Un produs Blogger.

luni, iulie 10, 2017

Gradaţiile majorează cuantumul soldei de funcţie, rezultând cuantumul nou al acesteia

45 comments
Care va fi gradația 0 a soldei de funcție la data de 01 01 2018?


UPDATE. 
Gradația 0 a soldei de funcție la 01 01 2018 se calculează astfel:

(CIF x 197,33)  x 1,15(L 152/2017)  x 1,075(art. 19 din Anexa VI) x 1,25(majorare conform art. 38 al L 153/2017).... pentru MApN. La celelalte structuri militare lipsește factorul 1,15.

Putem spune că gradațiile subzistă în elementele salariale ale noii solde lunare prin includerea lor în cuantumul soldei de funcție, potrivit art. 11 din Anexa VI.

Solda de funcție cu gradația 0 de la 01 01 2018, calculată mai sus, nu este o soldă prevăzută în capitolul I al Anexei VI, condiție pe care o pune art. 11 alin (2) din Anexa VI. Este o soldă de funcție majorată conform art 38 alin (3). Putem deduce că integrarea în solda de funcție a celor 7 noi gradații se va face în momentul în care noua lege permite folosirea, fie și parțială, în calculul cuantumului soldei lunare, a soldei de funcție din tabelul de la capitolul I, respectiv din anul 2019.

In această variantă solda lunară din anul 2018 se calculează  prin majorarea cu 25 %  față de valoarea lor de la 31 decembrie 2017 a tuturor elementelor salariale componente, inclusiv a gradațiilor și a soldei de grad.

Cuantumul actualizat al soldei de funcție la data de 01 01 2018, solda de funcție cu gradația 0, va evolua  în perioada 2019-2022, conf. art. 38 alin. (4) din  L 153/2017, spre solda cu gradația 0 din Capitolul I al Anexei VI.

NOTA
Din toate discuțiile privind aplicarea legii salarizării unitare în sfera soldelor cadrelor militare în activitate, pentru actualizarea pensiilor militare, în baza art. 60, contează doar creșterile soldei de funcție și ale soldei de grad.
Asadar, de la 01 01 2018, solda de funcție crește cu 7,5% față de iunie 2017 și cu 25% față de decembrie 2017.
Solda de grad crește și ea cu 25% față de decembrie 2017. 




Anexa VI
Art. 11. – (1) Personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare au dreptul la 1-7 gradaţii, în raport cu timpul servit în calitate de personal militar, poliţist şi funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
 (2) Soldele de funcţie/salariile de funcţie prevăzute la cap. I din prezenta anexă sunt la gradaţia 0. 
(3) Intervalul de timp cuprins între data acordării gradului militar şi data absolvirii instituţiei militare de învăţământ se ia în calcul la stabilirea de gradaţii. Perioada modulului instruirii individuale nu se ia în calcul la stabilirea de gradaţii.
 (4) Intervalele de timp în funcţie de care se acordă cele 7 gradaţii, precum şi procentele corespunzătoare acestora, calculate la solda de funcţie/salariul de funcţie avută/avut la data îndeplinirii condiţiilor de trecere în gradaţie şi incluse în solda de funcţie/salariul de funcţie, sunt următoarele:
 a) gradaţia I – de la 3 la 6 ani – şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie prevăzut la cap.I din prezenta anexă cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie;
 b) gradaţia a II-a – de la 6 la 9 ani – şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie; c) gradaţia a III-a – de la 9 la 12 ani – şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie; d) gradaţia a IV-a – de la 12 la 15 ani – şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie; e) gradaţia a V-a – de la 15 la 18 ani – şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie; f) gradaţia a VI-a – de la 18 la 21 ani – şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie; g) gradaţia a VII-a – peste 21 ani – şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie. (5) Persoanele chemate sau rechemate în activitate, precum şi rezerviştii concentraţi beneficiază de gradaţii în raport cu vechimea în serviciu avută/stagiul de cotizare realizat, legal stabilit, prin aplicarea succesivă a cotelor procentuale prevăzute la alin. (4), după cum urmează:
 a) 3-6 ani, gradaţia I;
b) 6-10 ani, gradaţia a II-a;
c) 10-15 ani, gradaţia a III-a;
d) 15-20 ani, gradaţia a IV-a;
e) 20-25 ani, gradaţia a V-a;
f) peste 25 de ani, gradaţia a VI-a.
(6) Personalul militar trecut în rezervă care este rechemat în activitate beneficiază de numărul de gradaţii avut înainte de trecerea în rezervă, dacă acesta este mai mare decât cel cuvenit prin aplicarea prevederilor alin. (5), luându-se în calcul pentru acordarea gradaţiei următoare şi vechimea scursă de la acordarea ultimei gradaţii până la data schimbării poziţiei de activitate.
(7) Prevederile alin. (5) şi (6) se aplică şi absolvenţilor instituţiilor militare de învăţământ pentru vechimea în serviciu avută, respectiv pentru stagiul de cotizare realizat până la data intrării în aceste instituţii şi, după caz, soldaţilor şi gradaţilor voluntari profesionişti în corpul cadrelor militare în activitate pentru vechimea în serviciu avută, respectiv pentru stagiul de cotizare realizat până la data schimbării poziţiei de activitate.
(8) Prevederile alin. (5)-(7) se aplică în mod corespunzător şi poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
(9) Gradaţia obţinută se acordă cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au împlinit condiţiile de acordare.

