Un produs Blogger.

joi, iulie 06, 2017

Comunicat CPS MApN despre actualizări

145 comments
UPDATE, 07 07 2017
In legătură cu ultimul paragraf al Comunicatului, aş sublinia că se introduce nejustificat o temporizare a întregului proces de actualizare, pentru toţi pensionarii MApN, când, din motive legale şi tehnice, doar pentru cele 10-11.000 pensii rămase  nerecalculate ar mai fi justificări pentru întârziere.
Pentru pensiile militare stabilite în baza Legii 223/2015 şi pentru cele recalculate ne aflăm deja, la data intrării în vigoare a Legii 152/2017, în perioada ulterioară calculării/recalculării, sintagmă prin spatele căreia CPS încearcă  să tărăgăneze procesul de actualizare.
-CPS are nevoie doar de suportul informatic pentru actualizarea din oficiu  a pensiilor calculate/recalculate.
-Nu trebuie să mai emită decizii de actualizare.
-Efortul bugetar este insignifiant; majoritatea pensiilor recalculate au cuantumul recalculat mai mic decât cel în plată iar pentru restul pensiilor actualizarea se regularizează cu indexările.
Pentru cei  care nu pot mări poză

CASA DE PENSII SECTORIALĂ 
 -06.07.2017- 
COMUNICAT DE PRESĂ 
1. În data de 27.06.2017 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487/2017, Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, în care se stipulează faptul că începând cu data intrării în vigoare a acestui act normativ (30.06.2017), cuantumul brut al soldelor de funcție ale cadrelor militare în activitate și soldaților și gradaților profesioniști se majorează cu 15%. 
2. Potrivit prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad şi/sau solda de funcţie ale militarilor în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie. 
3. În acest moment, Casa de pensii sectorială a MApN se află în plin proces de recalculare a pensiilor militare de stat. Până la această dată au fost recalculate aprox. 63.000 pensii, în conformitate cu dispozițiile art. 109 și art. 110 din Lege, ceea ce reprezintă aprox. 83% din totalul de 76.087 pensionari aflați în plată la 01.01.2016, fiind procesate și aprox. 38.000 de Fişe cu locurile de muncă, emise în temeiul dispozițiilor art. 11 alin. (3) din aceeași lege. 
4. În prezent, la nivelul Ministerului Apărării Naționale și Casei de pensii sectoriale se iau toate măsurile, din punct de vedere metodologic și informatic, pentru punerea în aplicare a dispozițiilor art. 60 alin. (1) și (3) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare. 
Precizăm că, în anul în care pot fi aplicate atât prevederile referitoare la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat, cât şi cele privitoare la actualizarea acestora, se aplică dispoziţiile cele mai favorabile. Astfel, în cazul beneficiarilor ale căror cuantumuri ale pensiilor actualizate (fără indexări) vor depăși cuantumul aflat în plată, aceștia vor primi diferențele legale. 
Nu în ultimul rând, dorim să subliniem că actualizarea pensiilor militare de stat este o etapă ulterioară recalculării acestora, proces planificat a fi finalizat înaintea termenului prevăzut de lege, respectiv 31.12.2017. 
Casa de pensii a Ministerului Apărării Naționale

Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informaţii poate fi contactată la numerele de telefon 0377.726.513, 0377.726.511, fax 0377.726.538, pe adresa de e-mail: pensii@sri.ro, precum şi la adresa Str. Piaţa Amzei nr. 4, Sector1, Bucureşti.
Programul de lucru cu publicul:
Zilnic între orele 08:00 – 16:00.

Materiale utile

Informații utile pentru pensionarii MAI


Legislație

LEGE privind pensiile militare de stat    ( descarcă fişier în format "pdf" )
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 57 din 9 decembrie 2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare    ( descarcă fişier în format "pdf" )
ORDIN nr. 31 din 12 februarie 2016 pentru aprobarea procedurilor de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat    ( descarcă fişier în format "pdf" )
HOTĂRÂRE nr. 146 din 10 martie 2016 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat    ( descarcă fişier în format "pdf" )

Întrebări frecvente


145 de comentarii:

Huhu Rezea spunea...

Fac precizarea pentru cârcotaşi că nu lucrez la Casa Sectorială.

Leo spunea...

- Citez din pct. 4 al comunicatului prezentat :
"Precizăm că, în anul în care pot fi aplicate atât prevederile referitoare la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat, cât şi cele privitoare la actualizarea acestora, se aplică dispoziţiile cele mai favorabile."
Care este temeiul legal ( Lege , Articol , aliniat ) sau care este actul normativ si unde anume se gaseste aceasta precizare ( citata mai sus ), a caracatitei 2505.
Pe scurt , unde scrie ce precizeaza molusca ?
- Nu numai ca nu lucrezi la ea , dar nici macar nu esti pe mana cu ea (caracatita)

Anonim spunea...

asa-mi place cu documente oficiale si fara "gargara" inutila

Anonim spunea...

......totusi parca ar fi trebuit un nume/prenume/grad/functie.....ca "texte" pot face si eu....asa nesemnate

Leon spunea...

Dle H, ati influentat Telepatic Conducerea Casei de Pensii..!
Leonard, pune nepotelul sa-ti citaesaca Lg.223/2015..
Art.60.al.3): In anul in care pot fi aplicate atat prevederile art.59.(INDEXARE), cat si cele ale alin.1) se APLICA DISPOZITIILE CELE MAI FAVORABILE(Actualizare)

Gerge C. spunea...

Domnule Huhu Rezea, vă supun atenției o prevedere din Legea nr. 153/2017 despre care nu știu să se fi făcut referiri aici.Potrivit, art. 19 din Anexa VI, Capitolul II, Secțiunea a 3-a din lege, „...personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil beneficiază de majorarea soldei de funcție/ salariului de funcție/ salariului de bază cu 7,5%”. Fiind o prevedere separată de majorarea de 25% prevăzută în cuprinsul legii pentru 1 ianuarie 2018, nu ar fi normal ca pensiile militare să fie actualizate de la această dată cu 25+7.5%?

Huhu Rezea spunea...

@Doru
Gargara din zilele anterioare a grăbit reacția Casei!
@Leonard
Temeiul legal este art. 60 alin.(3) din L 223/2015.
Pierzi din vedere că acest alineat a fost formulat cu adresa precisă spre cei care se pensionează intr-un anume an. Transpus la cei recalculați, începând cu 01 01 2016, indexările se cumulează. Indexările rămân la cuantumul în plată, în cazul recalculărilor, până când acest cuantum indexat va fi depășit de cel actualizat.

Huhu Rezea spunea...

@George
Pentru personalul militar activ acea majorare a soldei de funcție, pentru realizarea prerogativelor constituționale de A, OP și SN(art. 19 din Anexa VI) se va aplica tot de la 01 01 2018(vezi art 38 alin (2) lit. a), separat, dar concomitent cu creșterea de 25%.
Normal ar trebui să se aplice și la actualizarea pensiilor, dacă vor considera că și noi am exercitat astfel de prerogative constituționale.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Concret:
- se puteau face ambele actualizari in acelasi timp, pe masura ce lucrau prima actualizare pensiei o puteau face si pe a doua;
- este vorba de 9,75% la SF, ulterior sporuri calculate la SF, cf L223!
- se aplica pensiilor recalculate, cf L223, nu in plata;
- daca se vor razgandi privind data aplicarii (ianuarie 2018), cu retroactivitatea cuvenita cf. L152 - 01.01. 2017, mai vedem daca kiar ramane din ianuarie 2018!
Gresesc?

ifrim spunea...

Stati flexati, comunicatul este pt. anestezierea vigilentei.Pe timpul vacantei parlamentare cand voi va destrabalati cu bastinasele in Tahiti farul calauzitor( ma refer la PM ca daca-l pun laga farul ce ghideaza navele spre tarm nus care-i mai ' nalt) ca hotii pritoceste LPU si in sapti zali dupa inceperea noii sesiuni e publicata in MO.Atunci reprezentantii asociatiilor hodorogilor cracanati :Aoleu ca ce-au facut, valelei ca n-am stiut" vrajeala sunt pe aceiasi mana.In fata faptului implinit v-am pupat pe portofel!

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Nu au motiv să nu actualizeze imediat pensiile militare de la MApN la cei care s-au pensionat conf L 223 și la cei peste 80% care au primit decizii de recalculare. Mai ales că nici nu trebuie să plătească prea mult după regularizarea cu indexările.
Pentru cei nerecalculați încă, actualizarea trebuie s-o facă, intr-adevăr, concomitent cu emiterea deciziilor de recalculare, în 1,2 sau 3 exemplare.
Nu amestecam aici majorările și actualizările cu termen scadent la 01 01 2018.

Iulian Mareș spunea...

HUHU,
in scurt timp CSP/MApN trece direct in subordinea ministrului si skimbarea opticii va fi cu 180 de grade! Plus ca nu vor mai avea dreptul sa dea direct comunicate de presa!
Din fler... acest comunicat, 99% corect, ce constitue un test, va fi retras, pt acel 1%!

tigri2 spunea...

O fi ,numai ca actualizarea se face la cuantumul calculat pe 223 si cum la 80% ne-a scazut drastic acest cuantum , nu vom castiga nimic. In cazul meu abia la marirea din 2019 cuantumul recalculat va depasoi pe cel in plata!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Tigrisor, poate ca Legea Unica a Pensiilor, din toamna, va scoate dracovenia asta la cei pe minus. De ce Casa refuza sa comunice rezultatele reale ale recalcularilor? De ce le este frica? De cei 80% pe minus? Daca vor sa ma contrazica, sa dea rezultatele de pana acum! Motivul este foarte grav daca se ascund aceste rezultate!

