Un produs Blogger.

marți, octombrie 11, 2011

Initiativa legislativa de modificare a OUG nr.1/2011 privind revizuirea pensiilor militare

235 comments
Acest proiect de modificare a OUG nr.1/2011 a fost depus la Biroul Senatului pe 05 10 2011, cu semnaturile parlamentarilor initiatori, asa cum sunt prezentate, mai jos, in facsimil.






Propuneri de amendamente la initiativa:

ART. 4
(1) Pensiile recalculate pe baza documentelor care atesta veniturile lunare individuale realizate pentru intreaga perioada care constituie stagiu de cotizare raman in plata in cuantumurile rezultate in urma recalcularii daca acestea sunt egale sau mai mari decat cele din decembrie 2010
(2) Daca dupa recalculare a rezultat un cuantum mai mic, incepand cu ianuarie 2011 ramane in plata cuantumul pensiei din luna decembrie 2010, dar nu mai mare de 8000 lei(se poate analiza), pe toată perioada în care pensia calculată in baza  Metodologiei de revizuire şi a valorii punctului de pensie este mai mică decât pensia cuvenită in decembrie 2010. Diferentele platite in minus se acorda beneficiarilor in conditiile art. 7 alin (2).

(Pentru ca art 4. din OUG se refera la pensiile nerevizuibile, recalculate definitiv in baza Legii 119/2010)
Art.6
Pensiile recalculate pe baza documentelor care atesta veniturile realizate si a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cele aflate in plata in luna decembrie 2010 se mentin in plata in cuantumurile avute in luna decembrie 2010 incepand cu luna ianuarie 2011 pana la data emiterii deciziei de revizuire, precum  si dupa emiterea deciziei de revizuire pe toată perioada în care pensia calculată in baza  Metodologiei de revizuire şi a valorii punctului de pensie este mai mică decât pensia cuvenită in decembrie 2010.

235 de comentarii:

1 – 200 din 235   Mai noi›   Cele mai noi»
Plano10 spunea...

Trebuie introdusa neaparat completarea:

"Prevederile art 2 si 3 se aplică pe toată perioada în care pensia calculată pe baza punctajului determinat conform art 5 si 6 din Mrtodologia de revizuire şi a valorii punctului de pensie este mai mică decât pensia cuvenită in decembrie 2010."

Altfel pensiile acestea ar ramane plafonate permanent la valoarea din 2010, indiferent de cresterea valorii punctului de pensie.
Daca peste doi ani se dubleaza punctul de pensie?

Anonymous spunea...

trebuie sa fii mare nemernic sa propui asa ceva . ma refer la textul de lege .
pct. 3 - atentie mare la ce doreste acest monac
pct. 5 - anularea anexei 1 ???

eram convins ca o sa se intample asta .
cand va spuneam ca astept 01.11.2011 , la acest luctru ma refeream .
ma esteptam ca propunerile sa le faca mai intai puterea , nu opozitia .
tupak amaru

micutzul spunea...

Este cea mai mare magarie pe care am vazut/o.
ELENA , daca aici este si mana ta , imi pare rau .
Nu se urmareste nimic altceva decat castigarea unui pumn de voturi.
Nu se spune nimic despre statutul de cadru militar in rezerva.
Eu personal vreau inapoi legea cu care am iesit la pensie. Chiar daca ma dezavantajeaza. Ca ofiter in rezerva , daca vreun stat membru NATO este atacat, implicit Romania trebuie sa participe la conflict. In acest caz e nevoie de M. Vorbesc de conflicte reale , nu de barci care ataca cargoboturi.
E o initiativa neserioasa ! Nimeni nu a studiat cu adevarat problemele militarilor in rezerva. Basescu le/a luat/o cu mult inainte si a crescut pensiile a 80 % dintre cadrele din rezerva si retragere. A scazut pensiile celor care au trecut in rezerva de pe catapulte. Adica din functii de sefi de birouri sau sectii pe care le/au ocupat timp foarte scurt, adica circa 6 luni. Sunt total impotriva legii lui, dar e mai corecta decat ce vor astia.
Aferim !

mos alecu spunea...

@Plano10 11 octombrie 2011, 16:08 :
"Daca peste doi ani se dubleaza punctul de pensie?" ...
Hai , nu ...:):)

mos alecu spunea...

@Anonim 11 octombrie 2011, 16:54 tupak amaru :
Puteti fi mai explicit in critica dvs . referitoare la pct.3 ?
Cit despre anularea anexei 1 ... s-ar justifica prin folosirea elementelor concrete din "memoriul original" ...

R. spunea...

mda, dl monac face parte din comitetul director al scmd, deci, scmd accepta pana la urma noua lege a pensiilor ?, pana la urma una din propuneri a fost acceptata prin legea 19, si impreuna cu cealalta propunere ar astupa niste gauri, sa se mearga pe principiul decat nimic ... macar astea sa fie rezolvate, dar, cum ramana cu "avantul razboinic al scmd", sau, pana la urma a fost, "mult zgomot pentru nimic !"

mos alecu spunea...

@micutzul 11 octombrie 2011, 17:33 :
In principiu sint de acord ...
Stati sa vedeti ce proiect de lege va face "grupul" stabilit la intrunirea aia a pnl-eilor ... Imaginati-va ce va iesi din mintea madamei MarEana Cimpeanu (care nu stie altceva decit "contributivitate") ... De altfel si Elena spune ca nici nu este vorba sa "se repete greselile L.164" (deci nu va fi o lege asemanatoare ... asemanatoare cu a tarilor cu traditie si demnitate in tratamentul aplicat fostilor lor militari)...
Pe altundeva cineva spune : "Vor fi numai specialisti in materie de drept, finante si tehnica legislativa " ... si sare ca ars cind i se sugereaza sa fie si specialisti in "militarie si viata de zi cu zi a militarilor" ... ce treaba au militarii , atunci cind este vorba despre destinul lor ?

PLANO10 spunea...

All
-Vedeti si cine semneaza initiativa... nu numai cine o redacteaza.
-Sunt modificari care urmaresc sa elimine scaderile de pensie pentru disponibilizati care nu lezeaza cu nimic interesele celor care le-au crescut pensiile prin recalculare/revizuire.
Fara completarea pe care am supus-o atentiei in primul comentariu, modificarea propusa i-ar avantaja pe disponibilizati doar pe termen scurt, nu si pe termen lung.

CEZAR spunea...

ASA,ASA,MICUTZULE -SI CAND VA SPUNEAM EU CA ASTIA E MAGARI.....
PE INFOM..... SUNT BANAT-PROBABIL LA ORDINUL LUI ELENA
SA LE FIE RUSINE -EU MA SIMT MANDRU PENTRU CA SE TEM DE CUVANTUL MEU,SALUTARE

Anonymous spunea...

nu vreau sa fac pe interesantul , sa speram ca nu se prinde coalitia PDL - UNPR .desi ma indoiesc . incep sa am indoieli si in privinta bunei credinte a unora dintre membri SCMD .
in luna iunie 2010 , un coleg , bine intentionat , facea o remarca pe tema legii 19/2010 .
PDL s-a prins , si a elaborat celebrul ordin comun ( oprea , blaga si maior ) . de aceea am repetat , de nenumarate ori , despre oprea , ca a avut o contributie importanta la scaderea pensiilor militare.
de aceea nu vreau sa dau idei dusmanilor nostri . am sesizat SCMD , la acea data , am fost ignorat , am atras atentia asupra anexei 1 , aceeasi indiferenta .
anexa 1 , a fost o capcana , de la bun inceput . lacomia si invidia sunt defecte umane vechi . pana la urma , s-a gasit un inteligent , sa muste momeala .
pe un alt blog , unde cineva ma facea prost , recomandam acelora sa calculeze ,inainte de a se arunca in propuneri .
in final , cel mai mare dusman al nostru este starea de provizorat , de continua revizuire a pensiilor noastre .
un alt lucru ciudat este implicarea SCMD in celebra discutie pe tema "pensiilor nesimtite ale magistratilor " . care-i logica ?
ciudat este si faptul ca , aceata propunere vine dupa un an de liniste , cu doua saptamani inaintea datei de 01 noiembrie .
ciuadata si minciuna privind sedinta din 04 10.2011 . va reamintesc se spunea ca abia s-a constituit un comitet de initiativa , ca nu s-a stabilit nimic ...
in privinta Memoriului personal , lamuriti-ma si pe mine . nu inteleg ? cum se face convertirea ?
ce date sunt in memoriul personal , al unui militar
( politist , militian , jandarm , pompier) ? ce date sunt , in memoriul persoanal , al unui lucrator al securitatii ( SRI )? nu am nimic cu ultimii dar , ce vina au primii ?
juristii SCMD , nu au vazut, pana acum , anomaliile din anexa 1 ?
ce afcem acum ? ne apucam din nou de revizuit ? pct. 3 , cred eu , este formulat parsiv (l-am citit de mai multe ori ) .
OG 1 , mentine un articol din HG 735/2010 , prin care s-a justificat taierea pensiilor.
face trimitere la dosarul personal al fiecarui militar .
tupak amaru

micutzul spunea...

@ CEZAR
Bai fratemeleu , aici toti sunt specialisti in orice. America nu mai este de mult tara tuturor posibilitatilor. Romania i/a luat/o inainte. Fiecare crede ca se pricepe . Specialistii sunt dati de o parte voit de manelistii politici. Politicienii nostri au treaba cu plimbatul pe bicicleta, cu crosul farfuriilor curate etc. De oamenii care creaza aceasta natiune ii doare in cotiera de la A 8.

Don Corleone spunea...

am incercat si eu sa postez pe infoM si sa-mi mai spun parerea despre elena inca o data,oare a cata oara? cu concluzia ;Va veti lamuri cu varf si indesat singuri singurei(elena isi urmareste propriul interes si pentru asta calca pe "cadavre")
Asta stie asta face nu are scrupule,n-o intereseaza decat propria persoana!!!
ei bine acest coment al meu a fost sters de pe infoM instantaneu.
Acum alta "belea"
plano 10 ma ameninta cu interzicera accesului!!
Zau "coane"planox??Uite de asta nu mai pot eu sa traiesc... de blogul tau. Ce m-as face eu in viata fara tine??Vai,vai ce dilema existentiala mi-ai creat.Cum se poate supravietui fara planox?
Oare e posibil????
Hai sa vad daca il stergi ca doar n-ar fi prima data(si mai ai tupeul sa vb de cenzura)
si de acu intretine-ti sandramaua cu elena!! ca si asa va iubiti pe interes.Doi golani in plus.
e plina tara de'alde voi
....si-un praz verde!!

Don Corleone spunea...

@planox
il mai tii minte pe tigri2??
A plecat si el si altii si uite asa ramai tu singur singurel cu viperele ca sa va "cantati" unul altuia ce va place.Ca adevarul sigur nu va place!!
s-a demonstrat!!

Don Corleone spunea...

..sa ma semnez pentru ultima oara pe acest blog.
"lunetistul din Timisoara"( de pe acoperis)
ce cretini pot fi unii!!

Plano10 spunea...

Ce-i Serbane, vorbesti de unul singur p-aci? Tu nu te uiti la meci?
Scrie mai omule de initiativele legislative, nu de persoane.
O tot tai ca nu stiu ce nu e bine, dar tu poti sa ai o idee, o contributie, cum ar trebui sa fie bine?
Nimic!
Doar Gica contra.

karadeniz spunea...

UNPR intenţionează formarea unei platforme civice de centru-stânga, împreună cu ONG-uri, asociaţii de pensionari, sindicate şi patronate. Îşi propun să intre în parlament cu minim 10%.

Declaraţia poate însemna că Oprea nu prea mai e sigur de succesurile PDL de anul viitor şi îşi pregăteşte varianta de a rămâne pe tancurile puterii şi cu alţi aliaţi decât PDL.
Participarea separată la alegeri îi poate aduce voturi din ambele tabere. Principalul sprijin va fi cel al militarilor activi ori în rezervă. Pensiile mărite, avansările, decoraţiile, funcţiile din organizaţiile UNPR vor atrage mulţi simpatizanţi. Probabil că vor susţine iniţiativa de modificare a OUG.1/2011 şi o chiar nouă lege a pensiilor militare pentru a nu îşi face duşmani pe cei câteva mii de pensionari militari cărora le scad pensiile după recalculare.
În mod cert pensiile militare vor fi tranşate definitiv abia prin 2013.

Plano10 spunea...

@Karadenitz
Militarii, daca ar vota toti cu izmenarii si caschetarii, nu le-ar putea asigura accesul in Parlament.
Dupa 2012, dupa ce toate deciziile de revizuire vor fi emise, va fi greu sa se mai schimbe ceva in modul de calcul al pensiilor.
Nici USL nu ar mai putea face ceva fara sa destabilizeze sistemul.

Anonymous spunea...

Plano, mi-ai interzis accesul?
Elena

Plano10 spunea...

Dupa cum vezi, nu!
Nici la spam nu ai nimic blocat.

Anonymous spunea...

OK, a fost o proba.
@Plano10
Daca ai amendamente, fii amabil si da-mi-le pe mail ca pot fi introduse la comisii.
@Tupak amaru
Nimic nu e "batut in cuie". E posibil ca dl. Monac sa nu fi vazut ceva ce dvs. vedeti. Va rog, daca aveti o propunere / amendament, trimiteti-o pe mail ca sa o pot promova la comisii. Poate fi o diferenta f. mare intre forma initiala si forma care iese in final. Oricum, aceast amendament la OUG 1, introdus in procedura de urgenta, e o incercare de a repara, pentru o perioda limitata, dezastrul produs unora dintre colegi de recalculare-revizuire.
@micutzul
Legea aia a ta, care a fost si a mea, spre bucuria lui Cesar, nu mai e! Amendamente la OUG 1 nu inseamna noua lege. E doar o rezolvare a situatiei pana la aparitia noii legi. Dar fiecare intelege cat poate, asta e! Si daca tot esti tu specialist, ia pune manuta si trimite niste propuneri - cum vezi tu rezolvata situatia?
@mos alecu
Am vazut ca aveti ceva potential pentru a paticipa la redactarea unui proiect de lege pentru pensionari militari. Va bagati, sau aveti de gand sa stati pe margine si sa carcotiti?
@Cezar
Fugi de-aici! Frica de tine! Cui si de ce?
@Don Corleone
-
@Karadeniz
Dupa evenimentul din mai 2011, de la C. Deputatilor, nu pot sa cred ceea ce spuneti. Nu imi pot da seama care a fost pretul acelei tradari... Noi am fost o moneda de schimb pentru ceva. Se vorbea de fct de ministru la munca, dar n-a fost asta.
@Plano
Sa nu ii interzici accesul lui Don Corleone. Lasa-l sa ma injure pe unde poate. Nu e adevarat ca i-au facut nu stiu ce cei de pe InfoMondo.
Si, oricum, chiar nu ma afecteaza deloc. Tu ma vezi pe mine sa il injur sau sa ii zic ceva de rau?
ELENA

micutzul spunea...

@ ELENA
Asculta mai fetito. Daca esti tu cu adevarat, nu ai decat sa postezi ceea ce ti/am trimis ca propunere pentru modificare statutului SCMD. Asta o data. A doua oara , daca esti tu cu adevarat si spui asa ceva, atunci eu iti spun ca eu sunt cu adevarat specialist , cu carnet de specialist nu ca altii. Am observat ca de ceva timp , daca esti tu aceea , te cam dai lovita in aripa, in emailuri si in telefoane. Am sperat ca stau de vorba cu oameni integri, cu oameni care fac orice pentru demnitatea lor nu pentru avutia lor. Daca sunt prea dur si daca tu esti cea care a postat cuvintele mizerabile , ma doare in cot , sau in cotiera de la A8.
Daca nu esti tu cea care a postat, imi cer scuze. Tu imi cunosti emailul si poti sa/mi scrii, imi cunosti telefonul si poti sa ma suni. Daca esti tradatoare nu o vei face ?
Aferim.
@ Plano
Vezi ca incepi sa te joci cu cercuri periculoase. Cand eram mic, ma bagam in cauciuc si prietenii imi faceau vant la vale. Niciodata nu stiam unde ma voi opri. Totdeauna am ajuns unde cunosteam pe cineva. Tu te incumeti ?
,, Nu iti subestima adversarul niciodata !,,

Plano10 spunea...

