Un produs Blogger.

luni, iulie 08, 2024

CPS a SRI si CPS a MApN au apelat deciziile Tribunalului Bucuresti care le obligau sa extraga stagiile ulterioare pensionarii din deciziile de pensie militara

54 comments

 Motivarile Tribunalului le puteti citi aici aici:

https://www.huhurez.com/2024/04/tribunalul-bucuresti-obligat-casele.html

In general vorbind, Sentintele tribunalului sunt executorii pentru Casele Sectoriale in privinta reclamantilor. Casele sectoriale trebuie sa le elibereze adeverinte cu stagiile civile nevalorificate in cuantumul pensiei militare, eventualele scaderi ale cuantumului pensiei militare in plata urmand a se aplica din luna in care Casele teritoriale vor confirma deschiderea unui nou drept de pensie in sistemul public. Intre timp se  judeca apelurile  la Curtile de Apel.

In cazul in care Curtile de Apel admit apelurile Caselor Sectoriale intra in vigoare intoarcerea executarii sentințelor executorii si nedefinitive.

Daca si Curtile de Apel merg pe solutia tribunalelor, institutiile militare care coordoneaza Casele Sectoriale vor fi nevoite sa modifice Ordinul M25/2016 privind recalcularea pensiilor militare, in concordanta cu solutiile date de instante. 
54 de comentarii:

maiag spunea...

Pe cine avantajeaza?99 la suta din apevisti nu au lucrat in viata civila,probabil pe cei care au venit din productie,dar nu cred ca au vekime pt 2 pensii,trebuie minim 5 ani,care e avantajul deciziei si cum influenteaza pensia?

yar 99 soim spunea...

@maiag
daca tu nu esti ,,apevist'' si nu ai lucrat in civilie dupa iesirea din ,,sistemul apevistic'' ce cauti pe acest blog ? eu iti spun ca aproape 50% dintre ,,apevisti'' au realizat si stagii civile iar eu ma numar printre acestia. intr-adevar stagiile civile realizate pana la aparitia legii 223/2016 au fost incluse doar ca vechime in decizia pe care am primit-o fara a beneficia si de partea baneasca intrucat mie fata de legea 263 pensia mi-a crescut cu 100 de lei. dar eu am realizat inca un stagiu de 1 an in perioada aprilie 2021/aprilie 2022 la fabrica de avioane craiova si in 2022 cand am implinit 65 de ani , am depus actele la casa judeteana de pensii publice si am primit si o pensie civila de 150 lei.in perioada de dinainte de aplicarea legii 223 am realizat un stagiu de 8 ani si stau sa ma gandesc daca ar fi avantajos sa imi extrag aceste stagii pentru a le valorifica in sistemul public. asa ca mai documenteaza-te cum se aplica legea. vezi ca exista un acord intre sistemul public si casele sectoriale man, mai, sri unde se spune cum se pot valorifica aceste stagii.

Ionel spunea...

