Un produs Blogger.

duminică, septembrie 06, 2015

Impozitul si Contributia de asigurari sociale de sanatate din pensii, in baza noului Cod Fiscal

69 comments

Câteva noutati care aduc mici cresteri ale pensiilor:

-Se deduce Contributia de asigurari sociale de sanatate(in proiect nu se deducea)
-Suma neimpozabila lunara creste anual, de la 1000 lei,  cu câte 50 lei, pâna ajunge la 1200 lei
-Contributia de asigurari sociale de sanatate se plateste numai pentru partea din pensie care depaseste valoarea unui punct de pensie stabilit pe anul fiscal. In prezent valoarea dedusa este de 740 lei. 
                                                                              *                                 *
                                                                                                 *
-Codul Fiscal a fost pus in acord cu prevederile Legii pensiilor militare referitoare la neplata de catre militarii in activitate a contributiei la Fondul de pensii si  deducerea contributiei individuale la bugetul de stat de la baza de impozitare a soldei - art.78 alin.(2), art.141 lit. c).
                              Dispozitii ale Codului Fiscal - forma pentru promulgare
Venituri din pensii 
 Definirea veniturilor din pensii 
Art..  99- Veniturile din pensii reprezintă sume primite ca pensii de la fondurile înfiinţate din contribuţiile sociale obligatorii făcute către un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative şi cele finanţate de la bugetul de stat, diferenţe de venituri din pensii, precum şi sume reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflaţie.
 Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
 Art. 100.- (1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie, în ordine, a următoarelor:
 a) contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii;
b) suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei.
 (2) Suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei se majorează cu 50 lei în fiecare an fiscal, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie, până ce plafonul de venit neimpozabil ajunge la valoarea de 1.200 lei/lunar.
Reţinerea impozitului din venitul din pensii 
Art. 101. - (1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligaţia de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reţine şi de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
(3) Impozitul calculat se reţine la data efectuării plăţii pensiei şi se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei.
(4) Impozitul reţinut este impozit final al contribuabilului pentru veniturile din pensii.
(5) În cazul unei pensii care nu este plătită lunar, impozitul ce trebuie reţinut se stabileşte prin împărţirea pensiei plătite la fiecare din lunile cărora le este aferentă pensia.
(6) Drepturile de pensie restante se defalcă pe lunile la care se referă, în vederea calculării impozitului datorat, reţinerii şi plății acestuia.
(7) Veniturile din pensiile de urmaş vor fi individualizate în funcţie de numărul acestora, iar impozitarea se va face în raport cu drepturile cuvenite fiecărui urmaş.
(8) În cazul veniturilor din pensii şi/sau al diferenţelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, 115 impozitul se calculează asupra venitului impozabil lunar şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plăţii şi se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit.
(9) În cazul veniturilor din pensii şi/sau al diferenţelor de venituri din pensii, sume reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflaţie stabilite în baza hotărârilor judecătoreşti rămase definitive și irevocabile/hotărârilor judecătoreşti definitive și executorii, impozitul se calculează separat faţă de impozitul aferent drepturilor lunii curente, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului impozabil, impozitul reţinut fiind impozit final. Venitul impozabil din pensii se stabileşte prin deducerea din suma totală a contribuțiilor sociale obligatorii calculate, reținute și suportate de persoana fizică și a sumei neimpozabile lunare, stabilită potrivit legislaţiei în vigoare la data plăţii. Impozitul se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plăţii şi se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit.
(10) Impozitul pe veniturile din pensii se reţine şi se plătește la bugetul de stat.
(11) Plătitorul de venituri din pensii este obligat să determine valoarea totală a impozitului anual pe veniturile din pensii, pentru fiecare contribuabil. Acordarea dreptului contribuabilului de a dispune asupra destinației unei sume din impozit.

Contributia de asigurari sociale de sanatate.

Art. 156.- Cotele de contribuţii de asigurări sociale de sănătate sunt următoarele:
 a) 5,5% pentru contribuţia individuală;
 b) 5,2% pentru contribuţia datorată de angajator.

 Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice cu venituri din pensii

Art. 160. - (1) Pentru persoanele fizice cu venituri din pensii baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte valoarea unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv.
(2) Pentru persoanele fizice preluate în plată de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii şi de către casele sectoriale de pensii, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
(3) Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, în situaţia în care veniturile bază de calcul prevăzute la alin. (1) și (2) depășesc valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut prevăzut la art. 139 alin. (3), contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează în limita acestui plafon.

69 de comentarii:

Unknown spunea...

dle H ACUM PUNCTUL DE PENSIE ESTE DE 830,2 , DEDUCEREA SE VA FACE DE LA ACEST NIVEL, ADICA SI LA PENSIILE MILITARE IN 2016 ?

Huhu Rezea spunea...

Da,@ Nedelcu, dar la valoarea punctului de pensie pe care o va stabili Legea bugetului asigurarilor sociale pe anii 2016, 2017....etc.

iceparu spunea...

Comentariu in afara subiectului.Fapt real.Mai multi subofiteri candideaza la functii de primari de localitati din partea UNPR.Unii deja sunt consilieri locali.Nu neaparat din partea UNPR,dar coloneii stau pe margine? Deaceea avem ce avem in parlament.

