Un produs Blogger.

miercuri, iulie 12, 2017

Instituțiile bugetare reîncadrează personalul potrivit LSU pe noile funcții, grade etc,

18 comments
-Din textele de lege de mai jos rezultă că, începând cu 01 07 2017, instituțiile bugetare reîncadrează personalul pe funcțiile, gradele/treptele, gradațiile, vechimile prevăzute în noua lege a salarizări.
-Salarizarea până la 31 12 2017 se va face potrivit art. 38 alin (2) lit. a), la nivelul acordat în luna iunie 2017, pe elementele salariale validate de noua lege, pentru cei care nu-şi schimbă funcţia şi condiţiile de muncă.
-Instituțiile begetare comunică fiecărui angajat un act administrativ de stabilire a drepturilor salariale.
-Dacă noile gradații sunt integrate în soldele de funcție încă de acum, soldele lunare nu se vor micșora, în condițiile în care noua lege elimină soldele de merit și indemnizațiile de dispozitiv din componența soldelor lunare. Dar, din textul art. 38, alin. (2) lit. a) rezultă că şi gradaţiile rămân la nivelul acordat în luna iunie.
-Noua soldă de funcție împănată cu gradațiile ar constitui un avantaj și pentru actualizarea pensiilor militare, începând cu 01 01 2018.
*****************************************
Texte din Legea 153/2017

Reîncadrarea personalului
 Art. 36. – (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, reîncadrarea personalului salarizat potrivit prezentei legi se face pe noile funcţii, grade/trepte profesionale, gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă şi vechime în specialitate/vechime în învăţământ avute, cu stabilirea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare şi indemnizaţiilor lunare potrivit art. 38. (2) 
În cazul în care funcția deținută nu se regăsește în prezenta lege, reîncadrarea se face pe una dintre funcțiile prevăzute în anexe.

 Art. 38. – (1) Prevederile prezentei legi se aplică etapizat, începând cu data de 1 iulie 2017. 
(2) Începând cu data de 1 iulie 2017:
 a) se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, până la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii;

Art. 37. – (1) Soluţionarea contestaţiilor în legătură cu stabilirea salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare, a sporurilor, a creşterilor salariale, a premiilor şi a altor drepturi care se acordă potrivit prevederilor prezentei legi este de competenţa ordonatorilor de credite. 
(2) Contestaţia poate fi depusă în termen de 20 zile calendaristice de la data comunicării actului administrativ de stabilire a drepturilor salariale, la sediul ordonatorului de credite. 
(3) Ordonatorii de credite soluţionează contestaţiile în termen de 30 de zile calendaristice. 
(4) Împotriva modului de soluţionare a contestaţiei persoana nemulţumită se poate adresa instanţei de contencios administrativ sau, după caz, instanţei judecătoreşti competente potrivit legii, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării soluţionării contestaţiei. Instanța se pronunță de urgență și cu precădere. 

18 comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Adica le trece in stat noul coeficient, iar financiarul le calculeaza viitoarea solda de la 01.01. 2018?
Asta, privind coeficientul s-a mai facut si pe legea lui Boc si a ramas asa.....doar pe hartie!

Leo spunea...

Din titlul temei: "Instituțiile bugetare reîncadrează personalul salarizat potrivit LSU pe noile funcții, grade etc," eu am inteles ca :
1. In primul rand sunt definite pozitiile (functiile)structurilor bugetare .
2. Sunt platite (in sensul ca sunt bugetate) pzitiile (functiile sau posturile) si nu persoanele.
3. Persoanele vor fi "adaptate" (reancadrate)si salarizate pe pozitiile (functiile , posturile)definite prin LSU.
Pareri personal:
- S-a pornit corect cu stabilirea in primul rand al pozitiilor , pe care se vor reancadra persoanele (astfel se "depersonalizeaza postul", cum e si profesionist ca mod de organizare)
- Se pot stabili clar sporurile pt. pozitiile stabilite, ceea ce este foarte corect si profesional. Sporurile apartin pozitiei , de care beneficiaza persoana care ocupa pozitia.
- Impactul pt. pensionarii militari , legal ar trebui sa fie avantajos. Depinde cum elaboreaza DFC , UM 02505 ,UM 02580 normele de interpretare. Acestia sa APLICE LEGEA SI NU S-O CASTREZE DUPA CUM LE ESTE NARAVUL. CA SA EXISTE O SPERANTA , TREBUIE INCEPUT CU INLOCUIREA SEFULUI CASEI DE PENSII , AUDITORUL PRIVAT CARE-SI ASCUNDE VENITURILE DIN DECLARATIA DE AVERE. ASTA DENOTA GANDIREA SI MODUL DE LUCRU AL ACESTUI INDIVID . SA ASCUNDA si SA PITEASCA LEGEA.

Huhu Rezea spunea...

