Un produs Blogger.

marți, februarie 07, 2012

Cand se majoreaza cu 0,5% punctajul pentru stagiile realizate ulterior pensionarii

17 comments
Dispozitiile legale

Legea 263/2010

Art. 99
(1) Pentru asiguratii care au realizat stagiul minim de cotizare si care contribuie la sistemul public de pensii dupa implinirea varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5, punctajul lunar realizat in perioada respectiva se majoreaza cu 0,5%.
(2) Pentru asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), care au realizat stagiul minim de cotizare in specialitate si care contribuie la sistemul public de pensii dupa implinirea varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 6, punctajul lunar realizat in perioada respectiva se majoreaza cu 0,5%.
(3) Majorarea punctajului lunar prevazuta la alin. (1) si (2) nu se acorda pentru perioadele in care se cumuleaza pensia cu venituri de natura salariala. 

HG 257/2011 de aplicare a Legii 263/2010

 Art. 72
(1) Beneficiaza de majorarea punctajului lunar prevazuta la art. 99 alin. (1) si (2) din lege persoanele care, dupa indeplinirea cumulativa a conditiilor privind stagiul minim de cotizare/stagiul minim de cotizare in specialitate si varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 la lege, contribuie o anumita perioada la sistemul public de pensii.
(2) Majorarea prevazuta la alin. (1) se aplica numai punctajului lunar corespunzator perioadei de stagiu de cotizare, realizata dupa indeplinirea cumulativa a conditiilor prevazute la acelasi alineat.
(3) Pentru persoanele inscrise la pensie pentru limita de varsta potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii majorarea prevazuta la alin. (1) se acorda pentru stagiile realizate dupa implinirea varstei standard de pensionare, reglementata de legislatia in vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie pentru limita de varsta.
(4) Pentru perioadele in care se cumuleaza pensia cu venituri de natura salariala nu se aplica majorarea punctajului lunar prevazuta la art. 99 din lege.

17 comentarii:

Casper7 spunea...

Apropo, de adăugarea stagiilor ulterioare pensionării la pensia deja primită.
Cei ce doresc să ştie cu puţin timp înainte (după ce au adeverinţa cu stagiile de cotizare de la Casa de pensii judeţeană) cât vor obţine pentru anii lucraţi după ieşirea la pensia militară, sau să verifice Decizia de recalculare a pensiei prin adăugarea stagiilor de cotizare realizate după data înscrierii la pensia militară, pot face acest lucru descărcând fişierul Excel de la adresa de mai jos:
https://skydrive.live.com/?cid=E6084636ABF7B347&id=E6084636ABF7B347!105
Documentul poate fi tipărit într-o formă foarte asemănătoare cu decizia casei de pensii.
Datele cu număr de înregistrare, etc. au fost puse pentru ca documentul rezultat să fie cât mai asemănător cu cel de la pensii.
În fapt contează calculele şi suma ce se va primi în mod suplimentar.
"Programul" este similar cu cel al domnului Trofin, dar numai pentru o perioadă de 12 ani (2000 - 2012). Poate fi extins, dar deocamdată am considerat că e suficient aşa, poate ulterior voi avea timp să-l generalizez pentru toate condiţile din L 263/2010 şi pentru o perioadă mai lungă de timp.

koko48 spunea...

@plano
pai fa-ma sa inteleg...
in concluzie cand se aplica majorarea cu 0,5 % a punctajului lunar? niciodata ? pentru ca realizarea stagiului dupa implinirea varstei standard de pensionare implica venituri de natura salariala care le cumulezi cu pensia ca de asta ceri recalcularea

Danezu spunea...

@Casper7
Multumesc! Voi incerca sa calculez.

Plano10 spunea...

@Casper
Si cu valoarea +0,5% pentru stagiile de dupa varsta standard de pensionare cum ai rezolvat?

Casper7 spunea...