@micutzule
In ce esti specialist omule de iti permiti un asemenea mod de adresare?
Te stiam mai respectos!
Care ar fi cercurile periculoase? N-am provocat nimic decat o discutie legata de o initiativa legislativa.

Anonymous spunea...

@micutzul
Cred ca nu te simti prea bine.
Ce am eu cu statutul SCMD? Modifica-l! N-ai decat!
Nu pot vorbi la tf in intervalul 8-17,30, ca sunt la munca. Suna-ma dupa! De ce sa sun eu, daca vrei sa vorbesti tu?
Si DA, am probleme foarte grave cu mama, ce vrei sa le spun pe bloguri?
Nu stiu la ce cuvinte mizerabile te referi, oricum nu vorbesc mai mizerabil decat tine.
Vorbim, maine, eventual, cand sper sa te simti mai bine. Si suna cel care vrea sa vorbeasca, nu invers. CLAR?
ELENA

micutzul spunea...

@ Plano
Omule, eu pe Elena o cunosc cu totul altfel, nu asa ca in ultima asa zisa postare a ei. Si sper sincer sa nu fie ea. Am luptat din tot sufletul si cu crezare pentru statutul nostru, chiar cu riscuri pentru familia mea. Altii, se indoaie la prima suflare a vantului de toamna. Nu e nici o problema, fiindca vine iarna grea. dar daca ei cred ca asa se rezolva lucrurile si se pastreaza legaturi, imi pare rau . Si sunt specialist. vrei, sau nu vrei. Cu stampila si semnatura.
Elena sa stii ca mi/am luat medicamentele si ma simt minunat , dar nu te recunosc. Noapte buna !

micutzul spunea...

@ Plano
Totusi nu inteleg cum iti permiti sa ma intrebi de ce folosesc asemenea limbaj . Am suparat pe cineva ? Am injurat pe cineva ? Am deranjat pe cineva ? Nu e nici o problema, nu trebuie sa ma blochezi, pot singur sa nu mai postez. Dragoste cu forta...
Ceea ce am postat este in limba romana, ortografic si mizerabil gramatical. Dar e cinstit !
Nu vrei sa continuam, spune tata ce te doare ! Nu trebuie sa o dam pe cotite. Daca nu fac bine la imagine, spune pe sleau. Ca vorba cuiva, vad ca multi cam dispar. De pe bloguri. De, lucreaza in politic , acum !

Plano10 spunea...

@micutzul

Fii mai explicit, ce vrei sa spui cand zici ca am inceput sa ma joc cu cercuri periculoase.
Cine sunt adversarii mei?

Anonymous spunea...

Bei Micuţule aia de-a postat mai sus nu-i Elena noastră din Troia e Elena Udrea!

CEZAR spunea...

La ,,cuantumul" ce a rasarit,
Din hotii si calcul smecherit
I-o cale atat de luunga...
Ca pana si lui Elena-i este greu ...ca sa ajunga!
A fost Honor,a fost si Patria....urmeaza!!!

mos alecu spunea...

@Anonim 11 octombrie 2011, 23:14 ELENA :
La intrebarea (terminata cu aciditate ...) : "Va bagati...?" .
De ce nu ?
Dar , fara posibilitatea de a participa la sedinte , intruniri , consfatuiri ...
Comunicarea ... pe unde , si cum se poate ... in spiritul "transparentei" , pentru ca , precis , vor aparea si alti "contributori" ...
Sa-mi organizez putin ideile ( intr-un cap de pensionar , acestea umbla "brambura" , amestecate cu "de toate pentru toti")... si ... la treaba !

Anonymous spunea...

La cei 80% carora le-a crescut pensia, marea lor majoritate au cresterea cuprinsa intre 0 lei si 100 lei. In general un procent nu spune absolut nimic. Statisticile sunt precum costumele de baie: iti arata ce stie toata lumea si iti ascund ceea ce ai fi vrut sa afli. Dar, se stie ca orice minciuna ascunde un adevar. Totul este o minciuna. E greu sa afli adevarul... in aceste vremuri.

CEZAR spunea...

@MOS Aleccu-sa nu uiti ABACUL vere, ca fara el Kaput!!

mos alecu spunea...

@Anonim 12 octombrie 2011, 12:10 :
Vedeti ca veti primi critici pentru procentul de numai 80% ... valoarea vehiculata este de peste 92% ...

La majoritatea celor carora le-a crescut pensia , cresterea se datoreaza luarii in consideratie a conditiilor (grupelor) de munca ... Multi aveau trimise datele necesare la DFC (dar nu li finalizase majorarea corespunzatoare a pensiilor calculate conf. L.164/2001) , iar pentru ceilalti au fost trimise de catre CMJ-uri (cu maxima operativitate si urgenta) , elementele necesare ... Altfel spus ... ei se bucura , acum , de marirea pensiilor ... dar au pierdut (pentru o perioada de 3 ani , maririle la care aveau dreptul si conf. L.164 ...

mos alecu spunea...

@Anonim 11 octombrie 2011, 23:14 ELENA :
Pentru ca orice drum , oricit de lung , incepe cu un pas ... dar si pentru ca orice lucru cautat va fi gasit , in suta la suta din cazuri , numai in ultimul loc in care va fi cautat ... trebuie sa pornim de undeva ...
Propun sa pornim de la ideea ca tratamentul aplicat militarilor in activitate si celor in rezerva/retragere (pensionari) , din tara noastra , trebuie sa fie similar cu cel existent in tarile in compania carora se gaseste tara noastra in prezent ... Acest lucru inseamna si legi ale salarizarii si ale pensiilor specifice , adaptate cerintelor deosebite care sint puse in sarcina acestora .
(va continua)

CEZAR spunea...

@Mos A.-ai dreptate. Cu acestia cu tot, procentul urca spre 90%.Abacul ti-a dat val. aproximativ corecta!!!

mos alecu spunea...

@Anonim 11 octombrie 2011, 23:14 ELENA :
(continuare)
In domeniul salarizarii personalului in activitate se poate spune ca sublinierea specificitatii activitatii militarilor a fost realizata , prin includerea in corpul legilor salarizarii unitare (atit in cea valabila pentru 2010 , cit si in cea valabila in 2011) a tuturor reglementarilor anterioare , pe baza carora se facea retribuirea personalului militar .... Acele reglementari fusesera intocmite avindu-se in vedere si experienta/cerintele aliatilor nostri .
Sigur , se pot contesta unele raporturi intre coeficientii de ierarhizare a functiilor , dar , principial , problema este rezolvata ...
(va continua)

Plano10 spunea...

@mos alecu
82% din pensii au crescut la MAI!

mos alecu spunea...

@Anonim 11 octombrie 2011, 23:14 ELENA :
(continuare)
Venind la problema pensionarilor militari , cred ca trebuie aratat ca L.164/2001 fusese intocmita tocmai pe baza experientei/cerintelor statelor despre care spunem ca sint aliatii nostri .
Si , ca o ultima "aliniere" la cerintele UE si ale lumii civilizate , s-a inclus in lege si egalizarea virstelor si vechimilor in seviciu intre femei si barbati .
Cred ca structura si prevederile L.164/2001 pot/trebuie sa fie avute in vedere , daca se doreste realizarea unei legi a pensiilor militare de stat conforma cu experienta/sistemul corespunzator existente in statele in rindul carora ne place/trebuie sa intram .
(va continua)

Anonymous spunea...

Plano, daca ai reusit sa atragi atentia Elenei Udrea, bravo tie. Daca e doar o cacialma, nasol. :(

Julia

mos alecu spunea...

@Anonim 11 octombrie 2011, 23:14 ELENA :
(continuare)
Analizind efectele L.164/2001 se va observa aparitia unor nemultumiri cauzate de :
-presupuse inaintari preferentiale in grad/promovari in functie , cu putin timp inainte de iesirea la pensie . Acestea ar fi generat coeficienti de ierarhizare a gradului si/sau a functiei mai mari , cumulate cu indemnizatia de comanda aferenta ; in final o marire a bazei de calcul a pensiilor .
-presupuse retrogradari discretionare in functie , cumulate cu "radierea"indemnizatiei de comanda (eventual si a soldei de merit) . Acestea generind diminuari ale bazei de calcul a pensiilor .
-efectele procesului de restructurare a armatei , materializate in mutari pe functii inferioare , fara indemnizatie de comanda si pierderea si a soldei de merit . Toate aceste generind baze de calcul mai mici pentru stabilirea pensiilor .
-neluarea in considerare a sporurilor specifice unor categorii de personal (aviatie , marina , scafandri , etc.) .
-inexistenta unor sporuri (solda de merit si indemnizatia de dispozitiv) la data pensionarii . De acest element , probabil ca putini si-au dat seama (facind "tapaj" pe idee) ... dar el este real , si a generat pensii mai mici la rezervisti care ar fi meritat acele sporuri in perioada de activitate .
(va continua)

mos alecu spunea...

@Anonim 11 octombrie 2011, 23:14 ELENA :
(continuare)
Mai trebuie avut in vedere , ca factor "stresant" in privinta calcularii/recalcularii pensiilor (in sistemul L.164/2001) si a unei "periodizari" in ceea ce priveste activitatea pensionarilor militari :
-perioada pina la 01.04.01 pentru care nu s-au manifestat (poate si datorita lipsei de interes generate de virsta inaintata) nemultumiri legate de presupuse inaintari/retrogradari preferentiale/discretionare in grad si functie ... cu o "subperioada" :
- pina la data (nu-mi aduc aminte cu precizie cind au fost "inventate") cind au aparut solda de merit si indemnizatia de dispozitiv (nici asupra acestor elemente nu au aparut nemultumiri ... probabil tot din cauza de mai sus...)
-perioada intre 01.04.01 si 31.12.09 (cind s-a schimbat sistemul de salarizare) ... perioada cu cele mai multe suspiciuni de inaintari/retrogradari preferentiale/discretionare ; deasemeni si perioada cu cele mai multe efecte "negative" ale disponibilizarilor
(va continua)

mos alecu spunea...

@Anonim 11 octombrie 2011, 23:14 ELENA :
(continuare)
-perioada dupa 31.12.09 pina la 01.01.11 (intrarea in vigoare a L.263/2010 privind sistemul unitar de pensii) . In aceasta perioada s-a produs si schimbarea sistemului de salarizare (in esenta : disparitia soldei de merit si a indemnizatiei de dispozitiv ... care s-au inclus in solda de functie a celor care le aveau la data de 31.12.09) . Daca s-ar fi mentinut L.164/2001 ... si pentru aceasta perioada ar fi aparut "circoteli" , deoarece s-au mentinut acele sporuri (in mod automat) la persoane care , posibil , nu le-ar mai fi meritat ...
(va continua)

Anonymous spunea...

http://www.capital.ro/uploads/pics/0-46458-proiectlegepensii.pdf
art. 175 (5)

mos alecu spunea...

@Anonim 11 octombrie 2011, 23:14 ELENA :
(continuare)
O alta problema care trebuie rezolvata (printr-o eventuala alta lege a pensiilor militare de stat) ar fi aceea pina unde "se intinde" pensia calculata/recalculata ? Pina la , sau poate depasi baza de calcul (solda din ultima/ultimele luni de activitate) ?
Eu inclin sa optez ca pensia sa nu poata depasi baza de calcul (solda din ultima luna de activitate) .
Daca este "pina la..." este probabil sa nu poata fi fructificate (in totalitate) vechimile in serviciu ale celor care au lucrat in conditii/grupe de munca superioare (cu procente mari de adaos la vechimea in serviciu) , precum si a celor care au beneficiat de sporuri (nepermanente) specifice unor categorii de personal ...
Chestiunea sporurilor "nepermanente" specifice acelor categorii de personal cred ca poate fi rezolvata prin stabilirea unor procente (fractiuni de procente) care sa majoreze baza de calcul in functie de tipul sporului si durata primirii lui in perioada de activitate .
Chestiunea vechimii in serviciu (virtuale) datorata conditiilor de munca ar putea fi rezolvata prin fructificarea ei , in completarea pensiei , pina la nivelul egalitatii (pensiei) cu baza de calcul obtinute prin valorificarea sporurilor nepermanente
(va continua).

mos alecu spunea...

@Anonim 12 octombrie 2011, 18:29 :
Presupunind ca sinteti venit/revenit recent in Romania , trebuie sa stiti ca situatia s-a schimbat din ian . 2010 (sintem , totusi , in 12.10.11) ... asa ca va propun sa cititi (spre documentare si actualizarea cunostintelor) : "//www.dsclex.ro/legislatie/2010/decembrie2010/mo2010_852.htm#l263"

mos alecu spunea...

@Anonim 12 octombrie 2011, 18:29 :
Presupunind (iarasi) ca sugerati o modificare a OG 1/2011 va intreb daca sinteti sigur ca doriti sa ramineti "legat" de valoarea punctului de pensie ?
Mai retineti ca (in ideea valorii punctului de pensie) ca OG 1/2011 se refera la data de 01.01.2011 . Adica numarul de puncte de pensie vi se va fi stabilit in functie de pensia de la 31.12.10 (aia calculata conform L.164/2001) ... adica fara marirea pe care , probabil , vi-o imaginati in baza re... re... re... fostelor pensii militare de stat .

CEZAR spunea...

Mos Alecu-efortul matale-i inutil!Principiul contributivitatii este cel mai corect,reflecta cel mai bine parcursul prof.-financiar al unui cadru militar!
Nu isi va mai permite -indraznii nimeni(forta politica) sa-l nesocoteasca fara sa nu dea seama in fata poporului!!
Daca se mai discuta ceva de imbunatatiri- AICI trebuie umblat!
PS. Stii matale ca eu am dreptate ..asa ca fara contre..!!

Plano10 spunea...

@Cezar
Principiul contributivitatii este o fictiune in Legea 119/2010.
Este o realitate abia pentru militarii care vor iesi la pensie peste 15-20 de ani, pe Legea 263/2010.

mos alecu spunea...

@Anonim 11 octombrie 2011, 23:14 ELENA :
(continuare)
Problema procentajelor folosite in L.164/2001 ... Aceste procentaje au reusit (chiar in situatia majorarii lor datorita conditiilor/grupelor de munca , sau datorita fructificarii contributiei la fondul pentru pensia suplimentara - pentru cei pensionati ininte de 01.04.01) , deci aceste procentaje au reusit sa mentina diferentierea intre un pensionar si un militar in activitate (la grade egale) , precum si intre grade diferite intre pensionari (problematica statuata , avuta in atentie si realizata in practica , fara intrerupere de la Cuza - Voda , pina la 01.01.2011 ) .
Pentru categoriile de personal care au beneficiat (in perioada de activitate) de acele sporuri "nepermanente" specifice (care , am sugerat , ar urma sa fie incluse in baza de calcul) comparatia pensionar/militar in activitate (de grade egale) si pensionar/pensionar (de grade diferite) ... cred ca este corect sa fie facuta (comparatia) in cadrul aceleeasi categorii de personal (pilot-pilot , scafandru-scafandru , etc.)
(va continua).

CEZAR spunea...

