Un produs Blogger.

miercuri, octombrie 21, 2020

Apel către domnul deputat Radu Băbuș, vicepreședinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaților

174 comments

 Dacă tot se zice că ministrul Apărarii, proaspăt candidat PNL pentru Senat din partea oltenilor doljeni, l-a trimis ieri, ireverențios, pe președintele Forumului Structurilor Asociative să rezolve inițiativa legislativă Pl x 199/2020 la Băbuș, pentru că nu a acceptat forma dictată de gulerați celor două comisii raportoare din Camera Deputaților, ne permitem să facem un apel direct către domnul deputat PSD Radu Băbuș, vicepreședinte al Comisiei de Apărare.

Domnule deputat Radu Băbuș,


Dacă doriți ca întreaga Oștire Rezervistă să va fie recunoscătoare, propuneți amendamentul ca Proiectul Pl x 199/2020 să cuprindă un articol unic, așa cum este promovat de luni de zile pe prima pagină a acestui blog, așa cum a fost transmis și către domnul col.(retr) Tudor Marian, președintele în exercițiu a Forumului SAOPSN.

Reluarea imediată a actualizării pensiilor militare este cea mai bună etapizare față de toate variantele vehiculate în acest proiect, atât în varianta inițială, cât și în cele de  după adoptarea tacită în Senat, indicii de corecție, cuantumul de referință sau cuantumul net minim fiind paleative care nu au alt scop decât tergiversarea reluarii actualizări pensiilor militare, așa cum a fost ea reglementată inițial în Legea nr. 223/2015.

Impactul bugetar pentru anul 2021, chiar și pentru anul 2022, este minor, având în vedere că multe pensii în plată au cuantumul mai mare decât cuantumul cuvenit prin actualizare în acești ani. In plus s-ar preveni impactul bugetar major din anul 2023, când prin operațiunea propusă de MApN și MAI, ar trebui să fie aduse la zi creșterile soldelor de funcție din perioada 2018-2023, prevăzute pentru personalul activ în L 153/2017, creșteri de care pensionarii au fost privați prin odioasa OUG nr. 59/2017. Deja este prevăzută și o eșalonare a realizării operațiunii de actualizare în alti doi ani, după 2013. 

Reluarea imediată a actualizării ar fi în concordanță și cu politica socială a PSD, în sensul că  în primii ani ar crește doar pensiile militare mici și mijlocii, nu și cele mari sau excesiv de mari. 

Intreg Plx 199/2020 se va reduce doar la modificarea integrală a art. 60 din L nr. 223/2015, modificat prin art. VII al OUG nr. 59/2017 și art. 84 al OUG nr. 114/2018.


PROPUNERE A BLOGULUI PENTRU PL X 199/2020

"Articol unic.
Începând cu data de 01 01 2021, articolul 60 din Legea 223/2015 cu modificările ulterioare se modifică astfel:
Art. 60
(1 )Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează soldele de grad/soldele gradului profesional avute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de muncă și soldele de funcție ale militarilor/salariile de funcție ale polițiștilor și ale funcționarilor publici cu statut special în activitate, în procentele stabilite de articolele 29, 30 și 108, în funcție de vechimea valorificată în ultima decizie de pensie.

Actualizarea din anul 2021 va include si cresterile soldelor/salariilor de funcție și de grad din anii 2018-2020 prevăzute în articolul 38 și Anexa VI ale Legii nr. 153/2017 .
(2 )In anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59 cât și cele ale alin.(1) din prezentul articol se aplică dispozițiile cele mai favorabile beneficiarilor, comparând valorile numerice ale indexării și actualizării dintr-un an."


Articolul elimină implicit dispozițiile OUG 59/2017 și OUG nr. 114/2018



UPDATE
Suntem conduși de oameni care nu înțeleg prioritățile în eliminarea discriminărilor între pensionarii militari..
Aflăm că, ieri, domnul ministru Ciucă a propus adoptarea proiectului adoptat provizoriu în Comisiile raportoare  ale Camerei Deputaților cu modificarea MAJORA ca actualizarea se reia de la 01 01 2021.
Ce a făcut domnul col. (retr) Tudor Marian președinte în exercițiu al Forumului Structurilor  Asociative? Nu a fost de acord, dacă nu se aprobă și mărunțișurile puse de dânsul într-un proiect de acum 2-3 luni.
Iata ce aflăm chiar din Comunicatul domnului col. Tudor, semn că nici acum nu realizează eroarea comisă:

"Domnia sa ( ministrul Ciucă-nm) mi-a sugerat accept, in calitate de presedinte in exercitiu al Forumului, pentru sustinerea variantei adoptate deja de Comisia pentru Munca, cu o modificare la art 59 care sa nu mai contina sintagma „dupa data aplicarii in integralitate a legii cadru 153/2017”, ci o data concreta, 1 ianuarie 2021
Cum varianta pe care o propunea domnul ministru nu avea in vedere si modificarea celorlalte articole- problema , ale PLX 199, NU AM FOST DE ACORD SI AM PROPUS SA SE ACCEPTE VARIANTA TRANSMISA DEPUTATULUI BABUS.
IN ACEL MOMENT DL. MINISTRU S-A RIDICAT, MI-A COMUNICAT CA DISCUTIA S-A INCHEIAT SI MI-A TRANSMIS CA DE ACUM INCOLO SA NE SOLUTIONEZE PROBLEMELE DOMNUL DEPUTAT BABUS !!!!!"
Intreg comunicatul poate fi citit AICI.

Domnule deputat Băbus, iertați-l pe col Tudor dacă nu înțelege ce vor  pensionarii cu pensii mici și mijlocii!
Dați drumul la Raport cu reluarea  actualizărilor de la 01 01 2021 în locul  iluzorilor corecții, recalculari, cuantumuri nete minime și actualizări la Sfântul Așteaptă din Raportul provizoriu!
 Restul amendamentelor nici nu mai contează.
IN ACEL MOMENT DL. MINISTRU S-A RIDICAT, MI-A COMUNICAT CA DISCUTIA S-A INCHEIAT SI MI-A TRANSMIS CA DE ACUM INCOLO SA NE SOLUTIONEZE PROBLEMELE DOMNUL DEPUTAT BABUS !!!!! 

 

174 de comentarii:

Xpert 86 spunea...

La dl Babus cred ca ii trebuie vreo 2 ani ca sa inteleaga despre ce e vorba si vreo 2 ca sa se lase convins!! In cele din urma ii va trece mandatul si nu va mai apuca ca sa prezinte la parlament proiectul final!!

GO spunea...

Corect! Si un mesaj de dezmeticire a militarilor pensionati, transmis pe grupuri, bloguri etc!

Atenție! Dacă vă interesează pensiile Dvs., acționați! Atât Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din M.Ap.N., cât și Casa de Pensii Sectorială a M.Ap.N., promit să susțină dezbateri live pe paginile lor de Facebook, privind proiectul de lege Pl-x nr. 199/2020 - destinat a aduce modificări Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat!

Nu uitați! Nu vă pierdeți în amănunte, pt. că oricum decidenții nu cunosc detalii stil OMM, VRS sau PS!

Așadar, nu ne pierdem în detalii, ci solicităm ferm actualizarea pensiilor stabilite militarilor, ori de câte ori se majorează soldele militarilor activi! Cu operarea imediată a actualizărilor în funcție de etapele de majorările salariale efectuate deja în anii 2018-2020! Cu mențiunea că nu acceptăm sub nicio formă păcăleala introdusă în proiectul Pl-x nr. 199/2020, prin care ni se promite generic actualizarea pensiilor militarilor începând cu anul 2023, mai ales în condițiile în care precedentul legislativ demonstrează că orice lege care promite beneficii în viitor, este modificată sau abrogată pe parcurs, încât beneficiile promise nu se mai înfăptuiesc niciodată! Nu acceptăm nicidecum momeala conform căreia pensiile stabilite militarilor ar urma să fie actualizate abia după aplicarea în integralitate a L. nr. 153/2017 a salarizării - lege care implică acordara unor creșteri salariale anuale etapizate și militarilor, în 4 tranșe între anii 2018-2022. În timp ce pensiile stabilite militarilor, nu mai sunt actualizate tot etapizat, așa cum ar fi firesc, respectiv după fiecare tranșă de majorări salariale!
Actualizarea pensiilor stabilite militarilor trebuie efectuată după fiecare etapă de majorare salarială din perioada 2018-2022, și nu trebuie împinsă către un viitor atât tardiv, cât și incert!

Nu suntem de acord cu promisiunea de actualizare a pensiilor abia începând cu anul 2023, ci vrem actualizare imediat după fiecare tranșă de majorarare salarială! Prin urmare, actualizarea trebuie să înceapă acum, în funcție de majorările salariale operate deja în anii 2018-2020. Urmând ca pe viitor, actualizarea să fie efectuată imediat și după celelalte etape de majorări salariale (dacă vor mai exista).

De reținut imensa capcană a actualului proiect Pl-x nr. 199/2020. Prevede actualizarea abia după aplicarea în integralitate a L. nr. 153/2017 a salarizării, proiectul eschivând actualizarea imediată a pensiilor în funcție de etapele de majorările salariale deja operate! Or, o astfel de formulare perversă nu are drept consecință decât amânarea la nesfârșit a actualizării, în sensul că dacă nu vor mai fi majorări salariale sau acestea vor fi amânate urmare a crizei provocate de pandemie sau dacă Legea nr. 153/2017 a salarizării va fi abrogată (așa cum se preconizează), pensiile militarilor nu vor mai fi actualizate în veci!

În concluzie, dorim actualizarea imediată a pensiilor militarilor, în funcție de majorările salariale deja operate militarilor activi în perioada 2018-2020! Urmând ca actualizarea să se opereze imediat și după fiecare majorare salarială preconizată a fi operată și în viitor! Succes!

(Cu recomandarea de a se evita formularea "pensii militare" și de a accentua faptul că pensiile stabilite militarilor, neactualizate ori de câte sunt majorate soldele militarilor activi, pot fi denumite oricum, dar numai pensii militare nu mai sunt. Pensiile stabilite militarilor români nu mai sunt actualizate din anul 2017, fiind eliminat din legislație, exact fundamentul existenței acestora și care este actualizarea).

vasile iosif spunea...

Si cu pensia suplimentara, OMM si stagiul civil adaugat, ce se intampla?

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Atentie! Propunerea ta are un fond OK, dar si o capcana care poate fi exploatata de legiuitor, de vedem stele verzi!

Tu zici: "Actualizarea din anul 2021 va include si cresterile soldelor/salariilor de funcție și de grad din anii 2018-2020 ...". OK?

Da, dar daca astia amana majorarile salariale preconizate a fi operate in anul 2021 (eu zic ca da, din cauza crizei economice provocate de pandemiei), noi nu mai putem beneficia nici de actualizarile pt. anii 2018-2020! Ca sa nu mai zic de posibilitatea de abrogare a legii salarizarii.

Prin urmare, actualizarea pt. anii 2018-2020, trebuie sa fie inclusa independent/neconditionata de o posibila nemajorare a soldelor in 2021! Trebuie sa luam un calcul si aceasta varianta.

Revezi neaparat formularea, este vital!

Huhu Rezea spunea...

Pentru că a fost prea lacom... ursul și-a pierdut coada!
Urgența nr. 1, urgența care pe d-ta nu prea te interesează, având o pensie neactualizată mare, este reluarea actualizării.
Pensia suplimentară este reglementată de L 223 fiind inclusa în plafonul de 85%.
Sporul OMM nu este reglementat de L 223/2015 și nici nu trebuie reglementat. El se adaugă la plafonul net sau brut al pensiei militare, eliminarea lui fiind un abuz din partea Caselor. Abuzul pentru trecut nu se elimină prin o dublă reglementare în viitor, cum doresc gulerații.

Leon spunea...

Trimisei Materialul catre dul deputat Radu BABUS si deasemenea o Redirectionare catre Presedintele Comisiei pentru Aparare, deputatul (PSD) Ion MOCIOALCA..!
Sperante prea mari nu am, deoarece le-am trimis Propunerea si in luna Iulie, si n-am primit niciun raspuns...!

Huhu Rezea spunea...

Adresa de e-mail a domnului deputat Băbuș este
radu.babus@cdep.ro

Huhu Rezea spunea...

Activii au primit deja majorările pe anii 2018-2020, nu le se mai pot lua nimic inapoi, chiar dacă suspendă majorările pe anul 2021
Formularea din articol permanentizează actualizarea pentru toată perioada de valabilitate a L 223/2015

micutzul spunea...

Trimiteti materialul catre toti depuratii din comisiile de muncă si de aparare si catre presedintele Camerei deputatilor ! Cu cat sunt mai multe mesaje cu atat mai bine!
- Actualizare imediată
-

vasile iosif spunea...

D-le H,

Nu sunt lacom ci doresc numai sa-mi recastig pensia civila confiscata, pentru care am platit cinstit contributii la BASS si nu la Bugetul MApN. Nu am lucrat la negru si nu am nevoie de clementa MApN.

Ceea ce solicit este sa nu fiu furat.

Cerinta mea nu ridica probleme pentru bugetul MApN cum o face propunerea d-voastra
Fata de pensia militara, ca atare, nu am nici o obiectie. Cat am muncit atata am primit.
Accept realitatea economica dar nu si furtul.

Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

Extragerea stagiilor civile din deciziile de pensii militare, astfel încât să nu fie diminuat plafonul maxim de 85% al procentului de calcul al pensiei, nici nu este prevăzut de propunerile gulerate.
Chiar, d-ta nu ai nevoie de niciun an din stagiile civile pentru a completa vechimea cumulată necesară pentru a ajunge la 85% din baza de calcul?
Eu încă am stagiile civile în cuantumul ramas în plată. Când pensia actualizată cuvenită va depăși acest cuantum, voi milita si eu pentru extragerea stagiilor civile care prisosec plafonului de 85%.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Eu cred ca ai inteles bine ce am vrut sa spun. Si stii ca este ca mine. Trebuie articol distinct care sa permita actualizarea pensiilor militarilor, in functie de majorarile salariale din anii 2018-2020, in mod independent de existenta sau nu a unei majorari salariale in anul 2021.

Asa din formularea ta, rezulta ca actualizarile pt. anii 2018-2020, se opereaza abia dupa majorarea salariilor din 2021. Deci, daca nu exista majorare salariala in 2021 (si eu spun ca nu va exista), nu se creeaza nici conditiile de actualizare a pensiilor pt. anii 2018-2020. Caz in care guleratii si legiuitorii ne aduc si multumiri, la cat de fraieri am fost ... Modifica formularea, cat inca mai este timp! Daca nu cumva este deja prea tarziu!

Ionel spunea...

Cata IPOCRIZIE de toate partile !!! Fiecare cu interesul lui. Cu cat sunt mai multe interese cu atat mai simplu de manevre dubioase si rezultate ZERO ! Cum sa recalculezi pensiile pe actuala BAZA DE CALCUL, cu sporuri gen "salariu de exceptie" de 50 % care se aplica doar la unii !!! Asa se inlatura discrepantele intre pensii !!!???

CEZAR spunea...

Las ca-i va scrie Ifrim CorneliunSSon...ne capaceste pe toti ..daca mai vine si MaKiSS..cu niste blesteme ..ales bules..!!

vasile iosif spunea...

Nu, domnule H, nu am nevoie de mila MAPN pentru a atinge plafonul maxim de 85% EXCLUSIV DATORITA VECHIMII MILITARE CUMULATE, SI CHIAR DATORITA VECHIMII EFECTIVE MILITARE.

