Un produs Blogger.

miercuri, martie 30, 2011

Un alt punct de vedere despre schemele pensiilor militare

16 comments
http://www.riscograma.ro/
"Acum, există patru feluri de pensii militare: 1 – care staţionează, 2 – care cresc uşor, 3 – care scad uşor, 4 – pensii de escroci.
Cea mai fără rost dilemă a momentului este dacă militarii merită sau nu pensii mai mari decât pensionarii de rând. Nu s-a pus vreodată problema în termenii aceştia şi, în majoritatea cazurilor, nici măcar nu se întâmplă. Asta s-a văzut deja – majoritatea pensiilor crescu uşor. Tot ce contează sunt excepţiile – pensiile care cresc mult.
Diferenţa esenţială dintre un civil şi un militar este că primul răspunde pentru atribuţiile de serviciu după Codul Muncii iar al doilea – după Codul Penal, cu propria libertate. Înseamnă asta că are dreptul la o pensie mai mare? Nici vorbă! Are dreptul doar la o ofertă salarială pe care o poate accepta sau nu. Privilegiul pensiei este o invenţie post-factum a câtorva privilegiaţi care au profitat de o conjunctură şi au sucit nişte reguli în favoarea lor.
În realitate, “pensiile” militare nu au fost gândite să fie mai mari. Mai îndelungate – da – cu faza intermediară a rezervei înainte de retragerea definitivă. Statul s-a gândit, la început, să scutească efortul contabil de-a muta banii dintr-un buzunar în altul plătind contribuţii în contul de pensii. Mai uşor era să se angajeze că va plăti solde de la buget până la moarte. A fost şi o formă prin care statul s-a împrumutat de la generaţiile viitoare. Militarii au economisit ipoteticele contribuţii cuvenite iar acum le aşteaptă înapoi.
Însă niciodată sistemul nu a fost gândit pentru a oferi pensii substanţial mai mari în raport cu câştigurile din viaţa activă. Aşa cum se vede la recalculări, majoritatea diferenţelor sunt de câteva zeci de lei în minus sau – cel mai adesea – în plus. De ce apar ele? Iată scenariile.
1. Cariera militară firească include nişte termene relativ precise de avansare în grad. Un militar care le-a parcurs regulamentar, va avea o pensie militară foarte apropiată de cea calculată după sistemul contributivităţii.
2. În cazul în care un militar a fost avansat înainte de termen în tinereţe – pentru diverse motive care pot oscila de la merite deosebite până la ticăloşie ordinară – dar apoi s-a plafonat, el aşteaptă acum mărirea pensiei. De ce? Pentru că a contribuit masiv pe tot parcursul carierei!
3. Dacă un militar a avut grade mici în toată cariera dar spre sfârşit a recuperat, dintr-o plajă de motive asemănătoare cu cea de mai sus, el va pierde acum din bani. Pentru că a ieşit cu o pensie raportată la salariul de colonel, deşi toată viaţa a contribuit cât un plutonier.
Acesta este sistemul nu tocmai corect, dar acceptat, pe care s-a bazat schema de pensii militare. Până într-un moment când a apărut a patra categorie, o exacerbare monstruoasă a celei de-a treia: privilegiatul avansat rapid, înainte de pensie, doar pentru a primi o pensie mare. Practica a început din anii ’90, ca un favor acordat de politicieni Juntei-care-putea-să-fie.
În finanţe, procedeul s-ar chema efect de levier. Teoretic, un militar sau securist proaspăt pensionat nu e prea periculos. Însă nu asta contează. Important este să le dai iluzia că sunt plătiţi bine, chiar dacă în realitate nu există bani pentru asta."


Pe BLOGUL LUI URBAN se propune si alt punct de vedere despre schemele pensiilor militare :
http://www.urbaniulian.ro/2010/01/20/profesia-militara-si-sistemele-de-pensii-ale-statelor-cu-societate-avansata/.

16 comentarii:

mos alecu spunea...

Lucian Davidescu
publisher at www.riscograma.ro
Location
Romania
Industry
Newspapers
Lucian Davidescu's Overview
Current
* editor at Romania libera
* publisher at www.riscograma.ro
Past
* editor, senior editor at Business Standard
* editor at Cotidianul
* editor at Evenimentul zilei

* editor at Cotidianul
* reporter at realitatea romaneasca

Daca aceasta este 'cartea de vizita' a autorului ... este de remarcat vasta experienta in viata economica si financiara REALA , experienta care trebuie , neaparat , impartasita si 'muritorilor de rind... Cit despre cunoasterea 'fenomenului militar' ... este de la sine inteles ca un om , care a beneficiat din plin de eliminarea serviciului militar obligatoriu , are mai mult decit 'expertiza' necesara pentru a analiza 'ce si cum' in acest sistem ...

mos alecu spunea...

Spuneti (spune cetateanul de mai sus??):
- "– majoritatea pensiilor crescu uşor. Tot ce contează sunt excepţiile – pensiile care cresc mult." . Fara nici-o intentie de 'controversa jurnalistica' ... aveti date care confirma enuntul ; date pe care masa pensionarilor militari nu le cunosc ??
- "În realitate, “pensiile” militare nu au fost gândite să fie mai mari. Mai îndelungate – da " . Intreb : aveti date privind 'lungimea pensie' la militari comparativ cu aceeasi durata la civili ??
- "Aşa cum se vede la recalculări, majoritatea diferenţelor sunt de câteva zeci de lei în minus sau – cel mai adesea – în plus. " . Dar de diferentale de citeva sute de lei (uneori multe) , si intr-un sens si in celalalt , ce aveti de spus ? . Bineinteles ca raspunsul la aceata intrebare nu poate veni decit dupa raspunsul la prima afirmatie ...

radud spunea...

Interesanta ideea ca" Militarii au economisit ipoteticele contribuţii cuvenite iar acum le aşteaptă înapoi". Chiar si ideea ca "Pensionarii au împrumutat statul iar acum îşi primesc ratele înapoi".
Rog Plano 10 sa abordeze situatia contributiei pentru pensia suplimentara care s-a retinut de unitati si s-a virat de catre acestea prin Directia financiara a Ministerului Apararii Nationale, respectiv a Ministerului de Interne, intr-un cont special la Casa de Economii si Consemnatiuni, pentru care se acorda o dobanda de 3 la suta anual."

mos alecu spunea...

Spuneti (spune cetateanul de mai sus??):
- "privilegiatul avansat rapid, înainte de pensie, doar pentru a primi o pensie mare. Practica a început din anii ’90,..." . In anii '90 ( de fapt pina la 01.04.2001) se aplica o alta lege a pensiilor , iar regula era (cumva obligatorie in armata) folosirea in calcule a PRIMILOR 5 ani din ultimii 10 . Nu credeti ca e cam mare durata inaintea careia 'privilegiatul' trebuia sa fi fost avansat rapid ?...
- graficul ... Presupunind ca sint reprezentate curbele privind evolutia inaintarilor in grad a unor categorii de militari (relativ bine definite) ... nu vad (nu sint materializate) curbele pensiilor (care sa justifice afirmatiile sententioase 'pensia creste/sta/scade/nesimtita) ... Bineinteles ... asta ar fi insemnat sa aveti/aiba raspuns la prima intrebare (pusa intr-o postare anterioara) ...

mos alecu spunea...

Spuneti
- "Teoretic, un militar sau securist proaspăt pensionat nu e prea periculos. " . Si cum "finis coronat opus" , aceasta idee fiind ,de fapt, intentia articolului ... imi dau seama ca degeaba am pus intrebarile de mai sus ... Atita timc cit MILITAR=SECURIST (bineinteles acel 'securist' al carui statut malefic a fost , cu mare osirdie , bine conturat in mentalul colectiv) ...

Avram Iancu spunea...

Aceste "denumite pensii"ale noastre reprezinta o recunoastere a activitatii depuse de-a lungul intregii cariere si nu reprezinta nicidecum o contravaloare a retinerilor di veniturile obtinute doar cuantumul acesteia se stabileste in functie de veniturile obtinute per intreaga cariera.Iar cu L 164 are cine s-o judece ,eu atata am zis ca a fost cam ambigua ,adic daca unul mai"norocos' sa-i zicem obtinea o avansare rapia sau venituri substantiale in ultimele 6 luni era un om facut pe toata viata ,iar eu si altii care eram mai bruneti ,chiar daca am avut salarii si functii babane ,dar daca acestea nu s-au luat in calcul; sa am un sfert de pensie .corect,nu ?Iar poanta cu securistii si CI stii si cei cu PVR nu tine fiecare ne-am facut datoria si sistemul a functionat ireprosabil.Eu am fost pilot si nu pot fi acuzat de ceva ,mai ales ca sunt maghiar,asa ca mai usor cu aruncatul vorbelor fara sens.tigri2

Plano10 spunea...

@mos alecu
De acord cu croseurile aplicate autorului.
Nespecialistul intr-ale carierei militare a raportat cresterile sau descresterile contributivitatii numai functie de gradele militare.
Se stie ca in armata functia bate gradul.

@radud
Nu stiu daca te referi la contributia pentru pensia suplimentara retinuta din 1968 sau la contributia de 5% retinuta din aprilie 2001, potrivit L 164.

