Un produs Blogger.

joi, ianuarie 06, 2011

Efectele suspendarii HG 735/2010: PRO si CONTRA pe InfoLegal

20 comments
Care sunt efectele suspendarii HG 735/2010?
"Curtea de Apel Bucuresti a fost investita in data de 5.11.2010 de un numar de 635 de foste cadre militare pentru ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna suspendarea H.G. nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, pana la pronuntarea instantei de fond asupra actiunii in constatarea nulitatii aceleiasi hotarari. Aceasta cauza a fost inregistrata sub numarul nr. 10742/2/2010."


"In data de 6.12.2010, Curtea de Apel Bucuresti a admis cerere de suspendare promovata de cei 635 pensionari militari, suspendand efectele H.G. nr. 735/2010 pana la pronuntarea instantei de fond asupra cererii de anulare a aceleiasi Hotarari de Guvern."

"Suspendarea efectelor H.G. nr. 735/2010 isi produce efectele numai in privinta celor care o cer, deoarece una dintre conditiile ce trebuie indeplinite pentru a obtine suspendarea unui act administrativ se refera la demonstrarea unei pagube iminente pe care acel act administrativ o produce."

"O hotarare favorabila in litigiul ce are ca obiect nulitatea H.G. nr. 735/2010, inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti sub nr. 11431/2/2010, va avea efecte general obligatorii, dar numai in momentul ramanerii sale irevocabile (adica dupa judecarea recursului)."

HG 735/2010 – textul integral

Sursa: SCA Piperea si Asociatii


http://www.infolegal.ro/care-sunt-efectele-suspendarii-hg-7352010/2010/12/09/


UPDATE 07 01 2011.
ICCJ a respins recursul formulat de Guvern impotriva Sentintei nr.338/2010 de suspendarea la aplicare a HG 735/2010, pronuntata de Curtea de Apel Cluj.
Concluzie:
HG 735/2010 ramane irevocabil suspendata la aplicare conform dispozitivului Sentintei nr. 338/2010 a Curtii de Apel Cluj.
http://www.plano10.com/2010/10/hg-7352010-de-aplicare-legii-1192010.html

Prime evaluari:
-Orice Decizie emisa de Casa Sectoriala numai pe baza art.5 alin (4) din L 119/2010, exceptie de la regula ca recalcularea se face pe baza salariului mediu net/brut, reprezinta un abuz si da dreptul pensionarilor sa formuleze contestatii.
-Pentru a evita sute de mii de procese, Casele Sectoriale ar trebui sa mentina, in luna ianuarie si lunile urmatoare, pana emit decizii pe baza veniturilor reale, cuantumul pensiilor din luna decembrie si sa regularizeze pensia  dupa aceea.
-Daca primiti pensia micsorata, fara Decizie de recalculare, formulati direct plangere impotriva Casei Sectoriale, la Tribunal,  invocand art. 153 lit g) din Legea 263/2010. Nu mai e nevoie in cazul acesta de contestatie la Comisia de Contestatii.

20 de comentarii:

Filip spunea...

Interesant, ce spune domnul A.Constantin, cand a fost atacata HG 735, pentru cei 7 de la Cluj sau pt cei 635 de la Bucuresti nu exista un prejudiciu real ci doar faptul ca hotararea putea sa produca prejudiciu, si asta asupra tuturor.....

Plano10 spunea...

@Filip
O prima clarificare pe aceasta tema se va produce astazi cand se judeca la ICCJ recursul la Sentinta nr. 338/2010 a CA Cluj-suspendare a HG 735/2010

Plano10 spunea...

-Recursul Guvernului a fost respins, conform unor informatii scrise pe roarmy230 de cei prezenti la ICCJ.
-Acelasi rezultat se va obtine si pe anulare...dupa opinia mea.

Plano10 spunea...

Dupa respingerea recursului Guvernului, in mod normal, pentru a evita sute de mii de procese, Casele Sectoriale de Pensii trebuie sa expedieze lotul de cupoane de pensie... cu cuantumul din luna decembrie.

ate spunea...

Ce se intampla daca primim talonul de pensie conform salariului mediu brut pe economie fara sa ni se comunice si decizia de pensie?

Plano10 spunea...

@ate
Buna intrebare!
Nefiind vorba de o Decizie de pensie, nu mai sunteti obligat sa parcurgeti etapa prealabila de a va adresa Comisiilor de Contestatii, pentru ca acestea dau hotarari numai referitoare la contestarea deciziilor de pensie.
Va adresati direct cu plangere, impotriva Casei Sectoriale de Pensii, la Tribunalul din judetul/sectorul dvs., invocand art. 153 lit g) din noua Lege 263/2010

Art.153
Tribunalele solutioneaza in prima instanta litigiile privind:
-a)........
-
-g)modul de stabilire si de plata a pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale.

ate spunea...