Iulian Mareș spunea...

Relu,
Scopurile sunt de a egaliza oarecum soldele de aceleasi nivel dintre ministere, MApN ramasese in urma; masurile actioneaza pt activi si doar prin ricoset/indirect pt pensionari!

Huhu Rezea spunea...

@catalin si @cornelius
Ați început să vă asemanați.
Puteți să vă răspundeți și singuri la intrebările retorice. nu e cazul să le repetați la nesfârșit și pe blog.

Iulian Mareș spunea...

Imi poate indica cineva o sursa sigura din care s-a dedus sau a afirmat ca in MApN sunt 80% pe minus, din cele recalculate?
Eu cred ca aceasta valoare s-a rostogolit ca doina in folclor, odata cu transhumanta!

Leo spunea...

Eu inteleg ca , Casa de pensii MApN , este si acum ( dar si mai demult )in subordinea MApN si in coordonarea (metodologica) a Depart. pt. rel. cu parlam.
Parca mai conteaza in subordinea cui e . Trbuie inlocuit dr. LuK cel caruia ii plac ascunzisurile ( e singurul din tot MApN-ul el cu nevasta-sa care isi ascund veniturile din declaratiile de avere). Apoi un audit extern sa iasa la iveala toate ascunzisurile si violurile la adresa L 223 prin norme interne numai de ei stiute.
http://drpip.mapn.ro/pages/view/87

Leon spunea...

In comunicatul nr.10 din 9 mai a.c.,ANCMRR precizeaza ca la 60% din pensiile recalculate au fost diminuari intre 20% si 60% fata de pensiile aflate in plata..!

Leo spunea...

- Iulian , vrei o sursa sigura "ca in MApN sunt 80% pe minus, din cele recalculate? "
Iti indic eu , una dar sa nu mai spui la nimeni , da ?
Intra pe HUHUREZEA .com
- Eu pe 01 August sunt la mare. A dat red dog car coordonatele spatiale si temporale pt. aplicatia de care vorbea ? Sau numai s-a laudat ...

Iulian Mareș spunea...

Leon,
ANCMRR a devenit brusc credibil?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezeea, nu credeti ca informarea corecta face parte, nu numai din democratie, ci si din formulari legale? Daca nu este un dezastru monumental, si care ar reflecta ca recalcularile au fost masluite preferential pe anumite tinte cu dedicatie, atunci sa se publice, domnule, aceste rezultate! Este chiar un subict foarte important, iar daca ei il transmorma in tabu, iar noi punem umarul ne facem partasi la cel mai mare dezastru social de dupa Revolutie din Armata! Sunt zeci de mii de rezervisti privati de dreptul la actualizare, conform legilor in vigoare, pe niste mutatii genetice ,,legale'' pe acel oug 57 cu pacatosul art.40 pe care l-am criticat aici cu totii luni in sir, plus M 25/2016! Chiar se uita ca am facut dezbateri aprinse pe acest controversat articol? Nu toti au vechimea integrala, unii au iesit cu Ordonanta, altii bolnavi in grade de inv, altii prin demisie de ,,binele'' di Armata tot flecarindu-se legislatia si saturandu-se, altii prin nesansa excluderii pe motivatii diverse...coeficientul de 65% baza de calcul i-a afectat pe acestia, trebuie sa stie ce s-a efectuat peste lege de nu au dreptul la actualizari! E o crima sa punem batista pe tambal! Ce se ascunde de fapt prin acest refuz de a se comunica oficial rezultatele in integrum de catra Casa Sectoriala? De fapt, nu e o realitate dureroasa?

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
fa-i un titlu separat lui Sadoveanu!
Insira niste fraze aiurea si mistificate intr-un amalgam fara cap si fara coada!

reddog spunea...

@Leonard
Nu m-am laudat!
Chiar mi-ar face placere sa cunosc colegi de forum, chiar si pe cei cu care m-am contrat pe idei, nu consider dusman pe nimeni de pe aici.
Am zis si ma tin de cuvant, fac cinste! :)
As fi vrut sa fac petrecerea la Chilia-n port... :) dar merge si in Portul Tomis din Constanta. :)
Ma puteti contacta pe adresa de email.

Leon spunea...

Mares,nu vreau polemica, dar va amintesc ca exista un Protocol de colaborare intre ANCMRR si MApN, iar Ministrul Apararii Nationale este Presedinte de Onoare al AMCMRR..si pot avea informatii credibile direct de la sursa..!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

CORNELE,sunt convins ca la finalul recalcularii pensiilor la MApN, Casa de pensii va prezenta o sinteza procentuala a cresterii/scaderii pensiilor recalculate pentru cei 76087 pensionari aflati in plata la 1 ian.2016..!
Daca esti curios totusi intra te rog pe ANCMRR Campia Turzii la Calcul Pensii si raspunde la Sondajul privind pensiile recalculate si o sa observi acolo procente si de crestere si de scadere, de exemplu 14% au crescut cu peste 50% iar numai 6% au scazut cu acelasi procent..!
Eu am completat acest sondaj inca din noiembrie 2016, cand am primit Decizia de recalculare..
Haideti ca se poate..!!

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
te-ai intersectat... posibil cu Red? .., adica ai facut parnaie? :)) Atunci inseamna ca ai toate studiile!

LEON,
in fara datei fff veki, da-mi voie sa am reticente fata de ei! Pt mine sunt complet decredibilizati!
Poate din toamna, dupa alegeri, o garda mai tanara sa faca ceva! Cunosc ffff bine cel putin o persoana din conducerea centrala si doar din camaraderie nu vreau sa dezvolt!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Auileu, Leonard, ce fel de ,,studii'' bagasi p-acilea, asa pe shleau! Se considera vechime si...tzuhausul? Uite ca unii au experimentat si asta, cu sau voia lor...
@ Huhu Rezea, atunci cand trebuia pentru grupe sa ma duc la Comisariat si fiind asa de bolnav in acel an si numai prin spitale ca nu m-am dus, scria pe cupon sa merg acolo, pe dosul acestuia dar eu n-am observat decat foarte tarziu, intamplator, dupa 31 Decembrie, m-am dus la ei in Ianuarie si mi-au zis Aut acest drept, atunci neavand habar ca am avut de pierdut, vad ca n-am coeficienti pe grupele de munca, doar ani adaugati ce sunt ,,onorifici''. Se mai poate face ceva acum? Stiu ca legea a zis ca s-a pierdut definitiv, dar poate ca mai exista o cale...

Sorin spunea...

Eu inteleg din ultimul aliniat al comunicatului ca actualizarea va fi efectuata dupa finalizarea recalcularii, pe care ea, casa, precizeaza ca o va incheia inainte de termenul legal, adica finalul acestui an. Asta presupune ca vom avea date certe undeva in trimestrul 4.

Huhu Rezea spunea...

"Corneliu
Pai.. cum ti-a crescut vechimea cumulată până la 18 ani, nu pentru că ai depus cerere la Comisariat pentru grupele de muncă, în baza Legiii 223? . Alt spor pentru condiţiile de muncă decât cel trecut de CMj în adeverinţa ajunsă la Casa sectorială nu mai ai. În baza acelei adeverinţe ti-au emis Decizia de recalculare nr...../2
Uită-te pe Anexa la decizie, ultima rubrică. Acolo ai tot sporul pt condiţii calculat.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
i-a facut cererea pt vekime directorul minei! :))
Omul asta este de coma!.... pe fiecare zi descopera ceva....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea: Am 10 ani, 6 luni si 22 zile numai grupe speciale. Corect! Dar, la acestea, ar fi trebuit si un beneficiu, nu numai existenta acestora ca figuratie, nu? Cod de calitate 5. Nu trebuia sa reflecte si niste punctaje transformate in bani in pensie? Un miner cu 20 ani in speciale ia o caciula de bani. Un militar ia anii astia, ii pune intr-un ciomag, se plimba cu ei prin Parcul minicipal si le spune civililor ca i-a adus la pensie 605 de lei? Daca fostul procuror General cu fix 20 ani vechime are 23,5 mii de lei, cand naiba a facut vechimea de General, ca un Colonel in 35 de ani obtine gradul, cand a lucrat si ca procuror, si ca General, cum in 20 fix de ani poti sa iei 235.000.000 lei vechi, cum un Colonel ia numai 3500 lei, hai 4000 lei? Alo, Casa Sectoriala, va rog frumos sa ne spuneti cum Iosefini, prestidigitatorul, care va ajuta la recalcularea pensiilor militare, isi bea cafeaua inainte de recalculari, cu sau fara etnofolclorice? La ce grade si functii isi fac efectul aceste ierburi tamaduitoare traditionale? Am impresia ca la recalcularea mea i-ati dat numai cafea simpla...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea, da am spor, am ani, dar unde scrie si beneficiile acestora? Nu exista un coeficient care sa rezulte clar ca pentru acesti ani de speciale sa am un avantaj clar in pensie, in lei, in puncte, in ceva! Cum as lua pensia asta la intors, ea se blocheaza la cativa coficienti degradati si gata! Puteam sa am si vechime complecta, astia cand au pus ochii pe tine sa te distruga o fac fara nici o remuscare, fara nici un discernamant! Sunt in stare sa trimita si in Tribunal o armata de avocati sa-mi tina piept ca asa au pus ei ochii pe mine, nu va e clar? E ridiola si ilegala toata pensia asta manarita de ei! Astia merita din plin sa le faci plagere penala la DNA pentru coruptie, represiune nedreapta si abuz sub toate aspectele lui!

