Un produs Blogger.

joi, iunie 06, 2024

Calculul care dezumfla gogoasa cu actualizarea soldei de grad din componenta bazei de calcul a pensiilor militare.

120 comments

Sa presupunem  ca amendamentul cu actualizarea soldelor de grad din compunerea bazei de calcul a  pensiilor militare va fi adoptat in varianta discutata la MApN pe 09 mai.

Cum se va face actualizarea se va scrie in Anexa 2 a Ordinului M 25/2016 de aplicare a Legii nr. 223/2015, operatia fiind aproape similara cu altele aplicate de mai multe ori din anul 2001 pana in prezent. Diferenta de acum este data de faptul ca nu toti pensionarii cu acelasi grad au solde de grad egale. Unii au soldele de grad din deciziile de stabilire/recalculare din anul 2016, altii au soldele de grad din Anexa VI a Legii 153/2017 altii au soldele de grad majorate in anul 2018, cu 25% si, in fine, altii au soldele de grad majorate in anul 2023 prin HG 28/2023. Pentru toti acestia, soldele de grad din compunerea bazei de calcul trebuie aduse la valorile stipulate in recenta OUG 26/2024. 

De reținut ca este vorba de solda de grad din baza de calcul de la momentul stabilirii dreptului de pensie sau de la ultima recalculare sau actualizare, neinfluentata de indexarile ulterioare.

De la stabilirea pensiei militare si pana la prima actualizare sau intre doua actualizari baza de calcul a pensiei militare ramane neschimbata. Se majoreaza doar cuantumul pensiei prin indexarile succesive. Daca prin actualizare se depaseste cuantumul in  plata indexat, cuantumul actualizat ramane in plata, eliminandu-se toate indexarile anterioare. Daca cuantumul  actualizat este mai mic decat cel in plata, actualizarea se consemneaza ca atare, dar in plata ramane cuantumul indexat pana cand este depasit de o urmatoare actualizare. Asa s-a intamplat in 2017 cu 98% din pensiile in plata trecute prin procesul de actualizarea soldei de functie cu 15%.

De altfel, din prezentarea unei deciziii de actualizare din anul 2017, rezulta ca se actualizeaza baza de calcul, se calculeaza din ea cuantumul brut sau net, si se compara cu cuantumul brut sau net in plata(indexat). Nicidecum, actualizarea nu se adauga la cuantumul net cum au scris plasmuitorii de amendamente si l-au delegat pe domnul Coarna sa le duca in Parlament.


Cum s-ar actualiza pensia din decizia de mai sus, cu precizarea ca baza de calcul este valabila si in anul 2024, desi cuantumul in plata este cu cca 50% mai mare prin indexarile succesive.

Scadem din baza de calcul de 6678 lei valoarea soldei de grad de 391  lei si obtinem 6 287 lei.

Adaugam 2 838 lei, noua valoare a soldei de grad,  si obtinem noua baza de calcul actualizata cu solda de grad, respectiv 9 125 lei.

Cuantumul brut este de 9125 x 85%=7 756 lei

Adaugam sporul OMM de 20% si obtinem cuantumul brut actualizat in anul 2024.

7 756 +20% x7 756=9 307 lei.

Comparam cuantumul actualizat cu cuantumul in plata indexat.

Cuantumul in plata indexat trebuie sa fie de 6890 +50%= 10 335 lei

In plata ramane cuantumul indexat. Distanta in timp din 2017 si pana in prezent acopera actualizarea prin indexarile succesive.

Castigatori vor fi cei care nu au trecut prin multe indexari!

Alta ar fi situatia daca ar fi simultan si o actualizare a soldei de functie!120 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Tot muritor de foame raman cu putin peste 2000 lei...

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin, Pentru majurul Viorel de la CI care înțelege cam greu. Spre ex. Indexarea de 13,8% acordată în anul 2024 se pierde per pensie sau doar pe solda de grad. Dacă întrebarea este prostească, așa să fie numai că eu vreau să știu dacă indexările din 2018 și până în 2024 le pierd în integralitatea lor ? Mulțam frumos.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Indexarile se pierd doar daca cuantumul pensiei militare actualizat cu soldele de functie si de grad este mai mare decat cuantumul in plata indexat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...


Dramatismele noastre prin punctul de vedere a luptatorului Dan Bazavan, care dezvaluie ca MApN A EMIS DOCUMENTE CARE AU DISTRUS PENSIILE MILITARE, jurand sa-i invinga in instante:

facebook.com/story.php?story_fbid=7567286443359661&id=100002351404789&rdid=k5SkvxbtNOWscgf4

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu mi-am intrat in mana si imi ies calculele aiurea... cand cuantum mare, cand cuantum mai mic! Ala de pe cupon o fi mai exact, cand o ploua cu pomenile astea?

Viorel spunea...

Da. Dar noi aici vorbim doar de actualizarea soldei de grad. În situația în care s-ar fi aplicat PLx-199/2020 iar pensile ar fi fost actualizate cu majorările de grad și funcție ale cadrelor active iar prin actualizare din anul X rezulta un cuantum mai mare decât indexarea, rămânea în plată cuantumul actualizat și dispărea indexarea. Dacă în anul Y actualizarea în urma majorărilor prezentate anterior era mai mica decât indexarea, rămânea cuantumul indexat și dispărea actualizarea. Până aici îmi este clar. Cred că m-am exprimat bine.
Începând cu 01 iunie 2024 să presupunem că ne actualizează solda de grad la fel ca la activi. Pierdem procentul de indexare anuală doar pe solda de grad sau și pe solda de funcție, atât timp cât solda de funcție nu mi-a fost actualizată ? Un fel de moș Teacă VORB DOMNULI Băsescu la adresa unui Gl. (ministru Ap.)

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Uita-te pe decizia de actualizare din 2017 cand s-a actualizat numai solda de functie.
Actualizarea opereaza numai in baza de calcul ramasa neschimbata din 2017 pana in 2024 sau cine stie pana cand, daca nu se aplica anul acesta.
Plasmuitorii de amendamente incearca transformarea soldei de grad intr-o indemnizatie, precum cea din teatrele de operatii, care nu intra in baza de calcul.
Mai zice careva ca nu sunt fonduri pentru actualizare?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, am renuntat sa-mi mai bat capul ca tot nu pricep cum s-o fac ca lumea, si decat sa-mi bata inima mai bine astept facuta de ei! Cat as da-o la intors, la 1593 lei cu baza de calcul 68% nu pot umfla painea, taratele si orezul in faza de schelete sau coliva!

GG spunea...

Mai băieți,eu am spus cândva ca o parte dintre noi o sa devenim cerșetori,
adică ca să pară mai de actualitate,
Asistați Sociali.
"Norocul nostru",dacă îl pot numi așa este că nu prea mai avem mult de stat pe această planetă de cacao,cu oameni de cacao.Daca există lumea de dincolo și trecem prin filtru,să speram ca o vom duce bine,nu mai depindem de una ca LOV și sumedenia de clocari care de altfel n i se trage totul. Spuneți-mi mie unde se mai întâmplă ca pensionarii armatei în prag de bătrânețe ies în strada pt.drepturile lor și au o bătrânețe agitata,trăind cu grija că mâine vor muri de foame,sau ca vor trăi prin cine știe ce canal?! Ăștia sunt criminali,
nemernicii de clocari,slugile celor care au interesul ca rez.armatei sa dispară,cu războiul la poartă. Auziți:2+1,la ei fac -1.👿👾👹🤮
Vine el măturoiul!

Cătălin spunea...

ACTUALIZAREA SOLDEI DE GRAD SE FACE 100%. DE CE? DEOARECE VA FI DOAR PE "HARTIE".CU ALTE CUVINTE ACEASTA ACTUALIZARE A SOLDEI DE GRAD PENTRU MAJORITATEA PENSIONARILOR VA FI DOAR PE HARTIE. AVAND IN VEDERE EFORTUL FINANCIAR MINIM CA CEL DE LA ACTUALIZAREA DIN 2017, CU SIGURANTA SE VA FACE.DACA NU INCALCAU LEGEA SI NU O MODIFICAU CU OUG ILEGALE/ PENALE, ACUM ACTUALIZAREA SOLDEI DE GRAD SI A CELEI DE FUNCTIE SE FACEA LA CUANTUMUL IN PLATA DEOARECE EA TREBUIA APLICATA INCA DIN 2016, DE ATUNCI CAND L223/ 2015 A INTRAT IN VIGOARE DUPA PROMULGARE. SPER CA LA ALEGERI SA NU MAI VOTAM CU HOTII CARE NE-AU JEFUIT.

Viorel spunea...

Păi atunci, asta înseamnă că eu pierd din pensie toate indexările: 2018=0; 2019=1,3%; 2020=4,6%; 2021=0; 2022=2,6%; 2023=5,1+5,1=10,2%; 2024=13,8% = 32,5%.
Dat dea rostogolul ca bulgărele de zăpadă, prin actualizarea soldei de grad de la 282 la 2.277 rezultă o majorare de 1.995. Din ce scad valoarea procentului de 32,5% ? Din suma de 2.277 reprezentând solda de grad sau indexările se pierd pe întreaga pensie ? Asta nu înțeleg. Dacă se întâmplă așa ceva, rezultă că indexările au valoare mai mare decât actualizarea soldei de grad și atunci ce am câștigat dacă prin actualizarea soldei de grad ies pe minus ca și în 2017. Dacă se aplică așa, va fi o creștere a pensiilor exact ca și în anul 2017 adică la 1.500-2.000 de pensionari.