Ipoteza:-pe 10-14 se vireaza in cont pensia calculata dupa salariul mediu brut;
-in acelasi interval sau chiar pana spre 20 vine si talonul de pensie care consemneaza acelasi lucru;
- art 13(2)hg.735: deciziile de pensie recalculatã se comunicã în scris beneficiarilor, în termen de 30 de zile de la data emiterii.
Pot invoca ca avand in vedere ca pensia in plata fiind pentru luna in curs deci nu poate fi contestata decat dupa scurgerea celor 30 zile.
Asta in situatia in care guvernantii vor ignora suspendarea data de ICCJ.

Plano10 spunea...

@ate
De la 01 01 2011 i a intrat in vigoare Legea 263 in care termenul de comunicare a Deciziei este 5 zile de la data emiterii.
Dvs va plangeti conform art 153 lit g) si atasati ultima decizie si a cuponul pe luna decembrie.
Cereti instamtei sa oblige Casa sa va plateasca pensia intreaga, daca nu v-a comunicat decizia.

Marcu spunea...

E absolut firesc sa nu se recalculeze pensiile dupa o lege noua! Daca se adopta o noua lege a pensiilor, aceasta nu poate produce efecte decat pentru cei care fac obiectul acesteia dupa promulgare, nu retroactiv !
Oamenii aia care au iesit la pensie (militarii, jandarmii, politistii) au iesit in baza unor legi valabile la acea data, legi pe care nu le-au facut ei !E absurd (dar nu imposibil) ca guvernantii nostri actuali sa dea o lege prin care sa fie impozitate veniturile lui BUREBISTA , ca nu mai au ei ce cheltui !
ICCJ a luat o decizie legala si normala intrun stat de drept !Aceasta decizie este valabila pentru toti pensionarii,si, ATENTIE, nu doar pentru membrii de sindicat !
Pana acum am vazut multe decizii gresite luate de instante, dar acum, cu aceasta decizie de suspendare a HG735/2010, au dovedit ca nu toata justitia este aservita puterii !

Plano10 spunea...

@Marcu
Instantele nu mai pot lua alta decizie pe principiul neretroactivitatii legilor daca CCR s-a pronuntat ca Legea 119/2010 nu incalca acest principiu constitutional.
Hg 735/2010 incalca legea, in general, si chiar L 119! De aceea Instantele au suspendat-o la aplicare si, in curand, vor ramane irevocabile si Sentintele de anulare partiala a HG 735.
Se pare ca Guvernul s-a pliat deja si, in deciziile de recalculare pe luna ianuarie, invoca doar textul art 5 ali(4) din Lege, ferindu-se sa faca referire la 735.

dac55 spunea...

Sunt in situatia unuia din cei peste 5000 de cadre(MAI) care am solicitat recalcularea pensiei in perioada 23.11-22.12.2010(mai precis am inaintat adeverinta in 25.11).Cum poate sa-mi emita mie o decizie in care sa invoce art.5 alin4,care este lovita de nulitate din start.

Anonymous spunea...

CCR a incalcat Constitutia Romaniei in momentul in care a sustinut ca legea 119/2010 poate fi aplicata retroactiv. Pensia, contrar unor interpretari eronate, este un drept si nu un venit. Este dreptul pe care veteranii nostri l-au castigat pe frontul de lupta si pe care actuala conducere a tarii ii batjocoreste.

Anonymous spunea...

DEOARECE HOTARAREA ICCJ ESTE PUBLICA, IAR PERSONALUL CASELOR DE PENSII VA INCERCA SA ELUDEZE ACEASTA DECIZIE, PROPUN CA TOTI CEI LEZATI IN DREPTURILE PATRIMONIALE SA SESIZEZE ORGANELE DE CERCETARE PENTRU COMITEREA INFRACTIUNILOR DE ABUZ SAU NEGLIJENTA IN SERVICIU COMISE DE CEI CARE I-AU MASURI IMPOTRIVA LEGII. sESIZARILE PENALE SA FIE NOMINALE IMPOTRIVA REMIERULUI, MINISTRULUI MUNCII, AL FINANTELOR, AL APARARII NATIONALE AL INTERNELOR, ETC. POATE SESIZATI PENAL DE PESTE 100.000 DE PENSIONARI, LA TOATE INSTANTELE DIN TARA ROMANEASCA, VOR INTELEGE CA IN TARA ACEASTA NU POT FACE CE VOR EI. SINDICATELE PENSIONARILOR SI ORGANIZATIILOR NEGUVERNAMENTALE TREBUIE SA SUSTINA ACEST DEMERS, PENTRU A INTRA SI TARA NOASTRA PE FAGASUL TARILOR CIVILIZATE SI A NU MAI FI ETICHETATI, DIN CAUZA UNEI CONDUCERI CORUPTE, CA TARA CEA MAI CORUPTA DIN EUROPA.