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Pentru ca după 2 ani de citit pe acest blog poți să mai vii cu o asemenea constatare idioată, nici nu mai știi cum se calculează o pensie, după ce ți-am explicat de atâtea ori că pentru acele condiții de muncă ti-a crescut procentul de pensie de la 65%-13% la 65%-7%, îți recomand să nu te mai compromiți pe acest blog înainte de a face conspecte o lună de zile de pe Legea 223/2015 modificată prin OUG 57.
Peste o lună ....vedem dacă treci testul calculului pensiilor militare.

Iulian Mareș spunea...

Cornele,
toate functiile in care a lucrat Botos ofera vekime an/an! Si are mai mult de 20 de ani efecivi, sunt sigur! Dar tu nu trebuie sa disperi ci sa ceri lamuriri celor in drept!
Asa ca, decat sa citesti L223, bine ...exclus sa o intelegi, fa petitii celor ce constitue organe superioare structurilor pe care zici tu ca te-au furat!
Eu am convingerea ca vei reusi sa demonstrezi ca au luat de la tine si au pus unor potentati; macar 2 lei, dar au luat! De la tine 2 lei, de la altul 50 de bani si tot asa....pana au facut sume imense, in afara legii! Asa fac ciocoii moderni!
Totul este sa insisti! Eu iti urez succes, la modul cel mai sincer!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Leonard,
eu doar taxez cu materialul clientului! :))
Si, in definitiv azi, ca si mai ieri, numai oamenii cu adevarat mari trec si pe acolo!
Tot din categoria cu materialul clientului: pe Cezar il puteai intalni pe "Bulevardul Republicii, punand graunte in benzi, pe trotuar!"....Eu cred ca este columbofil inrait!

CEZAR spunea...

O sugestie ....
Nu mai inghititi sfaturi de la indivizi care se lafaie in bani/pensie recte ..
1..m-Al.Batracian..peste 15.000/luna
2 T-2MaKiss.care a pornit de la 1500 initial ..pe contributeala a ajuns la aprox. 4000 si pe L-223 nemodificata spera la 14501
Mai sunt si alti pe care-i bine sa-i descoperiti ...

Anonim spunea...

Domnule Huhurez, ce parere aveti.....daca abroga astia Legea 223/2015 ce se va intampla ? ....revenim la pensiile de dinainte de Legea 223/2015 adica pe contributivitate sau vor da o alta lege a pensiilor militare ? Mi se pare noaptea mintii......nu mai exista nici un fel de predictibilitate....multumesc !

luminita spunea...

dle cornel Nu atiu obosit? ganditi-vs ca si dl H are limitele sale . lasati-l.Asteptati su dvs sa vina 2018 sivom vedea ca si asa nu putem sa facem nimic pana nu vedem ce iese din toata abureala asta .Sant asa de multe necunoscute ,incat tot ce se intampla nu este decat un mare stres . VA DORESC LA TOTI SANATTE SI MULTA RABDARE

Iulian Mareș spunea...

Lumi,
Cand revii, scumpete?

Huhu Rezea spunea...

@anonim
Dacă au în vedere o modificare a legii pensiilor militare o vor putea face rapid... prin legea de adoptare a OUG 57/2015, aflată la dospit, de aproape 2 ani, în Camera Deputaților.
Are dezavantajul că ar presupune o nouă recalculare a tuturor pensiilor militare.

Revenirea la Legea 223/2010 este ușor de aplicat, deoarece noile pensii au fost calculate și în varianta contributivă. In plus, Casele Sectoriale ar fi scutite să se mai chinuie și cu actualizările pensiilor militare.

Trofin spunea...

Fraza ultima din comunicatul CSP , "Nu în ultimul rând, dorim să subliniem că actualizarea pensiilor militare de stat este o etapă ulterioară recalculării acestora, proces planificat a fi finalizat înaintea termenului prevăzut de lege, respectiv 31.12.2017. ", poate fi inteleasa si ca masura se aplica individual , adica se poate beneficia de actualizarea pensiilor numai dupa ce s-a recalculat pensia celui in cauza. Altfel nu este posibil , la ora actuala cei cu pensiile nerecalculate dispun de cuantumuri in plata la data de 31 dec. 2015, devenite pensii militare de stat conform art. 109 sau 110 din Legea 223/2015 ,fara a avea o structura la care sa se aplice actualizarea soldelor de functie. Poate fi inteleasa si ca masura se aplica tuturor pensionarilor cu drepturi deschise sau recalculate pana la 30 iunie 2017 , dupa finalizarea procesului de recalculare care , daca se mentine ritmul de dinainte de data de 27 iunie 2017 ( in saptamana 28 iunie-03 iulie 2017 ritmul s-a redus considerabil , de circa trei ori ), se va finaliza la sfarsitul lunii august 2017.Cel mai indepartat termen poate fi 31 dec. 2017 si actualizarea se va aplica la 01.01.2018 sau la o alta data stabilita conform legii .

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Cei mai în vârstă am prins mai multe actualizări pe Legea 164/2001 și știm că se aplicau imediat după majorarea valorii de referință sectoriale.
Așa cum am subliniat și în updatarea topicului, întârzierea ar fi justificată doar pentru pensiile nerecalculate, dar și pentru acestea actualizarea se poate face concomitent cu recalcularea, prin emiterea unei decizii nr...../2 sau 3, aplicabilă din luna iunie, cum procedează la introducerea în calcul a noilor condiții de muncă.

Leo spunea...

Modificarea legii pensiilor vizeaza L 263/2010. S-a creat o confuzie când Olguta vorbea despre pensii acum o luna ( apoi a repetat), ca exista o mare contradictie ca cei care au stagiul de cotizare minim de 15 ani au o pensie la fel ca cei care nu au lucrat deloc ( cu ajutoarele sociale); apoi s-a mai referit si la pensiile de colonei , dar in alt context , in care moderatorul a intrebat-o de pensiile speciale. e posibil ca la Legea de adoptare a OUG 57/2015 sa apara ceva surprize la pensiile militare la care s-a referit ea la TV A3. Oricum eu am inteles clar ca L223/2015 nu v-a fi abrogata ci "ameliorata". "SA VEDEM ZISE ORBUL"..

Pop Iuliu spunea...

@All
Rezerviștii MAPN trebuie sa sa bucure ca vor beneficia de actualizare, chiar si dacă li sa va achita retroactiv diferența de la luna Iulie ac, pana la data efectuării plății.
Spun asta pentru ca se pare ca pensionarii militari din celelalte instituții nu vor avea parte de aceasta actualizare prin majorarea cu 15% a soldelor de funcție, situație discriminatorie cu efect de durata, adică pana la sfârșitul anului 2022 când se presupune ca va fi pusă integral in aplicare noua LSU.
O zi buna tuturor!

Leon spunea...

Posibil ca in septembrie 2017 sa se finalizeze recalcularea pensiilor militare, iar in trim IV sa fie Actualizate pensiile militare la MApN. Si tot in acest trimestru sa primim diferentele pe plus ale Actualizarii, retroactiv din luna IULIE.
Amintesc celor interesati ca tot in trim.IV se vor primi diferentele la pensiile recalculate dupa luna Februarie(pentru 14 luni),sume destul de importante, dar si Retinerile abuzive in anul 2013 la pensiile revizuite conf.OUG.1/2011..!
In ce ma priveste ,folosind Formula HUHU REZEA am aflat ca de la 1 iulie in urma actualizarii imi va creste pensia cu...68 lei/luna...!URAAA..:))

tigri2 spunea...

MAJORITATEA celor iesiti la pensie inainte de 2009 au pensiile mult diminuate pe Legea 223, lege la care se aplica actualizarea asa ca suma ce ar trebui sa se adauge nu va folosi la nimic intrucat este sub cuantumul aflat in plata. fara alte contre cam 80% dintre pensionarii in plata au pensiile mult diminuate, asta se vrea si s-a vrut de conducerea MApN si convine guvernantilor>>>nu creste nimic, nu avem de dat bani din urma, nu mai avem nevoie de rezervisti , suntem sub "umbrela"NATO , n-avem nevoie de H'Armata.

Anonim spunea...

@pop iuliu
Daca tot vorbiti de "discriminare" va recomand sa comparati pensia unui agent sef principal de la paza si ordine varsta 47 ani(echivalent plutonier adjutant principal in armata sau MM principal) cu a unui lt.col din armata(cazul meu) Va spun eu ca ASP-ul are aproape dublu decat un lt.col si pot sa si dovedesc cu acte.
Si-mi vorbiti mie de "discriminare"???Refuz sa dau cifre in public si ce am spus e de ajuns
Mare tupeu aveti.....Hai sa trecem ofiterii superiori "la trupa" si punem subofiterii sa conduca R/Bg/D/C.A.....v-ar place nu-i asa?
Dar mai e o vorba: ori n-ai vrut,sau nu ti-a placut,sau N-AI PUTUT....si acum vrei sa fi egalul meu??......dupa pensie imi esti deja superior.
Cata lipsa de bun simt!!!(elegant vorbind)

Anonim spunea...

@pop iuliu
tot ce poarta grad militar indiferent de structura/minister va primi 15%
Capisci? sau trebuie sa-ti desenez?......la ASP nici nu e cazul stim cu totii de ce

Anonim spunea...

@pop iuliu
"pensionarii militari" din MAI devin "militari" la data trecerii in rezerva chiar daca nu au macar "o zi"de armata......si toata viata au fost civili
Ma gandesc cu groaza la pustoiacele agente cand le va veni randul sa iasa la pensie se vor "trezi" brusc cu grade militare
e de tot rasul!!

Iulian Mareș spunea...

Conform http://ancmrrcturzii.ro/sondaj-privind-pensiile-recalculate/ 69% din repondenti au declarat ca le-a crescut pensia in plata pe legea 223!
Alte informari mai oficiale lipsesc!
Soluti: intrati si raspundeti cu seriozitate!

