Un produs Blogger.

vineri, iunie 17, 2011

General Maria Lupu despre algoritmul care a facut diferenta intre pensionarii militari. Atentie cei care ati mai lucrat dupa pensionare!

8 comments
 Interviu aparut astazi in EvZ

A fost schimbat total algoritmul de calcul şi au fost luate în calcul toate veniturile realizate de-a lungul carierei de către un cadru militar. Sunt şi situaţii în care cadrele militare au trecut în rezervă înainte de termen, cu carieră incompletă, iar veniturile lor realizate pe toată perioada de activitate nu au permis conservarea sau creşterea veniturilor. Metodologia de stabilire a pensiei a luat în calcul o bază salarială mult lărgită, comparativ cu reglementările precedente, raportată la un stagiu de cotizare de 20 de ani, în loc de 30 de ani, cât era prevăzut iniţial", detaliează Maria Lupu.

Luarea în calcul a grupelor de muncă face şi diferenţa, de altfel, între doi pensionari care au aceeaşi vârstă, acelaşi grad cu care au ieşit la pensie şi aceeaşi vechime în armată. "Faptul că unul dintre ei a lucrat un timp mai mare în condiţii stabilite de lege ca fiind speciale sau deosebite, face ca în urma recalculării să apară diferenţe uneori semnificative între pensiile celor doi. Şi aş da doar câteva exemple, cum ar fi personalul navigant din aviaţie, personalul ambarcat pe nave, paraşutişti, scafandri, rachetişti, radiolocatorişti, militari participanţi la misiuni în teatre de operaţii şi alte categorii de militari stabilite de prevederile legale. Algoritmul de calcul este complex, de aceea nu intru în prea multe amănunte tehnice, relevante doar pentru specialişti", mai spune generalul de brigadă Maria Lupu.

După definitivarea procesului de recalculare, cei care au continuat să lucreze după trecerea în rezervă pot merge la Casa de pensii sectorială a M.Ap.N. cu hârtiile care să dovedească acest fapt şi au dreptul la o nouă recalculare din care pensia le poate creşte din nou. "Este de aşteptat ca, în urma luării în calcul şi a acestor stagii de cotizare, pensia să crească, proporţional cu contribuţia la bugetul asigurărilor sociale", explică Maria Lupu.

8 comentarii:

wassyg spunea...

Vai ce descoperire!! Se stia de lucrul acesta. Important era daca schimbau continutul acelui ordin al M.Ap.N prin care se acorda grupele de munca.Contine multe aberatii.In acest ordin sunt inclusi ,pt.grupe deosebite,speciale si alte conditii de munca,plutonierii de companii,sanitarii sefi,turnatorii de meserie,etc.Este normal ca anumite categorii de pensionari,care nu au beneficiat de aceste conditii,sa fie nemultumiti.

constantin spunea...

Mi-am trimis cartea de munca si adeverinta de venit de la Casa de Pensii Teritoriala la Casa de Pensii Sectoriala a MApN.Am reusit sa muncesc 3 ani si doua luni in sectorul public pana la odioasa L. 329 capIV.Sa vad cu ce rezultate....Am emotii, de la astia te poti astepta la orice !!!

Plano10 spunea...

@Constantin,
Foarte bine!
Nu asteptati sa se termine revizuirea, cum zic cei de la EvZ, ca sa trimiteti cererile pentru recalculare stagii ulterioare.
Chiar daca cei de la Casele se apuca sa recalculeze aceste stagii dupa incheierea procesului de revizuire, cuantumul adaugat trebuie sa-l plateasca, retroactiv, din luna urmatoare depunerii cererii.
@Constantin, pentru trei ani nu va asteptati sa va adauge prea mult la pensia revizuita.

constantin spunea...

Multumesc de sfaturi d-le Plano!

Anonymous spunea...

Plano10
Am mai lucrat 10 ani dupa pensionare in sectorul public(si mai lucrez). Actualmente conf. L 329 pot cumula pensia cu salariu(am pensia neta in plata 1729 lei sub salariu mediu brut pe economie pe 2011-2022 lei),dar mi-e tema ca daca cer recalcularea pentru stagiile ulterioare intru sub incidenta "dragutei" L.329 , pentru ca voi ajunge la o pensie neta de aprox. 2500 lei si atunci o pot pierde . Ce sfat imi dai ?

Plano10 spunea...

@anonim
Sfatul e sa nu-ti recalculezi pensia pana nu se schimba acest regim pacatos, cand va fi abrogata Legea 329 pentru liberalizarea raporturilor de munca.
Sau, daca incetezi sa muncesti in sectorul public din alte motive( intre care si transferul in domeniul privat) inainte de abrogarea L 329, soliciti atunci recalcularea.

Anonymous spunea...

pentru precizare ca trebuie sa mergem cu hartiile la casa de pensii si nu cu ACTELE a mai primit o stea de ziua romaniei,LA MAI MARE DAR NU LA MULTI ANI cu fata de militar chinez.

Alexandra spunea...

Pensionat de boala MAI in luna 6 2011 nu au acordat ajutoarele conf legii si nici restante ramase din timpul activitati , ce este de facut?