25% =90% din solda netă.
Niciodată pana la legea 223 perioada 2016-2017 pensia nu a depășit solda netă din activitate.

Huhu Rezea spunea...

Cei de la MApN ar trebui să nu vorbească despre proceduri parlamentare in locul celor de la Comisiile Raportoare.
Daca Raportul ar fi fost finalizat... ar fi fost depus deja la Secretariatul Camerei.
Comisiile pot face amendamente dacă Raportul nu este finalizat.
Chiar si Plenul poate cere refacerea rapidă a Raportului inainte a fi pus in dezbatere.
Asa ca amendamentul cu reluarea actualizării de la 01 01 2021 poate fi introdus înainte de depunerea Raportului.

avianyc spunea...

Tocmai ce spuneam eu pe aici . Nicio pensie nu depaseste netul .aAesta este principiul adoptat ,pe principiul asta a apa[rut OG59.
S-au suparat degeaba unii cand am spus ca viitoarele actualizari raportate la coeficientii din L153 nu trebuie sa mai cuprinda indexari anuale in anii in care nu sunt majorari salariale deoarece indexarile duc netul pensiei peste netul salarial. Si oricum la viitoarea actualizare indexarea/indexarile se radiaza prin cuantumul actualizat.
.

Burebista spunea...

De fapt întregul comunicat al FORUMULUI (zici ca e consiliul JEDI) .. se afla aici la comunicate..
https://ancmrr.ro/forum/

Negritoiu spunea...

Leon,
Sa-i multumim ministrului pentru faptul ca i-a nominalizat si pe rezervisti in mesajul transmis. Dar nu inteleg urmatoarea precizare : MApN va continua sa sprijine inlaturarea discriminarilor majore din ........ . Cum continua ceva ce nu a inceput?
Oare,inainte sa scrie propunerea cu incheierea unui Armistitiu,a citit raspunsul dat de catre col.Rosu la adresa de raspuns intocmita de catre Forum? Daca vrea sa se bucure de respectul cadrelor militare in rezerva/retragere.sa dispuna retragerea amendamentelor propuse de reprezentantii MApN la PLx 199 si reluarea actualizarilor incepand cu 1 decembrie 2020. La Multi Ani pentru ziua de maine!

valica spunea...

S.O.S.- URMEAZA TAIERI DE PENSII, DEOARECE MODIFICARILE CARE SE VOR APLICA VOR REASEZA NEGATIV VECHILE COORODNATE DE CALCUL DE LA 2001 , PINA IN PREZENT.

Burebista spunea...

Le vor reașeza la nivelul celor din activitate ce se pensionează în prezent...
Nu se tot vorbește prin târg, ca cei din prezent au salarii mari, sporuri cu duiumul și automat pensii militare nete mari?

Calinmihaib spunea...

Trolii de AICI: au MISIUNEA de a.."facilita"..într-un viitor apropiat: IMPOZITAREA PENSIILOR MILITARE stabilite anterior legilor de pensii care au ca BAZĂ de CALCUL:"VENITURI LUNARE BRUTE", (incluzând diferite SPORURI..) cu procentele aplicate activilor..!(care au SOLDELE BRUTE: DUBLE,..sau chiar mai mari decât SOLDELE BRUTE= fără sporuri din BAZA de CALCUL din legea 164/2001 (și cele anterioare acesteia..!) adică vor fi GRAV AFECTAȚI pensionarii pe lg.164/2001(și cei anteriori acesteia..!
O probă în acest sens:
=pensiile stabilite pe legea 119/2010,263/2010="contributive"
RĂMASE ÎN PLATĂ după aplicarea lg. 223/2015=peste 60 % din ele=afirmativ..!(=rec.+ actual.+ ind.)având un cuantum avantajos!
cam CIUDAT: având în vedere că DE REGULĂ:SOLDELE militarilor nu erau foarte mari: ele plecau de la 1,2-1,4 puncte în primii ani de activitate și rar ajungeau la 2 puncte anual,astfel că în final de carieră: la 55 de ani puteai totaliza între 60-80 de puncte..!
Eu:de ex.după 32 de ani vechime de serv. și 36 de ani(inițiali) și apoi 42 de ani= cumulati,în urma recalcularii pe lg.223/2015 , plecând de la lg.241/2013(=cu PLATA PENSIEI din dec.2010.. stabilită în 2004 pe lg.164/2001 =FĂRĂ NICI un SPOR în baza de calcul),PENSIA BRUTĂ a crescut cu aprox. 700 de lei..! fapt ce generează "niște" ÎNTREBĂRI:
• Cum de peste 60 % din pensiile anterioare:"contributive"=pe lg.119/2010 și 263/2010 recalcu late cu lg.223 au fost MAI MARI, astfel încât au rămas "în plată" după aplicarea lg.223 din 2015, după 01.01.2016.?,(+HGS. 1019.?)
• Cât de MARI AU FOST ELE: cu sporuri cu tot,comparativ cu cele recalculate=TOT CU SPORURI INCLUSE..? pe legea 223/2015 ( E
adevărat: cu limitarea la 85 % a BAZEI DE CALCUL, NELIMITATĂ în legile.."contributive"..!)
• Cât de MARI au fost V.L.I.= veniturile lunare individuale= cu sporuri cu tot=BAZĂ DE CALCUL CONTRIBUTIV..? a PENSIILOR CONTRIBUTIVE..? la un număr majoritar de pensii..și cam ce GRADE aveau..?( eu aveam funcția de LT.COL.MEDIC =la minim și GRADUL la pensionare :COLONEL ( cu alte cuvinte am intrat în categoria "MINORITARĂ" ..cu SOLDE și PENSII MICI..! care prin recalcularea din 2016 = au crescut..!