@Plano -Nici vorba de fictiune! Contributia ne-a fost oprita automat din salariu!Angajat. nostru a fost ROMANIA fac schemuta -ipotetic:salariul- 110lei:la mine ajungea 100
2. Ce ai prop. Plano ? Noi pe 164(ptiu drace) si altii peste 15-20 ani pe Contr.?.

mos alecu spunea...

@Anonim 11 octombrie 2011, 23:14 ELENA :
(continuare)
Relatia "pensie rezervist" - "solda militarului in activitate" , stabilita de L.164/2001 (si preluata de la altii "mai destepti") nu cred ca poate fi contestata ... macar si datorita faptului ca este aplicata de cei pe care i-am numit mai sus ... "mai destepti" .
(va continua).

CEZAR spunea...

CINE PUNE PARIU CU MINE CA M.A.face munca inutila??

mos alecu spunea...

@Anonim 11 octombrie 2011, 23:14 ELENA :
(continuare)
Intrind in "maruntaiele" L.164/2001 ... iata care erau elementele care se aveau in vedere la stabilirea bazei de calcul a pensiei ... (acele elemente care au provocat cele mai multe discutii privind posibilitatea "manipularii" lor in sensul determinarii cresterii/scaderii pensiei , normal meritate , pentru un viitor pensionar :
-solda de grad
-solda de functie
-solda de merit
-indemnizatia de comanda (unde era cazul)
-gradatii (vechimea)
-indemnizatia de dispozitiv
Solda de merit si indemnizatia de dispozitiv (introduse in anul ...?) au disparut prin noua (noile) lege unica a salarizarii ... deci nu vor mai aparea nici in bazele de calcul ale viitorilor pensionari , si nici in actualizarile pensiilor vechilor pensionari . Cu aceasta ocazie s-a eliminat si un motiv de nemultumire ...
(va continua).

mos alecu spunea...

@CEZAR 12 octombrie 2011, 20:25 :
Desi nu cred ca esti in stare sa "procesezi" o problema asa de usoara ... totusi te intreb : Tu , cind terminai de sapat locasul individual de tragere (nu cred ca ai trecut de nivelul de instruire a 'soldatului in aparare') , si ti se comanda "Salt , inainte" ... facusei munca inutila ?

Anonymous spunea...

@mos alecu
As vrea ca toate cele de mai sus sa mi le dati pe mail. Se poate?
Elena

mos alecu spunea...

@Anonim 12 octombrie 2011, 21:20 Elena :
Se poate ... dar ... mai este ...

Anonymous spunea...

@ mos alecu,
Din toata pledoaria facuta in sustinerea unei legi abrogate retin din succesiunea de comentarii doar comentul de la orele 17:26. In sfarsit dai dovada de obiectivitate si enumeri cateva din cauzele care au generat prejudicii financiare majoritatii pensionarilor militari. In concluzie retin faptul ca desi cunosti foarte bine fenomenul pensiilor smecherite (pe fosta lege 164) acum cauti cu disperare solutii pentru a mai salva cate ceva pe ultima suta de metri.Nu stiu cat de bagat in seama vei /veti fi dar daca ar fi sa respectam unul dintre principiile democratiei (atat de dragi amfitrionului nostru) iti reamintesc faptul ca minoritatea se supune majoritatii.Ce parere ai de procentele vehiculate … 92 % - pensii cresc / 8% - scad. Eu cred ca alea 8% sunt alea smecherite si NU este normal sa ramana in cuantumul actual.

Anonymous spunea...

@ Elena,
Daca in calitatea pe care ai avut-o (de membru CD al SCMD) nu ai cunoscut problemele puse in discutie de mos alecu este destul de neplacut.Daca tu nu ai cunoscut aceste probleme care au afectat foarte multi pensionari militari sunt sigur ca Dogaru si ceilalti membrii din conducerea sindicatului nici atat.In atare situatie n-ar trebui sa va mire sustinerea nesemnificativa pe care o aveti in randul fostelor cadre militare.
acelasi anonim de la orele 21:30,
ps postez ca anonim deoarece din motive independente de mine nu ma pot loga.

PLANO10 spunea...

@mos alecu
Solda de merit si indemnizatia de comanda au fost introduse in baza de calcul, dar numai daca erau avute la data trecerii inrezerva, prin HG 691/ 05 05 2004.
Privilegiu pentru sefimea care a iesit la pensie dupa 2004.

@anonim 21,30( te spun cine esti?) Stai linistit!

In amendamentele mele, din articol, am pus o limita superioara a cuantumului ramas in plata.Eu am zis 8000 lei. Tu cat propui?

mos alecu spunea...

@Anonim 12 octombrie 2011, 21:30 :
Legat de cei 92(???)% ...
Prin 2009 cineva de la DFC "se plingea" ca mai au vreo 20.000 cereri de recalculare a pensiilor (pentru luarea in calcule a conditiilor/grupelor de munca) ... din lipsa de personal . Deasemeni trebuie avut in vedere ca alte (multe) zeci de mii de pensionari nici n-au stiut ca trebuie sa ceara de la CMJ , si sa trimita la DFC , elementele referitoare la functiile avute in perioada de activitate , functii care le dadeau sporuri de vechime ... Deci tuturor acestor pensionari trebuia sa le fie majorate pensiile (pe L.164) ... si nu li s-au majorat (pierzind acea majorare pentru o perioada de 3 ani) .
Daca ar fi primit acea majorare inainte de re... re...re... , noua pensie nu ar mai fi aparut ca fiind crescuta fata de vechea pensie ...
Asa ca ... revizuiti procentul ... eventual cereti-va drepturile care nu vi s-au acordat la timp .

mos alecu spunea...

@PLANO10 12 octombrie 2011, 21:59 :
In cele spuse de mine ma refeream la faptul ca nu stiu cind au fost "inventate" acele sporuri ...
Includerea in baza de calcul s-a facut pentru toti pensionarii ... nu numai pentru cei iesiti dupa 2004 ...

Anonymous spunea...

@ Plano 10,
Stiu ca stii cine sunt. Accesez zilnic blogul(evident in limita timpului pe care il am la dispozitie).In ultimele doua -trei luni nu am mai postat fiind pur si simplu indispus (ca sa nu zic altfel ) de toata nebunia asta generata de disputele pe tema pensiilor militare.Dupa cum am mai precizat(inclusiv la tine pe blog)NU sunt nici macar simpatizant al actualei puteri politice.Mi-a placut ca mos alecu recunoaste intr-un final faptul ca L 164 a generat si nemultumiri multora dintre noi.Din fericire pentru mine pensia nu este singura sursa de venit.Singurul lucru bun pe care l-am remarcat in actuala lege este cel legat de posibilitatea valorificarii imediate a perioadelor lucrate ulterior pensionarii.Acest aspect ar trebui avut in vedere ca propunere pentru orice proiect se va initia.
Cat despre cuantumul de 8000 pe care il propui in amendament,in opinia mea e cam mare.
O seara buna,
Nikk

Plano10 spunea...

@nikk
Nu se va lega nimeni de dispozitiile de recalculare pentru stagiile ulterioare.
Am zis cifra aceea pentru ca, uitandu-ma pe tabelul cu revizuirile, la 50 de pensii intalnesti 5-7 care depasesc 8000 lei.

Anonymous spunea...

@ mos alecu,
Fii linistit.Nu sunt chiar atat de novice precum par.Personal mi-am recuperat la timp toate drepturile pe legea 164( mai putin solda de merit si indemnizatia de comanda ,elemente de care nu am beneficiat in ultimele trei luni de activitate dar pe care le-am avut in majoritatea timpului ca ofiter activ / evident de la data acordarii acestor drepturi).Si ca sa fiu si mai precis am recuperat si aceste pierderi prin aplicarea noii legislatii.Sumele aferente acestor sporuri se regasesc in componenta soldelor lunare ce au stat la baza determinarii punctajelor anuale .
Crede-ma ,nu esti singurul care cunosti atat vechea cat si noua legislatie in domeniul pensiilor.
In ceea ce priveste cei 92%...,ai dreptate..,dar procentul e procent.
O seara buna si spor la lucru.Indiferent ce crezi despre mine eu am incredere in capacitatea ta de a contribui decisiv la imbunatatirea cadrului legislativ vizavi de pensiile fostilor militari.

Anonymous spunea...

@ mos alecu,
scuze,am uitat sa ma semnez.
Nikk

micutzul spunea...

Mos Alecu regret sincer ca pici in plasa ! Noi am facut propuneri inzecit mai multe si mai bune. Ne/a bagat in seama nimeni,sau mai bine spus ne/au trimis in...
Inclusiv anumite structuri ale rezervistilor sunt create de ei in defavoarea noastra. Daca esti fraier si mai trimiti propuneri te rog din suflet sa precizezi ca sunt in nume propriu. Te vasd deosebit de prolific, dar te rog sa iei in calcul statutul profesional al militarilor de cariera.
Se spune ca in primele doua saptamani de razboi mor 80 % dintre militari. Acestia sunt cei expusi voit sau cei nepregatiti. Ceilalti 20% pot , da , POT muri in urmatorii 4 ani. Asta fara ANM.

mos alecu spunea...

@Anonim 12 octombrie 2011, 23:07 :
Nu inteleg de ce nu as fi linistit in ceea ce te priveste ?!?
Inseamna ca faci parte din cei 10 - 15 mii de pensionari care au stiut ca trebuie sa se adreseze la CMJ pentru a primi datele necesare , si carora (spre norocul lor) li s-a si calculat majorarea cuvenita . Ceilalti ... dumnezeu cu mila ... li s-au "fructificat" , abia acum , perioadele respective ... si ei au impresia ca majorarea este datorata aplicarii noului sistem de calcul . Nici unul (sau doar foarte , foarte putini stiu ca au fost "vaduviti" de acea majorare pentru perioada 01.01.08 - 31.12.10 ... si ca majorarea de acum nu ar mai fi aparut ...
Esti de acord (asa inteleg) cu faptul ca o majorare a pensiilor (datorata noului sistem) s-a produs la un procent sub 92% ... eu as risca sa spun ca ar trebui inversate procentele prezentate ...

mos alecu spunea...

@micutzul 12 octombrie 2011, 23:23 :
Ca sint , sau nu , fraier ... este o problema relativa ...
Nu inteleg de ce esti , tu , fraier ... si te cobori la nivelul 'fraierilor' ?
Si , fraier fiind , n-am inteles problema cu "statutul profesional al militarilor de cariera" ...

CEZAR spunea...

@Mos ALecu- ziceau unii pe aici ca mata esti paralel cu armata!! Da de unde -Cunosti! auzi -locasul individual de tragere!!!Bravo!
PS. Ce zici ,intre noi asa-Elena sau Dogaru-or avea habar si mai ales or fi,,construit" unul la viata lor militara?!!

mos alecu spunea...

@Anonim 12 octombrie 2011, 23:07 :
La comentariul de la 13.10 08.16 : corectez ... "faci parte din cei 20-25 de mii de ..."

mos alecu spunea...

@mos alecu 13 octombrie 2011, 08:57 :
Asa-i cind te "streseaza" unii ...
Deci : cereri (pentru "fructificarea" perioadelor muncite in conditii de munca deosebite de cele normale) au depus 20-25 de mii de pensionari , si au fot rezolvate 10 - 15 mii dintre ele ...

mos alecu spunea...

@CEZAR 13 octombrie 2011, 08:55 :
"Alunecarea" pe linga raspunsul la intrebarea primita , si redirectionarea discutiei spre "alte zari" ... erau specialitatea altcuiva ... Acum le folosesti si tu ?

Anonymous spunea...

http://www.presamil.ro/OM/2010/16/Ziar%2016.pdf

,,Pentru Armata, o lege strâmba este mai grea decât un razboi drept.
Prin urmare, nu pot fi de acord cu nicio masura care duce la scaderea
pensiilor militarilor si ale celor din sistemul de siguranta nationala.
România nu are voie sa dea din ce în ce mai putin celor care dau
totul, inclusiv propria viata, pentru tara. Tocmai din acest motiv nu
putem fi de acord cu prevederi care duc la inechitati prin tratarea
asemanatoare a unor categorii socio-profesionale care nu sunt deloc
în situatii asemanatoare…

România este una din tarile NATO cu cele mai mici pensii si solde
acordate militarilor…

De exemplu, recalcularea pensiilor militare aflate în plata ar
presupune o perioada de 15 ani pentru consultarea statelor de plata
aflate în diferite arhive în tara, o spun specialistii. Mai mult, aplicarea
noii legi ar însemna pentru institutiile din cadrul sistemului de aparare,
ordine publica si siguranta nationala un efort bugetar suplimentar de
aproximativ 2,5 miliarde de lei numai pentru anul 2011…

Ca membru al Guvernului sunt perfect constient de constrângerile
bugetare pe care le avem în aceasta perioada de criza.”

DE CE NU S-A DORIT ca trecerea de la L 164/2001 la noul sistem, pe puncte(L 263/2010), sa se faca pe baza prevederilor art. 175 (5)din proiectul ...
http://www.capital.ro/uploads/pics/0-46458-proiectlegepensii.pdf


<>,

...CARE ar fi presupus:
- cheltuieli cu ,,recalcularea" = 0 (zero);
- timp necesar pentru recalculare = 5 minute;
- efort bugetar suplimentar pentru plata pensiilor, in urma recalcularii, - 0(zero), fata de aprox. 80 milioane euro anual, doar pt. pensiile din MApN

Anonymous spunea...

http://www.capital.ro/uploads/pics/0-46458-proiectlegepensii.pdf


Varianta proiect Lege sistem unitar de pensii
Proiect ianuarie 2010

Art. 175. - (1) Pensiile prevăzute la art. 173 lit. c)-i) se recalculează prin determinarea
punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, utilizind algoritmul de calcul prevăzut de
prezenta lege considerindu-se indeplinite condiŃiile de deschidere a dreptului pentru fiecare categorie de pensie.
(2) ホn termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi se elaborează metodologia de
recalculare a pensiilor prevăzută la alin. (1), care se aprobă prin hotăr穩e a Guvernului.
(3) Recalcularea pensiilor prevăzută la alin. (1) se desfăsoară intr-o perioadă de 2 luni, de la
data intrării in vigoare a hotăr穩ii Guvernului prevăzută la alin. (2).
(4) Cuantumul pensiilor recalculate, conform prevederilor alin. (1) – alin. (3) se stabileste in
baza punctajului mediu anual, determinat conform prevederilor prezentei legi si se plăteste incepind
cu luna următoare incheierii procesului de recalculare.

(5) La data intrării in vigoare a prezentei legi pentru pensiile prevăzute la art.173 lit. a) si b),punctajul mediu anual se determină prin raportarea cuantumului pensiei stabilite conform legislatiei anterioare la valoarea unui punct de pensie in vigoare la această dată.

Art. 173. – La data publicării prezentei legi in Monitorul Oficial al Rominiei, următoarele
categorii de pensii stabilite pe baza legislaŃiei anterioare, devin pensii in intelesul prezentei legi:
a) pensiile militare de stat;
b) pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul adminstratiei penitenciarelor;

Anonymous spunea...

@ mos alecu ,
argumentele legislative si detaliile tehnice au deranjat intotdeauna ... pe unii .
pentru ca acestea "deschid mintea oamenilor " . prezentati punctele dumneavostra de vedere , sunt convins ca , cei mai multi ,apreciaza efortul dumneavoastra
intr-o privinta au si ei dreptate : in tara condusa de sefii lor , singurul lucru in zadar a devenit munca
tupak amaru

mos alecu spunea...

