Un produs Blogger.

marți, iunie 30, 2015

Amendamentele aprobate de Camera Deputatilor la Legea pensiilor militare.Legea a fost adoptata.

28 comments

Sa nu uitam de stradaniile ministrului DUSA
Amendamentele Camerei decizionale pot fi citite aici
Proiectul Pl- x 529/2015 a fost adoptat in sedinta CD din 30 06 2015.
Au fost corectate, in special, imperfectiunile de tehnica legislativa ramase dupa amendamentele adoptate in Senat.
Se recalculeaza toate pensiile militarilor aflate in plata  la data de 01 01 2016 tinând cont de vechimea din ultima decizie de pensie.
Atentie, sporul de pâna la 15% care poate fi adaugat la baza de lucru se refere numai la categoriile de militari de la literele a)-c) din art. 3, nu si la pensionari-lit e).
Pot opta pentru sistemul din Legea 263/2010 doar militarii care isi deschid drepturile pe noua lege.
Dupa intercalarea amendamentelor adptate in Camera decizionala, textul legii va fi inaintat spre promulgare la Presedintie si apoi la Monitorul Oficial, pentru publicare.

Formula de recalculare pe care am lansat-o la un articol anterior ramâne valabila.
Pensia maxima pentru un militar cu 45 de ani vechime totala, care a platit peste 25 de ani contributie pentru pensie suplimentara/contributie individuala la bugetul de stat si are OMM clasa I.

(80+n)% B  +  9%.100%B  +  20%(100%B+9%.100%B)  = 100%B+9%B+20%B+1,8%B = 130,8%B = 1,308B
 in care

-B=baza de calcul
-(80% + n.1%) < sau =  100%
- n = 20, numarul anilor peste 25
-9% = sporul maxim pentru pensie suplimentara
-20%= sporul pentru OMM clasa I.


Formula de calcul urmareste ca procentul final sa se raporteze tot la baza de calcul.

28 de comentarii:

totoiany48@gmail.com spunea...

VĂ ADRESEZ RUGAMINTEA SA REVEDEȚI FORMULA DE CALCUL PREZENTATA
DACĂ SE POATE ASI DORI O CLARIFICARE CU PRIVIRE LA ACTUL LEGAL CE VA FI FOLOSIT ÎN STABILIREA GRUPELOR DE MUNCA PENTRU MILITARII PENSIONATI INAINTE DE ANUL 2001 cu trimitere la baza legala .
MULȚUMESC MULT.

totoiany48@gmail.com spunea...

DACA AVETI AMABILITATEA VA ROG SA COMENTATI MAI PE LARG ELEMENTELE CARE INTRA IN FORMULA.
IN MOD SPECIAL B.
B -L DIN 2000 DIFERA DE CEL DIN 2001 ? LA ACEEASI FUNTIE , GRAD ETC.
MULTUMESC.

totoiany48@gmail.com spunea...

SCUZE :
ART. 39 LIPSESTE ?

Huhu Rezea spunea...

@Toto
Nu este nevoie de revederea Formulei
In art.109, potrivit numerotarii Camerei Deputatilor, se spune ca pensiile se recalculeaza potrivit vechimii din ultima decizie de pensie. Cât aveti vechime in ultima decizie de revizuire cu ea veti ramâne si la recalculare.
Vechimea corespunzatoare conditiilor de munca, are aceeasi baza legala ca in Decizia de revizuire, respectiv Legea 14/2008 cu referire la aplicarea HG 1294/2001 si celor pensionati inainte de aprilie 2001, si poate influenta doar variabila n din formula.

Unknown spunea...

si eu va rog dac a se poate pentru art 19 , cucorelat cu art 24 , pentru un capitan plecat fara drept de pensie lipsa varsta in 1994 , care are adeverinte eliberate la acea data odata cu plecarea ia cerere beneficiaza de art 107 alin 3 in sensul acordarii vechimii avand in vedere ca acesta a lucrat in conditii speciale la transmisiuni 14 ani in acelasi loc de munca cu acest risc grupa 1 respectiv speciala , are acum 56 ani si 5 luni , va rog ,vreau sa ajut pe cineva . cu multumiri si mii de scuze

Huhu Rezea spunea...

