Un produs Blogger.

duminică, mai 29, 2011

Era normal ca numai pensionarii cu drept de pensie anticipata partiala sa beneficieze de stagiul complet de cotizare de 20 ani?

38 comments
Foto: Antena3

Pe mail am primit si aceste abordari:

"Cu riscul de a fi condamnat de o mare parte din pensionarii militari, trebuie să fiu de acord cu cei care consideră că noua recalculare – revizuire introduce o „mare discriminare” pentru cadrele trecute la pensie cu „dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială” pe defuncta lege 164/2001. Pentru ei era absolut normal ca 20 de ani să fie stagiul normal complet de cotizare. Pentru cei care au ieşit la „pensie de serviciu pentru limită de vârstă” trebuia păstrată vechimea minimă în serviciu de 25 de ani ce a condiţionat ieşirea la pensie şi transformată în stagiu complet de cotizare. Aşa şi numai aşa, NU s-ar fi creat un nou „dezechilibru” între pensionarii „forţaţi de intrarea în NATO” şi ceilalţi. Şi o spun în cunoştinţă de cauză. Fără „acceptul” lor mai mult sau mai puţin „forţat”, reducerea efectivelor s-ar fi făcut mult mai „dureros” atât pentru cei care au reuşit să îşi păstreze funcţiile (prin competenţă, noroc sau „pile”) cât şi pentru cei „reduşi” (grade prea mari pentru noile funcţii, NO PILE sau simţul unor noi oportunităţi oferite de evadarea în civilie).
Un singur exemplu: arma topografie era „uşor evitată” la vremea mea pentru că nu oferea mari perspective de avansare. Acum cei pregătiţi de armată câştigă şi de 10 ori mai mult în civilie, aşa că aceştia s-au redus de bună voie. Pentru alte arme, însă, pregătirea nu le-a fost recunoscută şi nici apreciată în civilie. Pregătirea militară le-a oferit doar posturi de paznici de bănci sau la societăţi de pază private, sau funcţii în poliţiile comunitare, şoferi de taxi sau funcţionari publici.
Gândiţi raţional, principiul acesta fals al „contributivităţii”  introdus forţat de legea 119/2010 nu e cu nimic mai drept decât legea 164/2001. Să nu am „gura pocită” şi să nu „plângem”  mai încolo. Timpul care se scurge va confirma aceste spuse ca adevăruri sau nu."
      Alte puncte de vedere:

     " În vâltoarea contestării hulitei HG 735/2010, nu s-a văzut că a avut şi lucruri bune, pe care noua OUG 1/2011 nu le-a mai păstrat. Eu am sesizat doar câteva.
      - adeverinţele eliberate de CMJ-uri ar putea fi în această etapă de revizuire, pentru cei care le-au cerut la timp şi le au, un sprijin real, atunci când vor dori să conteste noua decizie pe motiv că veniturile evidenţiate în buletinele de calcul sunt mai mici decât cele din aceste adeverinţe (lipsesc în primul rând veniturile care au fost înscrise pe state suplimentare, premiile oricare ar fi fost ele şi unele sporuri ţi indemnizaţii). Cei care nu le-au cerut NU au nici o bază pentru a demonstra comisiei de contestaţii că le lipsesc venituri. Şi nici ei nu au de unde şti asta. La început au existat state suplimentare pentru diferenţe de plată, premii, alte sporuri şi indemnizaţii. Din anul 2000 ele au fost incluse pe statele de bază, cu unele excepţii, dar oricum mai uşor de urmărit şi dovedit.
      - dacă se respecta prevederea art. 12, alin. (2) din această  hotărâre (nu e nimic pierdut să cerem asta în contestaţii), aplicaţiile informatice puse la dispoziţie de Casa Naţională  de Pensii ar fi trebuit să fie adaptate specificului militar şi să conţină nu salariul şi trei rubrici goale urmate de un total lunar identic cu prima rubrică, ci solda brută sau netă din statele de bază, iar în celelalte rubrici să fie evidenţiate veniturile din statele suplimentare, alte venituri asimilate celor salariale, şi care au fost plătite pe alte state decât cele de solde. Parcă astfel de buletine de calcul ar fi mult mai credibile că cuprind toate veniturile obţinute şi nu numai cele din soldele de bază.
      - ar mai fi două prevederi prezente în ORDINUL M.101/2010 de aplicare în M.Ap.N. a HG 735/2010, de la art. 7, alin. h) şi j), care legiferează faptul că „contribuţiile individuale obligatorii, potrivit legii, sau contribuţiile individuale pentru pensia suplimentară şi contribuţiile individuale la bugetul de stat, după caz” şi „impozitul calculat şi reţinut, potrivit legii, după caz” sunt venituri realizate lunar ce se iau în calcul la punctajul lunar. 
-Mai concret, perioada în care cadrele militare au avut o contribuţie individuală de 5% la bugetul de stat, (conform art. 78, alin (2) din Legea 164/2001) trebuie să aducă un punctaj suplimentar ca şi pensia suplimentară la care au contribuit cadrele în perioada 01.01.1967 – 01.04.2001. 
-De asemenea, în perioada 01.07.1977 până la 01.01.1991, la soldele nete luate în calcul trebuie adăugat şi impozitul calculat şi reţinut. Aşa ar fi normal. Dar ce mai e normal când multe prevederi legale au fost încălcate odată cu iniţiativa legislativă de a recalcula pensiile militare pe baza unei legi civile (legea 19/2000) şi pierderea identităţii de pensie specială pentru o categorie specială de pensionari. OUG 1/2011 a „corectat” (evident în mod negativ) aceste scăpări anterioare, eliminându-le, deşi ele pot fi „asimilate” ca venituri conform punctului g) la alin. (1) al art. 8 din ordonanţă.
Dacă se vrea, dar cum nu se va vrea, tot la hotărârea unei instanţe judecătoreşti se va ajunge. "