Huhu Rezea spunea...


@iceparu
Este o functie care corupe. Nu vezi câti primari nu rezista mitei aducatoare de euroi in cazul contractelor pentru servicii publice?
Daca acum nu se potolesc, când DNA este calare pe interceptari, ce o fi fost in perioada de inceput a postcomunismului?
Si Oprescu se credea infailibil in intermedierea mitei. Uite... ca-l prinsera in flagrant.

Unknown spunea...

sa vedem cat de adevarat este acest flagrant, bani gasiti noaptea in masina ,eu il cunosc pe cand era medic la municipl si am fost pacienta lui , am vrut sa ii multumesc cu un plic cu bani si o sticla de vin bun . era in preajma sarbatorilor de iarna , eram numai eu si el deci putea sa primeasca plicul fara probleme , stiti ce a facut , ? a luat plicul si razand in modul lui caracteristic mi l-a inapoiat pe loc si a zis ca ,,,,acesta este cadoul lui pentru mine fiindca m-am facut bine m, asa cav eu cred ca este o inescenare ,,dar sa vedem ca doae vin alegerile

Unknown spunea...

in legatura cu punctul de pensie , deci daca pensiile se vor indexa , si ce o mai fi cu guvernul asta,,,,

Huhu Rezea spunea...

@Nedelcu
Pensiile devenite pensii militare de la 01 01 2016 se indexeaza cu acelasi procent de indexare a valorii punctului de pensie numai daca Guvernul si Parlamentul nu uita sa precizeze expres in Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.... ca se indexeaza si pensiile militare. Daca nu precizeaza, nu se indexeaza asa.
Se indexeaza potrivit art. 59 din L 223/2015, luând ca baza indicatorii definitivi de inflatie si crestere economica din anul fiscal 2014. Cu alte cuvinte, la fel ca indexarea pe L 263/2010.

Unknown spunea...

da ,da , ok, asa era candva , daca nu uita guvernul........care guvern , sa vedem ce o mai fi si in 2016 sa speram ca apucam sa vedem ,cu bunedle h

Unknown spunea...

domnule ,,h,, nefiind in subiect , stiti cumva ce mai fac aceia care trebuie sa intocmeasca acele ordine comune pentru aplicarea legii pensiilor militare ? normele se vor face in 90 zile , dar nu inteleg dece trebuie sa dureze asa de mult 90 de zile . le pune la incoltit si trebuie sa stea 90 zile ,, sau asteapta sa ii duca la zdup pe toti? ce sa mai zic , poate santeti cumva mai informat , ca nu stiu cum poate intra o lege in vigoare de la 1 ian 2016 daca toate astea nu sant date odata cu aceasta lege , ma scuzati , ca nu inteleg acest mecanism ..

Mihai spunea...

Oricum ,panică mare-n coteț ! si mare pericol si pentru punerea in aplicare a ”darurilor„ psd-iste.

Huhu Rezea spunea...

@nedelcu
Pana pe 31 martie nu se grabeste nimeni ca sa dea Ordinul.

Unknown spunea...

sa le fie de cap .ca pana la 31 martie moare porcul in cotet ,tot nu inteleg dece trebuie 90 zile , cum se da o lege ea trebuie normal sa fie INSOTITA de norme sau ordine comune etc... nu inteleg ce fac cei care trebuie sa ia pensie incepand cu luna ianuarie dupa aceasta lege ,,dar asta e ,,,multam

iceparu spunea...

Pe cand eram capitan la un anume esalon,seful meu mi-a precizat"cand redactezi un ordin sa ai in vedere ca daca este gasit pe strada de cel mai slab pregatit individ,acesta sa poata sa-l puna in aplicare intocmai". Cu atatia destepti prin parlament nu pot intelege in nici un chip dece legile trebuie sa fie insotite de Norme de aplicare?Ori cei care aplica legile sunt batuti in cap ori cei care le redacteaza si voteaza sunt niste nulitati.


Mihai spunea...

Are dreptate iceparu. Nu mai retin exact dar parca in primul sau al doilea an de drept se invata modalitatea de formare a unei legi ,de la cap coada. Totul trebuie sa se inscrie intr-un principiu de drept ,legea trebuie sa fie clara,simplă si pe intelesul tuturor.
Prin aceasta argumentatie se justifica si faptul ca este o obligatie sa cunosti legea, in justitie nu poti invoca in apărare necunoasterea legii.
Problema-i insa ca a dat dihonia si in acest sistem, au fost inlaturate anumite forme (institutii cu specialisti,inclusiv cercetatori in domeniu) care vegheau si participau la emiterea legilor si asa s-a ajuns ca de multe ori niste abramburii cu diplome fara practica in domeniu consiliati de cine stie ce luati pe sprinceana ,etc, sa antameze si sa propuna legi in parlament care apoi de multe sunt votate pe banda rulanta si apoi puse in aplicare cu pagini intregi de modificari prin ordonante de urgente evident votate in parlament), de nu mai stie nimeni ce-i valabil si ce nu din lege.De asta se sincurca spre exemplu de multe ori contabilii in preved. legilor.
Si atunci cum poti sa mai ceri unui oarecare sa nu invoce necunoasterea legii in fata organelor de ancheta ,cînd o formuleaza atît de alambicata ,cu termeni juridici cunoscuti doar de specialisti, de nici ei ce- care au votat-o nu razbesc sa o descîlceasca si se cearta juma de an pe interpretarea unui articol.
Unde se respecta atunci principiul precum ca , legea trebuie sa fie clara,cît mai simpla si pe intelesul oricui.

