Un produs Blogger.

marți, ianuarie 10, 2012

Procedura de regularizare dupa revizuire si de retinere din drepturile de pensie

27 comments
Regularizarea reglementata de OUG nr.1/2011
Art. 7
(1) In cazul pensiilor prevazute la art. 5 si 6, nu mai tarziu de data de 31 martie 2012 se va efectua regularizarea acestora, prin stabilirea sumelor de plata sau de recuperat, dupa caz, in functie de cuantumurile rezultate dupa luarea in considerare a tuturor documentelor care atesta veniturile realizate pe intreaga durata a stagiului de cotizare sau dupa aplicarea grilei prevazute in anexa nr. 1.
(2) Sumele de plata se vor achita pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2012, iar sumele de recuperat se retin din drepturile de pensie, in conditiile legii. 


Procedura de retinere din pensie reglementata de HG 257/2011 de aplicarea L 263/2010

27 de comentarii:

dac55 spunea...

Sa intelegem:
a)pana pe 31.03.2012 casa teritoriala de pensii va emite o decizie,pentru sumele incasate in plus;
b)banuiesc ca tot o asemenea decizie trebuie emisa si pentru sumele care trebuiesc incasate;
c)ce se intampla cu contestatiile care nu vor fi solutionate pana la 31.03.2012?(adica acum imi ei,apoi imi dai si tot asa pana in 2014,si chiar mai tarziu)

Plano10 spunea...

Contestarea Deciziei de revizuire nu inseamna automat suspendarea aplicarii acesteia.
Castigati dvs contestatia si Casa va restituie si ce v-a retinut prin regularizare.

Danezu spunea...

"sumele de recuperat se retin din drepturile de pensie, in conditiile legii" ce inseamna? ca nu pot retine decat max. 30% (sau40%) lunar?

Plano10 spunea...

cel mult 30% din net

koko48 spunea...

si daca ratele la banca sunt mai mari decat suma care ramane dupa ce retine MApN ? cine isi va lua datoria mai inainte? Presupun ca MApN...si banca ce-mi va face? ma va executa silit? in ce fel? nu am girat cu casa.

mos alecu spunea...

@Plano10 10 ianuarie 2012, 20:47 :
In cazul "sumelor de recuperat" nu este , propriu-zis , vorba de "poprire" ...
MApN nu trebuie sa-si recupereze numai banii "net" dati impricinatilor ... ci trebuie sa-si recupereze banii "brut" dati acestora ... chiar daca ei , in prostia lor , au dat statului (din acel brut) niste bani - CASS si impozit - (deci netul lor a fost mai mic) .
Ca sa nu mai spunem ca daca retine din net (dar retrage cass si impozit din brut) ar fi , cel putin , o magarie ...
Sumele de recuperat vor reprezenta 1/3 din brutul de la data retinerii (prin asta realizindu-se si restituirea catre impricinat a cass si impozitului platit cind incasa "venituri necuvenite") . Acest lucru este "favorabil" impricinatului ... ii ramin mai multi bani de cheltuit (fata de cazul in care i s-ar retine 1/3 din net) ...

mos alecu spunea...

@koko48 10 ianuarie 2012, 21:20 :
In acest caz nu exista posibilitatea de "negociere" a ordinii retinerii datoriilor impricinatului ...
MApN va va trimite in cont (sau in tolba postasului) numai atit cit mai aveti dreptul sa primiti dupa ce-si retine ceea ce "ati primit necuvenit" in perioada anterioara ... Dupa aceasta dvs. stabiliti ordinea de prioritati in alocarea fondurilor de care mai dispuneti ...

Probabil ca banca va incerca sa "va ajute" prin reesalonarea datoriilor ...

Plano10 spunea...

@KoKo
Suma tuturor retinerilor, indiferent cate titluri executorii sunt, nu poate depasi o treime din netul pensiei, intr-o luna.
@alecu
Poprirea o cere un tert pe cand retinerea o dispune chiar platitorul drepturilor.
Observi ce scrie in art 141 al Hg 257 ca decizia de recuperare a Casei constituie titlu executoriu ceea ce inseamna ca procedura se supune regulilor stabilite in Codul de Procedura Civila.
Mai pe intelesul tuturor, din brutul stabilit in Decizia de revizuire se scad CAS si impozitul.Din netul care ramane se retine cel mult 1/3 lunar pana la concurenta sumei platite in plus de Casa in anul 2011.

Plano10 spunea...

All
Popririle si retinerile in procent de cel mult 1/3 din venitul net reprezinta o masura de protectie sociala a debitorului, stabilita de procedura civila

mos alecu spunea...

