Un produs Blogger.

joi, iulie 20, 2017

General american, impresionat după traversarea Dunării la Bordușani

36 comments
Exercițiu SABER. General american, impresionat de armata română - VIDEO Generaul american Ben Hodges, comandantul Forțelor Terestre SUA în Europa a lăudat militarii români.


36 de comentarii:

Leo spunea...

Sa nu fie alta traversare a Dunarii , alta de care s-a spus la TV....
S-a intamplat ca deunezi un TAB '77 ( difera de TAB 72 in principal ca este dotat cu 2 motoare Diesel 797-05 (Saviem) in loc de 2 motoare SR 211 pt. benzina), sa ajunga pe fundul Dunarii intr-un exercitiu international. Tabul scufundat, nu puteau "lua apa" decat daca "busoanele de golire" , in numar de 14 nu au fost controlate inainte de lansarea la apa pt. a fi ermetice. O alta cauza ar putea fi supraancarcarea TAB-ului peste masa max admisibila de flotatie . Ambele "greseli" presupun o evaluare a IQ-ului a celor care au pregatit TAB-ul pt. navigatie.
Am mai citit eu pe undeva recent ca in armata din tanchisti au facut piloti. Aici , in acest caz poate din cofetari au facut mecanici conductori pe ultima suta...
Pe vremea mea , aceste TAB-uri nu porneau iarna caci nu aveau baterii ( ce crize erau prin anii '80 , dar nu stiu sa se fi scufundat vre-un TAB fie '72 fie '77. Ce s-ar fi intamplat daca faceau o trecere submarina cu tancurile.. Blocau Dunarea ?
Si acesta este un dezastru vizibil al "gulerelor albe" de conducere din armata Romana de azi , dezastru asemanator prin extrapolare cu haosul din pensiile militare...

Huhu Rezea spunea...

Mare tragedie ca s-a scufundat un tab!
Americanul a apreciat organizarea tactică a exercițiului de forțare a traversârii pe pontoane si cu amfibii a cursului Dunării.
Atat ne place sa vedem doar nenorociri!

Leo spunea...

Nu TAB-ul ( ca obiect) vechi de 40 de ani scufundat e "tragedia" ,ci faptul ca el este varful unui aisberg al unei anormalitati sistemice ca si camionul din rapa ca si migurile "cazatoare" etc.. H-ule , pe pontoane se traverseaza simplu , nu e nici o mare inginerie daca iti face podul o brigada de geniu in 2 zile. Performanta era sa fie treacuta Dunarea cu tancurile submersibil , cu o pregatire de max. 2 ore/tanc. Oleca de modestie cred ca nu ne-ar strica. Performanta ADEVARATA era ca ARMATA la 27 de ani de la "aglomeratia" din dec.1989 sa aiba cel putin 3 baterii de rachete Patriot operative si 3 escadrile de F16 , nu miguri cazatoare , nu rachete rusesti KUB ; CA-95 ; CA-94 . Horica , Horica iar nu vezi "ansamblul" si te bucuri ca un copilas la niste jucarii... Ba , mai si "intepi" in loc sa vezi....Nu uita zicala , "pesimistul este un optimist informat " ...Las ca te prind eu si o sa te "intep" la fel...

Iulian Mareș spunea...

Leonard & Huhu
Forțarea unui curs de apă este un lucru f greu și complicat! Se executa sub focul inamic, prin lupta cu mijloace tehnice din dotare sau improvizate!
Acest gen de incidente de întâmplă și nu sunt de dorit... ekipajul știe ce are de făcut pt salvare!
De acord cu enunțurile lui Leonard privind prostia MAC și a micului comandant, ce nu a verificat! Dar locțiitorul tehnic a băut doar cafea in raionul de pregătire a tu pt fortare!?
În anii 85-89, pontonierii noștri erau pe locul 2-3 in lume privind timpul și calitatea podului jos, pe pontoane, cu PR 70 și 80!
Nu intru in amănunte privind cum de executa forțarea și când începe construcția podului! Ah.... Sa nu uit, podul de asalt, lansat de pe tanc era și el f apreciat!
Pontonierii noștri sunt super tari!
Sa salutam și aviatorii militari, cu ocazia Zilei Aviației!
Sâmbătă și duminică, la Băneasa, puteți vedea la lucru aeronave din NATO în cadrul BIAS-2017!
Aviatori...cer senin și aterizările = decolările!

tigri2 spunea...