Unknown spunea...

domnilor , impecabil . ati pus problema asa cum o gandeam si eu , exceptional spus de ambii domni , ar trebuiica cineva sa poata sa intrebe pe mai departe , dar cel putin dece nu face aceste norme odata cu legea dsau asa de proasta e ca trebuie acum sa o pritoceasca pina o ia dracu ,scuzati........90 zile auzi

CEZAR spunea...

Frosa inca ..mai filozofeaza .....?????

Mihai spunea...

Căprare, ce mai stii de mos Alecu? L-au bagat cumva la ”beciul domnesc”?

CEZAR spunea...

Pyloate ....mosul se da de-a moartea pe feisbuci ....

Unknown spunea...

auzi mai cezar mai du-te dracului

maiag spunea...

tanti FROSA, ai facut bulionul,dulcetzuriele.ai belit kukuruzu,cules via?vad ca te pricepi la toatemcred ca stii sa mulgi si vca,la anul ai pretentia sa candidezi.T u m ai atimp de o baie,de o bardeala ceva?esti spurcata rau la gura,mai spala te pe dinti,ce ai cu cezar de l dai dracu?nasparile mare esti .te bagi si tu in seama ca pisica coada,vezi ca vine vremea muraturilor,nu rata macar asta,

Unknown spunea...

esti un prost . ca habar nu ai cui te adresezi , mai bine vezi ca poate te dau dracului si pe tine , racar ce esti , vezi ca ziaristi de la ziaarul evenimentului se cam mira de unde o sa iti dea tie pensie militara cu legea asta votata si promulgata . asa ca vezi tu sa nu o iei in .....a

Unknown spunea...

esti un prost . ca habar nu ai cui te adresezi , mai bine vezi ca poate te dau dracului si pe tine , racar ce esti , vezi ca ziaristi de la ziaarul evenimentului se cam mira de unde o sa iti dea tie pensie militara cu legea asta votata si promulgata . asa ca vezi tu sa nu o iei in .....a

Unknown spunea...

esti un prost . ca habar nu ai cui te adresezi , mai bine vezi ca poate te dau dracului si pe tine , racar ce esti , vezi ca ziaristi de la ziaarul evenimentului se cam mira de unde o sa iti dea tie pensie militara cu legea asta votata si promulgata . asa ca vezi tu sa nu o iei in .....a

Unknown spunea...

esti un prost . ca habar nu ai cui te adresezi , mai bine vezi ca poate te dau dracului si pe tine , racar ce esti , vezi ca ziaristi de la ziaarul evenimentului se cam mira de unde o sa iti dea tie pensie militara cu legea asta votata si promulgata . asa ca vezi tu sa nu o iei in .....a

Unknown spunea...

esti un prost . ca habar nu ai cui te adresezi , mai bine vezi ca poate te dau dracului si pe tine , racar ce esti , vezi ca ziaristi de la ziaarul evenimentului se cam mira de unde o sa iti dea tie pensie militara cu legea asta votata si promulgata . asa ca vezi tu sa nu o iei in .....a

Mihai spunea...

@ ALL -invitatie la dezbatere

A.
hai sa vedem daca sejustifica supărarile bugetarilor si a pensionarilor pe presedintele Iohanis, crezut din necunoasterea legilor si a legaturilor intre actiuni si legi responsabil pentru toate nenorocirile din tara inclusiv pentru marirea de trei ori a lefurilor pentru cîtiva demnitari.
1. sa analizam cazul maririi lefurilor celor cîtiva demnitari si implicatiile care vor urma.

a. prima implicatie va fi aceea a necesitatii/obligativitatii aparitiei si punerii in aplicare a legii salarizarii unitare.
b. punerea in aplicare a legii salarizarii unice va duce implicit la cresterea salariului mediu brut pe economie
c. cresterea salariului mediu brut pe economie va duce implcit la majorarea pensiilor civile prin aplicarea celei de-a doua componente de marire a pensiilor legata de cresterea salariului brut pe economie ( pe linga componenta inflatie).

B.
Intrebare : a fost oportuna reintoarcerea codului fiscal in parlament pe considerentele exprimate?

da, consider ca a fost absolut necesara deoarece masurile aplicate de la 1.01.2016 ar fi putut duce la neindeplinirea unor obligatii vizavi de promisiunile acoperite cu legi cu aplicare de la 1.01.2016. Esalonarea masurilor este benefica fiindca da siguranta aplicarii acestor promisiuni oferind posibilitatea de a se mai face si unele reglaje pentru a se evita derapajele.

C. Cine ar putea fi nemultumit?

-patronii din mediul privat care vor trebui sa scoata mai multi bani pentru ca salariile sa tina pasul, lucru care nu se va prea intîmpla.
- salariatii din mediul privat platiti la limita de jos desi muncesc mult mai mult si in conditii mult mai grele decit angajatii de la stat.
- altii din afara sistemului bugetar inclusiv parte din diaspora.
- paturile defavorizate
toti acestia (incepind de la al 2 in jos) vor avea de supurtat si vor fi dezavantajati de inevitabilele cresteri mde preturi in urma maririlor de salarii si pensii ,ei raminnd cu veniturile pe loc.

