Un produs Blogger.

marți, martie 29, 2011

HG 257/2011 de aplicare a L 263/2011 privind sistemul public de pensii

64 comments
Monitorul Oficial 214/28 03 2011-->AICI

Pensionarii pentru limita de varsta, inclusiv cei stabiliti in conditiile art. 2 din Legea 119/2010, care au lucrat cu contract de munca dupa pensionare isi pot recalcula pensiile in conditiile art. 134 alin (2) si (3) din aceasta hotarare de guvern si a art. 99 si 107 din L 263/2010

O veste buna pentru acestia:
  -si la aceasta recalculare punctul de pensie se stabileste luand in calcul stagiul complet de cotizare de 20 ani.
alin.(3) al art 134
Cititi art. 134.
ATENTIE !!!
La interpretarea art 134.

-Alin(1) se refera la stagii de cotizare efectuate inainte de pensionare, dar neluate in calcul in decizia de pensionare/recalculare/revizuire.
Acestei categorii de pensionari i se aplica si modul de calcul prevazut in alin (4) daca pensia stabilita anterior este anticipata sau anticipata partial.
-Alin(2) se refera la stagiile de cotizare efectuate dupa prima decizie de pensionare.Aici avem, pentru militari, stagiul complet de cotizare de 20 ani, pentru toti pensionarii care au iesit la pensie pana in 31 12 2010 sau au fost declarati pensionari pt limita de varsta in baza art. 2 din Legea 119/2010.
-In ambele situatii punctajul stabilit se adauga la cel stabilit prin decizia initiala de pensie  si in nicio situatie pensia nu va scadea.

64 de comentarii:

mos alecu spunea...

Spuneti :
"O veste buna pentru acestia:
-si la aceasta recalculare punctul de pensie se stabileste luand in calcul stagiul complet de cotizare de 20 ani."

Oare chiar asa sa fie ??? Parca ar suna altfel normele si legea ...

Din norme :
Art. 70. - (1) La determinarea punctajului mediu anual, în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în mai multe situatii, inclusiv în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, se utilizează stagiile complete de cotizare prevăzute pentru fiecare situatie în parte.
Art. 73. - În situatiile prevăzute la art. 107 alin. (3) si (4) din lege, la determinarea punctajului mediu anual corespunzător perioadei adăugate se au în vedere stagiile complete de cotizare prevăzute în anexele nr. 5 si 6 la lege, precum si la art. 56-59 din lege, după caz.

Din lege:
Art. 107.
(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în conditiile legii.

akord75 spunea...

Tot din normele de aplicare
citat in care mi-am permis sa scriu cu majuscule termenii definitorii
art.134alin(3)
La recalcularea pensiilor pentru LIMITA DE VARSTA stabilite potrivit LEGISLATIEI ANTERIOARE(L119sau L164) intrarii in vigoare a legii(L263), SE UTILIZEAZA stagiul complet de cotizare AVUT IN VEDERE la stabilirea pensiei.
in cazul meu(si al tuturor celorlalti colegi) stagiul complet de cotizare este de 20 ani
cu stima
P.S.am gasit pe site-ul Plano 10 o concluzie care imi da dreptate 100%.cititi si aici(eu cred ca nu se inseala-e scris boldat):
http://www.plano10.com/2011/03/hg-nr-2572011-de-aplicare-l-2632011.html

31 martie 2011, 21:35

akord75 spunea...

@mos alecu
consider ca ce ati postat dvs(art 107)nu prezinta nici un fel de relevanta in cazul de fata.
La art 70 si 73 idem cu observatia ca sunt art generaliste unde se face referire de pilda citez;
"se au în vedere stagiile complete de cotizare prevăzute în anexele nr. 5 si 6 la lege, precum si la art. 56-59 din lege, după caz."(adica inclusiv anexa 6 care ne intereseaza).Nu vad cum s-ar putea corobora 6-7 articole de aplicare pt. a lua o decizie tocmai in cazul unor NORME DE APLICARE.Mi se pare chestia aia cu scarpinatul cu mana dreapta pe partea stanga a capului

akord75 spunea...

imi cer scuze dar mi-am permis sa postez si aici pt.a fi sigur ca 'mos alecu' le citeste.
Ma intereseaza parerea dansului la fel de mult ca si a lui Plano 10
cu respect!

mos alecu spunea...