Plano10,7 februarie 2012, 15:48
Nicicum.
Eu am înţeles că atunci când se cumulează pensia cu salariul, nu se aplică această majorare. Ori la militari despre astfel de cazuri e vorba, başca că nu ştiu care e vârsta standard de pensionare la militari.
Cred că prevederea este valabilă pentru acei salariaţi care mai lucrează un număr de ani după împlinirea vârstei standard de pensionare, cu continuitate şi deschiderea drepturilor de pensie se face pentru întreaga perioadă lucrată.
Dacă trebuie altfel văzută problema, doresc o explicaţie de cum se aplică şi voi încerca să o pun în practică. Dacă nu, cazurile vor fi foarte puţine şi eroarea de calcul mică, aşa că îmi cer scuze anticipat că nu am aplicat-o. Trebuie să văd mai înainte o decizie calculată astfel, ca să înţeleg principiul de calcul, apoi pot să îl refac.
Deocamdată aştept o verificare a programului de către cineva care a primit deja o astfel de decizie şi în caz de nepotriviri să văd unde am greşit în raţionamentul de calcul.

Plano10 spunea...

@koko
Majorarea se aplica doar pentru stagiile lucrate dupa implinirea varstei standard de pensionare prevazuta pentru pensia de limita de varsta in legea valabila cand ti-ai deschis dreptul de pensie militara.
Avand pensie anticipata nu primesti majorarea de 0,5% pentru stagiile lucrate pana la implinirea varstei standard. Nu primesti majorarea dar poti, daca ceri, sa primesti cuantumul corespunzator punctajului normal.
Dupa implinirea varstei standard se aplica majorarea de 0,5% dar nu o primesti daca mai obtii si alte venituri de natura salariala.
Confunzi dreptul de a se majora punctajul stabilit dupa varsta standard cu plata majorarii, care este conditionata de neprimirea altor drepturi de natura salariala.

Plano10 spunea...

Casper
Creezi o coloana pentru aceasta valoare(+0,5%) si lasi posibilitatea pensionarului care-si calculeaza punctajul s-o introduca in lunile in care are dreptul, intocmai ca la pensia suplimentara.

cangurul spunea...

@Plano
Acum cinci minute, Hunor a afirmat intr-un interviu ca UDMR-ul se pronunta pentru alegeri anticipate, insa datorita faptului ca acestea nu se pot face(din cauza lui Basescu) au hotarat sa mearga in continuare la guvernare.
Problema pe care o pun este urmatoarea:
daca UDMR-ul se retrage din parlament si camerele nu mai pot functiona din lipsa de cvorum ce se intampla din punct de vedere constitutional? Multumesc.

theodora0303 spunea...

Off topic
Este revoltator ce se intampla.
Cativa puternici de la Antena 3 si de la jurnalul national insista sa il promoveze pe tanarul Claudiu Craciu, profesorul la SNSPA care a vorbit la PE, drept lider al Pietii Univesitatii.
De ce il invita Antena 3 cu insistenta la emisiuni pe acest tanar care a strigat "pdl-usl aceeasi mizerie" ... mai bine zis de ce DOAR PE EL .. si nu invita si pe altcineva din Piata care sustine USL, care nu este membru de partid si care poata sa vorbeasca cel putin la fel de bine ca tanarul Craciun. Mie imi miroase a tradare .... SPER SA MA INSEL .. eu stiam ca PC este in USL ... poate a iesit si eu nu am aflat.
Este revoltator ca acest tanar se urca pe umerii celor care ingheata la Universitate de atatea zile. El nici nu a fost de la inceput in Piata .. a aparut dupa 18 ianuarie ... ciudat ca niciodata cand jandarmii aruncau cu gaze nu era acolo ... este tot timpul impreuna cu cativa tinerii probabil studenti de la facultatea unde preda , nu vine singur ... acum cateva zile a strigat "pdl si usl fura prin rotatie" .. sigur ca este dreptul lui sa strige si sa creada orice ... eu ma intreb de ce insista Antena 3 sa il faca lider .... nu este liderul Pietii ... nu este "vocea" pietii ... este UNA dintre vocile de acolo si atat ... sigur ca este un tanar inteligent si a avut un discurs interesant in PE dar asta nu inseamna ca trebuie sa ni-l bage pe gat .. asta este parerea mea.
CHIAR VREAU SA AFLU VOI CE PARERE AVETI?
AVETI MAI MULTA EXPERIENTA DECAT MINE.
PROBABIL CA SUNTETI SI MAI ECHILIBRATI
Multumesc
Te rog sa ma scuzi Plano ... daca nu esti de acord cu acest comentariu ... intleg ca este normal sa il stergi

Cârcotaşu spunea...

