Un produs Blogger.

duminică, februarie 27, 2011

Adevărata criză a pensiilor va fi cu cei născuţi în ‘67 – ‘69

4 comments
  • Duminică 27 feb 2011
Cristiana Glavce, directorul Institutului de Antropologie Fizică “Francisc I. Rainer”

Cristiana Glavce, directorul Institutului de Antropologie Fizică “Francisc I. Rainer”

Numărul bărbaţilor este mai mare decât cel al femeilor până la vârsta de 45 de ani. După această vârstă se constată o mortalitate mai ridicată în rândul bărbaţilor afirmă dr. Cristiana Glavce, directorul Institutului de Antropologie Fizică “Francisc J. Rainer”.
Printre rafturi întregi de cărţi şi studii, în special statistice, marea ei pasiune,  dr. Cristiana Glavce a acordat un interviu pentru adevarul.ro în care a vorbit, pe lângă chestiunile legate de evoluţia şi dezvoltarea românilor, despre două probleme principale: scăderea drastică a natalităţii şi creşterea vârstei sociale.

Scurtă carte de vizită:
-    s-a născut în 1939 în localitatea Gurghiu, din judeţul Mureş, într-o familie de intelectuali: tatăl avocat şi mama antropolog
-    este licenţiată şi doctor în biologie şi antropologie
-    şi-a început cariera în 1968, ca cercetător la Centrul de Cercetări Antropologice, Academia Română


Speranţa de viaţă a evoluat considerabil în ultimul timp. Ce ne puteţi spuneţi despre asta?

A evoluat foarte bine, am ajuns astăzi la 77,1 ani - pentru femei şi 69,7 ani - pentru bărbaţi, potrivit datelor statistice INS din 2010, faţă de anul  1932 când durata medie a vieţii era de 42 de ani.



La noi este încă o pondere însemnată de populaţie  în zona rurală. Dacă în 1960 (potrivit anuarului INS pe anul 2009) era 67,9% în mediul rural şi 32,1% în mediul urban, situaţia s-a schimbat în 1990, când era 54,3% la oraş şi numai 45,7% la sat. În 2008 proporţia se păstrează, fiind 55% la oraş şi 45% la sat. Într-o proporţie foarte mare, faţă de componenta ţărilor UE suntem încă o populaţie rurală.

Există tendinţa să se spună că noi avem o populaţie mai mare de femei, decât de bărbaţi. Este o idee preconcepută, depinde când şi la ce te raportezi. La nou născut ai întotdeauna un spor de băieţi faţă de fete. Raportul este un 51 baieţi la 49 fete şi rămâne la fel până la vârsta de 44 de ani. Impresia asta că sunt mai multe fete decât băieţi este o consecinţă culturală. Bărbatul îşi permite să îşi aleagă  partenera cu mult sub vârsta lui. Între 44 – 60 de ani, bărbaţii sunt mult mai vulnerabili ceea ce conduce, însă, la o crestere a motalităţii masculine.

În ce sens?

Pentru specie, baza o constuie femeia care asigură  descendenţi. Bărbatul, prin cultură, are o viaţă mai dezechilibrată. În timpurile istorice mortalitatea masculină la maturitate era crescuta datorită războaielor, iar cea feminină datorită mortalităţii în timpul naşterii. . Se păstrează echilibrul până în jurul vârstei de 45 de ani.

Intreg art. in
http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Cristiana_Glavce-_Adevarata_criza_a_pensiilor_va_fi_cu_cei_nascuti_in_-67_-_-69_0_434956712.html#commentsPage-1

4 comentarii:

CopperNick spunea...

Rememorez acum elucubratiile rectorului facultatii de sociologie, simpatizant pdl, care in perioada de trambitare si justificare a legii pensiilor avea ca principal subiect speranta de viata a romanilor. Fara a preciza ca cifra de 85 de ani reprezenta speranta de viata a celor care reusesc sa ajunga la 65 de ani, acesta argumenta ca romanii ajung sa manance destul timp pensia.
In mod ironic, la cateva zile a aparut un studiu al UE care preciza ca 17% dintre romance ajung la 65 de ani. Deci una din 6 ajung sa iasa la pensie si cine stie cate mai ajung la speranta de 77 de ani. Pe de alta parte tare as vrea sa stiu care e speranta de viata de categorii socio profesionale, de exemplu militarii.

Anonymous spunea...

Pai la cati maiori si colonei au plecat dintre cei vii inainte de vreme , Dumnezeu sa-i ierte!.....in ultima vreme.... numai pe SCMD si la TV - cati am vazut anuntati !!!!

CopperNick spunea...

Se zvonea ca speranta de viata la militari este de 62 de ani. Adica media de viata a celor nascuti intr-un anume an si care au urmat cariera militara este de 62 de ani. Cred ca doar DFC/Casa sectoriala de pensii poate da un raspuns. Daca e adevarat, acest fapt ar fi fost un argument de necontestat pt cei care au aparut pe sticla si au luptat pt L164 sau L119 cu mentinerea legaturii financiare cu cei activi.

Anonymous spunea...

Cand cei nascuti in aii '67-'70, si urmatorii cativa ani, vor ajunge pensionari va fi o problema pentru bugetul de pensii.
Mi-aduc aminte ca atunci cand valul "decreteilor" a intrat in clasa I, in unele scoli numerotarea claselor ajungea spre finalul alfabetului.