De aceea nu am pretentia sa profit de clementa legislatiei si a MApN. Cine are nevoie sa fie sanatos, ma bucur pentru ei.

Dar doresc un deal cinstit. Am terminat cu Armata? O.K., am primit ce am meritat, am plecat, nu comentez, nu cer mai mult.

Ce fac dupa aceea insa nu mai este treaba MAPN sa-mi socoteasca dumicatii.
Am muncit cu contract ca civil, am platit contributii la BASS, sunt un om liber, trebuie sa primesc ce primeste orice cetatean roman in conditiile legii romane, fara privilegii, etc......dar si fara restrangeri de drepturi si cu pedepse, si cu confiscari, si cu furturi.
Cam aceata este situatia si de aceea consider ca articolul propus de d-voastra nu rezolva furturile de contributii la BASS sau la Fondul de pensii suplimentare care nu a disparut sau a fost nationalizat intrucat unora li se fac si acum plati din el.

Cu stima,

Leo spunea...

Extragerea stagiilor civile poate fi luată în discuție , numai pt. stagiile de cotizare la sistemul public realizate după stabilirea dreptului de pensie militară. Tot ceea ce s-a realizat înainte , nu se poate extrage nici cu forcepsul.

GO spunea...

Tineti-va bine! Ca sa realizati ce hahalere avem printre noi! Renegatul Ciuca a facut asociatiilor de rezervisti o propunere-bomba: sa ne fie actualizate pensiile pt. anii 2018-2020, la 1 ianuarie 2021, fara alte conditionalitati!

Iar presedintele maretului Forum al militarilor din care 3/4 nu stiu pe ce lume traiesc, a refuzat ferm o prupunere pe care nici nu am fi visat sa poata fi realizata asa de curand!

"INFORMARE
Stimati colegi,
In data de 20.10 2020, am fost solicitat de dl. col. Valeriu Rosu sa particip la o intalnire cu dl. ministru Nicolae CIUCA, pentru a discuta aspecte legate de PLX 199.
Discutiile s-au axat pe faptul ca Forumul a avansat pentru PLX 199 alte propuneri decat cele introduse de ministerul apararii si votate de deputatii Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor in luna august.

L-am informat pe dl. ministru ca propunerile inaintate domnului deputat Radu Babus vicepresedintele Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala sunt cele pe care le-au primit spre studiu inca din luna Iulie si reprezententii asociatiilor membre ale Forumului si care au ramas ca varianta agreata, avand in vedere ca varianta propusa de reprezentantii ministerului nu este acceptabila, asa cum a reiesit si din discutiile purtate pe data de 14 septembrie.

Domnia sa mi-a sugerat accept, in calitate de presedinte in exercitiu al Forumului, pentru sustinerea variantei adoptate deja de Comisia pentru Munca, cu o modificare la art 59 care sa nu mai contina sintagma „dupa data aplicarii in integralitate a legii cadru 153/2017”, ci o data concreta, 1 ianuarie 2021.

Cum varianta pe care o propunea domnul ministru nu avea in vedere si modificarea celorlalte articole- problema , ale PLX 199, NU AM FOST DE ACORD SI AM PROPUS SA SE ACCEPTE VARIANTA TRANSMISA DEPUTATULUI BABUS.

IN ACEL MOMENT DL. MINISTRU S-A RIDICAT, MI-A COMUNICAT CA DISCUTIA S-A INCHEIAT SI MI-A TRANSMIS CA DE ACUM INCOLO SA NE SOLUTIONEZE PROBLEMELE DOMNUL DEPUTAT BABUS !!!!!
Atitudinea domniei sale a fost intarita de remarcile domnului colonel Rosu Valeriu, ducand la concluzia ca practic nu se doreste rezolvarea problemelor ci impunerea variantei care convine ministerului, nu rezervistilor.

Am constatat ca MApN doreste practic impunerea cat mai rapida a acelui proiect in varianta propusa de cei care l-au lucrat si l-au impus presedintilor celor doua comisii din Camera deputatilor.

Oricare ar fi interesele si jocurile politice ale unora sau altora, in calitatea mea de presedinte al Forumului si reprezentant al membrilor asociatiilor care il compun, am refuzat sa particip la acest joc si am ramas ferm, neacceptand un proiect care loveste din nou in rezervisti.

Sper ca la nivelul fiecarei structuri asociative sa se analizeze cu responsabilitate modalitatile viitoare de actiune.

Presedintele FORUMULUI

Col.rtr. Marian TUDOR"

AȘADAR, SE CONFIRMĂ CE RĂUL NE ESTE PRODUS DE NIȘTE CIUDAȚI DIN RÂNDURILE NOASTRE, CARE CU OCHII AȚINITI SPRE INTERESE STRICT PERSONALE CUM AR FI NIȘTE REMUNERAȚII PT. LUCRUL IN ECONOMIA NATIONALE SAU NIȘTE CENTIME DE PROCENTE LEGATE DE PENSIA SUPLIMENTARĂ, AU ...UTUT UN INTERES IMEDIAT ȘI PRINCIPAL AL MAJORITATII PENSIONARILOR MILITARI ȘI CARE ESTE ACTUALIZAREA LA ZI A PENSIILOR, NECONDIȚIONAT DE ALTE CAPCANE! CU O ASEMEA PLEAȘCĂ OFERITĂ CULMEA DE PREA ÎNJURATUL CIUCĂ, NOI NICI NU NE VOM MAI ÎNTÂLNI CURÂND!

https://www.facebook.com/groups/601710453316699/permalink/1828516627302736

Leo spunea...

În topic trebuie pus anul 2023 în loc de 2013.
LICHELELE GULERATE nu au nici o intenție să rezolve nici în 2023. Se bazează că mulți dispar până atunci și că în 2023 poate vine asteroidul. NU este voință politică. Pt. "altă-n trebare" , s-au adunat ]n plen ;i au rezolvat ]n 3 zile problema. Asta este voinţa politică şi nu MIMA pe care-o fac cu pnl xxx

GO spunea...

Ce lichele gulerate, tată? Lichelele sunt niste moși senili existenți printre noi! Ia citeste ce am sris eu mai devreme!

Extras: "Domnia sa (adică Ciucă, insotit de guleratul Rosu) mi-a sugerat sa accept, in calitate de presedinte in exercitiu al Forumului (col. rtg. Tudor Marian), pentru sustinerea variantei adoptate deja de Comisia pentru Munca, cu o modificare la art 59 care sa nu mai contina sintagma „dupa data aplicarii in integralitate a legii cadru 153/2017”, ci o data concreta, 1 ianuarie 2021.

Iar Col. (rtg.) Tudor Marian a refuzat propunerea lui Ciucă si a guleratului Roșu, de a ni se actualiza brusc pensiile la 1 ianuarie 2021, neconditionat de aplicarea in integralitate a legii salarizarii si de alte rahaturi!

Ei, uite, ca guleratii sunt niste sforari senili din cadrul pensionarilor militari! Astia ne ..ut!

Huhu Rezea spunea...

Olescule, ai dreptate că domnul col Tudor Marian nu a realizat marea concesie pe care i-a propus-o ministrul Ciucă.
De fapt, propunerea ministrilui Ciucă ar coincide cu propunerea de pe blog.
Te ai mai bine cu Neacsu de la Craiova! Sună-l ca sa-i ceară colonelului Tudor Marian să-l informeze pe ministru că este de acord cu reluarea actualizării de la 01 01 2021.
Ar fi o mare realizare.
Si eu aș fi plecat de la acea întrevedere dacă aș fi observat o asemenea obtuzitate la seful Forumului.

CEZAR spunea...

Col .Tudor ii NEBUN sau ce interese are ??

GO spunea...

Huhu Rezea. L-am sunat. Iar Neacsu sustine ce propunerea e o capcana.

Intrucat ni s-ar limita cuantumurile la media a 6 solde nete. Ca la cei pensionati in conditiile OUG 59/2017. Adica am iesi mai prost ca acum.

Tu cum zici?

Xman spunea...

In sfarsit ,dupa 16 ani si mai bine, bugetul pentru aparare va fi conform tratatului de aderare,respectiv 2.38% din PIB:https://ziare.com/international/nato/cheltuielile-nato-cresc-al-saselea-an-consecutiv-in-2020-o-trerime-din-membri-ating-obiectivul-alocarii-a-2-la-suta-din-pib-1638984
Asadar,ar fi bani pentru multe,inclusiv pentru niste actualizari...

Huhu Rezea spunea...

Dacă art. 60 se aduce la o formă apropiată de ce propun eu pe blog, cu data de aplicare de la 01 01 2021, dispare cunantumul net și pentru cei pensionați după 15 sept. 2017, nicidecum să se aplice la toată lumea.
Din ce spune Tudor în comunicat, eu înteleg că ministrul i-a propus ca actualizarea să se aplice de la 01 01 2021 , cea ce inseamnă aplicarea întocmai a art. 20-30 din L 223,2015, aducerea soldei de funție la nivelul CF x SME din 2021 și adaptarea celorlalte elemente salariale din baza de calcul la prevederile din Anexa VI a L 153/2017.
Această actualizare înlocuiește propusul cuantum minim.
Pensia actualizată astfel ar deveni cuantum actualizat cuvenit la 01 01 2021 care se compară cu cuantumul în plată indexat la aceeași dată.

Xman spunea...

Superb!
De ce nu incercati sa publicati vreun volum de versuri inspirat din viata cazona si din cea de pilot militar?

Cezar spunea...

Neacsu..Tudor..Dogaru..etc fac parte din gasca..care nu primesc mare lucru
EI MILITEAZA PENTRU L.223 IN INTEGRUM
FACETI CUMVA SI AJUNGETI CU INFORMAREA LA CIUCA...EXPLICATI.I MARLANIA ACESTORA

Alex spunea...

Frumos! Sub "scutul" de tip dur se ascunde totusi un om sensibil.Pe bune! Poate prea poet.

vasile iosif spunea...

Dle Leonard,
Nu este de loc complicată extragerea vechimii civile din vechimea luată în calculul pensiei pt.militari.
Acest lucru este deja posibil pt.pensionarii civili care au fost cândva militari.
La 65 de ani te adresezi Casei de pensii civile, pt.ca la ei ai platit contributii.
Casa civila intreaba la CPS daca pensia ca militar cuprinde vreun an de vechime civila.
CPS verifica fisa de calcul a pensiei si daca ai vechime militară suficienta pt.85% comunica Casei civile ca nu a fost folosită vechimea civila in completarea celei militare.
Din acel moment Casa civila isi va onora obligațiile pt.contributiile reținute ca angajat civil dupa trecerea in rezerva.
E f.simplu. Ce vedeți a fi complicat?
Cu stima,

Alex spunea...

Domnul Tudor parea un om inteligent cu vorbele la dumnealui tot timpul.Acum m-am convins cu adevarat ca doar parea.Poate a fost singura ocazie cand se putea face ceva .Ma(Ciuca) nu cred ca o fi vorbit aiurea.Acum cand cunoaste bine situatia ar putea sustine chiar dansul aceasta modificare.Inca nu este tarziu sa se reabiliteze fata de noi.Intr-adevar era o monstruoasa capcana : NE CRESTEAU PENSIILE SI NOUA DIN 01.01.2021.Da-le naibii si asa sunt prea mari.

Xman spunea...

Viata ne-a invatat ca orice prevedere legala poate fi modificata printr-o ordonanta de urgenta,gen 57 etc.Toate aceste ordonante de urgenta au fost date dupa a doua jumatate a lunii decembrie,cand multe din drepturile cetatenilor au fost "slefuite" .In opinia mea,prudenta domnului colonel este justificata tocmai din acest motiv.Daca data ar fi fost cea de 1 decembrie 2020 si ar fi refuzat ,atunci intr-adevar ar fi fost o greseala,dar asa probabil ca nu a fost o greseala.Cine stie ,poate ne-ar fi atras intr-o ambuscada de genul:te facem sa accepti,iar apoi modificam data la Sf.Asteapta prin oug...Festina lente ! domnilor.Daca am asteptat atat,mai putem astepta amendamente cu adevarat corecte,gen procentaj din baza de calcul egal cu 85% etc,mai ales ca bugetul apararii va creste la 2.38% din PIB si bani ar fi pentru tot felul de actualizari si "cumparaturi":https://ziare.com/international/nato/cheltuielile-nato-cresc-al-saselea-an-consecutiv-in-2020-o-trerime-din-membri-ating-obiectivul-alocarii-a-2-la-suta-din-pib-1638984

GO spunea...

Revin! Cred ca Col. rtg are dreptate. Desi propunerea lui Ciuca pare rezonabila, daca nu modifica si Art. 60 (1) asa cum a fost modificat de OUG 114/2018, ne limiteaza pensia actualizata la media a 6 solde nete. Adica, iar ne pacalesc guleratii.

Dar pt conformitate, fiecare ar trebui sa isi faca niste calcule.

Alex spunea...

Daca mai merge unul ca d-l Tudor la inca o intalnire,ne lasaguvernantii fara pensii pe toti.Ce lupta acerba .Asa da reprezentare.

Alex spunea...

Cred ca ar fi cazul ca d-l Tudor sa se retraga din functia pe care o are.Asta ptr.ca este col.in retragere.

monteoru spunea...

Stam asa de rau incat ne multumim si cu f.putin?Cu cat sau marit salariile in perioada 2018-2020 si functie de asta ce se adauga la pensiile noastre?Daca se adauga mai nimic se merita compromisul?Raspunsul sa-l dea cei ce pretind ca se pricep.Eu unul nu ma pricep.

Leon spunea...

Sau daca se adopta in CD, PL x nr.39/2017, aflat pentru un Raport comun la Comisia de Aparare si Comisia de Munca inca din Iunie 2017..!

Huhu Rezea spunea...

@Olescu
Dacă vrem înlăturarea inechităților trebuie să ne hotărâm ce vrem.
Ori acceptăm ca toate pensiile să fie calculate dintr-o baza de calcul brută, plafonate la 85% din ea, ceea ce presupune modificarea art, 60 în forma propusă pe blog, ori acceptăm ca toate pensiile să fie calculate din media netă corespunzătoare soldelor brute actualizate la data de 01 01 2021 și ori de câte ori se majorează solda/salariul de funcție. Actualul sistem dual trebuie să dispară.
Chiar dacă propunerea lui Ciucă , de fapt a finanțiștilor , are în vedere aducerea tuturor pensiilor la cuantumul net, data de 01 01 2021 era un punct major câștigat. El a propus modificarea art 59 indice 1 din Raportul provizoriu, cu păstrarea integrală a art. 60, modificat de ordonanțele 59 si 114.
Este și asta o modalitate de a uniformiza calculul tuturor pensiilor militare.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Dacă prin lege s-a reglementat ca toate stagiile militare să fie extrase din deciziile de pensie civilă, prin reciprocitate se poate dispune ca și stagiile civile care nu au stat la baza deschiderii dreptului de pensie mulitară de serviciu să poată fi extrase

Mihai spunea...

Da ,domnule Leonard, stagiile civile realizate inainte de intrare în sistemul militar,mai ales cele realizate pana la îndepărtarea legislatiei comuniste si chiar si dupa ,daca prevederile acelor legi s-au menținut, nu se pot înlătura fiindca legislatia din acea vreme prevedea continuitatea în munca indiferent ca se realiza un transfer sau intrarea in sistemul militar.
Stagiile care au fost realizate dupa caderea acelei legislații sunt de discutat ,functie de vointa legiuitorului ele pot fi scoase sau păstrate dar nu obligatoriu păstrate.

vasile iosif spunea...