In aceste conditii ,a gresit sau nu presedintele. Se poate induce si ideea ca numai luind odata taurul de coarne se poate face marirea substantiala a salariilor si a pensiilor si in Romania. Adica aplicind o masura care la rindul ei sa inlaintuiasca alte masuri benefice,deocamdata cel putin pentru bugetari.
Putem trage concluzia cumva ca daca vor fi obligati sa dea salarii si pensii mai mari vor fi obligati si sa fure mai putin in ideea de a putea acoperi salariile ,adica sa fie mai responsabili?

Sa se fi referit presedintele la acest aspect cind a spus ca pe tema salariilor marite cu 300% sunt păreri si pro si contra?


iceparu spunea...

Intamplator am discutat pe diverse teme cu un individ,muncitor ,ce lucreaza in Spania din 1997.Printre altele imi spune ca acolo,cel ce vinde la taraba ,in piata,pentru un KG.cartofi iti elibereaza bon fiscal.In Romania la tara,daca ceri bon fiscal ai parte de ocari.In piata nici nu mai vorbesc.Micii patroni nutresc o ura profunda la adresa lui Ponta .A nu se intelege ca sunt pesedist sau am simpatii pentru PSD.

CEZAR spunea...

Frrrrosa are ...cuvantul ..in gura ...

Huhu Rezea spunea...

@ Avianyc
E o nesimtire crasa din partea lui Oprea si Johannis ca, in lipsa premierului, sa mareasca atât de mult salariile a 48 de inalti demnitari, printre care se numara si ei. O rusine e si din partea lui Ponta care n-a mai retras acea Ordonanta, asa cum a reactionat initial. Se vede treaba ca nici el nu e stapân pe ce promite.
Se va amâna dezbaterea Ordonantei in Parlament pâna când se va adopta noua lege a salarizarii in asa fel incât sa nu li se taie salariile „sefilor”, in cazul in care Ordonanta va fi respinsa.
Vai de salariatii care vor ramâne cu salariile nemarite o perioada de timp. Punctul lor de pensie se va diminua prin cresterea neechilibrata a salariului mediu pe economie.
Mutul trebuia sa promulge Codul Fiscal. Amânarea reducerilor fiscale va avea efect negativ in relansarea investitiior, straine si autohtone, in România si, efect direct, incasari mai mici la buget.

Anonim spunea...

@huhu
sunt doar 48.De asta nu merge economia RO?
Pe de alta parte era corect sa intre in vigoare incepand cu L salarizarii
1-printre cei 48 se numara si ponta(desi face joc de glezne ca va dona diferenta de salariu dar doar pana la 01.01.2016...apa de ploaie)
2- mutul(cum ii zici si sunt de acord) a promulgat Codul Fiscal ieri(oricum nu avea incotro dar informeaza-te mai bine)
3-oricat l-ai iubi pe ponta si prin ricoseu pe nascase si iliescu ,"mutul" nu are nici o implicare in amanarea reducerilor fiscale....nea ponta a fost de acord ca prim ministru si practic sef al celui mai mare partid de guvernamant.Dragnea?...de fatada.Sa asteptam ca justitia sa-si spuna cuvantul.
De oprescu nu zici nimic,de hrebenciuc/vanghelie ai uitat?
Da stiu sunt "comenzi politice" date de niste cadavre politice numite basescu,udrea,boc,videanu......deja e plictisitor cand nu poti vedea mai departe de varful pantofilor
DC
Daca ma apuc sa fac o lista cu puscariabilii PSD cred ca umplu 4 coli A4 cu sris marunt(ca ala din contractele bancare):):).....si tu imi spui de "mutu"? ala e varza oricum.Dar recunosc cinstit ca nu imi doresc sa am comandant suprem pe mincinosul ponta.
Dar hai sa vedem adminule cat il mai ai si pe ponta? cred ca urmeaza soferache Zgonea ala care a fost "coleg" cu Mihai Viteazul.El a zis nu eu!

Mihai spunea...

@ Huhurez
Nu stiu de ce dar am asa o presimtire ca ceva nu-i in regula cu toate ofertele astea oferite prin programul usl-ist incepind cu 01.01.2016. Ce ma framînta este tocmai daca au avut initial calcule riguroase in spate. Ma intreb doar daca au luat ei in calcul ca pe linga aplicarea acestor legi propuse a functiona din 1.1.2016 mai trebuie sa suporte si ceeace ce deriva din cresterea salariului mediu pe economie in conditiile in care propun prin legea unica a salarizarii dublarea sau chiar mai mult a salariilor bugetarilor. Si la salariu mediu se raporteaza cam multe incepînd chiar cu punctul de pensie ,etc.
După întoarcerea legii sa-si fi dat seama ca este o problema cu sustenabilitatea si au cazut de acord ca trebuie aplicat esalonat? Sau linguseala asta suspecta pe baza de „consens si interes national” pe linga fusta pnl ,neatinsa de justitie, sa prevesteasca o posibila iertare de pacate a celor care o promoveaza, mai ales ca se apropie un termen pentru o hotarîre definitiva. Oricum ponta pare eliminat din context si parca mai functioneaza doar ca decor pe la guvern si partid. Se pare ca daca nu se negociaza favorabil aceasta problema personala cu justitia a interimarului la psd am putea asista la un fîs politic psd-ist cu consecinte si asupra punerii in aplicare a acestor legi tinind cont ca si premierul are probleme de rezolvat in justitie. Ramîne de vazut,dar parca ceva nu miroase a bine.