@akord75 spunea... 31 martie 2011, 21:52
Nu inteleg de ce va suparati (iar) pe mine ...
Art.70 (din norme) spune : "...inclusiv în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, se utilizează stagiile complete de cotizare prevăzute pentru fiecare situatie în parte." . Asta s-ar putea traduce , mai putin academic : "bai , imputitilor de fosti militari , pentru cit ati fost militari (art.6 alin.(1) pct.I , lit.c din lege) se face conf.anexei 6 , pentru celelalte perioade ... mars cu voi la anexa 5 ..." .

Plano10 spunea...

@mos alecu
Eu cred ca nu ai citit tot ce am scris in articol, inclusiv ce am scris dupa facsimilul paginii din Hg 257.
Pensionarii militari care au decizie inainte de 01 01 2011 sunt considerati toti pensionari pentru limita de varsta, in baza art 2 din Legea 119 si, daca au lucrat dupa prima decizie de pensionare sau daca vor mai lucra si dupa intrarea in vigoare a L 263, li se aplica stagiul complet de cotizare prevazut de Legea 119, stagiul complet de cotizare prevazut si de Anexa 6 a de Legea 119 pentru luna ianuarioe 2011.
Alin 3 al art 134 este foarte explicit, el alicandu-se doar celor care au pensia de limita de varsta stabilita potrivit legislatiei anterioare, in cazul militarilor... L 119.
Cei care vor iesi la pensie pentru limita de varsta in baza L 263 li se aplica normele acestei legi.

Plano10 spunea...

@mos alecu
Recalcularea pensiei pentru stagiile de cotizare realizate ulterior deciziei de pensionare nu echivaleaza cu deschiderea unui nou drept de pensie ca sa se aplice si aici art 70 din L 263.Este o adaugare la dreptul deschis potrivit legislatiei anterioare.

Ionel N. spunea...

Plano 10

Scuza-ma , mos alecu este chiar mos !!!!!

Plano10 spunea...

@Ionel
Nu fii glumet!
Eu si @mos alecu chiar dorim sa avem o confruntare pe argumente juridice pentru a lamurii impreciziile de tehnica legislativa specifice "specialistilor" base-n boci.

mos alecu spunea...

@Ionel N. 31 martie 2011, 23:18 :
Presupunind ca afirmatia dvs. s-a vrut a fi rautacios peiorativa ... nu pot sa constat decit ca , de la cineva cu nume copilaresc-adolescentin , nu te poti astepta decit la o gindire la nivelul virstei indicate de nume...

akord75 spunea...

@mos alecu
Cred ca nu ar trebui sa cautati'argumente'scoase cu forcepsul acolo unde ele chiar nu exista(ma refer la normele de aplicare ale L263).
-nu-l cunosc pe Ionel N dar nu cred ca e corect sa-l ironizati pentru un simplu nickname.E sub demnitatea dvs.Cunosc persoane care au fost botezate ca;Dorinel,Costinel,Vasilica etc si sunt cu totii bine trecuti de cincizeci si.. de ani.Si care-i vina lor si ce daca asa ii cheama.Are acest lucru o cat de mica importanta??Credeti ca din aceasta cauza respectivii nu pot gandi matur??

akord75 spunea...

@mos alecu
raspunsul dat de plano 10 la ora 22.58 si mai ales la ora 23.09 este pertinent scurt concis si la obiect.Nu neaparat ca mi-ar conveni mie dar este simplu,logic si clar fara floricele si briz-brizuri.Oricum pana la sf.saptamanii viitoare va voi da si raspunsul oficial al casei de pensii si vom vedea cum aplica ei normele desi din cele discutate azi cu un(vecin si prieten) angajat al casei de pensii, plano 10 are dreptate 100%
cu stima
Cu acest ultim comentariu pe aceasta tema din punctul meu de vedere discutia este incheiata

CEZAR spunea...

Ionel, Ionelule ce facusi baiatule? Sa-l superi contrazici tu pe venerabilul,matusalemicul- Mos alecu? Ps. in varsta Da in gandire nu .El a invatat smecheria cu copy-past si ne articuleaza. Daca ai nevoie de sprijin cheama ..aviatia

Plano10 spunea...