@Leonard, prin anii '83-'84 am participat la o mare aplicatie de fortare a Dunarii, tot la Facaieni, noi atacam trupele inamice de pa malul opus si asiguram securitatea genistilor care construiau un pod de pontoane. TABurile, vreo 7 ,parca , fortau Dunarea , apa avea cam 5-7 metri si un TAB cu un echipaj de 5 membri ,nu a inchis toate supapele si s-au inecat cu totii- aplicatia s-a intrerupt!

Iulian Mareș spunea...

Pensiile militare nu fac obiectul unei noi legi a pensiilor unice, pe aceeași formulă de calcul!
Lui Cretuleasca i-a luat mitra foc iar lui Chiriac/Motorola i-a căzut din mana gioarsa aia de mobil de om retardat, mai rău ca homlesi! Zgârcitul dealului de chioraste la o relicva furata din muzeu!

luminita spunea...

LA MULTI ANI TOTI SF ILIE ;

luminita spunea...

DLE MARES, aveti dreptate , scarba aia de CHIRIAC nu stiu ce dracu are ,nu isi da seama cat de nesuferit este: ? ce are cu armata , ia vedeti ,poate a fost dat afara si de aceea are mereu ceva de zis impotriva celor din armata , nu ii pune nimeni ceva in gura? ha ha

luminita spunea...

ZICETI MAI MULTE din ce stiti ,cand a luat foc si aia ,cretuleasca , c
a si asta daca nu are subiecte , reea mereu subectul despre pensii, punetii si ei ceva in gura ha ha

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Leonard,
La un asemenea nivel de reprezentare problematica aparține locțiitorul th R/Bg/D/SMFT! Aici este un exercițiu demonstrativ, internațional, nu o acțiune reală!
Nu înțeleg cum au putut muri, aia...toți, cu veste de salvare pe ei, dar mă rog, cred că instructajul a fost făcut de Vișinescu!...am văzut din astea...militarii ies pe blindaj și sunt luați de barca de asalt sau șalupă de serviciu in sectorul de salvare! Eu nu am patit-o! Tanchiștii kiar au măști generatoare de oxigen!
Oricum s-a probat și capabilitatea de salvare-evacuare reală, la fluviu!
Curioșilor le recomand vizionarea unui film cu forțarea din anii 80 când TAB-urile au plonjat de la înălțimea de 3-4 in Dunăre, cu propulsoarele prin jet de apa pornite și au apărut în plutire la 15-20 m in larg!

Luminița,
Ce am scris eu este din sef de guvern! Despre mitra lui Cretuleasca...a fost o figura de stil! Dar, are gura cam mare...larga adică!

tigri2 spunea...

@Leonard, accesul spre pilotaj il avea orice om;preot,tanchist, infanterist etc daca indeplinea anumite conditii de sanatate, proba fizica ,studii si examene teoretice.
Toti candidatii trebuiau sa faca vizita medicala la Centrul Medical Aeronautic din cadrul SMC Bucuresti-indiferent daca era pilot civil sau militar, pentru planor sau zbor cu motor.
Filiera era ca dupa aia sa urmezi cursurile Scolii Militare de Ofiteri de Aviatie Aurel Vlaicu de la Boboc ,atat civilii cat si militarii,asta pana in 1990, dupa aia habar n-am si nici nu m-a interesat!
Aceleasi proceduri se refera la toate statele lumii , am avut colegi de pe toate continentele, unul urmeaza sa devina sef de stat ,prin Africa...

luminita spunea...