Anonim spunea...

@huhu
am si eu o intrebare....una mica de tot.
De cand a ajuns ponta inculpat imi mai puteti spune o intalnire(UNA SINGURA)pe care a mai avut-o ponta cu vre-un oficial din UE sau din lume?....UNA SINGURA SI ATAT.
@avianyc
exista un singur"calcul" pagubos.Castigarea alegerilor si ATAT!!

Huhu Rezea spunea...

@Corleone
Iti sta rau de tot sa te dai acum anti-basescu, când pâna ti-a desfiintat pensia militara l-ai pupat si l-ai votat când si pe unde ai putut.
Prin legea pensiilor militare, introdusa in Parlament tot de „nemernicul” de Ponta, nu se stie daca vei câstiga ceva, dar pe Codul Fiscal, articole de care nu s-a legat Mutu, ai câteva mici cresteri.... pe deduceri de la fiscalizare.

Mihai spunea...

@DC
Foarte corect. Si nu oricum ci prin concurenta de oferte care mai de care. Paradoxal insa ,de ce necesitatea livrarii ofertei la domiciliu, spre exemplu, in cazul medicilor, la pachet ”cadou” cu legea spăgii ,evident pentru recompensa medicului. Oare nu sunt bani la buget suficienti.
Va urma urmatoarea onorare de oferta,probabil cea pentru profesori. Va fi oare tot la pachet ,ca de, daca parintele este satisfacut de serviciile profesorului ,normal ar fi sa dam si o lege a recompensei pentru profesor nu cumva sa ramîna cu salariul in afara grilei , apoi pentru functionar,primar,.... .
Si atunci vine intrebarea fireasca ; sunt sau nu sunt bani ? Ar fi fost bani daca s-ar fi aplicat brusc de la 01 01 2016 aceste reduceri de incasari la buget prev. de cf ,concomitent cu punerea in aplicare a legilor cu aceeasi data de aplicare.
Da,te citez,”exista un singur calcul pagubos”. Alegerile. Pe urma mai vedem!

tigri2 spunea...

Gata, se facu liniste,"Napoleon se apropie de Paris" sau L223 / 2015 incepe sa se contureze a fi benefica pentru toti dar ii nemultumesste pe "fundamentalistii L164 / 2001",gen Mos Spurcat, Kara <olescu si altii care benefiicind (cu buna stiinta) de bunataturile "Bibliei 164" si avand "penzioarele" umflate cu buna stiinta, acuma, normal , ca nu vor gasi o media veniturilor brute din cele sase luni aferente, mai mare decat ultima solda si de ciuda ca altii vor primi cate ceva ,"ii roade la lingurica", de aceea incerca sa improaste cu noroi si sa spuna verzi si uscate ,precum ca "strugurii sunt acri" sau "slanina este ranceda". Acum se dezvaluie 'micimea" acestor suflete negre, care nu suporta ca altul sa aiba mai mult decat el.
Da ,sigur , aceasta lege va fi favorabila celor care au muncit nu celor care au beneficiat de niste pomeni nemeritate gen: solda de merit,15% sau indemnizatie de c-da 30%, pentru ce? Pentru care fapte de vitejie sa ia tot restul vietii cu 45% mai mult decat fostul lui coleg, a muncit dublu cumva, a inventat ceva care a ridicat capacitatea de lupta a unitatii? DA, acestia au inventat lenea,turnatoria si satisfacerea "pohtelor" unor sefi,pana acolo incat si-au oferit totul,la sacosa sau la pat , numai sa fire "bagati in seama de sefi"--stim asta cu totii, nu va mai ascundeti dupa "jedet",maimutoilor!

Mihai spunea...

Tigri, multi nu pricep ca o lege mai buna nu se putea.Si aplicabilă,desi unui o rastalmacesc după bunul plac.Ca nu se poate aplica chiar de mîine,poimîne , după cum ar vrea unii,asta-i alta treaba.Cu rabdare ,se vor rezolva daca treburile merg bine si nu se incurca in hatisuri politice.
Un mare beneficiu mai consta si in faptul ca legea a fost promulgata de presedinte si nu a fost intoarsa in parlament pentru nu stiu ce modificari care poate ne-ar fi defavorizat.Ele se pot face pe parcurs. Asa s-a intimplat chiar si cu L 164.

Huhu Rezea spunea...

@avianyc
Hai.... ca exagerezi cu afirmatia ca o lege mai buna nu se putea.
La Cotroceni este o echipa de lenesi, ca si seful lor, care nu s-a deranjat sa puna pe hârtie inadvertentele din lege si sa ceara, punctual, Parlamentului sa le indrepte.
Era mult mai usor decât la Codul Fiscal. Legea indreptata ar fi fost deja promulgata la aceasta data.
Nu ti-as dori sa astepti 8 ani indreptarea erorilor de redactare, ca si in Legea 164/2001, ca sa ti se recalculeze si d-ta pensia asa cum se calculeaza unuia iesit la pensie pe Legea 223/2015.