45 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Daca eu am avut in activitate gradatia 7, acum pe L153 cat imi ia in calcul?

CORNEL-LIVIU spunea...

Au intrat pensiile pe card fara nici o marire !

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
iceparu spunea...

Primit pensia azi,10.07.2017.Aceeasi suma ca in 10.06.2017.

Leon spunea...

La data de 10 iulie sunt recalculate 85% din pensiile militare la MApN..! Multe au fost, putine au mai ramas..!

Huhu Rezea spunea...

@mares
Tot 7 gradații iți adauga la gradația 0 a soldei de funcție de la 01 01 2018. Dar fiecare gradaţie este de 3%.
@catalin
Dacă mă iei peste picior... te trimit imediat după @tigri 2.
@Liviu
Este surprinzător că un cititor al acestui blog spera să primească actualizarea pe cuponul din luna iulie. Păi...nu am zis că atunci cănd a intrat în vigoare L 152...se trimiseseră deja taloanele la tipărit?
Acum, directorul CPS ne-a zis că întârzie mai mult... pțnă după recalculare.

Leon spunea...

Pai da ! In anexa Aparare din Lg.153/2017 sunt trecute sumele si coef.de Functie, la care se vor adauga Gradatiile si Solda de Comanda, probabil cu noile procente ..! Dar ne va lamuri H.R. curand.
Si daca Solda de Merit se regaseste in SF, iar Ind.de Dispozitiv de 25% (din S.F+S.G.+S.M.+S.C+Gradatii) va dispare...apare o intrebare fireasca: In ian.2018, soldele militarilor activi vor creste in urma majorarii SF.cu 25% sau raman la nivelul lunii Decembrie 2017 ??

Leo spunea...

Intarzie pana dupa recalculare pt. "recalculabili" , dar mai este mica liga a pensionarilor stabiliti pe L223 din 2016 încoace , la care ar trebui sa se regaseasca marirea soldei de functie cu 15 % , pe iulie + difernta pt. iunie.

kostas spunea...

Pe legea 284/2010 erau tot 7 gradatii care se acordau din 3 in 3 ani cate 3% pentru fiecare, max, 21%. Exact ca si in legea actuala de salarizare. In decizia de pensie a fost trecuta gradatia 7 cu 42%. Deci a fost trecuta gradatia si procentul pe care l-am avut in cele 6 luni alese de mine, adica 42%. De ce spuneti ca mi s-ar schimba in 21%?.

Huhu Rezea spunea...

@kostas
La data recalcularii calculul era așa pentru 7 gradații:
7 x 6% =42%

kostas spunea...

Asta stiam si eu. Insa ce vroiam sa spun este ca nu s-a modificat, conform legii 284 care prevedea 3% pentru fiecare gradatie, asa cum nu o sa se modifice nici acum, pe noua lege. Cum ai prins in cele 6 luni asa o sa ramana.Cum nu se modifica nici un spor din cele 6 luni sau sa se adauge alt spor nou, care exista acum si atunci nu il aveai, asa nici procentul de 6% pentru fiecare gradatie nu o sa se modifice la 3%, daca respectivul a avut 6% in lunile alese.

Trofin spunea...

@HuHu ReZea : suntem in total dezacord si cred ca nici cerebral nu-l putem rezolva. Sunteti precum Dragnea cu programul de guvernare pe care doar dumnealui il stie. Ce ar fi sa va insusiti indemnul presedintelui pentru Dragnea si sa lamuriti mai bine discipolii printr-un apel mai consistent la legislatie. Promit ca nu ma mai amestec , imi este jena.

