Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 13, 2015

Adjunctul Casei de Pensii Sectoriale a MApN despre recalcularea si actualizarea pensiilor militare, interviu in EvZ

39 comments
Dupa cum veti constata,  nici conducerile Caselor de Pensii Sectoriale nu interpreteaza la fel momentul când vor fi recalculate pensiile stabilite pe legislatia anterioara L 263/2010.
-Cel de la MAI zice ca se recalculeaza in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a L 223/2015, extinzând prevederea din art. 110 alin.(2) la toate pensiile in plata la data de 01 01 2016.
-Cel de la MapN zice ca se recalculeaza in termen de 24 de luni de la intrarea in vigoare a Legii, invocând  art. 109 alin,(1) si (3). Deci, particularitatea aplicata pensionarilor care solicita recalculare pentru stagii nevalorificate din perioada anterioara datei de 01 01 2016, in baza art. 109 ali.(3),  se extinde la toti cei care si-au deschis drepturile de pensie pe legislatia anterioara Legii 263/2010.





39 de comentarii:

Mihai spunea...

Sa vedem ce scenarite mai pune pe hîrtie potecaru si gașca?

Mihai spunea...

Pe surse
La ”Spiru Haret ” in prezenta ”patriahului” s-a deschis sectia ” TEHNOCRAȚIE ”.

Huhu Rezea spunea...

Tot pe surse s-a aflat ca in sectia tehnocrata a lui Ciolos se va deschide o subsectie tehnocrama pentru basisti si o subsectie tehnocratita pentru basiste.

tigri2 spunea...

***avianyc, ce sa mai scormoneasca Olescu, decat o minciuna,sau, mai bine zis un adevar bazat pe o logica falsa. Gelu Olescu, Mos bashina, Kara &Mupetz sunt buni la "intors vorbe' dar sunt corigenti la logica pentru ei daca A implica B si B implica si pe C rezulta ca C implica A, ceea ce este FALS. Dar poti sa-i convingi de ceva ? Geaba le arati Dumnezeul ,ei tot pe Dracu il vad.

R-26500 spunea...

Scenarite? Asa ca informatie: acel Rosu este ruda cu Ponta. Dupa care tot acel Rosu a fost cel delegat de CPS sa se ia la tranta in procese cu pensionarii militari. Ii detesta pe pensionarii militarii din acest motiv.

Filtrand informatiile furnizate de Rosu, asa cum rezulta de la pag. 3, noutatea nr. 5 ar fi ca vor fi recalculate si toate pensiile stabilite in baza legislatiei anterioare Iar omul precizeaza prompt care este acea legislatie anterioara:... L. 164/2001 si L. 80/1995. Asa ca luand de buna precizarea, este exclusa recalcularea pensiilor in baza L. 119 si OUG 1. Asa ca pam, pam! Si bla, bla, bla!

Ce mai spune el acolo? Ca L. 223 are prevederi exprese ca pensiile stabilite in baza legislatiei anterioare se recalculeaza in termen de 24 de luni de la data intrarii in vigoare a legii. Si precizeaza si baza legala: Art. 109 (1) si Art. 109 (3). A nimerit pe aproape cu cele 24 luni prevazute la Art. 109 (3), dar acolo scrie ca nu la data intrarii in vigoare a legii, ci de din luna urmatoare a depunerii documentelor. Iar legat de Art. 109 (1) si sa dai cu tunul nu gasim acest termen.

Foarte interesanta precizarea legata de grupele de munca. Celor trecuti in rezerva pana la 05.01.2011 ni se recalculeaza pensiile pt, activitatea desfasurata in conditii de munca. Asta stiam, dar nu stiam termenul! Aici l-am prins! Cand? Evident ca daca e recalculare, asa cum a afirmat, la termenele prevazute de Art. 109 (1) si Art. 109 (3). La Art. 109 (1) neexistand termen definitv de lege, iar la Art. 109 (3) existand un termen de 24 luni de la depunerea documentelor.