Calinmihaib spunea...

POP Iuliu: ..medicii și restul personalului medical vizat..sunt acum =ACTIVI..!;până la pensie= mai e ceva timp..!
Eu am scris ÎN CE CONDIȚII VOR "BENEFICIA" ..ei de sporul COVID și NU că..NU vor beneficia în pensie de acel spor..!
..și TOTUSI..e de lămurit dacă
sporul covid se include în "SPORURILE NEVĂZUTE"..din art.28,care= mare atenție = EXCLUDE SPORURILE SPECIFICE acordate personalului din SANATATE și ÎNVĂȚĂMÂNT.. CIVIL.! ,dar NE-ACORDATE: personalului militar echivalent=MEDICAL și INVĂȚĂMÂNT militar..!!= în care S-AR INCLUDE și acest SPOR SPECIFIC COVID..!= asta eu nu știu care e situația =de fapt..!

Ein Stein spunea...

Tocmai ce spuneai si tu pe aici niste prostii. Argumenteaza polologhia din comentariul tau, concret, demonstreaza.
Caz:
Un pensionar cu o pensie neta de 1 000 lei in comparatie cu activul, omolog, care are o solda neta tot de 1 000 lei, la o indexare cu rata inflatiei sa zicem de 5%. Demonstreaza cum va avea pensionarul, in urma indexarii, pensia mai mare ca solda celui in activitate.

Ein Stein spunea...

@avia
Tu nici acum nu ai inteles cum se calculeaza pensia si cum se acorda indexarile. Oare nu ai inteles sau esti naimit?
Pentru cei iesiti cu limitarea la 85%, adica grosul, peste 90%, indexarea se calculeaza la BAZA de CALCUL si se adauga la cuantumul pensiei. Baza de calcul este o constanta, este imuabila, ea nu se modifica in urma indexarii, nu contine indexarile din anii anteriori ca sa se acorde indexare la indexare. Chiar daca ar contine indexarile anterioare, sporul la pensie este nesemnificativ, in niciun caz nu poate sa aibe un impact, de remarcat, in comparatia stupida cu activul umilit. La o pensie medie la MApN pentru doua indexari succesive de 5% diferenta intre sumele acordate la pensie, in cazul de calcul real si ala de-l presupui tu, cu indexarile continute in baza de calcul este de max. 10 lei. Asta e marea ta problema?

Ein Stein spunea...

Faci comparatii complet eronate. Pensia actuala se calculeaza din BAZA de CALCUL nu din solda neta/bruta cum se facea in '67. Daca baza de calcul e sa zicem 80% din solda neta/bruta apoi limitam aceasta baza de calcul iar la 85% dupa care o mai limitam iar la 90% maxim, cum ai facut calculul pentru cel cu 2500 lei, vezi ce iese. Mai mult de atat chiar daca acorzi sporul de 1, 0.5 ,0.25% pentru grupe de munca le acorzi degeaba pentru ca ele sunt confiscate automat de limitarea la 85%. Poti sa ai 400 de ani lucrati in grupa AC pensia nu-ti va creste cu niciun leu, practic grupele de munca si vechimea sunt complet inutile in comparatie cu anul '67 care iti dadea posibilitatea sa ajungi la 90%.
Situatia actuala e cam asa, aia reala, atat timp cat exista notiunea de cuantum compus al soldei sub nicio forma contopistii nu vor accepta vreo modificare legislativa prin care lucrurile se vor aseza pe un fagas normal si logic. Spre exemplu, cel pe care l-ai dat din'67, cel care are solda, din acte, de 2 500 lei, conform smecheriei cu cuantumul compus in fapt are vreo 5 000 lei. Prin toate limitarile impuse de legea 223 un aranjat va avea pensia oricum mult mai mare comparat cu cel din '67 limitat la 90% din solda. De ce ar renunta la bunatatea asta? Asta e smecheria.

CEZAR spunea...