Cătălin spunea...

IN 2017 ACTUALIZAREA SOLDEI DE FUNCTIE A FOST FACUTA INCORECT ASA REZULTA PARCA DIN DECIZIA CURTII DE CONTURI IN URMA CONTROLULUI LA CASELE DE PENSII SECTORIALE. ACUM E CAZUL CA ACTUALIZARILE SA FIE FACUTE IN SFARSIT CORECT SI SA FIE ACTUALIZATA INCLUSIV SOLDA DE FUNCTIE. NUMAI CA POLITICIENII FAC TOYUL DOAR CA SA NE AMAGEASCA NU CA SA INDREPTE ILEGALITATILE SI ABUZURILE FACUTE CU OUG-URI "PENALE".

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Pai... sa stii ca nu pierzi indexarile daca actualizarea ramane in continuare eliminata.
Ce preferi?
O eventuala actualizare ar fi un castig de pana la 2500 lei pentru cei pensionati in ultimii 2-3 ani.

Viorel spunea...

Astăzi i-am trimis domnului Victor PONTA pe adresa de email din 2020 (când i-am mai trimis o rugăminte / sper să mai fie valabilă) o depeșă.
Având în vedere funcția dumneavoastră de Consilier onorific în domeniul relațiilor economice internaționale al domnului prim ministru Marcel CIOLACU, vin cu următoarea rugăminte la dumneavoastră………………. prin care l-am rugat să intervină la domnul prim ministru Ciolacu iar dânsul să-i propună și domnului Ciucă, ca toți membrii din comisii să dea aviz favorabil amendamentelor propuse (de către domnul Gl. Cipu / poate vor fi luate în seamă cele propuse de către domnul Leon, principalul pentru mine este VOTUL TUTUROR) în OUG și să informeze toți deputații și senatorii din București și provincie să voteze pozitiv amendamentele propuse.
Depeșa conține cam o pagină cu mai multe argumente.
Sper să o primească și să ne fie de ajutor.

Viorel spunea...

Acum am înțeles. Mulțumesc frumos.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O postare pe pagina mea de fb, vizionata intens, scoate in evidenta ca vrea sa se baga 2 luni de aplicare si cu norme de aplicare numai pentru a gasi solutiile cele mai optime ca sa nu luam nimic, sugerand ca si un inginer bun de-al nostru stia perfect sa faca actualizarea asta si fara clocarii lui Ciuca, drept urmare cer iesirea iar in strada, la lupta sindicala masiva, pe 7 Iunie!! Nimeni nu crede ca se va lua ceva la aceasta actualizare, ca doar e MIMĂ, vorba lui @Leo!

Alexandru spunea...

Bună seara, dle Claudiu Marin ce reprezintă ce-i 50% din exemplul dat?

akord 75 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Claudiu Marin spunea...

@Alexandru
50% este suma indezarilor din anii 2016-2024.
Daca este pensionar din 2021, aduni doar procentele de indexare din anii 2022-2024.

Laleaua neagră spunea...

Va fi mima ca mărirea din 2017...

Negritoiu spunea...

Domnule Viorei,
Exemplul prezentat de dl.Claudiu Marin este clar. Daca in urma calculelor efectuate valoarea actualizata a pensiei depaseste cuantumul in plata(indexata), aceasta devine noul''Cuantum brut'' al pensiei militare de stat. De la acest cuantum vor porni toate eventualele mariri sau indexari viitoare. Vechile indexari nu ''se pierd'',ele devin parte componenta a valorii actualizate. Pentru ceilalti(printre care ma numar si eu) netul pensiei nu va creste pana cand cele doua valori actualizata-indexata nu se vor egala. Poate s a se planga cineva ca nu i s-a corelat pensia cu a activilor?
Si DA,aveti dreptate:vor castiga vreo 1500-2000 dintre cei pensionati inainte de 2017(nu pot aprecia suma) dar si(asa cum arata dl Caudiu) cei pensionati in ultimii doi-trei ani(58% din valorea gradului). Vi se pare corecta varianta gandita de catre specialistii DGFC-MApN ? P.S.-Aceeiasi smecherie va avea loc cu ocazia recalcularii pensiilor civile: va ramane in plata cuantumul mai avantajos,nimeni nu va pierde pe moment(nu-i asa?)

Viorel spunea...

Păi cum vine asta. 50% = indexările din perioada 2016-2024. Indexările de 5% din 2016 și 5,25% din 2017 nu s-au pierdut prin actualizarea din 2017 ? Acum vorbim de indexările din perioada 2018-2024. Așa văd eu problema.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, e bine ca ai inteles, neneie! Eu m-am uitat pe pereti cruciș si tot n-am inteles din caii aia verzi nimic sa incropesc o actualizare sa ma scoata din saracie! Grea situatie, si am sa-i duc la pascut in pădurile dezvirgine, hi-le-ar copitele aninate in carligele abatorului si din macre salamuri in galantarele italiene! Si chiar crezi ca asa va hi, bre? Stai asa ca maine mai apare o noua formula din formol, apoi poimaine si tooot asa pana ne acrim de formule, ca la oug 199, puschea pe limba mea! Bine ca am terminat sarmalele de facut si mi s-a mai luat gandul de la actualizari! A dreack' slăninoasă matematica asta clocar gulerată, ca nu pot nici cu ceapă s-o inghit, in grijania, cristomelnița si cădelnița cui a inchinat-o!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am mancat cu ceapa sa nu vomit de slanina matematicii si am calculat... Daca asta este actualizare, eu ma pis pe ea:
1064 lei cuantum pensie indexata in 2018 minus 257lei SG = 762 lei
762 lei plus 2019 lei actualizare grad = 2781 lei
2781 lei inmultit cu 61% = 1696,41 lei
1.064 + 50% = 1596 lei pensie
Acum am pensie 1593 lei! Doar 3 lei primesc din 2019 lei solda de grad? Fugiti tare domnilor cu prostiile astea de calcule, ca solda de grad se da sa se faca dreptate la saracii armatei, nu in bataie de joc sa dea 3 lei! Sunt pensii, si a zis-o si Col. Dogaru, de 47 lei sau 100 ori 500 lei, etc, in total 25.001 rezervisti pana in 2000 lei si credeti ca aia vor lua doar cate 1 leu actualizare grad? Asa ceva nu numai ca e o prostie, dar ce dreptate sa faca saracilor militari? LA CE IMI DAI 2019 LEI ACTUALIZARE GRAD SI DIN EI SA-MI OFERI NUMAI 3 LEI? Nimeni nu da 2 bani pe prostia asta de varianta!

ifrim spunea...

Solda de grad scoasă din calculul pensiei și plătită separat pe cupon!

Alexandru spunea...

Ptr dl Claudiu Marin. Sunt pensionat în 2015 care ar fi procentul total al indexărilor la mine, nu mai știu indexarea trenuleț din 2023!!?? Oare îmi dă ceva, sau rămân cu ce am in plată!? Am sa calculez eu. Mulțumesc anticipat!

Andrei spunea...

Bună dimineața,

Am primit în sfârșit răspuns la întrebarea pe care am pus-o într-un comentariu la câteva articole distanță: cu cât crește pensia, după actualizarea de grad.

După calculele domnului Claudiu, cu fix 501 lei. Ceea ce este ok, că pe un an înseamnă 6.000 de lei și ceva, deși cred că asta nu acoperă rata inflației.

De aceea, ca să rămânem cu ceva din această posibilă creștere, cred că mai avem de făcut un lucru: să ne exprimăm dreptul electoral cu responsabilitate și inteligență și să votăm pe cei care vor avea grijă de veniturile noastre, prin scăderea inflației și prin oportunități economice.

Evident că nu alături de Rusia, cum spun unii cu mintea pe bigudiuri pe aici, că deja la PIB/capita i-am depășit de câțiva ani buni. Și am depășit și țări care iubesc Rusia ca pe Dumnezeu: Ungaria, Serbia sau Belarus. Deci înainte, nu înapoi!

Dacă trecem și de hopul ăsta cu alegerile, votând cu cap și nu contra, din ambiții puerile și păguboase, ne va fi mai bine. Dacă nu, vorba aceea, „atât s-a putut”.

