Un produs Blogger.

duminică, ianuarie 14, 2024

Aplicarea gresita a impozitarii progresive a pensiilor a pornit de la un document emis de presedintele CNPP

1 comments

 In elaborarea unei indrumari  de aplicare uniforma a modificarilor aduse de Legea 282/2063 articolului 101 din Codul Fiscal de catre casele teritoriale de pensii, cu referire la impozitarea progresiva a pensiilor, este din nou implicata o mai veche cunostinta a pensionarilor militari, doamna Vasilica - Valentina Robu de la Casa Nationala de Pensii Publice.

Doamna secretar general a emis indrumarea prin luna octombrie cand inca nu se cunosteau care vor fi castigurile salariale medii nete si brute pentru anul 2024.

Doamna nu a citit si articolul 100 din Codul Fiscal care stabilea ca  venitul impozabil se stabileste prin deducerea personala de 2000 lei din venitul brut al pensiei.

In exemplificarile sale, rastalmaceste  sintagma"pentru venitul lunar din pensii" din cuprinsul art. 101 din Codul Fiscal, modificat prin Legea 282/2023, in sensul aplicarii cotelor de impozitare pe venitul din pensie si nu pe venitul impozabil cum reglementeaza art. 100. Sintagma de mai sus este utilizata in lege doar pentru a defini categoria de pensii, contributiva sau necontributiva, nu pentru stabilirea bazei de calcul al impozitului. Baza de calcul a impozitarii este definita in art. 100.

Presedintele  CNPP, domnul Baciu Daniel, a semnat ca primarul un document care, legal, trebuia emis de Ministerul Finantelor sub denumirea de ordin de ministru, astfel incat  sa poata fi atacat in contencios administrativ pentru nelegalitate.

Probabil ca ale nostre case sectoriale s-au inspirat din exemplul dat de de doamna Vasilica Valentina pentru impozitarea pensiilor de serviciu necontributive stabilite inainte de ajungerea la limita standard de pensionare. Exemplul este incadrat intr-un patrat albastru in documentul din topic.

Intrucat casele sectoriale nu emit decizii pentru indexarea si impozitarea pensiilor militare, cei pagubiti prin impozitare sesizeaza in procedura prealabila  Casa Sectoriala de care apartin ca s-a gresit calculul impozitarii fata de dispozitiile articolelor 100 si 101 din Codul Fiscal. Casa Sectoriala trebuie sa indice in raspunsul său baza legala a metodologiei de impozitare. 

Dupa primirea raspunsului sau dupa 45 de zile de la data sesizarii, pensionarul pagubit  formuleaza actiuni in pretentii la Tribunal cu posibilitatea de a cere instantei sa sesizeze completul de contencios administrativ pentru a constata nelegalitatea eventualului act administrativ indicat ca baza legala a impozitarii progresive.

Actiunea are ca baza legala articolele 100 si 101 din Codul Fiscal si procedural art. 101 si urmatoarele din Legea nr. 223/2015, litigii privind plata pensiilor militare.

Impozitarea diferentiata este reglementata prin lege, nu prin ordonanta de urgenta, si ca atare nu sunt motive de a se cere sesizarea CCR.





Un comentariu:

Claudiu Marin spunea...

Mitica
16:56
către eu

PENTRU ANALFA'BEȚII FUNCȚIONAL ( TERMENU' E TOTUȘI ELEGANT ! ) ȘI CARE SUSȚIN "CĂ CUM" S-O APLICAT SUPRAIMPOZITAREA DE CĂTRE CASELE DE PENSII SECTORIALE...E LEGAL !!🤣 Păi bre' "satisfăcuților"..iată ce "zice" art.100 - în vigoare - din Codul fiscal : "Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei". Prin urmare, venitul impozabil este o sumă ( cifră / cifre ), rezultată dintr-o elementară operațiune de scădere ! Ca să priceapă...nepricepuții : ai un venit din pensie ( = pensia brută ) de 7000 lei...de scazi ( = deduci, conform DEX...nepricepuților ! ) 2000 lei..rămân 5000. Cei 5000 lei reprezintă..."domnilor analfa' funcțio..."...venitul impozabil lunar...adicătelea venitu' la care se aplică impozitu' ! "Trezind sinapsa lor" : cotele de impunere = cotele de impozitare = procentele de impozitare...se aplică la venitul impozabil...nu la venitul din pensie ! Adică...pe mintea voastră - pentru "eczemplu' " luat - se aplică la cei 5000 rezultați din art.100... nu la "ce se întinde"... de la 2000 la...7000 ! Mai pe "neuronu' vostru" : se aplică în limitele SUMEI de 5000, adicătelea... limită a unei sume - după "artimetică", pentru exemplul luat = 1 la 5000 ! Pricep...nepricepuții ?! Am rezerve mari că da ! La ei ...făr' de cheiță...nu pornesc ! Iar dacă pornesc...făr' de cheiță...nu știu unde să se oprească !🤣
P.s. Chiar dacă celor "analfa' funcțio' " - fie le este lene să citească, fie de reușesc să o facă...dar nu le duce mintea să și priceapă - haideți să-i încurajăm ! E un prim pas către victoria în fața prostiei care se răspândește ca molima ! Domnilor analfabeți funcțional...încercați cu art.73, 74 din Legea 571 / 2003 și art.1 din Ordinul ministrului finanțelor nr.1848 / 2003 și poate...de treceți peste lene...pricepeți măcar câte ceva !
Sigur nu va trece mult timp și...cum a fost cu restituirea CASS-ului ..așa se va întâmpla și cu banii opriți ilegal din supraimpozitare !
Ajută-ne Doamne și oprește prostia !
Gând bun, oameni buni !

Raspuns
Se pot recupera retinerile ilegale de impozit dar din motive de ilegalitate nu de neconstitutionalitate.
Pentru asta trebuie actionat, nu sa asteptam sa se zbata altii.
Solutii juridice am preentat in topic.