In general, toate institutiile statului sunt obligate sa foloseasca orice cale de atac pentru a inlatura eventualele prejudicii financiare produse in bugetele lor. In cazul de fata, sentintele pronuntate, legal, nu pot conduce la diminuare bugetelor caselor sectoriale de pensii, din contra, pot conduce doar la scaderi ale propriilor bugete, pentru ca se elimina anii de vechime nu se adauga. Se poate spune ca se prejudiciaza bugetul casei de pensii publice (iar pe ei ii intereseaza tot ce tine de stat!!!) la implinirea varstei de 65 ani, buget la care militarii dupa pensionare au contribuit si de unde ar fi normal sa beneficieze de pensie civila. Dar, atunci, de ce legea pensiilor publice a fost modificata si fostilor militari pensionati intre 2011-2015 li s-a permis sa isi extraga vechimea militara sa se duca cu ea la casele sectoriale sa isi fac o pensie militara, iar pensia civila le-a fost diminuata corespunzator prin recalculare la vechimea ramasa, facand economii la bugetul casei publice si cheltuieli suplimentare la cele ale caselor sectoriale !!!!! Paradoxuri care nu pot fi explicate, decat de mintea incetosata a factorilor de decizie din directiile juridice ale institutiilor militare. Normal ar fi ca ei sa vina cu propunerea de modificare a ordinului la care se face referire in text, pentru ca cei care au implinit 65 de ani in anii 2015-2016 au beneficiat, in perioada de pana la aparitia ordinului, de posibilitatea valorificarii stagiilor la casa de pensii publice, cum era si este normal. Pentru ca stagiile dintr-un sistem in altul pot fi folosite, spune legea, doar o singura data la alegere in unul din cele doua sisteme, la data deschiderii dreptului de pensie. Chiar si legea 223 spune ca stagiile lucrate ulterior lui 2016 in civile pot fi valorificate la casa civila la indeplinirea conditiilor legale, adica la indeplinirea varstei legale de pensionare de 65 de ani. Chiar si in conditiile reactivarii dupa pensionare, chiar daca ai lucrat ca civil inainte de reactivare, uitati ce spune legea la o noua trecere in rezerva cu drept de pensie art 78 alin 4 "(4) La o nouă trecere în rezervă/încetare a raporturilor de muncă, vechimea care se ia în considerare la stabilirea pensiei militare de stat este cea valorificată la pensionarea anterioară, la care se adaugă timpul servit după rechemarea în activitate, respectiv timpul lucrat în calitate de poliţist sau funcţionar public cu statut special." DECI, timpul lucrat in civilie nu se ia in calcul !!!! Logic, nu ?

gigi 2 spunea...

Sunt destui care au de castigat, carora li sau blocat anii lucrati in viata civila dupa pensionare. Eu de exemplu am 10 ani blocati.

VALNIC74 spunea...

Tot să facă ei ceva și să nu vină în beneficiul pensionarului militar aceste case sectoriale!când o să scăpăm de acești impostori de la CPS ?chiar nu se sesizează nimeni să vadă încălcările de legi?

Claudiu Marin spunea...

@maiag
Vechimea civila integrata in deciziile de pensie militara emise pana la 31 12 2010, inainte de aplicarea L 119/2010, nu mai poate fi scoasa din deciziile de recalculare pensii militare emise potrivit L 223/2015.
In sentintele de mai sus este vorba doar de stagii civile ulterioare pensionarii ca militar, care au fost adaugate la pensiile militarilor, dupa 01 01 2011 si pana la 31 12 2015, pensii de militar care si ele devenisera civile.
Logica juridica este ca daca stagiile militare au putut sa fie retransformate in pensii militare prin Legea 223/2015, stagiile civile adaugate tot la o pensie civila nu puteau fi introduse intr-o decizie de pensie militara.

Mirel spunea...

Și cei care au lucrați deja 15 ani la privat, din care 5 ani sunt furați de MApN ce fac ? Nu cred varianta cu 99 %, suntem mulți care au lucrat după trecerea în rezervă !

Claudiu Marin spunea...

@Mirel
Stagiile civile fara de care nu se putea deschide un drept de pensie pentru militari nu mai pot fi extrase.
Orice stagiu civil prestat ulterior pensionarii care nu a fost utilizat pentru deschiderea dreptului de pensie sau pentru calculul cuantumului pensiei militare, nu ar fi trebuit inclus in decizia de pensie militara si, potrivit si instantelor, poate fi utilizat pentru deschiderea unui nou drept de pensie in sistemul public.
Deocamdata, fara o actiune in tribunal, asemanatoare cu cele ale celor care au castigat, nu se pot extrage stagiile ulterioare pensionarii.

Leon spunea...

@Claudiu, la CD se afla pentru un Raport comun semnat de Presedintii A.Solomon si L.Leoreanu, un proiect de lege care poate rezolva aceasta problema, Pl x 39/2017, care spune:
https://www.cdep.ro/proiecte/2017/000/30/9/se842.pdf

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Guvernul din 2017, la propunerea ministerului muncii, nu a sustinut proiectul.
Principala hiba era ca propunea transferul punctajului nu a stagiilor in sistemul public.
Conform deciziilor Tribunalelor, stagiile ulterioare pensionarii se scot din decizia de pensie militara se transfera in sistemul public si se calculeaza contrtibutiv in sistemul civil, potrivit algoritmului actual.

