Un produs Blogger.

vineri, iunie 16, 2017

După incendiul de la Londra va mai continua termoizolarea blocurilor din România cu placi inflamabile?

20 comments
Nici cauza incendiului nu e clara: unii locatari spun totusi ca focul a pornit de la un frigider care a facut scurt circuit. Flacarile s-au extins rapid, iar placile din materiale inflamabile care placau fatada cladirii s-au aprins fulgerator. Imobilul a fost inghitit de foc.(stirile PRO TV)



 Nu ard zidurile blocului ci plăcile din material inflamabil cu care recent a fost termoizolat blocul de 27 etaje. Așa s-a extins incendiul rapid pe fațadele intregii clădiri.


UPDATE
Zeci de manifestanţi furioşi din cauza incendiului declanşat la Grenfell Tower din Londra, incident care s-a soldat cu cel puţin 30 de morţi, au intrat vineri după-amiază în sediul primăriei din Kensington şi Chelsea, cartierul în care se află imobilul de locuinţe sociale, relatează AFP. 

'Cerem dreptate', 'Să vă fie ruşine' ,'Ucigaşilor', au strigat manifestanţii, unii dintre ei purtând pancarte cu mesajul 'Dreptate pentru Grenfell'. 

Mulţimea a intrat în holul primăriei din Kensington şi Chelsea şi a fost oprită în liftul cu acces la primul etaj după intervenţia unor gărzi private.
Învelişul instalat anul trecut pe faţada clădirii ar fi favorizat extinderea focului. Potrivit The Times, utilizarea acestui tip de anvelopare este ilegală în SUA pentru clădirile de peste 12 metri înălţime.

20 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Adrian dar sunt din polistiren expandat! Chiar am sa caut sa scot o bucatica, ori sa caut din resturile ramase, blocul fiind inceput si neterminat ca izolatie, si am sa incerc sa vad daca se aprinde. Eu stiu ca dracoveniile astea ard ca iasca, in Onesti fiind candva singurul combinat din tara cand a inceput sa se fabrice asa ceva, dupa care Pitestiul, Ploiestiul, parca si Navodari au incput sa faca si ei. Au mai fost cazuri cand au luat foc locuinte si au ars ca tortele cu izolatie cu tot.

Iulian Mareș spunea...

Oficial nu, practic da!

Iulian Mareș spunea...

Adrian Bontas
La noi se izoleaza cu polistiren alb pt ca este mai ieftin, dar si inflamabil.
Nu sunt sigur ca cel gri este ignifugat...nu m-am documentat!
Cred ca este si mai scump!

Anonim spunea...

@adrian
nu stiu la ce va pricepeti dar nu vedeti "polistiren ignifugat" in RO.....de ce spuneti neadevaruri(ca sa nu le zic minciuni pur si simplu?)

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sunt ele si case din lemn ignifugat si ard ca lumanarile la un incendiu! Toate ignifugatele, in general, sunt bune doar la focul initial, de mica intensitate, insa daca e un mediu de aprindere si de dezvoltare in jur si, mai ales oxigen destul sa intretina arderea, si apuca sa ia amploare, atunci ard sanatos de bine. Poate ca sunt firme foarte serioase sa produca aceste materiale pe scara foarte redusa, dar la scara industriala foarte mare dor sunt ,,manjite'' superficial si tocmai de aceea vedem asemenea sinistre de proportii. Multe cladiri au si autosesizoare de caldura cu declansatoare de apa in ploaie, dar si atunci sunt esecuri la o amploare mare. Focul si apa sunt vitale, dar si cand se razbuna pe prostia oamenilor sau declasate de natura...

iceparu spunea...

Exista polistiren expandat si polistiren excrudat.Deosebirea consta in faptul ca unul este mai dens-deci mai tare- decat celalalt si faptul ca unul este grafitat-culoare gri- si altul nu.Ambele nu sunt ignifugate deci" ard ca lumanarile la incendiu".De regula peretii se placheaza la exterior.Placarea interioara creiaza condens.Polistirenul protejaza zidul si de infiltrarea apei.Din intamplare am ars niste resturi si ard mai ceva decat lemnul.
Arde si pesedeul.Unde nu-i cap vai de picioare.Razboiul orgoliilor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iceparu: Subscriu la toate! Un prost de vecin si-a distrus casa scotand caloriferul si placand garsoniera in interior cu polistiren, apoi gletuit, varuit! Intr-un an de zile s-a facut sub polistiren un strat de 1 cm de igrasie! Se incalzea cu caloriferul electric, saracul prost ca, zicea el, dadea prea mult la caldura, desi avea un venit de aprpe 5000 lei lunar cu nevasta-sa! Fiind cu chirie si vazand ce prostie au facut, au abandonat garsoniera pe furis, noaptea, si s-au dus la naiba sa-i chieptene lasand-o degradata si acum sunt cautati cu Tribunalul sa-si plateasca datoriile la utilitati si pagubele lasate in urma lor! Polistirenul de la exterior l-am incercat in seara asta si arde fulminant! Doamne fereste de un traznet care poate lovi din lateral, blocul fiind cu lucrarile blocate la anvelopare din lipsa de fonduri!
Iar de PSD m-am lamurit clar: Sunt niste incapabili pe cale sa mai piarda inca o guvernare din cauza intesarii cu gusteri mafioti si cu interese personale! Si-au facut dreptate lor si noi tot n-o sa mai vedem nimic de la ei!