@Plano10 10 ianuarie 2012, 21:40 :
Deci ... am primit niste bani "in plus" pentru care am platit cass si impozit . Dar , banii aia ... nu trebuia sa-i primesc , si nici sa platesc cass si impozit pentru ei . Acum el isi ia banii inapoi... bine ... dar nu ma pune , bai frate , sa platesc iarasi cass si impozit ? Ar fi prea mare jigodeala ...

La poprire ... merge , si este corect sa fie asa ... dar la retinere ...????

Sa asteptam sa vedem cum va fi ... vorba unguroaicei cu "activitatea" pe linga poligonul militar ... "...'şteptam puţin ... spalam ...zdu"

mos alecu spunea...

@Plano10 10 ianuarie 2012, 22:02 :
Cit despre "protectia sociala" ... iarasi se potriveste la poprire ... la retinere este mai favorabil 1/3 din brut atit pentru creditor cit si pentru debitor ... Creditorul isi recupereaza "paguba" mai repede (mai ales cu "nesimtiti" astia de pensionari ... care odata "dau coltu' " ... si trebuie sa te lungesti ani de zile cu urmasii) . Debitorii ramin cu "ceva mai mult in mina" pentru a-si duce zilele de azi pe miine ...

Plano10 spunea...

@mos
Pe chestia asta Casa te mai regul(ariz)eaza separat, o data pe CAS si inca o data pe impozit,considerand ca ai platit anticipat niste sume in plus.
Citeste si Codul muncii si vezi ca si la retineri se aplica aceleasi reguli procedurale.

constantin spunea...

Acum in 13 ianuarie, ce vom primi ?? Si revizuita si regularizata ( in scadere, la mine ) sau numai revizuita ???....sa-i fie de lumanari lui oprea !!! Va rog sa-mi spuneti, sunt disperat.Avem copii la facultati, plecati departe de casa, le trebui bani, stiti cum e !

dac55 spunea...

Numai revizuita...regularizarea incepand cu 01.04.2012.

Costachel spunea...

Cred ca regularizarea pensiilor celor csre au lucrat si dupa pensionare se va face dupa emiterea unei noi decizii care sa includa si aceste perioade de contributii. STIE CINEVA CIND VOR INCEPE RECALCULAREA PENSIILOR SI CU ACESTE STAGII DE COTIZARE PENTRU CEI CARE AU TRIMIS DOCUMENTELE DOVEDITOARE CERUTE?

Trofin spunea...

Pentru :mos alecu spunea...
10 ianuarie 2012, 21:23
Am incercat sa fac niste socoteli. Rzultatul final este acelasi ,fie ca se retine diferenta dintre net Dec. 2010- net pensie revizuita in scadere , fie ca se deduc din diferenta brut Dec. 2101-brut pensie revizuita 2011 plata asigurarilor de sanatate si a impozitului pentru aceasta diferenta .
Dau un exemplu si , daca aveti alta metoda , va rog sa o faceti cunoscuta.
Pensie bruta Dec. 2010= 5000 lei;
Pensie bruta Dec. 2011= 4000 lei ;
Retineri totale 2010= 871 lei ( pensie neta rezultata 4129 lei)
Retineri totale 2011= 665 lei ( pensie neta rezultata 3335 lei)
Daca s-ar retine diferenta NET-NET ar rezulta o retinere lunara care trebuie inapoiata CPS de 794 lei.
Daca s-ar retine diferenta dintre Brut 2010 - Brut 2011 = 1000 lei din care sa se deduca diferenta dintre retinerile totale Dec. 2010-Dec.2011 , adica 871-665=206 lei , ar trebui inapoiat , conform legii o suma lunara de 1000-206=794 lei.
Este corect ?.

mos alecu spunea...

@Trofin 11 ianuarie 2012, 11:33 :
Spusele mele s-au incheiat cu : "Sa asteptam sa vedem cum va fi " . Adica nu am nici un fel de date privind modul concret in care se va proceda ...
Dar , la cele spuse de tine ... :
- oho !... calcule la nivel de generali cu multe stele ...
- contabilitatea este o activitate care se fereste , ca de dracu' , de orice alt fel de operatii artimetice diferite de "adunare si scadere" ... iar
chestia cu "deducerea diferentei dintre retinerile totale dec.2010-dec.2011" cred ca este prea complicata ... pentru contabilitate ...
Repet vorba unguroaicei cu "activitatea" pe linga poligonul militar ... "...'şteptam puţin ... spalam ...zdu"

Trofin spunea...