Dodo spunea...

Întrebare pt domnul Claudiu. În momentul de fata lucrez la privat,de vreo 4 ani și un coleg care este pensionar ca și mine,doar civil, are ceva acțiuni pt litigii de munca. Îmi zicea,ca a auzit un zvon,pe la ITM,(asa zicea)cum ca pensionarii civili sau militari care vor lucra după pensie, nu li se vor mai calcula acei ani de după si implicit sa nu mai conteze ca sume in plus la pensie.Este adevărat sau fals? El insista ca sursa lui este bine informata. Dacă ma puteți ajuta cu răspunsul. Mulțumesc anticipat. PS. Eu ii spuneam ca este fals,dar am zis sa întreb totuși.

Claudiu Marin spunea...

@Dodo
A inteles gresit colegul d-tale.
Probabil ca functionarul de la ITM i-a explicat ca la punctajul calculat pentru perioada lucrata dupa pensionare nu se adauga sporul pentru stabilitate, pe care il primesc cei care au mai mult de 25 de stagii.
Deci, punctajul pentru anii lucrati in civilie se calculeaza, dar fara sporul de stabilitate. Nu este zvon, este o prevedere din Legea 360/2023, pe care si d-ta o poti citi.

Rezervistul spunea...

Claudiu Marin....Din discuțiile purtate aici... vă rog frumos să-mi spuneți dacă este corect sau nu..ce am înțeles eu... După ieșire cu drept de pensie militară în 2017 rămân blocați în decizie cei 5 ani lucrați înainte...în civilie...buun aici nu am ce mai face.. Apoi din 2017 am lucrat 3 ani în privat pe contributivitate după care m-am oprit... datorită stării de sănătate... Trebuie să aștept să fac 65 ani... să iau adev de la CPS adeverință că am lucrat peste 15 ani ( în armată)cum spune legea civilă...Cu adev luată de la CPS și contribuțiile pt cei 3 ani lucrați în privat trebuie să le depun la CPMB( casa de pensii civile)unde mi-i se va o pensie civilă pe contributivitate... bănuiesc că va fi formată dintr-o cotă parte dintr-un pct de pensie...care acum este cam 2000 lei... adică câteva sute de lei... dacă să zicem mâine fac 65 ani.. Am greșit undeva sau este corect calculul meu... Mulțumesc frumos pt răspuns...

John1 spunea...

Un pensionar militar poate beneficia de pensie civilă doar dacă a lucrat 15 ani în mediul civil după pensionare. Important este să ne ia în calcul anii lucrați înainte de școala militară, armată, chiar școala militară, deși am contribuit la fel ca și civilii la buget, și mai mult după 2011 am intrat in legalitatea contributivității similare civililor. Așa cum au procedat cu magistrații, așa să procedeze și cu noi. Vă salut cu drag: Claudiu Marin, despre care nu știam că sunteți moderator de un an, Dodo, Iulian Mariș și ... pe Rezervistul, Viorel si Outlander, cu scuzele în care am vrut să spun că hotărăsc soarta alegerilor outlanderii, adică străinii, fără nicio aluzie la nickname-ul d-voastră.

yar 99 soim spunea...

@rezervistul
ati zis bine cu singura diferenta ca in momentul cand depuneti actele solicitate de casa de pensii civile nu trebuie sa luati nici o adeverinta de la casa sectoriala. exista un protocol incheiat intre casa de pensii publice si casele sectoriale ale MApN, MAI si SRI prin care vechimea realizata de noi o cere casa judeteana de pensii publice. inainte cu 30-60 de zile de implinirea varstei de 65 de ani va duceti la casa judeteana de pensii publice si va spun ei ce acte trebuie sa depuneti. eu va spun din experienta propie.

Rezervistul spunea...