@Anonim 13 octombrie 2011, 09:53 :
Concluziile dvs. ar parea a fi corecte ...Dar acel model de rezolvare (cu raminerea la valoarea pensiilor de la 31.12.10) presupunea ca si viitorilor pensionari militari sa li se stabileasca punctajul ...CUM ???

mos alecu spunea...

@Anonim 13 octombrie 2011, 09:53 :
Ca sa nu mai spunem ca , in timp , pensionarii ar fi aflat ca nu li s-au luat in considerare perioadele de timp muncite in conditii deosebite de cele normale ...
Si ar fi trebuit sa le fie luate in considerare ; si le-ar fi crescut pensiile ; si nu mai era nici un fel de "afacere" , legat de spusele cu efortul bugetar = zero .
Repet ... cresterea , datorata perioadelor lucrate in conditii de munca deosebite de cele normale , trebuia sa le fi fost acordata inca de la data de 01.01.08 ...

PLANO10 spunea...

@mos alecu
Incuietoare intrebare pui!
Pe toti sa-i afecteze numai pe noi sa nu ne deranjeze... par sa spuna cei care dupa 2004, Hg 691, si-au planificat iesirea la pensie.
Ai si nu prea ai dreptate cu cresterea numai datorita aplicarii sporurilor pentru conditii de munca.
Am situatii in studiu, de la MAI, unde sporurile pentru conditii s-au aplicat inca din 2003 si acum se prefigureaza din nou crestere dupa revizuire.

mos alecu spunea...

@PLANO10 13 octombrie 2011, 11:00 :
Nu inteleg : "Pe toti sa-i afecteze numai pe noi sa nu ne deranjeze... par sa spuna cei care dupa 2004, Hg 691, si-au planificat iesirea la pensie." .
Legat de crestere ... nu am spus ca NUMAI DATORITA ...
Am spus ca la multi (eu cred ca la o mare majoritate) a crescut pensia din acel motiv ...

Plano10 spunea...

@@mos alecu
Cum n-ai inteles?
Prindem o functie babana, ne tragem un salariu de merit si ...hai cu cererea de pensie... ca luam si ...cum le zice...despagubiri.. Nu!....
Odata castigata pensia, nu suntem impotriva sa fie transformata in puncte, dar ale noastre sa fie impartite la valoarea punctului de pensie. Ceilalti, pe 263, principiul contributivitatii lui Boc, baieti!

CEZAR spunea...

@ EI DAAA M.A.-NU INTELEGE!! Pai atunci de ce nu iei o pauza? Oricum ce faci acum este tardivv! Nu intelegi??

CEZAR spunea...

Aferim don Plano-si inca odata se dovedeste ca fiecare vede adevarul universal valabil..doar prin prisma interesului marunt personal!!!!

Anonymous spunea...

anonim de la 9 53. dupa propunerea ta esti sigur din cei 8 % carora le-a scazut !!!! o propunere mai dezastruoasa decat l 263 !!!! esti cazut in cap ? tu nu gandesti ce zic cei 92 % carora le-a crescut ?

Anonymous spunea...

!!!!!!! scuze ca nu m-am semnat . tulceanul .

mos alecu spunea...

@Plano10 13 octombrie 2011, 11:28 :
Este cam(ca sa nu spun cezaristic) generalizanta afirmatia ... pe care vad ca o sustii cu atita fermitate si , subinteles , cunoastere profunda a subiectului ...
Solda de merit nu se putea "trage" oricind ... fiind stabilite o singura data , pentru un an calendaristic ... Despre "functie babana" ... posibil , dar nu cred ca s-a facut cu acea tenta generalista pe care o adopti ... Ca sa nu mai spunem ca "functiile babane" erau (sint , si vor fi) in nomenclatura esaloanelor foarte inalte ale conducerii armatei (unele dintre ele ... chiar mai sus) ...

mos alecu spunea...

@Anonim 13 octombrie 2011, 14:11 :
Nu vreau sa ma substitui celui caruia i s-a adresat comantariul ...
Cei 92% (??) ar fi aflat ca nu le sint luate in considerare perioadele lucrate in conditii de munca diferite de cele normale ... si s-ar fi reglementat situatia ... Este posibilitatea ca cei aratati sa nu fi aflat chestia aratata ... asa cum nu au aflat-o nici atunci cind ar fi trebuit sa beneficieze de ea pe L.164/2001 ...

Anonymous spunea...

D-le "Tulceanul-cazut in cap", la ora 09.53 nu am facut nici o propunere!
Legea 119 a aparut in iunie 2010.Varianta proiect Lege sistem unitar de pensii, la care am facut referire, este din ianuarie 2010.
Cunoasteti prevederile din expunerea de motive la L-119? Redau cateva "...se impune adoptarea unor masuri cu caracter exceptional, prin care sa se continue eforturile de reducere a cheltuielilor bugetare...Adoptarea prezentei legi este asadar motivata de o serie de factori macroeconomici si sociali, asigurandu-se, astfel,cadrul de reforma in urmatoarele directii: Asigurarea sustenabilitatii financiare a sistemului de pensii publice..."

La ora 09.53 intrebam, mai degraba retoric,DE CE NU S-A DORIT ca trecerea de la L 164/2001 la noul sistem, pe puncte, sa se faca pe baza prevederilor art. 175 (5)din proiectul din ianuarie 2010, TRECERE ...CARE ar fi presupus:
- cheltuieli cu ,,recalcularea" = 0 (zero);
- timp necesar pentru recalculare = 5 minute;
- efort bugetar suplimentar pentru plata pensiilor, in urma recalcularii, - 0(zero), fata de aprox. 80 milioane euro anual, doar pt. pensiile din MApN; +...
- nu mai era nevoie de alte legi(L119, HG 735;739...OUG1/2011);
- nu mai existau procese;
- nu mai murea nimeni din aceste motive(vezi cazul Col. prof. Irimia din Ploiesti)

DE CE ?
Se pare ca la momentul votarii L119 nu s-au cunoscut rezultatele(efectele) finale ale acesteia, altfel nu vad de ce in expunerea de motive se face referire la reducerea cheltuielilor bugetare iar in urma recalcularii acestea cresc cu aprox 20% (ptr. pensiile MApN).

Cu respect.

Anonymous spunea...

De pe roarmy230
Ce spuneam mai sus..
"In data de 11.10.2011 a trecut in nefiinta D-l col. ICHIMAS ION dupa o lunga suferinta declansata de decizia de recalculare care i-a produs un soc ce i-a fost fatal si nici macar cresterea ulterioara a pensiei nu i-a mai putut aduce insanatosirea.
Cei carora ne-a fost comandant de subunitate in Liceul militar de la poalele Raraului ne plecam fruntile!
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!"

mos alecu spunea...

@Anonim 11 octombrie 2011, 23:14 ELENA :
(continuare)
La comentariul meu din 12 octombrie 2011, 17:26 cred ca mai trebuie adaugat :
-aparitia unor pensii (cu titulatura de pensii miltare de stat) "deranjant" de mari pentru militari . Aceste pensii au fost calculate pentru magistratii care au lucrat in institutiile care rezolvau problemele (legate de justitie) in care erau implicati si militari . Tot astfel de pensii au fost stabilite si pentru militarii detasati sa indeplineasca functii in afara MApN. Ambele categorii de personal primeau de la MAp.N numai solda de grad (si gradatiile aferente) , celelalte venituri pentru functia indeplinita (la nivelurile de marime specifice) fiind primite de la institutiile unde isi desfasurau activitatea . Daca magistratii erau/sint "de cursa lunga" ... pentru cealalta categorie poate aparea suspiciunea de "detasare (la un salariu imens) in vederea pensionarii" ...
(va continua)

Plano10 spunea...

@mos alecu
Cati au zis, sefule, baga-mi si mie un merit anul asta ca pe onoarea mea cer sa ies la pensie! :)

@All
Este clar ca dupa momentul elaborarii proiectului Seitan-Sarbu, al sistemului unitar de pensii, a intervenit un moment de panica la nivelul puterii portocalii care a determinat redactarea si asumarea in graba a proiectului L 119/2010, cu stagiul complet de cotizare de 20 ani si reintroducerea sporului pentru OM Militar.
Au modificat continutul legii dar au uitat sa modifice si expunerea de motive. Aveau boala pe alte categorii de speciali, carora chiar le-au ciuntit serios pensiile incepand cu sept 2010.
Am scris pe blog, cand s-a publicat textul legii 119, pe care urma sa-si asume Boc raspunderea, ca dracu`nu e asa de mare pentru militari.
Vedeti ce mi-au strigat atunci cativa comentatori.
Cezar a fost cel care a inteles repede cu ce se mananca L 119.
Cine ghiceste de ce s-au speriat portocalii cand au indulcit conditiile de recalculare pentru militari?

mos alecu spunea...

@Anonim 11 octombrie 2011, 23:14 ELENA :
(continuare)
O prima idee care ar trebui avuta in vedere pentru realizarea unui cadru nou al pensiilor militare de stat , ar fi :
- vechime in serviciu (completa sau minima) se considera perioada in care persoana respectiva a fost cadru militar in activitate si a indeplinit functii (atributii) in unitatile militare ale MApN ... plus celelalte (mai putin cea modificata prin definirea propusa) care erau inscrise si in L .164/2001 .
Toate celelalte perioade urmind/putind a fi valorificate in alte sisteme de pensii automat si imediat (eliminindu-se , pentru persoanele respective , diferentierile de virsta de pensionare si de stagii de cotizare/vechime in munca) .
(va continua)

CEZAR spunea...

Plano zicea...Cezar a fost cel care a inteles repede cu ce se mananca L 119.
Cine ghiceste de ce s-au speriat portocalii cand au indulcit conditiile de recalculare pentru militari?
1. Asa este confirm si eu!(Sic)
2. Aici intervine Oprea -ministrul care a batut cu pumnul in masa lui Baseleu si a amenintat cu plecarea de la guv.rezultand-caderea guv. realizarea unei alte majoritati si chiar aleg. anticipate! Asta ESTE!

PLANO10 spunea...

@Cezar
Oprea a fost doar instrumentul prin care s-a actionat.
Cine l-a speriat pe Oprea?

mos alecu spunea...

@Plano10 13 octombrie 2011, 19:21 :
Referitor la solda de merit ... peste tot am zis ca sint/au fost posibile si abordari de genul prezentat ... da acel spor se putea acorda unui numar limitat de militari ... la stabilirea celor "afectati" participau multe persoane din conducerea unitatii ... lucru' dracului ...

"ART. 5
(1) Cadrele militare în activitate si militarii angajati pe baza de contract, pentru
rezultate deosebite obtinute în activitatea desfãsurata, pot primi o solda de merit
lunarã, de pana la 20% din solda de functie.
(2) Solda de merit se stabileste o data pe an, de regula dupã aprobarea bugetului,
în baza criteriilor elaborate de cãtre ministere sau, dupã caz, de institutiile centrale si
se acorda pentru cel mult 30% din numãrul total de posturi prevãzute în statele de
organizare.
(3) Solda de merit se retrage în cursul anului, dacã nu mai sunt îndeplinite
elementele de apreciere avute în vedere la acordarea acesteia

CEZAR spunea...

PLANO-pe Oprea nu ave cine sa-l sperie -logic
Ps. Stiu ca vrei sa zic scmd-dar NU!!

PLANO10 spunea...

@Cezar
-Tu crezi ca usor ii era lui Oprea cu 10 000 de militari inscrisi intr-un sindicat ostil?
-Ai vazut ce scria si @RH de la New York ca si serviciile americane semnalau e evolutie imprevizibila in Romania.

CEZAR spunea...

@Plano -Ai ceva adevar in cele afirmate. Probabil se punea de un sindicat adevarat80-90 de mii. Alta treaba!!

Plano10 spunea...

RETRO
Cine vrea sa citeasca primele comentarii pe blog, din 31 mai 2010, cand am publicat pentru prima data textul Legii 119, poate sa reciteasca aici:

http://plano10.wordpress.com/2010/05/31/legea-pensiilor-dupa-basescu-boc-aut-pensiile-speciale/

Plano10 spunea...

Turnatorii pe Blogul @Alinei Gorghiu in legatura cu initiativa legislativa!

Impricinati:
@micutzul
@Cezar
@tupak amaru

http://www.alinagorghiu.ro/2011/10/11/ne-aresteaza-sri/


micutzul says:
October 12, 2011 at 12:02 am

Sa va fie rusine pentru mediocritatea propunerii legislative privind pensionarii militari. Cred sincer ca este cazul sa va luati consilieri pregatiti pe problemele puse in discutie, sau sa mergeti sa va specializati in clatite.
Mediocritate voastra face cinste lui Baselu. Fiecare pasare moare pe limba ei. Daca nu poate invata limba materna !
Cine v/a pregatit dezbaterea a avut un interes meschin si v/a condus pe un drum periculos. Nu cunoasteti viata militarilor nici macar cat pinioanele bicicletelor. Aveam tot respectul pentru PNL, din cauza D/rei Szekely, dar voi ma inmarmuriti. Sunteti aburiti cu totul. Sau sunteti platiti, sau nu stiti pe ce lume traiti. Noapte buna !
Reply

cezar says:
October 12, 2011 at 11:14 am

Ai dreptate Micutzule! Si eu m-am straduit sa-i atrag atentia inclusiv prin maill personal ca este permanent aburita -dezinformata in acest domeniu!!
Una peste alta cred ca nici nu isi dau seama ce pierde USL din chestia asta!!
SOMN USOR

Anonymous spunea...

walter draga ,
pacat . in cele din urma te-ai enervat . de ce nu redai si ceea ce am spus eu ?
in fapt , te-a deranjat pe tine si colegi tai , ceea ce am spus .
nu eu sunt turnatorul .
obiceiurile de o viata nu se uita usor .

tupak amaru

Anonymous spunea...

Stelian P.
Plano10
Vad ca il citezi pe RH cu argumentele sale. Vorbesti serios sau glumesti ? Omul ne trimite sa citim Tricolorul. Tu l-ai citit in ultimele zile ?

Anonymous spunea...

asta am spus :

sunteti superficiala .
este un lucru bun . si asa este in toate tarile civilizate .
opinia dumneavoastra serveste interesele SRI . pacat .
exemplu :
pana acum , de fiecare data , cand era intrebat de ce nu a facut nimic in probleme de siguranta nationala ( privatizari ilegale , actiuni impotriva statului roman …) , SRI invoca argumantul : ” noi , conform competentelor , am informat institutiile statului ” . cu alte cuvinte , nu raspundea de nimic . acum , cine culege informatii , le si valorifica , incepe urmarirea penala – SI CEEA CE ESTE ESENTIAL , RASPUNDE !”
ADICA AR TREBUI SA DISPARA “GOGOSILE’ DIN INFORMARILE SRI .
dar , dumneavostra si d-na mitrea si … multi altii din parlament , stiti acest lucru . nu ?
Reply
Alina Gorghiu says:
October 13, 2011 at 12:46 am
da? iar dvs prea credul.
bine zis in tarile civilizate. la noi se fac abuzuri acum. daca vom mai avea multe institutii de cercetare si urmarire penala… va fi perfect.
Reply
tupak amaru says:
October 13, 2011 at 9:45 am
exista o singura institutie : Parchetul . dar , sunt convins , a raspuns un consilier in numele dumneavoastra .
am vazut mai multi parlamentari PNL avand aceeasi opinie .
am spus superficilalitate din urmatorul motiv :
– subiectul acesta , la fel ca multe altele , nu poate fi tratat evaziv ;
– nu imi place deloc cand vad cum sunteti combatuti , foarte usor , de PDlepre ;
faptul ca la noi nu se respecta legea , nu inseamna ca legea nu este buna . mai ales cand vorbim de o lege europeana .
stiti ce ar trebui sa le inerziceti serviciilor ? sa mai aiba dreptul sa desfasoare activitati economice ! aveti curajul ?
sa le inteziceti sa isi planteze personal in parlament si in presa .
asta asa , o propunere pornind de la naivitatea mea .

tupak amaru

Plano10 spunea...