Iulian Mareș spunea...

Cea mai buna solutie este placarea exterioara cu ardezie sau pluta de 5 cm, ignifugata! :))

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Cred ca acest material este cel mai bun, la ora actuala, daca te decizi sa izolezi termic exteriorul!

http://thermomaster.ro/produsele/82/224/vata-minerala-bazaltica-fatada/knauf-vata-minerala-bazaltica-fkd-s-thermal

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Iuliane, aceasta actiune o face patronul blocului, mousiu Budeanu, un politician bacauan, fost shparlamentar, plimbat pe la absolut toate partidele puterii de-a lungul anilor, un traseist notoriu, acum fiind, bineanteles, pesedist, avand nu stiu ce gramezi de averi si imobile, acest bloc social luat cu japca de la Primarie si alte invarteli, avand el de fatzada de bogatan si fundatia George Calinescu, patronata de un fost profesor de literatura, poetul Theodor Ciobanu. Asadar, patron care a chemat o echipa cu schele de la Sucava, oamenii au lucrat anul trecut o vara intreaga la anvelopare cu polistiren, pana la etapa de varuire, dupa gletuire, si cand a venit toamna si sa bage lucrarile in conservare si-au cerut banii de la Budeanu. Acesta, in loc de bani, a gasit motivatii sa nu le dea paralele promise! Scandal, panarama, etc! Atunci muncitorii au sarit la garleaja patronului lor de echipa care, bietul de el, ca sa poata sa-i plateasca si-a vandut casa si bijuteriile muierii si le-a dat oamenilor banii! Acum, acesta trebuie sa-i recupereze in instanta de la Budeanu, patron de zgarcenii, si uite asa am ramas cu blocul rapanos, neterminat, cu burlanele si ulucile provizorii si ne ploua in case si balcoane, pentru ca astia trebuiau sa faca si acoperisul blocului care din 1959 n-a mai fost decat carpocit, iar eu stau la ultimul etaj cu necazuri! Ca sa poata sa repare blocul, dar si in interior a facut asa: De la 70 lei chiria el a ridicat-o la 1.100 lei, apoi la 1400 lei, ca acum, de cativa ani bunicei, s-o faca 200 lei. Nu mai zic ca atunci cand a pus centrala, ne-a scumpit intretinerea la dublu si asa a si ramas, iar la gaze daca plateam pana luna trecuta 30 lei pe luna, acum platim 60 lei pe luna, si aici vorbim d cei care gatesc, ca mine, la bucataria comuna, intrucat in casa nu gatesc cu obstructie respiratorie 50% si probleme cardiace, plus Ana cu ale ei. Banii ni-i ia dar interiorul este tot taverna si mai varuim noi, chiriasii, spatiile comune! Asa ca ziua de pensie este ziua de dat pensia lui Budeanu sa-si faca lula mare! In ce priveste vata bazaltica, eu zic ca este un foarte bun ignifug, poate cel mai bun, si as fi vrut sa avem si noi, intrucat aici cam des sunt unii care dau foc garsonierelor din neglijenta si comportament bahic!

CEZAR spunea...

Dupa cum se vede ..ceea ce ne recomanda ..priceputul m-Al ..ii numa bun pentru peretii din ..chirpici !
De aici tragem concluzia ca somptuoasa vila a m-Alului ..in care si-a bagat ..tooooti banuti ii din ..CHIRPICI !!
Sa o stapanesti sanatos ..pana la prima ploaie mai serioasa ...hi..hi..hi..
******
Ce materiale sa folosim !!
Răspuns:

Aceasta este de asemenea o întrebare frecventă. Ca o regulă de bază se poate afirma că în cazul unui perete masiv, solid, cu o permeabilitate ridicată la vapori (ex. beton, cărămidă plină, piatră, bolţar B30, etc.) este recomandată izolarea cu polistiren, iar pentru acei pereţi care permit migrarea vaporilor (ex. pereţi din chiripici de lut) este recomandată izolarea cu vată minerală.