@Toto
Sper ca intre timp ai observat ca art. 39 a devenit art.38, dupa eliminarea art. 31.
Nu as putea eu sa spun ce intra in baza de calcul in afara de ce spune legea, respectiv media veniturile brute din perioada aleasa, actualizate la data deschiderii dreptului de pensie, daca se va folosi aceeasi baza si pentru recalculare. Observati ca art.28 exlude pensionarii, lit e) a art 3, din reglementare.Ar urma ca actualizarea finala a soldelor de functie si de grad sa se faca potrivit actualizarii de la art.60, renumerotat.
Sa nu ne hazardam! Hai sa asteptam procedura de recalculare si actualizare a pensiilor militare ce se va stabili prin Ordin in termen de 90 de zile.

totoiany48@gmail.com spunea...

Deci:

B×( 80%+n×1%)=A
A×9% ESTE MAI MIC DECÂT A CU ATÂT MAI MULT DE CAT B

ATUNCI A X1,09 = A + A× 9%

ROG VERIFICATI .
ÎNȚELEG DIN CELE SPUSE CA ÎN CONTINUARE VOR OPERA DOUA REGLEMENTARI ÎN CEEACE CE PRIVESTE GRUPELE DE MUNCA .

Unknown spunea...

Comisiile de la Camera deputatilor au eliminat art. care prevedea ca pentru fiecare an lucrat peste 25 ani se acorda un spor de 2% la baza de calcul.

mega2005 spunea...

Nici nu s-a "racit" bine votul din CD si ati si inceput sa va faceti calcule....no comment.
Nimeni nu se intreaba cum de s-a votat legea si in CD in cateva ceasuri???...Aveti vreo explicatie?...sau nu mai conteaza??...cred ca este si un momernt de reflexie asupra acestui fapt, aparent..."incredibil", nu-i asa???
In rest, sanatate la toata lumea si calcule peste calcule pana in 2016 si dupa!!!!

Huhu Rezea spunea...

TOTO
Ai dreptate.
Desfasurarea formulei de calcul nu era corecta, desi rezultatul final este acelasi si dupa ce am repus in ecuatie termenii si operatiile.

Unknown spunea...

frate ma uit si vad fel si fel care cred ca pot modifica legea de pensii care inca nu este casa zic asa,dar ei vor pe functii ,vor pe grad,vor pe bani multi si daca se poate sa se dubleze pensia,pentru=ca ei nu mai traieste mult, si ca sa se bucure si ei de ceva bruma de bani ca de asa da bine si parca trece si boala si parca maoare si basescu de ciuda,nu mai zic de boc,care era cu pensii nesimtite,frate ce sa zic,romanul nici cum nu este multumit,dar nici nu iese in strada sa zica ceva contra,asteapta,poate moare capra vecinului si atunci sa vezi ce necaz,ca a lui traieste,dar pe bani putini,asa ca noua lege a pensiilor militare cu siguranta o sa fie o noua dezamagirem si ce daca nu este prima data si nici ultima!

Huhu Rezea spunea...

@mega
In conditiile in care initiatorii si organizatiile asociative au tacut mâlc dupa depunerea proiectelor la Parlament in legatura cu nerecalcularea pensiilor militarilor stabilite inainte de 2011, s-a pus in miscare interventia individuala a celor care au avut credibilitate prin ceea ce au scris catre membrii comisiilor raportaoare din cele 2 camere.
Un rol important l-au jucat si opiniile exprimate individual de militari pe site-ul Senatului la proiectul de lege inregistrat la Senat de cei care l-au preluat de la SCMD. Opiniile de acolo au contat in orientarea raportorilor la Proiectul guvernamental.
Oricum,conducerile organizatiilor asociative s-au comportat lamentabil in ultima luna in ceea ce priveste reprezentarea intereselor militarilor pensionari.