@/Burebista
sâmbătă, octombrie 24, 2020
QED
Problema-i ca i-ai stricat ..FAINOSAGUL ..lu HooooOlescu !
Pai cum ? Sa nu faca si el o vechime de vreo 40 de ani...cind el real are doar 17 + 3 Scoala ?
Si sa haleasca o pensie dubla..??
Pina acum i-a tinut..jmecheria....L-164 UUULTIMA luna...fonctie bagada de nasu ..etc..etc..
HoooOlescu hai baga pe aia cu ...atacul iminent al rusilor....si tu vei activa precum coloana a v a pentru ei ....hi..hi..hi..

Iurcut spunea...

Cum rămâne cu stagiul de cotizare din viata civilă inclus în pensia militara?

tehnocrat spunea...

@ Cu starea pensiilor va ramane asa cum au stabilit noi, pulimea cu fainosagul si gomosenia de a fi fost ceva ,candva, undeva si ei cu furtisagul, sporuri peste sporuri, oscaruri, Pulitzar, Grammy si alte inventii intr-ale hotiei, asta daca nu ne indarjim si nu incepem miscarea de strada la cote inspaimantatoare pentru ei. Ne mint si ne fura!

Burebista spunea...

În 1967 sau în 1972 când s a modificat, nu existau decât solde nete..... Și cred ca erau putini la vremea aceea care aveau peste 2500 lei....
Prin comparație, în prezent dacă s ar face la fel ar fi luata în considerare tot solda netă, cea de după impozitare, iar pensia cu toate grupele nu ar mai putea depăși 90% din net.... La cei cu soldele mari și duarte mari...
Exemplul l am dat pentru Olescu care cere creșterea cu 50% a pensiei militare stabilite la 100% din net pentru grupa CS, sau cu 100% pentru AC... Asa ceva nu se va aproba niciodată... Prin comparație un militar cu funcție mare, care a lucrat toată cariera în AC ar primi o pensie dublă...
Mai spune Olescu ca ar trebui să se acorde doar pentru anii lucrați în acele condiții... Pai ce facem dacă cele 6 luni alese pentru baza de calcul sunt când lucra prin aparatul central, când avea solda mai mare, de colonel dar nu avea grupa AC... ÎI dublam pensia netă pentru perioada de AC când era Locotenent sau Căpitan???

raul spunea...

Din raspunsul lui Rosu rezulta ceva dubios cu ,,proportionalul"!Pai daca intervine ,,actualizarea'' ,,proportionalul" din cuantumul minim garantat devine caduc pt ca dispare asta,cuantumul minim si in lege sunt alte moduri de calcul!In cazul (obisnuit in perfidenia lor, a guleratilor )ca la o eventuala recalculare a pensiilor in ,,actualizare" cu chestia ,,proportional" inseamna ca se duce naibii toata osatura L223 ,CA LEGEA IN SINE DEVINE CADUCA si trebuie alta LEGE!Sa fim atenti ,pt ca ori e o scapare a lui Rosu-desi ma=as mira -ori guleratii ne pregatesc ceva naprasnic!

Burebista spunea...

Mai știți când va scriam pe aici despre dinozaurii care se opun la orice inițiativa dacă nu primesc și ei ceva?? Ia sa vedem cine face parte din conducerea Ancmrr centrala... :
Consiliul Director al Asociaţiei , în ședința din 27 aprilie 2018 a făcut modificări în componența Biroului Permanent Central, în urma cărora a rezultat următoarea compunere: preşedinte – gl. lt. (r) NECULAI BĂHNĂREANU; prim-vicepreşedinte – gl.lt.(r.) BĂLĂCEANU VIRGIL; vicepreşedinţi – gl.lt.(r) CONSTANTIN ZECA, gl.mr.(r) ing. VASILE DOMNU, gl.mr.(r) dr. ADRIAN-LEONARD BANTAȘ, gl.mr.(r) dr. MARIAN BUCIUMAN, gl.bg.(r) dr. GHEORGHE CREŢU, gl.mr.(r) dr. CONSTANTIN MIHĂLCIOIU, col.(r) TRAŞCĂ ION, gl.bg.(r) ing. JOLDEA ION; consilier – gl.lt.(r) VICTOR DUMITRESCU; membri – gl.bg.(r) PANĂ ION, gl.bg.(r) VASILE ILIEŞ, gl.bg.(r) MARIN CHIOŢEA, gl.mr.(r.) jr. DAN ION, col.(r) NICOLAE BELGIU, col.(r) MOCAN IOAN, col.(r) ing. MARIN ANDREI, col.(r) CRISTEA COSTACHE, cdor.(r.) CASAPU EUGEN, lt.col.(r) ADRIAN-IULIAN DRĂGUŢ.

Biroul Permanent Central a aprobat organigrama aparatului central de lucru al A.N.C.M.R.R. şi persoanele care îndeplinesc funcţiile prevăzute în organigramă.
Pe la filialele din tara e tot cam asa...
Numai cavaleri JEDI... 🤣

Leon spunea...