ACUM CATEVA momente , in sedinta de guvern, ministrul TUDOSE a firmat ca trebuie sa se UMBLE si la pensiile militare deoarece se pleaca din sistem ,tocmai atunci cand a trebui sa se apuce de treaba . Stiti cumva cum poate sa ii retina? cu arcanul sau cum? daca nu li se va crea conditii de salarizare ,precum si speranta ca ramanad in sistem militar, la plecare la pensie nu vor mai fi chinuiti ca actualii care vad cum ii chinuie pe rezervisti ,altfel nu au cum . CHIAR mai mult , nici nu vor veni in randurile armatei .Cel mai greu pentru un tanar civil este sa vina LA ORDIN ,deci sa fie atenti ca pleaca si astia care mai sant .

Mihai spunea...

Îmi pare rău că trebuie să repet din arhivă;
-in actualele conditii modificarile la legea pensiilor nu pot decât să mai scoată un cuantum avantajos fata de ce au în plata si pentru ”gulerele albe ” nemultumite că le-a scăzut si nu crescut penzia fata de ce aveau in plata la 01.01 2016.
- am spus de nenumarate ori si repet ”cuantumul nu va depasi 100% din veniturile luate in calcul.

Aș aduce in atentia celor in drept cerinta ca cei pensionati anterior datei de 01 01 2016 si mai ales cei pensionati inainte de anul 2000 sa fie actualizati la toate elementele din baza de calcul similar cu cei pensionati in anii 2016-2017.
In cazul in care nu vor modifica in parlament art 40 din OG57 ca sa nu fie pierderi semnificative mai ales la cei afectati si in cazul sigur că nu se va depăsi 100% din venituri, reinterez propunerea ca;
- procentele rezultate din cps si vechimea care nu intră in intervalul 65-85% precum si primele pentru aviatori,scafandri ,parasutisti,etc si alti afectati de art 40 sa fie transformate in sporuri proportionale pîna la nivelul sporurilor pentru lucrari de exceptie (50%) si luate in calcul la capitolul ”g” din baza de calcul a fiecaruia aflat in cauză.
- eliminarea din cele 6 luni consecutive alese a lunii de concediu de odihna daca zilele de concediu din luna respectiva depăsesc 15-20 de zile lucratoare.

@ Mareș
Tu banuiesti unde-i creață tanti ........easca?

@ Pentru încercatul meu coleg de breaslă tigri 2
La Multi Ani cu sănatate si toate cele bune!
Că de ;
Ușurel le-om duce toate ,
Printre ștoarfe și noroi.

@ Huhurez
daca te-a apucat premăritul laudatului lăudătorilor află ca șeful SMG al Franței si-a dat demisia de gât cu presedintele doar pentru intentia acestuia de a micsora bugetul armatei.
Să nu te supăr inchei totuși pe un ton ”optimist”.
”laudă-l pe prost să vezi ce treabă bună face” !!!!!(formulă verificată)
Cam așa și pe la noi !!!!
Dacă generalul spunea -în conditiile unei dotări si salarizari precare militarii români se descurcă admirabil- era cel mai de pret ajutor pentru armata română. Și inchidea si gura lichelelor din politica si televiziuni.

@ Red dog
Pensie lungă si poate mai lipești câte o părere despre ”bosii” actuali din vârful politicii românesti parlamentare.
Mie imi plac foarte mult si am observat că si lui Huhurez .


Mihai spunea...

@ Leonard
Acum marinarii civili se fac si licentiaza pe lacul Snagov si alte bălti prin firme private iar pilotii civili de linie pe la Tuzla prin niste scheme private.
La militari inca s-a mentinut standardul scolarizarii numai ca spun unii studenti ca de când functioneaza la comun cu art AA la Brașov ies mai mult artileristi decât piloti.
Piloti se mai simt când merg in practica la sc de aplicatii Boboc.
Poate varianta asta ți-a ajuns la urechi !!!!exclus cea cu tanchisti.

tigri2 spunea...

@Lumi, Ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a declarat joi, la începutul ședinței de Guvern, referitor la legea pensiilor militare, că nu are intenția să creeze probleme suplimentare care să genereze plecarea din sistem.