Yar99... Mulțumesc pt precizare...Am făcut serviciul militar obligatoriu la Giarmata reg 93 aviație care acum este desființat... făcut praf după revoluție, avioanele tocate și vândute la fier vechi cu comisioane grase...cu concursul gen din MApN cercetați și condamnați ce se ocupau cu licitațiile pt dezmembrarea aluminiului...se știu ei...nu trebuie să-i amintesc aici precum și cu largul concurs al organelor locale din jud Timiș... și agenți economici care se ocupă cu REMAT Numai acolo aveam 5 escadrile iar în toată țara cred că erau 380-400 miguri de toate tipurile.. să nu mai vb de elicoptere..Să revenim... După calculele mele la dv dacă pt 1 an aveți cam 150 lei pensie civilă pe contributivitate cam 1/15 din pct de pensie..eu cu cei 3 ani aș avea cam 1/5 din pct de pensie...cam 400 lei azi... când pct de pensie este 2032 lei acum..corect?

Viorel spunea...

John1. Armata și școala militară nu au cum să o scoată din anii lucrați înainte după cum v-ați exprimat dv. pentru că la Anexa nr. 1 din decizia de pensie scrie (Ex. meu):
3. Perioade calități:
- Cod calitate = 0 = Muncitor calificat în viața civilă; Sistem = C = Civil / ani / luni / zile;
- Cod calitate = 2 = Elev Școală Militară; Sistem; Sistem = M = Militar / ani / luni / zile;
- Cod calitate = 5 = Subofițer; Sistem = M = Militar / ani / luni / zile;
Deci, nu poate scoate perioada M = Militar din perioada lucrată, cum mie din cei 99%, plafonându-mi pensia la 85% nu poate să-mi dea 14% (vechime ani) să mii duc în viața civilă, plus 1 an, o lună și 24 zile din viața civilă, trec de 15 ani vechime și solicit pensie și pe contributivitate.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Incetati cu dezinformarea ca ai nevoie de cel putin 15 ani lucrati in civile ca sa-ți deschizi al doilea drept de pensie.
Daca ai pensie militara pentru limita de varsta, poti sa-ti deschizi pensie civila si pentru un an lucrat dupa pensionare, dupa cum daca ai pensie civila pentru limita de varsta poti sați dedschizi pensie militara si pentru un stagiu militar de un an.
Asta inseamna dispozitia din lege ca se recunosc vechimile din alt sistem pentru deschiderea dreptului de pensie, nu si pentru calculul cuantumului pensiei.

Leon spunea...

Trebuie completate toate rubricile acestei cereri adresate Casei teritoriale de pensii: https://www.cnpp.ro/documents/10180/108447/Anexa%206

Rezervistul spunea...

Leon... Mulțumesc frumos pt docum...dar mai am ceva până la 65 ani..Sper să-i apuc...nu ca alții... d zeu să i odihnească Au avut grijă nemernicii de guvernanți și politicieni să facă economii la bugetele ministerelor din dom apărării și sig naționale pe spatele lor... cumpărând arme cu duiumul...ca apoi să le dea ucrainienilor

Claudiu Marin spunea...

@Catalin
Nu-ti public comentariile care vadesc necunoasterea legislatiei pensiilor in general si care ar contribui la derutarea cititorilor.
Minimum de stagiu de 15 ani este valabil in sistemul public dar numai daca asiguratul nu beneficiaza si de o pensie militara sau o pensie in alt sistem neintegrat.
In cazul pensionarilor militari cu pensie militara pentru limita de varsta, vechimea ca militar este recunoscuta si ca vechime pentru deschiderea dreptului de pensie in sistemul public. Cuantumul pensiei civile se stabileste insa numai pentru stagiile civile, indiferent de numarul lor.
Mai citeste si d-ta, din cand in cand, L 223/2015 inainte de a da sfaturi.

Art. 26

(2) Între sistemul pensiilor militare de stat și sistemul public de pensii, precum și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condițiile alin. (1).
(3) În situația prevăzută la alin. (1), pensia militară de stat se stabilește doar pentru perioadele de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24, la calculul pensiei de invaliditate stagiul potențial se acordă doar de către ultimul sistem în care persoana a fost asigurată.


gigi 2 spunea...