Ca si concluzii generale:

- exceptand putinele situatii care intra sub incidenta Art. 109 (3), singura portita de recalculare in 24 de luni a pensiilor militarilor este ca ordinul comun sa prevada ca Art. 11 - cel cu grupele de munca se aplica de la 01.01.2016. Greu de crezut sa apara un ordin atat de meticulos, intrucat fiind vorba de modificarile la HG 1294/2001, actul normativ se aplica doar militarilor, nu si politistilot.

Dar sa NU o mai lungim! Mai putin faptul ca a expus niste generalitati din textul de lege din care 1/2 eronate, este evident ca adjunctul CPS din M.Ap.N. habar nu are pe ce lume traieste si habar nu are cum se va aplica legea!

Huhu Rezea spunea...

@R
Este evidentt ca Rosu nu face o enumerare exhaustiva a legislatjei anterioare.
Daca as avea artagul tau comunist, as fi pus pam, pam , in sensul excluderii de la recalculare a pensiilor stabilite in baza decretelor din 1966 si 1977, ca nici acelea n-au fost enumerste de Rosu. Pierzi, de asemenea, din vedere ca niciun frept de pensie nu s-a deschis in baza L 119 sau a OUG 1.
Daca nu abroga Ciolannis legea, eu cred in varinta nediscriminatorie a celui de la Interne.

tigri2 spunea...

***Huhurez ,vad ca m-am inselat si tu esti muscat de viperele de pe R-26500 (B)elita, le-ati imbarligat cu totii numai sa iasa cum doriti voi.Retine , TOTI PENSIONARII MILITARI indiferent de data iesirii la pensie vor beneficia de recalculare conform L223 incepand cu data de 01.01.2016. Chiar daca plata se va face in termen de MAXIM 12 luni,deoarece multi au probleme de dosare, suma care se va acorda va fi luata in calcul incepand cu 01.01.2016.In rest sunt povesti de popa beat. Legea este lege nu tocmeala unor idioti rauvoitori!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez:Deci sa inteleg ca primele nu intra in calcul. Exemplu: Detasat fiind in economoa nationala, solda o luam de la unitatea care m-a trimis 2 ani la munci, si de acolo de la unitatea unde eram detasat luam doar prime pe un stat separat. Deci nu se pot cumula cele doua venituri, calculul la pensie fiindu-mi brutul de la unitatea mea unde era statul de plata,nu? E vorba daca mi-as alege cele 6 luni din 5 ani. Apoi, in unitatea de baza aveam o functie, detasat in economie aveam alta functie. Pe care functie o sa fiu calculat in acest caz?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu chiar trec printr-o drama! Ieri mi-a sosit, in sfarsit, recunoasterea ca am fost 2 ani la Lupeni, la, dar nu in mina si refuza sa recunoasca ca am intrat in subteran, desi au specificat ca ,,a condus si insotit militarii la mina pe schimbul 1 in perioada....pe schimbul 2 in perioada....pe schibul 3 in perioada,'' si desi recunosc ca am fost 2 ani acolo, 6 luni par spanzurat in aer, nu apar cu prime si nu am insotit trupa! E ciudata Arhiva asta Pitesti, si cred ca acolo e un haos mare. Ei recunosc detasarea, ca in detasare luam prime si ca solda o luam de la unitatea de baza (mi-o trimitea casierul prin posta). Daca as deschide un proces, cred ca magistratii ar fi si ei foarte incurcati in lipsa unor martori care sa confirme intrarea mea in mina, si mai ales de cele 5 adeverinte care sunt ilar de diferite: una confirma ca 2 ani in acea perioada de la lupeni, am fost si la Matasari, si la Braia, si la Petrosani! Deci eu eram Arsenie Boca care ma teleportam in Lupeni, la Matasari si Petrosani si Braila, insa sunt revoltat ca unde sunt documentele care atestau intrarile, ca prime nu se dadeau doar sa insotesti militarii pe drum la mina, ci pentru intrarea in subteran! Dar cui dracul sa-i mai zic asta?!...