@Negritoiu, Propunerea cu Armistitiu este a mea, Nu a d-lui Ciuca !
De bine de rau ministrul Apararii ne-a mentionat si pe noi in Mesajul de mai sus, dar in mesajul din parcul Carol(de acum cateva minute), Comandantul nostru Suprem NU a pronuntat niciun cuvant despre militarii in Rezerva si Retragere..!

Huhu Rezea spunea...

Din raspunsul MApN, eu rețin acest paragraf dătător de speranțe, în sensul că incă se menține posibilitatea introducerii în proiect a propunerii ministrului Ciucă de înlocuire a cuantumului net minim de la 01 12 2020 cu cuantumul actualizat cuvenit de la 01 01 2021.

"Un alt aspect la acest punct este acela ca în timpul întâlnirii de la minister s-a discutat despre posibilitatea depunerii unui amendament în plenul Camerei Deputaților, la votul final asupra proiectului de lege (chestiune agreată chiar și de dl. ministru la întâlnirea anterioară), care să clarifice sintagma “după data aplicării în integralitate a legii cadru 153/2017”. S-a discutat chiar de o dată concretă, respectiv 01.01.2021."

Cezar spunea...

Cica.....aseara pe A3..Ciuca si cu Seful Armatei au vorbit despre pensiile militare si s.au angajat sa REPARE INECHITATILE
EU NU AM VAZUT...SPUNE CINEVA

tehnocrat spunea...

Ministrul Apărării despre lupta contra pandemiei: s-au efectuat peste 100.000 de misiuni, s-au cheltuit peste 53 milioane de euro
Florin Jipa
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniei Petrescu, au participat la o emisiune la postul TV Antena 3, unde au prezentat pregătirea armatei pentru intervenţiile în sprijinul luptei anti-COVID-19.

Sursă foto: MApN
„Dacă situaţia evoluează, vom fi în măsură să sprijinim, inclusiv cu transport aerian. Militarii sunt în misiune din luna martie. Avem de dus o bătălia mai grea în ceea ce priveşte răspândirea virusului în perioada rece,” a declarat şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniei Petrescu.

Ministrul Ciucă a făcut un bilanţ al intervenţiilor militarilor până în prezent. „Au fost alocaţi 53,6 milioane de euro. Fondurile au fost pentru achiziţia de echipamente, containere. Parte din fonduri ar putea să fie rambursate la bugetul statului de la UE. Nu vom face rabat să punem la dispoziţie toate resursele armatei în sprijinul populaţiei,” a declarat Nicolae Ciucă.

Ministrul apărării a declarat că de la începutul pandemiei militarii au executat peste 100.000 de misiuni, au fost amenajate trei spitale de campanie şi 50 de corturi pentru fluxuri de triaj.

La Institutul Cantacuzino s-au realizat peste 100.000 de teste, dar s-au distribuit mii de pachete cu alimente cetăţenilor aflaţi în nevoie.

Ministrul Apărării a mai spus că 67 de medici militari au fost detaşaţi în spitale civile, acolo, unde lupta cu pandemia părea pierdută. Militarii au proiectat şi un ventilator medical, dar au ajutat şi Republica Moldova cu peste 500.000 de măşti şi 25.000 de combinezoane.

avianyc spunea...

Mai einstein,
Tu esti dus rau prin bălării. Citesti si nu pricepi nimic.Mai bine nu mai citi ,ca tot nu se prinde nimic de tine.
Dacă un activ salarizat pe L153 are media soldelor nete calculate din bratul bazei de calcul fiscalizata cu 41.5% ,sa zicem 6000 lei ,atunci va iesi cu pensie plafonata 6000 lei ,iar omologul lui aflat deja în pensie va fi actualizat si el la baza de calcul a acestui activ similar si va fi plafonat si el la 6000 lei.
Dacă în continuare ,sa zicem ,intr-un an salariile nu cresc ,activul similar va rămâne la 6000 lei net in timp ce cei doi pensionari prin indexare sa zicem cu 3% vor avea 6180 lei ,în consecință pensie neta 6000 +(180 - impozit ), mai mare ca salariul net.
Dacă în anul următor se vor mari salariile cu 10% atunci toti vor avea ,atat activul cat si cei doi pensionari actualizati la majorarea salariale de 10% vor avea pensie 6000 +(600 -41,5%)lei la net ,în felul acesta radiindu-se indexarea de 3%.
Nu poti sa consideri ca daca activul poate trai din 6000 net ,în cazul majorării salariilor pensionarul nu poate trai din 6000 lei net.
Este o chestiune de bun simt pe care multi nu o inteleg.
Cazul este un exemplu ca sa pricepi si tu si altii ca tine ceva.
Cazurile depind de la caz la caz functie de conditiile de pensionare ale fiecăruia.
Calculele sunt facute la repezeală nu absolute in sumele afisate.
Mesajul insa este cel corect.