Dle Claudiu Marin: In Luna Noiembrie 2017(la implinirea a 65 ani) mi-am deschis dreptul de pensie civila pentru 1 an si 9 luni. Mi sa intregit vechimea cu ce de la pensia militara. Asta pentru cei care nu au habar. Mai aveam niste ani dinainte de 2017 dar i-am valorificat inainte de 2015.

Constantin spunea...

@ Claudiu Marin Cred că domnul Viorel se referea la faptul că având probabil o vechime cumulată care i-a asigurat un cuantum al pensie brute în procent de 99% din baza de calcul și plafonandu-i-se pensia la 85%,a pierdut 14%,respectiv 14 ani care nu mai pot fi scoși de la CPS pentru a putea fi valorificați la casele teritoriale de pensii. Și mai spunea dumnealui că acești 14 ani nevalorificati de CPS(datorat plafonarii la 85%),adăugați la cei 1 an o lună și 24 de zile lucrați în viața civilă ar rezulta încă peste 15 ani vechime,care din păcate,după cum preciza dânsul,nu mai pot fi valorificați de casele teritoriale de pensii.

Cătălin spunea...

Domnul CLAUDIU, te rog sa imi spui daca beneficiezi de pensie civila pe langa cea militara la implinirea varstei standard de pensionare pentru 2 sau 3 ani de munca in civilie efectuati dupa data pensionarii din sistemul militar.Multumesc!

Huhu Rezea spunea...

@Catalin
Da, beneficiezi de pensie civila pentru 2-3 ani lucrati dupa pensionare ca militar, dar cand faci varsta de 65 ani. Mica, dar beneficiezi!

DC spunea...

Buna ziua. Pot renunta la pensia militara daca cea civila este mai avantajoasa ?

DC spunea...

Pot renunta la pensia militara daca cea civila ar fi mai mare in urma recalcularii ?

Claudiu Marin spunea...

@Constantin
In plafonul de 85% intra si cei 9% pentru pensia suplimentara.
Asa ca vechimea civila integrata in decizia de pensie peste procentul 85-9, deci care nu contribuie la calculul cuantumului pensie militare, poate fi extrasa din decizie. Ma refer la pensiile pentru militari care s-au deschis in anii 2011-2015.
Nu pot fi extrase stagiile civile fara de care nu se indeplinesc conditiile minime de stadiu pentru deschidere dreptului de pensie militara.

Constantin spunea...

@ Claudiu Marin.   Din ceea ce ne-ați precizat dumneavoastră,din 85-9% din baza de calcul, pot fi scoase doar stagiile civile,mai puțin cele care au contribuit la asigurarea condițiilor minime de  deschiderea a dreptului de pensie și dacă dreptul de pensie s-a deschis în perioada 2011-2015.În situația domnului Viorel,după cum ne-a relatat dumnealui,stagiile pe care ar fi dorit să le valorifice sunt din domeniul militar,ceea ce nu este posibil. Dumnealui poate valorifica la casele teritoriale doar 1 an,o lună și 24 de zile,perioadă cât a lucrat în viața civilă.

Viorel spunea...

Constantin. Perfect valabil. Cum de altfel, eu am vrut să-I spun domnului John1, că Școala militară nu poate fi scoasă din calcul și folosită pentru pensie civilă chiar dacă ar avea 85% procent iar perioada ca militar în termen sau militar cu termen redus nu are rost să o scoți dacă nu ai atins plafonul de 85%.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel si Constantin
Niciun stagiu militar, nici cele care prisosesc in calculul cuantumului pensie militare din cauza plafonului de 85%, nu poate fi extras din decizia de pensie militara si transferat in sistemul public.Este simplu: nu s-a platit pentru ele CAS la BASS.

Constantin spunea...

@ Claudiu Marin 👍

Ion Oblemenco spunea...

