Un produs Blogger.

duminică, martie 13, 2011

D.DRAGHICESCU-Din psihologia poporului roman: "rasa occidentala cu obiceiuri orientale" , "nepasarea intrerupta de actiunea haotica, anarhica"

13 comments
Dimitrie Drăghicescu (sau Dumitru Drăghicescu ) (1875-1945) a fost un român politician, sociolog, diplomat şi scriitor.
Dimitrie Drăghicescu s-a născut la 04 mai 1875 în satul Zăvoieni, actuala comuna Maciuca, judeţul Vâlcea , România . După ce a terminat şcoala de gramatică în satul său natal, a urmat Liceul Carol I din Craiova şi, ulterior, Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti . În 1901 el a plecat la Paris unde a studiat la Collège de France , unde a studiat cu Emile Durkheim , Gabriel Tarde de , Henry Bergson , Theodule Ribot Armand . De asemenea, el a participat la cursuri organizate de Académie des Sciences Morales et Politice .
La data de 17 mai 1904 el a obţinut gradul de doctor în Sociologie . In 1905 a fost numit profesor asociat de Sociologie la Universitatea din Bucureşti.
În timpul primului război mondial, 1916 - 1918 a locuit în Franţa, unde a fost activ în promovarea ideilor a unui stat naţional român. Pe nouă-doisprezece aprilie 1918 el a participat la "Congresul Naţionalităţilor" din Roma cu Nicolae Lupu şi Simion Mandrescu , ca membri ai grupului care sprijină dreptul românilor la un stat pe teritoriul lor etnic graniţelor naţionale şi cerând recunoaşterea România ca o cobelligerent ţară.
De la 1934-1936 el a fost ministru plenipotenţiar în Mexic .


 Dati clik pe Fullscreen pentru a mari.
(D. Draghicescu) Din psihologia poporului roman

13 comentarii:

Anonymous spunea...

Plano 10 ,
similitiudini până şi în lectură ,prietene !!!
,,Din psihologia poporului român ,,- preşedinţii , guvernanţii ,politicienii României ar trebui să-şi ia notiţe . Nu le-ar strica nici studenţilor -rezerva academică a naţiunii .
Avem de combătut pe această carte şi implicit pe subiect . Cred că am un avantaj - am început ,,studiul ,, înaintea voastră !
Sunt încântat , ceea ce faceţi este o cărămidă în plus la temelia CONŞTIINŢEI MORALE mai ales că iniţiativa vine din partea unui vector neinstituţionalizat.
Pregăteşte-te pentru o viitoare temă cu impact şi provocare - INVOLUŢIA RELIGIEI - ÎN CONTEXT UNIVERSAL . IUDAISM,CREŞTINISM ,ISLAMISM , HINDUISM ŞI BUDISM . Sper că nu discriminăm pe nimeni căci vorbim despre involuţie şi marile religii!
Îmi lipsesc emisiunile de altă dată !!!
FELICITĂRI -Alex PAROLEA - MOGA

Plano10 spunea...

Scria Draghicescu in 1907:

"In perioadele de tranzitie se produc fenomene de "ipohondrie sufleteasca" sau se poate opera o substitutie a valorilor cu pseudovalori prin care se atenteaza la profilul spiritual al unui popor si se produc distorsiuni in personalitatea lui de baza"

Parca s-ar referi la actuala perioada de tranzitie.

Anonymous spunea...

