Un produs Blogger.

marți, iunie 23, 2015

Raportul comun al Comisiilor pentru aparare si pentru munca din Senat cu amendamentele aprobate la proiectul Legii pensiilor militare.

35 comments
Raportul comun al Comisiilor de aparare si munca a aprobat amendamentul de modificarea a art. 111.  -Toate pensiile aflate in plata la data intrarii in vigoare a noii legi se recalculeaza.

Alte amendamente aprobate:
-Baza de calcul este formata din media veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie. (Multumiri doamnei senator Cristiana Anghel)
-Procentul de pensie este unic- 80 % din baza de calcul pentru o vechime de 25 ani.
-Sporul pentru fiecare an vechime  peste 25 este 1%, nu 2%.
-Pensia se plafoneaza la 100% din baza de calcul, neincluzând aici sporurile pentru pensia suplimentara(art.110)  si  sporul  pentru OMM(art. 11 al L 80/1995).
-Actualizarea reglementata de art. 61 se face din oficiu, nu la cerere ca in proiect, in procentele din articolele 29-31(ar trebui sa cada art.31)  si 110, potrivit  gradului avut la data pensionarii si mediei soldelor de functie indeplinite in 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, pentru pensiile in plata la data intrarii in vigoare a legii, si potrivit gradului militar avut la data pensionarii si mediei soldelor de functie din ultimele 6 luni de activitate, pentru cei care isi deschid drepturile de pensie pe  noua lege.
-Beneficiaza de pensie suplimentara si cei care au platit in perioada 01 04 2001-31 12 2010 contributia individuala la bugetul de stat, potrivit Legii 164/2001. Vezi art. 110. 

Acest Raport va fi supus aprobarii Plenului Senatului, moment in care senatorii  vor aproba sau vor respinge documentul. E greu ca din acest moment sa mai fie aprobat vreun amendament in Senat.
Modificari se mai pot face in Camera decizionala, Camera Deputatilor.  
Cititi Raportul cu amendamentele admise sau respinse  AICI sau AICI









35 de comentarii:

Unknown spunea...

se va rescrie toaia aceasta lege ,acum ,sa vedem cum este ea in totaliate cu toate articolele modificate si nemodificate ,

tigri2 spunea...

Mos Alecu&Cezar,pana la urma am avut dreptate ,legea s-a facut corecta,nu cum vroiau unii.

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina
Textul se va modifica numai conform amendamentelor propuse de raportori si aprobate de Plenul Senatului.
Articolele care te interesau nu au fost amendate.
@tigri
Nu aici au avut discutii in contradictoriu cei doi... cât pe site-ul Potecarului.
Oricum, in ultima saptamâna s-au dus batalii crunte pentru a remodifica modificarea pe care comisiile o facusera pe 16 iunie la art. 28. Culmea este ca asociatiile si sindicatele militarilor nu s-au implicat cu nimic pentru indreptarea erorii..
Sa nu spui ca ti-e convenabil amendamentul adoptat cu 1% pentru fiecare an vechime peste 25.
Sunt tare curios ce va mai spune specialistul AC de la ANCMRR care teoretizase o prostie ca pensiile recalculate pe L 119/2010 n-ar mai putea fi recalculate si pe legea noua. Uite ca s-a definit in art. 3 ce inseamna recalculare.

Unknown spunea...

dle H santeti ff amabil ca raspundeti ,e ok , ,sa -l rescrie cu aceste amendamente , in legatura cu acel 1% peste 25 ani , nu ii afecteaza pe toti , cel care deja e pensinat inainte de 1989 si are in ultima decizie de pensie deja 2, de ex acela cu vvechimea de la grupa alte conditii , nu e cine stie ce , poate pe cei ce se vor pensiona in 2016 , asa e art acela 19 ai 107 a ramas neamendat , dar acea persosana ii va reduce pensia cu 1% , dar cel putin va lua pensie , mai ales ca documentele le are inainte de aprilie 2001 cu grupa spec iala si se va descurca ...... va multumesc pentru rabdare cu bine si multa sanatate si vesti bune

Huhu Rezea spunea...

Comisiile au neglijat un aspect de tehnica de legiferare.
Articolul 111 a fost modificat astfel incât se refera la toate categoriile de pensii in plata, inclusiv la pensiile stabilite prin Legea 263/2010, la care se refera art.112.
Art.112 alin.(1) trebuie eliminat.

Huhu Rezea spunea...