Nu înțeleg prea bine , in cazul meu am lucrat 8 luni înainte de stagiul militar , 5 ani și 1 luna după stagiul militar , pâna in 1986 , 1 an și 3 luni stagiu militar 2 ani școala militară , 1 luna concentrare cu scoatere din producție , 19 ani și 2 lunisubofițer parașutist . Perioada totala aproximativâ lucrată în armată 22 de ani și 5 luni . Ce nu înțeleg eu este faptul dacă pot să scot cei apoximativ 6 ani la care sa mai adaug 1 an și 2 luni lucrați după pensionare și nevalorificati . Mulțumesc.

Claudiu Marin spunea...

@Oblemenco
S-ar pune problema scoaterii doar a stagiului de 1 an si 2 luni lucrat dupa pensionare, dar e mai mare deranjul pentru numai atat.

Constantin spunea...

@ Ion Oblemenco Stagiul de aproximativ 6 ani vechime în muncă în viața civilă,pe care l-ați realizat înainte de cariera militară a fost valorificat de Casa de Pensii Sectorială a MApN pentru a asigura condițiile minime de deschidere a dreptului de pensie militară. Dacă ați fi avut o vechime mai mare de 6 ani și dacă ați fi fost pensionat în perioada 2011-2015 ați fi putut valorifica o parte din stagiile civile la casele teritoriale de pensii. Așa că rămâneți doar cu perioada de 1 an și 2 luni pentru a putea fi valorificata la casa de pensii teritorială.

Ceafalau Niculae spunea...

Ramane de vazut ce se va intampla in situatia celor care nu au avut inclus stagiul de cotizare
in viata civila la stabilirea pensiei militare initiale, acesta fiind "valorificat" ulterior prin recalculare, fiind aplicat plafonul de 85% pentru intreaga perioada

Claudiu Marin spunea...

@Ceafalau
Ce sa se intample? Nimic daca nu actionati pentru ca instanta sa va restabileasca dreptul legal. Nu merge cu ... sa vedem!

Paul Gheorghe spunea...

Paul Gheorghe M am pensionat la date de 30.06.2005, iar cu ocazia intocmirii Deciziei de pensionare, mi a fost comunicat ca am total vechime 37 ani,11 luni si 18 zile.Dupa pensionare am lucrat de la 01.07.2005, pana la data de 01.06.2015. Aceasta perioada am comunicat o la casa de pensii sectoriala si mi s a emis o noua Decizie din care rezulta ca am 47ani 10 luni. In perioada 2019 pana in 2022, am mai lucrat inca 3 ani, pe care nu i am mai comunicat, ca nu mi s a mai permis. Am implinit 65 ani. INTREBAREA este, pot să scot cei 10 ani de la casa sectoriala si să depun documentele pentru o pensie civilă pentru cei 10 ani plus 3 ani, lucrati după pensionare. Daca da , cum pot face....Multumesc pentru sfat!

Leon spunea...

@Paul, puteti solicita pensie civila la Casa de pensii judeteana NUMAI pentru cei 3 ani !
O sa vi se explice ce documente va trebuie,inclusiv o Adeverinta eliberata de CPS cu perioadele prinse in Decizia de pensie militara !

Claudiu Marin spunea...

@Paul Gh
Mergeti la Casa teritoriala si va deschideti pensie civila pentru cei 3 ani si dati in judecata la Tribunal Casa de Pensii Sectoriala pentru a fi obligata sa va scoata din decizia de pensii militare cei 10 ani civili lucrati dupa pensionare. Aveti pe blog mai multe articole cu cazuri similare in care au reusit. Cititi motivarile instantei ca sa va orientati in formularea actiunii.

Leo spunea...

@Paul
Problema este complexă și importantă.
Ai nevoie de avocat , nu te băga tu la Tribunal dacă nu ai studii juridice.
Pt. a alege un avocat din baroul arondat , ori întrebi pe camarazii care au avut cauze specifice de pensii militare , fie mergi la ședințele publice de judecată de AS și ochești de acolo un avocat bătăios și pregătit.
Cee ce vrei tu SE POATE și vei câștiga mult cu extragerea vechimii civile din pensia militară și valorificarea ei la pensia civilă.