Mihai spunea...

@ Huhurez
Cînd am spus ca o lege mai buna nu se putea m-am referit strict la beneficiile rezultate din formula de calcul si nu la tehnica legislstiva intrebuintata.Ca se putea mai bine ramîne de vazut ,oricum vina nu apartine numai celui care a promulgat-o . Legea a fost propusa de guvern si a trecut cu majoritate de doua camere ale parlamentului. Mai trebuia cumva si a treia, a patra,.... ca sa iasa stas sau brici.
Cred ca-i mai bine sa lasam partizanatul politic sa fim mai moderati ,dar si sa recunoastem ca ,după cum s-a promis aceasta lege trebuia sa o avem de cîtiva anisori, chiar daca acum inca nu implinea virsta pentru mers in picioare. Pentru asta cine-i de vina . Domnul Ponta in necunoasterea fenomenului parca spunea mereu ca militarii au fost rezolvati. Dar nu stia sub ce forma prin L 241.
Cind cineva spunea ,după alegeri ,ca vom avea o lege doar in pragul urmatoarelor alegeri nu-ti venea sa crezi la ce promisiuni ferma s-au facut. Si uita ca parca pe nesimtite au trecut anii si in sfirsit premeditata de legea pensiilor pentru parlamentari a iesit in fuga si legea pensiilor militare, ca doar nu se putea ca parlamentarii sa fie mai importanti ca militarii, era o rusine pentru lupii moralisti ai neamului. Deci suntem in prag de alegeri si ca sa fim si mai in prag de alegeri ne-am gîndit noi, lupii moralisti,sa scoatem normele de aplicare doar la trei luni dupa punerea legii in functiune. Curat ,murdar ,nea Fanica. Asa ca daca am avut rabdare mai bine de trei ani , ce mai conteaza cîteva luni.
Acum mai ramîne o conditie de indeplinit,sa o puna si in aplicare. Nu cumva lupii astia moralisti sa se inscrie pina la sfirsitul anului incepind cu septembrie la cursuri de drept iar ordinul comun sa trebuiasca intocmit de madam Vass , Ialomiteanu sau cine o mai fi pe la Interne si apărare. Asta chiar nu ar fi de dorit.Dar se pare ca si-o fac cu mîna lor.Ultimul caz este concludent.

CEZAR spunea...

Sa vina ..Frrrrosa ..sa ..sintetizeze ..ce mama drakului ....!!

Anonim spunea...

Buna dimineata.
si ca sa va citez stimate admin huhu

"Huhurez Rez spunea...
@Corleone
Iti sta rau de tot sa te dai acum anti-basescu, când pâna ti-a desfiintat pensia militara l-ai pupat si l-ai votat când si pe unde ai putut."

Oare chiar asa sa fie? n-am pupat nimic,nici iliescu,nici nascase,nici base,nici ponta,am gandit cat am putut de corect si obiectiv.
Daca ar fi vorba de pupat in fund mai bine domnule admin ti-ai privi blogul in ansamblu,dupa care te-ai privi in oglinda si o sa vezi "cine pe cine pupa"
Chiar acest blog este cea mai buna dovada.Norocul meu este ca ma doare "fix in pix" am suficienta varsta,maturitate si cultura ca sa nu mai pot fi manipulat.
si poanta suprema absolut reala:
in noiembrie inainte de alegerile prezidentiale intr-o discutie cu soacra-mea(e mai batrana decat piramida lui keops) am intrebat-o cu cine voteaza,ca era foarte hotarata sa mearga la vot.Mi-a raspuns sincer si hotarat: Cu iliescu,maica, cu iliescu!!
asta-i tara in care traim! ...si daca mergi in c***l moldovei sau olteniei o sa primesti aproape aceleasi raspunsuri.....se numeste "bazin electoral al PSD"....ha,ha
DC
PS apropo!! si soacra-mea are aceeasi putere de vot cu a unui profesor universitar
desi nu are clase nici cat trenul
sper ca intelegi logica......"prosti dar multi"...ok?

Anonim spunea...

si o mica rectificare
soacra-mea e mult mai desteapta decat eufrosina....pam,pam!!

Anonim spunea...

hai ca am limbarita stimate domn huhu...sa reluam un pic.

"Huhurez Rez spunea...
@Corleone
Iti sta rau de tot sa te dai acum anti-basescu, când pâna ti-a desfiintat pensia militara l-ai pupat si l-ai votat când si pe unde ai putut."

raspuns:
am spus pe toate blogurile de zeci de ori si o repet a nu stiu cata oara; in cazul meu pot sa dea orice lege,sub orice forma,cum vor ei sau cum vreti voi.La mine pensia INTOTDEAUNA VA CRESTE. De ce? e foarte simplu!Nu am facut magarii si nu am de ce sa ma tem.Ca la unii urmeaza sa scada desi ramane cuantumul mai avantajos....e problema lor si a nesimtirii lor
Capisci?
si degeaba radeti....tigri2 e exact in situatia mea

Anonim spunea...