„Asistăm la o plecare masivă din sistem a unor oameni care se află în maxima competență profesională și care pot să aducă un plus organismului militar. Vreau să vă rog să fim de acord cu câteva principii astăzi și sigur, să continuăm discuțiile apoi cu ministrul Muncii și celelalte instituții implicate. Pensiile militare sunt plătite din bugetul Ministerului Apărării Naționale și nu din bugetul asigurărilor sociale. Este o situație similară în toate țările membre NATO și UE. În al doilea rând, în situația modificării actualei legi a pensiilor militare, noi suntem de părere că trebuie păstrat același algoritm de calcul al pensiei. În al treilea rând, valoarea pensiei nu va depăși 100% din baza de calcul și nu vor fi afectate pensiile, aproape toate acestea rămânând la valoarea actuală. Nu avem intenția să creăm probleme suplimentare care să genereze plecarea din sistem”, a spus Ţuţuianu.

Înainte să cuvânteze acesta, premierul Mihai Tudose a atras atenția asupra faptului că „toată lumea vrea să iasă la pensie până să se modifice legea, ca nu cumva să n-o mai prindă pe cea bună”. Premierul s-a arătat nemulțumit de plecarea a mii de oameni din sistem la vârste la care trebuiau să aducă plusvaloarea în sistemele din care fac parte. „Nu se va întâmpla așa ceva. Domnul ministru Țuțuianu a găsit o formulă prin care acest sistem sa rămână în vigoare indiferent de ceea ce se întâmplă cu legea pensiilor”, a spus premierul.

Tot joi, la începutul ședinței de Guvern, Tudose a anunțat că nu va da pe nimeni afară, dar că va fi un inventar foarte clar al celor care lucrează astăzi pentru și la stat. „Vom eficientiza actul lor administrativ și eficiența structurilor pe care le reprezintă”, a spus premierul care a confirmat blocarea angajărilor din administrația publică.

iceparu spunea...

Vorbiti numai prostii.Nu s-a facut real niciodata fortarea Dunarii si mai ales cu TAB.Nici macar nu s-a simulat.Toti se fereau sa execute la aplicatii real fortarea unui rau darmite a unui fluviu de talia Dunarii.Daca va referiti la trecere este alta poveste. Fortarea unui curs de apa este o treaba serioasa si necesita o organizare deosebita.TAB-urile au fost intrebuintate pentru salvarea oamenilor la inundatii in zona de vest si un TAB a fost luat de apa si lovit de un pod.
Am intrat cu TAB intr-un bazin de antrenament pentru tancuri .Se comportau onorabil cu conditia sa nu iei viraje in scurt.
Ce spune Leonard despre atributiile loctiitorului tehnic corespunde adevarului.
De acord cu aprecierea pontonierilor.

Pop Iuliu spunea...

https://www.agerpres.ro/politica/2017/07/20/tutuianu-in-situatia-modificarii-legii-pensiilor-militare-algoritmul-de-calcul-trebuie-pastrat-pensiile-in-plata-nu-vor-fi-afectate-14-41-22

Iulian Mareș spunea...

Ocean,
Dar cine draku a scris de fortare reală?
Este vorba de exercitiu demonstrativ etapa a unei aplicații!
Sa nu amestecam trecerea cu forțarea! Daca tu ai fi conducătorul exercițiului NATO, ai lăsa TAB neverificat in raionul de plecare la fortare? Domnule este un exercițiu international cu parteneri NATO, pe Teritoriul Național nu o lupta reală!
Aici nu aduci mârțoage în târg sa le faci de ras! Eu am participat la astfel de exerciții de trei ori că executant! În afară celor 14 bușoane de mai iau și alte măsuri! Știi cât costă o statie radio Phanter, cu salt în frecvență și criptare, existența pe TAB?.... Lăsăm totul în spatele unui locotenent, căci este cel mai ușor de "violat"…? Așa ai procedat dumneata? Ți-ai asigurat țapi ispășitori? Acolo nu era lupta cu o aplicație din care toți au câte ceva de învățat!
Chiar și dumneata!

Leo spunea...

Raman la tema cu prima concluzie , parafrazandu-i titlul spre "multumirea" lui Horica
1. Nu generalul american era bine sa fie impresionat la traversarea Dunarii , ci generalul RUS...
Parasind tema spun ;
1. Pt. Soros II , imi cer scuze ca raspund si eu ( neantrebat) intrebarii adresate lui Iulian , referitor la "zona creata a lu' tanti ..." Este creata in zona punctelor "g"... ( ultimile din deciziile de pensionare)
2.Pt. iceparu , multumesc ca mi-ai validat spusele. Se vede ca ai fost un bun ofiter "tehnic" al armelor intrunite...
3. In toamna sa vedem ce avorton va iesi cu OUG 57 adoptata ca lege.