Unknown spunea...

domnule...h.. cu respect puteti sa puneti aici ultima forma a legii cu amendamentele incluse ; adica forma finala care se va trimite la promulgare? si stiti cumva termenul in care se vor redacta normele de aplicare? cu stima si multumiri

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina
Cand Camera Deputatilor va publica forma textului care va merge la promulgare il voi publica intr-un noua postare.
Deocamdata proiectul este in faza de asteptare pentru exercitatrea dreptului de sesizare privind constitutionalitatea.
Textul va fi publicat aici
http://www.cameradeputatilor.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=15045

Unknown spunea...

Am 20 ani vechime de cadru militar activ , 2 ani sc. militara , 1,6 ani armata , 48 ani etate , iesit din armata la cerere (demisie) in 2010 .Pot iesi la pensie ,eventual partiala ,pe baza acestei legi ?

Huhu Rezea spunea...

@Manolescu
Din ce spuneti, dvs va sunt aplicabile dispozitiile art.19 din noua lege, adica puteti obtine o pensie militara pentru limitei de vârsta la implinirea vârstei standard corespunzatoare anului dvs de nastere, potrivit Anexei de la sfârsitul textului de lege. Daca suntei nascut in anul 1965 varsta standard o impliniti in anul 2024.
Nemaifiind cadru activ, nu puteti obtine o pensie anticipata sau una anticipata partial.
Daca lucrati in civilie, inainte de a cere o pensie militara trebuie sa va deschideti dreptul de pensie pentru limita de vârsta sau pentru invaliditate in sistemul civil in care aveti stagii de cotizare.

Unknown spunea...

dle h in speranta cu nu va suparati interpretati pentru mine art 107 dispozitii tranzitorii , pentru ce care conf art 19 . si carsta de 63 ani si 7 luni pe care p va avea in ianuarie , se poate pensiona cu valorificarea adeverintelor de grupa 1 respectiv speciala in sensul vechimii in serviciu ,pentru luarea in calcul la vechimea efectiva de 14 ani . adeverintele sant din 1994 ,adica inainte de aprilie 2001 cu sima

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina
M-ati omorât cu aceasta intrebare. Am mai raspuns.
Articolul 107, renumerotat in 106, se refera la doua modalitati de valorificare a conditiilor de munca in grupele I si II..
Cea referitoare la reducerea vârstei de pensionare nu puteti s-o utilzati in conditiile art.21, pentru ca la data trecerii in rezerva nu indeplineati conditiile pentru pensie de limita de vârsta.
Puteti sa valorificati grupele in conditiile alin(3) si (4) ca vechime suplimentara, care se adauga la vechimea efectiva

Dan B. spunea...

Singurele certitudini, pe care sper sa le prind a fi aplicate, sunt indexarile si restituirea diferentelor retinute in perioada 2012-sept 2013. In rest, sunt basme, caci majorarea soldelor din noiembrie este ca si inexistenta pt noi, legea intrand in vigoare (nu in aplicare) abia in ianuarie 2016. Iar cum urmatoarea-i previzibila abia peste 4-5 ani, iar termenul de actualizare este de max 2 ani, cine-o mai trai in 2022?
Recalcularea nu are termen-limita de aplicare, ea fiind o probabila “moneda de schimb” pt scrutinurile electorale, iar metodologia de aplicare este intinsa tot pe doi ani, chiar daca plata se face retroactiv.
Si de ce nu se elaboreaza metodologia dupa promulgare, ci abia din ianuarie, pana in aprilie?
Se pare ca s-a introdus termenul de recalculare doar asa, de ochii naivilor, in fapt ramanand varianta juristului lui “peste-prajit” cu “devin pensii militare de stat” fara recalculare.
Bine ca macar pt cei pensionati dupa 2010 apare clar precizat termenul maxim de recalculare, max 12 luni.
Iar art 28, cu acel 15% acordat prin ordinde ministru celor “cuminti si asultatori”, ……

Misu spunea...

Cred ca la formula de calcul ar trebui adaugat si "-16%", impozitul :)
Asadar 1,308B-0,16=1,148.

Huhu Rezea spunea...

@Mihai
Nu e nevoie daca legea opereaza cu media veniturilor brute, formulare care include si impozitele si contributiile platite.

Huhu Rezea spunea...