Huhu Rezea spunea...

@Serban
Tu, care nici până acum nu ai aflat ca în MAI, pe lângă polițiști, mai există și personal militar, la jandarmi și pompieri, precum și personal civil, dai lecții de cum se citește fraza aceasta din Legea 152/2017?

b) cadrele militare în activitate, precum și soldații și gradații voluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naționale și instituțiile aflate în subordinea sa, cu excepția celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2016....

Nu-ţi trebuie decât cunoştinţe medii de limba română ca să înţelegi că este o enumerare a personalului care lucrează în MApN şi instituţiile aflate în subordinea sa.

Iulian Mareș spunea...

In legea 152/217 doar atat scrie:
b) cadrele militare în activitate, precum și soldații și gradații voluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naționale și instituțiile aflate în subordinea sa, cu excepția celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative;

Baza: https://lege5.ro/Gratuit/ge3dkmrtgqya/legea-nr-152-2017-pentru-aprobarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-99-2016-privind-unele-masuri-pentru-salarizarea-personalului-platit-din-fonduri-publice-prorogarea-unor-termene-precum-si-unele ..... identica cu MO!
Restul este gen butaforie!

Iulian Mareș spunea...

HUHU
...doar :))

Leon spunea...

Are dreptate Doru: Legea 223/2015, este cea mai proasta lege aparuta pana in prezent privind pensiile militare; un plutonier adj.sef de la Pompieri iesit in acest an la pensie cu o vechime ca militar de 20 ani are aceeasi pensie ca un lt.col.cu 31 ani de vechime in MApN si pensionat in anul 2000..! Este bine Domnilor Guvernanti..???

Anonim spunea...

@H
se vede ca mi-a scapat.Credeam ca se refera generic la militari de oriunde ar fi ei,sau poate alti militari din alte ministere in afara de M.Ap.N au alte sporuri permanente care intra la "penzie"?.....ca banuiesc ceva dar daca nu am date certe prefer sa tac

Huhu Rezea spunea...

@mares
Sondajul acela nu este relevant.
Nu mai găsesc unde, dar am scris pe acest blog că un membru al Comisiei de apărare din Camera Deputaților a adus, în timpul unei dezbateri, informația că 80% din pensiile militare recalculate sunt mai mici.
Certă este informația domnului Luca, directorul CPS de aici:

http://www.huhurez.com/2017/04/legea-salarizarii-unitare-va-inlatura.html

Din cele cca 30 000 pensii recalculate la data de 16 februarie 2017, data la care plata diferențelor a fost amânată pin Legea bugetului de stat, a fost cazul să plătească diferențe doar pentru 15 205 pensii.

Anonim spunea...

.....nu am cunostinte medii de limba Ro.Sunt cam analfabet.....ce nu se vede:)?

Anonim spunea...

@H

e acolo o virgula....care nu are legatura cu sintagma"cadrele militare în activitate, precum și soldații și gradații voluntari.."


b) cadrele militare în activitate, precum și soldații și gradații voluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naționale și instituțiile aflate în subordinea sa, cu excepția celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2016....

Iulian Mareș spunea...

HUHU,
nu am sustinut adevarul absolut sau oficial! C Turzii a facut o incercare,..., daca ar intra mai multi si ar raspunde serios am avea o radiografie reala!
Oricum, 15 205 pensii pe plus din cca 30 000 pensii recalculate reprezinta putin peste 50% pensii pe plus!
Pana la 80% pe -, este cale lunga!

Leon spunea...

50,7..crestere, si49,3...scadere..!

Huhu Rezea spunea...

@Doru
Pentru ca reglementarea să se aplice întregului personal militar și civil din toate instituțiile militare nu avea ce să caute în ea denumirea MApN.

Au preluat definițiile din art. 2 al Anexei VII din Legea 284/2010, în loc să le actualizeze cu cele din LSU.

(1) Personalul încadrat în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă
naţională este format din personal militar, poliţişti, funcţionari publici cu statut special din
sistemul administraţiei penitenciare, personal civil.
(2) Prin personal militar, în sensul prezentei legi, se înţelege cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţii voluntari în activitate.

(5) Prin personal civil, în sensul prezentei legi, se înţelege funcţionarii publici şi personalul contractual.

Să admitem, prin absurd, că referirea la MApN vizează numai personalul civil, care ar fi fost motivarea pentru care nu se majorează și salariul de bază al personalului civil din MAI și Servicii?
Olguța a repetat de atâtea ori, pe televiziuni, că au avut în vedere majorarea soldelor și salariilor numai la MApN.

Leon spunea...

Cred ca sondajul realizat de Admin.C.Turzii se apropie de adevar..Deja inca 10 pensionari au completat datele respective in ultimele ore..!
Haideti sa sustinem lucrurile pozitive de pe aceste bloguri..!

Dan Gheorghe spunea...

Buna ziua! Huhule,tin sa-i dau dreptate lui Doru...De ce nu s-a specificat de la inceputul frazei,,cadrele militare active din M.Ap.N" ci numai CADRELE MILITARE ACTIVE si mai apare si cuvantul,,INCLUSIV"personalul civil din M.Ap.N,eu cred ca se refera numai la personalul civil care face parte din M.Ap.N si nu din alte institutii. Nu mai o evocati pe Olguta care nu stie diferenta dintre un militar si un angajat civil in armata, in primul rand nu a participat la elaborarea acestei legi.

Huhu Rezea spunea...

@Gheorghe
Bine, rămâi sănătos și așteaptă dreptatea lui @Doru!
În fiecare instițuție militară există cadre militare, soldați și gradați profeşionişti și personal civil. Textul subliniază că numai personalul din MApN beneficiază de majorare, indiferent dacă este militar sau civil.
Sintagma ...inclusiv, evită repetarea supărătoare a conjuncției ...și. Face parte din tehnica de redactare a actelor normative.

Dan Gheorghe spunea...

Nu vreau sa fiu insistent dar mare grija...in textul legii se specifica ,,personalul civil din M.Ap.N, nu personalul din M.Ap.N(MILITARI,personalul civil)...doar ,,personalul civil din M.Ap.N.

Pop Iuliu spunea...

@ Doru Șerban
Eu am postat ceva care are legătura cu subiectul articolului fara intenția de a supăra pe cineva, iar din replicile tale înțeleg ca ai ceva personal cu mine!!!?
Daca nu am fost suficient de explicit si ți-am trezit resentimentele, reiterez chintesența postarii anterioare: discriminarea este evidentă In situatia in care se vor produce diferențieri ale soldelor de funcție ale cadrelor militare in activitate.
Extrapolând, crezi ca este just ca soldele de funcției pentru un col. sa fie diferite la trupele terestre fata de forțele navale? Da soldele lor lunare pot fi/sunt diferite ca urmare a sporurilor acordate in funcție de specificul activităților.
Sunt convins ca militezi pentru eliminarea discrepanțelor evidente dintre soldele lunare ale cadrelor militare in activitate, pe de o parte si polițiștii/funcționarii cu statut special din ANP, determinate de faptul ca, doar ultimii, au beneficiat ani la rând de sporul de fidelitate, inclus in baza de calcul a pensiilor acestora,fapt pentru care te apreciaz.
Zi buna!

Huhu Rezea spunea...

#Gheorghe
Citeşte domnule toate definiţiile pe care ţi le-am dat.
Personalul militar dintr-o instituţie militară este format din cadre militare, precum şi din soldaţi şi gradaţi profesionişti.
Dacă textul zicea că majorarea vizează „cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţii profesionişti, inclusiv personalul civil din SRI și instituțiile din subordinea sa, cu excepția......” d-ta înșelegi că se măresc soldele de funcție ale tuturor militarilor în activitate?

Huhu Rezea spunea...

Au trecut 10 zile de la publicarea Legii 152/2017 în MO și Casele de Pensii sectoriale ale MAI și SRI nici nu au considerat că este necesar să le semnaleze pe site-urile lor beneficiarilor.

Pop Iuliu spunea...

@ Huhurez Rezea
Probabil ca aceste Casa de Pensii Sectoriale nu vor întârzia aplicarea noilor prevederi legale sau...., apreciază ca pensionarii lor nu fac obiectul actualizării pensiilor😃

tehnocrat spunea...

Pe cine mai afecteaza pozitiv legea 152/2017, cresterea SF cu 15% ?
Pe rezervistii voluntari din MApN. Luni 10/07/2017 incep la centrele militare, din 24 de judete si Mun Bucuresti, recrutarea a 2200 soldati si gradati voluntari.

Huhu Rezea spunea...

@pop
Legea 152/2017 nu li se adresează. Au publicate toate actele normative în vigoare referitoare la pensiile militare.

tehnocrat spunea...

Comparati comunicatul CPS MApN din 06/07/2017 cu ce spune Dl Neacsu, un apropiat al directirului CPS MApN, pe "in-cuiul-catarii" in 28/06/2017 in articolul "vesti bune pt militari" in paragraful: "CPS in difucultate".
Sigur veti intelege planul de difuzare a informatiilor in mediul on line.

Anonim spunea...

@pop iuliu
citez din pop iuliu:
@ Doru Șerban
Eu am postat ceva care are legătura cu subiectul articolului fara intenția de a supăra pe cineva, iar din replicile tale înțeleg ca ai ceva personal cu mine!!!?

raspunsul meu scurt: Doamne fereste!! NU EXISTA ASA CEVA SI IMI CER SCUZE!!

Huhu Rezea spunea...

