Un produs Blogger.

marți, aprilie 01, 2014

ANCMRR nu stie ca se afla sub patronajul MApN; se adreseaza Ministerului Muncii in problema pensiilor militare

45 comments

Din continutul scrisorii pe care o reproduc mai jos, se observa ca propunerile ANCMRR din MApN catre Rovana Plumb corespund, in cea mai mare parte, cu proiectul „DUSA” al legii pensiilor militare, proiect pe care il puteti citi AICI in forma distribuita, pentru dezbatere, catre structurile militare interesate si catre Ministerul Muncii, pentru avizare. Poate... tocmai, de aceea, domnul Dusa n-a mai dorit sa trimita proiectul si la asociatie. 

Totusi, domnul general Iliescu introduce o noutate in propunerile catre Ministerul Muncii; doreste ca viitoarele pensii militare ale actualilor militari pensionari sa ia startul de la cuantumul revizuit, potrivit OUG nr.1/2011, dar sa se indexeze potrivit legii comune si, in acelasi timp, sa fie actualizate cu cresterile soldelor activilor. S-o putea oare? 

SCRISOARE trimisă în data de 17.03.2014 Doamnei ROVANA PLUMB Ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice

Stimată doamnă ministru,
Avem onoarea de a vă adresa respectuoase felicitări pentru noua funcţie de înaltă răspundere cu care aţi fost investită şi să vă urăm succes în noua activitate de o deosebită importanță. Am înţeles că dumneavoatră doriţi să luaţi măsurile necesare pentru a actualiza sistemul de pensii. Pe noi, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” (ANCMRR), ne preocupă situaţia pensiilor militarilor, care a făcut şi face obiectul unor discuţii ample, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru viitor, în vederea asigurării unor pensii corecte, conforme statutului constituţional al Armatei care, potrivit art. 118(1) din Constituţia României, „…este subordonată exclusiv poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale…”.
Având în vedere cele de mai sus, pesonalul militar are dreptul la o soldă stabilită prin lege şi plătită exclusiv de la bugetul de stat, Armata neavând activităţi lucrative. În această situaţie, miltarii au dreptul la pensie, potrivit legii, care este asigurată integral de la bugetul de stat.
Din păcate, guvernul Boc a emis Legea 119/2010, prin care pensiile militare erau diminuate drastic, cu încălcarea principiului neretroactivităţii legii. Măsura respectivă a fost înlocuită prin OUG1/2011, prin care pensiile militare au fost revizuite conform specificului profesiei militare. Au avut însă de suferit cadrele militare disponibilizate cu prilejul restructurării Forţelor Armate ale României, pentru a le face compatibile cu admiterea ţării noastre în NATO, ale căror pensii au fost diminuate, în unele cazuri cu peste 50% din cuantumul avut în momentul disponibilizării cu drept de pensie.
Venirea USL la guvernare a însemnat şi o deschidere către revenirea la pensiile militare de stat, aşa cum se întâmplă în toate ţările NATO. În acest context şi ca urmare a încheierii unui protocol de colaborare între Alianţa de Centru Stânga (A.C.S.) şi ANCMRR, pe 01.12.2012 s-a acceptat ideea revenirii la pensia militară de stat, în baza unui proiect de lege emis de M.Ap.N.
Din păcate, definitivarea noului proiect al unei astfel de legi este tergiversată, întârzierea provocând nelinişte, atât pentru cadrele militare active, cât şi pentru cele în rezervă şi în retragere.
Deşi noi am solicitat să ni se trimită proiectul legii rspective, nu l-am primit încă, fapt pentru care supunem atenţiei Dumneavoastră unele propuneri ale noastre, care să fie avute în vedere la realizarea formei finale. Acestea sunt următoarele:
1. Au dreptul la pensie militară de stat toţi militarii din structuririle de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
2. Cuantumul pensiei la care militarii au dreptul se calculează proporţional cu drepturile totale de soldă, primite pe timpul întregii cariere militare.
3. Pensiile militare aflate în plată devin pensii militare de stat, în cuantumul existent la data intrării în vigoare a legii.
4. Pensiile militare de stat sunt indexate potrivit legii comune şi majorate proporţional cu majorarea soldelor personalului militar activ, prin ordin al ministrului apărării naţionale
Vă informăm, stimată doamnă ministru, că noi am supus aceste propuneri atenţiei domnului viceprim-ministru Gabriel OPREA, a ministrului apărării naţionale, domnul Mircea DUȘA şi a preşedintelui Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, domnul Ion MOCIOALCĂ. Nu le-am putut încadra însă în articolele corespunzătoare, pentru că nu am primit încă proiectul de lege.
Preşedintele ANCMRR,,Alexandru Ioan Cuza”
General (r) prof.univ. dr. Mihai ILIESCU

45 de comentarii:

 1. ANCMRR știe bine sub patronajul cui se află. La fel de bine știe că cei doi patroni, președintele și viceprim-ministru și ministru de interne Gabriel Oprea ( domnul Dușa nu prea mai are calitatea de ministru ci de furier DS ce merge cu mapa de la MApN la semnat și aprobat la MI ) au alte preocupări privind propriul viitor și nu prea îi mai interesează pensionarii militari.
  Generalul Iliescu și Constantin Alexandru știu că unchiul Sam și-a exprimat, neoficial dar clar și ferm, poziția față de situația armatei române și cere ceva măsuri pentru cei vinovați. Nu de alea românești cu acarul Păun ci de alea
  pe bune. Viitorii consilieri americani nu vor mai lăsa apărarea pe mâna diletanților dar nici nu vor lua la remorcă pe actualii pensionari militari.
  Așa că în disperare de cauză ANCMRR apelează la factorul politic, că
  ministerul muncii nu e în vizorul SUA, iar din necesități stringent de voturi pentru PSD ( din ce în ce mai șifonat în ochii electoratului) se poate iniția pentru pensionarii militari o chestie gen proiectul de lege privind indemnizaţiile viagere pentru diplomaţi și aviatorii civili, pe care o tot flutură premierul Ponta de vre-o săptămână.