Să fiți iubiți!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In toate emisiunile televizate, Col Dogaru a infierat faptul ca avem rezervisti captivi in pensii de 47 lei, 50 lei, 100 lei, 500 lei, etc, pana in 2000 lei, neexistand pensia minima ca la civili, ultima afirmatie fiind facuta in urma cu 7 zile. Sa luam pensia celui cu 47 lei, care asteapta de ani de zile sa-i creasca pensia din majorarea soldei de grad. Lui, si celor 25.501 de pensii sub 2000 lei nu-i va creste si tuturor le vor scadea pensiile, cum mie imi va scadea din 1593 cu 45 lei. ATUNCI CE ROST MAI ARE ACEASTA LEGE DACA MAJOREAZA, CA IN 2017 DOAR PENSIILE MARI, restul inghetate in vecie de Olguta Vasilescu ca asa a vrut PSD? Asta vrea PSD sa mai faca inca o data cu pensiile militare, dupa ce le-a mai batjocorit cu cele 3 oug de suntem aproape toti distrusi de atunci? De ce tu imi acorzi 2019 lei din care nu-mi dai nici 1 leu si mai furi si 45 lei din cuantum? ASTA ESTE O LEGE A INGHETARII PENSIEI DIN NOU, CACI NEACORDAND NIMIC O INGHETI REPETITIV, CAND EU PLATESC CHIRIE SI INTRETINERE SCUMPE CAT TOATA PENSIA, PRETURILE S-AU IMPATRIT, ENERGIA NU VA MAI FI COMPENSATA, LA ANUL ALIMENTELE PE VAUCHERE SE VOR ACORDA LA JUMATATE, ADICA LA 125 LEI SI O DATA LA 6 LUNI, SI ASTA INSEAMNA EXTERMINARE MARCA PSD! Nu-i mai bine ca s-o lase balta cu aceasta lege si sa faca altceva? Ei motiveaza cu legea asta blestemata aducerea oamenilor in sistem si cresterea pensiilor cu eliminarea inechitatilor: Din calculele de mai sus si ale mele rezulta o rangă, nu dreptate, nu majorari, nu dreptate, adica nimic! Pai, din 2019 lei de pe hartie, la ce ii mai acorda daca nu intra in pensie nici 1 leu? De ce nu acorda suma asta integral pensiilor in plata si astfel sa se rezolve problema saraciei la pensiile sub 2000 lei, caci toti acesti napastuiti au fost in invaliditate si trecuti in limita, dar trecerea in limita nu a vindecat si bolile... Un cretinism idiot marca PSD, caci nici liberalii si basistii nu au facut aceste crime cum le-a facut socialistii pesedisti, mie Basescu dublandu-mi pensia de 470 lei si de ce sa-l injur pe el daca mi-a dublat pensia? Si Tariceanu mi-a majorat pensia substantial, dar PSD niciodata decat cu afurisitele astea de indexari inselatoare, ireale si insuficiente! 2000.000 de romani civili se vor afla in situatia mea cu pensiile inghetate in vecie si nemajorate, si PSD asteapta cumva sa ii votam, plus alte categorii din sistemul militar cat si alti nemultumiti de guvernarea actuala! Nu stiu cine va castiga alegerile, dar in nici un caz PSD si PNL, NICIODATA IN VIATA ASTA, IAR PSD SE VA DIZOLVA CUM S-A DIZOLVAT PDL, FIIND CEI MAI MARI ESCROCI POLITICI DIN ROMANIA, MINCINOSI, LACOMI, INFRACTORI PRECUM CAZURILE DE LA VASLUI SI IASI SAU CELE CU TENTA SEXUALA, ODIOSI SI PERFIZI, SI A SE VEDEA CRIMELE DIN AZILURI, ORFELINATE SI ALTELE!

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Ai dreptate.
Regula generala este ca se actualizează baza de calcul de la data stabilirii pensiei sau de la data ultimei actualizări și se extrage din ea cuantumul pensiei. Dacă ai decizie de actualizare din 2017, contează pentru comparație numai indexarile din perioada 2018-2024.
@Alexandru
Același răspuns.
În topic eu am dat un exemplu de cuantum brut plata. Voi îl aveți in vsloare exacta pe cuponul de pensie.

VALNIC74 spunea...

o totala nebuloasa!tipic traiului romanesc! oare cand s-ar termina odata pentru intotdeauna harababura asta cu legi schimbate,amendamente peste amendamente,sa se ajunga odata la un conses sa intram in normal !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Andrei, ai primit cuponul ca sa te bucuri?

Camaradul spunea...

Dl. Claudiu Marin

Solda de grad nu este totuna si nu se reduce la baza de calcul. De aceea in variantele vehiculate privind actualizarea SG se incearca formularea "partea din pensie corespunzatoare soldei de grad sa fie actualizata".
Ar insemna ca indexarile cu rata inflatiei din anii anteriori privind intreaga pensie (care include si SG) sa fie anulate doar de aceasta actualizare a SG din exemplul dat.
Solda de grad e una iar baza de calcul e alta (unde sunt incluse mai multe elemente de calcul a pensiei, inclusiv SG).
Celelalte componente din baza de calcul e normal si firesc sa-si mentina indexarile anterioare, chiar si dupa posibila actualizare a SG, ca masura de conservare a valorii lor.

O zi frumoasa tuturor!

maiag spunea...

un tigan mergea pe drum cu puradelu si piranda,gaseste o potcoava,o ridica si o baga in sac,apoi spune pirantei,potcoava avem,cumparam o iapa,va face un manz ,vindem si ne imbogatim,la care puradelu,,,tete eu o sa incalec manzu?tiganu ia la bataie puraswlu,,,ce ma,vrei sa deseli manzu?ASA SI NOIAam gasit potcoava,sa nu deselam minzu

Claudiu Marin spunea...

Cat timp solda de grad face parte din baza de calcul, conf. art. 28, i se aplică toate dispozițiile din lege referitoare la baza de calcul.
Chiar și actualizata, solda de grad este captiva bazei de calcul.
Ca sa se întâmple ce spui mai sus, este nevoie de o reglementare similara cu ce referitoare la indemnizația pentru participanții în teatrele de operațiuni.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am vorbit cu Dl Coarna adineaori si mi-a spus ca sunt persoane ca ar dori ca numai pensiile mari sa creasca si altii, ca in situatia mea de saracie si cu pensie mica sa sufere, dar este hotarat sa nu cedeze si absolut toate pensiile sa creasca, mie estimandu-mi o crestere in jur de 600 lei la pensia pe care o am. I-am zis ca si in acest caz tot e o porcarie ca se acorda 2019 lei din care pensionarul, in cauza eu, ma aleg din aceasta suma doar cu un sfert. A zis ca asta e situatia creata de responsabili si mai mult de atat nu poate face, eu multumindu-i din partea tuturor pentru eforturile la negocieri. L-am intrebat daca sunt sanse ca pana marti sa se termine tevatura si mi-a spus ca nu ma poate informa corect cu data finalizarii intrucat acolo sunt negocieri si discutii care pot dura, fiecare dorind cate ceva in plus sau in minus, deci sunt batalii pe seama acestei legi care tare ma tem sa nu devina un cosmar pentru unii dintre noi... Zicea la un moment dat ca ne asigura ca nici o pensie nu va scadea, eu replicandu-i ca asta nu e o minune ca la 1593 lei ai mei sa nu scada deloc dar sa raman cu ea la fel in veci ar echivala ca o scadere gramatica, in caz de inghetare pe scumpirile astea si inflatie, domnia sa reafirmand in raspuns ca voi primi acea majorare in jur de 600 lei, insa negocierile fiind in curs este doar o estimare de moment... Pana nu primesc cuponul in mana consider ca am in continuare pensia inghetata, si pe baza acestei realitati voi vota ca atare, ca @Leon si ca altii ca dansul! Ma credeti ca eu consider ca nu se va mai da nimic la pensiile sub 2000 lei?

Camaradul spunea...

Dl. Claudiu Marin,

Chiar asta spuneam, ca SG e doar o parte din baza de calcul si respectiv pensia incasata.
De vreme ce in lege si PNNR este stipulata actualizarea anuala a pensiilor cu rata inflatiei, nu cred ca e nevoie de o reglementare separata. Iar actualizarea SG daca se va face nu are legatura cu indexarea pensiilor cu rata inflatiei.
Ele nu se exclud sau conditioneaza in vreun fel de vreme ce SG a ramas aceeasi/neschimbata in baza de calcul de ani de zile (desi pensiile s-au indexat anual cu rata inflatiei)

O zi buna!

Cătălin spunea...

Viorel, actualizarea soldei de functie fin anul 2017 a fost calculata gresit, asta a fost decizia in urma controlului Curtii de Conturi.Numai va de giecare data cei de la butoane continua da faca abuzuri si ilegalitati cautand sa amane inlaturarea greselilor doar in ultimul moment atunci cand exista o decizie a CCR, asa cum s-a intamplat cu decizia CCR in cazul platii CASS de catre pensionarii militari, decizie care a dus la recuperarea banilor opriti ilegal din pensie de catre CPS-urile sectoriale.Abia anul acesta pensionarii au recuperat toti banii liati cu japca abuziv pe CASS.

Luc 3 spunea...

@Claudiu,deci să înțelegem,cei iesiți pâna în septembrie 2017,nu vor câstiga nimic în plus,cu toată actualizarea?Se scad toate indexările...și rămânem pe minus?E o porcărie !Păi, să adauge la pensia în plată valoarea gradului, actualizată!Să câștigăm ceva cu toții,nu numai cei care au ieșit în ultimii 3-4,5 ani!Ce legătură au indexările!Nu sunt majorări de pensii(grad,funcție..),sunt acoperirea puterii de cumpărare, din cauza creșterii prețurilor!Balamucul nou,șmecherii și prosteli!Bătaie de joc,ne cred proști!Poate așa o fi!Nu știu!

Gabi spunea...