Andrei Sorin spunea...

Trist...dar adevarat....Dragnea a avut dreptate...valoarea punctului de pensie pentru militari .........nu a crescut la 1000 lei...pensiile in iulie sint la acelasi nivel cu iunie 2017..

Anonim spunea...

NU exista nici o diferenta fata de luna trecuta.

Huhu Rezea spunea...

@razvan
A spus cineva pe acest blog că vei primi vreo majorare în luna iulie? Când vor fi efectuate actualizările, vei primi drepturile din urmă, daca actualizarea depășește cuantumul în plată. c

Leo spunea...

Tema ferestrei este :
"Gradaţiile majorează cuantumul soldei de funcţie, rezultând cuantumul nou al acesteia"
Intrebare
Nu era mai corect formulat ca : Prin majorarea Soldei de functie , rezulta cuantumul nou al gradatiilor . ?

Huhu Rezea spunea...

@radu catalin
Dacă nu vrei să înțelegi o iotă din ceea ce se scrie pe acest blog, nu mai pierde omule timpul pe aici.
Ai ajuns cu lamentările nejustificate mai rău decât Corneliu.
Nu aveau cum să-ți calculeze actualizarea... ca d-ta să primești azi diferența și să nu te mai lamentezi.
Am spus de câteva ori în ultimele zile de ce nu se acordă de la 01 07 2017 acel spor de 7,5%.
Daca nu te interesează ce spun eu sau alți comentatori, învață să nu mai și scrii ce nu vrei să înțelegi.

Anonim spunea...

si ce simplu este cand puturosenia platita aduce voturi?milioane de voturi!!.....asta-i tot!!
si totul foarte simplu!!

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Dacă nu înțelegi titlul de ce nu citești articolul 11 reprodus integral? Cum poți să ajungi la o asemenea trăsnaie?
Până la acest articol auzisei de „solda de funcție la gradația 0”
Scopul multor articole de pe acest blog nu este să afirm interpretările mele ci să invit cititorii să disece scurte texte de lege și să-și formeze propriile interpretări pe care, ulterior, să le compare cu deciziile autorităților
De 7 ori scrie în articolul 11... „rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie” și d.ta înțelegi noul cuantum al gradației?

Anonim spunea...

@Huhu
Ziceam si eu asa...scuze de deranj!

Leo spunea...

Daca as fi lamurit , nu as intreba. Apropo
Peste tot scrie ca sunt 7 gradatii iar mie imi ies 8 la socoteala daca le numar pe cele 7 si adaug "gradatia 0" . Ori sunt 7 ori sunt 8 gradatii ? De aceea am spus ca "poreclita gradatie 0 , este o metafora.
Am citit tot ce ai enumerat dar la mine intervine paradoxul ca cu cat citesc mai mult , cu atat ma intreb mai mult. Fi putin mai milos ... Apropo , cum a ramas cu Flavius ( am vazut ca-l mai pomenesti ) , i-ai dat 1/2 din minim ca sanctiune ?

Anonim spunea...

Mai este o diferenta la gradatii, in afara de marimea lor , de data asta se aplica procent la procent, adica la toate cele 7 gradatii va da un procent final , de 22,98 % in loc de 21 % , iar aceasta gradatie nu va mai fi distincta, va fi inclusa in functie.Ex: la finalul implementarii legii, un maior ,la maxim ,cu 7 gradatii de vechime va avea functia 5100 x 1,2298 =6271.98

Huhu Rezea spunea...

@alpacin
Corect, dar exact asta subliniază și titlul topicului!
@Leonard
Acum cred că înțelegi că, în final, nu va mai fi un cuantum al gradațiilor. Cele 7 gradații se adaugă la solda de funcție cu gradația 0 și va rezulta noul cuantum al soldei de funcție. Deocamdată, solda de funcție cu gradația 0 pentru 2018, cea care în 2019 se va scădea din solda din grila pentru anul 2022, pentru calculul patrimii anuale de creștere, este cea calculată în topic, respectiv, (CIF x 197,33) x 1.15 x 1,075 x 1,25.
In tranziţia spre art. 11 din Anexa VI, Cuantumul gradațiilor în 2018 va fi cel în plată la 31 12 2017, majorat cu 25%.

Huhu Rezea spunea...

@Razvan
Deranjează-ne cu constatări mai inteligente!

Anonim spunea...

Nu prea cred ca voi face gresala...continuati!