#Mares
Eu înţeleg că, până la 31 12 2017, elementele salariale care mai rămân în solda lunară a activilor, potrivit noii legi, se acorda la nivelul acordat în luna iunie.
Ceea ce ne interesează pe noi, pentru actualizare, este că până la 31 12 2017 solda de funcţie şi solda de grad rămân la nivelul acordat în luna iunie, adică solda de funcţie majorată cu 15%

Leo spunea...

Pai asta am tot discutat pana acum , ca elementele salariale raman identice pana la 31.12.2017 ( cu solda de functie majorata cu 15% începând cu 01.06.2017). Ce nu e clar ? I
Iar pe la mine prin cartier se ventileaza stirea ca in luna august 2017 vom primi diferentele ( cine se incadreaza ) din luna iunie , iulie + august cu pensia majorata. Eu ma incadrez SIGUR !....

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Rămân la nivelul acordat în luna iunie doar elementele salariale validate în solda lunară de definițiile din Anexe, în cazul nostru Anexa VI. Așa cum mai remarcam, dispar din solda lunară soldele de merit și indemnizațiile de dispozitiv.
Despre actualizarea generată de L 152 la MApN; vor primi diferențe mai mici sau mai mari,în funcție de regularizarea cu indexările, în mod cert cei cu pensiile calculate după 01 01 2016 și cei recalculați cu cuantum mai mare decât cel din decembrie 2015. Cei nerecalculați așteaptă recalcularea, iar cei recalculați pe minus fac diferența intre cuantumul în plată, indexat de două ori, și cuantumul actualizat. Dacă cel actualizat este mai mare, primesc diferența, dacă nu... rămân cu ce au în plată pentru a se compara și cu actualizările de la 01 01 2018, iar superbeneficiarii legilor anterioare se vor compara și cu actualizările din anii următori.

Andrei spunea...

Pentru pensionari, deja nu mai este de interes. Sunt din ce in ce mai multe stiri referitoare la eliminarea pensiilor speciale, incepand cu octombrie 2017, cu pastrarea in plata a a cuantumului cel mai avantajos.
Singura actualizare pe care -probabil- o sa o mai primim va fi cea produsa de cresterea cu 15% a soldei de functie.

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
In afară de unii formatori de opinie, oficialii nu au făcut referiri la pensiile militare sau speciale.
Trebuie să incetăm să mai facem confuzia dintre pensii, indiferent cât sunt de mici, și ajutoarele sociale. Acesta este punctul forte al intervențiilor publice ale doamnei ministru al muncii.
Nu are decât să regândească modul de acordare a ajutoarelor sociale pentru a nu fi mai mari decăt cea mai mică pensie exprimată în puncte de pensie.
Poate să inventeze și o scară a ajutoarelor sociale, în afara sistemelor de pensii, funcție de anii lucrați , dar mai puțini decât vechimeaa minimă pentru pensionare.

Leo spunea...

- H-ule , ESTE PEFECT CE AI SPUS! FOARTE BINE , AI FACUT UN REZUMAT APROAPE DE BUN CA TABELUL ( din dreapta paginii )...Tabelul ramane totusi pe primul loc
De aceea am spus ca "eu ma incadrez SIGUR" ...
- Andrei , eu sunt unul din "carcotasii" de serviciu , dar chiar acum 2 ore am auzit la TV cu ureichile mele urmatoarele INTENTII cu privire la modificarea pt. Legea Pensiilor:
. se studiaza reducerea varstei de pensionare pt. femeile care au nascut peste 3 copii (inclusiv 3 copii)
. se studiaza introducerea in stagiul de cotizare perioadei când persoana a parcurs module de master si doctor.
. nu a spus nimic de pensiile militare sau speciale. ( si este "fezabil" asta , deoarece ar fi fost si culmea sa se puna problema sa si le scoata parlamenterii dupa ce s-au luptat pana acum sa si le introduca ...)

Mos spunea...

Buna ziua !
Pentru subofiterii pompieri iesiti la pensie după 01.07.2016, vor mai primi ceva la pensie conform L.152 si 153 ?
Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

@mos
Până la 31 12 2017 nu! Sunteți la MAI.
După 01 01 2018... DA! In mod sigur primiți actualizarea generată de majorarea soldelor de funcție și de grad cu 25%. Poate și majorarea cu 7,5 a soldei de funcție conf art. 19 din Anexa VI, dacă se va considera că și pompierii exercită prerogative constituționale.

Pop Iuliu spunea...

@Huhu Rezea
Va admir răbdarea fata de anumiți useri, precum si meticulozitate documentării pe problematica pensiilor militare.

Leo spunea...

Mai jos este un link catre un comunicat SCMD interesant. ( al lui Mircica care a fost azi la o intalnire cu Adi.)
http://sindicatulcmd.blogspot.ro/

luminita spunea...