Cei care au o vechime totala, inclusiv cu vechimea suplimentara pentru grupele de munca, mai mare de 45 de ani au platit degeaba contributia pentru pensia suplimentara pentru ca nu vor primi sporurile prevazute de art. 110.
La 45 ani vechime se ajunge la plafonul de 100% stabilit prin art 29.

Unknown spunea...

dar cu vechimea suplimentara si ce cea data de grupa ex 70 ani , ce sa mai faca ,adiomajorare ,ramane cu ce are , are destul .............poate la vreo indexare sau majorare de solda grad .....candva asa ca are satisfactia ca e pensionar militar

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina
Acel 1% ii afecteaza pe toti la recalculare. Nu vechimea este afectata, ci sporul pentru fiecare an peste 25. Comparativ cu Legea 164, aceasta prevedere diminueaza din cresterea de procent de la 60-64% la 80%.
Pe Legea 263/2010, dar si pe L 119/2010, se valorifica integral sporul pentru grupele de munca si sporul pentru pensia suplimentara.

Unii vor zice ca actioneaza cuantumul mai avantajos. Da, actioneaza, dar cu pretul inghetarii la actualizari.

Unknown spunea...

aveti dreptate , timpul le rezolva pe toate , stiti sa vedem ce timp vom mai avea .

Unknown spunea...

azi trebuia sa se dea votul senatului.

Huhu Rezea spunea...

Senatul mai lucreaza in aceasta Sesiune doar luni si marti.
Proiectul Legii pensiilor militare se afla pe pozitia 1 a listei de initiative care urmeaza a fi supuse votului final.
Vezi
https://www.senat.ro/ProgramLucruZi.aspx?Zi=2015-06-24&ComisieID=77631fed-607c-4c79-96a4-6a605f426ee6

fiducius55 spunea...

In senat nu a fost cvorum pentu votul final la o lege organica.Sa speram ca luni sau marti sa se voteze cu cvorumul necesar ,Sperare umanum est!

Huhu Rezea spunea...

@Puiu
Luni 29 iunie, orele 17. daca este cvorum, mai este prevazut vot final pe legi organice.

Unknown spunea...

ati explica f bine despre pensia suplimentara , dar daca a beneficiat ce grupa alte conditii si este trecuta in ultima decizie de pensie su asta ce face ca nu se spune nimic daca se aplica tot ca la grupa speciala sau ce ? sa astepiam cum vor suna normele de aplicare? dvs v-ati referit la vechimea adevarata dar aceea de grupa -apropo de drept castigat- cum mai e? mai sant pensionari cu pensii din 1987 etc cat or mai fi deci ...cu scuzele de riguare

Huhu Rezea spunea...

@all
Mai fac o data precizarea cum se calculeaza pensia.
Procentele pentru pensia suplimentara si OMM nu se aduna cu 80% si cu procentele de 1% peste vechimea de 25 ani, pentru ca ele nu se raporteaza la baza de calcul a pensiei ci la cuantumul calculat.
Art. 110 din proiect spune ca procentul pentru pensia suplimentara se aplica la cuantumul pensiei calculat potrivit articolelor 29-31, iar art. 11 din Legea 80/1995 spune ca procentele pentru Ordinul Meritul Militar se aplica la cuantumul pensiei(n.m. calculat potrivit legii pensiilor in vigoare)
Daca un militar are o vechime totala de 35 de ani, inclusiv vechimea suplimentara pentru conditiile de munca, procentele se aduna sau se inmultesc dupa cum urmeaza:
80% ( pentru 25 ani) + 10%( pentru 10 ani peste 25) =90%
Procentul de 9% pentru pensia suplimentara nu se aduna cu 90% ci se inmulteste cu 90%.
90% x 9% =8,1%
Procentul de pensie, care include si pensia suplimentara, este 90%+8,1/%= 98,1%.
Daca militarul are Ordinul OMM clasa I, procentul de 20% se inmulteste cu 98,1%, rezultând un procent final de 98,1% + 19,62= 117,72%.

Huhu Rezea spunea...

Rectificare
Din prima citire a amendamentelor Comisiilor am inteles ca s-a introdus o plafonare a cuantumului pensiei la 100% din baza de calcul.
Da, dar plafonarea, asa cum a fost introdusa in art.29 lit.b), se refera numai la adaugarea peste 80% a sporului de 1% pentru fiecare an vechime totala peste 25 de ani, nu si pentru sporul prevazut in art.110 pentru pensia suplimentara.
Cel putin asa a ramas! Nu stim care a fost intentia comisiilor pentru ca din punct de vedere al tehnicii legislative se vede de la o posta ca nu mai avem specialisti in Parlament. Asa cum am mai spus ca trebuia eliminat art. 112 daca s-a modificat art. 111(recalcularea tuturor pensiilor in plata) tot asa trebuia eliminat si art. 31 care spune in continuare ca sporul este 2% pentru fiecare an peste 25, desi Comisiile au modificat art. 29 in sensul ca sporul este 1%.