De 20 de ani tranziţie !!! Prietene ,tranziţia în România se va termina doar atunci când va aduna tot atâţia ani cât a adunat comunismul . Pot pronostica o stare a naţiunii -
- Nord -Vestul României va fi parte din NATIUNEA MAGHIARA ...
- Un sfert din populaţia României va fi analfabetă , un alt sfert semianalfabetă ...
- Jumătate din populaţie va fi în palierul de sărăcie cronică ...
- Rezervele solului şi subsolului - sare,aur ,argint,gaze,petrol,bauxită,păduri -vor fi secătuite ...
- Sistemul de asigurări sociale inclusiv pensii vor avea soarta Caritasului , FNI ului ,
iar fondurile private se vor confrunta cu seisme insurmontabile din punct de vedere financiar .
- Lipsa proiectelor determinante ,amatorismul managerial la nivel guvernamental şi politic vor declanşa proteste şi revolte cu urmări catastrofale .
- Erodarea sistemelor publice de învăţământ şi sănătate va provoca o criză fără precedent .
- Dacă nu va fi reconsiderată MASURA în toate acţiunile , în drepturi şi obligaţii ,în investiţii şi cheltuieli presiunea va determina punctul de impact modificând timpul de aşteptare
Cred , sunt convins că SERVICIILE şi SOCIETATEA CIVILA au obligaţia morală şi istorică de a avea reacţie imediată căci orizontul de acţiune este diferit de la subiect la subiect .

Acum este obligatorie o măsură excepţională privind salariile şi pensiile .
O scară având baza salariul minim şi pensia minimă cu cinci trepte până la maxim .
Inadmisibil ca un magistrat - procuror ori judecător să primească 80 - 140 milioane pensie lunară şi imoral pentru magistraţii care public s-au situat deasupra legii beneficiind de excepţii. Dacă alte mii de jurişti vor fi beneficiarii aceloraşi prevederi dincolo de lipsa moralei actul poate fi socotit un atentat la starea limită a naţiunii singura creatoare de valori . Solidaritatea nu este doar o stare benevolă , solidaritatea poate fi şi o stare care TREBUIE impusă .Poporul suntem noi , iar celor care ignoră starea de fapt le reamintesc versurile lui Coşbuc - ,, când foamea ne va răscula , când nu vom mai putea răbda , Hristoşi să fiţi , nu veţi scăpa , nici în mormânt ,,



DESTEAPTĂ-TE ROMANE !

Alex PAROLEA MOGA

INCERTITUDINI spunea...

Lăudabil gestul dumneavoastră de a aduce în discuție o personalitate complexă care, mergând pe linia neexplorată îndeajuns de către Constantin Rădulescu-Motru- aceea a determinismului românesc- construiește un demers creativ, prin care face cunoscute lumii aspirațiile și drepturile românilor, într-o epocă incertă, când statul român nu era, încă, desăvârșit.
Silit, ca mulți alți români de prestigiu să pledeze pentru neamul său din afara granițelor, Dimitrie Drăghicescu este nepărtinitor, când vine vorba de o analiză psihologică .
El își expune punctul de vedere despre nația lui,clar, fără menajamente, într-o radiografie limpede „românii sunt o rasă occidentală cu obiceiuri orientale” deoarece au „o inteligență și o închipuire vioaie, isteață, dar un caracter slab, moale, schimbător”.
Imediat, prezintă și motivul „Românii au împrumutat moravurile și viciile popoarelor care i-au guvernat și protejat… de la greci lipsa lor de bună-credință în afaceri, de la principii fanarioți amestecul lor de josnicie și vanitate… de la ruși desfrâul lor, de la turci lenevia, polonezii i-au înzestrat cu divorțul lor.”
Ne miră ceva din ce spune?
Sunt noutăți?
”Lumea e așa cum este/Și ca dânsa suntem noi„, ar fi spus Poetul.

p.s.nu i-am înțeles gestul fatal.

Anonymous spunea...

A fost prea mare sau v-aţi speriat de previzionări ...
Regret imens ,dar eu trăiesc într-o realitate absolută ,am responsabilitatea afirmaţiilor şi proprietatea cuvintelor .
Cineva trebuie să aibă iniţiativă . I.G. DUCA, PRIM MINISTRUL ROMANIEI , a uimit temnicerul prin cămaşa cârpită în spate ,iar Brătianu a avut curajul şi demnitatea să-i răspundă Regelui Carol care l-a ironizat în parlament întrebându-l ce-ar putea învăţa de la un inginer - ,, Măsura Majestate, măsura ...,,
Eu , înainte de orice ,sunt Român prietene iar cei ce ne conduc , tot MASURA trebuie să înveţe!