38 de comentarii:

Anonymous spunea...

Manipulare de 2 bani!
Sa moara si capra vecinului(sa piarda si cei cu stagiu intreg).
Eu fac parte dintre cei disponibilizati!Nu-i corect!!!

Anonymous spunea...

asa cum ma asteptam si cum am intelels de mult , incepeti sa va dati arama pe fata

de ce nu publicati nici dumneavoastra si nici "celalalt " cea ce am postat , in repetate randuri .
acum , cand v-am spus explicit cine sunteti si ce vreti nu v-ati mai putut abtine ?

oricum ati castigat ( partial ) .
acum , poate inteleg si ceilalti cine este casper7 , plano 10 , scmd mehedinti si scmd .



tupak amaru

CEZAR spunea...

@TUPAK- Nu eu nu am inteles! Vrei sa explici mai detaliat!?

Fanica Bulgariu spunea...

Raul este deja facut.Sper sa se revina la legile dinainte de epoca de KK de sub conducerea lui BoC.Atentie, manipulatorii lui BoC au iesit la treaba sa sondeze piata.Mai avem putin si scapam de astia.Macar pana atunci sa primim pensiile actuale.Va indrepta totul ASL-ul. "Aveti putintica rabdare!"

Plano10 spunea...

Nu cred ca poate sa convinga cineva, cu decizii de recalculare/revizuire, ca, la stagii de activitate egale sau apropiate, un subofiter are stabilita o pensie mai mare decat a unui ofiter.
Logica matematica nu ne lasa sa facem asemenea speculatii.
Este posibil ca un subofiter cu vechime de peste 30 ani sa aiba o pensie mai mare decat un ofiter disponibilizat cu o vechime de numai 20 de ani.
Comparatia o puteti face si din deciziile de recalculare publicate pe acest blog.

mos alecu spunea...

In problema fostelor pensii militare 'logica matematica' nu prea are acces...
Sigur ca nici un subofiter nu va avea pensie mai mare decit un ofiter ... mai putin subofiterul activ in perioada '74-'03 , fata de ofiterul cu grad inferior activ in perioada '62-'92...
Iar cind 'in logica matematica' intervine o fisura de acest gen ... 's-a dus dracului toata sandramaua'...

Plano10 spunea...

@mos alecu
Cred ca sunt putine cazurile in care un ofiter, dupa 30 de activitate(fie si in perioada 62-92) sa nu fi prins macar gradul de maior).
Cred ca dupa L 164 puteau sa fie mai multe pensii de subofiter mai mari decat ale ofiterilor inferiori.

bazel09 spunea...

Plano
Diferenţa poate apare numai în cazul în care cel din urmă, subofiţerul, a avut grupă de muncă (specială sau deosebită) pe toată perioada de activitate, iar ofiţerul să nu fi avut grupă deloc. Chiar nu-mi dau seama dacă ar putea exista asemenea cazuri. Probabil la cei care s-au aciuat încă de la absolvire în birouri călduţe şi au ieşit la pensie tot din birou ;)
Chestiunea cu 62-92, am înţeles că noua lege o rezolvă cât de cât, amu ... gradul a fost grad, nu ne putem întoarce pe vremea străbunicului ;)

bazel09 spunea...