Huhu Rezea spunea...

@Fiara
Vad ca le stii pe toate. Poti sa ne spui la ce valori ale soldelor se recalculeaza pensiile in 12 luni, daca ultimele majorari de solde actualizeaza pensiile abia peste 2 ani, daca mai traiesti in jungla?
@Corneliu
Art.28 alin,(7) rezolva problema detasarilor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

2 HUHUREZ: VA MULUMRESC! Cumva se iau in calcul primele, indemnizatiile si schiburile pe ture?

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Daca ai avut 2 prime in cele 6 luni alese, suma lor se imparte la 6. La fel se procedeaza cu toate veniturile brute.

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Daca ai avut 2 prime in cele 6 luni alese, suma lor se imparte la 6. La fel se procedeaza cu toate veniturile brute.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: Va multumesc! Eu am sapte respunsuri de la Arhiva Pitesti diferite total unul de altul primite prin posta! Eu le voi trimite pe toate la 1 ianuarie la Casa de pensie si ii rog, pe langa cerea de valorificare a stadiului nevalorificat, recalcularea si reactualizarea, sa-mi aleaga ei ce e de ales si mai avantajos pentru mine, intrucat harababura e atat de mare si raspunsurile atat de diferite incat ma depasesc, si chiar am scris anticipat si pastrez plicul sa-l trimit dupa 1 ian in care i-am rugat sa-mi aleaga astfel incat sa fiu avantajat cu gradul, functia si cele 6 luni din ultimii 5 ani, dat fiind situatia complicata si chiar jenanta pe care mi-a creeat-o Arhiva Pitesti si care ar incurca chiar un contabil sau jurist cu experienta! Inchipuiti-va ca au fost capabili sa-mi trimita si o vechime de 2 ani simultan si in acelasi timp fiind la Lupeni, si la Petrosani, si la Matasari si la Braila de parca as fi fost Arsenie Boca teleportat! Daca as iesi public pe TV ca tema de dezbateri pentru indolenta, indiferenta, ignoranta profesionala si delasare le-as da o palma morala si de imagine de le-ar suna urechile! Chiar si-au batut joc de mine! Si refuza continuu sa-mi recunoasca lucrul in subteran, dar mi-au trimis prime de depasire de plan! Cica le-am luat din insotirea trupelor la groapa minei!Huooooo! Dar stati, toate adeverintele arata ca am stat 2 ani, dar ca am lucrat doar 1 an si 6 luni! E de groaza! Si iar huoooooo!

Mihai spunea...

Huhurez
Băsistele de la subsectia tehnocrație = SENZAȚII TARI (distracție la maxim) pentru R 26500 , mos Alecu ,Karadeniz ,si alti confrati

Huhu Rezea spunea...

@tehnocratita nu tehnocratie

karadeniz spunea...

@tigri2

Tot nu vrei să citeşti legea pensiilor, dar îţi place să-ţi dai cu presupusul.
De recalculare vor beneficia doar aceia dintre pensionarii militari existenţi în evidenţele CSP-urilor la data intrării legii în vigoare care vor mai fi în viaţă la data la care se va efectua recalcularea.
Pensiile recalculate vor fi plătite, indiferent de data recalculării începând cu luna februarie 2016, deci nu de la data de 1 ianurie 2016 cum spui.
„Art.110 4)Pensiile recalculate potrivit alin. (1) se cuvin începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei legi.. „

Mihai spunea...