Apropo de calcule referitoare la actualizarea salariului/soldei de grad. Cum at trebui asta efectiv calculată ? Se adună diferența salariului de grad la ultima actualizare a pensiei ? Nu de alta, dar să vedem dacă e mai avantajos decât cuantumul din prezent. În altă ordine de idei. Dacă impactul financiar ar fi atât de neînsemnat precum se spune, atunci la ce bun tot acest circ de-a uite actualizarea, nu e actualizarea ? Iar apoi să ni se scoată ochii că ni s-ar fi făcut dreptate și ne-au fost date drepturile tăiate de cei de dinainte.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Trebuie atentie mare, pentru ca daca mie mi-a iesit pe minus pe varianta calculata de Dl Claudiu Marin aici pe topic, si Dl Coarna mi-a estimat pe plus 600 lei, inseamna ca varianta Generalului poate fi aplicata mai degraba, la care Dl Claudiu mi-a estimat in jur de 2500 din condei, nu dupa ureche, asa cum si mie imi iesise, ori poate fi un alt sistem de calcul, de aia e bine sa asteptam varianta finala si oficiala! Coarna a afirmat ca va creste baza de calcul, daca nu ma insel, si solda de grad. Unii afirma ca au vorbit cu Dl Coarna, dar daca real vorbeau veneau aici cu o estimare concreta cum am facut eu, nu din vorbe de lauda ca doar au vorbit, dar... non demonstrandum!

akord 75 spunea...

dupa spusele lui huhu,mie imi iese +1021 net.Pt ca nu credeam am refacut de 2 ori si....acelasi rezultat
....si inca sunt destul de departe cu plusul asta de egalarea valorii indexate in plata

PS Pana la urma ii dau dreptate ca varianta cuiva care a spus cu mai mult timp in urma.
Valoarea pensie cf contributivitate la care sa se adauge gradul si alte "chestii stricte si specific"militare
Macar un avantaj ar fi ca am fi "legati"de ceilalti 5 mil de pensionari si n-ar mai putea "unii si altii" sa-si bata joc cum vor ei....
Deja daca inmultesc punctele lui Brenda cu 81 plus gradul ma ia cu ameteala....dar rau nu asa 😆😆😆
La raposatu' sot nu incerc ca imi ia foc calculatorul 🤣

Claudiu Marin spunea...

Calculul prezentat în acest topic este calculul care s-a aplicat și în anul 2017. Nu inventam noi alt mod de actualizare. Eventual s-o numească majorare pe bucati.

akord 75 spunea...

CIfrim
Eu nu te cred.

Andrei spunea...

@CFI

Optimismul este o formă de politețe. Cu atâta presiune pe MApN, cu promisiunea ministrului Tâlvar că se implică, la fel și a Șefului SMG, gl. Gheorghiță Vlad (pe care îl cunosc personal și în care am încredere), plus discuțiile de pe blogurile de specialitate, mă îndoiesc că nu se va rezolva. Mai ales că este an electoral și creșterea, după calculele făcute de aproape toți, nu este semnificativă.

@all
Propun să luăm posibila actualizare a pensiei cu valoarea SG ca pe o victorie de etapă. Urmează recalcularea anunțată deja de comasați că se va efectua în toamnă pentru pensiile contributive. Motiv de a pune presiune pe guvernanți pentru recalculare și pentru cei plătiți pe Legea 223.

Pas cu pas, cum spunea ficusul trădător de la Cotroceni cu vise de șef NATO.

Cătălin spunea...

Domnule Claudiu Marin alias Huhurez, ceea ce spumeti dumneavoastra ar fi corect doar daca actualizarea ar cuprinde si actualizarea SOLDEI DE FUNCTIE, nu numai actualizarea SOLDEI DE GRAD. Ori este ACTUALIZARE, ori este doar bataie de joc (actualizare partiala) care nu poate fi denumita in niciun caz actualizare.Acesti ne.....rociti ar trebui sa aibe pe rol sute sau chiar mii de plangeri penale la cate nenorociri au facut.

kostas spunea...

Dl. Claudiu Marin, dvs. realizati ce scrieti? Cum sa se faca asa? Cum sa faci pur si simplu diferenta dintre solda de grad noua si cea veche si sa adaugi aceasta diferenta la brutul bazei de calcul? Inventam noi reguli de matematica, schimbamd termenii intr-o ecuatie cum vrem noi? La cei de dupa 2017, da, in regula, se poate face asa, dar la cei dinainte de 2017 nu se poate face asa, deoarece in brutul bazei de calcul solda veche de grad avea are o anumita pondere, data de faptul ca ea se in calculul tuturor elementelor pensiei. Nu se poate face decat inlocuind solda de grad veche cu cea noua si actualizate toate elementele care se calculeaza si din aceasta, astfel rezultand o noua baza de calcul, actualizata. Am zis, ca, la cei iesiti dupa 2017 se poate inlocui pur si simplu solda de grad veche cu cea noua, deoarece la acestia solda de grad nu intra in calculul niciunui element al pensiei.

Cătălin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Claudiu Marin spunea...

Calculul prezentat în acest topic este calculul care s-a aplicat și în anul 2017. Nu inventam noi alt mod de actualizare. Eventual s-o numească majorare pe bucati.

RD spunea...

Dacă a intrat cineva de la MApN, parlamentari etc pe aici au 'leșinat' se râs cu filmele voastre cu nu știu ce creșteri! Nu vor da domne măriri astronomice. Zici că sunteți copiii! Ăștia au dat înecați de 1,3, 2,6 și voi visați cai verzi pe pereți.

Cât de maturi vă credeți? E plin netul de bloguri și grupuri pe Facebook cu propuneri și nu știu ce calcule!

Dacă voiau binele pensionarilor, nu puneau oamenii să cerșească voturile parlamentarilor și să se facă amendamente care mai de care.

Ce nu vă e clar? Niciodată nu vă veți trezi la realitate. Mici excepții! Eu sunt treaz dar adorm un pic când văd ce e pe lângă mine în privința pensionarilor militari.

Camaradul spunea...

@Catalin,

Asa e, scrie in lege referitor la depasirea a 50% din datoria publica si masurile ce trebuie luate.
Si ce? Legea se poate amenda/ corecta.....Uita-te la state precum Italia, UK, Grecia etc.unde datoria publica e peste 100% si tot se indexeaza pensii, se maresc salarii etc. La ei cum se poate?
Eu zic sa nu ne punem singuri piedica.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asigur toata suflarea ca am vorbit personal azi cu Dl Coarna, imi stie numele caci mereu ma prezint si ca sunt din Onesti. Iar va asigur ca se lucreaza la o varianta sa fie buna sa nu iasa scandal. Am vorbit cu Dl Coarna, comform datelor de pe telefon, la h 09.40, asa ca, @akord, crede si cerceteaza: ifrimcorneliu@yahoo.ro e adresa mea de mai si acolo iti dau nr dumnealui de telefon si intreaba-l sub o motivatie inventata daca Ifrim de la Onesti l-a sunat dimineata, cel care se plangea ca-i scade pensia in loc sa-i creasca la actualizare si iti va spune! Sanatate!

Brenda spunea...

Vă dați seama ,de Claudiu cum își calculează o pensionară de urmași cate are vreo 80de ani,pensia întreținătorului care sa pensionat in1987...colonel..punctaj in 2010....pe legea aia a lui Băsescu.. vreo 156,25360pumcte rămas în plată cuantumul avantajos .....deci colonel....ce urmează ...poate nimic

Viorel spunea...

Băi Cătăline. Tu ai făcut insolație și ai dureri de cap ? Asta te interesează acum pe tine ? America are amanetat PIB-ul pe 3 ani de zile și tot nu se mai plâng. Zilele trecute v-am prezentat un comentariu prin care judecătorii și procurorii au dat în judecată la CAp. și solicită ajutoarele la trecerea în rezervă din 2011-2022 suspendate prin OUG, deși Legea nr. 303/2004 a fost abrogată de Legea nr. 303/2022, la fel ca și la noi când Legea nr. 284/2010 a fost abrogate de Legea nr. 153/2017, așa că, NU NE MAI FRECA LA CAP CU DATORIA EXTERNĂ CĂ DOAR NU AM FURAT-O EU SAU TATA. De la 36-38% în 2019 au ajuns la 50 spre 52%. Unde sunt banii. Să ne spună Orban, Cîțu, Ciucă, Ciolacu, Boloș.Dacă nu, la pușcărie și confiscat până și gazonul din vilele în care locuiesc.

Leo spunea...

@FLAVIUS
BRAVO !
dacă se va aplica , vei avea o majorare a cuantumului pensiei tale cu o sumă cuprinsă între 650 - 850 lei în funcție de varianta de adoptare.

Viorel spunea...

RD. Strategia a fost gândită de către domnul Tîlvar împreună cu domnul Ciolacu. Ce s-au gândit înainte de a merge la întâlnire. Băi Marcel (Ciolacu). Treaba este nasoală. Au și pensionarii ăștia mai în vârstă dreptate. Conform datelor mele de la DGFC sunt întradevăr pensii mici și mijlocii. Inechitățile sunt cam mari între cei pensionați înainte de 2017 și cei de după care au primit majorări la funcție și grad iar ăștia doar indexări. Concluzia este că trebuie să le aducem solda de grad la zi cu a activilor. Și ce e de făcut să câștigăm și noi ceva ? Păi eu (Tîlvăr) le spun că suntem de accord și îi susțin urmând ca ei să convingă parlamentarii. Astfel ei, prin milogeală și promisiunea votului la alegeri, își vor obține aprobarea amendamentelor la OUG (oricum noi le aprobam) iar parlamentarul și partidul va obține susținerea politică. Strategie ostășească.

Burebista spunea...