@tupac
Am dat link sa citeasca cine vrea cat de rautaciosi pot fi unii.
Initiativa legislativa nu-i afecteaza cu nimic pe cei care au castigat la recalculare.

@Stelian
Nu te mai da mare ca RH este mai informat decat multi dintre cei care comenteaza aci.Are alte pacate.
Ce a spus RH aci despre informatiile serviciilor americane, legat de starea de spirit nervoasa in randul rezervistilor, a aparut ion presa.

Anonymous spunea...

Stelian P.
@Plano10
Corect, daca a aparut in presa (chiar si in Tricolorul sub semnatura lui RH) atunci merita sa-l citezi.

Anonymous spunea...

afara ploua !

dezinformare , prin omisiune .
eu nu vorbeam de recalculare . vorbeam de proiectul de lege . si ati folosit expresia "turnatorii" . cam urat . asa ca ,am postat ce am spus .
subiectul este chiar serios si merita tratat cu seriozitate.
ma socheaza reactia d-nei deputat , care stie bine subiectul ( vad ca opozitia a luat-o bine pe langa legile europene ) . si am intrebat ce se intampla ?
ca sa fiu direct : cred ca liderul PNL - crin antonescu , este inconjurat de oameni care servesc alte interese , ridicand mingi , la fileu , PDL -ului . si nu inteleg ce cauta in PNL fosti activisti de partid , ofiteri din anumite structuri ... oameni fara capatati . nu mai au loc la PDL ?
seamana a blat , ca la fotbal . nu de alta , dar asa incepe lumea sa-l adore pe DDD . sper ca nu consilierul v-a facut atent , la ceea ce am postat .
tupak amaru

Plano10 spunea...

@tupak
Ti-am pus opiniile de pe blogul Alinei, despre siguranta nationala, si la articolul respectiv.Este mai interesant sa fie citite acolo decat aci.

CEZAR spunea...

13 octombrie 2011, 23:54

Turnatorii pe Blogul @Alinei Gorghiu in legatura cu initiativa legislativa!

Impricinati:
@micutzul
@Cezar
@tupak amaru

http://www.alinagorghiu.ro/2011/10/11/ne-aresteaza-sri/

MA FACI SA RAD > SPUNE CE NU_I ADEVARAT DIN CE AM SPUS NOI> TURNATORII DE OBICEI FAC CA TINE ADICA PE SESTACHE NU PUBLIC> NOI NE_AM SPUS PUBLIC PAREREA DESPRE O MAGARIE CUM BINE ZICE MICUTZU!!!!

Plano10 spunea...

@Cezar
Raspunde la ce te-am intrebat legat de rautatea voastra in a o interpela pe acel ton pe o deputata.
Cu ce va afecteaza pe voi adoptarea unei asemenea initiative?
Va scade voua pensia?

CEZAR spunea...

@PLANO-NU AR FII CORECT,CINSTIT ,MORAL - EI SA RAMANA CU PENSII SMECHERITE SUPER _BABANE CALCULATE NU MAI ZIC CUM IAR NOI ...PE CONTRIBUTIVITATE! CE_I GREU?
AM FII SI NOI INDREPTATITI SA CEREM CE AM PIERDUT PANA ACUM !!!???( EU 2 MASINI,CA VALOARE)
Apare tot mai evidenta greutatea in a platii pensiile si sal. bugetarilor si in aceste cond. ei sa ramana cu pensiile nesimtite!! PLAFONAREA ESTE LA ORIZONT!!!

CEZAR spunea...

SI APOI PARCA_I INTERESA MAI MULT -ONOAREA-sa le dea onoare cat cuprinde cu camionul!!!!

CEZAR spunea...

PS- TU nu realizezi ca maaaarea majoritate a celor care ne-a crescut cu cateva sute, avem de fapt mult mai putin decat au ei cei cu smechereli!! E chiar atat de greu sa intelegi

karadeniz spunea...

Boc (Voiculescu spun unii) a lansat sintagma, cu mult succes la public, PENSII NSEMTITE. Acum apare una nouă, PENSII ŞMECHERITE. Care pensii ar intra în această categorie? S-a spus că pensiile peste 3.000lei sunt NESIMŢITE. Astea sunt 12.215 adică 15,88% din pensiile militare. Dacă ţin seama că pensia medie este de 2.310 lei, că sunt maiştri militari si subofiţeri cu pensii peste 4000 lei insemnă că limita superioară la generali ar fi de cam 7000 lei. Deci pensiile peste 7000 sunt ŞMECHERITE, asta înseamnă 170 de pensii (108 între 7şi 8 mii lei, 41 între 8 şi 9 mii lei, 12 între 9 şi 10 mii lei şi una peste 10 mii lei)
Cum s-o fi şmecherit o pensie când legea spunea clar cum se calculează? Spun unii că îţi trăgeai o funcţie mare, salariul de merit, diverse sporuri, etc. cu cîteva luni înante de a ieşi la pensie. O fi şi aşa dar nu era prea uşor să faci acest lucru, funcţiile mari erau puţine şi se reduceau mereu iar cei mai mulţi din cei care au ieşit cu ordonanţa 7 au făcut-o tocmai pentru că nu puteau accede la o funcţie conform gradului. Funcţiile nu se cumpărau ci erau norme, criterii şi comisii care stabilieau promovările. Intr-o vreme s-a dat concurs pentru promovarea pe funcţii. Salariile de merit se dădeau şi ele pe nişte criterii şi tot nişte comisii le stabileau.

mos alecu spunea...

@karadeniz 14 octombrie 2011, 16:32 :
Credeti ca veti avea "succesuri" cu cele prezentate ? De mult timp , si eu vorbesc tot in sensul celor prezentate de dvs ... Degeaba ... Cei "pe invers" (ca idei) sint citiva (dar se multiplica prin nume diferite) , si sint foarte "guralivi" ... Ceilalti ... tac ...
Fiti atent la citi(?) vor sari acum "cu gura" ! (2% , marea majoritate , democratie ,smecherii ....

karadeniz spunea...

Se spune că principiul contributivităţii este cel mai echitabil. Eu spun că nu este aşa, are şi acest principiu nişte hibe şi destul de mari. Luăm trei ofiţeri intraţi şi ieşiti la aceeaşi vârstă în sistemul militar. Unul a făcut o şcoală de ofiţeri de 3 ani, unul de 4 ani (institutul de marină), unul de 5 ani (Academia tehnică). Dacă au avut funcţii si grade egale cei cu mai multă şcoală au pensie mai mică iar dacă unul a făcut şi Academia de Înalte Studii Militare va avea pensia şi mai mică.
L.164 stabilea vârsta de pensionare la 55 ani, mai puţin generalii şi amiralii. Anterior acestei legi se ieşea la pensie la vârste mai mari. Un ofiţer pensionat, anterior lui L.164, la aproape sau peste 60 de ani, are pensia mult mai mare decât un ofiţer care a lucrat în condiţii similare dar pe care, la 55 de ani, calculatorul l-a scos automat la pensie. Zic unii că cea mai mare pensie ar trebui să o aibă un şef al SMG că avea funcţia cea mai mare, teoretic aşa este dar pot fi militari şi cu funcţii mai mici dar cu pensie mai mare ca şeful SMG. Conducătorii de doctorate în domeniul militar erau retribuiţi şi pentru numărul de doctoranzi, cei cu invenţii, inovaţii brevetate erau şi ei retribuiti, cei detaşaţi în diverse structuri primeau retribuţii mult mai mari ca pe funcţiile din care plecau şi probabil sunt mult mai multe situaţii decât îmi vin mie în minte acum.
Cred că la o analiză atentă mare parte din pensiile ŞMECHERITE sunt de fapt pensii normale. Acest lucru va fi uitat sau omis. Sintagma va rămâne şi alături de pensiile NESIMŢITE va crea o motivaţie suplimentară pentru ca pe viitor cei de la putere să ne mai ajusteze, în minus, pensiile pînă vor fi toţi mulţumiţi.

CEZAR spunea...

@KAR.. este surprinzator dar nu ai inteles principiul contr.???!!!
== Nu conteaza grade ,functii ,fireturi pe piept etc.
CONTEAZa -RETRIBUTIA -CONTRIBUTIA !!! SCURT

karadeniz spunea...

@ mos alecu
Succesurile le caut şi le am în altă parte.
Diversitatea e cheia de boltă a universului.
Retrograzii au şi ei un rol pe lumea asta.Cred că fără ei viaţa ar fi anostă.

karadeniz spunea...

@ Cezar
Principiul mi-e clar.
Aplicarea lui retroactiv o consider incorectă. Şi o tratez ca atare.

CEZAR spunea...

Ar fii incorect daca pensia retroactiva ar fii calculata tot pe...Contributie!!??? asa.....??

PLANO10 spunea...

@karadeniz
Se presupune ca militarii care fac Academia si alte inalte studii ajung pe functii mari si au contributii la CAS pe masura, nu?
Nu vad de ce tocmai pe ei sa-i loveasca algoritmul de calculare a punctajului general de pensie.
Spun unii ca pentru a avea o suma dubla pe stat, in ultima luna, inainte de pensionare, ramaneau in restanta.. cu penultima solda neincasata.

mos alecu spunea...

@PLANO10 14 octombrie 2011, 19:29 :
Pentru ca , pe perioada studiilor , solda era mai mica ...
La calculul pensiei se avea in vedere solda stabilita prin inmultirea coeficientului de ierarhizare cu valoarea de referinta sectoriala ... si celelalte elemente ... Nu se trecea in documentele de calcul a pensiei valoarea inscrisa pe statul de plata ... cred ca nici "baietii de bine" care bintuie pe aici nu pot debita o asa timpenie ...
Spune-le la aia "unii" ca , si in varianta promovata cu atita inconstienta , suma presupusa tot era mai mica ... omul avea si sume de retinut ...

Hai , ca asta e prea de tot trasa de par ... nici la Geica nu a fost evidentiata o astfel de gogomanie ...

Don Corleone spunea...

dupa cate stiu eu refuzul de a-ti incasa solda echivala cu trecerea automata si obligatorie in rezerva in 24 de ore.Oare o mai fi valabil principiul si acum...in" modernism"????
oricum plano10 asta cu solda neincasata pt dublarea pensiei ma uluieste pur si simplu.sper ca totusi nu-i adevarat.sper din tot sufletul ca nu au putut exista asemenea "oameni" ca mi-e rusine sa spun militari.

Plano10 spunea...

Cazul este real.
Se mira omul de ce i-au recalculat la jumatate pensia.
Dupa fisa pe care a primit-o de la CMJ si-a amintit ca in ultima luna a primit nu stiu ce drepturi restante. Acum se teme ca vor observa greseala si va plati din urma.

CEZAR spunea...

Daca Plano ,,a vorbit "stie el ceva!! Ar fii pacat sa nu detaliezi! Poate se face o ....cercetare retroactiva (sic) si se pun lucrurile in ordine! Asa-i frumos la militari nu ..ca la altii !!!

karadeniz spunea...

@Plano10
Da, aşa se presupune. Doar că parte din funcţiile mari prevăzute cu academie, prin modificări la state, se puteau încadra fără academie, iar pe acea vreme nu se ştia de peste 20 de ani ne vom pensiona după principiul contributivităţii.

Anonymous spunea...

legal , calculul acesta , este imposibil .
prin ultima solda ( salariu ) , conform legii , se intelege solda ( salariul ) de baza ( solda de grad + solda de functie ) . la acestea se adaugau :

-gradatii
-indemnizatia de dispozitiv
-solda de merit
-indemnizatia de comanda
pentru pensiile calculate altfel nu trebuia schimbata legea . tebuiau eliminate ilegalitatile .

tupak amaru

mos alecu spunea...

Art. 21. - (1) Baza de calcul folositã pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda lunarã brutã avutã în ultima lunã de activitate, care include solda de grad corespunzãtoare la data trecerii în rezervã. (L.164/2001)
Art. 3. - Cadrele militare în activitate si militarii angajati pe bazã de contract au dreptul la o soldã lunarã, compusã din: solda de functie, solda de grad, solda de merit, indemnizatia de comandã, gradatii si indemnizatia de dispozitiv. (L.138/99)


Scrie undeva despre drepturi restante , neincasate in nu stiu care luna ... ???
Ca sa nu mai spunem ca ati semnat state de plata a drepturilor banesti fara sa stiti ce semnati . Dupa ce se detaliau valorile de mai sus , se inscriau retinerile datorate si ... semnai . In ideea timpita a drepturilor "reportate" din luna anterioara ... "finantistul" te punea sa semnezi statul de plata DIN LUNA ANTERIOARA ... dar asa ceva e prea mare timpenia pentru a o crede ... Era eveniment deosebit din primele categorii de gravitate neridicarea drepturilor banesti ...
Lansati , domnilor , idei cit de cit credibile !...

Anonymous spunea...

Pensiile smecherite sunt cele peste 7000-8000 lei, cele nesimtite depasesc de regula 10000 lei. Oricum am lua-o , si unele si altele au fost calculate dupa niste metode conjuncturale, de care au profitat unii baieti descurcareti care au profitat de zecile de amendamente la L164. Acele amendamente date pentru baietii smecheri au compromis pana la urma L164 si au dat apa la moara pentru o noua lege. In mod normal, intr-o tara normala baietii smecheri ar fi obligati sa restituie integral sumele incasate necuvenit( nu numai pentru anul 2011). Dar, oare noi suntem normali?

mos alecu spunea...

@Anonim 14 octombrie 2011, 22:13 :
Aveti acele amendamente ? Ele nu puteau fi , decit , publice . Ar trebui sa existe in Monitorul oficial ... altfel nu pot produce efecte ... Chiar si Hotariri de Guvern (ale caror anexe pot fi "nedestinate publicitatii" , si se distribuie numai institutiilor in cauza ...) deci chiar si ace HG trebuiau sa fie publicate ...
Bine , am inteles ... pina la 7 , 8 mii sint ... dar DE LA CIT ?

Anonymous spunea...

Mos Alecule , ti-ai raspuns singur. Amendamentele au fost destinate publicului dar unui anume public. Anexele la HG....niciodata nu ajung la oricine ci la cine " trebuie " si la cine trebuie sa profite. Cum iti explici dumneata acele pensii de 14.000 lei? Cand e greu sa fie explicata de exemplu si o pensie de peste 6000 lei(mai mare decat a unui fost sef SMG)? Ma refer la pensiile in plata la nivelul lunii decembrie 2010.Aplicand algoritmul cu solda de grad, cea de functie, cea de dispozitiv, ind pentru sef/ comanda si salariul de merit ia spune d-ta de unde si pana unde au rezultat pensiile numite de unii nesimtite, de altii smecherite de 8000-10000-11000-12000-14000-....? Le-am vazut prin tabelele publicate.....in ianuarie 2011.Cat priveste cuantumul de la care o pensie poate fi catalogata nesimtita/smecherita...e greu sa dau un verdict. Oricum, o pensie decenta pentru un ofiter care a iesit la pensie la 55 ani si cu un grad mare(colonel, sa zicem) ar trebui sa fie de peste 1000 euro. Ideal ar fi sa fie cat de mare insa posibilitatile economice sunt cum sunt, hotiile sunt la mare moda iar restul pensiilor( ale civililor) stiti cum sunt.....

Plano10 spunea...

@mos alecu
Daca vrei sa vezi modificari la l 164 si la hg de aplicare iata actele normative aparute pana in 2010.


Legea nr. 164/2001 si modificarile ei.