Huhu Rezea spunea...

@Avia
Hai... că.. nici pe tine nu te da inteligeța afată.
Netul soldei brute a activului este mult mai mare decât netul bazei de calcul a pensiei aceluiași activ. Asata din pricina art. 28 din legea pensiilor militare care scoate multe elemente salariale din brutul bazei de calcul pentru pensie.
Tu cu care net faci comparația, cu netul soldelor brute ale activilor sau cu netul bazei de calcul format din media soldelor corespunzătoare
celor 6 solde?

Nistor spunea...

Da, aseară Radu Tudor a dat un minunt la sfârșitul emisiunii ministrului juca sa promită ceva pensionarilor militari legat de inechitățile dintre generații de pensionari militari.Minciuna a fost la ea acasă că atât domnia sa cât și guvernul cunoaște situația grea și că în viitorul apropiat de va rezolva.

Ein Stein spunea...

@avia
Nu te lasi, continui sa spui numai prostii. De ce dracu nu vrei sa-mi demonstrezi cat de mult ma insel eu rezolvand parlita aia de problema care reflecta exact comentariul tau anterior. Ti-am dat si o mana de ajutor, am folosit cuantumuri mici, NETE, ca sa nu te mai incurci cu taxe si alte nebunii, indexare mica, rotunda sa nu te chinui cu virgule, si tu nu si nu. Imi permit sa ma citez si sa mai scriu inca o data enuntul:

Un pensionar cu o pensie neta de 1 000 lei in comparatie cu activul, omolog, care are o solda neta tot de 1 000 lei, la o indexare cu rata inflatiei sa zicem de 5%. Demonstreaza cum va avea pensionarul, in urma indexarii, pensia mai mare ca solda celui in activitate.

Demonstreaza dracu treaba asta si mi-ai inchis gura, nu ne mai innebuni cu cacaturile tale cu procente, umiliri, etc. E asa de greu?
Faci demonstratia aia pentru mine sau nu?

avianyc spunea...

@ Euhurez
Eu am afisat cazul ideal , adica modul cum ar trebui sa arate o actualizare la zi la L153.
Art 28 despre care vorbiti este afectat in stabilirea bazei de calcul doar de prevederile OG 57 art 40 lit a-e. In rest baza de calcul al mediei soldelor nete inainte de iesirea la pensie cuprinde tot ce ofera legea salarizarii mai putin restrictiile pe OG 57 si neimpozabilele care nu intra in baza de calcul pe nicio lege.
Daca motivati ca neimpozabilelele (consumabilele) fac brutul salarial mai mare nu este corect. Una-i sa fii salariat activ si alta sa fii pensionar . Pensia este de fapt un drept banesc acordat la iesirea din campul muncii in functie de anumite conditii prevazute de lege.
Eu consider ca daca actualii pensionari ar fi actualizati la media soldelor nete prevazute pentru salariatii activi corelati la salarizarea pe L153 la nivel 2022 ar fi foarte bine . Si cam asta reiese si din raspunsul de mai sus. Si asta spun eu ca s-a urmarit odata cu OG 59 art 60.
Nu poti sa fii atat de tupeist si dupa ce ti se ofera o actualizare la nivelul netului bazei de calcul a activului similar salariat pe L153 -nivel 2022, tu sa vii sa ceri peste acel net indexari in anul in care nu se fac majorari salariale ,pensia suplimentara ,norma de hrana si alte minuni din capul unora.
Mi se pare mult mai corect sa se mearga din 2021 in continuare cu actualizari net la net decat cu alte abrevieri ,explu indexari in anul in care nu sunt cresteri salariale. Net la net ar insemna un echilibru intre pensii si salarii cu conditia respectarii actualizarilor la zi functie de cresterile salariale. Nu isi are locul in ecuatie in cazul respectarii actualizarilor functie de cresterile salariale indexariel care duc netul pensiilor peste netul activilor creiind pana la viitoarea actualizare un dezechilibru intre cuantumuri. Si cu OMM trebuie clarificat si stabilit cu certitudine ce reprezinta in fapt si cum se acorda in cazul unei plafonari a pensiei ,daca poate sau nu intra intr-o plafonare. Ideea care predomina pana acum este ca el sa intre in netul plafonat astfel ca pe viitor pensia net[ sa nu depaseasca salariul net al activului (media soledelor nete pe cele 6 luni) Si probabil asa va ramane in continuare sub reflectia OG59 art 60.
Cat priveste eliminarea art 40 din OG 57 ,greu de realizat in context tinand cont ca sunt zone cu venituri brute/nete foarte mari ,ceeace ar crea si pensii ñesimtite~si ceva neplaceri prin bugetele miniasterelor. Sigur apararea nu s-ar mai incadra in 2% sau in cheltuielile de investitii. Eu am propus odata pe aici o solutie pe care ati numit-o la vremea respectiva "geniala "-transformare in sporuri proportionale pana la maxim 50% si considerarea lor in baza de calcul, atat pentru pensia suplimentara cat si pentru aceste drepturi de pe OG 57, insa se pare ca respectivii vor cu tot dinadinsul sa nu obtina decat acele drepturi care sigur se vor transforma in iluzii sau vise . Eliminarea OG 57 art 40 ,o spun cu tot regretul aumandu-mi acuzele ar insemna sfarsitul L223. Este o problema mare acolo cu acele venituri si greu se va gasi calea rezolvarii echitabile pentru cei in drept. Pacat ca in capcana au cazut si unii a caror venituri nu sar calul. Totul din cauza unor venituri brute foarte mari din cateva zone cu risc major si doctoricesti.