Aut Cezar,aut nihil.
Am zis.
Nu se poate tolera furtul prin compromis.
Cu stima,

Unknown spunea...

PSD-este timpul să te trezești până pe 25 octombrie.Dupa ...e posibil să fie prea târziu și să faceți jocurile lui Ciuca!!!La Craiova și nu numai !!!9

micutzul spunea...

Eu nu cred in propunerile celir de la minister. Adică de unde doreau sa ne ia si din ce avem si sa ne dea cand mai creste aia a magarului mort acum se pocaiesc si vor să ne binecuvanteze, sa ne aducă si painea de la copiii lor? Aveti voi incredere in GULERATII care de 10 ani isi bat joc de noi ? Suntem atat de creduli?

Dan B. spunea...

Chiar îți par amendamentele deputatului Băbuș ca fiind rupte de realitate?
Xpert 86, ești lipsit de competențele de expertizare necesare!

Dan B. spunea...

Mizilicurile despre care faci vorbire reprezintă un compromis aiuritor. Dacă dta cumperi o vacă și primești o găină, ești satisfăcut?

Burebista spunea...

Mai oameni buni... Propunerea ministrului apărării era perfecta... Actualizarea tuturor pensiilor militare sau te alcukare începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul actual al soldelor brute/nete cu toate sporurile avute în decizia de pensie, plus sporul pt OMM..
Adică aceeași pensie ca a unuia ce se pensionează în 2021...
Cand eu v am spus ca sunt destui cu pensiile militare nete de peste 6000-7000 care probabil nu vor primi nimic acum, din cauza cărora asociațiile nu sunt de acord cu nimic dacă nu primesc si ei ceva...
Îmi dau seama din ce în ce mai mult ca sunt foarte putini cu pensiile mici și FOARTE MULȚI CU INVIFIA CA EI O AU MAI MICA DECAT A FOSTULUI SUBALTERN SAU COLEG...
NICIODATĂ PENSIILE NU VOR FI EGALE CUM NU AU FOST NICI CÂND AU FOST REALCULATE PE ASA ZISA LEGE CIVILĂ...
Ar trebui ca membrii cotizanți din toate asociațiile aste de rezerviști sa schimbe în totalitate pe cei din conducerea acestora, și sa numească foști colegi cu grade și funcții mai mici, subofițeri și maiștri militari.
Din cauza unor dinozauri riscam sa piardă marea majoritate a pensionarilor militari..
Nici nu mai era nevoie de o pensie minima dacă se introduce actualizarea de la 1 ianuarie 2021 pentru ca atunci va primi fiecare cât merită...

Leon spunea...

In campanie electorala se fac multe PROMISIUNI..!

Huhu Rezea spunea...

@Buz
Nu toți pensionarii militari vor să-și procure o vacă(stagii în economie, sporuri de zbor), dar toți au nevoie de actualizările pierdute în ultimii 3 ani.

GO spunea...

Asa imi da si mie! Trebuie sa ai o pensie extrem de mare, ca varianta lui Ciuca sa nu iti convine. Pe mine varianta lui Ciuca ma aranjeaza si inca bine. Si cred ca pe extrem de multi pensionati inainte de 2010.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Din nou iti dau dreptate. La modul realist, mie imi da ca varianta lui Ciuca majoreaza extrem de multe pensii - mai ales din randurile celor pensionati inainte de 2010. Pe mine ma aranjeaza precis si inca extrem de bine.

Legat de sperietoare cu limitarea pensiei la media a 6 solde nete, calculele spun totul.

Din partea lui Ciuca si a lui Rosu, apare insa din nou o eroare de principii elementare. De acord cu limitarea la media a 6 solde nete. Numai ca cei 2 la fel ca multi dintre noi, nu inteleg ca nu poti sa compari efectiv o solda cu o pensie si sa ai ca etalon ca pensia sa nu depaseasca solda. Pt. ca la pensie, spre deosebita de activitate sunt remunerate in sfarsit, si grupele de munca. Daca limitezi pensia la media a 6 solde nete, tai de fapt si orice drept meritat pt. grupa de munca. Grupa de munca care astfel dupa ce ca nu este retribuita in activitate, nu mai este retribuita nici la pensie.

De aceea, eu as fi de acord cu limitarea la media a 6 solde nete (actualizate), dar asta presupune schimbarea radicala a modului de calcul a pensiilor. Astfel incat la acea medie a 6 solde nete, fiecare sa beneficieze de un adaos si pt. grupa de munca in care a fost incadrat in activitate. In acest caz este indreptatit ca pensia finala sa depaseasca si media soldelor. Dar numai ca urmare a adaosului cuvenit pt. grupele de munca.

Aici este problema! Fie NU mai limiteaza cuantumul pensiei la media a 6 solde nete, fie il limiteaza, dar adauga la acel cuantum un procent corespunzator celor 4 grupe de munca (CN, CD, CS, AC).

In caz contrar, rezulta o varianta complet absurda: uniformizare comunista avand ca rezultat desfiintarea efectiv a grupelor de munca! Unde este grupa mea de munca, din moment ce mi-a limitat pensia la nivelul a 6 solde nete? Pt. ca solda NU are ca element remunerat grupa de munca ...

GO spunea...

Da, este logic. Daca s-ar actualiza pensiile la 1 ianuarie 2021, nu mai este necesar sa fie introdus cuantumuri minime, indici de corectie si alte nastrusnicii.

Dan B. spunea...

@Huhu:

Este în firea guvernanților , adică ceri puțin, vei primi și mai puțin sau deloc. Trăiesti în secolul trecut, când primeai aproape cât aveai nevoie? Ai uitat legile capitalismului sălbatic, una referindu-se la cerere-ofertă, iar alta la negocierea de compromis. Și eu mi-aș dori actualizarea de pe vreo 10 ani, eu având pensia din sept 2010, la care s-au adăugat vreo 450 lei din indexări. Dar, având aspirații minore și cum nici astea nu sunt realizabile, ..... La proiectul Legii 223/2015, mi-am dorit o dezbatere serioasă în toamna acelui an, în locul unei „verze” made Oprea!

Alex spunea...

Intr-adevar toti presedintii care conduc aceste asociatii, nu au facut absolut nimic ptr.cei pe care ii reprezinta.Am spus-o si eu ca este timpul schimbarii.Ajunge cu reprezentarea in interes propriu pe banii altora.Ar trebui sa le fie rusine si sa se dea singuri deoparte.Sunt depasiti din toate punctele de vedere.Viseaza la cai verzi pe pereti.Nu sunt informati si sunt slab pregatiti ptr.a lupta pe acest teren.Toate aceste nerealizari in domeniul pensiilor militare sunt datorate in mare parte alor nostrii ,care primesc cotizatii de la membrii.Prin atitudinea lor au usurat permanent lupta celor din politic ,care ne-au tras-o de ani buni.Unii dintre ei au temeinice cunostinte militare dar acestea nu folosesc la nimic in ceea ce trebuie sa faca.Au ramas blocati in timp la vremea cand purtau uniforma.Inca mai alearga dupa grade si le place foarte mult sa participe la simpozioane si schimburi de experienta.Ca sa experimenteze ce?Cum nu se face poate.Nimic din ceea ce ar trebui sa faca cu adevarat ptr.cei multi.Treziti-va domnilor! Traiti pe alta lume .Scuturati-va si ..la treaba.Pentru asta strangeti cotizatie de la oameni.

un oscar = o pensie spunea...

-cei care ne reprezinta nu vor fi de acord cu propunerea lui CIUCA
-acesti reprezentanti nu vor accepta ca unul cu pensia 3000 sa ajunga la 4000 iar ei sa ramana doar cu 10.000 fara sa le dea si lor 2000
-exista atata rautate la ei incat prefera sa nu se schimbe nimic decat sa primeasca cei amarati 1000 de lei
-era perfect sa se accepte oferta lui Ciuca dar liderii nostri vor sa aiba pensia tripla fata de cei cu pensii de 2000-3000,daca ar primi ceva astia mici ar suferi enorm,nu exista empatie si solidaritate la jegurile astea

monteoru spunea...

Burebista tu ai vrea ca subofiterului pensionat prin 2015 sa i se spuna deasupraofiterului pensionat in jurul anului 2000?Cam asa dai impresia.

anonim spunea...

@Olescu
Este adevarat.Daca vrei sa faci o problema imposibil de rezolvat o tot complici cu denumiri,calcule inutile,si batut cap in cap cu multe alte prevederi din alte legi articole si paragrafe vechi din '900 toamna, si multe altele pana cand nimeni nu mai intelege nimic,facandu-se tot posibilul sa se evite ESENTIALUL care intotdeauna este extrem de simplu.In cazul de fata se numeste ACTUALIZARE imediata.....si toate celelate probleme dispar ca si cum n-ar fi fost.
Singurii nemultumiti raman sefii de "asociative" ale lu' peste prajit...ca raman fara "obectul" muncii care aduce bani frumosi si mai raman orgoliosii din MApN care nu vor sa recunoasca,ca devin si ei inutili si au un aparat enorm de stufos,care ar disparea instantaneu prin actualizare...Oare cate sute si mii de juristi sunt necesari pt o actualizare la zi....aproape deloc!!
Trebuie doar un soft(desi se poate si cu calculatorul de birou),baza de date, cateva imprimante,un sef+adjunct,cativa contabili, 2-3 baieti isteti IT-isti si cateva zeci de operatori introducere date(ca nici nu sunt altceva).Ce naiba poate fi asa de complicat la o actualizare?? Apropo: cu exceptia sefilor(cu ORNISS si toate responsabilitatile),nici NU trebuie sa fie militari cu norme de hrana sporuri "si alte alea".Asa se lucreaza eficient si ieftin....atunci sa vezi economii la bugetul "armasii" nu bugetofagul asta numit CPS
Cati or lucra la CPS? pe ce functii,cu ce grade?...la ce folosesc?
De pilda la Pentagon(care stim ca se ocupa (cam) cu toata planeta)cu oficiul postal cu tot
(pt toata planeta) lucreaza 23.000 de angajati din care aprox. 10% sunt militari(cu politia militara cu tot).Si totusi ramane cladirea cu cea mai mare suprafata de birouri din lume.Si culmea au facut si afacere profitabila
"Edificiul a fost ridicat cu costuri de circa 83 de milioane de dolari, construcția realizându-se în timp record, în mai puțin de 16 luni, fiind terminată pe 15 ianuarie 1943. Astfel au fost integrate 17 dintre fostele clădiri ale Ministerului de Război, permițând recuperarea investiției în decursul următorilor șapte ani" deci recuperare cheltuieli in 7ani....Hai ca se poate si la CPS!!...la toate!:):))))

anonim spunea...

Hai ca poate citesc aia dupa cuvinte cheie si le stric noaptea...hi,hi

GO spunea...

Haideti sa rumegam un pic propunerea lui Ciuca! Normal ar trebui sa avem un tabel cu soldele nete la acest moment. Dupa mine, propunerea lui Ciuca are ca fundament: majorarea soldelor cu cca. 25% in fiecare dintre anii 2018-2019-2020. In 2018 nu s0a cunoscut majorarea la salariu, fiind absobit CAS integral de la angajat. Dar si acea majorare salariala chiar daca nu s-a simtit la net, conteaza la stabilirea cuantumul net al ... pensiilor!

Iar Ciuca propune ca in functie de aceste majorari salariale deja efectuate in anii 2018-2020, sa ni se actualizeze si noua pensiile! (Urmand bineinteles ca daca daca vor mai exista majorari salariale si in ultimele 2 etape de majorari salariale din 2021-2022, pensiile sa fie de inca 2 ori actualizate).

Rezumandu-ne doar la anii 2018-2020, ar insemna ca salariile fiind majorate cu cca. 75% in 3 ani, rezulta ca si pensiile sa fie actualizate la 1 ianuarie 2021, prin acordarea unei majorari tot de 75% ... la brut. Evident, ca pensiile fiind in decalaj puternic intre generatii, unii poate vor beneficia de cresteri la brut de 75%, altii de 0%. Dar va fi corectat decalajul.

Temerea unora este insa ca degeaba s-ar majora unele pensii chiar cu 75% la brut, intrucat in plata cuantumul NU poate depasi media a 6 solde nete! Dar, dar acei tematori uita ca sunt solde nete calculate dintr-un brut majorat cu 75% fata de anul 2017! Ba chiar cu 100% daca se majoreaza soldele cu inca o etapa si in 2021! Dupa mine, marea majoritate a pensiilor nete vor creste in acest caz. Cu cat? De la caz la caz: unele substantial (cele mai multe), altele simbolic, altele deloc, iar altele (cele extrem de mari) vor iesi chiar pe minus, pastrandu-se in plata cuantumul avantajos. Fiecare trebuie sa isi faca calcule in acest sens.

Si atunci, intrebarea mea catre tematori este urmatoarea? De ce va temeti, de fapt? Aveti pensiile actuale chiar atat de mari, incat sa iesiti pe minus in urma uneo actualizari operate dupa o majorare salariala de 75%-100%? Sau nu va convine corectia decalajelor pentru o larga majoritate sau cum? Pe bune acum ... Explicati cu cifre ce vi se intampla de nu va convine!

Burebista spunea...

Dacă asta ai înțeles tu din ce am scris eu mai sus... Îți meriți soarta..

Xpert 86 spunea...

cei cu pensii de 3000 de lei să restituie salarii compensatorii și pot să le mărească pensiile la 4000 lei, întrucât aștia care au iesit după 2009 au primit ciuciu!!!!!!

anonim spunea...

Bun update-ul
Am citit comunicatul d-nului col Tudor azi dimineata pe site-ul stiti voi care.Doar ca acolo bietul Ciuca si-a luat in cap numai oale si bate...inclusiv de la mine
E bine ca acum mai pe seara se mai limpezesc apele ref la tudor si ciuca.Pacat ca s-a ales praful cu actualizarea...sau pt tudor noaptea va fi un sfetnic bun si va da maine un telefon? O sa-l lase orgoliul de "mare sef" sa faca un simplu apel si sa spuna ca a fost o neintelegere si ca de fapt totul ar fi ok, cu propunerea lui ciuca?...sau ramane cu "penele crescute pe spate",iar noi, toti ceilalti cu "ochii in soare"?...hmmm

GO spunea...

Da. Si cei care au primit bani de chirie, sa ii restituie si ei sau cum? Pt. ca atunci cand existau compensatorii, nu se dadeau bani de chirie.

Cum facem? Bai, istetile! Compensatoriile cand s-au acordat, au fost date in baza legii ... salarizarii. Asa cum acum se da Oskar. Ai un dar de a amesteca supa cu vulva ...

Huhu Rezea spunea...

Da, Olescule , au pensii neactualizate atât de mari încât îi lasă reci și fără empatie strigătele celor cu pensii mici și mijlocii.
Pensiile lor ar începe să creascâ abia după actualizarile de peste câțiva ani.

Burebista spunea...

Pentru că mulți habar nu au să-și calculeze eventuala pensie actualizata la nivel 2020, brută/netă și cea plafonata în plată la nivelul salariului net + sporul pt OMM/SOSP (procent cât a avut fiecare)..
Legea modificata astfel va fi avantajoasă pentru majoritatea militarilor/polițiștilor, chiar și pentru cei cu vechime militară de numai 15 ani. Vechimea militara și cea cumulata va conta doar la stabilirea pensiei brute/nete. Importanta ca fi baza de calcul din care se va stabili pensia plafonata la nivelul soldei nete.
Chiar și la o vevhime din care sa reiasă o pensie Bruta de 60% din baza de calcul pensia netă plafonata în plată va fi aproximativ egală cu cea rezultata după impozitare...
BAZA de calcul va fi importanta și procentul pentru OMM.