Raspunsul de la 31 martie 2011, 22:58 este urmatorul:
@mos alecu
Eu cred ca nu ai citit tot ce am scris in articol, inclusiv ce am scris dupa facsimilul paginii din Hg 257.
Pensionarii militari care au decizie inainte de 01 01 2011 sunt considerati toti pensionari pentru limita de varsta, in baza art 2 din Legea 119 si, daca au lucrat dupa prima decizie de pensionare sau daca vor mai lucra si dupa intrarea in vigoare a L 263, li se aplica stagiul complet de cotizare prevazut de Legea 119, stagiul complet de cotizare prevazut si de Anexa 6 a Legii 263/2010 pentru luna ianuarie 2011.
Alin 3 al art 134 este foarte explicit, el alicandu-se doar celor care au pensia de limita de varsta stabilita potrivit legislatiei anterioare, in cazul militarilor... L 119/2010.
Cei care vor iesi la pensie pentru limita de varsta in baza L 263 li se aplica normele acestei legi.

mos alecu spunea...

@akord75 1 aprilie 2011, 14:20 :
Spuneti : "Si care-i vina lor si ce daca asa ii cheama " ... si vina MEA care-i ???
Nu credeti ca folositi un dublu standard ?

Plano10 spunea...

@Baieti
Discutati pe subiect, ca e mai interesant decat tachinarile juvenile....

akord75 spunea...

discutam pe subiect cu o mica paranteza
@mos alecu
N-ai nici o vina dar ti-ai ales singur si nesilit nickname-ul 'mos.....'
oricum pe viitor tb. sa evitam sub orice forma referiri de acest gen si care ne distrag de fapt de la subiectele in discutie
@plano 10(fara suparare)
V-as ramane recunoscator daca ati reusi sa mai eliminati din partizanatul politic si sa obiectivizati la maximum articolele postate(ca de posturi TV pro si contra ne-am sastisit cu totii)In rest despre sfaturile si lamuririle strict juridice TOT RESPECTUL

akord75 spunea...

apropo de nick-uri.Si eu am fost numit de cineva candva 'dezacordat'Asta e; noi romanii pana si la numerele de inmatriculare le gasim tot felul de intelesuri d-apai la altele hi,hi!

Ionel N. spunea...

Pentru mos alecu
Am vrut doar sa fac o gluma!!! Daca am deranjat , imi cer scuze!
In privinta stagiului de cotizare luat in calcul la revizuirea ulterioara a pensiei prin adaugarea de noi stagii de cotizare Plano 10 a fost destul de clar prin citarea art.134 al 3 din norme. La toate revizuirile ulterioare se au in vedere conditiile prin care persoanei respective i s-a deschis drept de pensie (L119/2010 pentru noi).
Articolele aratate de dvs ( 70)se refera la persoanele ale caror drepturi de pensie vor fi deschise dupa ianuarie 2011. Eu cred ca este clar.

akord75 spunea...

@ionel N
Lauda-ma si pe mine ca-mi sufera ego-ul

Ionel N. spunea...

akord 75
Ai perfecta dreptate si tu!!!!
Scuza-ma ca am spus asta cu intarziere!!

akord75 spunea...

@ionel N
nu tb.nici un fel de scuza ...doar glumeam!!
sa auzim numai de bine

mos alecu spunea...

@Plano10 31 martie 2011, 22:58 :
Hai sa o luam metodic ...
Pentru fostii beneficiari ai pensiilor militare de stat , deschiderea drepturilor de pensie in noile conditii este la data de 01.01.11 (cind acele pensii devin pensii penstru limita de virsta , in baza L.119/2010 , preluate si de L.263/2010) .
De pensii militare de stat s-a beneficiat numai pentru perioadele de timp cit acestia au fost militari (militari in termen ,militar TR , elevi , studenti , cadre , concentrat , mobilizat , in captivitate - art. 17/L.164/2001).
Perioadele cit acesti militari au muncit in viata civila (inainte sau dupa pensionarea ca militar) , pina la 01.01.11 sint perioade NEVALORIFICATE la stabilirea PENSIEI PENTRU LIMITA DE VIRSTA .
Perioadele cit acesti noi pensionari muncesc dupa data de 01.01.11 sint perioade in care se realizeaza stagiu de cotizare dupa data inscrierii la pensie .

mos alecu spunea...