  RăspundețiȘtergere
 2. La diplomati le-a dat imfemnizatie peste pensia contributiva. Ponta este preocupat de aviatorii civili si, mai nou, de grefiere. Considera ca pfin L 241 si-a onorat promisiunile fata de disponibilizati.
  Rovana ar vrea sa scape de pensiile militarilor de la cheltuielile Fondului de pensii, dar e foarte greu sa renunte la contributkile de pensii consistente de la militarii activi, mai ales de cele consistente de la Servicii si MAI.
  Americanii tin foarte mult ca rezervistii lor sa fie multumiti, de aceea ii si folosesc in administratia civila, dar in tarile partenere sunt interesati de personalul combatant.
  In Romania nu cred ca au probleme cu pregatirea si loialitatea personalului cat ai cu dotarea cu tehnica de lupta.
  Domnul G-ral Iliescu a vrut saai iasa in evidenta cu o actiune de imagine.

  RăspundețiȘtergere
 3. Contribuțiile la pensii vor rămâne chiar dacă se va introduce o lege a pensiilor militare. Așa a fost și când a apărut legea 19, pentru recunoașterea reciprocă a stagiilor de cotizare între sistemul public de pensii și celelalte sisteme de de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii inclusiv sistemul pensiilor militare, art 174 din legea 19. Din acest motiv a apărut atunci legea 164.
  Nici eu nu am spus că americanii sunt interesați de rezerviștii români, ei sunt îngrijorați de activi și rezerva de mobilizare.
  Dotarea tehnică se poate completa ușor în cadrul NATO în caz de nevoie, lipsa de pregătire se poate compensa prin programe intensive și instruire modernă. Loialitatea din păcate este greu de inoculat și contrar părerii formate acum 10-15 ani astăzi
  puțini activi mai sunt dispuși să se sacrifice în caz de nevoie.
  Ați văzut cum au acționat militarii ucraineni care, deși au primit ordin să deschidă focul dacă vor fi atacați, au predat pașnic
  unitățile, armamentul și tehnica și s-au predat și ei.
  Americanii știu mai bine ca noi care e starea de spirit a activilor și se vor implica, chiar dacă nu in mod vizibil, pentru că altfel vor fi nevoiți să-și sacrifice proprii oameni.

  RăspundețiȘtergere
 4. CONCLUZIE: Ponta nu e bun, sa-i votam pe cei din PMP si PDL brat la brat cu PNL, pentru ca SIGUR ne vor rezolva problemele in regim de urgenta !

  RăspundețiȘtergere
 5. CONCLUZIE: Ponta nu e bun, sa-i votam pe cei din PMP si PDL brat la brat
  cu PNL, pentru ca SIGUR ne vor rezolva problemele in regim de urgenta !
  Si nu uitati sa platiti cotizatiile la Sindicat chiar si pe 2015 pentru a continua sa rezolve problemele militarilor !

  RăspundețiȘtergere
 6. Concluzie la ce?
  Inca ny ai tras concluzii despre ce le poate pielea la basisti?

  RăspundețiȘtergere
 7. Ei, pune-l pe militarul ucrainian sa lupte impotriva unei tari NATO si ai sa vezi ca nu se preda.
  Cu aceeasi determinare ar lupta si militarul roman impotriva unei ocupatii rusesti sau maghiare.
  Pentru dotarea Armatei e nevoie de fonduri
  Nici americanii nu te doteaza gratis.

  RăspundețiȘtergere
 8. Doar propaganda basista numeste PC si UNPR partide penale. Au ele multe bube, cum ar fi lipsa de doctrina si moralitate, dar e prea mult da spui penale.
  Nu e rau daca iti mai ramane doar PNL pentru vot. Au nevoie de simpatizanti pentru a depasi 15% la europarlamentare

  RăspundețiȘtergere
 9. 05.04.14 08.35
  Suparat , nevoie mare , ii reprosati lui karadeniz ca ar fi concluzionat : "Ponta nu e bun..." . Fapt care n-ar fi adevarat ...
  Aveti dreptate !
  Ponta este , sau , ma rog , a fost , foarte bun !

  Acest lucru este atestat si de una din declaratiile lui !
  Declaratie care , in esenta , spune : "Am fost si sint foarte bun ! Mi-am indeplinit "misiunea" ("dezdoctrinarea" si decredibilizarea PSD prin aducerea in conducere si in reprezentarea PSD a unei găşti de lichele) ! Ca urmare , dupa alegerile prezidentiale , ma voi retrage (cu satisfactia misiunii indeplinite) din viata politica !" .