Imi pare rau , nu te-am inteles sau , folosind una dintre multele expresii care te-au facut celebru , am capacitatea limitata de a te intelege.
Cu o explicatie totusi vin , exemplul de calcul nu ma priveste , numerele naturale cu cate 4 cifre sunt alese arbitrar, pot reprezenta , in egala masura pensii pentru generali cat si pensii pentru maistri militari .

dragos spunea...

Am intrebat CNPAS-ul pe site-ul lor de intrebari din "cnpas.ro" si iata ce mi-au raspuns
Buna seara .Va rog sa-mi spuneti care este baza legala pentru retinerea din pensie a unei sume datorate casei de pensie?.Cum se procedeaza tehnic vorbind pentru recuperarea sumei datorate?.In cat timp casa de pensie este legal indreptatita sa retina suma datorata si care este baza legala.Va multumesc.
Raspuns:
Potrivit art. 179 din Legea nr. 263/2010, sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiari in termenul general de prescriptie de 3 ani.Sumele platite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii si al caselor de pensii sectoriale se recupereaza de la beneficiari in baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
Raspund greu ca sunt asaltati de intrebari, dar raspund.Dragos Icleanu

Plano10 spunea...

@all
Vad pe alte site-uri ca atat se complica unii cu fel de fel de explicatii irelevante despre cum se va face retinerea.
In acest articol am citat textele din actele normative din domeniul pensiilor care nu difera de cele ale dreptului comun.
In luna ianuarie se primesc pensiile in cuantumul din decizia de revizuire.Mai putin CAS si impozitul.

Plano10 spunea...

@dragos
Este corect ce-ai publicat pe roarmy. Se aplica regulile din dreptul comun, respectiv cele din Codul Muncii pentru retineri si cele din Codul de Procedura Civila pentru popriri.
Din cate se vede nici nu sunt deosebiri intre proceduri.
Eu, aici, am publicat articolul din HG 257/2011 care expliciteaza modul de aplicare al art 179 din L 263.

CEZAR spunea...

Ce intrebari copilaresti ! Nu-i clara L-119 si OG.1?

dac55 spunea...

@Cezar,

" Obligatia identificarii si transmiterii la casele de pensii sectoriale a veniturilor realizate lunar de catre fiecare beneficiar, în vederea efectuarii revizuirii prevazute la alin. (1), revine institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala în cadrul carora beneficiarul si-a desfasurat activitatea.
(3) Institutiile prevazute la alin. (2) transmit datele necesare revizuirii, la casele de pensii sectoriale, cel mai târziu pâna la data de 31 octombrie 2011.
(4) În cazul pensiilor prevazute la alin. (1), pentru care, pâna cel mai târziu la data de 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade, la stabilirea punctajului mediu anual se utilizeaza cuantumul soldei de grad si al soldei de functie minime corespunzatoare gradului militar detinut, conform anexei nr.1 la prezenta ordonanta de urgenta, dar nu mai putin de salariul mediu brut/net pe economie, iar pentru perioada anterioara anului 1952 se utilizeaza salariul mediu brut pe economie."

Rog sa raspundeti punctual celor multi care au postat diverse nereguli daca este clara sau nu Ou.G 1 ,sau vi se pare copilareasca si aceasta intrebare?

CEZAR spunea...

...pai e fff clar!!

Anonim de Timisoara spunea...

@Cezare, vitzelule poate nu e atit de clar pt. unii!!! Stim ca mintea aia a ta de musca verde te-a "propulsat in cariera" pina la functia de comandant de companie, dar lasa-i si pe altii sa puna inrebari rapanosule!

constantin spunea...

Am primit azi pensia revizuita pe card, minus 8 milioane. Este neregulata !!! Nimic pentru cei 3 ani si doua luni lucrati dupa aceea in civilie, unde nici acolo n-am avut loc de ei, pierzand serviciul prin odioasa lege 329.Nimic pentru primele lunare si trimestriale de la Casa Poporului timp de aproape 2 ani,unde am fost detasat si unde m-a prins revolutia !!SA-I REGU(RA)LIZEZE OFITERII IN REZERVA AI ARMATEI ROMANE ROMANE PE CLICA ODIOSULUI BASESCU, CU TOT NEAMUL LUI DE IMPOSTORI !!!

Plano10 spunea...

@costica
Mi s-a luat de cate ori am repetat pe blog ca recalcularea pentru stagiile de dupa pensionare nu are nicio legatura cu revizuirea din oficiu.
Asteapta si ai sa primesti o decizie separata prin care se adauga la pensia revizuita si punctajul pt cei trei ani.