Plano10 spunea...

@Avram Iancu tigri2 pt maghiari:):)
Salut aviatia!
Te cred si eu daca te-au revizuit+80% !

Plano10 spunea...

@mos alecu
Pana in L 164 parca era o baza de calcul stabilita din cei mai avantajosi cinci ani din ultimii zece. Intamplator, la unii, cei mai avantajosi erau primii 5 ani.

mos alecu spunea...

@Plano10 30 martie 2011, 21:03 :
Da , regula era ca se luau in calcul 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani de munca ... dar in armata se generalizase folosirea PRIMILOR 5 ani din cei 10 , pe motiv ca la acestia s-ar fi adaugat indexarile (care erau 'la moda' in acei ani) si , astfel ar fi fost mai avantajosi ... Avantajos va fi fost pentru cei care , in viata civila , ramasesera pe aceleasi salarii (ca situare in grila de salarizare) , dar pentru militari ar fi fost mai avantajos daca se luau ultimii 5 ani , in care , cu siguranta , intervenise o inaintare in grad si vreo eventuala promovare in functie ...dar 'economisirea' resurselor bugetare este , oricind , 'la moda' ... Pentru a ti se lua in calcul ultimii 5 ani trebuia sa obtii aprobari de la esaloane care nu erau la indemina oricui ... si oamenii se lasau 'pagubasi' ...

Fanica Bulgariu spunea...

Celor care au facut aceasta schema dupa datul cu presupusul ii rog sa citeasca articolul de pe linkul de mai jos:
http://www.urbaniulian.ro/2010/01/20/profesia-militara-si-sistemele-de-pensii-ale-statelor-cu-societate-avansata/.
Dupa ce vor citi sa-si mai arate muschii de maimuta!

Plano10 spunea...

@Fanica Bulgariu
Am pus linkul tau in cuprinsul articolului.
Nu stiu daca autorul articolului va citi articolul de pe "Urban" ca sa-si ascunda muschii! :):)

mos alecu spunea...

@Fanica Bulgariu 30 martie 2011, 21:36 :
Petru ca lumea sa nu creada cumva ca ar fi parerile d.lui senator ... este vorba de un articol trimis de altcineva ...
"From: Banceanu Vasile
Date: 2010/1/20
Subject: Profesia de militar si sistemele de pensii
To: iulian.urban@gmail.com

D-le senator, va rog sa puneti in dezbatere la dvs. pe site acest material
Profesia militara si sistemele de pensii ale statelor cu societate avansata "

De retinut : d.l Urban este senator din partea PDL ...
Sub articolul respectiv nu prea se vede parerea d.lui Urban ...

dac55 spunea...

Misteriosul domn "L"(nici-o coincidenta cu L.D.)si-a atins scopul prin aceasta "riscograma" care in fapt a fost publicata la inceputul lunii februarie dar ce sa-i faci,...daca nu prea ai accesari, incerci acolo unde crezi ca ai putea avea o masa de manevra.Mi se pare o noua provocare si imi pare rau ca "mos alecu" a incercat s-o combata cu argumente logice si serioase.

mos alecu spunea...

@dac55 30 martie 2011, 22:30 :
Nu inteleg de ce ar trebui sa va para rau ca urmare a unei incercari de combatere a afirmatiilor din articolul mentionat ??
Cit despre coincidenta dintre 'misteriosul domn L si Lucian Davidescu (intelegind ca acesta este numele gindit de dvs. la folosirea initialelor L.D.) ... aveti perfecta dreptate : nu este nici o coincidenta , este exact acea persoana .
Pentru a va convinge , mergeti la adresa //www.riscograma.ro/ (mentionata , de fapt , si in preambulul articolului la care ne gasim in prezent) , recititi articolul ... si cititi , cu atentie , si comentariile ... Din comentariile d.lui Lucian Davidescu (postate exact sub acest nume) reies clar precizari suplimentare si sustineri a celor spuse in articol . Pentru edificare completa , vedeti ca este un raspuns al dl.L.D . :'@Alex Nicolin
Vezi hiperbolă roşie grafic. Oare la cine mă gândeam? ;)"

mos alecu spunea...

@Fanica Bulgariu 30 martie 2011, 21:36 :
Spre mai completa documentare am rugat pe Plano sa publice Documentarul (referitor la sistemele de pensii militare din alte tari ale lumii) transmis de M.Ap.N. prin luna martie 2010 mijloacelor mass-media ...
Sint lucruri interesante , care nu sint stiute si nu sint luate in considerare de multi dintre cei care isi dau cu parera despre aceste lucruri ...