  RăspundețiȘtergere
 10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 11. Daca doreste ANCMRR pensiile sa ramana calculate pe principiul contributivitati atunci sa fie un stagiu de cotizare egal pentru toti pensionarii,cu tot indicele de corectie sau cinci ani lucrati pina la 60 tot nu reuseste cei activi. sa ajunga la pensia unuia care s/a pensionat pina la 31 decembrie 2010,calculati si va convingeti mai ales ca salariile nu au mai crescut de 5 ani iar salariul mediu brut creste anual,ANCMRR nu are mila pentru cei activi sau cei iesiti in baza legi 263.

  RăspundețiȘtergere
 12. Cei din ancmtr sunt multiti cum li s-a recalcilat/revizuit prmsoa.
  Nu-i plange d-ts pe cei cu pensia calculata potrivit L 263.
  Citrste proiectul Dusa al pensiilor militare si vi vedea cu ce procente de pensie sunt rssplatiti, atst ei cat si actualii activi.

  RăspundețiȘtergere
 13. Blogul mai este citit de cateva mii de pensionari disponibilizati brneficiaro ai L 241, care, din cand in cand, se mai intereseaza de posbile reglementari de indexare a pensiei lor sau de dischtkile despre o viitoare lege a pensiilor militsre.Au disparut cei cate au primit prin L 241 cuantumuri umflate de L 164 la sume de peste 5000 lei.
  Topul primelor 10 articole, in ordinea accesarilor, incepand cu luna sept 2013, vizibil in partea freapta a primei pagini, arata si profilul cititorului acedyui blog.

  RăspundețiȘtergere
 14. In primul rand, corectiile gramaticale. Apoi, despre ce vorbim? Stagiul de cotizare crete gradual nu brusc precum unele minti obosite de pe aici. Iar soldele actuale sunt mai mari decat cele din 2010 , desigur functie de grade si vechime. Luati exemple concrete de pensii inainte de 2010 si dupa , desigur la aceleasi functii, grade si vechime. .Apoi, mai vorbim.

  RăspundețiȘtergere
 15. Pensiile alea de peste 5000 lei , obtinute prin L41-legea recunostintei sunt foarte bune. Cele de peste 20000 lei ( si nu sunt puitine, dupa L241 si dupa L263 ) sunt insa muuuuuuuuult mai bune. De aceea se duc lupte greco-romane sa obtina si din urma , smecheria se cere a fi nu numai activa ci si retroactiva !

  RăspundețiȘtergere
 16. 06.04.14 15.35
  @bazil
  Infatuarea de băşinist-bocciu nu face bine "la creere" ... Produce simple ziceri propagandistice care "prind" la populimea "dusă cu pluta" !

  Realitatea si martimetica fac praf si pulbere toate "argumentatiile" băşinisto-boccii !
  -------------------------
  La : "soldele actuale sunt mai mari decat cele din 2010..." .
  Minciuna !

  Soldele actuale sint mai mari decit cele din 30.09.2008 . De atunci NU s-a mai produs nici o marire de solde ale militarilor in activitate . Deci soldele actuale sint EGALE cu soldele din 2010 .
  "Nu se pun" la mariri de solde , maririle soldelor (individuale) datorate inaintarilor in grad sau promovarilor in functii ale unor militari . Deasemeni "nu se pun" cele citeva mariri "de functii" (prin transformarea unor batalioane in regimente , sau a cresterii "rangului" unor CMJ-uri) ... care au generat citeva mariri individuale de solde .
  Daca am considera maririle de punctaje de pensii datorate acestor mariri individuale de solde , ar trebui sa vedem si ce pensii ar fi avut "cei de dinainte" daca li s-ar fi aplicat aceleasi mariri individuale de solde ...

  RăspundețiȘtergere
 17. 06.04.14 15.55
  @bazil

  Ia sa vedem ce se intimpla cu niste pensii calculate in perioade diferite :

  - militar iesit la pensie la 01.01.11
  -- virsta 55 a (lucreaza 30 a) , stagiu de cotiz. 20 a
  -- realizeaza 30 pcte. anuale
  ---- punctaj mediu = 1,5
  ---- punctaj corectat prin oug 113/2013 = 1,68

  - militar iesit la pensie la 01.06.13
  -- virsta 55 a 7 l (lucreaza 30 a 7 l) , stagiu de cotiz. 21 a 3 l (21,25 a)
  -- realizeaza 30,58 pcte anuale
  ---- punctaj mediu = 1,44
  ---- punctaj corectat prin oug 1/2013 = 1,52

  Este cazul a doi impricinati
  care au avut “un parcurs” identic (solda , grupe de munca , etc.) :

  - primul (nascut in ian. ’56) poate iesi la pensie in ian.2011 (la 55 ani ,
  stagiu 20 ani)

  - al doilea (putin mai tinar – nascut in nov. ’57) poate iesi la pensie in
  iun.2013 (cind va fi avut 55 a 7 l ; stagiu 21 a 3 l)

  - in “diferenta” de virsta de pensionare (cele 7 luni) , cel de-al doilea va
  mai acumula 0,58 puncte …
  - diferenta de punctaj mediu intre cei doi
  militari (2013 fata de 2011) = -0,16 pcte. (-9,52%) ... vreo (-126,5 lei)

  In concluzie - militarii iesiti la pensie
  dupa 01.01.11 vor avea pensii din ce in ce mai mici decit cei iesiti anterior
  (inclusiv cei pensionati "sub obladuirea" L.263 ... intre ei) chiar
  si prin aplicarea acestui "laudat" coeficient de corectie ...