@tigri
Vad ca soliciti ajutorul pe alte site-uri sa-ti ofere o formula de calcul a pensiei,pentru ca stii toate datele.
Introdu-le in Formula publicata mai sus, in articol, si afli care-ti va fi pensia recalculata!
Calculul e simplu! Il face si un elev de clasa a V-a.

sw_worker spunea...

Am iesit la pensie in 2000 cu ordonanta, aveam 36 vechime calculata, intre timp am lucrat in mediul privat si am avut 15 ani stagiu de cotizare in sistemul public.M-a ajutat astfel sa obtin o pensie decenta apropiata de cei care au iesit dupa 2001 dar fara un stagiu de cotizare suplimentar. Intrebarea este cum se valorifica in conditiile viitoarei legi stagiul de cotizare in sistemul public? Punctajul anual se imparte la 20 ani sau la 35 ?
Multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@worker
Atât actualizarea, art. 60, cât si recalcularea,art. 109, se fac pe baza vechimii din ultima decizie de pensie, inclusiv decizia de recalculare ca urmare a adaugarii stagiilor ulterioare pensionarii.
La cei 36 ani vechime se adauga si cei 15 ani din civilie.
Va rog faceti un efort si cititi cel putin articolele 28 si 29 din noua lege ca sa constatati ca pensia nu se mai calculeaza in puncte de pensie.
Conteaza baza de calcul, procentul de pensie, vechimea cumulata peste 25 de ani, pensia suplimentara si OMM.

tigri2 spunea...

*Huhurez, de ce nu faci o aplicatie a calculului pensiei, referitor la calculul bazei de calcul. Am inteles ca nu se face conform raportarii la veniturile brute din acea perioada ci la indicele de inflatie.Intrebare, daca se aleg cele 6 luni consecutive din ultimii 5 ani , pana la data deschiderii pensionarii, cum se raporteaza media veniturilor la acea data si apoi de atunci pana acuma.Aplicatie:noe 1994-aprilie 1995; iesire la pensie aug 1998. Care sunt indicii si in ce perioada se aplica? Multumesc anticipat!

Huhu Rezea spunea...

@Tigri
Soldele de functie si grad nu se actualizeaza cu indicele de inflatie.
Soldele de grad si functie se actualizeaza conform coeficientilor de ierarhizare pe care ii gasesti in Anexele modificate in 2007 si 2008 la Legea 138/1999-Legea salarizarii cadrelor militare si valorii de referinta sectoriale. Valoarea de referinta sectoriala este cea care s-a actualizat ultima data in 2008, respectiv 197,3387 lei.
Vezi aici:
http://www.jandarmeriasatumare.ro/LEGISLATIE/LEGE%20nr138.pdf

Sunt corecte calculele facute de @mos alecu pe blogul lui Olescu.
Multe din componentele bazei de lucru sunt cote procentuale din aceste solde.

tigri2 spunea...

Nu *Huhurez, vezi ca tot ce face Mosul o face cu "ura proletara"ala nu iubeste pe nimeni si daca-ti ofera o bomboana sa stii ca este otravita.Solda bruta , la noi , pe langa acele componente , grad , functie etc , care aveau procente mai avea componenta zbor, aterizari, incercari care se platea in cantitate efectiva si aceea a marit venitul brut. Pe mine ma intereseaza cum ACTUALIZEZ -VENITUL BRUT din 1994/1995 cu iesirea la pensie din 1998 si apoi cu 2015.Am facut cu raportarea venitului brut din acele luni la venitul mediu brut din acea perioada si apoi obtinerea unui punctaj mediu , dar vad ca unii spun ca nu se face asa.Stii ceva in mod deosebit ? Multumesc!

Huhu Rezea spunea...

@Tigri
Citeste domnule Anexa 3 din Legea 138/1999 si vei vedea, pe lânga coeficientii generali, si coeficientii de salarizare care te intereseaza.... pentru aviatori.
Vei vedea ca primele de zbor, de parasutare etc. sunt cote procentuale din solda de functie.
Orice parte componenta a bazei de calcul se exprima in coeficienti de ierarhizare si de aceea este corect calculul prezentat de @mos alecu , calcul pe care l-am prezentat si eu doar pentru actualizare.
Are @mos alecu unele erori, dar mergi pe mâna lui in acel calcul.