A promis dna ministru de la MAI ca in cel mai scurt timp v-a reglementa si pentru cei DIN MAI APLICAREA OUG 99, sa vedem ,asta s-a intamplat la o adunare unde s-au cerut mai multe si a intervenit si COARNA.

Unknown spunea...

Domnule HUHUREZEA
DIN TEXTUL art II alin(3) lit b)din L252/2017(majorarea de la 01.07 cu 15% al cuantumului brut al Soldei de functie pt cadrele militare în activitate, precum și soldații și gradații voluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naționale și instituțiile aflate în subordinea sa, cu excepția celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016 privind aprobarea Ordonanței de urgențăa Guvernului nr. 20/2016) corelat cu art 60 alin (1) din L 223/2015(actualizarea pensii militare la majorarea Sf), modif cu OUG 57/205, NU REZULTA CA S-AR APLICA „exclusiv „pt cadrele militare din MApN, respectiv pensionarii militari din MApN. DEOARECE evident (una este cum a fost scris textul romaneste si alta e cum a fost intentia legiuitorului) cadre militare(in activitate, in rezerva sau in retragere), care se supun dispozitiilor L 80/1995 (iar Solda de functie Sf , Sfb se calculau similar dupa fostele L284/2010, L 138/1999) pe langa cele din MApN sunt si cele din IGSU(Pompieri), Jandarmerie, STS, SIE, SRI, SPP, precum si pensionarii militari proveniti din aceste institutii. De asemenea, anexele la deciziiile de pensionare privind modul de calcul al mediei soldelor lunare brute din cele 6 luni pt cadrele militare( exemple date chiar pe acest blog) nu sunt diferite cele din MAI fata de cele din MApN, avand acelasi mod de calcul al Sf, SFB, cuntumul actualizat al acestora,tip de sporuri(confident, pericol deosebit, cond grele) si procentele lor, astfel ca nu inteleg de ce nu s-ar aplica si cadrelor militare din MAI si pensionarilor militari proveniti din aceasta structura. Ce au in plus aceste cadre militare fata de cei din MApN, ca sa nu li se aplice si lor majorarea??????? Am inteles ca justificarea(AU IN PLUS ALTII- CARE ANUME ?cadre militare si/sau functionari publici cu statut special este intrebarea) asta a fost pt intentie(NU TEXTUL LEGII CUM A IESIT) privind majorarea Sf pt cei din MApN.

Multumesc

Huhu Rezea spunea...

@Ra De
Textul legii, așa cum a ieșit, coincide cu intenția inițiatorilor de a majora soldele/salariile personalului militar și civil...numai din MApN... după orice regulă de tehnică a legiferării. Mentionarea MApN la sfârșitul enumerării, închide sfera de cuprindere a reglementării la această instituție.
Din expresia ” soldați și gradați voluntari” deși trebuia să zică profesioniști, d-ta înțelegi că numai gradații sunt voluntari sau profesioniști?
Dacă nu sunt majorate soldele de funcție ale cadrelor militare din MAI și servicii, nu se poate aplica nici art. 60 pentru pensionarii proveniți din acele instituții.
Este o premieră națională când soldele de funcție ale militarilor nu mai au o valoare unitară.

Unknown spunea...

Legea nr. 24/2000 o cunosc foarte bine.
Este prost scris romaneste:„cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţii voluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa”.

Acel adverb "inclusiv personalul civil din MApN" (cf DEX inclusiv: Împreună cu; și cu........, și cel din urmă (dintr-o serie)). adica si cu personalul civil din MApN duce la concluzia ca se aplca doar personalului civil din MApN, pe langa cadrele militare, soldatii si gradatii voluntari indiferent de structura.

Ca sa fie corect inteles corespunzator intentiei(numai pt MApN, desi nu inteleg discriminarea pe care o realizeaza dispozitia in speta fata de celelalte cadre militare, care cel putin cum sunt ISU/POMPiERII nu au nimic in plus ca mod de calcul al soldelor fata de cei din MApN ) trebuia scris, astfel:„cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, precum și personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi din instituţiile aflate în subordinea sa”.
Cu deosebita stima

Huhu Rezea spunea...

@Ra De
Apreciez insistența dvs si aplecarea spre tehnica de legiferare, dar acel ...inclusiv, este o problema de stilistică, evitând repetarea supărătoare a conjunției și, folosită imediat, anterior, de 2 ori, între soldați si gradați.
Ca să aibă înțelesul pe care-l sugerați, textul ar fi trebuit să aibă urmatoarea formulare:
„cadrele militare în activitate, precum și soldații și gradații profesioniști, inclusiv personalul civil din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională”
Vedeți că și sindicaliștii din MAI s-au prins că militarii din acel minister sunt excluși de la mjorarea soldelor de funcție.

Gigi spunea...

15%,este mărire între 0-3%.
Așa că,să nu ne mai facem atâtea griji!
Să așteptăm 2018!?