@huhu
urat din partea dumitale ca mi-ai sters postarea ref. la Zgonea si "studiile" lui
E chiar din CV-ul lui ce naiba si din "uichipedia". ce crezi ca altii nu vad?

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Gorleone
Crezi ca interesa pe cineva aici, la acest subiect, extrase din biografia infatuatului care nici el nu stie cum a cazut pe capul lui o asemenea responsabilitate.

Unknown spunea...

mai cezar . o sa o visezi pe ...frooosa si o sa te pisi pe tine de prost ce esti . ce ai obsesie cu aceasta , de unde stii ca pe emailul ei nu comunica altcineva , nu mai face pe desteptul ca esti lipsit de buna cuvinta , esti grosolan dai cu mucii in fasole , mai racare , ce .esti dintre cei disponilizati si te-au jumulit la pensie? de aceea esti asa marlan , nu te mai grozavii si lasa acest mijloc de informare oferit de HUHU .si nu la insultele tale de om fara caracter sa iti fie rusine .

Unknown spunea...

domnule huhu nu mai permiteti acestor domni sa se exprime asa cum vedeti , eu mi-am exprimat o parere sau v-am solicitat o lamurire aci in acest spatiu nu sa primesc insulte de la acesti domni ....am informatia ca cei dela snppc au avut pe 3 sept o intrunire in care s-a discutat si despre urgentarea efectuarii normelor de aplicaare .de fata fiind si oprea ..acum sa vedem ce inseamna la ei a urgenta . au zis ca se asteapta de toata lumea acest fapt ...sa vedem ..normele sau ce o mai fi . va multumesc

Mihai spunea...


Căprare , hai bîști. Mie imi este tare ” dor” de o ” sintetizare” gen Olescu ! Daca o face scot pușca.

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina, alias Nedelcu Marin
Cenzureaza-ti si d-ta limbajul, ca râd oamenii de voi.

Huhu Rezea spunea...

@avianyc
Proiectul guvernului avea o logica, chiar daca nu ne era favorabil. Fusese corectat si de Consiliul Legislativ. Cei din Parlament au avut intentii bune dar nu au stiut a le pune...in text.

Anonim spunea...

@huhu
aveti dreptate in privinta postarii"studiilor" lui zgonea...era inutil.

dar spuneti in acelasi timp, va citez:"Crezi ca interesa pe cineva aici, la acest subiect, extrase din biografia infatuatului(n.m. Zgonea) care nici el nu stie cum a cazut pe capul lui o asemenea responsabilitate."
Pai va spun eu cum stimate domnule huhu. Afost ALES presedinte al Camerei Deputatilor de catre partidul de guvernamant(oare care o fi?) la indicatiile Presedintelui acestui partid.Acum este foarte clar cum a ajuns Zgonea sa fie ce este? Le trebuia doar un prost pe post de marioneta si l-au gasit.
cat despre senat au si aia un presedinte care acum 2 ani s-a dus cu partidul lui format din el insusi la palatul Victoria cu miloaga si cu "arici" in buzunare.L-a mirosit ponta de prost si a ajuns "domnul moliceanu inima zburdalnica" seful Senatului RO
pai asta-i treaba???

Anonim spunea...

@huhu
off topic
dar o gradinita cu limbaj elementar in limba RO nu puteti infiinta?....chiar daca o sa aveti un singur analfabet(a) eufrosina.
eu i-as lua 5 lei/cuvant scris gresit....o sa va imbogatiti huhu:):)

Unknown spunea...

subiectul articolului ,domnule h , este sa lasati derbedeii sa sa se exprime asa? ca sa imi cenzurez eu limbajul .ar trebui sa o faca aceia ,nu sa provoce sa raspund , asa ca cereti dvs respectarea subiectului articolelor si sa nu mai ma insulte .repet nu sant decat o persoana care foloseste un email care nu imi apartine ,eu stau in aceasta casa cu chirie si folosesc internetul propritarului , de aceea daca aveti ceva de spus ,spuneti fara apelative de tot soiul ,si dlor acelora sa le fie rusine

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
tigri2 spunea...

Tovarase Nedelcu sau Nea Marin, din tot ce-ai scris pana acuma reiese ca esti cam "greut" de cap,daca nu este asa si doar te prefaci,ar fi bine sa renunti, deoarece te prinde.Spui numai tampenii si provoci pe toata lumea ,apoi te plangi Huhurezului si faci pe "minorosita". Daca stii ceva ce noi nu stim spune-o ,daca nu stii intreaba dar _taci naibii din gura ca spurci bloaga asta!

Anonim spunea...

ba eufrosina e chiar "simpatica" atunci cand spune citez:
"eu stau in aceasta casa cu chirie si folosesc internetul propritarului"....iar adresa de mail este a lui......??????

hai ca nu ma mai pot opri din ras:):):):)
DC
O zi buna va doresc
PS. aia cu "derbedeii" de la ora 14:36 ma face sa rad si mai tare,ca imi aduce aminte de o zicala spusa pe un ton pitigaiat:

"Sefa,sefaaa,vino repede ca iar au venit golanii"

iceparu spunea...