Ein Stein spunea...

@Huhurez
Exact pensia e rezultatul mai multor limitari succesive si practic este imposibil sa faci o comparatie de genul pe care le tot tranteste avia. Daca citesti comentariul lui anterior, cu atentie, in afara de fractura de logica o sa observi si lipsa de cunoastere a legislatiei, el saracu nu pricepe ca nu doar pensiile se indexeaza ci si soldele si salariile, d-aia i-am dat spre rezolvare problema-lectie poate invata ceva.
Uite prostie aici:

"Dacă în continuare ,sa zicem ,intr-un an salariile nu cresc ,activul similar va rămâne la 6000 lei net in timp ce cei doi pensionari prin indexare sa zicem cu 3% vor avea 6180 lei ,în consecință pensie neta 6000 +(180 - impozit ), mai mare ca salariul net."

In afara de faptul ca nu pricepe mai nimic mai da si lectii de inteligenta:

"Este o chestiune de bun simt pe care multi nu o inteleg.
Cazul este un exemplu ca sa pricepi si tu si altii ca tine ceva"

E. Cristescu spunea...

Tehnocrat, daca voiam sa aud declaratiile alea sforaitoare si partiale despre actiuni lipsite de finalitate si eficienta dadeam pe A3. Ce d-zeu le republici aici?

wassy_g spunea...

Faptul ca vor sa promoveze,întâi,raportul asa cum dorește dl.ministru și apoi sa modifice data începerii actualizării,ascunde ceva necurat. Dacă era asa,n-ar mai fi fost nevoie de toată vorbăria din plx.,totul s-ar fi re,olvat in câteva fraze. Col. Rosu zice ca nu mai este timp pt.modificari in raport(trebuie reluata procedura) Eu cred ca vor sa ne dea teapa.Probabil,mâine,col.Rosu se va întâlni cu președintele comisiei pt.munca pt.discutii pe marginea raportului( i s-a mijlocit aceasta întâlnire.

Ein Stein spunea...

Ai dreptate, in principiu, daca pensia s-ar calcula nu dupa prostia din L223 ci dupa anexa lui Ciuca ca baza de calcul sau dupa solda neta dar asta complica lucrurile foarte tare. Insa daca s-ar calcula asa iti garantez ca Olescu nu ar mai fi atat de convins. Aici mai apar si probleme de natura legala, unii indeplinesc conditiile de a primi pensie in baza legii in vigoare, altii nu, insa pretind aceleasi drepturi, ba ar vrea ceva mai mult. In legea din 67 nu primeai pensie decat daca indeplineai cumulativ conditiile pe care le-ai scris, in L223 sunt minoritari cei care le indeplinesc iar ceilalti majoritari. De aici se trag si o gramada de probleme pentru a impaca si capra si varza si e cam greu spre imposibil. Ar trebui o noua lege cu capitole separate pentru cei iesiti indeplinind conditiile cumulative si care sunt in acest moment cei mai loviti si alt capitol pentru cei iesiti in alte conditii altfel e imposibil sa aplici masuri corecte.

Viorel spunea...

Domnule tehnocrat, are dreptate domnul ministru Ciucă atunci când afirmă că de la începutul Pandemiei militarii au executat peste 100.000 de misiuni. Eu aș fi spus 500.000 sau chiar 1.000.000 că doar nu mă doare gura și cine mă poate verifica. Dacă stăm și analizăm / calculăm participarea militarilor la misiunile de patrulare împreună cu jandarmii la nivel național / militar iese cât dorește domnul ministru Ciucă pentru că, eu mâine execut o misiune de patrulare / 24 de ore = 1 misiune x nr. de militari la nivel național = x...... misiuni. Peste 24 sau 48 de ore intru din nou în serviciul de patrulare și tot așa până se ajunge la 100.000. Plus zboruri în Turcia după măști, plus transportul acestora de la depozitul militar cu camioanele armatei (deci alte misiuni) la destinațiile de ei știute ca să nu afle inamicul și să-i prindă în ambuscadă și în sfârșit activitatea sistemului / efectivelor militare medicale. Deci, una peste alta, iese sau nu iese socoteala. Iese pentru domnul Ciucă. Numai PLx 199/2020 „Articol unic” nu iese în mintea domnului ministru Ciucă și colaboratorilor dumnealui. Îi urez La Mulți Ani de Ziua Armatei României din tot sufletul la fel cum ne-a urat și dânsul nouă și zile fericite ca ale noastre în ultimii 5 ani. Celorlalți colegi de pe blog și țara întreagă, multă sănătate și să ajungem să glumim nu să bârfim și la anul pe 25 Octombrie.

avianyc spunea...

