Un produs Blogger.

vineri, iulie 26, 2019

CPS a MAI confundă actualizarea potrivit art. 28 cu actualizarea pensiilor militare, dar prezintă corect, într-o Intâmpinare, aplicarea Legii 152/2017

15 comments
Legea nr. 223/2015 a prevăzut trei actualizări ale elementelor care compun baza de calcul, fără a distinge deosebiri de calcul. Din păcte, ministerele şi-au permis diferenţieri de calcul prin Norme publice de aplicare, recte Ordinele M24 şi M25 din 2016, sau prin norme interne cu caracter de secret de serviciu.

1. Actualizarea conform art. 28, aplicabilă celor care au ieșit la pensie după 01 01 2016, potrivit căreia cele sase solde lunare din ultimii 5 ani se actualizează la valorile de la data pensionarii, trecerii în rezervă. Dacă data pensionării este iulie 2017 şi au fost alese ultimele 6 luni de activitate, toate cele  6 solde lunare sunt actualizate la valoarea pe care solda de funcţie o avea în luna iulie, majorată cu 15%, nu se face o medie cu soldele mai mici din cele cinci luni anterioare. Operaţiunea de actualizare este făcută de unităţile care întocmesc Fişa de pensie conform Ordinului M 24/2016.
Această actualizare continuă și după emiterea OUG 59/2017, aplicându-se  de fiecare dată când se pensionează un militar. 
2. Actualizarea prevăzută de art 109 și 110, modificate prin OUG nr. 57/2015, aplicabilă recalculării pensiilor în plată la data de 01 01 2016, texte pervertite de Ordinul M25/2016 privind actualizarea unor elemente din compunerea bazei de calcul. Operaţiunea a fost efectuată de unităţi/ inspectorate sau CMZ potrivit cererilor pensionarilor sau, din oficiu, pentru ultimele 6 luni de activitate.
3. Actualizarea potrivit art. 60, operațiune aplicabilă tuturor pensiilor militare în plată la data când, ulterior calcularii/recalculării, au fost majorate soldele de grad și funcție ale militarilor în activitate.Operaţiunea este aplicată din oficiu de către Casele de Pensii Sectoriale.
Această actualizare a fost stopată de OUG 59/2017. 

 In Intâmpinarea de mai jos, CPS a MAI confundă actualizarea potrivit art. 60 cu actualizările potrivit articolelor 28, 109 şi 110, motiv pentru care pretinde că nu ar avea calitatea procesuală pasivă într-un proces.Excepţiile ridicate la numerele I şi II sunt descalificante din punct de vedere juridic.
Prezintă corect evoluţia soldei/salariului de funcţie în perioada 2010-2019 şi, mai ales, în pagina 13, aplicarea majorării cu 10 % şi 15%, conform cu Legea 152/2017, completată de OUG nr. 56/2017, pentru cadrele active din MAI, când cuantumul compus al soldei/salariului de funcţie este mai mic de 1450 lei la data de 30 06 2017 sau 01 10 2017. De ce nu şi pentru cadrele militare din MAI  pensionate înainte de 01 06 2016?
I
Măriţi individual fiecare pagină.

















15 comentarii:

Sorina spunea...

Va rog toate aceste observații trimiteți la cei care trebuie să țină co t de ele ,noi ce sa fa EM? Poateaceiconstituiti in asociații cu profil militar ,dar cat mai repede ca ăștia sant gata da r abureasca

Sorina spunea...

Scuzati deci sa stie cine trebuie ,ca ăștia vor iar sa ne lămurească ,se tie ceva daca s-a luat în seamă de guvern despre marele draft de ordonanță ca sant sătulă de minciuni ,sant toti o apa si un pământ

Iulian Mareș spunea...

Brenda,
Da' cate prenume mai ai?...acum ești Sorina, fata aia adoptată în US?

J spunea...

Sefule pe cand promisiunile Pesedeului facute prin Fifor si Les devin realitate?Se pare ca suntem dusi cu zaharelul cu intentia de a ne faca dulceata de trandafir.Rabdarea are si ea o limita.

Sorina spunea...