Burebista spunea...

Dacă trece acest proiect cu actualizarea de la 1 ianuarie 2021 la toate elementele, stabilite pensie plafonata la net plus Omm articolul cu pensia minima netă nu mai are efect decât eventual pentru luna decembrie 2020...
Cei care nu vor câștiga nimic la aceasta eventuala actualizare, vor rămâne în plată cu ce au acum plus inflația de la anu 3.8...
Probabil ca la următoarele creșteri salariale vor primi și cei cu pensiile foarte mari.

Alex spunea...

In locul dumnealui nu as dormi la noapte.Daca mai are si somn dupa pivestea asta ...Cum a putut gandi?! Mai si povesteste atat de senin ce mare realizare a facut.A facut pe dracu'Un domn simpatic,inteligent dar dupa cum am aratat total nepregatit .Nu are ce cauta pe acest post.Ar trebui sa plece singur.
Daca tot a intrat in rahat,ar fi normal ca maine sa indrepte lucrurile.In sfarsit d-l Ma(Ciuca) a vrut sa faca ceva si d-l Tudora refuzat politicos parca era vorba numsi de pensia lui.Mi se pare normal ca ministrul s-a ridicat si a plecat.A vazut ca nu are cu cine vorbi.Ca este ceva electoral nu are importanta.Tot electoral au crescut si pensiile civile,salariile medicilor,salariile unor functionari din guver;tot electoral vor creste si ajutoarele sociale,salariile profesorilor e.t.c.Daca totusi ministrul are de gand sa faca ceva ptr.noi ,sa-i dea drumul.Urmeaza un nou episod din lupta reprezentantilor: "Presedintele forumului e.t.c.se trezeste".

Mihai spunea...

Propunerea lui Ciuca este de bun simt pentru acest moment ,chiar dacă aș sta o tură, doua pe tușă la actualizare.
L223 pana la OG 59 a scos prin unele zone pensii mult mai mari ca bruturile activilor ,chiar cu OG 57 in funcțiune.
Plus ca a mai intervenit si fiscalitatea dusă de pesede la 41,5% vizavi de fiscalitatea la pensii dusă la 10% peste 2000.
Aici pe baza acestor fiscalizare diferite s-a mai deschis o portiță de trecere a cuantumurile unor pensii peste salarizarea activilor.
Cand si-au dat seama ce au făcut pesedistilor au venit cu OG 59 care nu face altceva decât plafoneaza pensia la net ,adică rezolva problema fiscalizarii intre pensii si salarii.
Ciuca cred ca s-a inspirat din ce am spus eu de mult timp pe aici si nu a băgat în seamă propunerea dnului Huhurez( fara evocarea unei formule clare de calcul) care duce cuantumul mult peste netul activului.
Soluția lui Ciuca este buna si singura in masura sa rezolve problema in momentul de fata. Refuzarea ei este o grava eroare din partea celor care nu o accepta.
De aceea Ciuca probabil s-a enervat si i-a trimis în alta parte stiind ca alta solutie de actualizare la L223 mai convenabilă incat sa existe echilibru între pensii si salarii nu exista.
Rezolvarea este in prezenta propunere a lui Ciuca si spun de mult timp varianta asta pe aici.
Cine nu va intelege fenomenul va avea doar de pierdut si batut pasul pe loc cu tot felul de propuneri abrakadabrante ,fantasmagorice ,etc.
Dacă se vrea echitate fata de activi atunci raportarea trebuie facuta la neturi, nu la pensii la brut si salariatul sa ramana la net.
Si in zonă creșterile neturilor se pot gasi solutii chiar prin eliminarea unor contributii asupra veniturilor activilor ,explu CASS ca scrie o lege ca militarii au asigurat gratuit asistenta medicală in orice retea din Ro ,sau reducerea CBS ca doar militarul este 24 din 24 in slujba statului care ii plateste serviciile cu solda militareasca.
În prima lege a pensiilor data de Cuza contribuțiile erau de 10% atat la pensii cat si la solde.
Mama ,mama de s-ar adopta formula lui Cuza ce de ar mai creste neturile salariale si odata cu ele si neturile pensiilor.
Pricepe insa cineva?Trebuie doar pus capul la contribuție și susținută inițiativa.

un oscar = o pensie spunea...

raspuns pt Olescu-nu le convine corectia decalajelor 100%
aveam coleg care asa gandea cand eram activ,cum sa aiba pensia unul iesit acum 20 de ani egala cu mine,ce ala a avut salariu cat am eu acum? deci despre ce vb? eu am iesit la pensie in iulie 2019 in acelasi timp cu seful meu direct,colonel la 46 de ani (caz de boala inchipuita) eu cu 4000 el cu 13.000 .Cum suna?

Huhu Rezea spunea...

Cum am mai spus, dacă se generalizează cuantumul net cuvenit, nu cel minim, Legea pensiilor militare trebuie redusă la cel mult 10 articole.
Nu mai contează vechimea, nu mai contează sporul pentru condițiile de muncă, nu mai contează sporul pentru pensia suplimentară. Chiar si plafonul de 85% devine inutil în stabilirea cuantumului pensiei.

Mihai spunea...

Magistrații au o lege a pensiilor din vreo de 10 articole, poate putin cateva peste sau sub.
Simplu si eficient.
La ce rost roata ,roata dupa casa nanasului cu tot felul de cuantumuri compuse si alte minunății.
Simplu ,asta-i netul activului similar pe L153 ,asta-i pensia neta.
Dacă cresc salariile la 100% ,neturile nu sunt de neglijat.
Totusi exagerată fiscalitatea de 41,5% si mai ales pentru militari.
Din cate stiu niciodată fiscalitatea la salarii nu s-a ridicat la asemenea valori. Exagerat de mult.

Burebista spunea...

Contează vechimea militara care poate aduce un plus de maxim 20% la pensia netă în plată.
Contează și grupele de munca pentru pensionarea cu scăderea vârstei din 60 cu maxim 13 ani...
Ieși din sistemul mitar pe la 47-50 ani cu pensia completa și dacă mai ai chef de muncă mai lucrezi și ca civil pana la 65 și mai iei încă o pensie civilă.
Într-adevăr nu mai este nevoie de multe dintre articolele din lege.
Totuși e bine sa rămână și calculul din brut pentru că de acolo se oprește impozit pe pensie și o eventuala suprataxare, pensia în plată nefiind afectată.

GO spunea...

De acord, total! Cu un amendament: asta inseamna ca desfiintezi grupele de munca. Corect? In activitate nu avem platitie grupele de munca, toate soldele fiind identice indiferent de grupa de munca. Iar la pensie, daca se face limitarea la media a 6 solde nete, acele solde nete nu cuprind grupa de munca. In concluzie, grupa de munca este desfiintata!

Bun! Dar totusi, in activitate ne desfasuram activitatea in conditii diferite de munca, promitandu-nise ca grupele sunt remunerate la pensie . Deci, cum facem? Militarul de la operatiuni speciale din grupa AC = solda neta ca finantistul din grupa CD, niciunul neavand remunerata grupa. Media soldelor pe 6 luni este aceeasi la ambii.

Si ambii ies la pensie! Facem calculul si pac ... aluia de la operatiuni speciale, i se rade ce depaseste media a 6 solde nete. Dar aceeasi medie este si la finantistul care a stat la umbra in grupa CD? E normal? Eu zic ca absolut deloc.

Deci, ce faci cu grupele de munca? Le desfiintezi pur si simplu? Si ramane doar mandria virtuala in activitate, ca unul se lansa cu parasuta intre mine, si altul canta la xilofon?!

GO spunea...

Dar, dar spre deosbire de magistrati care toti fac acelasi lucru, militarii au si grupe de munca diferite. Ce facem, le desfiintam? Si ramanem cu mandria ca unul in activitate sare din avion printre mine, iar altul canta la acordeon? Media soldelor nete fiind aceeasi la ambii? In activitate NU se plateste grupa, o desfiintam si la pensie?! Teoretic ar merge, dar pt. cei activi iese ... haos. Toti or sa vrea sa se faca acordeonisti, decat sa sara cu parasuta intre mine. Daca tot aia e ...

totoiany48@gmail.com spunea...

Din ce se mentioneaza in pdv al dlui Tudor rezulta ca nu este clar cum se va proceda la 01 01 2021 .
Dl Neacsu dezvolta putin si mentioneaza ca nu rezulta ca dl ministru ar fi fost de acord ca actualizarea sa aiba la baza noii coieficienti din legea salarizarii si VSME .De-asemenea afirma ca nici la cadrele in activitate in acest moment nu se aplica aceasta prevedere .
Nu pot dezvolta mai mult ca nu posed cunostinte in domeniu , dar cei cu ,,stinta de carte,, in domenii inteleg si pot explicita afirmatiile .

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Ciucă și-a frecat mâinile că are motiv să nu facă nimic. Păi așa se comportă un politician de sistem responsabil și bine intenționat care știe dezechilibrele grave din domeniu ?
Cum adică , m-am enervat și-mi iau jucăriile și plec ? De ce nu s-a enervat când s-a dat oug 59 ssau 114 ?
ESTE NUMAI MIMĂ ȘI PREFĂCĂTORIE !

micutzul spunea...

Vezi ca le-ai omorat caprele la cei care au luat compensatorii! Ma bucur ca marea majoritate , adică cei inteligenți, au inteles! Ați mai ramas putini care vreți capre!

Xman spunea...

Da,cu conditia sa fie calculat la 25 de ani cumulati,nu efectivi pentru ca disponibilizatii sa nu piarda procentual...

Costy spunea...

Va gândiți la grupele de muncă greșit, ele chiar dacă nu aduc plus în cuantumul pensiei aduc reducerea vârstei de pensionare, nu o fi de bine?

CEZAR spunea...

Vechimea ..REALA MILITARA ..PUNCT..

Huhu Rezea spunea...

Vechimea în serviciu se va transpune în cuantumul pensiei doar prin elementul salarial gradatii.
Vechimea cumulată sau efectivă și condițiile de muncă vor conta doar pentru deschiderea dreptului de pensie, nu și pentru calculul ei.
Se suprimă sporul pentru pensia suplimentară și, în general, tot ce nu intră în solda lunară brută impozabilă.

Calinmihaib12 spunea...

..Domnilor: de ce simplu,..când se poate complicat..?
O tot.."frecați"..cu "netul".. care "NU ARE=NIMIC..SPECIAL".de a..FACE..DIRECT CU..LEGEA SALARI ZĂRII și cu cea a PENSIILOR (civile sau militare.!)..și deci NU TREBUIE.."AMESTECATE"..!
"NETUL"rezultă din proceduri de IMPOZITARE..= din legi sau coduri de procedură fiscală ..! ..DUPĂ..stabilirea BRUTULUI UNUI SALARIU,.SOLDĂ..și/sau PENSIE..!
Deci: trebuie (fără a ne bate cuie în talpă..!) INSISTAT PE.. PROCEDURI CORECTE DE STABILIRE a..SOLDELOR ȘI PENSIILOR.. noastre..!

CEZAR spunea...

Prazarul Of Craiova..joaca SUBVERSIV.....!!

GO spunea...

Cum gresit?! Si civilii care au grupe, se pensioneaza si mai devreme. Dar au si un adaos la pensie pt. grupa de 25% pt. CD si de 50% pt. CS. Noi trebuie sa fim din nou cei mai prosti, si sa ne multumim doar cu reducerea varstei de pensionare?!

Grupele astea au si ele un rest. Fundamentul existentei lor este de fapt ca cu cat grupa de munca are un risc mai accentuat, cu atat traiesti mai putin. Fapt pt. care legiuitorul indiferent ca este comunist sau capitalist, a stabilit ca angajatul intr-o grupa de risc, trebuie sa iasa la pensie si mai devreme, si sa aiba si un spor la pensie daca tot traieste mai putin. Adica sa compenseze financiar scaderea duratei de viata.

Si vii tu acum si stabileste ca la militari trebuie redusa doar varsta, dar sa nu se adauge si spor pt. grupa de munca?! Fantastic! Tu eventual ai dreptate, dar altfel. Acum cinstit, dar in armata singura grupa care chiar implica riscuri profesionale este grupa denumita AC. La nicio alta grupa nu exista nici un risc, totul e din burta. Deci, daca e sa pui o problema corect, pui modul de incadrare intr-o grupa sau alta in functie de riscuri, dar nu neremunerarea financiara a grupei de munca. Poftim,ce cauta juristul in grupa CS? Care este riscul asupra vietii?! Nici unul. Dar totusi este si el in grupa CS, ca ... toata armata si politia.

In fine. Un miner din grupa CS, iese la pensie si mai devreme. Iar la pensia calculata i se adauga si un spor de 50% pt. activitatea in CS. Si in comunism si in capitalism. Si nu se impacienteaza absolut nomeni ca din cauza sporului pt. grupa, minerul are o prnsie mai mare decat salariul. Pt. ca toata lumea cu o cultura elementara, stie ca acest fapt se intampla din cauza grupei, neremunerata minerului in activitatea, ci doar la pensie!

Cei ca tine vedeti ce nazbatii mai scoateti pe goarna! Ca dim cauza unor ganditori ca voi ne frig astia de ani si ano de zile!

Leon spunea...

In Legea 263/2010, Pensiile civile, grupele de munca au 3 beneficii, scaderea varstei de pensionare (max.13 ani), majorarea punctajului lunar cu 25/% sau 50% si impartirea Punctajului Total la 20, 25 30 de ani stagiu de cotizare..!
Si deasemenea PS mareste Punctajul Total!

Huhu Rezea spunea...

Atenție!
Cuantumul pensiilor de serviciu, deci și al pensiilor militare, nefiind un drept câștigat, potrivit numeroaselor decizii ale CCR, păstrarea cuantumului mai avantajos la eventualele recalculări sau actualizări esențiale nu este obligatoriu, totul rămânând la latitudinea celui care legiferează.

BONIFATIE spunea...

Corect, d-le HUHU!
Va fi un alt algoritm de calcul la o legea mai clară și „mai scurtă”.
Acum, să nu ne lăsăm manipulați.
Dacă vrea d-l Ciucă, trecând peste orgolii, poate să rezolve problema în varianta „oferită” fără să țină seama de „propunerea/acordul” d-lui Tudor.
Când au dat politrucii de pământ cu Legea nr.223/2015 au „consultat” pe cineva?!
Hai cu propunerea cu GĂINA că VACA așteaptă după colț. Sigur că tentația cu vaca este mai mare și mai bună dar vaca încă nu se vede și, fiind după colț, poate „da colțul” înainte de a apărea... iar timpul trece.
Eu l-aș întreba pe d-l Ciucă dacă are mandat de reprezentare, scris sau în alb, și din partea MAI și SRI pentru că în cauză sunt și alți pensionari. Asta pentru a vedea dacă există un raționament comun la nivel de miniștri și pentru a nu se mai supăra d-l Ciucă singur pe d-l Tudor.
Aveți grijă cu formularea „Actualizarea din anul 2021 va include si cresterile soldelor/salariilor de funcție și de grad din anii 2018-2020 prevăzute în articolul 38 și Anexa VI ale Legii nr. 153/2017 .” , cum spunea un coleg de pe blog, că se poate interpreta defavorabil nouă. Aspectul ține de condiționalitate.
O zi cu soare, vă doresc!

Burebista spunea...

Asa cum am scris eu mai sus,
Contează vechimea militara care poate aduce un plus 10%,15% și 20% la pensia netă în plată prin sporul pt OMM .
Contează și grupele de munca pentru pensionarea cu scăderea vârstei din 60 cu maxim 13 ani...
Ieși din sistemul mitar pe la 47-50 ani cu pensia completa și dacă mai ai chef de muncă mai lucrezi și ca civil pana la 65 și mai iei încă o pensie civilă.
Într-adevăr nu mai este nevoie de multe dintre articolele din lege.
Totuși e bine sa rămână și calculul din brut pentru că de acolo se oprește impozit pe pensie (ce depășește 2000) și o eventuala suprataxare, pensia netă plafonata în plată nefiind afectată.
Pentru cei disponibilizați va fi un mare câștig pentru ca această actualizare sau recalculare la net nu mai are treaba cu vechimea în serviciu.
Chiar dacă Neacșu și alții sunt speriați ca nici la activi nu se aplică coeficienții din legea 153, asa cum spune și domnul Olescu mai sus în ultimii ani 2017 - 2020 salariile/soldele brute ale celor din activitate (deci baza de calcul) aproape sau dublat (în jur de 79%).
Cu aproximatie fiecare își poate calcula baza brută la nivelul 2020 adăugând la baza de calcul din fisa su cele 6 solde alese (media lor) 79%. Apoi din total scad 41,5%, rezulta pensie netă. La asta adaugă procentul pentru OMM (cat a avut 10,15,sau,20%).
Rezultatul va fi cu aproximatie pensia netă în plată la nivel 2020. În deciziile de pensie toți aveți baza de calcul din care s-a stabilit procentul pensiei brute de maxim 85%.
Chiar și cei care au rămas în plată cu cuantumul avantajos ai calculul pe legea 223 și acolo adaugă procentele de mai sus.

Huhu Rezea spunea...

Am specificat asta pentru că se poate găsi un gulerat deștept care să interpreteze că se actualizează doar cu cresterea din anul 2021.
Dacă se merge pe varianta propusă de Ciucă, actualul art. 60 nu se modifică, actualizarea fiind introdusă intr-un alt articol, art, 59 indice 1.

Xpert 86 spunea...

Ptr miczutu si olescu: pai se compara banii de chirie cu salariile compensatorii??? Pai unii care au primit salarii compensatorii si-au cumparat apartament sau casa sau au deschis o afacere!!! Si apropo cand se plateau salariile compensatorii se plateau si chiriile la militari si politisti sau se asigurau in functie de posibilitati locuinta de serviciu!! De aia s-au numit salarii compensatorii ca actualizarile sa fie acoperite cu aceste sume, dar multi se fac ca au uitat asta!!!

CEZAR spunea...

Hoooo olescule
25 ani vechime reali ii foarte bine !
NB
Toti cei care s-au pregatit pentru A DUCE LUPTA IN LINIA 1..TREBUIE sa beneficieze de ceva in plus! Viata si activitatea lor ..cer acest lucru !
Faptul ca Hoolescu s-a"plimbat "cu Sikorschi agatat de o fringhie..nu are nici-o relevanta! Nu asa se cistiga razboiul..sic...
Trebuia sa se angajeze la salvare evacuare....etc..!

anonim spunea...

Dan B
Se pot trage doua concluzii scurte si clare
-Dvs sunteti unul dintre aceea cu pensia "gomflata" ca pocneste deja pe la cusaturi,sau daca nu,in mod sigur asa va comportati....ca sa stim si noi pe unde se afla cei care trag frana de mana.Nu-mi spuneti unde sunteti "asociativ", nici cat de sus "pe ramura"(ierarhie) si nici de cine sunteti inconjurat si nici macar cine va e sef....in ultimii 5-6 ani m-am lamurit pe deplin
-Daca dvs atata stiti despre termenul "negociere" uite ca va spune un saracan ca mine:NU STITI NIMIC!! doar va infoiati degeaba...de asta vreti vaca si numai vaca...Daca o primiti ati dat "tunul" daca nu,oricum aveti pensia burdusita,nu pierdeti nimic...buna logica PERSONALA ca "reprezentant"al altora,ce va aflati...incercati "negocieri" din astea mai intai la piata cu legatura de patrunjel,apoi vom mai discuta ,daca veti invata,daca nu va pierdeti timpul...Spor la ingrasat vaca dand "cu tunul"!! Pe ceilalti membri da-i dreak ,"nu conteaza cat timp cotizeaza iar eu imi fac interesele pozand in aparatorul lor"

Burebista spunea...

G. Olescu... Greșeală din totdeauna și la civili dar și la militari a fost și este ca salariile pentru activitatea desfășurată în acele condinții de munca speciale nu a fost remunerata corespunzător pericolului. Nu pensia tresa fie calculata mai mare decât salariul unui activ ci salariul ar trebui sa fie mai mare rezultând automat și o pensie mai mare. Unii care lucrează în acele condiții nu mai apuca pensia...
Aici PSD-ul în frunte cu Olguta Vasilescu au stabilit niște solde de funcție în bătaie de joc pentru mimitari, fata de tot restul bugetarilor, aici priviți coeficienții funcțiilor di anexa 6 a legii 153... Diferențe foarte mici între funcția cea mai mica și cea mai mare la același grad.
Într-adevăr mai exista în lege și în prezent niște sporuri la salariu pentru cei care desfășoară activități în condiții speciale etc... Însă acele sporuri sunt în procent foarte mic (maxim 15-30%) și nu din toate solda brută ci doar din cea de funcție...(și aici este o anomalie privind aceste sporuri... Cu cât ai salariul mai mare cu atât creste și sporul... Deși lucrează în aceleași condiții un subofiter ia sa zicem spor 300 lei iar un ofițer superior 900 lei....
Cred ca pericolul ca ofițerul sa moara din cauza conditiilor de munca este de 3 ori mai mare.. 🤣
Legea salarizării trebuie modificata în sensul că, condițiile de munca sa se regăsească în salarii.

GO spunea...

Ca sa o spun pe aia dreapra, eu nu acord niciun gram de credibilitate acelui Babus si nimanui din PSD. Partidul care a desfiintat actualizarea pensiilor militare este PSD, membrii sunt aceiasi, deci si naravul.

Rezulta din plin si din proiectul Pl-x 199/2020, ca astia nu au intentii bune cu noi, ci doar ne ametesc. Daca au fost in stare sa inscrie in proiect, ca dupa ce ne-au inghetat in 2017, aboa in 2023 sa dea drumul la actualizari, este clar ca astia nu sunt normali la cap, ne aburesc de parca am fi retardati si ce este mai rau - ca nu nici un gand bun in legatura cu pensiile militare.

Asa ca din toata harababura asta, eu prefer calea frontala propusa de Ciuca: actualizare la 1 ian. 2021 si recalculare tot de atunci. Macar sunt clare, cu aplicare imediata si la obiect.

CEZAR spunea...

Dan..Grasul..Sic! ..trage tare pentru ..FURAJAREA DE IARNA...!!!

Huhu Rezea spunea...

@Olescu
Actualizarea pensiei militare este de fapt o recalculare a întregului cuantum pornind de la noua valoare a soldei de funcție.
La actualizarea din 2017 nu s-a putut aplica din cauza cuantumului compus cu sume compensatorii al soldei/salariului de funcție.

Burebista spunea...

Orice actualizare conform creșterii soldelor la activi se face prin introducerea în program a soldelor și sporurilor avute în activitate și programul actualizează la fel ca și pentru activi la data introducerii adică la nivelul 2021 cu toate creșterile din urmă. Mai pe românește ca și cum ți s-ar deschide dreptul de pensie în 2021...

GO spunea...

Legat de afirmatiile lui Ciuca - cum ca e dispus sa actualizeze pensiile la o data concreta, cum ar fi la 1 ian. 2021.

Termenul este de de fapt, o propunere. Adica, daca eram in locul Col. (rtg) Tudor o acceptam. Dar fortam termenul, incat sa NU fie dupa alegeri. Ci de exemplu, de la 1 dec. 2020 sau de la 1 nov. 2020.

De ce asa? Din precedentele pațanii, cu modificari nefavorabile noua urmare a unor OUG emise catre finalul lui decembrie, exista sanse multiple ca orice prevedere favorabila noua, impinsa spre aplicare dupa alegeri, sa fie prorogata sau abrogata. De orice guvern, indiferent ca ar fi PNL sau PSD.


Asa dupa nuantare si dupa cate il cunosc personal (desi nu il simpatizez), Ciuca si MApN tot au insistat si insista pe o rezolvare rapida a unor chestiuni, cum ar fi actualizarea, din cauza faptului ca atat Ciuca, cat si ministerul constientizeaza ca orice s-ar scrie pozitiv in Pl-x 199/2020, cu aplicare dupa alegeri, nu vor mai fi infaptuite oricum niciodata.


Este la mintea cocosului ca economia fiind zguduita profund de criza economica provocata de pandemie, orice guvern instalat dupa alegeri, va emite traditionala OUG anuala de reducere a cheltuielilor bugetare pt. anul 2021, cu taieri masive din diverse beneficii ale unor acte normative. Iar precedentele demonstreaza ca militarii pensionati sunt victime consacrate.

In aceste circumstante, eu as fi acceptat oferta lui Ciuca. Macar prindeam ceva cert inainte in termen scurt. Singurul element pe care as fi insistat: ca actualizarea sa se produca inainte de instalarea noului guvern, sa nu aiba timp sa ne faulteze prin OUG.

anonim spunea...

Cum vede si o parte a presei
https://m.defenseromania.ro/divergen-ele-intre-mapn-i-pensionarii-militari-se-accentueaza-in-pofida-intensificarii-dialogului_605931.html

Burebista spunea...

Dacă se va păstra în text și formularea ca aceasta actualizare sau recalculare sa se fa a prin echivalare cu salariile celor din activitate cuprinzând și sporurile avute și cele care sunt în prezent la activi și aici ma refer ca toată lumea are solda de merit și spor de antena iar unii de solicitare neuropsihica sau intervenție, etc atunci va fi și mai bine pentru toți.
Practic eu cred ca va fi o recalculare pentru ca va trebui sa se calculeze pensia netă plafonata corespunzătoare soldei brute actualizate.
Sa se facă ceva chiar dacă va fi benefica pentru cei cu pensiile mici în mai mare măsură decât pentru cei cu pensiile foarte mari... Acum sa fim sinceri cu o pensie netă în plată în jur de 4000 lei se trăiește destul de decent la vârsta pensionarii cand se presupune ca deja fiecare a cam realizat ce trebuia în viața. Important este să fim sănătoși..
Ce este în plus e pentru copii, nepoți, călătorii, etc.

GO spunea...

Da. Dar grupa de munca nu este remunerata in Romania, cand esti in activitate. Ci doar la pensie, pt. ca este mai ... economic. Asa este din 1947.

Cam in toata Europa este asa. Stiu ca doar in SUA, grupa de munca se regaseste in salariu.

Nu se va schimba legea salarizarii, incat sa fie remunerata grupa de munca in activitate. Ar costa mult prea mult. Si chiar sa se schimbe, prevederea nu poate sa vizeze decat pe angajatii din viitor.

In rest, esti putin fraier! Grupa de munca are si SGP, si subofiterul, nu doar ofiterul. Se acorda in functie de activitatile concret desfasurate,caz in care nu conteaza daca esti parasutist (de exemplu), ca esti SGP, subofiter sau ofiter. Activitatea care da dreptul la grupa AC ca sari cu parasuta este aceeasi.

Acum ca minim 50% din armata este incadrata in grupe de-a 'mpulea, pe criteriul functiei si nu a activitatii concret desfasurate, asta este o alta discutie. Dupa mine, un maxim de 25% din personalul militar ar merita grupa de munca.

GO spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Niky spunea...

Nu știam eu cum au ajuns unii civili la cuantumurile la care v-am mai spus pe aici! Deci administratorul de la blocul meu datorită grupelor a ajuns la cuantumul net de 5140(asta înainte de acordarea a 14%),caci acum are mai mult! Echivalent cu subofiter! Ca si unchiul cu 7500 net, de la fostul Petromar! Pai bine domnilor, de ce nu se cere si pentru noi plata grupelor, asta este discriminare clară! Pe bune, cei care stăpânesc chestiunile juridice de ce nu sesizează forurile competente?

Unknown spunea...

Este imperios necesar sa se reglementeze si adaugarea OMM-ului la cuantumul pensiei stabilit.

Huhu Rezea spunea...

Pentru așa ceva trebuie să știi să negociezi și să ai lângă tine juriști și finanțiști.
Eu aș fi spus, da domnule ministru, de acord, dar actualizarea permanentă în viitor să se aplice de la 01 12 2020
In viitor, cuantumul net al pensiei militare va depinde de politicile fiscale ale guvernelor.
O majorarea a impozitului pe salarii va determina reducerea corespunzătoare a netului pensiilor militare.
O reducere a contribuțiilor va determina o creștere a netului pensiilor militare.

GO spunea...

Eu vad actualizarea si recalcularea,ca 2 etape distincte si cu termene de executie diferite Daca citim cu atentie raportul preliminar, actualizarea se produce instantaneu, iar recalcularea necesita 2 ani. Deci, si CSP vede cele 2 procese ca distincte.

In varianta propunerii lui Ciuca, ar fi aceeasi data de declansare si a actualizarii, si a recalcularii. Numai ca actualizarea va fi terminata in ianuarie 2021, iar recalcularea doar va incepe in ianuarie 2021, dar tot 2 ani va dura.

Asa ca eu zic ca intentia este de actualizare intr-o singura luna, la fel cum a fost si in 2017. Si recalculare in timp de 2 ani, cum a fost in 2016/2017.

Altfel, nu ar mai fi inscris termene diferite nici in raportul preliminar.

HALA spunea...

Olescu greșește profund apreciind ca singurii care își merita grupele sunt cei din AC, dând exemplul cu juriștii unde are dreptate dar tu amesteci un cdt. Pl. sau companie cu un jurist? Probabil ca face asta pentru ca a trecut prin aceste funcții ca gasca prin apa, fiind printre minoritarii "extrem de deștepți" ai armatei care zburau după un an maxim doi direct pe funcții cu stele grele de birou. Și apoi, lasă-i încolo de juriști și alți descurcareti, o vom lamuri cu ei după ce ne rezolvam interesul general chiar dacă aceștia nu au fost preocupați de el. Sa nu facem ca Dogaru care ii spune lui Balu ca i-a fa cut concesia de a nu cere ca specializări ca medici, ingineri, profesori (direct interesat) sa fie plătiți și cu ceea ce primesc omologii civili. Adică dacă tot și-au tras procurorii militari privilegii, de ce nu ar face-o și cei nominalizați? Și atunci singurii care rămân sa se mai bata sa fie amărâții cu specializări fără corespondent civil. Eu nu zic ca doar aceștia mai sunt militari.

Huhu Rezea spunea...

D-ta ești turc? Nu înțelegi că este deja reglementat prin L 80/1995 și nu mai este nevoie să fie reinventat prin legea pensiilor militare?
Este o ambiție prostească să-l rereglementeze prin noul proiect, crezând că scapă de restituirea lui pe cale judecătorească pentru pensiile stabilite pe perioada de după 15 sept 2017

GO spunea...

Banii de chirie sunt infinit mai multi decat compensatoriile. La o medie de 300 euro/luna chirie, inseamna 3600 euro pe an. In 3 ani de chirie, ai scos compensatoriile. Dar in 20 ani de chirie?!

Si nu ai dreptate! Bani de chirie adevarati, se acorda abia din 2010-2011! Pana in 2005 nu s-au dat de loc. Intre 2005-2010, s-au dat cu multe conditionalitati si fara sa acopere chiria.

Mai ai tu niste fixuri ciudate! Eu nu am primit locuinta de serviciu si nici bani de chirie. Locuinta am cumparat-o cu rata grele la care am platit vreo 16 ani, iar chirie am platit din buzunar intre 250 si 400 euro pe luna,timp de un deceniu. Da, am primit compensatorii, cam cat banii primiti banii de chirie pt. 3 ani?! Dai restul?

Siai este o faza, legat de fobiile tale! Bai, baiete, tu ai fost restructurat, adica dat afara pe romaneste, sa ai drept de compensatorii? Nu! Si atunci? Compensatoriile au avut si ele un rost. Adica, au calculat americanii ca daca tot da oameni afara, sa lea dea un mic maruntis din ce ar fi castigat oamenii intr-o viata, daca nu i-ar fi dat afara.

Si mai este un aspect! Compensatoriile au fost achitate din fonduri alocate de armata SUA, nu din bugetul de stat. Fa si tu o cerere la Trump si solicita si tu!

Apropo, legat de maretele tale revendicari! Ai iesit la pensie cu mult inainte de 55 ani! Ce ar fi ca cei care au iesit la 55 ani (asa era inainte de 2000), sa revendice sa iti intrerupa pensia, sa dai inapoi ce ai primit si sa te reincadrezi pe unde poti sa recuperezi anii prin munca pana la 55? Daca tot bagi batul prin gard si iti plac egalitatile?!

Asa ca, esti cam 'xpertu' lu' Peste.

Leon spunea...

@Burebista, incerc o SIMULARE pentru pensia mea (cuantum in plata in 2020, 4000 lei NET), Lt.col, cof.de Functie cf.L.153 de 2,18 (actualul 4,5):
-Baza de Calcul la 30.06.2017 = 3810 lei.
-B.C majorata in 2018 cu 25% = 4763 lei.
-Cuantum compus actualizat al SF(p.23, h3 din Decizie) majorat in 2018 cu 25% = 1999+25%x1999 = 2499 lei.
-SF in 2020(L.153) = 5450(2,18 x 2500) + 1253(23% gradatii) + 409(7,5%) = 7112 lei.
-Diferenta SF 2022 - SF 2018: 7112 - 2499 = 4613 lei.
-Sfertul din Diferenta: 4613:4 = 1153 lei.
-BC in anul 2019 = 4763( din 2018) + 1153 = 5916 lei Brut x 58,5% = 3461 lei NET.
-BC in anul 2020 = 5916 + 1153 = 7069 lei Brut x 58,5% = 4135 lei NET.
-BC in anul 2021 = 7069 + 1153 = 8222 lei Brut x 58,5% = 4810 lei NET.
-BC in anul 2022 = 8222 = 1153 = 9375 lei Brut x 58,5% = 5484 lei NET.
Deci in anul 2020 as obtine o pensie NETA mai mare cu 135 lei fata de cuantumul aflat in plata si FARA SA IAU IN CALCUL SI 20% Spor OMM..!
Dar fiind campanie electorala vom mai fi amagiti cu ceva promisiuni electorale !

Xpert 86 spunea...

Referitor la SOSP sau SOMM se dorește o reglementare expresă sau clară pe înțelesul tuturor, pentru a nu exista tot felul de interpretării din partea reprezentanților caselor de pensii sau a unor magistrați, pentru că art. 11, al. 3 dn L. 80/1995 e caustic sau sec si generator de multe sensuri interpretative de care au profitat politrucii si obedienții lor după bunul lor plac!!!!!!!!!!!!!!!

anonim spunea...

@Xpert
Cumparai casa pe dracu' cu banii de compensatorii.Nici macar garsoniera
lasati gogosile si verificati grila notarilor publici intre 1957-2020 sau graficele de vanzare cumparare.
Pretul in $ sau euro a fost relativ constant intre 2000-2008...in schimb au crescut f mult preturile in lei....Devalorizarea si-a spus cuvantul pt in 2005 can a fost introdus euro...acum incepe iarasi(a inceput de fapt)
Pt cei care va bucurati ca se indexeaza pensiile cu rata inflatiei
Nu va mai bucurati degeaba.Intristati-va!!Coeficientii aia de rata a inflatiei(pe care unii cred ca rezolva problemele cu pensia) demonstreaza doar ca devenim din ce in ce mai saraci/eu/dvs.Am un saibar in cartier deh si el cu mintea lui,foarte fericit ca i se majoreaza pensia cu 40%.I-am spus ca se bucura degeaba ,inflatia va exploda din cauza majorarilor facute "din pix" si va merge la piata cu roaba de bani ca in Venezuela
A raspuns mot-a-mot
-Nu ma intereseaza ,eu sa am buzunarul plin!!
Na ce sa-i mai explici daca omul atata poate
Eu imi aduc aminte si de inflatia lu' petrica "Apaca" din anii '90 dar si de inflatia din '98-2004 cand solda se modifica ,cam la fiecare 2-3 luni.Mai tineti minte cate milioane luati solda??..Asta urmeaza si in continuare si nu-i nici un motiv de bucurie.Pare rau daca v-am stricat ziua dar nu mai "salivati" la cele 2-3 procente de indexare.NU acolo este cheia problemei

Boby spunea...

pensiile militare daca se actualizeaza vor fi calculate dupa vechi coeficienti.vor castiga cei cu pensiile mici iar cei iesiti dupa 2002 de la lt.col in sus cu prima de comanda nu vor iesi cu pensie mai mare fata de cea in plata

Unknown spunea...

Suntem trei colegi care avem deschise actiuni in instanta pe fond cu adugarea OMM-lui la cuantumul stabilit al pensiei ,toate au fost respinse,cu toate ca am depus cu titlu de practica judiciara toate hotararile judecatoresti ramase definitive.Sperantele au ramas la Curtea de Apel cu toate ca suntem extremi de rezervati cu privire la o hotarare favorabila.

DOREL spunea...

Degeaba e prevazut in lg 80 acordarea sporului OMM la pensia neta daca CPS sustin altceva si nu o acorda. Pt a le astupa gura ar trebui prevazut inca o data distinct ca se aplica si dupa 15 07 20017. Degeaba s-a contestat si mers in instanta pt ca in cel mai bun caz s-a castigat la tribunal insa la curtea de apel s-a pierdut,exceptand cateva cazuri pe cale le poti numara pe degetele de la o mana.Asta e realitatea.

Leon spunea...

Ieri a mai fost publicata in MO inca o Decizie CCR privind art.59 si 60 din L.223/2015:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/231595&ved=2ahUKEwjWntjYhMjsAhWNxIsKHSTSBPwQFjABegQIDxAB&usg=AOvVaw0_mJGA_isrxHLWgx3O5cju&cshid=1603364309292

M spunea...

@Huhurez

100% de acord. Eu tot spun asta de ani de zile: simplu fapt că cineva este/a fost un militar remarcabil, un polițist extraordinar nu e suficient pentru a fi un bun negociator. Iar aici e nevoie de negociere.

E singurul punct pe care îl reproșez unora din reprezentații noștri (aici îl includ și pe Coarnă). Diplomație, negociere!!!!!

raul spunea...

Ati intrat pe pagina de facebook a CPS =ului???Sa vedeti hal de raspunsuri!Un exemplu:
Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale
Pensiilor militare de stat aflate în plată la 31.12.2015, începând cu 01.01.2016 li s-a aplicat o majorare de 5%, iar pensiilor militare de stat aflate în plată la 31.12.2016, începând cu 01.01.2017 li s-a aplicat o majorare de 5,25%.

Huhu Rezea spunea...

Un Mat de Iași de pe alt site se dă mare sculă în calculul soldelor personalului activ, dar nu a aflat încă nimic despre modul de calcul al soldelor/salariilor de funcție, începând cu anul 2019, solde care cresc anual cu 1/4 din diferența dintre solda de funcție calculată cu coeficienții și SME de 2500 lei din anul 2022 și valoarea soldei de funcție dela 31 12 2018.
Concluzia este că acei coeficienți din L 153/2017 Anexa VI operează încă din anul 2019 în stabilirea soldei/salariului de funcție, valoarea acesteia neputând depăși valoarea calculată din indicatorii din anul 2022.
Aceasta este tranziția de la solda de funcție în cuantum compus la solda de funcție calculată din coeficienții și SME prevăzuți în grila Lov pentru anul 2022.
O eventuală actualizare a pensiilor militare prin racordarea la dispozițiile privind salarizarea militarilor din Anexa VI a L 153/2017, așa cum s-a sugerat și pentru calculul cuantumului minim brut, ar însemna aplicarea coeficientilor din grila din anul 2022 șivaloarea SME din anul în care se face actualizarea.
Cu alte cuvinte actualizarea ar înlocui cuantumul minim brut, cuantum incomplet, cu cuantumul actualizat cuvenit, net sau brut, dedus dintr-o baza de calcul determinată potrivit dispozițiilor din L 153/2017.

Burebista spunea...

Calcul corect (aproximativ) + omm 3020= 4962 lei.

Petrescu Ion spunea...

Foarte buna explicatia pentru dl. Mateias, si nu numai, a prevederilor legii 153/2017. Multumesc!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Refă calculul!
Solda de funcție în anul 2018=2499 lei
Solda de funcție în anul 2022= 5450 lei
Diferența care se împarte la 4 transe anuale este 5450-2499= 2951 lei
1/4 = 737,75 lei.

ifrim spunea...

D-ul Radu Băbuș nu cred că mai are tragere să ajute pe cineva deoarece nu se mai regăsește pe lista cu propuneri deputați PSD de la CT.

Burebista spunea...

Sf 2022 care sa luat în considerare la stabilirea sumei(diferența) împărțită la 4 cuprinde și gradații le și sporul pt apărare cum a făcut Leon.fata de baza de calcul în care arau cuprinse toate elementele din 2017 și care a fost mărită în totalitate cu 25% în 2018, în anii 2019 și 2020 a crescut decât valoare soldei de funcție cu acea diferența 1/4. Și sporul de sâmbete, duminici și sărbători legale care ce calceaza din noua Sf 2020 în funcție de numărul de ore lucrate.
Cu aproximatie aceea va fi pe SUA netă plafonata plus omm. Impozit se va retine din pensia bruta pentru 2020 7210..

Leon spunea...

@Huhule, in SF din 2022 nu intra si Gradatia a 7 a (23%) si 7,5% pentru atributii constitutionale..??

GO spunea...

Astăzi, 22 octombrie, locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, colonel Valeriu Roșu, șeful Direcției generale financiar-contabile, general-maior Florin Jianu, directorul Casei de pensii sectoriale, colonel Mihaela Andrițoiu, alături de alți reprezentanți ai ministerului, s-au întâlnit cu președintele Forumului structurilor asociative din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, colonel (r.) Marian Tudor, și cu redactorul publicațiilor online ziuaveche.ro și in-cuiul-catarii.info, domnul Marin Neacșu.
Discuțiile s-au axat pe tema proiectului de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat (Pl-x 199) și a amendamentelor care vizează înlăturarea discriminărilor din sistemul pensiilor militare, crearea cadrului legal pentru recalcularea acestora, actualizarea pensiilor militare ori de câte ori se majorează soldele de grad/soldele de grad profesional și soldele de funcție ale militarilor și eliminarea inechităților create de diferitele acte normative care reglementează sistemul pensiilor militare.
Precizăm faptul că, după adoptarea de către Senatul României, această propunere legislativă a fost supusă în mai multe rânduri analizelor comisiilor parlamentare raportoare, în prezent Comisia pentru muncă și protecție socială adoptând un raport preliminar cu amendamente admise, al cărui conținut este agreat de toate instituțiile din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională.

https://www.facebook.com/101756875033320/posts/141803421028665/

un oscar = o pensie spunea...

burebista,ti se potriveste nick-name-ul ales
e supertare faza cu te pensionezi din armata dupa 26 de ani din armata pe la 48-49 de ani sa zicem,apoi depui CV la o multinationala si abia te astepta aia ,iti ofera un contract pe 15 ani ,muncesti acolo pana la 65 de ani,te retragi si mai incasezi o pensie civila,urmand ca tu sa traiesti pana la 100 de ani fara revizii,WOW-dar ce mama naibii ai facut prin armata de ai asa putere de munca indiferent de anotimp? eu am intrat la 20 de ani in armata am iesit la 48 (toti anii munciti la talpa-street nu la birou si mi-a iesit pe nas 28 de ani)dar acum mai ciugulesc niste banuti la un privat (il ajut o zi-doua pe sapt la mica lui afacere) ,vad ca tu esti apt 100% sa reincepi munca la privat,pai de ce te-a pensionat statul roman daca tu esti ca la inceput?

Leon spunea...

O imbinare armonioasa intre sarcinile de serviciu si o campanie electorala reusita:
https://m.ziare.com/nicolae-ciuca/ministrul-ciuca-le-a-cerut-militarilor-testarea-amanuntita-a-piranha-v-in-conditii-similare-operatiunilor-reale-1639098

anonim spunea...

Toate bune si frumoase pana aici(pe dracu'!!)
Constat ca trendul e de inversare....legea si propunerile(ma refer la ciuca vs tudor) vor sa scurteze termenele in timp ce discutiile pe bloguri tind sa se lungeasca pana la "pastele cailor".....iar ceasul face tic-tac-tic-tac. Au aparut deja discutii de'am**lea de genul : Baaaa sa dea astia compensatoriile inapoi,sa faca sa dreaga,de parca asta arde acum...compensatoriile lu'iexpertu'lu' peste
Pe scurt ca tot veni vorba: Il trezeste cineva pe mult stimatul, iubitul, respectatul,onorabilul si inegalabilul tudor din somn,ca sa-l sune pana la urma pe ciuca si sa-i spuna frumos asa in fata.Bai Ciuca!! scuza-ma dar am fost un *ou ca tu vrei bine si eu sunt *rost, asa ca hai s-o facem odata pe "aia" cu 01.12. dar sunt eu baiat bun si iti accept si un 01.01'21 daca imi faci statuie in fata ministerului (ca pensionarii vor sa ma impaieze direct,cica e mai ieftin),ca doar nu negociez pensia mea "proprie si personala" ci cam pe toate
Hai ca timp nu prea mai e si cred ca vom continua discutiile si la prezidentiale pe aceeasi tema infinita
@iexpertu
Te-a lamurit olescu clar si precis, nu mai pierd si eu timpul cu "compensatoarele":))
Problema e: Ai inteles ceva?? ca-ti facem si un desen daca trebuie
@ Tudor
Sa traiti dom' colonel!!
Permiteti sa raportez

va roaga ciuca sa-i dati un telefon sa va intalniti la o cafeluta,ca doar n-o sa va sune el ditamai ministrul
...normal nu? hai ca mai aveti timp pana la ora 17:00 cand termina programul(numai sa nu modereze adminul de nu mai ramane nimic):)))

anonim spunea...

O fi fost n-o fi fost ca un fel de gluma(proasta) dar timpul tot trece implacabil

Huhu Rezea spunea...

Nu @Leon, aia este solda de funcție corespunzătoare gradație. Minimul și maximul soldei de funcție din anul 2022 sunt cele trecute în Capit I, Anexa VI a L 153, ca produs între coeficienții din tabel și 2500 lei salariu minim.
Vezi aici
https://www.huhurez.com/2019/08/in-anul-2022-un-coeficient-al-soldei-de.html

IulianC spunea...

Nu a răsuflat nimic de la întâlnirea de taina.

Huhu Rezea spunea...

Este de apreciat că domnul Tudor a avut puterea să revină la negocieri după gafa din fața ministrului.
Se vede loby-ul lui Mărin!

ifrim spunea...

Chiar dacă mă dau cu unguent din talpa gâștii?

ifrim spunea...

Privind amendamentele dacă se insistă pe cerința totul ori nimic posibil să rămână nimic.De bază este actualizarea deîndată , restul negociate cu tact!

Leon spunea...

OK, Huhule:
Refacem calculul fara 23% si 7,5%, la SF in anul 2022:
-BC in 2019= 4763 + 738 = 5507 lei Brut x 58,5% = 3222 lei x 1,2(OMM) = 3866 lei= Pensie.
-BC in 2020= 5507 + 738 = 6239 lei Brut x 58,5% = 3650 lei x 1,2(OMM) = 4380 lei= Pensie
-BC in 2021= 6239 + 738 = 6977 lei Brut x 58,5% = 4082 lei x 1,2(OMM) = 4898 lei= Pensie
Observam ca in acest caz, Pensia NETA in anul 2020 ar fi mai mica decat cea in plata cu 350 lei, dar mai MARE cu 380 lei(aprox.) daca ADAUGAM SI SPORUL OMM..!
In concluzie, Sporul pentru OMM/SOSP NU trebuie sa fie ,,UITAT,, in Deciziile de ACTUALIZARE..! Altfel este o PACALEALA..!

CEZAR spunea...

Prazaru Of Craiova City...joaca parsiv..pe turta lor..!!!
Posibil cam asa : ori totul acum ..ori mai asteptam 2.3.n! ani ..
Teama lor cea mare este ca daca fac o actualizare ACUM..ei nu prind nimic si apoi urmatoarea va sa fie la sfintul asteapta...

CEZAR spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

Sa intre cu ele in ...Dunare....:D

Burebista spunea...

Domnule Huhu Rezea, nu va mai contraziceți dacă nu știți cum sa calculat Sf 2022 pentru diferența aceasta. Sf d în anexa +gradatii+spor apărare 7.5 %. Între Sf asta și Sf 2018 s_a făcut diferența iar rezultatul a fost împărțit la 4 câte 1 sfert pentru 2019,2020,2921,2022.
Calculul corect este cel făcut de Leon. + sporul pt OMM.
Dacă nu ma credeți întrebați pe oricine s-a pensionat în 2019 sau 2020 și o sa va spună acest lucru. Tocmai de aceea nu se aplică deocamdată legea 153 la activi pentru ca toate sporurile ar trebui să fie calculate la Sf în care sa fie incluse și gradații le și sporul pt apărare de 7.5 %.
În schimb în prezent sporurile se calculează unele la nivelul Sf 2009 doar actualizate cu 10%+10%+25% iar altele din SF 2018 fără gradații (sporul de noapte). Singurul spor care se calculează din SF 2020 fără gradație este del pentru SDSL..

micutzul spunea...

Caută comentariile mele de vreo 6 ani , fă analiza literară si vezi ce inseamna compensatoriile! Si ca sa vezi acum am vorbit cu un tip mutat la mine in comună. Plimbă 6 capre , a fost miner pensionat la 51 ani , miner, 4200 pensie. Ca sa nu mori tu de grija mea cu 2500. Si sa nu doresti nimanui din familia ta sa fie militar disponibilizat la patrusceva de ani. Eu iti dau compensatoriile mele si tu imi dai viata mea de ofiter ? Mancati kkt toti neterminatii!

Alex spunea...

Domnul Tudor fiind insotit de aceasta data de d-l Neacsu sper sa fi luat decizia corecta.Ma gandesc la decizia care ar avantaja pe cei cu pensiile foarte mici.Am emotii totusi ca prin ceea ce au facut, vom astepta mult si bine ceva concret.
Ar fi fost bine sa mearga pe propunerea facuta ieri de d-l Ma(Ciuca) ,cu mica modificare discutata ieri pe acest blog,adica punere in aplicare de la 01.12.2020.

Leon spunea...

N-am fost colegi, dar am colaborat cu majoritatea pilotilor de la CÎZ, inclusiv cu Comandorii Cristi Muscalagiu si Bica ..!
Cred ca Marculescu a iesit la pensie de la Reg.de Aviatie, ulterior s-a angajat la Avioane S.A..!

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Inca nu înțelegi diferența dintre solda de funcție 1n cuantum compus care in 2022 se contopește cu solda de funcție corespunzătoare gradației 0, calculată din CF x 2500 lei din grila LOV a L 153/2017.
Gradațiile și sporul de constituționalitate se determină procentual din solda de funcție corespunzătoare gradației 0, ca și alte elemente salariale care vor compune solda lunară brută.

monteoru spunea...

Legea 223/2015 cu completarile ulterioare este opera unora in delir.Idem modul de calcul al valorii pensiei.Nu e normal sa existe diferente functie de anul pensionari.Contributia la pensia suplimentara este o proprietate privata.OMM a fost intotdeauna parte distincta in venitul lunar al activului si asa trebuie sa fie si parte adaugata la pensie .Sigurele sporuri existente cel de comanda,de dispozitiv,salariu de merit..
Injurati-ma.

Burebista spunea...

Ca sa înțelegeți mai bine cum sau calculat la cei din activitate soldele de funcție după 2017 va explic încă odată. La un agent șef principal de politie(plutonier adj șef echivalent militar) salariul de funcție în decembrie 2017 a fost de 2363 lei. În 2018 a crescut cu 25% odată cu tot salariul brut și a ajuns 2954 lei.
Acum s a calculat solda de funcție pentru 2022 asa cum este definita în legea 153. 4087 Sf gradație 0 + 23% cele 7 gradații + 7,5% spor de apărare = 5404 lei.
5404-2954= 2450 diferența.
2450 : 4 = 612,51 și sa rotunjit la 613.
În 2019 salariul de funcție a fost 2954 +613 = 3567
În 2020 Sf este 3567 + 613 = 4180.
Sunt date reale de pe un fluturaș de salariu al unui activ nu vorbesc din auzite sau interpretând legea...
La Sf 4180 se adaugă gradația 564, salariul de grad 395, spor de antena 296, și ajunge 5435 total brut realizat.
La acest total brut se acorda majorarea pentru CASS în jur de 480 lei și rezulta total brut majorat 5915 lei.
5915 - 35%(CASS+CIBS)-10%(impozit) = 3460 lei net +1050 norma de hrana și 260 echipament = 4770lei venit net pe card.
Pensia netă plafonata în plată ar fi dacă s ar modifica legea 223 prin plx 199, 3460 +20%sporul pt OMM = 4152 lei... Acum ar fi doar 3460 lei net desi pensia bruta ar fi 6033, impozit 403, pensie netă 5630...
Pensia în plata 3460 iar dacă se acorda sporul pt OMM 4152...

anonim spunea...

@ifrim
Am incercat cu Mona...parca,parca, misca ceva(pardon,pisca spirtul)

anonim spunea...

@Cezar
limba sa v-o selectati dvs...noi avem cu ce:)))
greu al naibii cu copi/peistu asta:))

Xman spunea...

Inclin sa cred ca Mateias are dreptate pentru ca daca cititi link-ul urmator: https://fsanp.ro/wp-content/uploads/2019/01/Instructiuni-ANP-salarizare-2019.pdf, soldele activilor se calculeaza fara smbe ci cu o patrime din diferenta soldei de functie dintre 2022 si cea din decizia de actualizare de prin 2018.Mi-am facut calculul si raman cu inflatia pentru ca la asa zisa actualizare cresterea mea de la 1 ianuarie 2021 este negativa...Disponibilizatii sunt dezavantajati la calcularea bazei de calcul prin pornirea de la procentul de 65%.Varianta cu 85%,sau cel putin 80% este cea optima.In opinia mea ,daca actualizare se reia e un plus ,dar mai apoi trebuie insistat ca procentul de care am amintit sa fie adus la cel putin 80%.

Burebista spunea...

Pentru domnul Huhu Rezea.
Iată cum se stabilesc salariile de funcție cfm legii 153, anexa 6.
Art. 11. - Puneri în aplicare (1)
(1) Personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare au dreptul la 1-7 gradații, în raport cu timpul servit în calitate de personal militar, polițist și funcționar public cu statut special din sistemul administrației penitenciare.
Jurisprudență



(2) Soldele de funcție/Salariile de funcție prevăzute la cap. I din prezenta anexă sunt la gradația 0.

(3) Intervalul de timp cuprins între data acordării gradului militar și data absolvirii instituției militare de învățământ se ia în calcul la stabilirea de gradații. Perioada modulului instruirii individuale nu se ia în calcul la stabilirea de gradații.
Jurisprudență

(4) Intervalele de timp în funcție de care se acordă cele 7 gradații, precum și procentele corespunzătoare acestora, calculate la solda de funcție/salariul de funcție avută/avut la data îndeplinirii condițiilor de trecere în gradație și incluse în solda de funcție/salariul de funcție, sunt următoarele:

a) gradația I - de la 3 la 6 ani - și se determină prin majorarea soldei de funcție/salariului de funcție prevăzut la cap. I din prezenta anexă cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcție/salariului de funcție;

b) gradația a II-a - de la 6 la 9 ani - și se determină prin majorarea soldei de funcție/salariului de funcție cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcție/salariului de funcție;

c) gradația a III-a - de la 9 la 12 ani - și se determină prin majorarea soldei de funcție/salariului de funcție cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcție/salariului de funcție;

d) gradația a IV-a - de la 12 la 15 ani - și se determină prin majorarea soldei de funcție/salariului de funcție cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcție/salariului de funcție;

e) gradația a V-a - de la 15 la 18 ani - și se determină prin majorarea soldei de funcție/salariului de funcție cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcție/salariului de funcție;

f) gradația a VI-a - de la 18 la 21 ani - și se determină prin majorarea soldei de funcție/salariului de funcție cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcție/salariului de funcție;

g) gradația a VII-a - peste 21 ani - și se determină prin majorarea soldei de funcție/salariului de funcție cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcție/salariului de funcție.
După ce se aplica gradația 7 rezulta noul salariu de funcție.
Și acum ert 19 car mai adaugă și cei 7,5% rezultând din nou alt salariu de funcție..
Pentru realizarea prerogativelor constituționale de apărare, ordine publică și securitate națională, personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil beneficiază de majorarea soldei de funcție/salariului de funcție/salariului de bază cu 7,5%....
În plus pentru cei din aparatul central salariile de funcție sun încă odată mărite cu un spor de 12,5% cfm art 23..
Art. 23. -
Personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil care sunt încadrați în structurile centrale ale instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională sau în structuri militare ale NATO sau UE dislocate pe teritoriul României, beneficiază de majorarea soldei de funcție/salariului de funcție/salariului de bază cu 12,5%.
Toate aceste procente majorează salariile de funcție din grila (gradația 0) devenind noile salarii de funcție din care se vor calcula eventuale sporuri, salariul de comanda, oskar...

Huhu Rezea spunea...

Cum s-ar zice , avem din nou o solda de funcție în cuantum compus și după anul 2022.
Ceea ce mă interesa pe mine să demonstrz este că dispozițiile Anexei VI din L 153/2017, inclusiv noua soldă de funcție în cuantum compus, contează e determinarea soldelor de funcție sau în stabilirea soldelor lunare brute pentru activi încă din anul 2019, pentru că ele sunt determinate din diferenta calculată dintr-o suma calclată potrivit anexei VI.
Concluzia ar fi că și în cazul actualizării pensiilor vechi în anii 2020 sau 2021 pot fi folosite elemente de calcul din L 153/2017 pentru stabilirea bazei de calcul a actualizării, calcule despre care unii zic că nu pot fi utilizate decât din anul 2023.

Cezar spunea...

Fara..pentru ca nu sunt permanente @

Xman spunea...

Jocurile sunt facute.Disponibilizatii vor fi din nou faultati.Dupa ce acest procent de 65% ramane batut in cuie,nu va mai fi nimeni care sa-i ajute cu ceva.Toti care reprezinta structurile asociative au vechimile complete,asa ca Dumnezeu cu mila...Actualizarea e buna,chiar foarte buna doar pentru cei cu vechime completa...Vae victis!

Burebista spunea...

Nici când citiți ceva concret nu înțelegeți...
La fel cum i am explicat și domnului Huhu Rezea.
La salariul de funcție din grila de la anexa 6 a legii 153 care sunt la gradația 0 se adaugă toate acele drepturi din lege (gradații, spor de apărare, spor de aparat central, etc) devenind noul salariu de funcție pentru 2022... Între noul salariu de funcție 2022 cu toate acele măriri se face diferența cu salariul din decembrie 2018 se împarte la 4 și se acorda o pătrime la Sf 2019...
Gasiti mai jos sau mai sus un exemplu dat de mine...
Nici Mateiaș nici Neacșu nu știu cum sau calculat la activi dacă tot susțin aberații ca va pierde cineva ceva la pensie... Sau știu cum s a calculat dar pentru ca pe ei nu îi avantajează în prezent nu vor sa primească nici cei cu pensiile mici și medii...

Burebista spunea...

Iar o dai de gard domnule Monteoru...
Sporul pentru OMM a făcut parte vreodată din salariul unui activ??? În ce țară? În România nu a făcut.
Ia spune dumneata cât ai plătit din salariu contribuția pentru pensia suplimentară??
Îți spun eu 0 lei...
Nu ți s-a retinut niciodată din salariul brut sau net nimic pentru pensia suplimentară.
Asta asa ca să vezi că nu prea le știi pe asta cu legile...

GO spunea...

Stimati colegi, totusi ... Desi in tabere diferite candva, acum daca tot ne-am acordat in opinii! Rog sa analizati pct. 5, cel cu grupele de munca. Prea ni le anuleaza pe față. Și nici nu au argumente dacă revendicăm diferențierea în funcție de grupele de muncă. Sub formă de adaos la media celor 6 solde nete. Eu zic că suntem slabi dacă renunțăm așa ușor la remunerarea financiară a grupelor de muncă! Și mergem pe bunul simț la care mulți fac apel în ultima perioadă! Eu zic că nici decidenții nu ar spune nu! Întrucât deși sunt decidenți, nimeni nu i-a atenționat de gafa pe care au făcut-o cu neremenunerarea grupelor de muncă la militari! Noi devenind astfel singurii cetățeni ai patriei cu grupe de muncă neremunerate la pensie! Eu zic ca putem sa o rezolvam, daca deschidem ochii decidentilor asupra imensei discrimari create militarilor, in raport cu toti ceilalti "oameni ai muncii"!

💥 Negociatorii privind pensiile militarilor, sunt rugați să fie cerebrali și să ia în calcul faptul că orice guvern instalat după alegeri, va proroga sau abroga orice prevedere benefică militarilor care ar urma să fie implementată după 01.01.2021!
💥 Prin urmare, negociatorii sunt rugați să nu mai tergiverseze împingerea transformării în lege a proiectului Pl-x nr. 199/2020 și să accepte oferta nesperată de ultimă oră a ministrului apărării, aceea de actualizare a pensiilor militarilor la o dată rapidă și concretă, cum ar fi 01.01.2021! Fără ca negociatorii să se mai agățe de mărunțișuri care să tervigerseze implementarea imediată a actualizării pensiilor!
💥 Mărunțișurile pot fi solicitate și printr-o lege ulterioară, dar în niciun caz negociatorii nu trebuie să țină în loc oferta de actualizare subită a pensiilor militarilor, pt. niște chițibușării care are aduce câțiva cenți în plus unui grup restrâns de persoane.
💥 Dacă negociatorii doresc să fie și mai abili, și pe fondul în care ministrul Ciucă a propus termenul de 01.01.2021 doar la modul generic, sub formă de exemplu, atunci negociatorii să insiste doar pe devansarea termenului, astfel încât viitorul guvern instalat să nu aibă timp să abroge o ordonanță care să proroge termenul de actualizare sau să să abroge legea înainte să fie aplicată. Așa cum am mai pățit! Actualizarea poate fi operata și la 1 decembrie 2020, și la 1 noiembrie 2020 - cel mai important fiind să nu lasăm timp ca viitorul guvern instalat să ne faulteze!
⭕ Iar dacă negociatorii doresc să fii genii și să combată elegant, dar imparabil, limitarea cuantumului pensiilor militare la media a 6 solde nete, să atragă atenția factorilor de decizie, că această medie se pretează pt. un cetățean caruia nu i se mai ia în calcul nicio grupă de muncă! Și să ceară ferm reflectarea grupei de muncă în cuantumul pensiilor, printr-un adaos corespunzător la media celor 6 solde nete! În caz contrar, militarii devin singurii cetățeni încadrați în grupe de muncă în activitate, dar care după ce că nu sunt remunerate în activitate, nu mai sunt remunerate nici la pensie ca la ceilalți cetățeni!
💥 De reținut! Orice tergiversare a negocierilor care să împingă aplicarea unor beneficii ale legii după alegeri, va da naștere unui dezastru. Guvernanții vor accepta să scrie de moment în lege orice cerem, din moment ce aplicarea este împinsă după alegeri. Urmând ca imediat după alegeri să anuleze orice prevedere care ar acorda beneficii pensionarilor militari.
💥 Negociatorii să nu uite că pandemia a declanșat o criză economică profundă și care se va accentua! Pe acest fond, după alegeri vor urma ample taieri de fonduri bugetare. Așa că să nu își imagineze cineva că o lege destinată majorării pensiilor militare cu termene iluzorii stil 2022 sau 2023, va mai fi aplicată de cineva dupa 01.01.2021. Nu, ceea ce vom obține cu aplicare până la 01.01.2021, cu aceasta vom rămâne ani buni de zile!

Cezar spunea...

Gura pacatosului adevar graieste @
Domnul Akord...Mona va asteapta...
🤣🤣🤣🤣😜😜😜😜😜🤣🤣😜🤣🤣😎😎😜🤣

Burebista spunea...

Corect și în 2022 solda de funcție va avea un cuantum compus cu gradații le, sporul de apărare, sporul de aparat central, etc sunt toate înșirate în ordinul ala de la ANP. Rezulta o Sf mult mai mare din care ar trebui începând cu 2023 sa se calculeze celelalte sporuri sau indemnizații care se calculează ca procent din noua solda de funcție.
De aceea încă nu se aplică legea 153 în prezent pentru ca ar rezulta niște salarii mult mai mari. Gândiți-vă la exemplul lui Leon cu Sf 2020 7000, ar trebui numai o eventuala solda de comanda sa fie 25%x7000= 1750..
Ori în prezent este mult mai mica valoarea pentru ca se raportează la salariul din 2009 cu 2 majorări una de 10% în 2015 și una de 25% în 2018.
La fel sporul de antena 15% din 7000 ar fi 1050.. Ori acum e vreo 308 lei..
Și totuși dacă sar echivala baza de calcul pentru recalculare cu a celor din activitate asa cum prevede plx 199 atunci ar câștiga marea majoritate a pensionarilor militari.

anonim spunea...

De ce "de merit" si de ce "de comanda"
Eu am avut sal. de merit cu un an inainte de disponibilizare...ca se dadeau prin rotatie inca de atunci de prin 2001(ca sa fie bine,sa nu fie rau, cum se zice)Dupa un an lula si caciula sal de merit ca nu le mai aveam si atunci pleosc cu disponibilizarea....acum are salariu "de merit" si cine nu vrea nu doar ca nu-l merita.
Ind cda....mda! am inteles ca acum are si seful bucatarilor alt mod de mituiala.In 2001 intr-un R RAA aveau ind cda (sute de cadre militare) fix 11 cdti -strict cdti .Cdt R,sef st maj R,loct cdt R +4cdt Dn+4sef st maj DN si cu asta basta ....acum e ca la nebuni sau ca la aia cu conditii grele/vatamatoare.
Exemplu personal Am avut CS (dispozitiv de lupta in SLP-va explica Micutzu sau geofreeland) neintrerupt de la infiintare(din 1982 de pe vremea lu' ceasca, si la nivelul armatei eram niste raritati.Era Ap. AAT(Av/RdLc/art si RAA ...+ scafandri o mana de oameni + VM-istii si aici numai cei ce erau in conditii de CS stricte nu orice dactilografa sau croitoreasa sau bucatareasa si cam atat. Cine are acum CS?? Oricine vrea si cine nu vrea,orice p***ca franarul. Iar pe VM-isti si cei cu "alte conditii" i-au lasat in voia sortii.In ziua de azi /pe timp de pace/nimeni din armata nu are conditii normale...toti sunt de la "deosebite" in sus (ba chiar si astia au ramas doar cativa) >in rest?? Wooowww ce isi mai tocesc ei talpile in metrou in "conditii speciale" ca la birou e si mai periculos...e grav daca le cade cafeaua fierbinte in decolteu sau pe pantaloni
Gata m-am racorit si le urez sa primeasca si spor ...ma tot gandesc si nu pot inventa niciunul original.Se pare ca n-a mai ramas nimic de inventat in domeniu
PS Cand intra RdLc pe emisie(PRV-11/13) se aprindea neonul in mana "de nebun" ce era de la un metru distanta....spor de radiatii??? du-te domne de aici ce asta-i pericol?? Intrebati-i pe aviatori,radiolocatoristi sau rachetisti ca eu acum sunt la capitolul "basme"

Burebista spunea...

Xman, dacă citeai ce am scris eu pe aici ai fi înțeles ca în prezent asa cum se stabilesc pensiile după OUG 59 nu pre mai contează vechimea militara decât pentru sporul OMM și scăderea vârstei de pensionare datorita grupei de muncă.
Vechimea militara și cea cumulata contează doar la stabilirea pensiei brute.
Pentru cea plafonata contează doar baza de calcul, adică media soldelor brute din care se calculează solda netă.
Pentru a avea o pensie netă egala cu cea plafonata îți trebuie un procent de pensie Bruta un jur de 62 % din baza de calcul... Cu OMM 15 ani 10% deja ajunge la 74,4...
Daca trece legea la pensia plafonata în plată de 58,5% din baza de calcul se acorda sporul pt OMM de 10,15,sau,20%...
Creșterea din ultimii ani la baza de calcul din 2017 a fost în jur de 70-75% numai la un simplu calcul tot veți câștiga în jur de 30% net fata de ce aveți acum în plată. Dacă creste baza cu 71.5 și se rețin 41.5 rămâne un câștig de 30% net..fata de ce aveți acum... În general creșterile în procente mai mari sunt la pensiile mici.

Huhu Rezea spunea...

Interpretarea dată de finanțiștii de la Penitenciare de a introduce în solda de funcție elemente salariale pe care L 153 le definește ca elemente componente ale soldei lunare brute mi se pare excesivă,
Înțeleg că este un ordin al Ministrului Justiției, dar mai importantă este dispoziția din lege.

Anexa VI
Art. 3.
(1) Personalul militar are dreptul la soldă lunară.

(2) Solda lunară se compune din solda de funcție, solda de grad, gradații și, după caz, solda de comandă, indemnizații, compensații, sporuri, prime, premii și din alte drepturi salariale.



Cum or fi reușit finanțiștii ANP să introducă gradațiile și încă vreo câteva sporuri în solda de funcție din care se determină alte elemente salariale, este greu de estimat.

valica spunea...

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902:
Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902, prevedea articolul 2 ,: ”Pentru ca fiecărui ostaș veteran să i se asigure liniștea și ocupația pentru restul de viață, i se va pune la dispoziție cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generațiile viitoare” . Se instituie onorantul titlu de ”VETERAN DE RĂZBOI”.

GENERALUL NICOLAE CIUCA ESTE AUTORUL ORDONANTELOR CARE AU SARACIT PENSIONARII MILITARI, PENTRU AMBITIILE PARANOICE ALE ACESTUI INDIVID. POLITICUL LA INDICATIILE AMERICANE , AU ALOCAT 2 % DIN PIB, IAR DOMNUL CIUCA A IDENTIFICAT IMEDIAT SURSA DE FINANTARE A ARMATEI, BANII DE LA PENSII. EL ESTE CEL CARE A AVANSAT IDEEA CU INGHETAREA SI APOI CU PLAFONAREA PENSIILOR MILITARE.
SUB COMANDA LUI CIUCA SI CU ACORDUL LUI S-AU PLAMADIT OUG 57, 59 SI 114.
LIA OLGUTA VASILESCU A RIDICAT PUNCTUL DE PENSIE LA CIVILI SI BINE A FACUT DAR ACEST LUCRU NE-A AFECTAT PE CEILALTI DEOARECE AU CRESCUT PRETURILE SI INFLATIA.
CIUCA PARANOIC FIIND NU VEDE , NU AUDE , NU ESTE INFORMAT. IESE LA TELEVIZOR SI SE BATE CU PUMNUL IN PIEPT, CA EL FACE INZESTRAREA ARMATEI. ASA O FI DAR NU'I FRUMOS SA PARASESTI PENSIONARII MILITARI INAINTEA PLECARII DIN ACEASTA VIATA.

Mihai spunea...

Domnule Burebista ,din pacate ,ambii dati in gard cu stiinta legii.
Contributia la pensia suplimentara s-a platit in procent de 2% din salariul tarifar lunar respectiv brut la militari.
Teoria dvoastra cu " gratuități pe " nu tine in fata justitiei si finantelor.Ei iau in analiza si judecata suma de pe statul de plata nu si modul de dobândire .
Gratuitate nu exista in mod practic .
Dacă ar fi cum spuneti dvoastra in momentul in care s-a retras CAAS de la pensii ar fi trebuit sa scadă si pensia cu suma adăugată " gratuit" cum spuneti dvoastra de către guvern la baza de calcul a activului care se transformă în baza de calcul a pensiei.
CASSs-a retras ," gratuitatea" la pensie a rămas.
Spun la pensie fiindca ea provine din " gratuitatea" adăugată la salariu.Ca atare PS s-a calculează ca reținere 2% din brut.

Burebista spunea...

Nu finanțiștii au stabilit asta ci articolele din anexa 6 a legii 153 pe care le-am postat mai jos care spun clar ca gradații, le sporul pt apărare, aparat central etc măresc solda de funcție rezultând noua solda de funcție mărită.
Cred ca a-ți scris acest răspuns înainte sa postați pe cel de mai jos când a-ți remarcat sa și solda de funcție din 2022 are un cuantum compus..

Burebista spunea...

La fel s a procedat și la MAPN, Mai, SRI, STS, Spp...
Solda de funcție 2022 cu gradații, sopr apărare etc incluse, pentru ca asa prevede legea 153 anexa 6 la art 11, art 19, 23 etc..
La frl va fi și la o eventuala actualizare /recalculare la nivelul salariilor brute /nete ale ACTIVILOR prin echivalare asa cum este prevazut în plx 199 la art 110.1 unde se schimba decât data de aplicare de la 1 ianuarie 2021 în loc de,, după aplicarea în totalitate a prevederilor legii 153, parca asa suna art 110.1.

sergiu spunea...

Puneti pe pagina: "negociatorului principal" de 10 ori postarea de mai sus,poate o citeste,si tine cont ceea ce doresc majoritatea.

sergiu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Castigul net va fi de aprox.30% fata de cuantumul stabilit/recalcula/actualizat in ultima Decizie; deasemenea si cei iesiti la pensie dupa data de 15.09.2017 prin adaugarea SOSP la pensia neta, ar trebui sa aiba crestere cel putin cu procentul respectiv..!

CEZAR spunea...

OK "INTRAREA IN VIGOARE A LEGII LA 01 12 2020 ,ALTFEL ...OG din decembrie proroga termenul

CEZAR spunea...

Sa intelegem cum ca TUDOR..a mers la intilnirea cu domnul ministru CIUCA...pe post de GLUGA DE COCENI...
Pai nu era NORMAL SA MEARGA CU UN MANDAT ..SCRIS SI PARAFAT DE TOTE MARILE PERSONALITATI....??
Abia acum vedem ..cine ne conduce..
In fapt ei la fel si ca DAOGARU o fac intentionat ..pentru a strica TOT..ce ninistrul CIUCA INTENTIONA
NU VA LASATI INSELATI..si nu-i cautati CIRCUMSTATNTE
A stiut foarte bine ce face ....si nu numai el...

CEZAR spunea...

Este si normal HoooooOlescu face parte din (b)Elita... !!

Huhu Rezea spunea...

@Burebita
Am atras atenția ca funcționarii finanțiști se vor întinde la cașcaval , în interesul lor, profitând de artificiile legislative introduse tot de ei în Anexa VI a L 153/2017, în discordanță totala cu definiția dată de lege soldei de funcție și soldei lunare.
Pentru că legea nu precizeză, mă intrebam atunci care va fi solda de funcție, cea corespunzâtoare gradației sau cea din tabel, care va conta în determinarea procentuală a celorlalte elemente salariale ale soldei lunare, altele decât solda de grad.

In lege au mai spus că solda de funcție se majorează cu sporul de constituționalitate și înca alte 4 sporuri, în loc să formuleze că respectivele sporuri salariale sunt n procente din solda de funcție.
Pariez că pentru pensionari nu vor mai actualiza baza de calcul din noul cuantum compus al soldei de funcție... ci vor spune, în Metodologia pe care o vor aproba tot ei, că elementele salariale se stabilesc procentual din solda de funcție corespunzătoare gradației 0. DE urmărit.


Burebista spunea...

Nu au cum sa stabilească pentru recalculare o formula și pentru cei care ies în anul acesta alta formulă. În prezent pensia netă plafonata se stabilește cum am dat eu exemplu. Chiar dacă salariile alese sunt din alți ani se aduc la nivelul 2020 cu diferențele respective calculate din SF 2022 mărită cu gradații si sporuri.
Pentru ca în plx 199 introduce art 110.1 cel cu actualizarea și recalcularea PRIN ECHIVALARE CU CEI DIN ACTIVITATE, atunci nu pot da norme de aplicare care sa contravin legii modificate.
Eu zic ca este normal a salariul de funcție sa fie diferențiat datorita vechimii sau a celor câteva sporuri pentru ca marja dintre coeficienți este foarte mica.
După ce se stabilește această Sf funcție majorata se calculează celelalte sporuri care sunt în procent fin Sf sau cele pe baza de pontaj.
La medici, profesori și administrația locala asa se procedează pentru ca la ei deja se aplica legea 153 dupa coeficienți.
Cred ca și pe la miniștri, președinte, parlamentari...

Cezar spunea...

Pentru cei care nu stiu
HoooOlescu pe blogul (b)Elita a fost PRIMUL INDIVID
Nerusinat..care ne.a IMPARTIT in natoisti..adica dupa el elita..si Ceausisti..adica buni de imbalsamat @
Tot el..ne.a prezis cu schemuta de stat majorist cum se pretinde..ca RUSII ne vor ataca inca de acum 3 ani
Deci grija mare..cu individul..ne vinde
Ca pe bostani

ifrim spunea...

Probabil pe bostani ca tine ce trebuiesc prăvăliți la vale dea-dura iar apoi te-ntorci pas alergător și.................!