Leon spunea...

Dle H, daca in Ianuarie 2018, cuantumul gradatiilor aflat in plata in Decembrie 2017, va fi majorat cu 25%..ce credeti ca se va intampla cu Solda de Comanda..?

Leo spunea...

Sintetizând informatiil am incercat "sa ansamblez" SOLLDA LUNARA pt. anul 2018 si mi-a dat :
[(Cif x VRS x 1,15)x 1,075] + 1/4 [(Cif x VRS x 1,15)x 1,075] + Sgrad + Grad. + Scom + Indemnizatii+Sporuri+Compemsatii+Prime + Alte elem sal.

gheo spunea...

Domnule ”H”, fara sa fiu considerat nici nepoliticos si nici ”periator”, ”sunteti doxat in materie”, deci, la finalul aplicarii legii, care ar fi cuantumul pensiei cu eventuale ” + ... -”, pentru un ”plt.adj, mr, col., acestea fiind de regula gradele pensionarilor militari, chiar si asa, multi cred ca vor intelege la se trebuie sa se astepte in timp ce pentru altii vor ramane multe ”neclarificati si desigur se vor ”naste” si intrebari ... .

Huhu Rezea spunea...

NOTA
Din toate discuțiile privind aplicarea legii salarizării unitare în sfera soldelor cadrelor militare în activitate, pentru actualizarea pensiilor militare, în baza art. 60, contează doar creșterile soldei de funcție și ale soldei de grad. Cresterile celorlalte elemente ale soldei lunare pentru personalul militar în activitate nu au vreo influență în actualizarea pensiilor militare
Asadar, de la 01 01 2018, solda de funcție crește cu 7,5% față de iunie 2017(asta include creșterea de 15% pentru personalul militar din MApn) și cu 25% față de decembrie 2017.
Solda de grad crește și ea cu 25% față de decembrie 2017.
Doar aceste majorari vor aduce actualizări ale pensiilor militare în anul 2018.

dox777 spunea...

Sunt trecut în rezervă în 1999, iar la recalculare s-a acordat solda de comandă care era atunci, adică un procent de 4-12%. Cei ieșiți la pensie după 2000, au avut procent 10-50%. La 01.01.2018 se va face actualizare? Bine-nțeles cu procentul care va fi stabilit, conform noii legi a pensiilor. În rest ceea ce s-a discutat aici despre SF, gradații și evoluția din anii următori, pare ok.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Ce caută pătrimea în calculul pe anul 2018?
@leon
Cresc gradațiile cu 25% doar la activi.
Pentru pensionarii militari, gradațiile existente la 31 12 2017 vor crește în 2018 doar în măsura în care se raportează la creșterile soldelor de grad și de funcție.
Indemnizația de comandă în 2018 va fi 25% din noua solda de funcție.

CEZAR spunea...

Sa va spui ce s-a intamplat ..lele..
In padure la ..la Daimat..!
S-A dus vestea in lume ...si Tara ..
Potecar ...vrea pensie militara !!!
..Ma dusei la ..bankomat..vere..!!
C-o plasa si- n geamantan..
Sa scot pensia ..marita ..baban....!
Bankoomatul ce - mi zicea...maaaai...
Hai te deuuu ..sa nu mai vi..!!
Doar cuponul il ai ...KAKY...VEREEE..!

Leon spunea...

Nu din 2018 Soldele de Grad se Actualizeaza proportional cu Cresterea Salariului minim pe economie ?
Si cresterea nu va fi de 25% ci de 7% pentru Solda de Grad, in aceste conditii..!

Huhu Rezea spunea...

@Docx
Potrivit Ordinului M25 procentele pentru indemnizația de comanda rămân la cotele din cele 6 luni alese.
@Leon
Acea actualizare prin HG a soldei de grad este altceva decât majorarea cu 25% a tuturor elementelor salariale ce compun solda lunară, majorare prevăzută prin art.38 alin (3) al LSU.

Leo spunea...

1/4 este 25% din din solda de functie din 2017

Leon spunea...

Art.38.al.3) referitor la MILITARI eu l-as simplifica astfel:
Cuantumul Soldei lunare brute din Decembrie 2017,se majoreaza cu
25%..!
De ce ? Pentru ca efectiv toate elementele soldei lunare sunt cuprinse in acest articol: solda de Functie, solda de Grad, Gradatii,solda de Comanda,Indemnizatii,
Compensatii,Sporuri, Prime, Premii si Alte drepturi salariale..!
Am inteles ceva gresit, Dle.H..?