Dle Mare si chiar imi.lipseai ,esti foarte perspicace si atent , dar daca ada ma cheamă, ce ai spune? Eu zic da vedem cum.se rezolvă cu aceste probleme legate de pensiile astea ca isi cam au joc de voi ăștia care SANTETI inca in viata, ca sotul.meu nu mai.esta ,si parca simt ca si de el își cam bat joc ,asa ca poate dl H e da ăstora peste bot ,trimițând o misiva cu tot ce ne spune noua aci dar ce sa zic asta este democratia la noi , cu bine dl meu le care îl cunosc pe această cale chiar de la vreme ,cu drag a dvs Chiar Sorina
T

Ein Stein spunea...

Huhurezule iertata sa-mi fie ignoranta, dar ce anume a prezentat corect CSP a MAI, daca e vorba de pagina aia mare? Eu vad acolo doar o insiruire de imbecilitati si impresii personale ale militianului care a ticluit documentul.
Individul face referire la L 152/2017, la Art.7 scrie:
"Majorările acordate personalului din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, potrivit alin. (3) lit. b), alin. (5) şi (6), se aplică la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenit/cuvenită, al cărui/cărei cuantum nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, şi se adaugă la acesta/aceasta."
Aici spune clar ca cei 15% se aplica la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenit/cuvenită, şi se adaugă la acesta/aceasta, fara nicio alta conditie cum explica individul in paragraful 3. Salariul minim brut pe tara este o constanta cu care se verifica conditia de plata a salariului/soldei si nu un criteriu de majorare indiferent cat e valoarea acestuia. Nu inteleg cine l-a obligat sa faca pe investigatorul, legea e clara prin art.7, el nu are dreptul de a adauga sau interpreta legea, el e doar un contopist care face calcule cu creionul chimic sau dupa caz cu calculatorul.
Ar trebui sa-i mai explice cineva, cand vrea sa se dea cult in cap, ca "valoarea absoluta" a unui numar e modulul acestuia, nu poti sa ai un spor negativ sau o solda/salariu negativ almintrelea dam in logica lui Boc, alt militian.

ifrim spunea...

@J.Ț-i se pare wow sa votam cu userei si sa cerem indreptari de la pesedei?Asteptam sa vina la guvernare ce am votat sa ne umple tolba cu povesti.Eu zic ca asa este corect.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Să avem noi șansă să vedem primul #parketar cu brățări stainless steel ..., decorat de Codruța?

Huhu Rezea spunea...

@Ein Stein
D-ta nu vrei sa faci un minim efort să înțelegi. E prea mult să citești întreg punctul III din Intâmpinare, nu?
Aveți 2 topicuri cu dezlegări contrare în privința cuantumului temporar compozit al soldei/salariului de functie.
Nu ai reținut ca la actualizarea potrivit L152 încă sunt pensii ale unor sgp și subofițeri care au cuantumul compus, nu doar cuantumul din 2009, al soldei de functie din baza de actualizare mai mic de 1450 lei? Pe aceștia ii defavorizeaza CSP.

J spunea...

Ifrim tata pana una alta PSD este mincinos dovedit.Privind necinstea USR-ului deocamdata sunt presupuneri.

kostas spunea...

Ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim. Cred ca asta este sloganul celor din politie.Cum sa mai aiba chef de munca cand au salariile din coada grilei de salarizare, cu tot cu inventia aia de functie compusa, cand nici macar sporurile nu le-au fost marite ci au ramas cele de anul trecut? Nu au efective deajuns ca sa asigure ordinea publica, nu au dotari si culmea,vine rectificarea bugetara si nu le da nici un ban,ci le ia din buget, deoarece nu a fost cheltuit bugetul alocat. In loc ca fie sanctionati cei care nu au fost in stare sa cheltuie bugetul, cu toate ca sunt atatea lipsuri,ei sunt premiati ca au facut economie.Nu se face nimic pentru politie, ca de fapt nici pentru armata. Se merge pe principiul romanului: Lasa ma, ca merge si asa.E jale, iar eu cred ca asa se vrea sa fie.

Gigi spunea...

