Un produs Blogger.

marți, iunie 28, 2011

Ultimatumul sovietic de retrocedare a Basarabiei si de transfer a Bucovinei de Nord acceptat de Consiliul de Coroana din noaptea de 27/28 iunie 1940.

1 comments
Pe 26 iunie 1940, la ora 22:00, Comisarul poporului pentru afaceri externe al URSS, Viaceslav Molotov, i-a prezentat ambasadorului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum prin care i se cerea României „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie și „transferul” părții de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică.
Cateva fragmente din ultimatum:

"În anul 1918, România, folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei, a desfăcut de la Uniunea Sovietică (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, călcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal cu ucraineni, cu Republica Sovietică Ucraineană.”
"Acum, când slăbiciunea militară a U.R.S.S. a trecut în domeniul trecutului, iar situația internațională care s-a creat cere rezolvarea rapidă a chestiunilor moștenite din trecut pentru a pune în fine bazele unei păci solide între țări, U.R.S.S. consideră necesar și oportun ca în interesele restabilirii adevărului să pășească împreună cu România la rezolvarea imediată a chestiunii înapoierii Basarabiei Uniunii Sovietice si transferul partii de nord a Bucovinei care ar reprezenta, este drept că numai într-o măsură neînsemnată, un mijloc de despăgubire a acelei mari pierderi care a fost pricinuită U.R.S.S. și populației Basarabiei prin dominația de 22 de ani a României în Basarabia.”

De ce decizia de acceptare a ultimatumului s-a luat in Consiliul de Coroana?

La începutul anului 1938, regele Carol al II-lea a decis desființarea regimului parlamentar și a instaurat un regim de autoritate personală, consacrat legislativ prin redactarea, aprobarea prin plebiscit și apoi promulgarea unei noi Constituții. S-au luat mai multe măsuri de reorganizare a statului, care au inclus: cenzura, suspendarea inamovibilității magistraților și a stabilității funcționarilor publici, dizolvarea partidelor politice, crearea unui partid de „masă” (Frontul Renașterii Naționale), organizarea profesională în bresle, reforma administrativă etc.
(Nu vi se pare izbitor de asemanator cu ce vrea sa faca in prezent Traian Basescu! )
 
Decizia de acceptare a ultimatului sovietic și de executare a unei „retrageri” (s-a evitat folosirea cuvântului „cedare”) din Basarabia și nordul Bucovinei a fost luată în Consiliul de Coroană din noaptea de 27 – 28 iunie 1940. După cum este consemnat în jurnalul regelui Carol al II-lea, rezultatul votului a fost următorul:
  • 6 voturi pentru respingerea ultimatumului: Ștefan Ciobanu, Silviu Dragomir, Victor Iamandi, Nicolae Iorga, Traian Pop, Ernest Urdăreanu
  • 20 de voturi pentruacceptarea ultimatumului: Petre Andrei, Constantin Anghelescu, Constantin Argetoianu, Ernest Ballif, Aurelian Bentoiu, Mircea Cancicov, Ioan Christu, Mitiță Constantinescu, Mihail Ghelmegeanu, Ion Gigurtu, Constantin C. Giurescu, Nicolae Hortolomei, Ioan Ilcuș (Ministru de război), Ion Macovei, Gheorghe Mironescu, Radu Portocală, Mihai Ralea, Victor Slăvescu, Gheorghe Tătărescu (prim ministru), Florea Țenescu (șeful marelui Stat Major al Armatei)
  • o abținere: Victor Antonescu.
 Ei au votat pentru respingerea ultimatumului sovietic
 
Ernest Urdăreanu, Ministru al casei regale, Membru Consiliului de Coroană 27 iunie 1940
Nicolae Iorga, istoric, Membru Consiliului de Coroană 27 iunie 1940
 Silviu Dragomir, Ministru pentru minoritati, Romania, Membru Consiliului de Coroană 27 iunie 1940
Ştefan Ciobanu, istoric, Membru Consiliului de Coroană 27 iunie 1940
Ernest Urdăreanu, Ministru al casei regale, Membru Consiliului de Coroană 27 iunie 1940
Nicolae Iorga, istoric, Membru Consiliului de Coroană 27 iunie 1940
 Silviu Dragomir, Ministru pentru minoritati, Romania, Membru Consiliului de Coroană 27 iunie 1940Ştefan Ciobanu, istoric, Membru Consiliului de Coroană 27 iunie 1
Pe 28 iunie la ora 9:00, prin comunicatul nr. 25 al Marelui Stat Major al Armatei Române, populația a fost anunțată în mod oficial despre existența ultimatumului, despre acceptarea acestuia de către București și despre intenția guvernului de a evacuare a armatei și a  administrației pe malul drept al Prutului. În conformitate cu prevederile ultimatumului, trei orașe cheie – Chișinău, Cernăuți și Cetatea Albă – trebuiau să fie predate sovieticilor până la ora 14:00. Până pe 2 iulie, noua graniță de-a lungul râului Prut a fost închisă definitiv.

Un comentariu:

Ică Şt. O. Victor spunea...

De cate ori, STEFAN CEL MARE SI SFANT nu s-o fi rascolit in mormant? Oare cati dintre romanii basarabeni mai stiu istoria adevarata a acestei parti a ROMANIEI MARI?