Mai ein stein ,poate Steinel era mai potrivit!
De cand indexarea se da la 85% si nu la cuantumul avantajos in plata sau la cuantumul in plata???? ca sa vezi doar un exemplu ca nu pricepi nimic.
Ai fi putut sa-ti dai foarte simplu seama ca actualizarea la L153=nivel 2022 inseamna de fapt o recalculare a tuturor pensiilor prin emiterea unor noi decizii adaptata la prevederile noii legi a salarizarii L153 (coef de grad ,functie ,vechime ,sporuri etc).
Daca prin aceasta noua recalculare pensionarul tau va fi actualizat la netul activivului omolog de care tu vorbesti va avea si el o pensie neta plafonata la 1000 lei. Deci salariatul va avea net 1000 lei ,pensionarul va avea net 1000 lei pensie . Deci egalitate la neturi intre omologi.
Bineinteles daca pensionarul indeplineste conditiile de vechime ,etc care sa-i permita sa obtina netul activului omolog.
Acum sa presupunem ca in doi ani consecutivi din diverse motive nu se fac cresteri salariale la activi, neturile insemnand ca ca stau pe loc doi ani. Lucru posibil dupa terminarea aplicarii majorarilor salariale cu 100% !!!!!.
Daca la pensii insa s-ar aplica formula art 59 si art 60 din originala L223, cum cer unii, in cei doi ani consecutivi in care salariile activilor nu se majoreaza pensiile ar creste cu rata inflatiei in fiecare an ,rata a inflatiei indexata la cuantumul avantajos in plata. In felul acesta este evident ca dupa aplicarea la pensia plafonata la net de 1000 lei a ratei inlfatiei pensia neta de 1000 lei a pensionarului indexat va creste peste netul activului omoloc de 1000 lei care net sta pe loc.
Ce-i greu de inteles aici. Problema de bun simt este nu la pensia de 1000 de lei ci la cele de la 7-8000 in sus unde o indexare de 3-5% aduce ceva destul de mult peste netul comparat cu al activului omolog ,net care sta pe loc.
Problema mai este este ca dupa doi ani ,daca salariile activilor se majoreaza cu un anumit procent ,procent care se duce in toata insiruirea care se calculeaza functie de solda de grad si functie evident ca baza de calcul va creste semnificativ.
Atunci daca se va respecta actualizarea pensiei cu majorarea salariala respectiva ,la viitoarea actualizare cu majorarea salariala noul cuantum va fi posibil ca sa treaca peste cuantumul indexat al pensiilor si atunci indexarile se pierd/topesc prin actualizare sau sa fie mai mic decat cuantumul indexat si atunci plafonat la netul activului omolog ,ce trece din pensie peste net se pierde. Asa ca in varianta respectarii actualizarilor functie de cresterile salariale cel mai corect este fomula echivalarii net la net.Ar fi fair play fata de activi in privinta neturilor. Altfei iese ce a iesit si este in prezent pe L223.
Daca nici acum nu ai inteles inseamna ca ceva o fi mai tare ca piatra sau fonta.

wassy_g spunea...

Scuze, e vorba de col. Tudor

Ein Stein spunea...

Te-ai umplut tot de stropi, era o problema simpla rau de tot si nu ai reusit sa demonstrezi in schimb persiti in a scrie prostii. Mai cetatene indexarile nu se dau doar pensionarilor, conform Codului Muncii indexarile se acorda si salariatilor, in egala masura, deci ce presupui tu ca doi ani nu au loc mariri salariale si salariile raman in acelasi cuantum e o presupunere gresita. Salariile cresc cu rata inflatiei, ca sa ramana in cuantumul anului anterior rata inflatiei trebuie sa fie zero sau negativa, culmea e ca e valabil si pentru pensionari. Nu ma mai aburi tu ca salariul bietului angajat sta pe loc si verosului pensionar i se da indexare. Nu hotarasti tu cui i se indexeaza salariul sau pensia. Pricepi? Nu cred.

Burebista spunea...

Bă ești prost??
Mai Einstein... Tu chiar crezi ce scrii?
Indexarile cu rata inflației se aplica și la soldele ACTIVILOR??
Poate în capul tău... Scuze dar ești pe dinafară și cu calculul pensiei și cu situația soldelor ACTIVILOR...
Habar nu ai ca la cei din activitate li se dau procente din solda care ar fi trebuit să fie valabila în 2022...
Nu li se dau indexari cu rata inflației...
În 2018 ție ți s-a dat 0 barat.. La activi li s-a dat 25% la brut.. Dar li s-a și luat mai mult la taxe și la net su luat maxim 50 lei...
În 2019 tu ai luat 1.3%...la activi li s-au dat 1/4 la solda de funcție din diferența 2022 - 2018..si tot așa.

Burebista spunea...

Ia spune tu în care articol din codul muncii este prevazut ca salariile sau soldele militarilor se indexează anual cu rata inflației..??
Dacă ai peste 70 ani atunci te înțeleg... Dacă nu.. 😱😷 😉 😊

avianyc spunea...

@ domnule Burebista
Mai completez si eu.
Chiar sa nu stie domnul ein stein precum ca art 59 original din L223, care se cere a fi repus in functiune sau similarul din 263 spune ca ~" indexarea se face cu rata anuala a inflatiei din anul precedent PLUS 50% din cresterea SMBE pe anul in curs~". Si asa s-a facut foarte mult timp.
Ein stein , eu zic s-o lasi naibii ca macane rau ,numai cand imi aduc aminte de epoca Boc ,apoi taierea de Olguta a "PLUS 50% din cresterea SMBE ,odata cu eliminarea actualizarii" fara nicio alta varianta de majorare pentru pensiile mici ramase neactualizate la toti coeficientii prevazuti de L138/99 la data de 01.01 2016 printr-o formula gresita de aplicare a L223 prin M25.
Despre salarii indexate anual poti sa-i raspunzi cu prioritate domnului Burebista.

Ein Stein spunea...

Bai Burepizda m--ti ai vazut tu in vreun comentariu al meu ca fac remarci personale sau insult pe ceilalti cititori?

Ein Stein spunea...

@avia
Ne-am dat dracu, il domnesti pe Burepizda. Ia zi tu, ai cunostinta de vreun act normativ care interzice acordarea indexarii cu rata inflatiei pentru cei din Sistemulde Aparare........
Daca da toarna-l aici ca sa limpezim lucrurile.

Huhu Rezea spunea...

@Ein stein
Am vrut să te corectez, dar am crezut că ai înțeles din ce ți-a explcat @Bure.
Soldele celor în activitate nu se indexează potrivit L 153/2017. Soldele de funcție cresc anual în funcție de creșterea salariului minim pe economie care se inmulțește cu coeficientul de funcție din tabelul LOV.
Parcă erai mai decent în exprimare...

Burebista spunea...

Măi Einstein... Bă est prost?? Nu ți se adresa ție personal. E doar o formulare în gluma copiate din Las Fierbinti...
Salariile bugetarilor nu se indexează anual cu rata inflatiei.
Numai la medici, parlamentari, guvernanți și în administrația publica, cresc salariile sau indemnizațiile în funcție de creșterea salariului minim pe economie.. Nu cu rata inflației...
La militari în 2018 decembrie sa făcut diferența dintre SF 2022 (coeficient x sm 2500)+gradații +sporul pt apărare etc incluse și solda de funcție din 2018. Aceasta diferența a fost împărțită la 4 și în 2019 la SF sa adăugat un sfert, în 2020 încă un sfert. În 2021 ar trebui să se dea al treilea sfert iar în 2022 al patrulea sfert.
Aceste 1/4 nu au legătură cu salariul minim pe economie din anul respectiv.(asta pentru ca în 2020 salariul minim pe economie conform legii 153 ar fi trebuit sa fie puțin mai mare decât 2230.)
Sper ca ai intefles ca formula cu,, ba ești prost" nu îți era adresata ție.

Burebista spunea...

Ein Stein, noi am discutat aici ce s ar intampla dacă ar trece plx 199 asa cum a rămas după comisia de munca din camera deputaților, iar la o eventuala actualizare /recalculare a pensiilor prin echivalare cu a celor din activitate care se pensionează în acel an, fie el 2023 sau asa cum a propus domnul Ciucă 2021, și pentru cei pensionați înainte de 15.09.2017 se va face calculul pensiei la nivelul salariului net + sporul pt OMM.
Dacă însă pensia calculata astfel va fi mai mică decât cea în plată indexata atunci în continuare se va plăti cea mai mare.
O recalculare a pensiilor prin echivalare cu a celor din activitate, cu toate sporurile avute în decizia de pensie nu este același lucru cu pensia minima propusa pentru 1 decembrie 2020 care nu conține toate sporurile, nu conține omm și care nu ar fi calculata prin echivalare ci după coeficienții din legea 153.
Oricum ecea pensie minima ar avea efect doar o luna dacă sa-r aproba recalcularea din 1 ianuarie 2021..

Negritoiu spunea...

A mai avut loc intrevederea intre col(r)Tudor si Presedintele Comisiei de Munca din C.D.? La ce rezultat or fi ajuns?