Pentru cei care încă mai sperau la ajutoare, solde, prime la trecerea în rezervă... 🤣
https://www.g4media.ro/inalta-curte-transeaza-litigiul-privind-indemnizatiile-de-pensionare-ale-magistratilor-suspendate-timp-de-12-ani-si-in-final-abrogate-magistratii-nu-primesc-indemnizatia-retroactiv-abrogarii-dreptul.html

Viorel spunea...

Burebista. Despre această nesimțire vorbeam eu. Citește cum argumentează ei acum. Exact cum argumentam și noi în zecile de mii de procese la nivel national, iar ei din postura de judecători spuneau PREMATUR INTRODUS. ACUM VA INTRODUS-O ȘI VOUĂ.
Cei 19 magistrați pensionari – un fost procuror militar și 18 ex-judecători – solicită plata acestei indemnizații de pensionare, susținând că ”au fost supuși unui tratament juridic discriminatoriu față de colegii pensionați anterior apariției actelor normative prin care a fost suspendată succesiv acordarea acestor drepturi”, potrivit unei motivări a Curții de Apel Cluj. Magitraţii au aurgumentat că, în momentul în care dreptul salarial a fost abrogat, au fost anulate și suspendările succesive ale plății dreptului în perioada 2010 – 2022.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, sa te auda Dumnzeu si tie sa-ti dea SANATATE! Dusmanilor, SANATACUS!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Bure, n-avem ce le face, caci ei si CCR conduc Romanistanul! Cand scriu petitii, ii bag la inaintare si pe ei, jăluindu-i inlăcrimat, sa nu fiu agațat pentru expresiile deocheate! Cand scriam pamflete la ziar si saream capra, bagam DNA sau DIICOT ca marii salvatori nationali, sa fiu acoperit la vulgaritati! Oricum , la numarul lor nu castiga nici 1% din cat se fura intr-o luna pe tot platoul mioritico carpatin!

Claudiu Marin spunea...

Important, pentru readucere cu picioarelee pe pamant!

Pe toti, inclusiv @Kostas, care cred ca actualizarea soldei de grad ar aduce alte cresteri decat cele calculate in acest topic, in concordanta cu calculul din anul 2017, pentru actualizarea soldei de functie, i-as ruga sa calculeze ei cat va primi din valoarea soldei de grad din OUG 26/2024 un pensionar militar care-si stabileste dreptul de pensie in acest an?

Leon spunea...

@Caudiu, m-am intrebat deseori, ce l-o fi apucat pe d-ul General Jianu sa ridice atat de sus, cuantumul Soldei de Grad, si pe langa faptul ca-si pregateste trecerea in rezerva, cred ca am gasit raspunsul !
Daca in anii '80, SG reprezenta cam 55% din SF( un Maior avea in 1988, SF=2360 lei, SG=1300 lei), uterior in L138/1999 raportul era de aprox.50% (Lt.col.SF, coef =3,3, SG=1,7), aoi 38% (4,5 SF), cum a putut accepta d-ul General in L.153/2017, ca acest raport sa scada DRAMATIC la un procent rusinos de 6% (SF=5500 lei, SG=340 lei) ??
Si tot prin grija dumnealui in OuG 26, procentul revine la 50% (SF.5500 lei, SG=2706 lei) !
Dar pentru pensionarii militari de ce n-ati procedat la fel D-le General Jianu ??
PS. Am luat ca model gradul de Lt.col, dar sunt convins ca procentul se mentine acelasi pentru toate gradele...!!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Cat primeste Jianu pe card, cum se exprima initiatorii amendamentului Coarna, din solda de grad, daca se pensioneaza anul acesta?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, dezvaluirea aceasta ne reaminteste de ce ursul nu are coadă! Oare cand vine ziua aia cand ma voi duce la PUȘCĂRIE sa le duc turtoaie si colive de pomana, in celule?! Prea multe jafuri la pensiile kaki au facut ca sa merite sa stea acolo uitati multa vreme, lichelele!

Burebista spunea...

Claudiu, cel care se pensionează acum după oug 26 primește FIX 58,5% DIN SOLDA DE GRAD AIA BABANA.. 🤣
Și vezi ca lui Cornelius ai uitat sai stabilești procentul din pensia actualizata corespunzător vechimii cumulate de 17 ani.. Cred ca îi dă cu minus mult sub ce are acum..

Ivf spunea...

Deja cred că au ajuns generali care au ieșit acum 20 de ani la pensie cu pensia cat a a unor soldați care ies acum la pensie

Mi se pare nedrept!
.

Leon spunea...

@Claudiu, am mai spus ca NU ma apuc de calcule pana nu vad Amendamentul agreat in OuG.26 si publicai in MO..!
Recunosc, Amendamentele deputatului Coarna, nu le-am aprofundat, mi se par prea alambicate!
PS. Generlul Jianu, ptr.SG:3003 x 58,5% = 1755 lei pe cardul de pensie militara !

Leo spunea...

Banda lui jiganu își pregătește peste 6-12 luni pensia.
Acesta a fost motivul suprem al lui OUG 26/2024. Dar magnitudinea majorării a fost atât de mare , încît nu au mai putut s-o treacă neobservată.
În plus a nu se uita că pe 30.04.2024 (în preajma sărbătorilor de PAȘTE), banda jienilor a vârât și ordinul secret al MFA Nr. 81/30.04.2024 , prin care se majorează cu 30% Solda de Funcție la militarii din activitate.
Deci pt. banda lui jiganu este 2 în 1 (Majorările la Solda de Grad conf. OUG 26/2024 + majorările Soldei de Funcție cu 30% prin MS81/2024).
Bravo lor. După ei potopu.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Bure, am 61%. Nu are cum sa fie mai mica de 600 lei. Sunt cateva variante si una se va brodi sa ma incapa... Citeste de soda de functie ce zice @Leo! Aia e tare!

RD spunea...

@Viorel,

Deja ne-am rupt gâtul, râd de noi ca de fiecare dată și au dreptate.
10 amendamente. 100 de păreri ale rezerviștilor. Mulți așa ziși specialiști.. Eu măcar am zis clar. Dacă voiau să ne fie bine, ministrul MApN venea cu amendamentul și argumentat, cu promisiunea că a vorbit cu parlamentarii din PSD și PNL, că pensiile vor crește și nici măcar una nu va scădea. Ce a făcut el? A zis băi nu ne mai opunem. Dar milogiți-vă de parlamentari. Vedeți și voi ce va ieși. Nu noi civilii facem legi. Ci parlamentarii. Dar asta ne este soarta. Și râd de noi pentru că pot.

Burebista spunea...

Cornelius, ai uitat ca la ultima actualizare ți-a ieșit pensia militară cam 600 și tu aveai în plată 900... Mai mult de 1500 nu are sum să-ți iasă acum pentru ca actualizarea se va face la pensia aia pe 223 nu la cea pe care o ai acum rămasă în plată și indexata... Numai dacă solda de grad va fi scoasă din baza de calcul și va fi plătită separat de pensie vei câștiga ceva altfel... Poate la o viitoare recalculare cu toate elementele din prezent sa câștigi ceva, dar cum și la pensiile civile grupele de munca nu mai produc punctaje mari și este luată în considerare nunai vechimea efectiva presimt ca și la o viitoare lege a pensiilor militare va fi la fel... 24 ani minim vechime efectiva... Cam cum era în plx199... Vezi ca și la magistrați se merge tot spre 25 ani vechime numai în magistratura peste câțiva ani.. Acum au 20 minim magistrați + 5 asimilați și tot creste la aia 20 și scade din ăia 5... La pensiile civile după legea nouă fostul colonel soț al doamnei Brenda nu mai făcea nici 100 de puncte... Pentru ca în noua lege chiar dacă ai punctaj pe an sa zicem 5 puncte de pensie pentru grupa 1 mai primești decât 0,5 p iar pentru grupa 2 decât o, 25 p... Și inginerul și muncitorul primesc pentru grupe același număr de puncte nu în funcție de salariul avut..

Cătălin spunea...

CU SIGURANȚĂ CU ULTIMILE MODIFICĂRI LA CEI DIN ACTIVITATE, UN GENERAL PENSIONAT ACUM 20 DE ANI, O ARE MAI MICĂ (PENSIA) DECÂT UN SOLDAT PENSIONAT IN 2024 SI CU TOTI SACII IN CĂRUȚĂ. MAI MARE BĂTAIE DE JOC CA ACUM IN CEEA CE PRIVEȘTE IERARHIA MILITARĂ (GRADUL), NU A EXISTAT VREODATĂ. ATENȚIE CU CINE VOTAȚI.

Claudiu Marin spunea...

La @Ifrim, solda de grad din baza de calcul a ultimei decizii de actualizare, probabil cea din anul 2017, este urcata la valoarea din HG 26/2024 si se aplica 61% pentru a obtine cuantumul brut al pensiei actualizate.
Se compara cu pensia bruta de pe cuponul de pensie, chiar daca este ramasa in plata in 2016 ca pensie contributiva si ramane in plata cea mai favorabila.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Claudiu Marin, in 2017 , cuantum brut pensie 1064 lei, solda de grad este 257 lei, procent de calcul 61%, cuantum baza calcul actualizata 1.019 lei (pe asta se calculeaza, total vechime 18 ani, solda grad actuala 2019 lei. Acum puteti cu exactitate sa mi-o calculati, care doriti, sa vedem ce va iesi corect! Multumesc frumos!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bure, habar nu am nimic! Am dat date mai sus

GG spunea...

