Un produs Blogger.

luni, iunie 27, 2011

Virgil Magureanu complota si securitatea Focsani a retinut ca facea specula cu vin si avea gagici.

0 comments
Domn profesor VM
 Un excelent reportaj publica Adevarul despre domiciliul obligatoriu, la Focsani, in 1989, al profesorului Virgil Magureanu, cel care avea sa ajunga director al SRI intre anii 1990 si 1997.

"Virgil Măgureanu avea 48 de ani, în primăvara anului 1989, când a fost trimis la Focşani. Oficial, i s-a fixat domiciliu forţat, însă, în realitate, Măgureanu putea să plece din oraş când dorea. A primit o garsonieră în centrul Focşaniului şi a fost angajat ca muzeograf la Complexul Muzeal Vrancea. Georgeta Carcadia, care în 1989 era preşedinta Comitetului Judeţean de Cultură şi Educaţie Socialistă - Vrancea, îşi aminteşte: „Când a fost repartizat la noi, i-am dat liber o lună să-şi rezolve lucrurile acasă, la Bucureşti. A stat luna aia la Bucureşti. A venit înapoi. Vorbea foarte mult la telefon. Acuma bănuiesc că o fi vorbit cu Iliescu".
Lumea stie ce a facut Magureanu la Revolutie! Sa vedem ce stia Securitatea Focsani despre conspirator.


„Când a ajuns aici, mi s-a spus că era profesor universitar şi că în timpul orelor vorbea tot felul de doctrine politice. Eu n-am luat nicio măsură deosebită cu ăsta. Nu mi s-a părut o figură proeminentă. Nici nu l-am anchetat. A stat o jumătate de an. N-am avut informaţii despre complotul lui, aici, la Focşani. Lucra câteva zile, apoi se ducea la Bucureşti, la familia lui. Eu cred că toate legăturile şi le păstra la Bucureşti.

În afară de faptul că a trăit cu directoarea, şefa lui, altceva n-am aflat. Directoarea era o femeie blondă, cam negustoreasă. El avea aici o garsonieră, că se întâlnea cu asta. Dar în majoritatea timpului era plecat. Îşi făcea delegaţii. Directoarea asta îi aproba delegaţii la Bucureşti în interes de serviciu"
 
<<Măgureanu, despre care se ştie că la începutul anilor '80 făcea bişniţă cu amortizoare de Dacie, şi-a găsit un rost şi la Focşani. Şeful Securităţii Vrancea, Aurel Ţambrea, susţine că „dom' profesor" se ocupa în timpul liber cu negoţul de vin: „Măgureanu cumpăra struguri, făcea vin şi se ducea în Ardeal să-l vândă".>>
 Ziarul de Vrancea.
G.Pavaloaie il interogheaza  pe seful securitatii A.T
 "Aurel Tambrea, seful Securitatii, imi raspundea la intrebari, ca si eu i-am raspuns lui cind ma urmarea. Am avut o discutie tare interesanta, mi-a spus de apartamentele consprative, liste de informatori, ce sarcini aveau, mi-a spus de ofiteri detasati din alte judete, pentru a interveni in momentele fierbinti si ce delegati am avut si noi in zonele fierbinti. Trebuie sa stiti ca erau ofiteri din rezervele de cadre, care vroiau sa ajunga generali peste noapte, care au fost trimisi in alte judete. Vrancea nu a fost izolata, cind a inceput starea de necesitate, toti au avut sarcini concrete, nu stateau si se uitau la televizor. In Vrancea, pe 17 decembrie, prima linie a activului de partid, fruntea, avea sarcini sa mearga prin intreprinderi si sa infiereze actiunile huliganice din Timisoara, erau materiale intocmite de ideologii de partid. In acel context, eu am fost primul roman care si-a vazut dosarul familiei de la Securitate. L-am filmat si l-am trimis la BBC pentru ca nu se stia ce se putea intimpla. De ce mi-am luat dosarul? Pentru ca era al meu. Pentru ca acolo era viata mea. Securitatea imi urmarea familia pentru ca nu aveam o origine sanatoasa”, ne-a relatat Gabriel Pavaloaie

Niciun comentariu: