Un produs Blogger.

vineri, august 30, 2019

Așa a fost pe 27 august 1989 la Chișinãu.

13 comments
Uniunea Sovietica a lui Gorbaciov nu se destrãmase.
România era incã sub Ceaușescu.
Sute de mii de români moldoveni s-au adunat atunci în Piatâ Sfatului si au strigat in limba românã "Noi suntem acasã!" Atunci s-a hotãrât ca limba oficialã în RSS Moldova este limba moldoveneasca. Ulterior, s-a decis ca data de 31 august sã fie ziua limbii noastre.
Puterea dualã din 2019 din R Moldova, sãrbãtorește mâine același eveniment... dar sub denumiri diferite:
Șefa Guvernului, Maia Sandu, spune cã Guvernul  va sãrbãtori ziua limbii române, iar presedintele Dodon, socialist și pro-rus, spune cã Președinția va sãrbãtori ziua limbii oficiale de stat.
Indiferent cum îi spun, moldoveneascã sau românã, adevãrul este cã la Chișinãu te simți ca în România; mai în România decât la Oradea, Satu-Mare, Tg Mures, Miercurea Ciuc sau Sf. Gheorghe.
Glorie pentru românii basarabeni care în anul 1989 au avut curajul sã strige românește în Piața Mare a Chișinãului, scoțând limba românã de aici din statutul de limba de familie pentru moldoveni, redându-i statutul de limbã oficialaã în teritoriul dintre Prut și Nistru.



13 comentarii:

Leo spunea...

- 27 august 1989, a fost ziua când a avut loc Marea Adunare Naţională la care s-a afirmat cu voce tare obiectivul desprinderii de URSS şi încetării stării de ocupaţie.
- 27 august 1991 (la o săptămână de la puciul lui Gorbaciov), Rep. Moldova și-a declarat independența.
Deci sunt 2 ZILE de 27 august în istoria Moldovei , care trebuiesc abordate în tandem .
LICHEAUA DE DODON ESTE O RUȘINE PT. ACESTE 2 ZILE ale MOLDOVEI de peste Prut.
Eu unul mă simt mai în România la Miercurea "Ciucului" decât în moldova lui DODON LICHEAUA TRĂDĂTOARE.


Patrascioiu spunea...

Huhu Rezea@ în R.Moldova în scoli sunt obligatorii ca materii de învățământ atât lb.Romana cât și lb.rusa.Moldovenii din Moldova vorbesc la fel de bine atât în românește cât și în rusește.Dacă reușești sa-l faci pe gl.Pastinica sa vorbească afli lucruri inedite legate de R.Roldova anilor 1990-1995.
Avianyc@ vezi ca mai calci în străchini. În toate școlile de Of.funcțiile erau cu o treapta mai sus.Nu te mai da rotund ca iese cu noroi în poarta.Vezi ca stai cu curul pe Movila și Îți rupi pantofii la Zilistea.
Nu mai face trimitere la Voigh.Nu am avut nimic in comun cu el.Acesta a fost adus de la Steaua pe post de jucător antrenor la AȘA Buzău. Pentru ca avea un comportament neadecvat cu toată prietenia lui cu fiul lui Dandareanu a fost pt. Câteva luni of.cu preg. fizica.după care a fost trecut în rezerva.Probabil si ca in plus o sora a lui fosta jucatoare de baschet ramasese in Italia,Am fost pacient al fostei lui soții. (medic stomatolog în AMG)O femeie deosebita .Îți spun toate aștea pentru a te face sa înțelegi ca nu ai motive sa mă pensiile zi legat de persoana lui Voigh.Acesta pe numele lui real.

Arfy spunea...

Alipirea Moldovei ar fi putut fi făcută în anii '90, atunci când situația politică europeană era favorabilă. Dacă este să găsim un vinovat acesta marele nostru conducator ilici. Desigur că nici marile puteri n-au dorit acest lucru. Moldova va rămâne pe veci independentă cu privirea spre est și fundul spre România.

Leon spunea...

Este greu de crezut ca Nicolae Ceausescu, un mare patriot, sa nu fi fost implicat cumva in organizarea acestei Mari Adunari Nationala de la Chisinau din 27.08.1989(750.000 participanti) si aceasta implicare sa-i fi grabit sfarsitul cateva luni mai tarziu..!

Stelian P. spunea...

@Leon
Ceausescu "mare patriot". Da, mare de tot. Isi iubea tara caci era proprietatea lui privata.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Desigur că, în acord cu politica statului din acea perioadă, un rol important în menținerea graiului românesc și organizarea acelei Adunări din august 89 l-au avut și serviciile de informații românești, între care și cel în care a activat @Stelian P.
După 90, SIS-ul moldovean a dat câteva lovituri compromițătoare serviciilor românești, pe fondul implicării în politică a conducerilor acestoraș în detrimentul rolului lor de a promova doar interesele României.
Așa s-a cristalizat la Chișinău un aparat de stat birocratic ostil UNIRII.

Leo spunea...

SIS-ul era în subordinea KGB-ului și a GRU-ului și sluga lor , exact cum era 632-ul în structura DSS-ului.
Deci , NU "SIS-ul moldovean a dat câteva lovituri compromițătoare serviciilor românești " , ci KGB-ul şi FSB-ul care zburdau în republica lui lucinski , cam cum zburdă și azi în republica lichelei de dodon.
boul de Snegur și rusofonul ilici au împiedicat unirea , în cea mai prielnică ferestră dată de istorie, care a fost 19.08.1991 - 27.08.1991.
ilici și Snegur au ratat intenționat acest moment ambii fiind slugile intereselor rușilor.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Si cu armata lui Lbed de la Tiraspolce făceai?
Băgai armata rusa din nou în teritoriul național? Militarii gandesc rece, nu politic.

Leo spunea...

MAESTRE ,
Cred că dacă cineva are cangrenă la un deget , atunci cea mai înţeleaptă conduită este să-l tai pe deget ca să izbăvești corpul și viața.
Dacă snegur și ilici se înțelegeau , se uneau și renunțau la Transnistria care nu a fost niciodată românească ,cu armata 14 cu tot cu lebed . Dar trebuia să fi patriot român și nu rusofil , ca să faci asta. Odată în viață există o oportunitate pt. UNIRE ca aceea care a fost 8 zile , între 19.08.1991 și 27.08.1991.
Să vedeți cum îi vinde la ruși , pe sub masă licheaua de dodon.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Dacă mergi câteva zile la Chișinău vei constata că, în acești ultimi 30 de ani, Basarabia a fost reromânizată din punct de vedere lingvistic.
Nu ai fost deloc atent la ce am spus în topic că la Chișinău te simți mai în România decât în câteva cosmopolite orașe din Transilvania.
Astăzi chiar și Dodon sărbătorește ziua limbii de stat, limbă care nu e rusa.
Din păcate foarte puțini români vizitează Basarabia.Masinile românești sunt o raritate pe teritoriul Moldovei .
Moldovenii nu vor mai accepta să facă din Federația Rusă. Doar, dacă sunt ocupați cu forța, lucru care i se poate întâmpla și României.

Stelian P. spunea...

@Huhu
"la Chișinău te simți mai în România decât în câteva cosmopolite orașe din Transilvania."
Vreti sa detaliati subiectul ?

Leo spunea...

A avut o viaţă foarte grea cu limba rusă.
Eu mă piteam după colegul din faţă, mutândum-mi poziția ca soarele la eclipsă , astfel încât să nu mă vadă profesoara. Iar când nu mai aveam încotro și trebuia să mă scoată la tablă , mă striga Leonard în timp ce-mi făcea semne ample cu mâna ca să vin la tablă. Tărziu am înțeles ce însemană "Leonard , idit na daske" de aceea semnele cu mâna imi erau de mare ajutor.........
IDIT NA DASKE !

Leo spunea...

Știe cineva un nume de AMIRAL de apă dulce ?