Mai fraților,voi nu vedeți ca nemernicii de gulerati împreună cu alți tâmpiți își bat joc de noi? Inclusiv CC sunt pe mâna cu ei? Cei din MAI au calculat bine aactualizarea SF în 2o17,dar au ajuns sa le ceară înapoi pensionarilor,sau ma rog,urmează sa le ia banii.Cân vad calculele de pe aici,ma ia durerea de cap! Mai,ai SG.de col
.o aduci la nivelul celor din activitaye și gata,ce atâtea inginerii financiare de oameni tâmpiți și nebuni scăpați de la Sp.9? De ce nu desecretizează ordinele ținute la secret?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ne dă, dar ca sa ne șunteze o sa bage CASS, apoi un MS - ordin de ministru secretizat sa ne mai sunteze o data si ne-a arajat, parca vad asta ca prin vis!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@GG, se judeca Dan Bazavan cu ei pe ordinele de ministru secretizate, si imi zicea ca de abia a inceput procesele, in trecut obligand clocarii sa recunoasca in procese ca ele exista si ca se fac vinovati ca ei le-au propus, acum vrea actiuni masive in instante sa scoata tot la lumina, si daca va adanciti pe pagina mea gasiti ce are de gand sa faca, fratilor, trimitandu-mi pe messinger un clip, postat de mine alataieri. Are la amenzi de platit ca-i trebuie o viata sa le plateasca! E un mare si bun luptator, ridicat din subofiter, apoi ofiter, apoi Facultatea de Drept, masterat, treburi, chestii socoteli si cand era Maior i s-a facut greata de mafia din armata si si-a dat demisia, ,,pur si simplu,'' cum zice in clipul de pe pagina mea! A zis ca vrea sa distruga mafia clocarimii si il cred, avand aceasta vointa, ură pe ei si capacitate s-o faca, dar cu un preț: Sa-i vada pedepsiti si pusi la plata pentru toate daunele aduse rezervistilor militari! E un prieten si camarad de toata isprava si-l felicit pentru ca nu se da batut!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dle Claudiu, pe Decizia de Actualizare scrie ca s-a facut in baza: Cuantum cf art 60 din lg. 223/2015 (in formularea in vigoare pana la data de 15.09.2017) raportate la prev art II alin 3 din Lg 152 pt aprobarea oug nr 99/2016... ... si se stabileste incepand cu data de 30.06.17.
Eu am iesit din invaliditate in limita pe 30 nov 2014, toate deciziile mele din viata planetara fiind contestate, m-am judecat pentru toate si le-am pierdut eroic, intrucat toate paradelile din Ordin de Ministru sunt secretizate, cu zecile, am avut inclusiv procese pentru desecretizari picate eroic pe minciuni clocare, desi sunt de interes public!Pe Decizia de actualizare scrie 23.03. 2018 ca mi-au trimis ei niste copii cu toata vechimea, copii cu raspuns la contestatii, acte din trecut si toate deciziile pentru un proces, dar o am si pe aia din 2016-original zaiss. NU vad nimic aici scris si de lg 263/2010. Rog un filotti ca pe baza datelor mai sus postate la ora 23.24 sa-mi faca si mie un calcul slaninos, ca mustarul, ceapa si usturoiul le dau eu, plus berea! Multumesc frumos si cu anticipatie!

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Nu ai spus gradul militar.
Daca ai scris corect ca aveai baza de calcul de 1019 lei.
Nici spor OMM nu ai!

1 019 + (2 079 -257)=1 019 + 1 822= 2 841
2 841 x 61%=1 733 lei

Cătălin spunea...

Vornelius, BAZAVAN nu va reusi singur niciodata.La lupta cu "mafiotii" nu mergi singur. Stefan cel Mare a invins oastea otomana cu ajutorul unei oaste mai mici dar numai aplicand tactici de pacalile a inamicului. Inamicul trebuie atacat acolo unde-l doare mai tare si luat mereu prin surprindere. Spre exemplu mitingul dim 7 IUNIE ar trebui sa fie devastator pentru clocari.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dle @Claudiu, eu am gradul tectonic si termometric pe scara Richter si Celsius de Ploftoner cu grad de fier, față de Dna Ciucalaie Laie Bucalaie Ciumăfaie, care are grade din grătare si din tole de motoare electrice pe paie si cu reactii transcedentale si nucleare!
Va multumesc frumos pentru amabilitatea de a ma descalci din slănina si osanza calculelor! Eram dator moral la, @Onorabilul, Dumnezeu sa-l binecuvanteze si fie-i numele laudat in veci, cu o lada-bax de bere germana pentru tot ajutorul acordat de-a lungul anilor in sustinerea cu materiale juridico didactice ale proceselor, si prin disparitia prematura si regretabila a domniei sale, acest trofeu cadou va va reveni Dvs, daca se iveste un prilej de intanlire fericita in Bucuresti, avand in anturaj pe @Leo si @Gigi de la Barlad, care e cu ochii cat cepele pe blog, dar nu posteaza din motive de mosie si cabana de ingrijit la periferia Shaormeriei lui Solomony Ady-Barlad city! Apropo de mosie: Uite ca si tata, Dumnezeu sa-l tina in Rai, era din Lălești - Vaslui, fiu de mosier(pamant arabil, vie, moara) cu bunic preot, din 18 frati, doar 12 apucasera maturitatea, dupa Marea Vanzoleala fiind chemat acolo la dezbaterea mostenirii pe acele pamanturi mi-a fost atat de scarba de aceasta praduiala si hameseala de pamant incat m-am flegmuit pe toata tiganeala ce se prevedea a fi dezbatuta prin procese lungi, hămăieli in instante si balamuceala, cu drumuri si cheltuieli, asa ca m-am lipsit scarbit, si ce dracul sa fi facut cu belitul de pamant, eu de la Onesti si pamantul la Vaslui, tataie?! Pai, la pensia mea bună si suficienta de 1593 lei, pamanturi si averi imi mai trebuiau mie? Ai?! Sa auzim de bine si ca suntem sanatosi, Dv si la toata lumea!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Apai, Dle Claudiu, cu 1773 lei, diferenta de majorare peste 1593 pensia in plata, cam cate parastase mi-ar face Anilu, daca as crapa de fericire pentru suma asta dedusa din 2079 lei majorare de gard din fier forjat? Pai, e o majorare cu mult mai mica decat o prapadita de indexare cu rata inflatiei! Si, ce dreptate a naibii e asta, cand Jiganu ia peste 1775 lei doar majorare de solda de grad? Mie, Coarna asa mi-a zis ieri ca o sa ma umplu de terci la cur de atata bunastare si banaret cat o sa iau, de peste 650 lei pe niste calcule morganice si invizibile noua, deci socotelile nu prea se brodesc in cazul meu nefericit, iar lui @Leo, sa-l tina Dumnezeu sanatos, ia iesit chiar si 850 le pe plus, mai sa cad jos din picioare dintr-un orgasm spasmodic si exploziv, spontan, datorat acestei vesti de mare senzatie financiara! Doamne, ajuta!

Vasile Anghel spunea...

În lege era prevăzut că în anul când există și indexare și actualizare se păstrează cuantumul cel mai mare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La multi ani de Marea Sarbatoare religioasa, Constantin si Elena, purtatorilor acestor nume si derivate, cu sanatate, fericire, prosperitate si viata luuunga! Doamne, ajuta! Beti si pentru mine cate un paharel, ca de tare multi ani n-am mai pus botu,' macar sa gust de pohtă o trihirica de ceva!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca Dl Coarna mi-a prevazut o crestere in jur de fro 600 lei, inseamna ca stie ce stie domnia sa cam ce calcule se pregatesc sa le vireze pe piata pensiilor militare. A si zis sa lasam naibii calculele de pe bloguri, ca nu o sa fie nimic din tot ce se vehiculeaza si discuta pe retelele de socializare, stiindu-le pe toate, insa nu ne strica exercitiile astea slaninoase pentru a nu ne iesi din mana practic! Chiar s-a folosit si de termenul ,,mariri consistente la absolut toti,'' fie-i gura aurita, numai asta ca la mine cu doar 180 lei majorare, conf calculului de mai sus, made @Claudiu Marin, sa nu fie ca s-ar transforma majorarea de grad, ca intr-o indexare insuficienta cu rata inflatiei, din oferta de 2079 lei majorare de grad, vadit fiind ca s-a conceput o jumuleala la saracii armatei cu pensiile mici ca sa mai fie loviti inca o data sub centura, pe marca tipica a PSD, asa cum i-a plesnit si pe civilii saraci cu pensiile mici, multi pe bune cu invaliditati si in mari lipsuri, grav bolnavi, batrani si vai de mama lor, ba inca pe ei inghetandu-i si cativa ani de la orice majorare si indexare nenorocite! V-ati uita pe tv sa vedeti puhoaiele de candidati PSD si PNL super si ober penali, chiar si in Bacau? Eu, Cordalis de Onesti, nascut in si dotat cu perversa de Tg. Ocna, sa votez asemenea cadavre politice in putrefactie?

Gabi spunea...

N-ar fi mai bine stimați colegi să o luăm pas cu pas ? Adică să vedem întâi trecut amendamenentul iar apoi reprezentanții noștri să se implice serios în elaborarea normelor de eplicare astfel încât fiecare șă aibă de câștigat, și mai mult decât atât să se reducă pe cât posibil inechitățile dintre pensiile militare.

maiag spunea...