Leo spunea...

[(Cif x VRS x 1,15)x 1,075] + 1/4 [(Cif x VRS x 1,15)x 1,075] + Sgrad + Grad. + Scom + Indemnizatii+Sporuri+Compemsatii+Prime + Alte elem sal.
Si daca dam factor comun Sf . avem ;
[(Cif x VRS x 1,15)x 1,075] ( 1+1/4) + Sgrad + etc.... unde 5/4 = 1,25
rezulta ca :
SOLDA LUNARA IN 2018 = 2018 = 5/4 [(Cif x VRS x 1,236 ] = 1,25 x 1,236 [Cif x VRS]+Sg + ..etc
reulta ca :
SOLDA LUNARA pt. 2018 = 1,545 Cif x VRS +Sgrd+ Grad. + Scom + Indemnizatii+Sporuri+Compemsatii+Prime + Alte elem sal.
E bine ?

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Simplifică formula pentru solda de funcție
(CIF x vrs) x 1,15 x 1,075 x 1,25 Regula este că inmultirea se efectuează în ordine factorilor care se multiplică.
Pentru actualizarea pensiilor, deja ai și uitat că de la 01 01 2018 se majorează și solda de grad cu 1,25.
Trebuie să mai adaugi solda de grad din Anexa VI majorată de 1,25 ori
Dacă te încumeți să calculezi toată solda lunară a activilor pentru anul 2018 pierzi din vedere că toate elementele salariale care mai rămân în solda lunară se majorează cu 1,25.

ghurse spunea...

Domnule H, spuneti ca "...de la 01 01 2018, solda de funcție crește cu 7,5% față de iunie 2017(asta include creșterea de 15% pentru personalul militar din MApn) și cu 25% față de decembrie 2017.
Solda de grad crește și ea cu 25% față de decembrie 2017.
Doar aceste majorari vor aduce actualizări ale pensiilor militare în anul 2018."
De unde, "doamne iarta-ma" ati scos asta cu cresterea SF cu 7,5% de la 01.01.2018? Art 38 alin 3 spune clar ca se mareste cu 25% cuantumul brut al soldei lunare avun la 31 dec. Majorarea cu 7,5% se va regasi(neobservata) doar in majorarile din 2019 incolo si se va observa, probabil, la finalul implementarii LSU.

Huhu Rezea spunea...

@ghurse
Doamne iartă-mă, dar unde scrie că art 19 din Anexa VI se va aplica din 2019... încolo?
Ai ratat explicațiile date aici despre art. 19 din Anexa VI.
Dacă nu era amânarea din art. 38 alin. (2) lit a), majorarea de 7,5% se aplica de la 01 07 2017.

Leo spunea...

Draga H-ule , inmultirile sunt inmultiri nu conteaza ordinea in care inmultesti daca sunt numai inmultiri.
In rest am inteles....
Am facut acest calcul, deoarece SOLDA LUNARA pt. 2018 este similara cu O BAZA DE CALCUL pt. pensii...
Iti admir atentia si meticulozitatea ca sa explici fiecarui "nebun" care iti trimite formule la verificat...Ai grija sa n-o iei razna in ritmul asta. Eu incep sa te mai menajez.

dox777 spunea...

Domnule H,
Am întrebat dacă la 01.01.2018 se actualizează soldele decomandă. Mi-ați răspuns că M 25 spune că ” rămân la cotele din cele 6 luni alese”. Ok...dar asta a fost la recalculare în legătură cu L 223 și art. 40 /OUG 57. La 01.01.2018 e vorba de actualizare. Dacă apare o nouă lege a pensiilor, nu ar fi normal să dispară L 223, art.40 / OUG 57 și M 25 / 2016 ?

luminita spunea...

ce lege dle ?.apare o lege a pensiilor civile

dox777 spunea...

Oare numai la pensiile civile ? Au fost deja declarații care vorbesc și de o nouă lege a pensiilor militare. Păi Cioloș a fost criticat de actualii guvernanți...iar acum să aprecieze ordonanța care-i poartă numele ? O nouă lege ar face inoperabilă atât legea 223, cât și art.40/oug 57 împreună cu M 25.

ione lbraileanu spunea...

Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate invocată de contestator. Sesizează Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.40 pct.4,5 şi 6 din OUG nr.57/2015. Acordă termen în cauză la data de 19.09.2017, pentru când se vor cita părţile.
Document: Încheiere de şedinţă 17.07.2017