O.G nr. 166/2001

Legea nr.479/2003-foarte importanta
Legea nr.555/2003
Legea nr.51/2005
Legea nr.14/2008

Modificari ale H.G. nr. 1188/2001 de aplicare

H.G. nr. 691/2004

H.G. nr. 633/2006 (data ca urmare a unor hotarari judecatoresti in contencios administrativ)

mos alecu spunea...

@Anonim 14 octombrie 2011, 22:46 :
Explicatia este :

@Anonim 11 octombrie 2011, 23:14 ELENA :
(continuare)
La comentariul meu din 12 octombrie 2011, 17:26 cred ca mai trebuie adaugat :
-aparitia unor pensii (cu titulatura de pensii miltare de stat) "deranjant" de mari pentru militari . Aceste pensii au fost calculate pentru magistratii care au lucrat in institutiile care rezolvau problemele (legate de justitie) in care erau implicati si militari . Tot astfel de pensii au fost stabilite si pentru militarii detasati sa indeplineasca functii in afara MApN. Ambele categorii de personal primeau de la MAp.N numai solda de grad (si gradatiile aferente) , celelalte venituri pentru functia indeplinita (la nivelurile de marime specifice) fiind primite de la institutiile unde isi desfasurau activitatea . Daca magistratii erau/sint "de cursa lunga" ... pentru cealalta categorie poate aparea suspiciunea de "detasare (la un salariu imens) in vederea pensionarii" ...
(va continua)

mos alecu spunea...

@Plano10 14 octombrie 2011, 23:10 :
Daca te referi la posibilitatea "dublarii" soldei (in ultima luna de activitate) prin "aminarea platii" soldei din penultima luna ... nici unul din actele normative specificate nu stipuleaza/sugereaza/permite o astfel de posibilitate ...

Daca te referi la acte normative care au modificat L.164/2001 , in sensul crearii de posibilitati de "minarire" a veniturilor pentru obtinerea de pensii marite ...
In primul rind , nici unul din actele normative prezentate , nu modifica prevederea legii conform careia pensia nu poate depasi baza de calcul (solda din ultima luna de activitate) .
In al doilea rind , toate acele acte normative se refera la RECALCULARILE pensiilor celor aflati , deja , in plata ... aplicindu-se si acestora principiul nedapasirii bazei de calcul ...

Anonymous spunea...

aplicarea principiului ,, contributivitatii”, pentru cadrele militare, creaza discriminare!

Anonymous spunea...

Pentru mos Alecu
Se fac multe presupuneri cum au reusit unii militari sa-si traga pensiile mult iubite si stimate de peste 6000 lei. E clar ca in tabelele publicate de MApN in ianuarie nu sunt cuprinsi magistratii.Magistratii urmeaza alte cai de ei stiute. Si atunci, se tot intreaba unii cum au rezultat acele pensii gigantice? La colonei care au iesit la pensie pe la 47-50 ani. Ce functii o fi avut ei? Spre exemplu pensia aia de cca 11000 lei, in ce baza a fost calculata? Chiar si pensia aia de cca 9000 lei mi se pare exagerat de mare.Ca de obicei, ne invartim in jurul cozii. Fiind vorba de bani publici, metodologia de calcul(si baza concreta de calcul) pentru cei cu pensii de peste 6000-7000 lei trebuie facuta publica. Mai ales in cazul in care cei in cauza dau statul in judecata. Sa vedem si noi pentru ce statul le-a platit ani buni pensii nesimtite si pentru ce judecatorii trebuie sa fie suprasolicitati cu cererile lor. Poate in amendamentele enumerate de dl. Plano 10 exista prevederi potrivit carora cei iesiti la pensie in zile cu sot au dreptul sa-si tripleze pensia si noi nu stim. Pot exista de asemenea , la cei detasati, combinatii subtile intre legea militara-L164 si cea civila( utilizata de cei de la autoritatea civila)cu luarea in calcul a tuturor veniturilor din ultima luna de activitate in care sa fie incluse restante din ultimii 3 ani etc.....ceea ce e totusi TOTAL ILEGAL.

Anonymous spunea...

Solda lunara ptr.grd colonel(calculata conf L138/99 cu IC=45%; SM=20%) =3.809 lei. Pensie conf .L164/2001 =4.576 lei;
Solda lunara ptr.grd colonel(calculata conf L284/2010 cu SC=20%; SM=0%) =6.769 lei. Pensie in conditiile L164/2001 =8.120 lei. Salariul de merit nu mai intra in componenta soldei lunare-dupa cum a precizat si dl. ,,Mos Alecu”.

UNDE SUNT CRESTERILE IN URMA RECALCULARII/REVIZUIRII??

CEZAR spunea...

@Mos Alecu -ca sa vezi cate porcarii a generat aceasta nenorocita de L164!!!
Presupun ca nu aveai cunostiinta de ele,doar acum apare revelatia!!
SI CATE MAI SUNT.....cu toate acestea vad ca nimeni nu injura pe initiatorii legii! Ba mai mult ii vad stand la aceiasi masa si punand la cale alte marsavii-pastrarea cuantumului !!!Ciudata lume!

constantin spunea...

@cezar
Pot sa te injur ? Limbaj moderat !!!! Tu nu esti cadru in rezerva al Armatei Romane, esti o barfaloica de la coltul strazii. Se vede ca esti platit de Oprea si ai lui sa ne tot oftici pe aici. Sa ne taie Basescu si Oprea din pensii, ca vad ei !!! Mai ies ei in public !!! Pupincuristilor !!!

Anonymous spunea...

http://www.presamil.ro/OM/2008/07/02.pdf

LEGEA 164/2001 = ,,EGALITATE DE TRATAMENT, INDIFERENT DE DATA TRECERII IN REZERVA”

Anonymous spunea...

Bai ghiftuitule -toate cadrele mil. in rezerva au pensiile voastre umflkate, nesimtite si smecherite? mai ai si tupeu sunteti 8% pe cand noi 90% Ghiftuitule...

karadeniz spunea...

@ Constantin
Înjurăturile şi insultele nu rezolvă nimic.
Oprea nu plăteşte oamenii. O funcţie, un grad, o decoraţie, promisiuni de mai multe dacă vor fi în echipa care cîştigă alegerile. Cezar nu e în această postură. I-a crescut pensia şi e normal să apere această creştere. Când o să-i scadă iar va fi nemulţumit.

Anonymous spunea...

Anonim spunea...
15 octombrie 2011, 10:58
aplicarea principiului ,, contributivitatii”, pentru cadrele militare, creaza discriminare!

Anonymous spunea...

Anonim spunea...
15 octombrie 2011, 15:29
"Bai ghiftuitule ..."
Dl. "Ghiftuiala", De unde stiti dvs. ca nu fac parte din cei aprox.90,5%?? sau mai precis din cei 10% cu acelasi cuantum(dupa prima strigare-tabelul din 09.06.2011,la a doua strigare-tabelul din 21.06.2011 s-a mai adaugat un leu!!?). Daca de maine s-ar trece ,, optional" la prevederile L 164, sunt convins ca marea majoritate din cei 90,5 % ar opta ptr aceasta!
Cu respect,

mos alecu spunea...

@Anonim 15 octombrie 2011, 11:09 :
E clar ca in tabelele invocate SINT cuprinsi si magistratii , precum si cei care au iesit la pensie din pozitia de detasat in alte institutii (civile) ...
Spre documentare/confirmare cititi : "://www.presamil.ro/OM/2008/46/ziar%2046.pdf" pag.17 (punind in fata http-ul de rigoare) .
Ce rezulta de acolo ? Ca celor specificati li se calcula pensia (pe L.164/2001) avindu-se in vedere solda de grad si veniturile de la "locul de munca" (adica de alea "babane") din ultima luna de activitate . Deci pensii cu valori peste valoarea pensiei sefului SMG ! Fiind calculate in baza L.164/2001 ... toate acele pensii se re... re... Au "scapat" magistratii care au optat pentru calcularea pensiei in sistemul "civil" (adica nu le-a mai fost considerat doar ultimul grad militar - conf.L.164 - ci "veniturile" datorate acestuia , insumate cu celelalte venituri , toate , din intreaga cariera - conf.L.19/2000) .
Prin re... re... ce se intimpla ? Se au in vedere soldele de grad de-a lungul intregii cariere si veniturile (datorate functiilor) tot de-a lungul intregii cariere ; in care o pondere insemnata o au veniturile "babane" din partea de cariera din magistratura si din detasare ... Ca urmare apar si acele mici(?) variatii ale acelor pensii

mos alecu spunea...

@Anonim 15 octombrie 2011, 11:20 :
Solda unui colonel (ca baza de calcul a pensiei conf. L.164/2001) , calculata conf. L.138/1999 , este de 3.265 - 3.713 . Conform L.164 pensia nu poate depasi aceste valori .
Solda unui colonel calculata conf. L.284/2010 (cu valoarea de referinta de 600 lei) este de 5.828 - 7.678 lei (in prezent nu se aplica valoarea de referinta do 600 lei ... soldele fiind calculate in asa fel incit sa ramina la valoarea din 2010 . ).
Daca pensia (presupusa) i-ar fi calculata tot in sistemul L.164 ... nu ar putea depasi acele valori ale solde ...
N-am inteles la ce se refera intrebarea dvs. : "UNDE SUNT CRESTERILE IN URMA RECALCULARII/REVIZUIRII??"

Anonymous spunea...

Pensie conf. L-164/2001
Şeful Statului Major General
coeficient de ierarhizare solda grad 2,05
coeficient de ierarhizare solda functie 9
indemn comanda 50%
solda merit 20%
Solda lunara 6077
VRS 197,3387
procent pensie 100%
Ordin MM 20%
Pensie bruta 7.292

mos alecu spunea...

@Anonim 15 octombrie 2011, 11:09 :
Am mai spus-o si prin alte locuri , o repet :
-folosind termenul de "magistrati" ma refer la magistratii care au lucrat (prin institutii specifice) in cauze juridice in care erau implicati si militari ... cunoscutele Procuraturi si Tribumale militare .
Magistratii care au lucrat in institutiile de profil civile , nu sint cuprinsi (mai bine spus ... au fost eliminati din...) , intr-adevar , in prevederile L.119/2010 ; adica numai lor (precum si celor din rindul celor "cu militarii" care au optat pentru calcularea pensiei in sistemul L.19/2000) nu li se re... re... pensiile .

Anonymous spunea...

http://www.mapn.ro/dfc/pensi.html
Pensia = B.calc. x Procent + Spor
Colonel
coeficient de ierarhizare solda grad 1,8
coeficient de ierarhizare solda functie 5,5
Gradatii 42%
indemn comanda 50%
solda merit 20%
VRS 197,3387
Solda lunara 3.906
procent pensie 100%
Pensie bruta 3.906
Ordin MM 20%
Total Pensie bruta 4.687

Anonymous spunea...

N-am inteles la ce se refera intrebarea dvs. : "UNDE SUNT CRESTERILE IN URMA RECALCULARII/REVIZUIRII??"

Cresterea, pentru un colonel-spre exemplu,rezultata in urma recalcularii/revizuirii nu poate fi mai mare decat cresterea de care AR FI beneficiat prin aplicarea L 164 la modul de stabilire al soldei dupa L 284.

Pensia nu poate depasi baza de calcul fara ordinul MM.

mos alecu spunea...

@Anonim 15 octombrie 2011, 11:20 :
Completare la comentariul meu din 15.10 11.20
Calculele mele se refera la modul de STABILIRE a pensiei . Nu am avut in atentie si SPORUL LA PENSIE generat de detinerea SOSP (ordinul MM) stabilit de L.80/1995...
De asemeni calculele se refera la un colonel care a parcurs toate fazele carierei militare ... Cei proveniti prin filiera indirecta ... este posibil sa nu ajunga la 100% din baza de calcul , si nici la sporul maxim prevazut in L.80/1995 - datorita vechimii mai mici in rindurile cadrelor militare in activitate ...

mos alecu spunea...

@Anonim 15 octombrie 2011, 19:21 :
Procentul folosit de dvs. pentru indemnizatia de comanda mi se pare a fi cam mare ... Seful SMG ce procent mai avea , daca un colonel avea 50% ?

mos alecu spunea...

@Anonim 15 octombrie 2011, 19:30 :
La spusele dvs . : "Cresterea ... rezultata in urma recalcularii/revizuirii nu poate fi mai mare decat cresterea de care AR FI beneficiat prin aplicarea L 164 la modul de stabilire al soldei dupa L 284."
Aveti perfecta dreptate ...
Mie , cel putin , mi-au amortit miinile tot scriind asta ... inca de la aparitia primelor "simptome" ale bolii contributivitatii , care se profila a se "lipi" si de militari ( si aici , si prin alte locuri ; si sub acest nume , si sub altele ...)

Plano10 spunea...

Metode de a mari ultimul salariu... pentru baza de calcul pe legea 164/2001
Am mai spus:
-Sefu`anul asta ies la pensie, da-mi salariul de merit!Depun raport sa ies... cu Ordonanta.
-Ai avut acum trei ani, anul asta e randu`lu`George.
-N-am zis sa-mi dai si banii, sefu`!Banii ii dau eu lui Georgica, important este ca salariul de merit sa apara pe stat la mine.Georgica nu iese la pensie si poti sa-i dai, pe bune, meritul la anu`. Castiga si el, da`castig si eu vreo 500 lei lunar... la pensie.
-Bine da`sa nu aud ca va reclamati!
-Asemenea tranzactii se puteau desfasura si in legatura cu functiile...
Asemanarea cu realitatea este cu totul si cu totul intamplatoare.

Anonymous spunea...

Procentele sunt ipotetice... DAR cea mai mare pensie din MApN, dupa L164,ar fi putut sa o aibe Şeful Statului Major General, in conditiile:
coeficient de ierarhizare solda grad 2,05
coeficient de ierarhizare solda functie 9
indemn comanda 50%
solda merit 20%
Solda lunara 6077
VRS 197,3387
procent pensie 100%
Ordin MM 20%
Pensie bruta 7.292

mos alecu spunea...

Tuturor ...
Mai , oameni buni ... La meniul "Selectati profilul" , nu mai alegeti "Anonim" ... Alegeti "Nume/Adresa URL" si completati cimpul "Nume" (nu este nevoie/obligatoriu sa completati si cimpul "Adresa URL" cu ceva) ... Este mai usor sa discutam ... si va va fi si dvs. mai usor sa va regasiti unele comentarii ... pentru completari/corectari ...

mos alecu spunea...

@Plano10 15 octombrie 2011, 19:48 :
Cred ca ii faci o concurenta neloiala , in privinta fanteziei , cuiva care mai comenteaza si pe aici ...
Detalii/confirmare ne poate da , din miezul problematicii (ca fost comandant de unitate) Cezar ...

mos alecu spunea...

@Anonim 15 octombrie 2011, 19:50 :
La spusele dvs. : "DAR cea mai mare pensie din MApN ..." ... trebuie adaugata completarea "dintre cadrele militare in activitate care au lucrat in unitati miltare subordonate MApN" ... pentru ca , asa cum am aratat mai sus , exista acele exceptii ...

karadeniz spunea...