CORNELUS,nu l mai didica in slavi pe gargaragiu de coarna,asta e concentrat pe campania electorala in interes propiu,o sa te convingi in curand ca e gargara,sa fi sanatos,nu vezi ca lanseaza zvonul ca e posibil sa fie respinsa?>oare de ce?.

maiag spunea...

Axum MAKA MAKA si in curind KAKA MAKA,sunt indecis ce lumanari sa cumpar,pt tort sau pt coliva?ce parere ai cornele?intreaba pe coarna ca poate da pe goarba

Cătălin spunea...

DACA ACTUALIZAREA PENSIEI (ACTUALIZAREA SOLDEI DE GRAD + ACTUALIZAREA SOLDEI DE FUNCȚIE) SE FACEA LA TIMP FARA A FI SUSPENDATA/ ANULATĂ PRIN OUG-URI ABUZIVE, ACUM NU MAI EXISTA ACESTE DIFERENTE ATAT DE MARI INTRE PENSIONARII MILITARI.L 223/ 2015 A FOST O LEGE MENITA SA ELIMINE INECHITATILE DAR PENALII DE LA "BUTOANE" CUM AR FI LOV SI-AU VAZUT PROPRIILE INTERESE, AU LATRAT PE LA TELEVIZIUNI SI AU DISCRIMINAT CU INTENTIE PENSIONARII MILITARI SI MILITARII FATA DE ALTE CATEGORII SOCIALE PENTRU A ATRAGE VOTURILE CELOR MULTI. CAND O SUNA GOARNA SA SE DUCA EI LA LUPTA.

Mihai f. spunea...

IAR FACETI CALCULE ...CAND ESTE URMATOAREA SEDINTA PENTRU AMENDAMENTUL NOSTRU ,VAD CA COMISIA DE APARARE NU ARE NIMIC IN PROGRAM ..CARE ESTE CURSUL LEGISLATIV..

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin, il stiu pe Dan Bazavan capabil si dat naibii in chestii juridice, daca i-a facut el pe clocari sa recunoasca in instanta ca au emis ordine de ministru secretizate de paradeli pe principii ilegale! Are in anturaj fosti clocari nemultumiti si revoltati pe propriile lor greseli de paradeala, fii pe pace, care e natural sa-i atace si pe ei dupa un timp la drepturi, acum caindu-se precum Iov!

ifrim spunea...

@CFI.Tizule eu zic să nu iei de bune tot ce spune Coarnă deoarece-i politician în campanie,iar dacă-l ții mult la tf. precum scrii și ești consumator de timp și energie ca să scape de tine bagă și el o cifră din burtă căci nu-l doare gura.Fă ca mine,fii pregătit să nu se-ntâmple nimic să nu fie decepția prea mare!

Cătălin spunea...

Bai oameni bune, chiar daca va fi ceva aprobat, in mana nu vom vedea nimic Nemernicii trag de timp mereu.Asa au făcut cu lwgile salarizarii, pensionarii.Le-au aplicat "deloc" pe jumatate sau dupa ce au dat "coltul" posibilii beneficiari.Oricum daca se va aproba ceva se va face doar din motive electorale ca asa ii la tomani, turnam asfaltul cu o luna inainte de alegeri, in rest de prefacem ca legiferam sau nw batem joc de votanti exact ca in PLAN-DEMIE.Atentie cu cine votati!

micutzul spunea...

Armata română a ajuns de rahat din cauza generalilor politruci! Pupincuriști politici care au acceptat cu bucale strânse și buzele tuguiate ca politicieni fără școală, curte întrate în politică și schimbători de valută, crescători de porci și vânzători de piatră ...să umilească armata și rezervă sa!
Armata română este singura categorie socială și profesională plătită după ureche, după legiabrogatr și ordine idioate!
Personalul uman de calitate a plecat și pleacă în continuare și vor rămâne cei mai slab pregătiți sau cei aproape de pensie . Soldați cu 10 clase? Fii satului? Pe tehnică modernă, 🤣🤣🤣🤣🤣
Ceaușescu vă împușcă și vă împăia....
Generali, ofițeri, maiștri militari și subofiteri am ajuns milogi?

RD spunea...

@Gabi,

Mulți se hrănesc cu zvonuri, amendamente, dar nimic oficial. Normal că faptele contează deocamdată sunt doar vorbe.
Și cine spune adevărul e considerat nu știu cum. Spor la filme băieți! :)

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tizule, nu-l tin la telefon si dureaza cat explica, circa 2 sau trei minute, si cred ca am rezolvat cu el tot, deoarece cand s-o hotarî se publica, ca n-am sa-i cer aiurea sa se concretizeze, avand si ei un juramant sa nu dezvaluie in timpul dezbaterilor si tratativelor ce se intampla concret acolo, eu sunandu-l sa-i spun ca pensiile mici si medii din nou nu vor fi avantajate si vor ramane in urma la cuantum, nebucurandu-ne de majorari care sa ne mai scoata din saracie, cum le e naravul tuturor politicienilor sa majoreze cate ceva doar pentru generali si nu pentru bulimea proletara! La sfarsit, o sa ne convingem daca au castigat numai generalii, ca de obicei, sau si noi o trihirica moleculară, cat pentru o ruda de salam căpățânos, un cofrag împielițat de ouă doldora si o mana de marar stufos, toate la un loc sa formeze un peisaj monatana de Michelangelo Antonioni sau Leonardo Da Vinci dintre crăcănelele unui sfant boss, rastignit pe peretii Unique Capella Sixtina di Vaticano del Romano Felix! Ammen.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@RD, acum ruleaza filmul, Chistruiatul, cand era alegat de Comisarul Alimanescu, inarmat cu un chistol revorver printre ruinele palestiniene bombardate de israeliți, si amandoi la un loc urmariti de agenturile Hamas, sa-i lichideze ca au dezvaluit pe Huhureaza formula magica a actualizarii soldelor de gard, gradene si grade centigrade si Richter pe scara miimilor inaltator de Mercalli, toate la patrat si radical din cuantumul marilor generali copy paste!

Claudiu Marin spunea...

Cineva l-a pricopsit si pe generalul Chelaru cu o alta varianta de amendament de actualizare solda de grad pe care domnia sa a carat-o la Camera Deputatilor. Este o varianta simplificata care poarta stilul aceluiasi autor care redactase si varianta initiala a amendamentului Coarna.

"Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitoru Oficial al României, Parte I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare se modifică și se completează după cum urmează:
1. După art. 60 se introduce un nou articol, cu următorul cuprins:
”Articolul 60^1
(1) Cuantumul soldei de grad/salariul gradului profesional utilizat la calculul pensiei militare de stat pentru personalul militar, polițiști și polițiștii
de penitenciare în rezervă sau retragere este egal cu cuantumul soldei de grad
/salariul gradului profesional al personalului militar, polițiști și polițiștii
de penitenciare în activitate;
(2) În situația în care intervin diferențe de cuantum față de solda de grad/salariul gradului profesional acordate pensionarului militar, polițiști și polițiștii de penitenciare în activitate, pensia militară de stat se revizuiește prin adăugarea la cuantumul acesteia a diferenței dintre valoarea acordată personalului militar, polițiști și polițiștii de penitenciare în activitate
și valoarea cuantumului cuprinsă în calculul pensiei militare de stat.”

2. La articolul 74 alineatul (2) se modifică și va avea următorul
cuprins:
”(2) Nu constituie modificare a drepturilor de pensie măsurile de indexare anuală și/sau corelare a pensiilor generate de evoluția soldei de grad/salariului gradului profesional, reglementate de art. 59 și 60^1”

Viorel spunea...

Îmi pun întrebarea! Pentru ce pielea mea a mai venit ministrul Ap. cu toată suita după el la acea adunare cu reprezentanții Forumului dacă nu și-a luat decât un mic angajament și acela evaziv, de susținere a mesei cu 3 picioare să nu se răstoarne. Când știi că între pensile militare sunt inechități majore, că pensionarii în nr. mic sau mare au ieșit în stradă, că ai procese peste procese în instanțe, când îți vin alegerile și ai nevoie de voturi (dar pe tine de doare în p..ă findcă ești numit), când cunoști situația reală și posibilitățile de rezolvare, TU nu iei atitudine să te implici 100% în rezolvarea problemei. Prin ceea ce se întâmplă acum, lăsând pensionarii în stres, să-și dea fiecare cu presupusul, să trimită fiecare fel de fel de propuneri la rude, cumetri, prieteni din Parlament pentru susținere, făcând în fond un fel de terci numai bun de dat la porci dintr-o dorință a pensionarilor militari, te apucă toți dracii. Și cât de simplu și ușor de rezolvat este atunci când poți și vrei. Ministrul Ap. strecura domnului Leoreanu propunerea de amendament a Gl. Cipu acceptată de toții reprezentanții Forumului pentru introducere în OUG. Apoi soliciți sprijin politic domnilor Ciolacu și Ciucă. Punct și ne întâlnim la vot. Dacă nu o să mai fii ministrul Ap., rămâne cel puțin ceva în urma ta. Sper să nu rămână huiduieli, critici și alte epitete negative.

Claudiu Marin spunea...