  RăspundețiȘtergere
 18. 06.04.14 16.00
  @bazil
  Pentru anul 2014 scaderea va fi si mai accentuata ...
  – militar iesit la pensie la 31.12.14
  — virsta 56 a (lucreaza 31 a), stagiu de cotiz. 22 a
  — realizeaza 31 pcte. anuale
  —- punctaj mediu = 1,409
  —- punctaj corectat prin l.340/2013 = 1,507


  Deci cel din dec.2014 va avea punctaj de 1,507 , fata de 1,68 (cel din ian 2010)

  ----------------------------------
  In concluzie : "mucles" cu propaganda ! Pensiile SCAD in fiecare an fata de cele din 2010 !

  RăspundețiȘtergere
 19. 06.-4.14 16.10
  @bazil
  Buuuuun ! Pina acum "am facut praf (fara ... si pulbere)" propaganda basinisto-boccie ca_cum_ca pensiile de dupa 2010 sint din ce in ce mai mari ... sau , cel putin , egale cu cele din 2010 ...
  Hai sa fac "si pulbere" acele ziceri scoase "pe gaura camasii" ...
  ---------------------------------------
  Tot ceea ce am spus (scris) anterior despre evolutia (involutia) pensiilor militarilor se baza pe ideea ca intre soldele militarilor si salariul mediu brut pe economie s-ar fi mentinut un raport constant ... lucru care ar fi generat punctaje de pensie constante ....
  Dar , din 2010 , salariul mediu pe economie tot creste , in timp ce soldele militarilor ... stationeaza . Deci punctajele de pensie sint (si din aceasta cauza) din ce in ce mai mici .

  Iar daca ne gindim la perioada 01.07.2010 - 01.07.2012 ... ne apucam cu miinile de cap ! Este perioada cind propaganda basinisto-boccie a produs vestita scadere cu 25% (si) a soldelor militarilor .

  RăspundețiȘtergere
 20. 06.04.14 16.20
  @bazil
  Hai sa vedem cum îi cu "cresterea" soldelor militarilor "dupa 2010" , si ce efectae va avea acest lucru asupra pensiilor...
  Efectele produse de micsorarea cu 25% a soldelor (in perioada 01.07.10-01.07.12) se vor resimti in pensiile militarilor pina prin 2042 ...

  ----------------------------------------------

  Sa analizam un exemplu : militar care la 01.06.10 avea solda de 1.000 lei .

  - solde
  ---- ian.2010-iun.2010 = 1.000
  ---- iul. 2010-iul. 2012 = 750  - salarii medii pe economie
  --- ian.2010-iun.2010 = 1.978
  --- iul. 2010-dec.2010 = 1.876
  --- 2011 = 2.030
  --- ian.2012-iun.2012 = 2.094
  --- iul.2012 -dec.2012 = 2.174

  Prima concluzie care apare : scaderea cu 25% a soldelor (si a tuturor salariilor bugetarilor) a produs o scadere de DOAR 4,1% a salariului mediu pe economie ... deci salariile in mediul privat au crescut ...

  RăspundețiȘtergere
 21. 06.04.14 16.45
  'Z gura ma-tii de disquss ... iar mi-ai mincat o droaie de comentarii ...

  RăspundețiȘtergere
 22. 06.04.14 18.30
  Mamaaaaa !
  Da' o fo' furtuna mare , pe la prinz , daca patronu' nu si-a revenit , si se recupereaza inca ... si'acu' ...

  RăspundețiȘtergere
 23. @mos alecu
  Nu-i mai vaita pe cei pensionati deja sau viitori pensionari pe Legea 263/2010 . Le repereaza onoarea, cu procente de 70-77% din baza de calcul, Proiectul Dusa al pensiilor militare.

  RăspundețiȘtergere
 24. 06.04.14 19.00
  @bazil
  Ş'acu' să vedem ca_cum îi cu analiza in continuare ...

  Deci respectivul militar va acumula urmatoarele punctaje de pensie :
  - ian.2010-iun.2010 = 0,50556
  - iul.2010 -dec.2010 = 0,39556
  - 2011 = 0,36945
  - ian.2012-iun.2012 = 0,35816
  - iul.2012- dec.2012 = 0,45998
  - 2013 = 0,44622


  Prima concluzie este ca punctajele de pensie scad continuu ! Scadere care este accentuata in perioada de scadere cu 25% a soldelor .


  Fata de perioada ian.2010-iun.2010 punctajele ulterioare scad cu :
  - iul.2010-dec.2010 = 21,8%
  - 2011 = 26,9%
  - ian.2012-iun,2012 = 29,2%
  - 2013 = 11,7%
  Deci nici un punctaj nu mai ajunge la valoarea din ian.2010 , toate fiind mai mici .
  Aceasta micsorare se adauga la micsorarea datorata cresterii stagiilor de cotizare (prezentata la inceputul analizelor de aici) .

  Aceasta micsorare va afecta pe toti cei care se vor pensiona pina prin 2042 .