Plano10 spunea...

@PMA
N-as fi atat de pesimist!Situatiile cele mai critice din punct de vedere economic au fost cele de prin 1992 si 1998...
Speranta ca actualii guvernanti isi vor incheia cat de curand stagiul si ca vor fi inlocuiti de o generatie mai competenta si mai responsabila (nu neaparat... doar mai tanara) exista.
Ca natiune Romania este prea tanara, dle Alex, ca sa piarda N-V. Eu zic ca va mai primi si N-E!

Plano10 spunea...

@PMA
Da, a fost prea mare si a intrat automat la spam.
Rugamintea este sa spargeti textele mai lungi in 2 parti si sa le postati separat.

Plano10 spunea...

@INCERTITUDINI
A fost marginalizat din punct de vedere politic, in primul rand. A fost considerat un ganditor pre de stanga, desi a fost un apropiat al liberalilor.
Nici elitismul contemporan nu-l prea ia in seama pentru ca se vede tare urat in oglinda pe care Draghicescu i-o pune in fata.
Gestul suicidal din 1945? Poate pentru ca a fost student al lui Durkheim, care a si scris o lucrare intitulata "Despre sinucidere"!

Anonymous spunea...

Este posibilă chiar o confuzie politică dacă apropierea de liberali intră în contradicţie cu linia determinismului ca fenomen social - în permanentă opoziţie cu interpretările subiectiviste individuale . Teoria profesorului Durkheim -sociolog francez remarcabil - şeful şcolii franceze de sociologie - include -solidaritatea socială -în mijlocul antagonismelor societăţii capitaliste .
Suicidul este un gest individual determinat de anormalitatea unei stări de fapt insuportabile la un anume moment ... greu de înţeles , greu de explicat . Profesorul meu de filozofie - L . GRUMBERG a ales aceeaşi moarte - s-a aruncat în colectorul de gunoi de la etajul şapte sfărşind în ghenă ...

Alex Parolea - Moga

INCERTITUDINI spunea...

@Alex Parolea-Moga, mulțumesc!
Toată stima pentru Brătieni!
Și pentru nepotul lor, poetul Ion Pillat!
Măsura? da, ar trebui să ne tot amintim , cumva, de Protagoras.
Și, de ce nu, de ocaua lui Vodă!

Anonymous spunea...

PLANO, ai nevoie de butonul ala cu like .... :)

Ti-as fi pus vreo cinci 'like' la articolul asta......o sa incerc sa cumpar cartea, pentru ca de mult timp ma tot intreb ce este in genetica poporului nostru de ne comportam asa cum ne comportam, ne negam proprii eroi si ne ducem dupa toate leprele, de refuzam demnitatea si omenia si admiram toti excrocii si hotii.......nu am crezut in 'blestemul poporului roman' ci am crezut in fabrica genetica a poporului roman, aflat geografic in mijlocul marilor linii de migratie nord-sud, est-vest ale euro-asiei. Dar mai ales as vrea sa-mi aflu identitatea genetica, caci prea putin ma identific cu marea majoritate a romanilor.
O saptamina buna, nenea militianu! :)

Julia P.

Plano10 spunea...

@Julia
N-am like in menu! :)

Sa stii ca tot Draghicescu ofera si solutii pentru corectarea "apucaturilor"

"formarea unei imagini corecte a poporului despre sine insusi si realizarea unei reflexii obiective a menirii sale in lume"

Anonymous spunea...

PENTRU -INCERTITUDINI -

,,Omul este măsura tuturor lucrurilor,a celor ce sunt în ce fel sunt ,a celor ce nu sunt în ce fel nu sunt ,,
Protagoras, cu patru secole î.e.n. !!!Acel sofist care a contestat existenţa zeilor !
Ce mai poate fi spus în 2o11

Alex Parolea - Moga