Arfy spunea...

Paul Gheorghe* nu ai cum sa extragi anii valorificați în dosarul de pensii!
Dumneavoastră ați beneficiat de creșterea pensiei pentru fiecare an lucrat!
Ați fost renumerat în plus la pensie!

Acum doriți să scoateți anii calculați! Nicio șansă!
Dacă nu erau luați în calcul la vechime plus cuantumul pensiei mai mare... atunci e posibil!
Nu vă luați după povești de pe blog!
Ai beneficiat de anii respectivi și ai primit în plus la pensie!
Poți să-i extragi prin proces administrativ dar vă trebui sa restitui beneficiile financiare acordate de-a lungul anilor!
Baftă!
Anii prinși în nou calculați pe dosar... nu se pot extrage!

Claudiu Marin spunea...

@Arfy
Normal, n-ar fi trebuit sa las acest comentariu, dar am vrut sa vada si cititorii cat de ticalos esti.
Pe blog sunt publicate sentinte prin care casele sectoriale sunt obligate sa extraga stagiile civile lucrate dupa pensionare si care nu contribuie la calculul cuantumului pensiei militare.

Arfy spunea...

Sunt excepții de la regulă! În momentul în care ai adăugat anii lucrați și ai beneficiat de drepturi: 100-200 de lei plus la pensie. Nu ai cum legal să extragi un drept de care ai beneficiat.
Sigur, cei cu 6 luni... pt drept de pensie au acest drept pentru că anii adăugați sun caduci. Nu au luat niciun drept. Poate vedeți diferența!
Îmi dați dreptate dar sub un alt mod!

Leon spunea...

@Claudiu, Legea 223/2015,publicata in vara, cu intrare in vigoare la 1 ian.2016, a incurajat multi pensionari sa solicite la CPS-uri recalcularea pensiei militare prin depunerea la dosar a Adeverintelor cu veniturile realizate ca civili, dupa trecerea in rezerva!
Daca ar fi banuit ca OuG.57/dec.2015 prin Art.40, (premier Ciolos), scade procentele de la 80-100% la 65-85%, NU ar mai fi depus acele Adeverinte, cu exceptia celor cu vechime mica care sunt multumiti si in prezent !

Arfy spunea...

D-le Marin! Ce am spus eu și nu m-ați aprobat!
Doar mi-ați dat dreptate!
Anii nefructificati în beneficiu de pensie, chiar adăugați ulterior, nu se pot scoate! Punct!
Au scos anii nefructificati prin beneficiu financiar!
Să fim foarte atenți la lege!
Eu! Pensionar de drept cu dosar de pensie din 2017!
Angajat ulterior cu o vechime de aproximativ 3 ani!
N am depus această vechime la casa de pensii pentru că era vax albina! Nu beneficiam de nimic în plus. Dacă aș fi depus anii respectivi aveam drept să-i extrag. Nu e cazul. La împlinirea vârstei de 65 de ani pot și am dreptul să deschid un alt drept de pensie, adică civilă, pe anii adunați până atunci!
Nu am fost înțeles!
Sunt militari cu 18 ani de vechime în domeniu și nu beneficiază de pensie militară până la vârsta de 60 de ani! De ce? Pentru că au plecat din sistem prin demisie! Cei care au fost restructurati sau au pierdut funcțiile... beneficiază de drept de pensie militară și mulți dintre ei lucrează tot în sistem ca civili și vor beneficia și de pensie civilă la împlinirea vârstei standard de pensionare etc.
Va rog să postați comentariu fără atac direct la persoană!
Unul singur dacă a beneficiat de extragere cu beneficiu în calcul pe dosar de pensie si-l expuneți cu date exacte.
Atunci îmi fac "mea culpa"!
Mulțumesc!

Leo spunea...