OK ,huhurez
Oricum ,tehnocratele basisiste nu au alceva in cap in afara de tupeu,cratite, borcane,blanuri,posete si bani,bani si iara bani si multa, multă inghetata pe par. De-ar reusi gasca adversa sa le taie _ula la cin le f_te precum voiau ele sa taie pensiile bosorogilor ca sa nu-și mai cumpere Viagra.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: Va rog sa-mi permiteti o alta intrebare: Cei cu vechime nevalorificata, si impreuna cu cererea de recalculare-reactualizare, in cat timp beneficiaza de aplicarea legii, in 12 sau 24 de luni?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: Si o intrebare valabila poate pentru toti: Daca nelamuririle si situatia este incerta si foarte complicata, asa cum se intampla mie, putem sa-i rugam pe cei de la Casa de pensii sa ne aleaga ei, prin specialistii lor, perioada cea mai favorabila a celor 6 luni din ultimii 5 ani, mai ales cand avem certitudinea ca actele de valorificat si celelalte elemente ne da sentimentul ca putem gresi si sa sa alegem singuri si gresit perioada, poate cea mai neavantajoasa? Cel putin, la mine trebuie neaparat sa aleaga ei la cate idiotenii mi s-au trimis, iar ei fiind calificati pot descalci si pot aprecia just optiunea avantajului cel mai bun! Chiar si sa specificam acceptul propriei raspunderi pentru acest deziterat si dorinta, se poate?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ma gandeam la UNPR...Dar daca Generalul are o strategie, tot in sprijinul nostru? E posibil sa se fi raliat cu ei cu interesul sa ne sustina pensiile militare si sa conditioneze sprijinul politic legat de acest deziderat: ,,Ma ajutati, va ajut si eu, dar daca va atingeti de militarii mei si pensiile lor voi pune haita din Parlament sa nu va sprijine cu nimic, sa va boicoteze si veti pica gramada cu tot cu UDMR-ul vostru, Merkel, masonii, evreii si Satana de sub pamant!'' Parol? Ma contrazice cineva? Eu asa presupun...Bine, ca acolo mai e si DNA care ii ,,fuflă'' in schinare, instigat de Ciolan Smen baci...Sa nu uitam ca in Prlament militarii au foarte multi simpatizanti si sprijinitori, iar activii, mai ales dupa bombeurile de la Paris citty, or sa caraie urat ca nu-si pun pielea la frigare ca sa iasa la pensie cu pensii bulite, cat si alte nemultumiri in prag de an electoral!

tigri2 spunea...

***Karadeniz , normal ca se cuvin in plata pe 12 februarie daca legea intra in vigoare pe 1 ianuarie nici nu ar avea cum sa fie in plata pe 12 ianuarie,dar la cuantumul pensiei se va adauga si cel cuvenit pe ianuarie ..art5 din Normele de aplicare ale l223 / 2015...

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
-Daca ne luam dupa cel de la Interne, cei care depun cereri pentru stagii nevalorificate primesc pensia recalculata potrivit legii in termen de 12 luni, din luna februarie 2016,ca toti pensionarii in plata la 01 01 2016, iar recalcularea pentru stagiile nevalorificata se face in termen se 24 luni de la data depunerii documentelor, plata urmand sa se faca retroactiv din luna urmatoare depunerii cererii.

-Cu certitudine UNPR va fi temporizatorul masurilor de austeritate in guvernul lui Iohannis.
-Casele de Pensii nu se pot implica in emiterea unor documente care conteaza in refacerea calculului cuantumului.Pentru alegerea celor 6 luni vom primi indrumari, poate vom completa si niste Fise, ca pe HG 1188/2001, de aplicare a L 164/2001,de la CMZ-uri,la MApN, de la compartimentele de Personal de la Inspectoratele Judetene MAI si SRI, pentru pensionarii Caselor Sectoriale corespunzatoare.Cu siguranta ca vor fi capacitate si Asociatiile de rezervisti de la MApN,MAI si SRI.
@Tigri
Si cei care isi deschid drepturile in luna ian 2016 primesc pensia incepând cu luna februarie. De aceea si drepturile recalculate se platesc din luna februarie