Elisav spunea...

Unii vorbesc sa se afle in treaba,daca intreaba ce a facut loctiitorul tehnic.In armata romana nu mai exista loctiitor tehnic sau serviciu tehnic de vreo 20 de ani. Nu mai exista ARTM sau SRTM. Ati auzit cine scoate TAB-ul? O firma privata contra mare cost. Daca nu mai sunt subunitati de evacuare cineva trebuie sa ia niste bani si nu putini! POLITICA ROMANEASCA.

Leo spunea...

- Iulian , vezi , asta e defectul tau . Te inversunezi rapid pe altul care gandeste altfel. Fiecare stie un domeniu mai restrans sau mai larg. In primul rand nu stim de ce s-a scufundat TAB-ul. Eu am emis primele si cele mai importante si elementare cauze de scufundare ; cu cele 14 "butoane" si cu masa flotabila max. admisa , iar tu ne iei cu statiile radio si cu diferentele intre situatiile reale si aplicatii. Întotdeauna am luat nota mica la "organizarea ,tactica si strategia desfasurarii luptei" dar din putinul ce l-am invatat eu am retinut ca aplicatiile au scopul de a simula lupta reala, deci nu ar trebui sa fie alte standarde de organizare a aplicatiei fata de lupta reala , caci faci aplicatie ca sa sti ce faci in lupta reala , nu de "vizibilitate". Imi dau si eu cu parerea , nu sunt si nu am fost "strateg" ci "support" pt. lupta.Asa ca fi milos cu noi cei mai putin documentati... * PS Mai este piata de "la Chirigii" ?

Iulian Mareș spunea...

Azi am aflat că subdomeniul tehnic a intrat în logistică! Chiar m-am luminat!
De ce scoate tehnica o firma civilă nu știu și dacă am doar presupuneri nu le pot exprima din cauză că nu am date! Probabil că din același motiv pt care unele deplasări ale militarilor, la pace de face cu autocare închiriate și nu cu Dac 10215…!

Huhu Rezea spunea...

@Iceparu
D-ta ai vizionat video înainte să te apuci de comentat?

Iulian Mareș spunea...

Leonard
Nu mă înverșunez, dar nu admit că un Lt sa fie țap ispășitor cu atâția granguri acolo!
Da, mai, este o imitație a luptei, dar cu limite privind sacrificii umane care pot fi prevăzute prin aportul grangurilor! Cauze sunt multiple...exclus supraîncărcarea, erau doar 3 in tehnica!
Daca mergem 20 col și Gl să sprijinim atunci să o facem meseriaș și să excludem orice pericol!
Și da, exercițiul a avut primordial scop de demonstrație de forță în cadrul măsurilor de reasigurare NATO, cu grad înalt de vizibilitate, la care merg și atașații sau adună date!
Pt mine, fost ofițer de arme întrunite, tereștrii și-au dat o palmă la ei acasă! Și acum ce vrem? Sa luăm la stanga un Lt un segment major și un of.4 Th? Au făcut antrenament? Am avut cele mai bune mașini, cele mai bune echipaje și echipe de suport tehnic?
Exact cu st. Rd este pt a ne da seama că ne-am ok pe ea aiurea!
În orgoliul meu sunt lezat!
Eu am învățat TAB și armamentul lui, că lumea, de la subofițerul meu și ochitorul de la mitraliere! Am avut și brevet MAC, participam efectiv la ZVITA și trecerea la exploatarea de sezon punând mana la munca efectiv nu trimitandu-i in PA!
De asta îmi pare rău!
Cum creștem copii ăștia așa îi avem!
Înțelegi ce năduf am! De putea întâmpla, dar nu acum! Iar echipajul nu are vină, la nivelul asta!
Da... Chirurgul există, dar modificat prin modernizare...bomba "La minut" nu mai exista, dar țiganii sunt pereni!