@Arfy
Nu are nici o legătură extragerea stagiului civil cu ce a beneficiat pensionarul de el în pensia militarp până la un moment dat.
Extragerea stagiului civil din pensia militară se va face pt. viitor , fie cu data depunerii acțiunii la Instanță dacă Hotararea va rămâne definitivă , fie mai simplu cu data aceptării/aprobării de către CPS a unei cereri de revizuire a pensiei militare în acest sens.

Claudiu Marin spunea...

@Arfy
Nu fi fraier!
Cu 18 ani vechime ca militar poti sa-ti deschizi drept de pensie militara in conditiile art. 21 alin(3), la varsta standard redusa pentru conditiile de munca.
Sunt zeci de hotarari judecatoresti prin care Casele Sectoriale au fost obligate sa scoata stagiile civile lucrate ulterior pensionarii, stagii care nu au fost folosite pentru calculul cuantumului pensiei. Gasesti si pe blog asemenea hotarari daca le cauti dupa eticheta"Recalculare pt. stagii ulterioare"

Arfy spunea...

D-le Marin * eu am spus altfel? Recitiți vă rog!
Ce e prins în calcul nu se extrage!
Poate nu mă exprim românește!
Vezi ca sunt zeci de militati care nu au pensie din motiv de demisie! Trebuiesc să aștepte vârsta standard de pensionare. Este vorba de foștii "maci"!
Culmea, spunem aceeași treabadar mă contraziceți!
Stagiile neutilizate se pot extrage din dosarul de pensie! Cele folosite, nu!
Unde vedeți ca n-am dreptate ca d spuneți același lucru?

Claudiu Marin spunea...

@Arfy
Nici nu cunosti semnificatia juridica a termenilor utilizati si insisti sa contrazici.
Instantele au stabilit ca este ilegal, adica cu incalcarea L 223/2015, sa se utilizeze stagii civile, ulterioare pensionarii, in deciziile pentru pensii militare. De aceea au si dispus sa fie extrase de acolo, unde au fost introduse ilegal.

Nu zici nimic despre sugestia de a te folosi de art. 21 alin(3) pentru a-ti deschide mai devreme, la varsta standard redusa, pensie militara si apoi la 65 de ani sa utilizezi stagiile ramase pentru deschiderea unui alt drept de pensie, contributiv, la Casa teritoriala de pensii?

Leon spunea...

Pentru a beneficia de Art.21 al.(3) trebuie o vechime efectiva de 25 ani:
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/226184

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Pentru ca nu a avut vechime efectiva de 25 ani, din care 15 ani in serviciu, la data trecerii in rezerva, militarul nu a putut obtine pensie pentru limita de varsta redusa, potrivit art. 21 alin(1).
A venit mai tarziu alin (3) si a adaugat ca vechimea efectiva de 25 ani se cere nu la data trecerii in rezerva, ci la data depunerii cererii de pensionare. Cum putea militarul sa completeze intre timp vechimea de munca pentru a ajunga la 25 ani? Desigur ca, prin stagii civile ulterioare trecerii in rezerva.
Arfy are 18 ani vechime in serviciu si vrea sa lucreaze pana la 65 ani.
NU poate beneficia de varsta standard redusa doar daca trecerea in rezerva ii este imputabila.

Leon spunea...

@Claudiu, ați tradus linkul prezentat de mine mai sus, pe intelesul tuturor!

Claudiu Marin spunea...

John1 a comentat la "Clanul generalilor si-a facut nevestele ofiterese la varste de aproape 50 de ani"
Acum 55 de minute


"Cristina Ciuca nu are studii superioare, deci...... nu a iesit ofiter la pensie, doar plutonier adjutant de la DCiSM, cu 5.427 lei pensie. Asta iti sugeram, insa esti superficial. O tii pe a ta si atat. Poate maine esti mai echidistant si mai aproape de cei sinceri si loiali,ca o aluzie. ......."

Raspuns
Prezentul topic este o preluare dintr-un articol publicat in anul 2021 in Ziarul de Cluj. Da clik pe titlul ziarului din preambulul articolului! Nu sunt obligat sa-ti public toate frustrarile.
Claudiu Marin