Huhu Rezea spunea...

@eufrosina
Legea pensiilor militare nu modifica modul de acordare a vechimii suplimentare pentru conditiile de munca. Aduce modificari numai in ceea ce priveste sporul acordat pentru o vechime mai mare de 25 de ani. Beneficiarii conditiilor deosebite, speciale si alte conditii vor cumula mai multi ani vechime totala peste 25. Plafonarea introdusa prin art.29 lit b) face inutilizabil o parte din sporul cuvenit.
Vechimea stabilita prin deciziile de pensionare anterioare se pastreaza dar este valorificata potrivit noii legi.
Drepturile câstigate sunt respectate prin aplicarea principiului cuantumului mai avantajos.
Mai mult, daca nu-ti convine, poti sa optezi in trei ani la sistemul de calcul al L 263/2010.

Unknown spunea...

daca luni nu este cvorum , inseamna ca este aprobata tacit? si cu amendamente? si inca ceva ,da dar cum ramane cu cele 4 grupe de munca , ca bu era corect ca alte conditii sa fie tot cu 50% ca sea speciala , vechimea au dat-o dar atat .nu am vazut ca ar fi spus ceva de asta,la asta m-am referit .insfarsit vom vedea

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina
Nu mai confunda vechimea acordata pentru fiecare an lucrat in conditii de munca deosebite, speciale si alte conditii cu sporul pe care L 263 il acorda la cresterea punctului de pensie.Legea pensiilor militare nu mai acorda acel spor de 25% sau 50% .
Vezi art. 24 din proiect, unde pentru un an lucrat in alte conditii obtii o vechime de 2 ani in vederea pensionarii, in timp ce pentru conditii speciale obtii doar un an si jumatate.

CEZAR spunea...

Si acum UNAPESTE ALTA..daca se aproba cu amendamentele respective ...ar trebui sa fie bine ..sau ..nu..???

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Daca raman aceste amendamente, eu zic ca este bine.
Ca o prima estimare, un militar care are 45 ani vechime totala, inclusiv cu sporul pentru conditiile de munca, poate sa primeasca o pensie de 130,8% din baza de calcul.
Desfasurator:
80%+20% =100%
100% x 9%(spor pensie suplimentara)=109%
109% x 20%(spor OMM)=130,8%

Mai ramâne sa vedem ce inseamna baza de calcul. Din motivarea amendamentului de la art.28 rezulta ca baza de calcul trebuie sa fie egala cu veniturile brute impozabile ale militarului.

Misu spunea...

Acum sunt bune fisele fiscale, cautati-le, studiati si ... spor la calcule :) Numai de-ar ramane prevederile astea.
Dar apropo de procentul ala de 9 la pensia suplimentara: daca nu ma insel a fost retinut pana in martie 2002, asadar nu-l mai socotiti ca vechime a contributiei dupa data asta. Vor avea spor de 9% doar promotiile de pana in 1976.

CEZAR spunea...

Multumesc ...! Tot Oprea si GUVERNUL PONTA....!!

CEZAR spunea...

CEZAR26 iunie 2015, 09:42

Tot Oprea si Guvernul Ponta ..fac cate ceva ...Potecarilor nu-i mai in jurati ??...rusinicaaa...
Daca pica guvernul Ponta ...Pula ..pula ..pulaaaaa..vorba lu Sabrina ...
RăspundeţiȘtergere
Răspunsuri

Anonim26 iunie 2015, 11:18

Asa ii sta bine unui rezervist? Limbaj de mahalagiu, lingau, gudurau ? In fond, orice guvern cu scaun la cap si urmarind dreptatea , cinstea, onoarea ar trebui sa actioneze pentru a compensa macar partial sacrificiile pe care le-au facut rezervistii.
Răspundeţi

CEZAR26 iunie 2015, 11:52

Daa..ca de exemplu ..guvernul lui Basinescu...urmarind ceea ce ziceai ..ne-a futut cu penisul (ce urat suna !) indoit
Acum de vine iarasi ,,guvernul MEEEEU "...adica Basinescu mascat....s-ar putea sa ne mai futa ..odata ....!!!
PS..Am impresia ca stai prost la ..limbi !! Daca eu vreau sa ma exprim in frumoasa limba ..portugheza si sa zic precum frumoasa cantareata Sabrina ...ai ceva impotriva ....??
Mai pune mana pe carte ..ca-i plina lumea de ..prosti ..!!!