  RăspundețiȘtergere
 25. 06.04.14 19.15
  @bazil
  Deci asdfg are dreptate cind vorbeste despre scaderea continua a pensiilor celor care se pensioneaza duna 01.01.2010 .
  Mai trebuie corectata cerinta lui ca_cum_ca : "...pensiile sa ramana calculate pe principiul contributivitati atunci sa fie un stagiu de cotizare egal pentru toti pensionarii..." .
  Pentru remedierea situatiei trebuie ca pensiile militare sa fie calculate conform principiilor din tarile NATO , si sa fie actualizate permanent in functie de evolutia soldelor militarilor in activitate !

  RăspundețiȘtergere
 26. 06.04.14 19.30
  Ni se spune : "Tot disponibilizatii care n-au prins functii mari vor ramâne mai napastuiti." ...

  Nu-i pling pe cei "legati" de l.263 (desi situatia lor este , din multe puncte de vedere , de plins...) ! Incerc sa le atrag atentia la ceea ce ii asteapta daca nu se trezesc la timp ...

  Sper ca cei in activitate sa se comporte , in cererile lor de revenire la o lege a pensiilor militare de stat , asa cum se comporta militarii din armatele civilizate : nu-si parasesc pe cimpul de lupta ranitii si mortii (si nici inaintasii) ! Pentru ca , la rindul lor (atunci cind ei insisi vor deveni inaintasii altora) , vor fi parasiti si uitati ...

  RăspundețiȘtergere
 27. Și domnia voastră ca și Dușa împărțiți pensionarii militari în două. De ce oare ? Păi șefi lui Dușa, că el nu prea e ministru ci un fel de Frățilă care repetă și întărește ce spun Ponta și Oprea, au acest interes pentru ceva economii financiare. Nu de dragul economiei ori pentru a folosi acești bani pentru inzestrarea armatei ci pe post de ciubuc politic.
  Dom g-ral Iliescu de la ANCMR&co inclusiv ceva de prin conducerea SCMD vor pentru cei mișculați pe legea 119 să rămână pensiile la fel doar să nu mai fie în sistemul public de pensii ci pensii militare de stat. Același lucru îl vor cam 30-40% din pensionari recalculați și revizuiți de OuG 1 cărora le-au crescut astfel pensiile între 10-50% sau chiar mai mult pentru unii.
  Ceilalți sunt fie disponibilizați cu pensiile micșorate, aduse din octombrie anul trecut la nivelul din 2010 (adică stagnate de prin 2008) și care vor rămâne cu ele stagnate încă mulți ani, unii chiar până la sfârșitul vieții, fie cu pensii care prin recalculare și revizuire, mai ales prin adăugarea din 2011a grupelor de muncă conform legii 90/2007, au rămas la același nivel cu cele de pe legea 164 ori au crescut cu pîna la 5-10% și care de anul acesta mai cresc ceva cu indexări.
  Din această categorie sunt formate în principal puținele rezerve de mobilizare pe care le mai poate folosi la nevoie armata română.

  RăspundețiȘtergere
 28. Numai membrii ANCMRR care bat in retragere sunt multumiti cu legea bocciului!

  RăspundețiȘtergere
 29. 06.04.14 21.40
  @Karadeniz
  Spuneti : "...cam 30-40% din pensionari recalculați și revizuiți de OuG 1 cărora le-au crescut astfel pensiile..." .

  Eu cred ca acele procente sint cu mult , mult , mult , mult mai mici ...
  Aduceti-va aminte cit de multi erau "multumitii" de efectele l.119 !.
  Cit de multi erau sustinatorii contributelii ... aceasta fiind , din spusele lor , etalonul corectitudinii si dreptatii in domeniul pensiilor militarilor !...

  De la inceputul lui 2013 acestia au disparut cu desavirsire , de peste tot ! Nu se mai aude niciun cuvintel de lauda la adresa l.119 sau l.263 !

  Nimic , nimic !

  Liniste totala !

  Nu pot crede ca i-ar lasa inima sa nu mai iasa "la lumina" (macar sa-i injure pe cei care avem alte pareri) daca pensiile lor ar mai fi dintre cele marite de l.119 sau l.263 !...
  Doar , pe ici pe colo , unele scincete (schelălăieli) ca_cum_ca l.119
  a produs niste nedreptati ; sau ca l.263 produce nedreptati ... Acestia nu sint vechii sustinatori ai contributelii . Acestia sint niste "proaspat" loviti de soarta ... care nu prea stiu ce li s-a intimplat
  ...

  In valul de recalculari (din 2012 si 2013) , pe motiv de "conditiile de munca trimise de CMZ Bucale" , probabil ca au fost prinse si multe-multe alte pensii "aduse din condei" (pe motiv de UNPR-izare) ... In acest val cred ca au fost cuprinsi si "conducareti" de-ai SCMD (care , acum , vorbesc despre "golania" lui gropea) . Tot in acest val cred ca au fost prinsi si conducareti de-ai ANCMRR (care , acum , "au dat-o la intors" si doresc lege a pensiilor militare de stat) ...

  Ca urmare , numarul celor carora le-au mai ramas pensii marite pe l.119 , este foarte redus .

  RăspundețiȘtergere
 30. nu-i musai ca o lege a pensiilor militare sa sa stabilrasca ultima solda ca baza de calcul.
  Nici proiectul Dusa nu are o asemenea reglementare.
  Dupa acelasi proiect generalilor pensionati anul trecut li s-ar recalcula pensia dupa noul algoritm, dar vor avea parte tot fe indexari, ca noi, și nu de actualizari cu solda activilor.