@radu
Actualizare cu 15% a soldei de funcție înseamnă mai mult cu 1-3% decât indexările din anii 2016-2017 și mai mult cu 7-9% decât indexarea de 5,25% aplicată celor care s-au pensionat anul acesta, până la 30 iunie.
Nu așa rezultă din calculul prezentat în topicul anterior?
Cei care se pensionează după 30 iunie vor avea solda de funcție actualizată potrivit art 28 cu 15% și nu vor mai primi indexarea pe 2017.
Dar, dta, ca pensionar MApN, vei primi integral actualizările de la 01 01 2018, spre deosebire de pensionarii din celelalte instituții militare, carora abia atunci li se vor face regularizările cu indexarile din 2016-2017.

Iulian Mareș spunea...

Radu,
Majorarea SF cu 15% a vizat activii; pensionarii mililitari-MApN sunt prin lovitura indirecta!

Iulian Mareș spunea...

HUHU,
eu zic ca de indexarea din 2016 sa uiti! Eu cred ca ne raportam doar la 2017!

Pop Iuliu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

- Eu am inteles ca actualizarea se face doar la pensiile emise pe L 223 pana in iunie 2016 + pensiilor recalculate , urmând a se face actualizarea si celorlalte pensii in curs de recalculare ULTERIOR.
- Catalin ; Te-ai suparat inutil , deoarece ti se va recalcula pensia stabilita in 2016 pe L223 ,deoarece stabililirea pensiei pe L223 este ca o recalculare ( Poate chiar mai mult decat atat cum ziceau stanosii nostri de dinainte de 1989 )

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
In cazul acesta (2016, 2017) actualizarea de 15% aduce acum f putin!

Huhu Rezea spunea...

@mares
Dă-o dracului, dacă nici după ce Casa ne spune mură în gură nu înțelegem, ce să mai comentăm?
Citește omule penultimul alineat!
„Astfel, în cazul beneficiarilor ale căror cuantumuri ale pensiilor actualizate (fără indexări) vor depăși cuantumul aflat în plată, aceștia vor primi diferențele legale.”
Conform enunţului, indexările sunt la cuantumul în plată.
Ca să vadă cât trebuie să-ţi plătească, vor compara cuantumul d.tale calculat în 2016 si actualizat acum cu 15%(fără indexări, la plural) cu cuantumul în plată, care cuprinde şi cele două indexări, şi vor face diferenţa.
Dacă pensia actualizată fără indexări este mai mare, rămâne în plată pensia actualizată şi primeşti din urmă, de la data aplicării actualizării, diferenţa.
La fel se întâmplă şi cu pensiile recalculate pe plus.

Fraza aceasta spune, printre rânduri, ce se întâmplă şi când cuantumul actualizat este mai mic decât cuantumul în plată(cu indexări), situaţie care se poate întâlni la pensiile recalculate, cu cuantum recalculat mult mai mic decât cuantumul indexat în plată. Rămâne în plată cuantumul prezent până când este depăşit de actualizările viitoare.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
uite ce m-a facut sa gandesc numai la 2017!

"Precizăm că, în anul în care pot fi aplicate atât prevederile referitoare la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat, cât şi cele privitoare la actualizarea acestora, seaplică dispoziţiile cele mai favorabile.Astfel,în cazul beneficiarilorale căror cuantumuri ale pensiilor actualizate (fără indexări) vor depășicuantumul aflat în plată, aceștia vor primidiferențele legale. Nu în ultimul rând,dorim să subliniem că actualizarea pensiilor militare de stat este o etapă ulterioară recalculării acestora, proces planificat a fi finalizat înaintea termenului prevăzut de lege, respectiv 31.12.2017."

Adica singularul an si nu pluralul anii!
Ex-Precizăm că, în anul în care pot fi aplicate atât prevederile referitoare la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat, cât şi cele privitoare la actualizarea acestora.....

Leon spunea...

Dle H, ati explicat pe intelesul tuturor; cred ca asa se va desfasura Actualizarea in acest an pentru pensiile MApN..si cresterea probabil ca nu va depasi 3%...!
Am scris mai devreme calculul actualizarii pentru mine si chiar daca dupa recalculare a rezultat o pensie mai mica cu 20 lei dupa Formula H.R. voi avea o marire de 68 lei/luna..!!

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Sunt mai multe exprimări nefericite în comunicat, printre care și cea la care te referi.
In primul rând indexarea și actualizarea sunt operațiuni care se aplică atât pensiilor calculate, potrivit art 28, cât și pensiilor recalculate, potrivit art. 109 și 110.
Legea 223, chiar și în forma modificată de OUG 57, nu mai stabilește un termen pentru actualizare, așa cum a fost în proiectele legii. Ca atare, actualizarea pensiilor calculate și recalculate deja se face imediat, de la data majorării soldelor activilor, fără să mai aștepte și recalcularea restului de pensii.
Cum își organizează fiecare Casă treburile interne este o problemă de management și de cum tolerează beneficiarii.
Nu te mai lega ca înecatul de o frunză!
Dispozițiile art 59 alin (5) și art. 60 alin (3) nu pot fi interpretate alffel decât că, după calcularea /recalculare pensiilor, operațiunile de indexare și actualizare nu se adună... se regularizează pe.... toată perioada de aplicare a legii pensiilor militare. Altfel, ar fi fost practicată doar actualizarea, așa cu a fost în L 164/2001.

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@radu
Nu mai repeta ce ai mai spus de atâtea ori.
Diferențele nu se atenuează dintr-o singură actualizare.
Stai linistit că în următorii 5 ani nu te mai întâlnești cu indexări. Vor fi numai actualizări pe toată durata de aplicare a art. 38 din LSU.

@tigri
Te protejez ca să nu râdă cititorii de enormitățile pe care le debitezi de multe ori. Si... așa... îți stergi ulterior comentariile ridicole.
Când îți vei face blog personal... scrii ce vrei acolo.
Vorba lui @Leonard, aici eu fac politica redacțională.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dle Huhu Rezea regret ca v-am adus niste neplaceri, dar ele sunt izvorate din nedreptati! Imi cer scuze de la Dv, nu voi mai posta opinii aducatoare de controverse, pentru ca am sa las autoritatile de stat sa actioneze pentru descoperirea adevarului rezultat din aceste recalculari printr-un audit pe masura, dar nu vedeti ca Mares are atitudinea cartitei infiltrate ca sa provoace, sa duca la instabilitatea blogurilor si incaierarea postatorilor? Inca n-ati realizat ca acest individ nu-i interesat decat sa provoace si sa duca lucrurile pe fagasuri premeditate intentionat? Eu nu mai dau doi bani pe cativa asa zisi postatori, care de fapt sunt infiltrati provocatori. E blogul Dv. si eu n-am nici un drept sau sa fiu autorizat macar moral sa dau sfaturi nimanui, intrucat nu pot sa pretind ca sunt un vertical pe masura si nici nu ma ridic la valoarea pregatirii universitare si de specialitate s-o fac. Dar eu cred cu tarie ca aici se intervine cu intentii vadite de destabilizare si deruta in randul celor care posteaza pentru adevar si dreptate. Toate cele bune si Doamne, ajuta!

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Am spus că o lună de zile nu-ți mai public comentarii. Pentru că l-am publicat pe acesta termenul curge de astăzi.
Ai timp să rezolvi activitatea cu memoriile trimise acolo unde trebuie si unde nu trebuie, toate fiind redirecționate spre organele competente să-ți răspundă. Printre memorii, nu uita de lectura Legii 223. Succes!

ghurse spunea...

Domnule H, pe langa comunicatul CPS, care, pana la urma, este un comunicat fara valoare juridica, nu vreti sa citim si legea? De ce amestecati indexarea de 5% din 2016 cu cea de 5,25% din 2017? Legea spune clar cum se aplica indexarile si cum se face actualizarea in art. 59 si 60. Art. 59 reprezinta regula, in sensul ca in fiecare an cuantumul pensiei se indexeaza cu rata inflatiei si procent din salariul mediu brut (pana in 2030), daca sunt pozitive. Art 60 reprezinta exceptia, in sensul ca, cresterile SF la activi nu se intampla in fiecare an (poate fi la 10-15 ani!), iar atunci cand se intampla, spune alin (3), "In anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi cele ale alin. (1), se aplică dispoziţiile cele mai favorabile." Legea vorbeste deci de anul in care "pot fi aplicate", nu de anii anteriori in care s-au aplicat deja prevederile art 59; vedeti dvs undeva in lege sa scrie ca se anuleaza toate indexarile intre actualizari? O sa spuneti, bine, dar cum se face actualizarea cuantumului indexat. Simplu: Se actualizeaza cuantumul pensiei cu marirea de 15% a SF la care se adauga procentul indexarii din 2016 care este trecut vin toate deciziile de recalculare. Cel putin asta rezulta clar din textul art 60, alin 3. Ca CPS s-a referit in comunicat la "indexari" poate sa fie si o problema de acord.

Iulian Mareș spunea...

Huhu
Ai recomandat bine studiu L223!
Dar, la ce-i foloseste?
Exact ca-n bancul cu excursionistul strin care intreaba un agent de circulatie cum poate ajunge la parlament, in 5 limbi straine. Nestiind niciuna turistul pleaca trist!
Cineva de langa politai remarca cunostintele lingvistice ale excurisonistului, iar agentul da cu sec:
-Asa, si? La ce i-a folosit?
Lui, nu studiu L223 îi trebuie, ci un psihiatru fff bun!

Leo spunea...

H-le , avand in vedere ca Flavius si-a pus cenusa in cap cu un talent care cere laude , precum si ca a dezvoltat oleaca teorema cartitelor de gradina ( din propria gradina si din alte gradini ) , dar mai ales ca este cel mai fecund scriitor , te rog sa-i injumatatesti pedeapsa , ca un gradinar milos si atent cu florile din gradinita lui. Mai bine folosesti drujba decat sa folosesti coasa....