Iar chestiunea cu 20-25 mi se pare subiectivă. De ce ei da şi noi nu sau invers...pentru că dacă vrei să fim obiectivi trebuie să ne raportăm la sumele pe care le-au primit la disponibilizare ...şi atunci, iar intrăm într-o spirală a discuţiilor fără sfărşit

Plano10 spunea...

@bazel09
De acord cu tine in ambele comentarii.
Acum or sa sara si activii, care ies la pensie dupa 263/2010, pt care stagiul complet de cotizare va ajunge iarasi la 25 ani.
Nici cu grupele de munca un subofiter nu ajunge la pensia unui ofiter, vorbesc la stagii egale.

mos alecu spunea...

@Plano10 29 mai 2011, 22:25 :
Tabelul 1 (din alea publicate de MApN)
, care este al celor carora le fusese recalculata pensia pe venituri asa-zis reale (deci nu vor mai suferi modificari) , ordonat in ordinea marimii vechilor pensii ... 'nu se ezista' mm si subofiteri cu pensii mai mari decit ale ofiterilor . Exista citiva lt.col. si col. "rataciti" in masa de mm si subofiteri , dar acei ofiteri sint precis din categoria "filiera civila" si nu au avut vechime ca militari...

Avram Iancu spunea...

@mos alecu,pai eu ce tot spun despre discrepante si stii ca un sau niste maistri ziceau de piloti si de ofiteri,de ingineri ca ar fi sub nivelul lor,de parca ei ar avea vre-un nivel.Dar si aici au rezultat pensii mai mari deoarece eu ca pilot am majorare grupa de 50% iar d-l maistru are la fel si vin si ma intreb eu pentru ce mi-am riscat viata si mi-am distrus sanatatea???Iar cu 20 si 25 de ani aveti dreptate ,eu daca as fi stiut care vor fi smecheriile nu as mai fi stat 10 ani ca acum sa am si eu 5[cinci] cifre la cupon [precum au fostii mei colegi de promotie?S-o ia dra..ku' de oranduire ,de conducere si de hotie rrrroman-tziganeasca.Iar tartorul cel mare care ,cred ca e vinovat peste 60% sa aiba fericirea de a nu-i muri nimeni inainte.La noi nu se gandeste =se furrraaaa muuuult.!!!tigri2

Avram Iancu spunea...

Sa-i transmita cineva @admin ca blogul cu Mehedinti este virusat puternic.t2

Plano10 spunea...

@mos alecu
M-am uitat pe toate legile de salarizare a personalului militar si in niciuna coeficientii subofiterilor si mm nu sunt mai mari ca ai ofiterilor superiori. Maistrii militari au coeficienti apropiati de cei ai LT.
Si in tabelul din Anexa 1 la OUG nr.1 soldele de grad si functie pastreaza diferentierea functie de grad si functie.
Nu din soldele de grad si functie rezulta pensii mai mari pt subofiteri si mm ci din anii efectiv lucrati, din conditii de munca si din pensia suplimentara(unii au contribuit intreaga perioada lucrata la pensia suplimentara, altii nu- perioadele anterioare anului 1967 si cele de dupa aprilie 2001-.

Plano10 spunea...

@tigri
Nu e virusat blogul de MH.
E ceva din setari.
Trebuie sa schimbe setarea amplasarii formularului de comentarii la pagina completa.
Sub postare n-a mers nici la mine ieri.

JUDEX spunea...

Aavramutzule,da-ti cu Flit sub coada ca ,iar ai pureci.

"de parca ei(maistri) ar avea vre-un nivel."

Blana ta se numeste shoric ?

Avram Iancu spunea...

@judex ti-as putea raspunde scurt si urat si stiu ca nu te-as jigni ,dar baietii au dat primii cu piatra,eu le-am raspuns cu aceiasi moneda ,ca si tie de altfel du-te la furat castraveti cu ..spatele,in Spania ca nu mai au baietii vanzare si sa nu uiti sa-ti iei si rudele feminine de gr I si II.

Plano10 spunea...

@Tigrii
Vezi cum s-a rasturnat caruta cu valori....cu rotile in sus, nu pe-o parte!
Toata lumea contesta pe toata lumea, mai toti se simt competenti sa judece competente in domenii cu care nu au tangenta.
Si cand te gandesti ca a fost doar o amarata de lovilutie.
Cum sa nu procedeze asa daca vad ca incompetentele au ajuns in cele mai inalte demnitati in stat si, de acolo, dau indicătii celor care n-au fost in stare sa le bage la racoare.

Ciprian spunea...

@tigrii
Ce replici intelighente dai! Ce au rudele feminine ale interlocutorilor?

CEZAR spunea...