  RăspundețiȘtergere
 31. Cei 80% cu pensiile marite prin revizuire au cam tacut incepand cu luna dec 2011. De ce s-ar msi zbate daca solutiile ulterioare nu le-ar aducw mai multi bani. Din contra, riscau o plafonare asa cum a adus L 241
  Numarul acestora nu a scazut mult nici dupa reevaluarea dispusa de Curtea de Conturi si de Dobtitoiu.
  Pe baricade mai sunt reparatii prin L 241, care spera sa obtina si pierderile pana in luna oct. 2013.
  Conducetea ancmrr este multimita de pensia revizuita daca nu cere recalcularea ei la schimbarea denumirii in pensie militara.

  RăspundețiȘtergere
 32. 07.04.14 16.55
  Ni se spune ca : "nu-i musai ca o lege a pensiilor militare sa sa stabilrasca ultima solda ca baza de calcul." .
  Cu asa gindire se poate spune si ca "nu-i musai sa se dea pensii la militari" .
  Numai ca idiotii din tarile civilizate au legi prin care pensiile militarilor au ca baza ultima solda ... sau citeva ultime solde .
  Dar , ce stiu ei ?!? Sa vina aici sa-si completeze cunostintele !

  Ni se mai spune ca : "Nici proiectul Dusa nu are o asemenea reglementare." . La chestia cu ultima solda ca baza a pensiei ...
  Dar alegerea unei (unor citeva) solde din ultimii ani ce-i ?

  Legat de actualizarea pensiilor militare cu inflatia ... nu a fost decit un singur proiect . Toate celelalte aveau in vedere actualizarea in functie de soldele celor in activitate .
  Despre chestia cu actualizarea pensiilor cu inflatia ... s-a mai vorbit pe aici : este mai convenabila decit corelarea cu soldele ... dar este o idiotenie deoarece pensiile vor depasi soldele celor in activitate . Lucru pe care , chiar proiectele respective , il interziceau la stabilirea pensiilor ...
  -------------------------------------------
  Nu inteleg spaima generata de o asemenea perspectiva (lege a pensiilor militare) , atita timp cit proiectul statutului politistului prevede ca politistii ramin in legea (contributionista) pensiilor din sistemul public !!!!!

  RăspundețiȘtergere
 33. 08.04.14 14.35
  Ni se spune ca : "Cei 80%, cu pensiile marite prin revizuire, au cam tacut incepand cu luna dec 2011." .

  Formularea cuprinde doua minciuni :
  - cei 80% cu pensiile marite
  - tacerea (berbecilor ... nu a mieilor) incepind cu dec.2011

  La prima minciuna ... sint cunoscute multele cazuri de impricinati care se plingeau si pe aici ca primeau in nestire decizii de "micsorare a pensiilor" ....
  Unde sint ? Sa vedem si noi citiva dintre aceia ...
  Asta incepind cu a doua parte a lui 2012 ...

  A doua minciuna : se poate vedea arhiva blogului ... In decembrie 2012 , ba chiar si prin martie 2013 activitatea "măriţilor si mulţumiţilor de l.119 si l.263" era in plina desfasurare ... Ceva mai tirziu , prin iul-aug.2013 , s-a intronat linistea ... Au disparut toti multumitii ! Fie ei pensionari pe l.119 fie aproape pensionari pe l.263 ... Desi "activitatea negationistilor" la adresa l.119 si l.263 a continuat in acelasi ritm ...  Deci ... ramine cum am stabilit : au mai ramas foarte , foarte , foarte putini cei carora , prin aplicarea l.119 , le-au crescut pensiile !

  De rusine (lucru , totusi , de apreciat la ei) nu vin sa ne spuna ca le-au fost micsorate pensiile , desi ei "şi-au scuipat plămînii" sustinind "bunaciunea contributelii" ! Nu au taria sa vina sa ne spuna : "Am fost niste dobitoci !" ...

  RăspundețiȘtergere
 34. 08.04.14 18.00
  Chiar daca patronul face ce face si intirzie aparitia comentariilor ...
  --------------------------------------
  Of , of , of !....
  Iliescul general si calexandrul cel mai jurist dintre juristi iar se dau in spectacol ...
  S-au dus , cei doi , la Parlament si au rezolvat toate problemele militarilor pensionari , precum si alte probleme legate de "efectul razelor de luna asupra galosilor de guma" ... ( ://ancmrr.ro/comunicat-nr-39-din-08-04-2014/ ) .
  Au primit asigurari de rezolvare urgenta si definitiva de la un "Bun cunoscător al fenomenului „pensionar militar”, domnul preşedinte Ion MOCIOALCĂ..." .
  Iata cit de "bun cunoscator" este promitatorul :

  Data şi locul naşterii: 01.01.1958, loc. Pătulele, jud. Mehedinţi
  Stare civilă: căsătorit, un copil: Mocioalcă Larisa
  Studii şi specializări
  1987 - Universitatea Bucureşti - Specializarea inginerie geologică şi geofizică
  2002 - Universitatea Hyperion - Specializarea studii juridice
  2007 - Colegiul National de Aparare
  2008 - Master in economie
  2011 - Doctor în economie

  Activitate profesională
  1987 - 1990 - Inginer SC Formin SA Caransebeş
  1990 - 1999 - SC GALACTIC COMP. SA - manager
  1999 - 2000 - SC AGROMEC SA - preşedinte C.A.
  2001 - 2012 - Camera Deputaţilor - deputat
  ( http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=183&cam=2&leg=2008&pag=0

  RăspundețiȘtergere
 35. 08.04.14 18.10
  Tot despre demersurile iliescului si calexandrului ...
  Printre problemele militarilor pensionari , pentru care au primit si promisiuni de rezolvare urgenta este si : Legea nr. 239/2009 - modificarea art. 2 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului .

  Mda ...

  RăspundețiȘtergere
 36. De cand se va intampla minunea asta??????????? ca ne tot spuneti dar....nimic.

  RăspundețiȘtergere
 37. se va dezbate si aproba, implicit aplica ,vreodata in viata asta, acest proiect? Ca de cand ne spuneti asta nu se intampla nimic ,pana in prezent sunt discutii sterile ,dar care ii determina pe ceilalti sa ne invidieze crezand ca primim pensii macar corecte, nu neaparat mari.

  RăspundețiȘtergere
 38. 05.05.14 11.15

  @colonel 2 zile în urmă :
  Am impresia ca va adresati mie cu intrebarea/reprosul : "De cand se va intampla minunea asta??????????? ca ne tot spuneti dar....nimic." .


  In comentariul la care interveniti dvs. eu vorbeam despre scaderea pensiilor din cauza cresterii permanente a salariului mediu pe economie ... fapt care conduce la micsorarea permanenta a punctajelor de pensie acumulate de militari ...
  Nu este nici o "minune" ! Este ceva care se intimpla permanent ... deci nu trebuie asteptata producerea acelui fenomen ...

  RăspundețiȘtergere
 39. Cresterea stagiului complet de cotizare influenteaza mai mult scaderea punctului de pensie. Salariul mediu creste numai daca urca si sal

  Nj ariile in general, raportul

  RăspundețiȘtergere
 40. 05.05.14 18.50
  Ni (mi) se spune ca : "Cresterea stagiului complet de cotizare influenteaza mai mult scaderea punctului de pensie ." .
  Vai , ce bine ca am aflat asta ! Ca_cind (cu multa vreme in urma) spuneam eu asta ... acelasi , ma "incontra" ... că_cum_că cresterea stagiului de cotizare nu are importanta ... pen'ca in acel timp suplimentar de munca , se acumuleaza puncte de pensie . Si că_cum_că curvernantii au avut grija sa introduca acel vestit coeficient de corectie care "regleaza" situatia ...

  Si ni (mi) se mai spune ca : "Salariul mediu creste numai daca urca si salariile in general, raportul
  dintre salariul individual si cel mediu ramanand, relativ, constant." .
  Vai , iar o mareata noua descoperire ! Sigur ca cresterea salariului mediu pe economie este determinata de cresterile de salarii ... si ca raportul acestora ramine , relativ , constant ... Numai ca aiasta se intimpla numai la nivelul global al intregii economii ... In realitate "constanta" acelui raport se realizeaza prin scaderea lui (a raportului) in anumite "zone salariale" si cresterea lui in alte "zone salariale" ... per global fiind constant ...

  Culmea este ca zicerile mele legate de aceste "subecte" au fost prezentate chiar (si) pe acest blog ... intr-adevar , sub vechiul nume al blogului ...

  RăspundețiȘtergere
 41. 05.05.14 19.05

  Ia sa vedem (revedem) ce se intimpla cu niste pensii calculate in perioade diferite :

  - militar iesit la pensie la 01.01.11
  -- virsta 55 a (lucreaza 30 a) , stagiu de cotiz. 20 a
  -- realizeaza 30 pcte. anuale
  ---- punctaj mediu = 1,5
  ---- punctaj corectat prin oug 113/2013 =
  1,68

  - militar iesit la pensie la 01.06.13
  -- virsta 55 a 7 l (lucreaza 30 a 7 l) , stagiu de cotiz. 21 a 3 l (21,25 a)
  -- realizeaza 30,58 pcte anuale (0,58 pcte. in cele 7 luni in plus)
  ---- punctaj mediu = 1,44
  ---- punctaj corectat prin oug 1/2013 =
  1,52

  Este cazul a doi impricinati care au avut “un parcurs” identic (solda , grupe de munca , etc.) :

  - primul (nascut in ian. ’56) poate iesi la pensie in ian.2011 (la 55 ani ,stagiu 20 ani)
  - al doilea (putin mai tinar – nascut in nov. ’57) poate iesi la pensie in iun.2013 (cind va fi avut 55 a 7 l ; stagiu 21 a 3 l)
  - in “diferenta” de virsta de pensionare (cele 7 luni) , cel de-al doilea va
  mai acumula 0,58 puncte …

  Atentie:
  – militar iesit la pensie la 31.12.14
  — virsta 56 a (lucreaza 31 a) , stagiu de cotiz. 22 a
  — realizeaza 31 pcte. anuale (1 punct in anul lucrat in plus)
  —- punctaj mediu = 1,409
  —- punctaj corectat prin l.340/2013 = 1,507