@ Plano,
Cred că este vorba de o eroare, iar dacă-n lege este prevăzută cota asta e vorba de o bătaie de joc pe faţă.
Dacă e vorba de 0,5%, din orice ar fi procentajul acesta, este derizoriu şi nu merită nici măcar efortul de a fi băgat în seamă!

Plano10 spunea...

Cum sa fie eroare Carco, daca e citat din Legea 263/2010.
Este un bonus de incurajeare sa se munceasca si dupa pensionare, asa cum a fost si in legea 19/2000.

Plano10 spunea...

@Teodora
Mie mi-a placut acel baiat. E drept ca l-am remarcat doar in interventia de la Strasbourg.
In piata au fost si reprezentanti ai unor partidulete care au dorit initial sa se remarce prin sloganuri impotriva marilor partide, asa cum sunt cele citate de tine. Din cate vad, Craciun era pe atunci in Partidul Verzilor cu Cernea.
Am scris atunci un articol in care spuneam ca asemenea lozinci sunt antisistem.Am comentat la fel pe articolul lui Ciutacu din JN in care acesta incuraja discreditarea pluralismului politic in Piata.
In fond, trebuie incurajata orice forma de infruntare a regimului Basescu, chiar daca acea forma nu ne convine.
Sa fii iubita!

theodora0303 spunea...

@Plano10
Sigur ca orice forma de de infruntare este buna.
Ciutacu incuraja discreditarea pluralismului politic in Piata?
Pe mie ma surprinde neplacut insistenta cu care JN si Antena 3 il promoveaza ca pe "liderul pietii" si "vocea pietii" ... este ceva aici ce nu inteleg ... ce urmaresc oare?

Plano10 spunea...

Theodora
Ai uitat ca mai toti de acolo au spus ca ei nu se duc la vot in 2008 si 2009 pentru ca n-au pe cione alege?
Si atunci erau formatori de opinie.
Ti-amintesti cat m-am razboit si cu Roxana pe aceeasi tema.
Cui a folosit? S-a vazut.
Absenteismul a ajutat PDL-ul si pe Basescu.

Cârcotaşu spunea...

@ Plano,
Păi gândul te duce la o eroare dacă te gândeşti că 0,5% la 100 puncte de pensie înseamnă o jumătate de punct, iar la valoarea de 10.000 lei înseamnă 50 lei. Care-i ăla care şi-ar pierde timpul să solicite un asemenea spor?

dandana949 spunea...