Leo spunea...

Dupa ce am presupus primele 2 cele mai banale cauze ale scufundarii , am sa va spun una din cele mai "subtile". Mai ales iarna , exista o practica (interzisa de altfel) la TAB -uri de a porni un motor cu celalalt motor pornit , prin intermediul cuplarii propulsorului. Prin aceasta metoda uneori se putea rupe "pana arborelui propulsorului" facandu-l inutilizabil. Pt. a repara defectul acesta era necesara interventia intr-o zona de trecere al arborelui propulsorului prin coca TAB-ului catre elicea propulsorului. Acea zona la sfarsitul lucrarii trebuia verificata cu multa atentie daca ramanea etansa in urma interventiei. Normal , verificarea se facea intr-un bazin cu utilizarea propulsorului dare din lipsa acestui bazin nu se mai efectua aceasta verificare in acest mod ci se simplifica.
Nu putem decat sa presupunem ce a scufundat TAB-ul , deoarece noi din afara sistemului nu vom sti niciodata raspunsul la aceste "enigme". Pe vremuri ele erau prezentate ca "retur de experienta prin vestitele "ordine circulare" ale ministrului MAPN-ului. * Iulian , era in piata Chirigii, o gogoserie de poveste ...

CEZAR spunea...

@/ Leonard ..
Ceea ce descrii tu ..ESTE VALABIL..adica era pentru..benzinare si motorinare cu doua motoare !
Astea mai noi parca sunt dotate cu un singur ..motor pe motorina ..
Miscarea era ..des folosita din lipsa de ..baterii performante ....!!
PS.1
Imi place ...CEEA CE FACEAM NOI mai pe vremuri ca activitate prevazuta in PPL...deci ANUAL..acum se face ..demonstrativ si te lauda ..americanii...!!
Dreptu-i ca nu ni s-a SCUFUNDAT niciun TAB...!!

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Nu mai este....sunt restaurante asiatice acum! Pana-n 13 Septembrie!

Leo spunea...

Draga CEZAR , eu am analizat TAB-ul din 1977 despre care este vorba in poveste si care are 2 motoare 797-05 asa cum am precizat in primul meu comentariu care l-a determinat pe H sa "ma intepe"...Da , dupa 1996 au fost montate pe TAB un singur motor , eu stiam ca "MAN" original , supraalimentat de 320 CP. Acum , TAB-urile , tancurile , tunurile mi se par nefezabile pt. apararea romaniei. Romania are nevoie de minim 3 baterii de rachete PATRIOT si de 3 escadrile ( aprox 55 de avioane) de F16. TAB-urile , tancurile , autobuzele , tunurile eu le-as pune in coada listei de achizitii. Nu inteleg ce mai asteapta MApN-ul , ce mai studiaza , etc... nu e clar ca Patriotul si F16 sunt prioritatea prioritatilor. Eu cred ca nici nu mai sunt cei 2% alocati MApN-ului de aceea mimeaza ca studiaza , analizeaza , verifica , etc...
PS Iar bateriile Patriot trebuie sa fie de tipul pt. tinte aeriene ( avioane , elicoptere,impotriva rachetelor SK 300 si 400 dar si pt. tinte stratosferice...( Patriot rachete antiracheta strategice de medie si lunga distanta).Asta e parerea mea de specialist "63" nu de "strateg" militar dedicat...

CEZAR spunea...

@ /Leonar ..prietene !
Esti putin cam in eroare legat de ..dotarea pentru aparare ..dar putin ..cam 99,9 %...hi..hi..hi..!
Sa nu uitam ca rachetele si aviatia agresoare sunt primul ..val al ..atacului !
Apoi urmeaza ..piticii verzi ..care vin sa infiga drapelul si sa ..violeze femeile ..
Astia.. vin cu Tc.. artileri..etc..etc..
Deci obligatoriu ar fi necesar ..cateva escadrile de AH.10 plus Tc si autotunuri performante ..basca ceva baieti atletici ..care sa-i ia in baioneta pe pitici ..
Parerea mea ..!

Leo spunea...