Pentru cei care i-au compus amendamentul domnului Chelaru!
Daca se doreste ca solda de grada sa aiba valoare egala, atat pentru militari in activitate cat si pentru pensionari militari, nu este suficient introducerea unui nou articol in L 223/2015 ci trebuie modificat si articolul 28, astfel incat solda de grad sa fie scoasa din baza de calcul si din algoritmul de calcul ale pensiilor militare.
Cum suna acum amendamentul, la stabilirea dreptului de pensie solda de grad ar ajunge la valorile de 65-102% sau 58,5% din valoarea pentru actvi iar la urmatoarea actualizare ar creste la 100%.

Leon spunea...

@Claudiu, sa se inspire din Legea 164/2001:
"Articolul 21
(1) Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda lunara bruta avuta în ultima luna de activitate, care include solda de grad cores-punzatoare la data trecerii în rezerva.
(2) În cazul în care au avut loc modificari ale soldelor de functie în ultimele 6 luni de activitate, baza de calcul o constituie media soldelor lunare brute din această perioadă, MAI PUTIN SOLDA DE GRAD. La media obtinuta se adauga solda de grad prevăzută la al.(1)."

nicval74 spunea...

ar fi bine si asa sa se cunoasca ceva si la noi

gigi 2 spunea...

Inseamna ca ,, ramolitul " de Dogaru are dreptate. Deci tot cei cu pensii mari vor castiga. Asa ca mai bine.........!

Trofin spunea...

@Claudiu-Marin
O observație la demonstrația dv.
La actualizarea din 2017 , în baza Legii 152/2017 , majorarea de 15% s-a aplicat cuantumului cumulat al soldei de funcție actualizat ( cu 10% conform Legii 292/2015) și a urmat și compensarea pentru contribuția la fondul suplimentar de pensii/la bugetul de stat de 6,5476%.
De ce nu ar fi posibil să se introducă o nouă rubrică în algoritmul de calcul a pensiei care să rețină noua soldă de grad iar vechea soldă de grad să fie scăzută acolo unde apare în componentele bazei de calcul mai puțin efectele pe care le are, similar cum s-a procedat la actualizarea din 2017 ?

Un pensionar citit spunea...

Buna ziua,
Nu stiu cum faceti dv.calculele dar eu am introdus in tabelul postat de dv.solda de grad actualizata si mi-a iesit la brut cu 2100 lei mai mult decat am brutul acum dupa toate indexarile.Sunt pensionat in 2001.

Claudiu Marin spunea...

@Trofin
Acea compensare este cuprinsa in restul bazei de calcul la care se adauga cresterea soldei de grad.
Relatia dintre baza de calcul si cuantumul brut este data de procentul de calcul al cuantumului pensiei din baza de calcul.

@Un pensionar citit
Este interesant ce scrii!
Nu vrei sa postezi aci calculul facut?

ADID spunea...

@Claudiu Marin

Confirm spusele lui @Un pensionar citit.
Dupa ce am introdus noua solda de grad in tabelul postat, mi-a iesit si mie brutul cu 1000 de lei mai mare decat cuantumul brut in plata cu toate indexarile...

Trofin spunea...

@Un pensionar citit spunea...
Programul la care faceți trimitere nu este pentru solda de grad din 2024. Este normal să rezulte o pensie mult mai mare dar nu este corect. Pentru actualizarea pensiei , în anul 2024, cu solda de grad din anul 2024, de care beneficiază personalul din activitate , nu a apărut încă procedura de calul. Dacă vă referiți la aplicația transmisă de mine , în partea de cuvânt am explicat. Pentru informare , folosiți procedura pe care o oferă administratorul blogului chiar în acest articol.

@Claudiu Marin spunea...
Corect , acea compensație este cuprinsă în restul bazei de calcul dar nu și pentru diferența dintre noua soldă de grad și vechea soldă de grad. Eu la această diferență mă refer.

ADID spunea...

@Trofin
Multumesc pentru precizare.

Cătălin spunea...

PREGATIREA PENTRU DEPLASARE (COPY/PASTE):
1️⃣PRIMIT DE LA COLEGUL MEU DE PLUTON, Viorel Radulescu din Râmnicu Sărat :

"Lista cu persoanele care au optat pentru participarea la mitingul din 7 iunie 2024 :

1.Maris Laurențiu 2.Ceausu Florentin 3.Penciu Costel 4.Necula Ovid 5.Vieru Mihai 6.Scutaru Vasile 7.Darie Nicu 8.Paslaru Gheorghe 9.Luchian Radu 10.Raduta Valeriu 11.Mihai Constantin 12.Radulescu Viorel 13.Horja Viorel 14.Negura Constantin 15.Grosu Florin 16.Gusa Petrica 17.Lupu Ionel 18.Ion Ionel 19.Calin Mihai 20.Nica Iulian "

2️⃣Primit din partea unui reprezentant ARPIA :

"Vă prezint situația participanților - pensionari militari - la meetingul pentru solda de grad organizat în București în 07.06.2024 din regiunea Oltenia, zona de responsabilitate:
-Dj. = 2 Autocare, 90 participanți
-Gj. = 1 Autocar, 34 participanți
-Mh. = 1 Autocar, 20 participanți
-Ot. = 1 Autocar, 60 participanți
-Vl. = 2 Autocare, 6 Autoturisme, 125 participanți. "

3️⃣Primit de la SCMD Constanța:

" O situație cu cei ce pleacă din Cta, Tulcea, Brăila, Buzău, mai mult de 500 de persoane."

4️⃣Deasemenea, și-au anunțat prezența la Protest camarazii din județele Suceava, Botoșani, Bacău, Neamț, Iași, Vaslui, Galați, Vrancea, Brăila, Buzău, Ialomița, Prahova, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Caraș Severin, Argeș, Dâmbovița, Brașov, Sibiu, Mureș, Timiș, Cluj și bineînțeles, DIN BUCUREȘTI și din Ilfov.

Dodo spunea...

Merge Clujul la miting? Super. Ma bucur.

csej spunea...

Am spus dela început ca totul e
un fel de hai sa ne facem ca facem.
Sincer.Actualizarea soldei de grad nu avantajează pe cei pensionati înainte de 2010.De aici afirmația că actualizarea soldei de grad mărește tot pensiile mari. .Cred ca nu-l avantajează nici pe Chelaru si Dogaru.
In concluzie A zburat puiul cu ata.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ma bucura seriozitatea, calculele si eforturile de pe blog, dar nu stim ce este in varful lor de pix, contrar celor prezentate aici si in lipsa modalitatii de aplicare a PLX, insa fara aceasta Lege aprobata suntem ca pestii care se zbat pe uscat si departe de apa! Pacat. Intre timp, mai fac burti de ras, aproape sa ma scap pe mine de hohote cu Noua dreaptă a papițoilor, cu Mucușor Plicușor, Lăbar Organ si alte lichele din Mucuresti, Cimișoara Berișoara, Blașov, etc ragușind in alte minciuni, adicatelea nimicuri si gargara, in afara de ce au facut in pandemie de ne-au tinut ca la puscarie! Revista Urzica vie exista, chiar daca nu pe pagini tiparite, heroii ei umpland Șparlamentul, primariile si consiliile judetene vom avea mereu de ras si de rânjit pe buzunarele noatre pagubite! Succesuri la chicat in alegeri, bai, papusilor de ventrilocie #Rezist, manevrate de Soros baci!Azi, parca stiu ca se termina pănărămile televizate, daca nu ma insel, si Duminica se burdusesc cu hartii stampulate urnele cu persoanele votate si purjate, asa ca succesuri si domniilor voastre sa eliminati borfasii si lichelele! Cine sunt? Cum adica? Fiecare in constiiță ii are in propria-i consemnare, ramanand doar sa-i doboare cu votul sa-si afle ,,norocul, arza-i-ar focul!''

John1 spunea...

Mâine vom reuși. Important este să fim cât mai mulți. Succes frați pensionari miltari! Dumnezeu să fie cu noi măine la București.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Ioane-John, ne dai sperante de bon ton,,sa reusim,'' ah ce cuvant sublim, nu sună rău si sa te auda Dumnezeu, sa ne ia sentimentele de tristi si care sa-i ajute si pe eroii nostrii mitingisti sa fi răzbit in lupta cu sistemul acesta rau ticalosit, pe care-i pup pe suflete, pe portofele si sticlele de bere!

csej spunea...

Insuficient.Numai 50000-100000 misca lucrurile.Cu numai3000-4000 persoane este o furtuna intr-un pahar cu apa.
Concluzia guvernanților.Diferenta dela 3000 -4000 la 50000-100000 sunt mulțumiți
.
Atentie ca pana la D-zeu te mănâncă sfinții.

gigi 2 spunea...

https://search.app/91J3bVeBEXQH5MYs8

Dodo spunea...

Doamne ajuta, ca măcar în ultimul ceas,politicienii sa înțeleagă ca nu se mai poate ca tot pe noi sa ne sacrifice la nesfârșit.

Viorel spunea...

Cătălin. Vezi că ai trecut Buzăul de două ori. Sigur vine și Ciolacu.

Gheorghita spunea...

Sa vezi si sa nu crezi! Au virat astazi pensiile, ca sa ne mai imbuneze pentru "duminica orbului". Cum as putea interpreta altfel, in conditiile in care, de SF.Pasti, pensionarii militari si beneficiarii de indemnizatii de handicap au fost uitati la virarea sumelor in conturi inaintea sarbatorilor. Inainte de prezidentiale,poate ne trezim cu "Un ostas in slujba tarii" langa cuponul de pensie.