@Plano10 31 martie 2011, 22:58 :
Pentru cei care isi VALORIFICA perioadele anterioare datei deschiderii dreptului de pensie (din norme):
Art. 70. - (1) La determinarea punctajului mediu anual, în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în mai multe situatii, inclusiv în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, se utilizează stagiile complete de cotizare prevăzute pentru fiecare situatie în parte.
(2) În situatiile prevăzute la alin. (1), punctajul mediu anual rezultă din însumarea punctajelor medii anuale realizate pentru fiecare dintre situatiile respective.

akord75 spunea...

@mos alecu
Eu am inteles ca pensiile militare de stat devin pensii pt limita de varsta cf.L 119 care si-a incetat valabilitatea la 31.12.2010,deci anterior datei de 01.01.
eu zic sa mai citim odata L119!
parerea mea!

akord75 spunea...

...ca din legea 119 a fost preluat si in 263 nu-i nici o problema

mos alecu spunea...

@Plano10 31 martie 2011, 22:58 :
Pentru cei care , din diferite motive ( a se vedea cererea pentru L.90/2007) , vor cere mult mai tirziu valorificarea acelor perioade s-a introdus (in norme)art.134 (4) prin care se stabileste ca stagiile complete sint cele valabile la 01.01.11 ... nu cele din 2020 ( cind isi va fi adus aminte , respectivul pensionar , ca mai are niste ani de munca ) .
Este normal ca , si in aceasta situatie , sa se aplice diferentierea intre stagii (civili , militari) prevazuta de "Art.95. (3) În cazul persoanelor care realizează stagii de cotizare în mai multe situatii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situatiile respective." din lege ; sau "Art. 70. - (1) La determinarea punctajului mediu anual, în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în mai multe situatii, inclusiv în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, se utilizează stagiile complete de cotizare prevăzute pentru fiecare situatie în parte " din norme.

mos alecu spunea...

@Plano10 31 martie 2011, 22:58 :
Despre stagiile de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie , acestea sint reglementate de :
Art. 107 ( din lege)
.(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în conditiile legii.
precum si de :
Art. 95. (din lege) (3) În cazul persoanelor care realizează stagii de cotizare în mai multe situatii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situatiile respective.

mos alecu spunea...

@akord75 spunea... 1 aprilie 2011, 18:19
Pentru ca L.119/2010 e cam 'bilbiita' , iata ce spune L.263/2010 :
Art. 193. - (1) Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2011, cu exceptia art. 70 alin. (1), art. 132, 135 si 194, care intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 171. - La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv categoriile de pensii prevăzute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, devin pensii în întelesul prezentei legi.

mos alecu spunea...

@@akord75 1 aprilie 2011, 18:19 :
Si cu ocazia asta mi-am adus aminte de :
Art. 194. - Guvernul României va elabora si va înainta Parlamentului spre adoptare, până la sfârsitul anului 2010, un proiect de lege privind pensiile ocupationale.

Plano10 spunea...

@mos alecu
S-o luam metodic...
-Tu pornesti de la premize gresite in interpretarea art 134 din norme, care ii avantajeaza enorm pe disponibilizati, dar nu numai pe ei, care au lucrat ori inca vor mai lucra dupa prima pensionare.
-Zic bine prima pensionare, indiferent daca este la limita de varsta, anticipata sau anticipata partial.
-Dreptul de pensie s-a nascut atunci cand au primit decizia de pensie si nu la 01 01 2011, cum, gresit, concluzionezi tu.
-La 01 01 2011 se considera toate recalculate dupa etalonul unic de comensurare - punctul de pensie, ca sa nu zic ca au fost transformate in pensii civile.
-Toate perioadele lucrate dupa prima decizie de pensionare se cheama stagii ulterioare de cotizare, indiferent ca au fost efectuate in anii 1990-2010 sau vor mai fi efectuate dupa 2011, cat ii mai tin curelele pe militari.
-In Decizia de recalculare/revizuire s-au luat in calcul si perioadele lucrate in civilie inainte de incadrare in armata pt ca asa au fost recunoscute prin deciziile de pensionare anteriare si asa au fost validate prin L 119/2010.
-Nu s-au luat in calcul/recalcul perioadele lucrate dupa pensionare chiar daca unii pensionari, care ajunsesera la limita standard de varsta stabilita de L 19/2000, isi deschisesera dosare de pensie civila la Casele Judetene de Pensii.( Chiar, @ mos alecu, ai intalnit vreo referire in norme la acele dosare de la Casele de Pensii Judetene...raman acolo sau se unifica la dosarul de la Casele sectoriale?)
-Acestor perioade ulterioare li se aplica alin (2) si (3) din art 134 in calcularea punctajului, cu utilizarea stagiului complet avut in vedere la stabilirea pensiei-respectiv stagiul de 20 de ani prevazut de L 119/2010.
-In acest fel un disponibilizat din anul 1999-2000, care a mai lucreat 10-15 ani dupa pensionare, poate sa aiba o pensie recalculata mai buna decat cel care a ramas in armata pana la implinirea limiei de varsta pentru pensionare.