Dacă dorim să construim zid din elemente beton celular sau din cărămizi ceramice modern, cu goluri, atunci pe lângă ţinerea sub control a vaporilor, polistirenul poate să fie o alternativă bună şi economică. Dar dacă existe cerinţe speciale de rezistenţă la foc sau izolare acustică, atunci în pofida diferenţei de preţ de 2-3 ori mai mari, ar trebui să alegem sistemul de vată minerală bazaltică.

CEZAR spunea...

Totusi cea mai buna ..plaqcare este cu ...placa de granit ..
Noi asa am facut ...!
poti sa pui si brnzina cherosen ..napalm ..nu se aprinde placa ..garantat ..

Iulian Mareș spunea...

Cezar
Am casa din stuf, peste care am placat cu ardezie de 10 cm grosime, cu dibluri de 20! Pe interor am rezolvat si problema cuierului!
Casa are o vekime mare, constrita in 910, odata cu a ta! In curte, pe sarma am permanent o pereke de gogosari rosii, rusesti, exact ca la tine! Vrei si foto? Am...cu coordonatele date din satelit...str. Surorile...
Mai vrei?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca tot am deviat pe constructii, de la tunuri si tancuri, sa stiti ca japonezii si thailandezii construiesc infrastucturi de cladiri din betoane cu insertie din...bambus, mult mai maliabile si fiabile, zic ei, la cutremurire si mai durabile, cu costuri net inferioare ca acele constructii in care s-au folosit insertii din otel. Eu nu prea m-as increde toutsi sa ma stiu intr-un bloc pe structura de bamboo! Mai degraba as crede ca acei patroni constructori sunt zgarciogi si economi.

iceparu spunea...

Caramida este in esenta chirpici ars.

Anonim spunea...

@adrian
Nu zic ca minti,dar blocul in care locuiesc a fost anvelopat in 2012....una a zis "constructorul" ca face si alta a facut....dar cu facturi la max.
Pt ca am fost curios am luat si eu o bucatica din polistiren si l-am aprins cu bricheta chiar azi.Arde de "rupe"
PS intrebare :cati folosesc link-ul dat de dvs atunci cand vine camionul si basculeaza zecile de placi de polistiren.....oare asociatia de proprietari "nu stie" nimic?....sau e "bara-bara"
PS2 pt ca am un pustan in cartier care lucreaza chiar la dedeman si chiar in departamentul respectiv,am sa-l intreb cat vinde si de ce fel(volumetric/calitate/ignifugat/pret).Maine va dau raspunsul,desi il intuiesc de pe acum....

tehnocrat spunea...

In Germania se foloseste vata minerala bazaltica, evident ca nu arde.
La noi au aparut solutii de anvelopare mixte, polistiren si vata minerala in zona centurilor intre etaje, pt o mai mare protectie la foc.

tehnocrat spunea...

Daca va faceti o cabana, nelocuita permanent, nu folositi polistirenul, polistirenul il ciugulesc si pasarile si soarecii, folositi vata minerala bazaltica.

Iulian Mareș spunea...

Tehno,
Asta am zis si eu, dar mulgatorul de capre, Nu si Nu, ca el inveleste intai cu lana si keag!
Eu il ascult, ca d'aia a ajuns caprar! 👮 💂 👺 😵

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Adrian, te indreptatesc, dar golanii cumpara prost si-ti iau banii! Noi, ca civili, habarnisti in general pe anumite chestii de materiale de constructii si instalatii sanitare, de exemplu,, nu ne bagam nasurile in ce fac ei, ii lasam sa obtina materialele pe sursele lor, chiar ii apreciem ca lucreaza din greu. Dar bossii care iau banii au interesul sa ia materiale ieftine si proaste sa nu bata la ochi pretul pe lucrare, abia la incendiu sau anumite defectiuni realizam ca am facut o afacere proasta cu ei. Nici ei nu sunt vinovati din cauza ca la noi nu-i rigurozitatea disciplinei in constructii pe legi dure. Toti meseriasii au increngaturi si legaturi cu diferiti furnizori care obtin materiale gen ,,chinezarii,'' adica frumoase la aspect, dar ieftine, proaste si periculoase! Cate baterii, sau placi de faianta ori altele n-am shimbat eu pe mana lor de m-au saracit, pana am pus piciorul in prag si mi-am luat eu scumpe, dar durabile, sa nu mai stau toata ziua cu meseriasii la mesterit prin casa! Asa si cu materialele de anvelopare, si are dreptate Tehnocrat ca polistirenul, nefiind ignifugat, il colcaie sobolanii si pasarile isi fac cuiburi...