  - diferenta de punctaj mediu
  intre cei doi militari (2014 fata de 2011) = -0,173 pcte.... vreo (-136,8 lei) …
  asta in situatia ca au punctaje medii de unu si ceva . Cum punctajele medii ale
  multor militari se situeaza spre doi … trei si ceva , cei 136,8 lei se
  multiplica de 2-3 ori …

  Punctaje corectate :
  - 2011 = 1,68
  - 2013 = 1,52
  - 2014 = 1,507

  In concluzie - militarii iesiti la pensie dupa 01.01.11 vor avea pensii
  din ce in ce mai mici decit cei iesiti anterior (inclusiv cei pensionati
  "sub obladuirea" L.263 ... intre ei) chiar chiar daca vor munci mai
  mult si vor acumula puncte de pensie) si chiar si prin aplicarea acestui
  "laudat" coeficient de corectie ...

  ( ://www.blogger.com/comment.g?blogID=3470958100828025726&postID=5897065052639794947 )

  RăspundețiȘtergere
 42. 05.05.14 19.10
  In legatura cu_cum actioneaza salariul mediu pe economie ...

  Sa analizam un exemplu : militar care la 01.06.10 avea solda de 1.000 lei .

  - solde
  ---- ian.2010-iun.2010 = 1.000
  ---- iul. 2010-iul. 2012 = 750
  ---- iul.2012-dec.2012 = 1.000
  ---- 2013 = 1.000

  - salarii medii pe economie
  --- ian.2010-iun.2010 = 1.978
  --- iul. 2010-dec.2010 = 1.876
  --- 2011 = 2.030
  --- ian.2012-iun.2012 = 2.094
  --- iul.2012 -dec.2012 = 2.174
  --- 2013 = 2.241

  Prima concluzie care apare : scaderea cu 25% a soldelor (si a tuturor
  salariilor bugetarilor) a produs o scadere de DOAR 4,1% a salariului mediu pe
  economie ... deci salariile in mediul privat au crescut ... altfel spus :
  pensile celor din civilie vor fi mult mai putin afectate de acea scadere a
  salariilor …

  Ş'acu' să vedem ca_cum îi cu analiza in continuare ...
  Deci respectivul militar va acumula urmatoarele punctaje de pensie :
  - ian.2010-iun.2010 = 0,50556
  - iul.2010 -dec.2010 = 0,39556
  - 2011 = 0,36945
  - ian.2012-iun.2012 = 0,35816
  - iul.2012- dec.2012 = 0,45998
  - 2013 = 0,44622

  Prima concluzie este ca punctajele de pensie scad continuu ! Scadere care
  este accentuata in perioada de scadere cu 25% a soldelor .
  Fata de perioada ian.2010-iun.2010 punctajele ulterioare scad cu :
  - iul.2010-dec.2010 = 21,8%
  - 2011 = 26,9%
  - ian.2012-iun,2012 = 29,2%
  - 2013 = 11,7%

  Deci nici un punctaj nu mai ajunge la valoarea din ian.2010 , toate fiind
  mai mici .
  Aceasta micsorare se adauga la micsorarea datorata cresterii stagiilor de
  cotizare (prezentata la inceputul analizelor de aici) .
  Aceasta micsorare va afecta pe toti cei care se vor pensiona pina prin 2042
  .


  Si "mai culmea" fiind ca aceste ziceri sint chiar sub actuala denumire a blogului ...
  ( ://www.huhurez.com/2014/04/ancmrr-nu-stie-ca-se-afla-sub.html )

  RăspundețiȘtergere
 43. @mos alecu
  Nu pot sa am opinii diferite de Lupus?
  El spunea ca raportul solde-salariul mediu este relativ constant, dar nu si raportul suma punctajelor anuale - stagiul complet de cotizadre variabil pana in anul 2030.

  RăspundețiȘtergere
 44. 07.05.14 10.50
  @Huhurez ...
  La : "Nu pot sa am opinii diferite de Lupus?" .
  Ba da ! Si ar fi chiar imbucuratoare o revenire "cu picioarele pe pamint" !...
  --------------------------
  Din restul comentariului ... sa mor io dac-am inteles ca_cum sta treaba ... (in contextul existentei unor "opinii diferite" )

  Deci : "El (Lupus ...) spunea ca raportul solde-salariul mediu este relativ constant ..." .
  Adica (avind opinii diferite) Huhurez crede ca acel raport NU este relativ constant ... Desi intr-un comentariu anterior Huhurez spune : "...raportul dintre salariul individual si cel mediu ramanand, relativ, constant." ...

  Sau ... : "El (Lupus)... spunea ca raportul ...este relativ constant, dar nu si raportul suma punctajelor anuale - stagiul complet de cotizare, ..." . Adica (avind opinii diferite) Huhurez crede ca "...raportul suma punctajelor anuale - stagiul complet de cotizare..." este constant ...
  Desi intr-un (acelasi) comentariu anterior Huhurez spune : "Cresterea stagiului complet de cotizare influenteaza mai mult scaderea punctului de pensie ." ...

  Atit de "diferite" sint opiniile incit li se aplica zicerea : "...ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele... esențiale... Din această dilemă nu puteți ieși... Am zis! " ...

  RăspundețiȘtergere
 45. PrecizarIle trebuiau facute, fiind vorba de alti citirofi ai blogului.

  RăspundețiȘtergere