Plano10 spunea...

@mos alecu
Cum ti-a scapat tie chestia cu pensiile ocupationale?
Mai tarziu ceva, Guvernul a emis acel proiect de lege.
Iata-l:
http://www.plano10.com/2011/02/pensii-ocupationale-proiect-de-lege-in.html

mos alecu spunea...

@Plano10 1 aprilie 2011, 20:39 :
Expresia corecta ar fi fost : "cu ocazia asta mi-am adus aminte ca a ramas ca-n tren ..." . Parca 'sfirsitul anului 2010' a fost cam de mult !!...

Plano10 spunea...

@akord
Pe tine nu te deranjeaza politica in general ci doar politica social-democrata si liberala.
Sa stii ca nu trebuie sa ascunzi ca ai fost un simpatizant al regimului Base. Se vede din ricoseurile pe care le dai pe diverse site-uri.
Nu m-as supara daca ai avea curajul sa si combati deschis, chiar aci pe blog, in sprijinul lui Base. Esti prea simpatic ca sa nu incerci.
In rest, raman valabile cele ce v-am scris, voua celor care va dati apolitici, pe blogul lui Burcu.

Avram Iancu spunea...

Am in fata trei pensii revizuite,editate pe 17 martie 2011 si primite pe 31.03.2011,nu apar perioade lipsa in schimb urmarind cu carnetele de zbor in fata apar prime orare de zbor netrecute[nu peste tot,cam jumatate] iar al treisprezecelea salariu nu apare.Astfel un lt.c-dor este pagubit de vreo 200 lei la total.Marirea este de 50-75% fata de decembrie 2010 si nu numai la personalul navigant si la nenaviganti aviatie[am un exemplu de MM cu 28 ani vechime ii creste cu 75%].tigri2

Avram Iancu spunea...

In legatura cu cei care au muncit inainte de scoala militara ,plano10 are dreptate ,am exemple concrete,sunt bagati la calcul fara sporurile militare aferente[grupa,pensie supl.] dar la sfarsit se introduce la OMM.Pentru cei care au muncit dupa iesirea din armata li se va recalcula la implinirea varstei standard de pensionare la data respectiva [cat va fi] nu 55 de ani ci 61..65].tigri2

akord75 spunea...

@plano 10
raspuns
Nu sunt si nici nu-mi doresc sa fiu cuiva simpatic cat timp nu datorez nimanui nimic.
Asa cum acum sar in ochi Base,udrea,boc,videanu,..samd tot asa eu nu pot sa uit.. iliescu,nastase,hrebenciuc samd.Memoria scurta nu e lucru bun!Cat despre simpatiile politice ale unora sau altora ar fi bine sa fii mai precaut in catalogari.Nu esti mafalda nici pe departe.Iti sta mult mai bine ca jurist impartial decat 'om politic aservit'
Poate maine mie o sa-mi placa de Miron Cozma &El presidente Constantinescu(mai tineti minte??)Iar scmd-ul lasa-l in plata Domnului si nu mai trage de el sa intre in USL cu catel si cu purcel.Intra dumneata daca vrei;esti liber s-o faci.Daca nu, inseamna ca esti de fapt inca un blog facut cu bani de partid.Nici n-ai fi primul,si nici nu ati inventat voi apa calda!