@ PLANO- Daca incompetentele ne conduc -E MERITUL NOSTRU(VREO 6-7 milioane)de incompetenti care acum 6 ani saream in sus!Luati oglinda si s-ar putea sa va recunoasteti unii si pe aici! Eu sigur NU-acum 6ani plangeam la propriu. Istetii ziceau ca plang dupa comunism. I-am asigurat ca va venirepede vremea sa planga si ei ceva mai apasat !

mos alecu spunea...

@Plano10 30 mai 2011, 12:00 :
Nu inteleg care e treaba cu relatia pensiilor MM+subofiteri/ofiteri cu grade superioare ... Din tabelul 1 (ala cu pensiile inainte si dupa recalculare) am observat cele spuse intr-o postare anterioara ... Cit despre solde (din an.1/ou 1/2011) am spus ca soldele medii ale MM+subofiteri sint foarte aproape (uneori depasindu-le) de soldele medii ale ofiterilor cu grade inferioare . Comparatiile facute de mine intre pensiile (recalculate) au fost facute numai din punctul de vedere al soldelor , nu si al sporurilor , pentru a fi un punct de vedere unitar ...

Socrate spunea...

Domnule Plano10,
Referitor la titlul postarii , cred ca nu este normal dar pentru a aplana din aroganta unora care s-au trezit cu pensiile dublate , doar fiindca au indeplinit sau depasit limita de varsta standard in armata, cred ca merita a fi aplicata o asemenea masura , de aplicare diferentiata a stagiului complet de cotizare ,dar numai pentru aceia care au iesit la pensie fortati de imprejurarile in care a fost emisa OUG 7 / 1998 si care in rapoartele de iesire la pensie au apelat la prevederile acestei ordonante ( cadrele militare pensionate anticipat si anticipat partial dupa 1998 ).Spun asa ceva deoarece pe undeva , pe acest blog , s-a cerut , de catre unii nazdravani , ca acei pensionari la care pensiile se micsoreaza sa plateasca retroactiv diferentele negative dintre noul cuantum si vechiul cuantum din plata.Daca multi considera ca nu este o masura corecta , sugerez administratorului acestui blog sa scoata tema din discutie . S-ar putea ca politicienii care nu sunt bolsevici , chiar si unii bolsevici , sa-si insuseasca opiniile pensionarilor militari.

Plano10 spunea...

@Socrate
Este tarziu! Legea 119 si Legea 263 se vor aplica.
Chiar crezi ca guvernantii n-au ce sa faca decat sa citeasca acest blog?
Nu vezi ca nici USL-istii nu se mai grabesc sa spuna ce vor face in domeniul pensiilor?

De altfel, ce reprezinta 200 000 de pensionari militari in noianul de 6 milioane de pensionari din Romania? Cam 3,3% !

Avram Iancu spunea...

2ciprian,practic vroiam sa-l injur "militareste"dar am vrut sa fiu discret.Eu nu m-am luat de viatza nimanui ,dar vadf ca nu sunt lasat in pace si cum sunt un militar desavarsit stiu sa ripostez si stapanesc osanele pentru cei dragi.t2

Avram Iancu spunea...

@admin,Burcu,nu merge sa transmitem mesage pe "Mahedinti"tigri2

Avram Iancu spunea...

A citit cineva "Proiectul de lege privind pensiile unor responsabili ai regimului comunist"?Este ceva serios?Daca da oare nu ar trebui intai sa verifice toatwe averile castigate dupa 1990 si sa-i condamne pe acestia si apoi pe cei amintiti?Sau se aresteaza dupa 20 de ani ca pe Jean Valjean?MIZERABILI alesi avem.tigri2

maiag spunea...

burcu nu este altcineva decit fostul comandant al puscarieie din tr severin,nu vreau sa comentez prea mult,nu are legatura cu armata,se pare ca a iesit la pensie in urma unor nereguli/no coment

Avram Iancu spunea...

Domnule Burcu ,personal va stimez,va rog sa confirmati sau sa infirmati.t2

JUDEX spunea...

Aavramutzule,Flit !
Iti face blana soriciului mai lucioasa.
Pilotul care si-a sacrificat sanatatea si si-a riscat viata:
-"ma intreb eu pentru ce mi-am riscat viata si mi-am distrus sanatatea???"
-"eu daca as fi stiut care vor fi smecheriile nu as mai fi stat 10 ani ca acum sa am si eu 5[cinci] cifre la cupon ?"

Mai, Farfuridi mic ,asa ai fost sau asa te-ai nascut?

Avram Iancu spunea...