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: Multumesc respectuos, Doamne ajuta! La mine e nashpa rau si cred ca ma duc la Seful CMZ in audienta pentru indrumari! Va zic eu ca asa sunt de incurcate, ca si pe ei o sa-i complice, pentru ca mi-au trimis numai incurcaturi cei de la Pitesti! La 7 memorii, 7 raspunsuri diferite, si fiecare cu cate o particularitate! Sper sa gasesc un cap limpede...Dar poate si ei ma inteleg si o cadea cu mine la un consens sa ma ajute si sa pot beneficia de cel mai bun calcul pe faptul ca-i rog sa ma ajute ca nu inteleg bine varianta optima si avantajoasa din cauza complicitatii situatiei si acepta sa-mi ofere solutia cea mai optima, fara ca eu sa-mi emit pretentii de dezaprobare, chiar sub semnatura pe propria-mi raspundere, fiind oricum un hazard nefericit in situatia mea!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La Paris cu oua rosii s-a executat un atac terorist politic si religios pe baza de butoane si scuipatoare de foc cu plumb, iar in bordeiul Colhozului, teroristii basisto-liberali au savarsit un terorism politic pentru a putea sa se dea o lovitura de stat motivata, intru placerea unui natarau cu Guvărnului mău! La Paris nu se va calca pe cadavre sa se impuna cu forta un alt guvern cu impotenta, incredibilitate si conflictual! La Paris, Branza de Hollande a fost artizanul perierii magrebienilor si antrenarii armate ale acestora pentru a fi infiltrati in uterul si trompele Isis-ului, dar si-a dat singur cu dalta in coa...rne! Anghela Hloci goi se va frige si ea la cur...matura bucilor, cat de curand, pentru ca rasplata Isis pentru bunele maniere si gazduire e glontul si butonul! I-a primit ca pe cei mai inalti muftii si seici pe teroristii refugiati, ca daca erau romani, ii puţea a caca la bornău! Ne mai si baga deştele in gaoaza sa ne oblige sa ne luam cota de teroristi, soacra asta buna ca berea: rece si pe masa! Teroristii isi vor primi pedeapsa divina pe lumea cealalta, Branzoi de burduf Hollandez va fi mazilit politique, iar Ciolannis va fi si el demascat pentru masacrul si batjocorirea mortilor in numele politicului si lovitura de palat, insa va face viermi in Beciul Domnesc la presiunea si furia gloatei dezlantuite, daca va incerca si violul in grup la pungile si drepturile palmasilor! In ce chipuri umane, dar impietrite de ura, se poate substitui Satana si sculele ei!

ioan_c spunea...

@Corneliu
Intru totul de acord!

Mihai spunea...

Pîna acum se stie bine doar ca Cioloș se pricepe de minune la animale si buruieni. Să vedem daca îi va reusi experienta si pe oameni. Despre consilierii si colaboratorii de guvernare cred ca în înaintata lor stiinta in manevrarea hîrtiilor la Bruxelles nu sunt in stare sa puna pe picioare un pod pe aici.
Posibil sa fie o transhumanta in urma careia cei care scapă sa fie pentru multi ani năuci.

totoiany48@gmail.com spunea...

CE STITI DE CODEX ?
CIOLANIADA IL MAI SUSTINE ?

emillian123 spunea...

Domnilor: sa vedem - mai intai-cand apar "normele de aplicare" a legii 223/2015, pana atunci-doar speculam...!;referitor la grupele de munca ,daca e adevarat ca se va "umbla" la ele-atunci ele vor creste-prin aplicarea H.G.S. 1019/2010-la fisele cu grupele de munca existente in dosarele de pensie de la C.S.P. a ministerelor militare(militarizate),altfel nu vad cum ar avea "competenta " CSP-urile sa intervina in acest domeniu-aflat in competenta U.M.(sau -in cel mai rau caz -C.M.Z.//C.M.J.-urile)- care au intocmit dosarele de pensie...!

admin1967 spunea...