Plano10 spunea...

@Avram Iancu-tigri2 pt.....
O singurarectificare la cele spuse de tine!
Militarii pensionarii anticipat, declarati pensionari pt limita de varsta prin L 119/2010 (uff si ce-o mai critica unii disponibilizati!) nu trebuie sa mai astepte implinirea varstei standard pentru a cere recalcularea pt stagiile lucrate dupa pensionare. O pot face de cate ori doresc, numai sa aiba locuri de munca.

Plano10 spunea...

@ackord
Esti mai mult de cat credeam eu lovit de flama portocalie.
Cine este precaut in afirmarea convingerilor, fie ele si politice, se cheama ca este nesincer.
Fiecare dintre noi are o scara de valori si se raporteaza la ele.
Uite, eu nu cred ca tu esti platit ca sa ma temperezi pe mine sa nu-ti mai critic manelistii. O faci pentru ca nu prea intelegi valorile democratiei pluraliste.
Vaiiii, cum sa-l criticam noi, fostii osteni ai tarii, pe Comandantul Suprem!

mos alecu spunea...

@Avram Iancu 1 aprilie 2011, 22:58 :
Chestia cu introducerea perioadelor din 'civilie' in aceeasi oala cu perioadele din 'militarie' , precum si calcularea punctajului fata de 20 ani le-am observat si eu ... Asta ar dovedi ca m-am inselat in interpretarea legilor ...desi mi-i frica sa nu se apeleze ulterior la :
"Art. 107.(din lege) - (1) în situatia în care, ulterior stabilirii si/sau plătii drepturilor de pensie, se constată diferente între sumele stabilite si/sau plătite si cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire."

Plano10 spunea...

@mos alecu
De precizat ca @tigri2 se refera la perioadele de civilie anterioare angajarii in armata, recunoscute ca vechime in deciziile de pensionare date in baza L 164, vechimi care sunt validate ca atare si in Legea 119/2010.

Alin (2) si (3) din art 134 al normelor se refera la perioadele din civilie lucrate ulterior deschiderii dreptului de pensie. De prevederile lor beneficiaza numai pensionarii pentru limita de varsta, inclusiv disponibilizatii care nu au implinit varsta standard de pensionare dar au fost recunoscuti pensionari pt limita de varsta prin art 2 din L 119/2010.

@Ionel
Ai sintetizat scurt si cuprinzator!

Avram Iancu spunea...

Pe site ul SCMD circula un zvon precum ca guvernul pregateste un act normativ pentru anularea cresterii pensiilor in urma revizuirilor,stiti ceva?tigri2

Plano10 spunea...

@Avram
Se pare ca este mai degraba o dorinta a SCMD, aspect care rezulta din contradictia in termeni.
Pe de-o parte atrage atentia ca guvernul vrea sa stopeze cresterea pensiilor recalculate iar, pe de alta parte, SCMD lupta pentru
- Recâștigarea cuantumului pensiei vechi;

Avram Iancu spunea...

Multa ipocrizie si venin curge din dorinta unora de a avea numai ei dreptate.De aceea in 15 decembrie mi-am dat demisia din aceasta "grupare"tigri2

CEZAR spunea...

@Tigri2- o sugestie cu respect:Numele de Tigri2-e mai potrivit. Lasa-l pe Avram Iancu sa aibe grija de moti

Avram Iancu spunea...

@Cezar,draga Cezar cred ca as fi indreptatit sa port si acest nume deoarece eu de pamant de flori sunt din Bistrita -Nasaud,din zona cetatii Ciceului,la 6Km de Dej,am facut LMul la C-lung-Moldovenesc si la orele de istorie ne dadeau lacrimile cand d-l prof.dr.Popa vorbea de Iancu,iar in perioada'90-93am zburat in zona Cluj aproape 1000 de ore de zbor ,asa ca pot spune ca si eu am strabatut muntii Iancului,ziua si noaptea ,pe vreme buna sau rea ,iarna si vara,nu cred ca as pata acest nume de luptator pentru dreptate ,in fond si eu am luptat pentru patria mea![Acest nume mi la atribuit bloggerul.]Cu stima tigri2

Ionel N. spunea...