Iulian Mareș spunea...

Cornele,
atat timp cat ai refuzat munca pe motiv ca ea, munca, este pt cei din lagarele naziste (tu fiind "bolnav si accepti sa traiesti din pensia handicap II") ce ar mai fi de spus?
Decat ca "bolnav-copt" puteai vinde ziare macar, intr-un kiosc!
dar spune adminului ce scandal a facut "marele ziarist/Ora 25" la cantina saracilor, cand nu a primit ajutoare si un sufertas cu ciorba!
Trimite jalbe tata, si asteapta pensia cea mare!Vezi ca mai sunt bloguri cu profil...abureste-i si pe ei!
Tu ai impresia ca toti cei care au muncit pana inziua pensionarii sunt sanatosi ca la 20 de ani? Ramanand in domeniul zoo, daca eu sunt cartita,,,am scormonit si demascat, atunci tu esti acel mamifer ce traieste mai mult in arbori si pe el cresc plante...Lenesul, parca?

tehnocrat spunea...

Dl Cornelius
Nu fiti trist, nu disperati, relocati-va pe forumul de la ANCMRR MApN. Acolo, nu-i aglomeratie si puteti sa va desfasurati si sa taiati in carne vie, cu sabia verbului dumneavoastra, lipsa de implicare a conducerilor centrale si judetene ale asociatiilor, in rezolvarea problemelor reale, ale pensionarilor militari. Cred ca acest lucru v-ar ocupa tot timpul. Cand o sa ne fie dor de comentariile dumneavoastra o sa va anutam, pana atunci va rog sa luptati si sa comentati numai pe forumul de la ANCMRR central.

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Lumi,
scumpete, se vede efectul ciocolatei elvetiene si a laptelui BIO!
Felicitari! Consuma cat mai des si adu-ne si noua!

Anonim spunea...

Din punctul meu de vedere , legea este clara, se va deduce numai indexarea din 2017. Restul sunt interpretari ale casei de pensii, care se vor aplica pe viitor ( vor). Legat de subiectul cu 80% pensii recalculate, sunt mai mici decat cuantumul in plata, procentul nu este departe de adevar, daca analizam , ca pana in februarie au fost recalculate pensiile celor care au facut cerere, si care au avut intaietate la inregistrare, mai ales ca acestia banuiau ca le vor creste pensiile. Cine ar face cerere daca ar sti ca ii scade pensia ?. Asa ca pentru cei care au ramas de recalculat dupa februarie, cand procentul a fost de 50-50%, s-ar putea sa fie de 95% mai mici, ajungadu-se la o medie aproximativa de 80 %

Anonim spunea...

Radu Catalin,
In toate actele oficiale , solda de functie este echivalentul salariului ( la civili este vorba de salariul de incadrare, salariul de baza)

Huhu Rezea spunea...

@ghurse
Ca sa fiu malițios, legea spune că în anul în care pot fi aplicate. De exemplu, actualizarea se putea aplica și anul trecut dar nu a fost prevăzută. In anii următori sunt reglementate indexări dar nu se vor aplica pentru că sunt mai mici decât actualizările.
@radu
Am precizat mai înainte că majorarea soldelor activilor cu 25% din anul 2018 este diferită de majorarea prevăzută de L 152.
Solda de funcție și fiecare element component al soldei lunare care mai rămâne în componența ei conform legii, inclusiv solda de grad , se majorează cu 25%, după ce mai întâi se majorează numai solda de funcție cu 7,5%, pentru exercitarea prerogativelor de constituționalitate.
Eu citesc că de la 01 01 2018 vor rămâne în solda lunară brută mumai elementele salariale definite în Anexa VI a Legii 153/2017.
Medicilor li se dă mai mult ca să nu mai plece afară.

Huhu Rezea spunea...

@radu
Mai întâi, te întreb, mai este prevăzută SM în LSU ?

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@tigri
Aici te-am lăsat să te compromiți, dar, dacă nu te adresezi civilizat, te exmatriculez iarăși, de nu te vezi.
Solda de grad este și ea un element component al soldei lunare brute. Citește dispoziția din art. 38 referitoare la majorările din 2018.
Meriți și tu să primești o perioadă de studiu aprofundat al legilor.

Huhu Rezea spunea...

@radu
Trebuia, dar finanțiștii au reintrodus SM în solda lunară brută.

Iulian Mareș spunea...

HUHU,
m-ai pierdut.....!
Ce inseamna "7,5%, pentru exercitarea prerogativelor de constituționalitate"?

tigri2 spunea...

a) cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, precum și cuantumul brut al sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor, premiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizația brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fără a depăși limita prevăzută la art. 25, în măsura în care personalul respectiv își desfășoară activitatea în aceleași condiții;
Despre SOLDA DE GRAD nu se pomeneste ,iar in LSU se dau valorile soldei de grad ca fiind constante , asa ca , Huhureaza nu este prima data cand tu interpretezi legile dupa gandirea ta, ilegal ceea ce faci deoarece unde legea nu distinge tu nu ai voie sa-ti dai cu presupusul , mai ales ca nu ai nici pregatirea si nici caderea
Fiindca eu iti spun adevarul tu ma ameninti cu EXMATRICULAREA , acest fel de exprimare este jignitor si nu-ti permit sa fii obraznic, nu ne-am ciocnit valizele la nicio intrare in vreo institutie de pregatire, nici macar in gara asa ca te invit sa-ti vezi lungul nasului si daca nu esti in stare sa accepti alte pareri afla ca nu mai esti pe latifundia ta de militian unde faceai legea dupa bibilica ta!

Huhu Rezea spunea...

@mares
Vezi art. 19 din Anexa VI a LSU. A fost semnalat de unul dintre comentatori... mai zilele trecute.

Iulian Mareș spunea...

huhu,
Vazut si art. 18 si 19, .... asa este!
Cand ai postat tabelele cu SF/ani, 2018-2022, ai tinut cont si de acesti 7,5%, conform art. 19 din Anexa VI/L-153?

ifrim spunea...

Transformata in moneda UE soda mea de grad m,i se pare umilitoare.Are vreun hodorog cracanat ce a participat la exercitii multinationale echivalentul soldelor din tarile vecine Bulgaria,Ungaria,Polonia?Nu indraznesc sa intreb de Germania ,Franta,Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord care sunt tot UE !(Facem abstracti de Brexit ca e recent)

Huhu Rezea spunea...

@tigri
Uite un prost care mă contestă!
Uită-te orbule în definițiile date de Anexa VI a LSU! Nu găsești solda de grad printre componentele soldei lunare? Mi-e silă de asemenea sfertodocți! Dă repede și sterge comentariul!
@Mares
Nu am ținut cont de acele majorări când am calculat soldele din tabele, pentru că atunci nu le observasem. Nici nu sunt sigur că dispoziția va fi interpretată în sensul că și pensionarii au desfășurat prerogative constituționale.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Nu-ți public concluzii neargumentate și care nu se raportează critic la cele formulate de mine mai sus.

Anonim spunea...

tigri 2,
Ai dat un citat dar nu l-ai citit pana la capat. Are dreptate huhu, .In citat se vorbeste ,mai la final si, de solda lunara, care solda lunara conform LSU contine si solda de grad. In concluzie, cu 01.01.2018 se mareste toata baza de calcul a pensiei, ca la indexarile anuale

tehnocrat spunea...

In MOf 530/06.07.2017 s-a publicat Legea 161/06.07.2017 Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante. Nota: pana la reluarea lucrarilor Parlamentului, dupa vacanta parlamentara.
Sunt 12 domenii care nu fac obiectul legilor organice:
- Finante publice si economoe
- Munca si justitie sociala
...
- Prorogarea sau modificarea unor termene prevazute in acte normative cu putere de lege.

Leon spunea...

Domnilor,trebuie sa recunoastem ca H.R.explica pe intelesul tuturor interpretarea unor articole din legislatia ambilicata a pensiilor militare, sigur are si pregatire juridica, asa ca trebuie incurajat sa mentina in continuare in priza acest blog..!
Personal apreciez informatiile dlui si-i urez succes in continuare..!

tigri2 spunea...

@Huhurez &alpachin , pentru a nu lasa minciuna/interpretarea gresita, suspendata va rog sa indicati exact articolul, sheruit aici, unde scrie ca solda de grad va creste cu 25% , sau cu oricat ganditi voi, in rest nu am cuvinte, aceiasi metoda , a strutului a mai fost adoptata de voi , cu privire la alte interpretari aiurea.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Tigri
Ti-e lene să și cauți, dar te dai tot colțos.
Uite aici

L 153-2017 Anexa VI
Art. 3. – (1) Personalul militar are dreptul la soldă lunară.
(2) Solda lunară se compune din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă, indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale

Art 38 din L 153-2017
alin (3)
a) cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție /salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, precum și cuantumul brut al sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor, premiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizația brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fără a depăși limita prevăzută la art. 25, în măsura în care personalul respectiv își desfășoară activitatea în aceleași condiții;

Leon spunea...

T 2, in Lg.153/2017, Capitolul Aparare,Art.7,al.3):
Cuantumul soldei de Grad..se Actualizeaza proportional cu evolutia Salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prin Hotarare a Guvernului.
Daca se va respecta acest articol va fi o crestere anuala a Soldei de grad; reamintesc ca in prezent avem solda de grad in Lg.153 mai mica chiar decat in ian.2016..!

tigri2 spunea...