Urmaresc cu placere comentariile de pe acest site.
Domnilor, as dori un raspuns cat se poate de lamuritor.
Am trecut in rezerva acum 14 ani. Am 17 ani in serviciu.
Pe noua lege voi avea si eu drept la pensie militara peste 10 ani.
Ce inseamna pentru dvs. MEDIA veniturilor pe 6 luni din ultimii 5 ani de activitate ACTUALIZATA ?.... actualizata cu ce.... cu rata inflatiei cumulate ?????
Va multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@Admin
Cred ca ai descoperit acum acest site, altfel nu puneai atâtea intrebari despre probleme deja dezbatute..
Desi nu ne spui ce inseamna cei 17 ani, vechime in serviciu, vechime efectiva sau vechime cumulata, se pare ca poti obtine o pensie de serviciu in conditiile art. 26, la vârsta din Anexa la lege.
Ai pe blog si Legea 223/2015.
Legea prevede ca poti alege, pentru calcularea bazei de calcul, veniturile brute din 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate ca militar. Soldele din acea perioada se actualizeaza la valoarea soldelor pe care la au activii in prezent.

admin1967 spunea...

Multumesc pentru raspunsul prompt.
Multumesc si pentru apostrofare desi e putin cam dura.
Pe site se discuta mai mult despre cazul celor iesiti deja la pensie.
Nu am descoperit cazul meu sau poate gresesc.
Am 17 ani vechime efectiva in serviciu. Am iesit in 2001 fara pensie dar cu drept de pensie conform vechii legi din 2001 cat si noii legi din 2015.
Cred ca mai degraba ma incadrez la art. 19.
Problema neclara pentru mine este cea a actualizarii. Cum se actulizeaza?
Sa zicem ca iau exact ultimele 6 luni din anul 2001 din activitate mea ca militar.
Media veniturilor mele brute, pentru ca le stiu, este de 950 lei.
Va rog sa-mi precizati cu aproximatie suma actualizata.
Am iesit cu gradul de maior si functie de ofiter 2.
Astept cu deosebit interes raspunsul dvs.
Multumesc anticipat.

valentin spunea...

Recunosc faptul că abia de curînd, sunt interesat de legislația comentată de cunoscători. O să citesc articolele indicate de către dvs. Cu respect, Valentin.

Huhu Rezea spunea...

@Admin 1987

Exista un articol care ar trebui sa va fi interesat.

http://www.huhurez.com/2015/10/reglementarile-legii-2232015-pentru.html

Pentru calcul aveti articolul
http://www.huhurez.com/2015/09/simulare-actualizarerecalculare-pensii.html

Acum intelegeti de ce v-am spus ca nu prea cititi acest blog.

maiag spunea...

Am vazut proiectul de salarizare unica,armata are salarii sub cea mai joasa limita,un colonel are cit jumatate decit un primar de comuna,un locotenent mai putin decit un invataor de tara,mai putin decit o asistenta medicala
kiR NU INTELEG, atrecut armata si polutia pe cea mai joasa treapta de salarizare?se intelege ca si pensile sunt afectate proportional
,kiar nu pricep cine afacut negocierea asta de grila pentru sistemul de aparare si siguramntza nationala

maiag spunea...

salarile militaruilor din grla propusa sunt reale?????/////sunt la nivelul unui invatzator de tara,

Army Fan Club Eufrosina spunea...

Domnule maiag, mai sus ați scris: "kiR NU INTELEG, atrecut armata si polutia pe cea mai joasa treapta de salarizare?"
Înțelegem partea cu armata, dar chestia cu "poluția" o înțelegeam pe la 16 ani.
Probabil ca D-na Eufrosina învârte in zacusca și râde de noi.
Așa ne trebuie!

maiag spunea...

era vorba de politie
e greseala de scriere,nu fii circotas,lasa pe frosa in pace ca acum tricoteaza

tigri2 spunea...

*** cucuvaie esti fatza palida, nu esti corect deloc,publici doar ce-ti convine tie.Uite iti promit ca tot ce stiu si voi mai afla zilele aste n-am sa mai spun nimanui, n-aveti decat sa va bateti capul inca vreo cateva luni...