Pt. avram Iancu si &
Multa dragoste si iubire!dar dragoste????
Masa miliatarilor ( prezenti si fosti ) este aproximtiv constanta !!!! Nu exita liniste daca un camarad sufera !!!!! normal nu ?

akord75 spunea...

@ionel N
bine scris!!

Plano10 spunea...

@Ionel
Se poate si asa...

Cel in suferinta poate sa zica:
De ce sa sufar numai eu? Sa sufere toti!

Avram Iancu spunea...

@Ionel,solidaritate nu mai exista de cand cu"goana dupa imbogatire"uneori suferinta si pericolul ne mai aduna si incepem sa ne salutam si sa vorbim unul cu altul ,in rest INSTRAINAREA,cat despre masa militarilor ,aceasta scade mereu si chiar in progresie geometrica intrucat:"multi am fost si putini au ramas",nu prea mai are cine iesi la pensie iar cei ramasi ,majoritatea"trecem in varsta a treia si fostii militari nu prea rezistam acestei varste ,suntem cam "expirati",greutatile si privatiunile vietii de militari isi spun cuvantul>Tocmai de aceea ar trebui sa ni se recunoasca anumite drepturi,fiindca ne-am sacrificat sanatatea,familiile si viata in slujba patriei -ori patria[reprezentata prin puterea actuala ]ne cam uita.Asa ca nu sperati in solidaritate sau mila acum e fiecare pentru el si "ne bucuram daca moare capra vecinului"Asta e,cruda realitate!tigri2

wassy_g spunea...

Cine stie ce documente trebuiesc trimise la casa de pensii sectoriala ,pt.recalcularea pensiei,avand in vedere valorificarea stagiului de cotizare dupa iesirea la pensie(cartea de munca in original,legalizata,in copie,adeverinta de la casa de pensii judeteana privind stagiul de cotizare etc) ?
Pentru cei care au deja a duua pensie calculata inainte de 30.12.2010 ce se intapla?

Plano10 spunea...

@wassy
Citeste art 76 si anexa 6 din HG 257 si alege ce se potriveste in cazul tau.
Pentru cei care si-au calculat deja stagiile ulterioare prin Casele Judetene nu mai pot solicita recalcularea decat pentru alte stagii neincluse in decizia de la Casa Judeteana.
N-am gasit reglementarea in L 263, dar cred ca se procedeaza similar ca pe Legile 19 si 164, in cazul in care aveti dosar deschis si la Casele Judetene. Se obtinea adeverinta de incetarea platilor la Casa Judeteana si se intra in plata pe Casele Militare de Pensii.
Oricum, in Cerere de recalculare, vedeti anexa 6, vi se cere daca mai aveti alta pensie.

Ioan spunea...

Buna ziua. Va rog lamuriti-ma cu o problema: Sunt militar si ma incadrez pentru pensile la limita de varsta conform Legii 263/2011. Pentru a-mi calcula pensia pot folosi formula de calcul prezentata de @mos alecu pe blog? Ce modificari ar trebui aduse formulei de calcul? PAM = punctaj anual mediu . (Suma de PA) / 30? Multumesc anticipat!

Plano10 spunea...

@Ioan
Da!
Cu o singura deosebire valabila pt toti activii care se pensioneaza dupa 01 02 2011, potrivit Legii 263/2010.
Suma punctajelor anuale nu o mai impartiti la 20, stagiu complet de cotizare, ci la stagiul complet corespunzator datei dvs de nastere pe care-l gasiti in Anexa 6 a L 263/2010, pt. militari, care creste progresiv.
In rest calculul este acelasi.

Plano10 spunea...

@Ioan
De exemplu pentru lunile aprilie, mai a.c. limita de varsta este 55 ani si o luna si stagiul complet de cotizare este 20 ani si 2 luni.

ATENTIE!
20 ani si 2 luni nu este egal cu 20,2 ci cu 20,18!.

Ioan spunea...

Multumesc foarte mult!

Ioan spunea...

Problema este ca sunt nascut in mai 1964 si am lucrat in conditii speciale 26 ani, ceea ce imi permite sa ma incadrez la pensie pentru limita de varsta. Stagiul complet de cotizare ar fi 25 ani si 7 luni, dar daca ies in mai 2011 la pensie satgiul complet ar fi 20 ani si 3 luni. Care valoare e valabila?