Am vazut la A3 secvente din manevrele de scoatere al TAB-ului. S-a folosit un autocabestan greu de 30tf. Nu inteleg de ce s-a apelat la o firma si nu s-a utilizat un tractor de tanc al MAPN , echipat el insusi cu un cabestan puternic si cu o macara multifunctionala. Probabil ca nu mai sunt. Pe vremuri era unul la fiecare divizie de tc. si unul la fiecare 2 divizii mecanizate , deci erau putine si nu au mai rezistat "reformei" ...Apoi am ramas deceptionat de modul cum actinau militarii prezenti acolo, nu se vedea a fi un plan de actiune , alergau de acolo - acolo , se intorceau ca sa traga de cablurile autocabestanului dupa care se duceau sa se spele in dunare pe maini , apoi isi reluau miscarea browniana. Se vedeau ca nu-i coordoneaza nimeni si ca nu aveau un plan de extragere predefinit. Apoi , bietii militari nu aveau nici echipamentul de protectie OBLIGATORIU cum ar fi manusile de protectie si ochelarii de protectie. Acum l-am inteles pe Iulian când spunea ca sefii tehnici erau la cafele si nu le pasa. Oare or mai exista in armata ingineri militari responsabili ? Or fi si ei la fel ca "economistii" care ne-au calculat asa zisele "actualizari" de baze de calcul...

Iulian Mareș spunea...

Și iată cum din nimic s-au ales unii cu banii pt intervenție și civili și militari.....
Asta dă de gândit privind raportul cauză-efect și important este dacă la capitolul lecții învățate s-a câștigat ceva. Că putea fi evitată povestea... așa este! Macar acum să înțeleagă că nu-i de joacă...bine că nu a murit cineva!

Leo spunea...

Iulian , accidentele produse nu pot fi evitate niciodata. Asta e definitia accidentului. Cauzele lor si analiza pericolelor este cu totul alta epistola.

Leo spunea...

Am trecut ieri pe drumul dintre Ramnicu Valcea catre Tg.Jiu. La iesirea din R.Valcea , prin comuna Cazanesti , pe partea dreapta (mergând pe sensul catre Horezu), intr-o locatie discreta , putin innaltata dar vizibila din drum , era cantonata "o maree" de tehnica militara foarte moderna de lupta si de logistica. Cred ca acest Raion de campare ,era in legutura cu aplicatiile din aceste zile. Prin "mijloace specifice" am studiat-o si am ramas placut impresionat si totodata incurajat ca daca aceasta dotare ar putea fi operationalizata in 48 de ore , atunci "omuletii verzulii de Crimeea" nu au nici o sansa. Am povestit despre tehnica deoarece la ea ma mai pricep si sa va amintesc de zicala ca : "Scula ( cu sensul de unealta ) este mai mult de jumatate din meserie"...

Leo spunea...

Am vazut la TV , anuntul ca un parasutist militar de 30 de ani din DGIA , a murit dupa un salt cu parasuta la Zarnesti. La fel cum s-a intamplat cu ultimul MIG cazator , sau cu caminoul cazut in rapa sau cu TAB-ul scufundat nu vom sti ce s-a intamplat. Important e sa afle cauzele adevarate cei din MApN pt. a trage invataminte pt. viitor si a incerca sa elimine astfel de cauze care duc la pierderi de vieti. Acest fenoment se leaga de ce am spus eu in cel de-al 2-lea comentariu la prezenta tema , adica "varful aisbergului" pericolelor potentiale existente in ARMATA datorita dezinteresului complice de ani de zile a politrucilor si gulerelor albe cu grade si functii de decizie , pt. care singura ratiune este pastrarea sinecurilor lor. Nu este decat o chestiune de timp , când vom asista la un alt colt al varfului aisbergului INDIFERENTEI si NEPUTINTEI. Este un fenomen sistematic , iar asta e adevarata tragedie...

tigri2 spunea...

Filiera de informare in cazul unor catastrofe , sau accidente in care sunt implicati militari este bine pusa la punct si bine structurata, afla: cine,cand si mai ales ce trebuie !
Niciodata nu se va spune adevarul la Romania TV sau la birtul din coltul ulitei.