@ Anonim 15.29
Înţeleg că cei 76.885 de pensionarii militari sunt de două categorii: 7.539 pensionari/ 8% ( de fapt aproape 10%) ghiftuiţi, cu pensii umflate, nesimţite şi şmecherite pe fosta lege 164 şi cărora le-a scăzut pensia după recalculare şi 69.340 de pensionari/ 90% cărora le-au crescut pensiile cu legea 119 prin împărţirea punctajelor medii anuale la 20 de ani şi nu la 25 sau 30 conform L19 după care a fost făcută L. 119.
Situaţia pe grupe de pensii după recalculare este următoarea:
- > 1000 lei : 5548;nesimţiţi 36
- între 1000 și 1999 lei : 29534;nesimţiţi 1441
- între 2000 și 2999 lei : 24287;nesimţiţi 3049
- între 3000 și 3999 lei : 11102;nesimţiţi 2555
- între 4000 și 4999 lei : 4674;nesimţiţi 421
- între 5000 și 5999 lei : 1240;nesimţiţi 23
- între 6000 și 6999 lei : 328;nesimţiţi 11
- între 7000 și 7999 lei : 108;nesimţiţi 1
- între 8000 și 8999 lei : 41;nesimţiţi 1
- între 9000 și 9999 lei : 12;nesimţiţi 0
- peste de 10000 lei : 11;nsimţiţi 1
Se observă că cei mai mulţi nesimţiţi, 4526, au pensiile până în 3000 lei. Se mai observă că cei mai multi pensionari normali, 35.082, aproape jumătate din numărul de pesionari, au pensia sub 2.000 lei.
De fapt singurele pensii răsărite adică peste 4.000 lei sunt doar 6.414 din care nesimţiţii mai au doar 558.
Cred că cei mai mulţi dintre normali vor ca pensiile militare să fie legate în continuare de soldele activilor.

Anonymous spunea...

@karadenitz
Situatie total incompleta...ceva ca raportarile de pe vremuri. Studiind tabelele deja publicate, sunt multi cei iesiti pe L164 -Smecherita, cu pensii de peste 6000 si carora le scad pensiile dramatic, in unele cazuri.De fapt se inlatura smecheriile.....

karadeniz spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

mos alecu spunea...

@Anonim 15 octombrie 2011, 20:26 :
Daca exista cazuri din cele prezentate de dvs. , sint din cele aratate de mine la 15.10 07:52 : "pentru cealalta categorie poate aparea suspiciunea de "detasare (la un salariu imens) in vederea pensionarii" ..." ... a caror detasare in vederea pensionarii a fost de , destul , de scurta durata ...
Va incalzeste cu ceva , pe dvs. personal , in perspectiva , aceasta "rezolvare" a unor presupuse nereguli ?

karadeniz spunea...

@ Plano 10
Corect ar fi "Metode de a mari salariu pe ultimul an". Salariul de merit se acorda anual.
Teoretic se putea face aşa ceva, practic era cam greu. Acordarea se făcea în baza unei metodologii, ce conţinea anumite criterii pe care nu le îndeplineau toţi, iar la selctarea celor care primeau salariul de merit participau mai mulţi factori de decizie din unitate. Chestia asta ar fi mers la cei care aveau vârsta de pensionare în anul următor. Cei care erau nevoiţi să plece ca urmare a desfiiinţării/restructurării unităţii nu ştiau când se va întâmpla acest lucru.
@ Anonim 19.50
Sper să nu greşesc dar parcă şi titlul de doctor, dacă era în specialitatea în care profesai, se plătea şi intra în calculul pensiei. De asemeni erau ofiţeri încadraţi pe funcţii superioare gradului şi plătiţi pe aceste funcţii şi parcă în anumite condiţii era plătit şi cumulul de funcţii.

mos alecu spunea...

@karadeniz 15 octombrie 2011, 20:55 :
Problemele cu titlurile academice si cumulul de functii ... nu erau in "vederile" L.164/2001 ... dar apar in noile conditii atita timp cit produc "efecte" inscrise in statele de plata a drepturilor banesti ...

Anonymous spunea...

@anonim
Esti documentat nu gluma!!!
@mos alecu
Te ustura pierderea de 30% din pensie??
DESIGUR CU VARF SI INDESAT!!
Dar nu vrei nici o secunda sa constati daca ai meritat-o sau nu.iti spun eu SIGUR NU!!!!!!!!
Nu am nici o problema.Pastreaza-ti banii la nivelul dec.2010.Dar nu mai insista !!esti ridicol!!
P.S. Fa-ne un calcul cu datele tale complete cu iesirea la pensie pe care ai obtinut-o cf.L164(pensia ta din prezent)(subliniez complete) si atunci vorbim la concret ca sa vedem cat ai fost de nedreptatit
(Atentie!!fara sc militara ca asa ceva nu ai.)
Punem pariu ca n-ai curaj....si nici Nela Batiru??
prietenii stiu de ce...!!
Vrei credibilitate??
Hai vorbeste-ne despre situatia ta "proprie si personala"!! de ce pierzi 30%????

Anonymous spunea...

ca eu am avut vacante mai multe decat scoala ta
asa se zice!!

karadeniz spunea...

@Anonim 20.26
Dacă citeai cu atenţie, fără mânie proletară, ce am postat, vedeai că nu e nimic incomplet. Am prezentat situatia după recalculare folosind tabelele postate de Trofin pe 15 iunie.
Situaţia anterioară a pensiilor care au scăzut după revizuire este: sub 1000 lei-7; între 1000 și 1999 lei-247; între 2000 și 2999 lei-2041; între 3000 și 3999 lei-2548; între 4000 și 4999 lei-2407; între 5000 și 5999 lei-168; între 6000 și 6999 lei-18; între 7000 și 7999 lei-25; între 8000 și 8999 lei-13; între 9000 și 9999 lei-12; peste de 10000 lei-43 : Peste 6000 lei erau 111 pensii. După recalculare au rămas 14.
Dacă vrei să prezinţi alte situaţii pune mâna pe creion şi calculează ceea ce vrei să subliniezi. Faptul că au scăzut nişte pensii şi au crescut altele se datoreză celor două moduri de calcul diferite. Chestia cu şmecheritele e o supoziţie ce poate fi demonstrată doar cu fişa de calcul a pensiei în mână. Interesant este că atât susţinătorii cât şi detractorii L.164 sunt cei de la partea superioară a piramidei pensiilor. Şi unii şi alţii vorbesc, fără a avea mandat, în numele tuturor. Pentru mai bine de jumătate din pensionari, cei din partea de jos a piramidei, decuplarea pensiilor de soldele activilor va atîrna greu pe viitor. Din păcate exact aceştia sunt cei care tac.

karadeniz spunea...

@ Anonim 21.37-21.40
E greu de schimbat stilul aşa că nicknameul nici nu mai contează. Ce nu pot înţelege este cum un om educat într-o şcoală militară, cu o experienţă de viaţă de cam jumătate de secol nu îşi poate stăpâni sentimentele şi emoţiile.

Anonymous spunea...

@karadeniz
Chestiunea cu SMECHERITELE dupa L164 nu e deloc o supozitie ci o realitate reala, daca se poate spune asa ceva. S-a tot spus ca pensiile fostilor sefi ai Armatei sunt de cca 5500-6000 lei. Si atunci, pentru cei care mai si gandesc nu numai muncesc, intreb: de unde si cum a obtinut un col( comandor) , la 47 -50 ani o pensie de 12.000 lei sau chiar pensie de 14000 lei? Ce functie sa fi avut? Oricum, magisttrati nu sunt deoarece ei au ramas intangibili. Si atunci? Deci chestia cu 2 moduri de calcul diferite nu tine. E vorba de niste moduri smecherite la unii( o fi printre cei 111 de care zici).De aceea, o propunere corecta trebuia sa limiteze pensia (care sa ramana la nivelul lunii dec 2010 in cazul scaderii) la 4000-5000 lei.Majoritatea pensiilor obtinute dupa L164 si care trec de 1500 euro sunt , in mod cert , smecherite.

Plano10 spunea...

@anonim
Te rog pastreaza respect la adresa co- comentatorilor blogului.
V-am rugat sa nu mai selectati anonim ci Nume/Adresa... in care completati doar un nume permanent. Asta ca sa nu creada cititorii ca va ascundeti misiunile.
@karadeniz
In legatura cu L 164.
Cei care aveau vechime si sporuri puteau sa aiba o pensie cu 20% mai mare decat a activului cu functie si grad similare, cand pensia fara OMM ajungea la 100/% din baza de calcul

karadeniz spunea...

@ Plano 10
Teoretic se putea, cu cei 10,15,20% ai OMM, practic mai greu .
Activii aveau nişte sporuri care nu intrau în calculul pensiei: sporul de radiaţii, norma de hrană, titlu de specialist de clasă, compensaţia pentru norma de hrană, prime, al 13-lea salariu, ambarcarea, primele de zbor, de paraşutare, etc.
E drept că anul trecut când activilor le-a fost diminuată solda cu 25% şi au pierdut unele sporuri probabil că au fost astfel de cazuri dar nu multe. De la apariţia ordonanţei 7 cei mai mulţi pensionari militari nu au avut vechime completă în special cei cu grupe de muncă în condiţii deosebite şi alte condiţii care se puteau pensiona la 50 sau 45 de ani fără diminuarea pensiei ci doar a cuantumului aferent OMM. Peste 5-6 ani cred că pensionarii cu vechime incompletă vor reprezenta peste 70% din totalul pensionarilor militari. O mare parte din cei ieşiţi din sistem, estimez cam 10-15 mii au plecat fără a avea vechimea pentru pensionare, urmând să primească o pensie militară la împlinirea vârstei de 55 ani. Anularea L.164 le închide această oportunitate şi îi împinge probabil spre 65 de ani.

Plano10 spunea...

@karadeniz
Legea 164 stabilea pentru cei iesiti in rezerva fara pensie varsta standard de pensionare prevazuta de L 19/2000.
L 263 nu-i impinge pe acestia spre 65 ani ci spre varstele prevazute in anexa 6, care nu depasescc 60 de ani..

karadeniz spunea...

@ Plano10
Folosiţi textul de lege iniţial, fără modificările şi actualizările ulterioare.

Ordonanţă de urgenţă nr. 77/2007 din 28/06/2007
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, precum şi pentru modificarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 444 din 29/06/2007
2. Articolul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 15. - Cadrele militare care la data trecerii în rezervă nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii, dar au o vechime în serviciul militar de cel puţin 15 ani, beneficiază de pensie militară de stat la împlinirea vârstei de 55 de ani, proporţional cu numărul anilor de serviciu militar."
Aceaşi vârstă era prevăzută şi pentru soţul supraveţuitor care beneficia de pensia de urmaş.
"Art. 39. - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei de 55 de ani, dacă a avut cel puţin 15 ani de căsătorie cu persoana decedată."
Deci încă două categorii care vor avea de pierdut prin abrogarea L.164

Plano10 spunea...

@karadeniz
-La cati nu li s-a refuzat pensionarea intre 2001 si 2007 ca nu aveau varsta standard prevazuta de L 19/2000?
-Pentru militari, acum, varsta standard de pensionare este de 55 ani si cateva luni.
Sotul supravietuitor pierde ceva timp,pentru ca poate cere pensie de urmas la varsta standard prevazuta de L 263.

mos alecu spunea...

@Anonim 15 octombrie 2011, 21:37 :
Cezare , Cezare ... tare mai esti tu subtirel in toate ...
Mai intii de ce nu raspunzi la invitatia insinuata de mine in comentariul de la 15.10 19:58 ? Care era tariful perceput de tine pentru o asemenea (presupusa) "minarie" ?

Legat de scoala ... ce sa-ti spun ... ca tot n-ai intelege ... Pe vremea cind eu bateam (cu bocanci cu cuie pe talpa ... nu cauciucatii pe care i-ai purtat tu) Calea Poplacii , Daia , Steaua Rosie , Subarinii ... iar spre Cornatel mai circula "mocanita" ... deci , pe cind eu faceam acele lucruri , tu te jucai cu "puţa în ţărînă" si inca spuneai "uite , mama , trec soldatii !"

mos alecu spunea...

@Plano10 15 octombrie 2011, 22:16 :
Imi este greu sa inteleg starea de nervozitate si violenta de limbaj folosite de cei care , dupa spusele lor , ar trebui sa fie bucurosi ... acum ca li s-au marit pensiile ...
Este , probabil , o reactie a subconstientului lor , care si-a dat seama ca "afacerea" le este , si lor insile , defavorabila (intr-o perspectiva relativ apropiata) ... iar lupta intre intelegerea "nenorocirii" , si sarcina (autoasumata ?) de a sustine "pina in pinzele albe" masura care le produce bucurie , ii duce la aceasta stare de nervozitate si violenta ...

Problema este ca , si la porcota-prazulii , se observa acelasi fel de manifestari ...

Anonymous spunea...

Stelian P.
"tu te jucai cu "puţa în ţărînă"...uite , mama , trec soldatii !"
Pe mine m-a convins. Numai un om cu "scoala" are dreptul sa foloseasca asemenea argumente.

micutzul spunea...

@ mOS aLECU
dACA PRINTRE UNELE CUVINTE TE REFERI SI LA MINE, SA STI CA CRESTEREA PENSIEI MELE CU ...3 LEI MA FACE SA APAR PUTEREA PANA IN RARUNCHI. cE MAMA NAIBII , CU TREI LEI NU POTI SA BEI NICI O BERE CA LUMEA LA O TERASA. Scuze ca am scris cu majuscule dar asa era setat si nu m/am uitat cand scriam. Si nici sa sterg nu am chef.
Deci, eu m/am ratoit fiindca prin smecheria cu propunerea legislativa eu consider ca se urmaresc doua probleme. Una, in eventualitatea , hilara, ca ei ar putea trece de Parlament un proiect legislativ, este aceea ca i/ar avantaja tot pe cei care au trecut in rezerva de pe CATAPULTE !
A doua , nu stiu de ce am impresia , vaga, ca deja a inceput vanatoarea de voturi si se merge pe principiul ,, ia de unde poti si tot ce poti,,. Sti de ce cred ca opozitia nu propune demisia in bloc din Parlament si sa lase PEDELEII sa faca ce vor ? Fiindca toti parlamentarii opozitiei si/ar vedea doar interesul lor si ar trece la partidele din arcul guvernamental. Mafia e in toate si toate sunt in mafie.
Si chestia cu ,, fraier,, sa sti ca era in discutie si nu am vrut sa jignesc pe nimeni. Vad ca si tu ai uneori stari nervoase si dai cu puta, pardon cu batul in balta.
O duminica frumoasa tuturor.

Anonymous spunea...

@micutzul
da si daca-ti scadea cu 300?? atunci sa vezi urlete,ca daca a ramas la fel +3 lei tot nu-i bine!
mama ei de lacomie!!

Anonymous spunea...

@micutzul
De ce le scrii pe toate cu un singur "i" d-nul de la esalonul superior (C.A.???)
Oare de ce ??

Plano10 spunea...

@micutztul
Sa zicem ca prin recalculre/revizuire porto-prazuliii au multumit 85-90/% dintre militari.Multumirea nu se transforma neaparat in voturi.
Crezi ca OPOZITIA, in viitorul apropiat,elecoral, ar face ceva, inclusiv printr-o initiativa legislativa, sa nemultumeasca aceleasi procente de militari?
Exclus!

CEZAR spunea...

ha,ha,ha,ha......in sfarsit Plano ai prins ideea!! In mom. de fata fix asta face mandra de opozitie!
Pe MH. aveti un link-la o analiza facuta de Neacsu! Recomand s-o cititi!!

Plano10 spunea...

@micutzul
Nu este atat de naiva opozitia incat sa-si dea in corpore demisia din Parlament.
Abia ar astepta porto-prazuliii!
Numara ei cvorul complet si cand e opozitia in sala, dar cand n-o mai fi!
Ar aplica imediat dispozitiile legii si ar organiza alegeri anticipate in toate colegiile parasite de opozitie.
Ghici pe cine ar avantaja anticipatele?

mos alecu spunea...