Anonymous spunea...

m-am adresat DNA ( prin plangere penala ) impotriva celor care au refuzat sa imi elibereze adeverintele de venit in termen de 30 de zile , conform legii . deasemenea , m-am indreptat cu plangerea si asupra directorului casei de pensii a MAI si responsabilului cu dosarul de pensie .
am prezentat in plangere si probele din care rezulta rea credinta si refuzul de a elibera adeverintele de venit in timp util .
presupunand ca nu sunt singurul care se afla in aceasta situatie , rog si alti pensionari sa se adreseze DNA astfel incat , sa putem demonstra caracterul organizat al fraudei savarsite de MAI .

Anonymous spunea...

Anonim care s-a adresat DNA, te rog da=mi amanunte sunt in aceeasi situatie si provin din acelasi minister,stancucornel_PH@yahoo.com Nici pana in prezent nu am primit adeverinta!Multumesc anticipat!Marina

Anonymous spunea...

Se politizeaza prea mult subiectul.Trebuie sa recunoastem, chiar daca nu ne convine, ca suntem victimile colaterale ale reformei economico-financiare si sociale care a inceput cu stangacii dar care trebuia facuta de mult!
In vremea regimului Iliescu, de care uitam azi, toate categoriile sociale au fost dezbinate pentru a putea fi controlate mai usor, provocand haosul din Romania pe care il simtim acum mai bine in vremuri de criza.
N-am scapat nici noi pensionarii militari.Sa ne amintim ca in aprilie 2001 am fost divizati in doua categorii: Noi cei care am trecut in rezerva inainte de 2001 (cei dezavantajati) si cei pensionati dupa 2001 in conditii mult mai bune (care au si acum pensii cu cateva milioane mai mari desi au muncit in conditii si perioade similare!)- foarte fericiti la acea vreme.Dar toate aberatiile si prostiile se platesc pana la urma: acei bani adaugati artificial la pensie s-au luat de undeva din buzunarul altora.Acum platim cu totii, mai mult sau mai putin, catre o limita minima, din pacate. Din pacate ramanem dezbinati, fiecare actionand individual sau pe bisericute.
Realitatea este ca suntem cateva mii de ofiteri care am inaintat cererile de recalculare cu adeverintele anexe.Eu personal am cerut in scris DF a M.Ap.N. sa continue recalcularea pensiei mele pe baza Legii 119/2010 si ca urmare a faptului ca informatiile de la arhivele militare le-am obtinut si ca simplu cetatean care a cerut niste date cf.L544/2001.Nimeni nu poate opri procesul de recalculare a pensiei mele odata ce am depus lista cu veniturile lunare brute la DF cf.preved.L119/2010.HG 735 reglementeaza forma sin nu fondul recalcularii pensiilor. Va doresc success la toti in actiunea de aparare a drepturilor constitutionale.

constantin spunea...

@anonim 1614
Ce vina am eu ca ai avut tu pensie mai mica ???? Ti-am dat-o eu ??De ce esti invidios ? Sa ti-o faca tie mare si mie sa mi-o lase asa ! Pentru din astia ca tine o ducem prost in tara asta.ce as rade sa ti-o micsoreze, pdl-istule !

Anonymous spunea...

Si, ca sa o dau un pic pe gluma si sa-l parafrazez pe "constantin", antecomentatorul meu, si mesajul sau adresat lui "anonim 1614": Si, in general, ce vina avem noi ca printre alte chestii, tu ai (si) pensia mica?

Anonymous spunea...

Oare nu credeti ca acest guvern va ignora hotararile ICCJ?. Nu le pasa de nimeni si de nimic atata timp cat din calculele pe care le-au facut trebuie sa le ramana bani pentru campania electorala. Restul este doar poveste. In toate statele civilizate pensionarii militari sunt incadrati dupa legi specifice, la noi insa se urmareste uniformizarea. Nu aduce a comunism?.

Anonymous spunea...

Pe 21 ianuarie 2011 se judeca la ICCJ actiunea inaintata de ANCMRR...stie careva mai in amanunt despre ce este vorba? Ms.!