@mai oameni buni, daca ar fi vorba de TOATE elementele atunci ar trebui marite si "gradatiile, primele si premiile,plata cu ora etc" doar si ele sunt elemente- de ce vreti sa ma convingeti, mai bine analizati la rece , cu un saculet cu gheata la frunte si recunoasteti ca v-ati pripit numai ca mandria nu va mai lasa sa va predati.
pe mine nu ati reusit sa ma "fermecati" cu elucubratiile voastre , aiurea.

Huhu Rezea spunea...

"tigri
Dă-i înainte colţosule! Compromite-te şi mai mult.

Gigi spunea...

Dacă,creste solda/salariul de funcție,la o eventuală actualizare cnf art.60,automat cresc și celelalte elemente care compun pensia.
Solda de grad crește odată cu salariul minim brut pe țară.Se raportează la acest salariu. Crește smb,crește și solda de grad.

Huhu Rezea spunea...

@Gigi
Disputa colțosului este pe actualizarea din 2018.
Cu privire la actualizarea la care se referă Comunicatul Casei MApN, unii cred că vor avea în plată și cuantumul calculat/recalculat, indexat de 2 ori, și cuantumul actualizat.
Nu vor să înțeleagă că numai în cazul în care cuantumul actualizat, fără indexări, depășește cuantumul în plată, indexat în 2016 și 2017, vor primi diferențele legale. Aici intră pensiile calculate pe Legea 223 cât şi cele recalculate cu plus potrivit art 109 şi 110.
De aici putem să rationam pentru situația contrarie. Când cuantumul actualizat este mai mic decât cel în plată, acesta din urmă(indexat de 2 ori) rămăne în plată până când este depășit de actualizările următoare. Acceastă ultimă situație se poate întâlni numai la pensiile recalculate în minus față de cel în plată

Gigi spunea...

@H
Da,așa este.Comunicatul,este destul de clar!
Dacă,până la apariția acestuia lăsa loc de interpretări,acum nu mai avem motive!
Actualizarea,după cum se arată în comunicat,se aplică SF și anului 2016 deci,pică Indexarea cu 5℅ din acel an.
Părerea mea este că,și aici a fost o șmecherie,pt.că dacă actualizarea se producea numai la nivelul anului 2017,acel Procent de 5℅ din 2015 era inclus în actualizare.
Dacă greșesc,rog să fiu coretat!

Huhu Rezea spunea...

@Gigi
Nu este nicio smecherie.
Actualizarea prevăzută de art 60, este o aducere la zi( la data de 30 06 2017) a soldei de funcție de la data de la care se aplică deciziile de recalculare, 01 01 2016, respectiv de la data pensionării în cazul celor pensionați după 01 01 2016. De aceea, o actualizarea concurează cu toate indexările survenite după 01 01 2016, pentru recalculați, sau după data pensionării pe Legea 223.
La cei pensionați ulterior datei de 30 06 majorarea de 15% intră în solda de funcție ca activ, nivel la care se actualizeaza, potrivit art 28, media soldelor de funcție din cele sase luni alese în vederea stabilirii bazei de calcul pentru pensionare. De aceea, în anul în care se pensionează, acestora nu li se mai aplică indexarea, dacă aceasta este mai mică decât majorarea de solda survenită în cursul anului.

CEZAR spunea...

Cat de IDIOT poa sa fie T-2MaKiSS..in ceea ce sustine !
Normal la IQ.lui ..cu care nici macar ..aligatorul nu a putut sa-l vada in testul ..prezentat ..

Anonim spunea...

Daca vreti sa comentam va mai dau eu un subiect;
Legea 153/2017:
ART. 38
(1) Prevederile prezentei legi se aplică etapizat, începând cu data de 1 iulie 2017.
(2) Începând cu data de 1 iulie 2017:
a) se mențin în plată la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, până la 31 decembrie 2017,
cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție și indemnizațiilor de
încadrare, precum și cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte
elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar,
indemnizația brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri
publice, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași
condiții;
(3) Începând cu data de 1 ianuarie 2018 se acordă următoarele creșteri salariale:
a) cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor
de încadrare, precum și cuantumul brut al sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor,
premiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din
salariul lunar brut, indemnizația brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază
personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna
decembrie 2017, fără a depăși limita prevăzută la art. 25, în măsura în care personalul respectiv își
desfășoară activitatea în aceleași condiții


Intrebare : daca la 01.01.2018 solda lunara va fi formata din : SF, SG, SC ( la jumatate) , gradatii de vechime la jumatate, dispare sporul de dispozitiv, dispare sporul de confidentialitate , marirea de 25 % care se va aplica conform citatului de mai sus , la nivelul soldei din dec 2017, va creste , sau va scadea salariul activului ?

luminita spunea...

DLE H ,nu mai obositi sa le tot spuneti astora ce nu vor sa priceapa? mai spuneti-le sa astepte anul 2018 sa vedem daca toate acestea se vor intampla , pana una alta legea 223 este asa cum este ,mai ales acele articole bine punctate de dvs , mai este nefinalizarea acelui art 40 din oug 57 , dar mai ales sa vedem ce vor astia cu noua lege a pensiilor ,chiar daca nu si despre pensii militare , cu toate ca am convingerea ferma ca ceva vor face si aci . SE vorbeste despre cresterea varstei de pensionare , va dati seama ca o femeie la 63 de ani de abia se mai misca .? daca o duc la 65 de ani trece la pensie direct in cimitir , la fel si barbatii . LEGEA 223 militara este schimonosita sa vedem ce se va intamopla .Nu mai este mult.

gheo spunea...

Exista posibilitatea ca, ultimele prevederi legale in domeniul salarizarii dar si pensionarii sa ”se bata cap in cap” pentruca, intro sigura masura au fost date pentru a ”arunca praf in ochi si a linistii oamenii” dar, o liniste deloc ”linistitoare datorata prevederilor care sigur se vor bate cap in cap, oameni ... ramane de vazut.

tigri2 spunea...

@Huhu, daca eu as fi spus ceva despre acest cioban prost , care nu spune nimic concret, niciodata, acest cezar, nu mi-ai fi publicat, dar pe el il lasi sa ma balacareasca de cate ori intervine cate ceva. te rog sa fii corect asa cum ai fost intotdeauna si daca vre-un user ataca pe altul da dreptul la replica sau blocheaza interventia jignitoare.

tehnocrat spunea...

Daca dai o geana pe acest comunicat si pe bugetul CPS MApN, cel oficial, publicat pe sit-ul CPS MApN si le decriptam cu cheia franceza, ajungem la urmatoarea concluzie:
CPS MApN, vrea, se pregateste sa aplice actualizarea pensiilor militare ca urmare a legii 152/2017 dar n-are cu ce.
In trim IV , CPS MApN nare cu ce sa-si plateasca personalul propriu, pensiile militare, nu mai vorbesc de acordarea diferentelor prorogate pt trim IV, deoarece bugetul acestui trimestru reprezinta cam 52% din oricare dintre bugetele pe celelalte trimestre anterioare.
Asa ca si CPS si noi avem ceva in comun:
Asteptam cu mare incredere si speranta, rectificarea bugetara din vacanta parlamentara.
In cf cu legea 161/06.07,2017 Guvernul are dreptul sa rectifice atat bugetul de stat cat si bugetul asigurarilor sociale.
Luati in cakcul si posibila prorogare a termenului de acordare a diferentelor.
Va rog sa cititi fabula Greierele si furnica. Daca vreti s-aveti o iarna linistita vedeti ce-o facut furnica.

Trofin spunea...

1) Se pun intrebari de genul, care va fi solda de functie incepand cu anul 2018 ?. Raspunsul il gasim in legislatia anterioara Legii 153/2017 . Solda de functie la 01.01.2018 va inlocui actuala definire "Cuantumul compus actualizat si majorat al soldei de fuctie " pe care o gasim in Decizia de pensie recalculata incepand cu 01.01.2016. Solda de functie , in intelesul Legii 153/2017, cuprinde : solda de functie la 31 dec. 2017 ( majorata cu 15% la 30.06.2017) , solda de merit , indemnizatia de dispozitiv si unele sporuri specifice ( cum ar fi sporul de confidentialitare , de fidelitate ,etc. ) , toate calculate conform procedurilor din prezent la nivelul datei de 30 iunie 2017. Cine dispune de alte detalii , le astept cu mare placere.
2) Asistand la framantarile care se petrec in ultima vreme cu privire la asa-zisele pensii speciale , cred ca nu ar fi rau sa va scoateti din arhiva aplicatia EXCEL din anii 2010-02012, pe care am tot facut-o publica, pentru recalcularea pensiilor din 2010-2011 si sa va actualizati datele cu noile conditii de munca in care ati fost reincadrati conform Ordinului M123/2015. O doamna , numita Parcalab , amintea aseara la o emisiune TV ,la Romania TV , ca din Legea 263/2010 nici nu au fost extrase prevederile cu privire la asa-zisele pensii speciale , deci se intrevede ceva la orizontul de asteptare , adica o Lege unitara a pensiilor cu o posibila Anexa , sa-i zicem , VI , care sa priveasca pensionarii proveniti din Sistemul de Aparare , Ordine Publica si Securitate Nationala .

Huhu Rezea spunea...

@alpacin
Fiind o problema de salarizare, mai bine zis o problemă de tranziție de la o formă de salarizare la alta, pentru personalul militar activ, să lăsăm finanțiștii să se pronunțe, nu mai înainte să se adopte ceva norme de aplicare a legii.
Ceea ce înțeleg eu deocamdată este că elementele salariale care supraviețuiesc în componența soldelor lunare ale activilor rămân până la 31 12 la nivelul din luna iunie a.c. ...majorat cu 15% la MApN. Nu mai apar SM și indemnizația de dispozitiv. Sporurile... și toate cele.... sunt limitate la 30 % din suma elementelor la care se raportează pe fiecare ordonator principal.
Implicațiile noii salarizări în actualizarea pensiilor militare le vom înțelege după ce se lămuresc problemele de salarizare.