@Kostas
Cu toate că nu-mi place să comentez ce spune un alt comentator,încerc să arăt,totuși,
că nu pot fi de acord cu unele afirmații.
Soldele sunt destul de bune.Să fim serioși.Am vorbit cu cineva care a ieși la pensie anul trecut prin decembrie,BC=8000(agent).
Dotări,nivel acceptabil,mă refer la ce a fost prin anii'90-'00.
În ce privește efectivele,nu mă pronunț!
Cu cât se fac economii mai mari,cu atât primele sunt mai mari pentru cei care gestionează bugetul ministerului.
Asta e valabil și pentru celelalte min.
Dacă în comentariul d-voastră v-ați referit la evenimentele din Caracal și îi scuzați într-un fel pe cei care au acționat acolo,pe mine nu m-ați convins!

Ein Stein spunea...

@Huhurez
Cu toata dragostea, vorba lui Chireac care ne iubeste din rarunchi, efortul il fac dar tot nu pricep. Scrie militianul in paragraful trei: "nu se identifica personal care la 1 ianuarie.....". Ce treaba are CSP cu salariatii din MAI, asta nu pricep, sa nu spui ca gandeste in perspectiva ca nu te cred.
Nu e mai bine sa-si vada el de ograda lui si sa aplice prevederile legale conform actelor normative pe care le invoca dar nu le brodeste?
Cat despre SGP si subofiteri si nu numai care au solda de baza mai mica decat salariul minim brut pe tara am scris in urma cu vreo doi ani cand inca tatonau terenul cu ticalosia asta, am scris de atunci ce urmeaza sa se intample, mare adevar am grait. Cand o lege e imbecila si incalcita ca mintile alora care au ticluit-o, probabil special asa, e greu sa pui lucrurile in ordine, dar daca incerci sa o faci cu militieni e imposibil.
Apropos ca nu am avut ocazia sa scriu despre asta. Mai acu cateva saptamani apare Vipera Rosie la TV si spunea ca chestia aia cu suspendarea actualizarii pensiilor a venit din partea contopistilor de la MApN iar ea doar a semnat, nu a avut nicio "contributie". Asta stiam si noi, pe mine nu m-a surprins deloc incercarea ei de a se spala pe maini, ea doar a semnat, de parca era femeia de serviciu de la guvern cand semneaza statul de plata si nu ministrul care isi asuma astfel de acte normative si trebuie sa le cunoasca. "Eu doar am semnat!".

Huhu Rezea spunea...

@Stein
Ma dezamăgesti!
Pentru aceeași funcție, solda de funcție în cuantum compus a activului a fost egala cu solda de functie în cuantum compus din baza de actualizare din 30 06 3017.
Actualizare reglementată de art. 28 continua și după OUG nr. 59/2017.
Atunci, de ce zici ca CPS nu trebuie sa fie preocupata de soldele activilor dacă art. 60 era aplicat din oficiu de CPS?

Leo spunea...

Vă amintiţi poza cu cei 6 magnifici în jurul mesei de lucru ? Poza era intitulată "Cu cifrele pe mas[ , viitorul arat[ bine..."
daddy (devenit pușcăriaș "politic" vedetă intre timp), răzgândiceanu ( tocmai salvat de parlament de ancheta penală pt. corupţie), darius colecţionarul ("nevinovat" dar condamnat la 8 ani), chițCoi (salvat tot de parlament cu ceva timp în urmă de ancheta penală)şi discotecarul (jongleorul care plăteste rate lunare mai mari decât veniturile realizate lunar)....
Azi , răzgândiceanu șantaja pe F&M ( tocmai pe salvatorul lui de la ancheta penală)că nu este de acord cu rectificarea bugetară dacă.... De pe cine nu lași să moară , nu te lasă să trăiești , asta verifică F&M cu acest individ .
Oare , azi CU CIFRELE PE MASĂ OARE CUM MAI ARATĂ VIITORUL fără daddy , fără darius colecționarul ?
Unde ești tu daddy și tu darius , ca să vedeţi ce-a mai rămas din "planul vostru de guvernare " .............