Plano10 spunea...

@Ioan
In luna mai 2011 stagiul complet de cotizare este 20 ani si 3 luni pt toti cei care indeplinesc conditiile deschiderii dreptului la pensie.
Daca dvs, care ati lucrat 26 ani in conditii speciale, indepliniti aceste conditii, dupa ce ati scazut, potrivit art 55 lit b) din L 263/2010, 13 ani din varsta standard de 57 ani si 9 luni, se aplica stagiul complet de 20 ani si 3 luni.

Avram Iancu spunea...

In noile decizii de pensii [revizuite ]nu apare al 13-lea salariu si aceasta diminueaza pensiile cu 1,5-2 mil lei[150 ron].Plus alte "nimicuri"care sunt completate in defavoarea noastra,adica sunt calculate la minmum ,nici macar mediu.Ei fura cu miliardele si la noi se "zgarcesc"la cateva sute,vezi @cezare acestia trebuiau avortati pe urzici[ca pe vremea aia se sta cu nascatoarea pe urzici si se producea fenomenul]tigri2

iedidia spunea...

In sfirsit, am reusit sa-mi deschid cont.

Acum mi-as permite sa va rog si sa ma luminati, daca aveti timp si pentru mine, daca sunteti amabili, chiar formulindu-mi un model de cerere de recalculare a pensiei militare.

Sunt pensionar militar,cu un stagiu efectiv de 30 ani si 5 zile, iar cu grupa de munca am 37 ani si 6 luni.
Am cotizat 28 ani si 6 luni.
Dupa pensionarea din 25 Febr. 2000, am mai lucrat inca 7 ani cu carte de munca, platind toate datoriile catre bugetul de stat, dar acesti ani, nu mi-au fost prinsi in recalculare, trimitindumi-se cartea de munca acasa, fara nici un raspuns.
Cind pot cere utilizarea aceste perioade de timp si prinderea ei in calcul la pensie, daca acum am virsta de 60 ani si 9 luni.
Cu respect.

Toma spunea...

Plano10
Azi am luat legatura cu un oficial de la Biroul Pensii Militare in legatura cu recalcularea pe 263/2010 - pentru militarii care au lucrat cu documente de munca dupa pensionare/trecere in rezerva - si la intrebarea mea cand si cum se recalculeaza mi-a raspuns ca nu a sosit inca programul?!, probabil saptamana viitoare si CATEGORIC stagiul complet de cotizare luat in calcul va fi 30 de ani?! Astept opinii.
Multumesc,.

Plano10 spunea...

@Iedidia
Sunt doua articole pe acest blog special redactate pentru stagiile realizate dupa prima decizie de pensionare, in care, in continut si la comentarii, sunt detaliate in amanunt procedurile.
Recalcularea pentru stagiile ulterioare pensionarii nu face obiectul recalcularii pensiilor militare conform L 119/2010 si OUGnr.1/2011, de aceea v-a restituit cartea de Munca, ci se aplica prevederile art 99 si 107 din L 263/2010 si art 134 din Hg 257/2011.
Imediat faceti o cerere conform anexei 4 din HG 257/2010 in care inlocuiti "pensie pentru limita de varsta"cu recalculare pensie pentru stagiile ulteriare pensionarii" , la care atasati Cartea de munca in original si copie sau adeverintele eliberate de angajator.
Cererea o trimiteti la Casa Sectoriala de la care primiti pensia in prezent.
@Toma
raspunsul il aveti in art 134 alin(2) si (3) din HG 257/2011 pe care o aveti aci pe blog.
Stagiul complet de cotizare este tot 20 de ani.

wassy_g spunea...

plano10
Cred ca este vorba de Anexa 6 din H.G.257/2011.Problema este ca anexa este f.stufoasa si pensionarii militari nu stiu ce sa ia din aceasta (ma refer la documentele ce trebuiesc trimise).

iedidia spunea...

@Plano10
Va multumesc foarte mult.
Sper ca demersul sa-mi fie aprobat asa cum specifica legea, adica incepind cu luna urmatoare a inregistrarii cererii.
Multa sanatate.
Iar din anexa 6, atasez numai documentele indicate de d-stra.