Huhu Rezea spunea...

@Mihai
Contributia pentru pensia suplimentara s-a platit pâna in luna martie 2001. Sporul de 3%,6% sau 9% se aplica la cuantumul pensiei calculate potrivit art.28-30 tuturor celor care pâna in martie 2001 au platit contributia pentru pensia suplimentara in numarul de ani corespunzator prevederilor art.110.

Misu spunea...

Probabil ca 2001, am zis "daca nu ma insel" :)
Si da, asta am zis si eu, accentuand ca este vorba de 25 de ani de contributie, de plata efectiva, nu de vechime in munca. Asadar 2001 minus 25 de ani ... 9 % primesc cei dinainte de promotia 1976, ba chiar 1975 din cauza catorva luni.

Huhu Rezea spunea...

@Mihai
In mod sigur contributia pentru pensia suplimentara nu a mai fost platita incepând cu luna aprilie 2001, luna in care au intrat in vigoare Legea19/2000, pentru civili, si Legea 164/2001 pentru militari.
Contributia a fost introdusa de la data de 01 ianuarie 1967, prin Legea 27/1966 pentru civili si Legea nr.6/1967 pentru civili.
Cu alte cuvinte, potrivit art.110 beneficiaza de pensie suplimentara toti cei care intre 01 01 1967 si 31 03 2001 au platit cel putin 5 ani contributie pentru pensie suplimentara, precum si cei care intre 01 04 2001 si 31 10 2010 au platit cel putin 5 ani contributia individuala de 5% la bugetul de stat, potrivit Legii 164/2001.

Unknown spunea...

IMI PUTETI SPUNE DACA OFITERI STUDENTI AU CONTRIBUIT LA PENSIA SUPLIMENTARA?

AG21.RO spunea...

Va rog postati si pagina 2 din anexa cu amendamente

Huhu Rezea spunea...

Rectificare
-Legea nr.6/1967 era pentru militari.
-Primesc pensie suplimentara si cei care au contribuit cu 5%, individual, la bugetul de stat pâna 31 12 2010. Dupa 31 12 2010 militarii au platit contributii pentru pensii si vor plati si potrivit proiectului.
@Noriega
Cât timp ai primit solda ai platit si contributia pentru pensia suplimentara sau contributia individuala la bugetul de stat.

Huhu Rezea spunea...

@AG21
Imi pare rau dar formatul blogului nu permite publicarea mai multor pagini fara sa deregleze prima pagina a blogului.
Dati clik pe cele 2 link-uri indicate in continutul articolului si aveti tabelul cu toate amendamentele aprobate sau respinse.

emillian123 spunea...

Pt. Noriega Noriega: DA,studentii militari-ofiteri=locotenenti-de la Academia Tehnica Militara si Institutul Medico-Militar -cel putin in anii '70-'80= din bursa(solda de grad) au platit " contributie pt.pensia suplimentara" ; daca va uitati cu atentie pe Decizia de pensie-ultima fila- veti vedea :perioada, cota de contributie (=%) si punctajul realizat pt. pensia suplimentara ; e necesara o PRECIZARE: PENSIA SUPLIMENTARA S-A PLATIT PANA LA DATA DE 31 MARTIE 2001, dupa care: s-a retinut din solda="contributia individuala la bugetul de stat" (CIS) si s-a "varsat" la bugetul de stat-pt.plata serviciilor de la art.4 din legea 164/2001.

emillian123 spunea...

ATENTIE-CEI CE "vor opta" pt. LEGEA 263/2010: punctajul lunar pt.vechimea "necontributiva" (perioade "asimilate")-adica: militar in termen, elevi/studenti militari -se va calcula la "venituri lunare" mai mici decat in perioada contributiva militara (si/sau civila);practic-se ia in calcul 25 % din salariul brut lunar=deosebit de lg.164/2001 si de legea 119/2010 -in care aceste perioade "asimilate"=erau egale cu anii de cadru militar...!

Huhu Rezea spunea...

@Emilian
Optantii pentru sistemul de calcul al L 263/2010 vor avea punctajul de pensie pe care-l au in prezent, daca nu adauga noi stagii.

Misu spunea...

"Adoptat de Camera Deputatilor" - http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=15045