@Anonim 16 octombrie 2011, 10:58 Stelian P.:
Pe vremurile despre care vorbeam (vremuri cind abia se scosese , din programa , studiul istoriei PC(b)US ...)
limbajul folosit de elevi ... dar si de cadre ... era mai "colorat" ; incluzind , la categoria "soft" , expresii de genul celor care vad ca te oripileaza ...
Si , in nici un caz , nu sint din categoria voastra ... a celor al caror stil este definit de expresia : "Vorbeste , bă , frumos ... ca sintem intelectuali ... ce p..a mea !"
Si nici cursuri sau studii de genul celor de la "St.Gheorghiu" ... nu am frecventat ...

Dar , pentru ca te-a deranjat vocabularul meu ... de ce nu te duci pe Infomondo sa-ti continui activitatea de "alfabetizare" legislativa a Danei ? Poate reusesti sa o convingi ca este foarte bine ca nu va primi pensia de urmas de la implinirea virstei de 55 ani (prevedere a fostei L.164/2001) ...

Plano10 spunea...

@Cezar
Am citit!Un singur amendament.
Nu sunt de acord cu cei care deplang decuplarea pensiei de salariul activilor si cu cei care previzioneaza o scadere a valorii punctului de pensie.
Am mai intrebat si nu mi s-a raspuns, ce se intampla daca si pensiile erau reduse cu 25% cand s-au redus salariille activilor, anul trecut. S-ar fi pastrat corelarea, nu?

Punctul de pensie este o constanta care se pastraza indiferent daca creste sau scade salariul mediu pe economie, pentru ca el este un raport intre venitul brut al fiecaruia si salariul mediu brut pe economie. Cei doi factori ai fractiei scad sau cresc proportional, astfel incat catul(punctele de pensie) ramane constant.
Mai repede pot sa scada salariile activilor!
Potrivit prevederilor L 263 valoarea punctului de pensie poate, in cel mai nefericit caz, sa inghete, in niciun caz sa scada.
Vorbesc unii prostii; ca Boc urmeaza sa dea o lege de inghetare a pensiilor. Nu trebuie sa mai dea alta.Aplica pur si simplu, in legea bugetului de stat pe anii urmatori, prevederea deja existenta in Legea 263/2010.

CEZAR spunea...

@PLano- CORECT!

mos alecu spunea...

@Plano10 16 octombrie 2011, 17:58 :
La spusele :
"Nu sunt de acord cu cei care deplang decuplarea pensiei de salariul activilor si cu cei care previzioneaza o scadere a valorii punctului de pensie."
Si cind te gindesti ca erau unii care catalogau acest blog drept o tribuna a celor care intelegeau , tocmai acele aspecte (printre altele) , ca fiind anti- porcota-parazulii ...
Acum este clar ... fostii militari nu au/nu vor avea nici un fel de sustinere a ideilor care (in alte tari) sint considerate ..."normale"

mos alecu spunea...

@Plano10 16 octombrie 2011, 17:58 :
Martimetica poate produce surprize si mari batai de cap ...
Una este marimea unui raport (ca rezultat abstract al unei impartiri a doua numere)... si , cu totul altceva , este "valoarea" in metri de olandina , kg.de brinza , tone la hectar ... de patlagele , sau (in cazul de fata) lei ...
Marime raportului poate ramine (poate fi facuta sa ramina) constanta (macar ... relativ constanta) ...
Dar valoarea (in lei ) ramine "la mina" ... in cazul de fata ... politicului ...

Si , din curiozitate , care sint prevederile L.263/2011 care permit "inghetarea" valorii punctului de pensie ?

CEZAR spunea...

..Mosul face spume...feriti banda de circulatie!!

Plano10 spunea...

@mos alecu
Doar nu crezi ca 90% dintre cei care sunt multumiti de L 116 au devenit porto-prazulii.

Totusi numarul de puncte de pensie depinde de acel raport relativ constant, in prezent si in viitor, dintre veniturile salariatului si salariul mediu.
Referitor la valoarea punctului de pensie lucrurile sunt batute in cuie pana prin 2030, de art. 102 din L 263/2010.
Toti pensionarii ar trebui sa tina cu dintii de alin (4) care nu permite micsorarea valorii punctului de pensie.


Art. 102
(1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei.
(2) Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
(3) In situatia in care unul dintre indicatorii prevazuti la alin. (2), realizati pe anul precedent, are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.
(4) In situatia in care indicatorii prevazuti la alin. (2), realizati pe anul precedent, au valori negative, se pastreaza ultima valoare a punctului de pensie.
(5) Incepand cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 45% din cresterea reala a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. Procentul din cresterea reala a salariului mediu brut, luat in considerare la majorarea anuala a valorii punctului de pensie, se reduce gradual cu cate 5% in fiecare an.
(6) Incepand cu anul 2030, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei realizata pe anul precedent.

mos alecu spunea...

@Plano10 16 octombrie 2011, 20:49 :
Legea 116 ... din ce an ??
Cit despre prezentarea acelui articol ... sa cautam cite alte articole de legi , sau chiar legi intregi , nu se aplica ???

Si , in alta ordine de idei ... care afirmatie este adevarata ?
Asta :
-"Vorbesc unii prostii; ca Boc urmeaza sa dea o lege de inghetare a pensiilor. Nu trebuie sa mai dea alta.Aplica pur si simplu, in legea bugetului de stat pe anii urmatori, prevederea deja existenta in Legea 263/2010." ...

Sau asta :
-"Referitor la valoarea punctului de pensie lucrurile sunt batute in cuie pana prin 2030, de art. 102 din L 263/2010."

mos alecu spunea...

@CEZAR 16 octombrie 2011, 20:06 :
Pentru a ma adapta stilului "colegului" tau intr-ale ideilor (ce gluma proasta ... voi ... si idei ...) ...
tu cit aveai tariful pentru o "minarie" dintre cele prezentate de Plano ca fiind facute ce comandantii de unitati ?

PLANO10 spunea...

@mos alecu
Cand nu-ti ies pasientele devii cusurgiu. Era evident ca de Legea 119 vorbeam.
Nu este clar ca art 102 din Legea 263/2010 reglementeaza, pana in 2030, ajustarile valorii punctului de pensie functie de cei doi parametri si ca nu permite scaderi fata de valoarea anterioara? Realitatea respectiva se reglementeaza anual in legea bugetului de stat.

Anonymous spunea...

@mos alecu
a zis-o unu,oarecare;
Dar raspunsul este evitat de @mos alecu cu obstinatie.DE CE???
Stie el stim cu totii

@mos alecu
Te ustura pierderea de 30% din pensie??
DESIGUR CU VARF SI INDESAT!!
Dar nu vrei nici o secunda sa constati daca ai meritat-o sau nu.iti spun eu SIGUR NU!!!!!!!!
Nu am nici o problema.Pastreaza-ti banii la nivelul dec.2010.Dar nu mai insista !!esti ridicol!!
P.S. Fa-ne un calcul cu datele tale complete cu iesirea la pensie pe care ai obtinut-o cf.L164(pensia ta din prezent)(subliniez complete) si atunci vorbim la concret ca sa vedem cat ai fost de nedreptatit
(Atentie!!fara sc militara ca asa ceva nu ai.)
Punem pariu ca n-ai curaj....si nici Nela Batiru??
prietenii stiu de ce...!!
Vrei credibilitate??
Hai vorbeste-ne despre situatia ta "proprie si personala"!! de ce pierzi 30%????

Casper7 spunea...

Încerc să ignor totalitatea comentariilor care nu sunt pe subiectul acestui post.
Din expunerea de motive şi proiectul de modificare şi completare a OUG 1/2011 am înţeles că domnul consilier parlamentar Constantin Monac, ori a fost dus în eroare privind „beneficiile” acestor modificări pentru pensionari, ori nu a studiat el însuşi prea bine prevederile pe care le doreşte modificate.
Concret, acesta propune modificarea art. 1, alin. (4), în sensul de a nu se aplica cuantumul prevăzut în Anexa 1, ci veniturile stabilite în conformitate cu datele din Memoriul original. Teoretic, toate bune şi perfect justificate. Practic, aşa cum am mai spus-o şi în alte comentarii anterioare, sumele din Anexa 1 sunt, în cel mai multe cazuri, mai mari decât cele înscrise în statele lunare de plată a soldelor, deoarece au fost calculate cu gradaţia maximă stabilită de lege la gradul avut, chiar şi în condiţiile în care în calcul s-a utilizat cuantumul soldei de grad şi al soldei de funcţie minime corespunzătoare gradului militar avut. Vă rog verificaţi cu sumele din adeverinţele dv. (cei care le aveţi) şi veţi constata adevărul spuselor mele. Înlocuiţi venitul pe care îl aveţi înscris într-un an de zile în adeverinţe cu cel din anexa 1 şi veţi constata că, în cazul în care aceste venituri nu v-ar fi fost găsite aţi fi fost în avantaj în majoritatea cazurilor. Excepţiile confirmă regula, ca de fiecare dată.

Casper7 spunea...

- continuare-
Bun, dar se mai uită şi că veniturile calculate după noua metodologie dorită sunt „de bază” şi NU cuprind şi alte venituri care ar fi putut apărea în anumite luni (prime, premii, sporuri, indemnizaţii, etc.).
Concret, dacă s-a plătit un premiu a cărui cuantum nu poate fi reconstituit, după noile prevederi această sumă s-ar pierde în totalitate, după prevederile în vigoare, suma mai mare din anexa 1 ar compensa parţial „pierderea”. Tot concret, mie NU mi se găsesc „sporurile” primite cât timp am fost detaşat în „economia naţională”, la scos cărbune pentru ţară. Dar soldele, care mi s-au găsit, de la unitatea de bază, sunt, o jumătate din timp mai mari decât cele din anexa 1, iar cealaltă jumătate de timp mult mai mici, aşa că aplicarea sumelor din anexa 1, pentru întreaga perioadă, ar reduce pierderea acelor venituri care nu mi se găsesc, pierdere de care, noua iniţiativă legislativă, în forma în care se vrea ea adoptată, NU ţine seama. Sunt reconstituite la valoarea lor reală, doar veniturile de bază, pentru alte venituri suplimentare, care ar fi putut să apară în acea perioadă neexistând nici o prevedere compensatorie.
În concluzie, modificarea preconizată NU este de natură a rezolva, nici măcar parţial, inechitatea introdusă de lipsa veniturilor lunare totale, pentru perioadele care ar face obiectul acestor „înlocuiri”. Deoarece veniturile ar trebui extrase din toate documentele financiar-contabile, nu numai din statele de plată lunare, şi din OZU, casa de pensii ar trebui să se autosesizeze că lipsesc venituri şi să solicite celor în drept completarea lor.

Casper7 spunea...

- continuare-
Pentru celelalte modificări subscriu unor păreri postate deja, dar amendamentul propus să fie formulat în sensul în care, „în situaţia în care cuantumul pensiei, stabilit după recalculare / revizuire este mai mic decât cel stabilit în baza legislaţiei anterioare, se păstrează în plată cuantumul avantajos pe toată perioada în care pensia calculată pe baza punctajului determinat şi a valorii punctului de pensie este mai mică decât pensia cuvenită potrivit legislaţiei anterioare”. Poate părea doar o diferenţă de formă, de exprimare, dar d.p.d.v. legislativ acest lucru poate însemna mult. În privinţa „plafonării” introduse de un eventual amendament la 8.000 de lei maxim pensie, nu pot avansa o părere corectă pentru că nu ştiu cum s-au obţinut acele pensii de 8.000 de lei şi mult peste această sumă. De aceea sunt pentru „VERIFICAREA” legalităţii stabilirii după vechea L 164/2001 a pensiilor ce depăşeau acest plafon. Nu ar strica puţină transparenţă în aceste cazuri şi dacă se vor constata abuzuri, ele să fie înlăturate, fără a afecta pentru ceilalţi, drepturi legal obţinute după vechea legislaţie şi pe care noua legislaţie a punctului de pensie şi a contributivităţii le reduc, de multe ori în mod drastic.
P.S. – Plano, urcă acest post cu comentariile lui mai sus în pagină, să nu dispară. Cu cât ne apropiem de sfârşitul de an, „subiectul” pare să ardă iar şi să ţină treaz interesul multora.

Plano10 spunea...

@Casper
Daca subiectul va ramane in atentia cititorilor, desi este abandonat si de cei care l-au lansat, se va mentine pe prima pagina a blogului la titlul "S-ar putea sa va intereseze" din coltul de jos, stanga.

Anonymous spunea...

Stelian P.
@mos alecu
Inteleg ca e greu sa te adaptezi si ai ramas la nivelul "de pe vremuri". Nu ma oripileaza limbajul, am vazut si alti "Profesori" ca tine vorbind asa. Imi pui in gura afirmatii pe care nu le-am folosit si generalizezi inutil.
La Dana am gresit ( tu cunosti verbul ?). Am vrut sa ajut o femeie, am inceput sa postez articole din lege dar nu am postat totul si m-am grabit sa introduc un DA, definitiv.
Noroc ca ai aparut tu, i-ai explicat cu rabdare tot ce am omis eu si ti-ai aratat si caracterul in toata splendoarea lui.
Ce sa mai fac eu acolo, ce sa-i dau in plus, explicatii despre balarii ?

Anonymous spunea...

....splendoarea cu ghilimele bineinteles

ELENA spunea...

Plano10
Ce sa-ti spun, daca nu intru sa comentez, gata, am abandonat proiectul!
Sunt extrem, extrem, extrem de suparata, cred ca voi face ceva ce nici in cele mai ingrozitoare vise ale mele nu am visat - impotriva vointei mele, voi da sindicatul in judecata! Stiu, pare ceva ireal. Mi-ar place sa ramana doar la nivelul meu de nebunie, dar se pare ca voi fi obligata sa o fac. SUNA-MA la pauza!

@Casper7
Am retinut ideea. Multumim.

@Stelian P
Intrebare: "Ce sa mai fac eu acolo, ce sa-i dau in plus, explicatii despre balarii ?"
Raspuns: O floare ... virtuala si cred ca e de ajuns!

ELENA

mos alecu spunea...

@Anonim 17 octombrie 2011, 06:56 Stelian P.:
La "justificarea" problemei cu Dana : MINCIUNA ! Realitatea este ca tu esti "programat" pe laudarea a tot ce este porcota-prazuliu ...
Incepusesi "ajutorul" , pe care zici ca i-l dadeai , cu afirmarea categorica a posibilitatii de a primi pensie de urmas la virsta pe care o are in prezent ... Cind si cum voiai sa-i spui ca "binecuvintatele" voastre legi i-au aminat primirea acestui drept ?

Legat de limbaj ... nu stiu cine este ramas "pe vremuri" ... Cauta ... citeste carti sau vizioneaza filme (documentere sau artistice legate de fapte/evenimente reale) din cel de-al doile razboi mondial , din Vietnam , din conflictele mai recente ... sau din acelea referitoare la instruirea militarilor din tarile vestice ... si dupa aceea sa-ti dai cu parerea si sa te "dai lovit" de un limbaj "mai colorat" ...
Si , in plus , nicaieri n-o sa gasesti reactii ale "telectualilor" lor ... cum ca , vezi doamne , militarii lor folosesc un limbaj necorespunzator ...

Anonymous spunea...

Stelian P.
@mos alecu....
Ai probleme mari (de soft) daca politizezi si necazul unei femei. Daca voiam sa laud legea o faceam mai bine, nu greseam.
Daca tu vrei neaparat sa demonstrezi ca militarii nu au voie sa se exprime civilizat, e problema ta (tot de soft, dar si de lipsa de educatie). Incep sa inteleg de ce ti-ai ales un asemenea nick. Te caracterizeaza bine cu toate ca exista multi mosi care judeca normal (tu esti exceptia).

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 235   Mai noi› Cele mai noi»