@judex ,tu esti sub limita bunului simt,esti un etalon al prostiei asa ca nu o sa cobor pana la nivelul tau si o sa te ignor.Se vede ca nu ai "dram 'de educatie ,ce-ai zice sa ne intalnim noi in fata unui complet de judecata ca sa aflu cum iti permiti sa ma faci porc?Am mai spus ca nu o sa mai citesc si sa mai scriu pe aceste bloguri,credeam ca aici sunt oameni educati "cat de cat"dar vad ca "uscaturile acopera verdeata padurii.Te desconsideri singur .tigri2

Avram Iancu spunea...

@judex ,cu ce drept ai postat poza mea din LM in dreptul blogului tau ,te rog sa o dai jos ,daca nu sa studiezi ce ai gresit din punct de vedere juridic ,ca s-ar putea sa te actionez in judecata.Ai cam sarit calul.tigri2

Avram Iancu spunea...

@Plano10.Stiu ca si tu ai un dinte impotriva mea dar te rog fa ordine pe acest blog ,deja unele idei si postari au derapat prea mult .Cred ca normal ar trebuisa ma retrag tacit dar nu pot sa admit postarea pozei mele pe blog asa ca te rog sterge acea postare cu poza ,asa ca sa ramanem oameni cu ceva "bruma de educatie"sa nu ne coboram chiar in "canal la aurolaci".Multumesc !tigri2

JUDEX spunea...

JUDEX spunea...
-"Domnule Burcu ,personal va stimez,va rog sa confirmati sau sa infirmati.t2 "
-"sa am si eu 5[cinci] cifre la cupon [precum au fostii mei colegi de promotie?"
-"cum iti permiti sa ma faci porc?"

Am spus doar "Aavramutzule,Flit !
Iti face blana soriciului mai lucioasa."
30 mai 2011, 20:10

JUDEX spunea...

Amice,tu derapezi din doi in doi.
Un erou national ca tine ar trebui sa aiba alte ocupatii.Frint de boli,asuprit deputere,desconsiderat de m.m.,cu doar patru cifre pe cupon,ar trebui sa lasi plebea sa-si traiasca viata mizera fara ajutorul tau pretios.
Suntem prosti,dar mai mult(i) de doi.
FLIT !

Plano10 spunea...

@Judex si @maiag
Incetati cu atacurile la @Admin!
Care e problema daca omul acela a fost la Penitenciar? Nu e tot coleg militar cu voi?
Ati inceput sa va atacati... pe arme!
@Tigri
Esti glumet! continua ! Poate maine spui ca si blogul acesta e al tau.
De cand esti si proprietarul liceul;ui militar in care te-ai educat?

Plano10 spunea...

@tigri
Daca vrei sa citesti proiectul de lege cu Lustratia si pensiile , ai aci pe blog materialul. Nu trebuia decat sa dai cautare dupa cuvantul Lustratia.

http://www.plano10.com/2011/03/regimul-portocaliu-pregateste-lustratia.html

JUDEX spunea...

@Plano10
Am avut o reglare cu t2 doar. Exista " " pentru presupusele atacuri spre un tert.
Scuze pentru eventuale daune colaterale.

karadeniz spunea...

"Normal este un program pentru maşina de spălat"

Recalcularea pensiilor militare este un proces de durată care se va încheia, probabil, prin 2013, după ce euforia alegerilor de anul viitor se va stinge. Cei care vor veni la putere vor fi puşi în postura de a asigura, pentru patru ani, traiul a douăzeci de milioane de români cu cinci pâini şi doi peşti. Şi chiar dacă nu vor avea puteri Dumnezeieşti vor găsi o soluţie românească de a ne (ne)mulţumi pe toţi, iar caşcavalul va fi echilibrat şi ajustat, pe căprării, prin ronţăire. Obosiţi după trei ani de discuţii, lupte, procese şi mâncătorii, cu lenjeria intimă roasă şi decolorată de atâta spălat şi uscat în spaţiile publice, ne vom întoarce la viaţa de dinainte, superb ilustrată de gorjeanul col (r) Grigore Marian Dobreanu:

O, tempora…
Când mi-amintesc ce-am fost odată,
Un june - falnic ofiţer,
Cu pieptul - patriei străjer...
Iar azi ...păpuşă dezmembrată.

La imn salut cu mâna dreaptă
Şi-apoi privesc în jur, stingher,
Când mi-amintesc ce-am fost odată,
Un june - falnic ofiţer.

La bolile care-mi dau roată
Aştept salvare ... de la Cer...
Doar cu nepoţii, câteodată,
Povestea mea despre armată,

Începe cu... „A fost odată...”