Sa nu ne punem poalele in cap pana nu ajungem la rau.LPM s-ar putea sa se aplice numai celor ce ies la pensie incepand cu 1 ianuarie 2016 si atunci am luat-o in mana. Exista niste zicale populate. De ex.IN CURUL MUTULUI ZACE DRACUL sau OMUL INSEMNAT E OMUL NAIBII.De bine de rau Ponta si Oprea ne-au dat cate ceva dar daca ajunge iar PDL?Cam cunosc noul PNL din interior si sa stiti ca s-ar putea sa plangem dupa Tariceanu.Noul PNL nu ne are la suflet si daca nu se pronunta vehement impotriva noastra este pentru a nu patii precum Chiorul la IASI,FOCSANI,CONSTANTA.Chiar nu sunteti constienti ca acolo au fost cei din sindicat?Indiferent ce defecte are Dogaru in opinia mea si-a facut datoria in masura posibilitatilor.Iliescu trebuie schimbat din fruntea ACMRR.Este de o obedienta iesita din comun.Oameni precum ,madam Anghel si Pelican trebuie ajutati sa ajunga iar in parlament.Pacat ca militari de ai nostri au uitat de unde au plecat.Precizez ca nu am simpatii politice si ca ma exprim de pe pozitia omului care a simtit si bunele dar si relele guvernarilor trecute si prezente.

CEZAR spunea...

Frrrosaaa..noi te iubim (in gura ) ..ca ca tine alta greu o sa mai gasim .....

CEZAR spunea...

Baaa..Pyloate...imi explicitezi si mie (cu schemuta )..de ce nu-i place lu GIOLESCU...
noua Lege a pensiilor militare si ameninta iarasi ca trece la rusi si cu astia vine ..peste noi...???(macar sa o scoatem pe Frosa la inaintare si garantat se vor retrage si ...rusiiiii......speriati ....

Unknown spunea...

ai spus bine .iceparului , legea se va aplica numai la cei ce vor iesi la pensie in 2016, alde cezar si alalalt o soa o ia in mana sau in gura aia spurcata ca nu o sa vada el pensie marita decat la anu si la multi ani . si poate nici atunci nu o sa o vada ca se vor ineca cu veninul pe care il arunca si scapa lumea de niste derbedei ...acum plec din aceasta casa asa ca nu o sa mai folosesc acest email .salut prostilor si scuze dlui huhu

Ion Stan spunea...

Frosa, cui ne lasi?
Asa postari nu o sa mai vedem noi pe niciun sait.
Bine ca mai ramane maiag.

Ion Stan spunea...

Odata cu plecarea dintre noi a Doamnei(?) Eufrosina Nedelcu, postarile nu vor mai fi niciodata ceea ce au fost.
Propun un moment de reculegere...

Mihai spunea...

Stati linistiti ca și-a facut doar mutatie la maiag ! S-a prins ca are tastatura mai bună.

tigri2 spunea...

Nu va intristati ,Frusina ,acest bisex(de nume) nu se va rataci, nu are unde pleca ,prostia nu-l va calauzi mai departe de usa de la baie.
In alta ordine de idei, 26500 incep sa se 'sinucida" unii pe altii,deja, au intrat in sevraj. Legea 223 / 2015 va face ca unele pensii sa "se ajusteze" si procentele de crestere sa fie mai bune decat la trecerea din 01.01.2011,atunci media a fost de 69%,acuma ,la unii, se vor inversa aceste cifre, ascultati la mine ,am facut cateva aplicatii. Vor avea de castigat cei care au iesit "fortati" din Armata, fortati de "restructurarea" unitatilor si ascultati la Mandea, cand Mos KKt este suparat ,noua ne va fi bine.Purcelul batran stie si el adevarul ,de aceea este negru de suparare.Pana pe 25 octombrie vor aparea si Normele,iar grosul platilor se va face intre martie-iulie 2016.AMIN!

Ion Stan spunea...

Nu sunt militar, nu sunt nici macar pensionar. Nu ma intereseaza tematica saitului.
Intamplator am dat de sait si am citit postarile D-nei Eufrosina Nedelcu si a Dl. Maiag. Mi s-au parut superbe. De atunci citesc zilnic acest sait. Acum ca D-na E.N. paraseste platforma, saitul nu mai are niciun farmec.
Va rog determinati-o sa renunte la aceasta intentie sau veti pierde sute de vizitatori.

CEZAR spunea...

Uite de asta mi-a fost teama ! Toti vor zice ...bai ce oameni culti sunt prin Armata !
Va rog retineti ..Frrrosa....a fost un fel de Mata hary...cu birou permanent..la rupt bilete in WC...
Deci nu-i a ..Armasii...nu putem sa ne mandrim cu ..ea.....

Mihai spunea...

r 26500 cu unghia bagata-n gît a ramas si restant la punerea steagului pe primarie la Sf. Ghe.

Ion Stan spunea...

D-le Cezar, sa nu va fie teama. Cei cu mai mult de 2 neuroni vor sti sa faca diferenta dintre E.N. si cadrele militare (active sau in rezerva). Era vorba numai de un anumit farmec si sunt suparat ca-mi pierd jucaria.

iceparu spunea...

FROSO,imi pui in gura vorbe pe care nu le-am zis.Eu am spus ca s-ar putea,ceeace este altceva.