Numele meu este Erviu Lanida
Problema
M-am pensionat la 31.10.2014 datorita reducerii varstei standard de pensionare cu 2 ani si 6 luni, dar mai aveam 6 luni pană la atingerea vârstei standard de pensionare (64 ani si 10 luni).
Am contribuit la Sistemul Public de Pensii din Romania 50 ani si 7 luni (607 luni) prin cotizatii de, medie, 23 euro/luna. Mi s-a comunicat o pensie de 316 euro/luna.
Am verificat (am obţinut informaţii întrebând contribuabilii) cuantumul pensiei pentru alţi contribuabili.
Ce am descoperit:
- un contribuabil a cotizat 38 ani (conditii normale) la Sistemul Public de Pensii din România (456 luni), a accesat pensia anticipata în 2014, a obţinut un cuantum de pensie de 425 euro/lună, din care primeste anticipat 280 euro/lună (1264 lei /lună).
Poate cineva să-mi explice fenomenul?
- un contribuabil a cotizat 43 ani (516 luni)la Sistemul Public de Pensii din România (condiţii normale) se pensionează în 2015, obţine pensie 356 euro/lună (1475 lei/lună);
- un contribuabil (femeie) a cotizat 384 luni (32 ani), s-a pensionat în 2006 cu o pensie de 150 euro/lună. În 2007 a plecat în Italia la copii. În 2014 obţine pensie de la statul Italian 280 euro/lună, pentru 84 luni de cotizaţie.
Poate cineva sa explice fenomenul?
- in Germania, s-a acceptat o Directiva, potrivit careia un contribuabil care a cotizat 60 luni (5 ani) , la implinirea vârstei de 67 ani i se asigură 200 euro /lună pensie.
Poate cineva sa explice?
Si acum problema pentru care "m-am băgat în vorbă"
- după decizia de pensionare am mai lucrat cele 6 luni (cât mai aveam până la atingerea vârstei standard de pensionare). Am solicitat recalcularea pensiei pentru perioada lucrată.
Operatorul care se ocupă de pensie mi-a făcut un calcul prin care îmi spune că am realizat punctaj mediu anual. Atentie nu am solicitat înscrierea la pensie , ci recalculare . Este vre-o diferentă între a solicita înscrierea la pensie şi recalculare pensie ca urmare a unei perioade lucrate?
Consider că perioada lucrată după decizia de pensionare trebuie să conducă la crestere cuantum pensie. Constatare : recalcularea s-a făcut pentru perioada de timp - 6 luni peste decizia de pensionare- prin punctaj mediu anual, caz în care cuantumul pensiei mele a crescut cu 1 leu /lună, dupa ce am cotizat , in medie, 60 euro/lună (pentru perioada lucrată peste Decizia de pensionare).
Unde este Logica? Mi se spune că o cifră de forma 0,00xxx ar reprezenta punctaj mediu anual (acest puctaj mediu anual a fost calculat la solicitarea pensiei, a fost contestat) şi este sumat la punctajul mediu anual deja calculat. Eu spun că cifra 0,00xxx nu reprezintă punctaj mediu anual ci reprezintă procent- 0,xxx %-de recalculare pensie. Recalcularea înseamnă creşterea cuantum pensie şi nicidecum creştere punctaj mediu anual.
Astept lamuriri.
O alta problemă
Specialiştii UE spun astfel
- un contribuabil care cotizează 540 luni (45 ani) cu 23,14 euro/lună (observaţi nu se vorbeşte de salar) la vremea pensiei obţine 1266 euro/lună;
- un contribuabil care cotizează 540 luni (45 ani) cu 14,07 euro/lună (observaţi nu se vorbeşte de salar) la vremea pensiei obţine 633 euro/lună;
Referitor la persoana mea,spun
- am avut salar, în medie, 350 euro/lună. Am cotizat 607 luni , în medie, 23 euro/lună, dar constat, cu o mare consternare, că pensia mea este 316 euro/lună. Un calcul simplu spune ca pensia mea trebuie să fie 992 euro /lună dacă CAS = 9,5 % şi 1097 euro/lună dacă CAS = 10,5 %.
Presupunând că ajunge la contribuabil doar 45 % atunci pensia mea trebuie să fie 447 euro/lună pentru CAS = 9, 5 % (adică mai mare decât a celui care a contribuit doar 456 luni) şi 494 euro /lună pentru CAS = 10,5 %.
Unde este principiul contributivităţii şi a perioadei?
Am contribuit 151 luni peste perioada celui cu 456 luni dare care are un cuantum de pensie mai mare. Exemplele pot continua.
Solicit lamuriri constructive. Cine doreşte să mă pună "la zid" poate să o facă , dar cu argumente.

Huhu Rezea spunea...

@Dandana
Pâna in anul 2001 ati platit doar impozit pe salariu si contributia de 2-4% pentru pensia suplimentara. Din 2001 ati inceput sa platiti CAS.
In sistemul contributiv conteaza si numarul de ani lucrati efectiv, dar mai ales marimea salariului brut, astfel incât impartit la salariul mediu pe economie sa dea un punctaj lunar cât mai mare.
Cei care au lucrat mai putin decât dvs, dar au o pensie mai mare, in mod sigur au avut salarii brute mai mari.
Nu va comparati cu sistemele de pensii europene.
Daca ati avut un salariu mediu de 350 euro/luna, cum va puteti inchipui ca in România puteti dobândi o pensie de 900 euro?