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
1.
Solda de funcție prezentă este cif x 197,33, mărită la MApN cu 15%. Fără alte ingrediente. Solda de funcție la 31 12 2017 este majorată cu 7,5% ....pentru exercitarea prerogativelor de constituționalitate.
Solda de funcție la 01 01 2018 este (cif x 197,33) x 1,15 x 1,075 x 1,25 la MApN. La celelalte structuri militare lipsește majorarea cu 1,15 din iunie 2017.
2
Cât timp cei care ies la pensie au dreptul de opțiune între calculul cuantumului pensie pe L 223/2015 și calculul pe L 263/2010, nu vor fi scoase dispozițiile referitoare la militari din L 263/2010

Leo spunea...

Mai jos este reprodus cu copy-paste , raspunsul sefului CPS a MApN din "cuiul Catarii de la începutul lui aprilie 2017
Intrebare reporter :
5. Şi în primul caz şi în al doilea au existat nemulţumiri sau aspecte neprincipiale, în opinia multor
pensionari. În primul caz s-a ajuns la situaţia ca unii subofiteri să aibă pensii mai mari decât
comandanţii de unităţi sau mari unităţi, în cazul legii 223, avem o altă discrapanţă, între cei care au
ieşit la pensie înainte de 2011 şi cei care au ieşit dupa 2011. Avem acum diferenţe enorme între cei
care au iesit la pensie în anii 90 şi cei care au ieşit după 2011, deşi au avut aceleaşi funcţii, aceleaşi
grade, aceeaşi vechime, aceleaşi condiţii de muncă. tehnic, de unde apar aceste
diferenţe care depăşesc
de multe ori dublul sumelor.
Răspuns Col. Luca : Noi aplicăm prevederile legale întocmai. Să nu uităm că Parlamentul României a modificat
proiectul Legii privind pensiile militare de stat schimbând baza de calcul .a pensiilor. În proiectul iniţial
baza de calcul a constituit-o cuantumul soldei funcţiei de bază şi nu solda lunară brută realizată la funcţia de
bază. Discrepanţa de care vorbiţi este cauzată de evoluţia sistemului de salarizare în decursul timpului.
Aceste diferenţieri vor dispărea odată cu aplicarea noii legi a salarizării.

Observati ca individul se vaita ca parlamentul a "modificat " . ca el aplica legea etc.... Dar ca sa vedeti perfidia respectivului , la o alta intrebare a reporterului "daca ati fost consultat" , NU SPUNE NIMIC CLAR , O BAJBAIE DAND DOAR DE INTELES CA A FOST CONSULTAT. Pai daca a fost consultat si el "doar aplica legea" care a creat un HAOS SI UN DEZASTRU DE INECHITATI , CE MAI CAUTA ACEST INDIVID CA SEF AL CASEI DE PENSII ?
Dle. ministru TUTUIANU , va rigam verificati-l pe acest individ si apoi o sa intelegeti ca ceamai buna solutie este SA-L DATI AFARA pe acest LUCA profesionist in ASCUNZISURI si HAOS in pensiile militare. A CREAT UN SISTEM DE IMBARLIGATURI DIN CARE NIMENI NU INTELEGE CEVA .

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Luca este doar un funcționar.
Sefii DFC și ai DRPAJ trebuie schimbati.

Huhu Rezea spunea...

@pitulescu
Iti mai public comentariile când le vei semna cu @adrian bontaș

Leo spunea...

Foarte bine , sa fie inlocuiti si sefii DFC și ai DRPAJ , numai sa nu zici ca si astia sunt functionari. H-ule , functionarul este o pozitie de executie , iar Luca precum si Sefii DFC si ai DRPAJ sunt pozitii de CONDUCERE . De la ei pleaca politicile si propunerile , dar ei sunt niste indivizi obedienti si manati numai de interesele lor personale si meschine , ca acela de a-si pastra functiile sau a promova in ele. De aceea nu au nici un fel de initiativa , sunt paralizati de interese , nu inceraca sa explice politrucilor cum algoritmul si politica de construire a unei legi de pensii . Sa ne spuna sefii de care zici si dl. Luca daca a facut vre-un raport in care a semnalat politrucilor de care depindeau functiile lor , HAOSUL ce se va produce prin initiativele politrucilor care sunt dupa chipul si asemanarea slugilor lor cu grade mari si putere de decizie si influenta. Sa speram , ca acum ARMATA are un profesionist in drept , care intelege mecanismele de functionare al legilor , ordonantelor , ordinelor etc , nu ca pana acum când a avut ca ministru un merceolog si un padurar care mai este "pe sinecura" si acum.

Iulian Mareș spunea...

Bontas,
Tu nu esti NOI!
Tu esti PCc! nu faci parte din casta....
Cine se pituleste/piteste?.............. HOTU!

radu spunea...

Adrian,
"In casatorie exista patru stadii: perioada romantica, casatoria propriu-zisa, copiii, si etapa finala, divortul, fara de care nu poti cunoaste cu adevarat o femeie."
Norman Mailer

Trofin spunea...

@ HuHu ReZea : la raspunsul pe care mi l-ati dat , la calcul SF lipseste majorarea de 10% din 2016. Cum va fi solda de functie in 2018 , vom mai vedea . Vad ca nu nu vreti sa intelegeti definirea Cuantumului compus al soldei de functie folosit in decizia de pensie.

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Indexările și majorările soldei lunare brute nu au schimbat valoarea soldei de funcție. Singura modificare legală a valorii soldei de funcție de după octombrie 2008 fusese operată de OUG nr. 20/2016, torpilată de finanțiști printr-un artificiu contabil perfid, reintroducând efemera SM în solda lunară.
Găsește cineva în legea salarizării, abrogate sau în vigoare, definiția cuantumului compus al soldei de funcție ? NU!
Este tot un artificiu contabil.
Să vedem cine își va mai permite să facă artificii contabile în aplicarea legii salarizării, riscând sancțiunile din art. 42. In proiectele legii, aceleași fapte erau definite ca infracțiuni.
Incă nu pot să decelez momentul din care se va intra pe elementele salariale care compun solda lunară, așa cum e definită în art. 3 al Anexei VI.

Leo spunea...

CITEZ DIN explicatia la TITLUL TEMEI
"UPDATE, 07 07 2017
In legătură cu ultimul paragraf al Comunicatului, aş sublinia că se introduce nejustificat o temporizare a întregului proces de actualizare, pentru toţi pensionarii MApN, când, din motive legale şi tehnice, doar pentru cele 10-11.000 pensii rămase nerecalculate ar mai fi justificări pentru întârziere.
Pentru pensiile militare stabilite în baza Legii 223/2015 şi pentru cele recalculate ne aflăm deja, la data intrării în vigoare a Legii 152/2017, în perioada ulterioară calculării/recalculării, sintagmă prin spatele căreia CPS încearcă să tărăgăneze procesul de actualizare.
-CPS are nevoie doar de suportul informatic pentru actualizarea din oficiu a pensiilor calculate/recalculate."
Este tocmai ce ce spuneam mai sus ca Dr.LUk , ( un "functionar" nevinovat si naiv ), care in loc SA APLICE LEGEA , cauta tot felul de suberfugii ca s-o intarzie.
INTREBARE PT> Dl. MINISTRU AL MApN ;
Dle. ministru , ce-l mana pe acest individ , LUCA ca sa NU APLICE LEGEA ? Când in toate interviurile el asta spune " NOI DOAR APLICAM LEGEA ."
Inlocuiti-l pe acest personaj si declansati un AUDIT la Casa de pensii.

Leo spunea...

Tocmai ce m-am intors din cartier foarte nervos deoarece am vorbit cu cineva care mi-a spus ca la Casa de pensii MApN se lucreaza furibund la niste norme interne prin care sa se faca actualizarea. Il intreb pe dl. auditor particular , Luca daca are de gand , conform naravului sau ,sa sugrume litera si spiritil L223 si al l52.
De asemenea il intreb pe el si pe cei din anturajul lui ce-l mana in aceasta lupta sa birocratizeze excesiv prevederile foarte clare din cele 2 legi cu impact asupra pensionarilor MApN ? SA SE UITE INDIVIZII RESPECTIVI IN DREAPTA PAGINII DE PE ACEST BLOG SI SA I-A MURA IN GURA CE AU DE FACUT , CA E FOARTE SIMPLU SA ACTUALIZEZE , NU AU NEVOIE DE NORME , NORMULITE , PROCEDURI etc...etc...

Unknown spunea...

Am primit decizia de recalculare si actualizare a pensiei militare de stat si aceasta este injumatatita fata de pensia in plata.Din discutiile avute cu factori responsabili dela CMJ.care au fost facyti vinovati de CPS al MApN pentru datele communicate,am inteles ce inseamna ASA ZISA ACTUALIZARE,de fapt un artificiu de a lovi in pensionarii military cu vechime,si sa sustina adevaratele pensii nesimtite din system si sa diminuieze efortul financiar al M Ap N.pentru a cumpara tehnica militara VECHE In concluzie actualizarea reprezinta o depreciere a LEU-lui anilor 1989 de pese 4 ori fata de LEU-l accrual artificiu ce nu are nimic in comun cu paritatea LEU- DOLAR la nivelul anului 1989 si respective 2017 Intrun cuvant NEDREPTATE fata de pensionarii mai varstnici.

Unknown spunea...

Prin recalculare si actualizare a pensiilor militare se intelege gasirea sursei de sustinere a inarmarii si asa cu tehnica invechita a armatei.si mentinerea PENSIILOR NESIMTITE