Un produs Blogger.

luni, iunie 13, 2011

Multi contestatari a avut legea recalcularii pensiilor militare... putini au mai ramas!

28 comments
Aprilie 2011... la Constanta
Daca citim arhiva acestui Blog, si nu numai,  vedem ca, anul trecut, pe vremea aceasta, toata lumea infiera actiunea declansata de Traian Basescu si de guvernul Boc pentru desfiintarea pensiilor militare si recalcularea lor dupa algoritmul pensiilor din sistemul public.

Era, pe atunci, sperietoarea proiectului de lege al fostului ministru Seitan, care rădea jumătate din pensia militarilor, cam la cuantumul pe care l-au si platit in luna ianuarie, cand le-a fost calculata pensia doar dupa salariul mediu pe economie.
S-a produs, atunci,  o puternica emulatie intre pensionarii militari, mai ales prin intermediul SCMD, creat initial pentru apararea drepturilor afectate de Legea 329, interzicerea cumulului pensiei cu salariul.
Asociatiile oficioase ale militarilor au fost mai putin vocale, desi si ele au transmis mesaje de ingrijorare catre Ministrul Apararii, Gabriel Oprea.
Starea de spirit devenise atat de incordata incat Oprea a pus piciorul in prag, amenintand cu retragerea UNPR de la guvernare. 
Trebuie sa fii de rea credinta sa nu recunosti presiunea exercitata mediatic de Sindicatul Disponibilizatilor  asupra decidentilor, actiune care a contribuit mult la ajustarea proiectului de lege.
A fost inlocuit ministrul muncii, Seitan, si a trecut prin Parlament, cu asumarea raspunderii, proiectul  devenit, apoi, Legea 119/2010 in care s-au operat doua mari modificari fata de proiectul Seitan, respectiv coborarea stagiului complet de cotizare de la 25 la 20 de ani si recunoasterea sporurilor pentru Ordinnele Militare, Cl I, a II-a si a III-a.
De la aparitia L 119/2010 am sustinut pe acest blog ca noua lege este mai dreapta fata de L 164/2001, atragandu-mi critici vehemente din partea multor cititori, care nu au inteles de la inceput algoritmul   de calcul al pensiilor militare. Critici am primit din partea disponibilizatilor, desi recunosteam ca, pe ei, noua lege ii loveste, dar si din partea unora care, astazi, dupa citirea tabelului cu pensii le revizuite, spun ca li s-a marit pensia.
A aparut apoi celebra HG 735/2010, un munte de incompetenta a guvernului Boc, dar si a structurilor militare de reglementare.
Mai toti, inclusiv SCMD, indemnau la boicotarea legii prin nedepunerea cererilor la CMZ-uri pentru a obtine Adeverintele de venituri.
Nu stiu cati au ascultat de indemnul de pe acest blog de a intra in posesia acelor adeverinte, ele fiind singurul document in posesia militarilor care atesta veniturile, in lipsa unui Carnet de Munca. Cred ca regreta cei care nu le-au obtinut! Mai ales ca, prin OUG nr 1, CMZ-urile nu mai sunt obligate sa le elibereze adeverinte de venituri si nu au, acum, cu ce sa compare nota de calcul a punctajului, anexa la Decizia de revizuire.
Cu cat se apropie finalul actiuni de recalculare/revizuire se distruge si solidaritatea dintre militari. 
Daca marea majoritate a pensionarilor a avut de castigat din aplicarea L 119, un merit important revine si actiunilor de strada si mediatice ale Sindicatului Militarilor Disponibilizati. 
Acum, ei au ramas singuri si, nu numai atat, sunt chiar blamati de camarazii care si-au vazut interesul, pentru lupta pe care o continua ca sa-si pastreze drepturile date la disponibilzare. Ma refer aici la disponibilizatii in sensul OUG 7/1998 si nu la cei care si-au tras pensii cam mari, asa cum vedem in tabelul pensiilor revizuite,  profitand de imperfectiunile Legii 164 si de continuele modificari ale HG de aplicare.
Aprilie 2011, Constanta, inca mai era ingrijorare pt. pensii.
Sindicatul greseste cand, in comunicatele date, cere revenirea la Legea 164/2001, dar nici masa pensionarilor militari nu a mai sustinut recentele actiuni ale unor entuziasti sindicalisti pentru a se introduce in OUG nr. 1/2011 amendamentele pentru  ramanerea in plata, dupa revizuire, a cuantumului pensiei mai avantajoase, nu pentru toti pensionarii militari ci doar pentru cei disponibilizati, in termenii OUG 7/1998.
Intre intransigenta SCMD, care, cam politicianist, vrea totul sau nimic, si amorteala majoritatii pensionarilor, care si-a vazut pensiile marite, activeaza cativa disponibilizati, as spune ca pe cont propriu, pentru a-si apara drepturile in fata Legislativului si, daca nu reusesc, in Justitie sau la CEDO.
Daca nu pot fi ajutati, cel putin, sa nu fie descurajati!

28 de comentarii:

constantin spunea...

D-le Plano
Sunt un disponibilizat cu drept de pensie cf L.164 incepand cu 01.03.2006.Am lucrat in adm publica din 2006 pana in dec 2009.Am fost obligat sa renunt la locul de munca cf. L329.Prin revizuire mi s-a taiat 33% din pensiel.La servici nu mai pot reveni, desi acum sunt sub sal. mediu brut pe ecc, mi s-a spus ca postul este blocat si sunt bun plecat !! Am acum 46 de ani.Imi pot valorifica acum cei 3 ani si o luna lucrati in adm. publica localasau trebuie sa astept pana la 65 de ani ??

Plano10 spunea...

@constantin
Conform art 99 si 107 din L 263/2010, nu trebuie sa asteptati intrucat prin L 119/2010 ati devenit pensionar pt limita de varsta.
Introduceti imediat cerere de recalculare la Casa sectoriala de care apartineti, urmand pasii pe care ii gasiti si aci pe blog in articolul

http://www.plano10.com/search?q=pasii&x=8&y=11

Puteti sa si lucrati in continuare, urmand ca periodic sa va recalculati pensia.

constantin spunea...

Va multumesc din suflet pentru vestea buna!Voi trimite la casa sectoriala a M.Ap. N. Chiar daca in adm publica locala salariile au fost mai mici, tot un avantaj este, impartindu-se punctajul la 20, nu-i asa ?

Plano10 spunea...

@Constantin
Recalcularea aceasta nu va afecteaza cu nimic punctajul pensiei revizuite. Se adauga la cel calculat prin revizuire.
Conform art 134 din Hg de aplicare a L 263/2010 asa se intelege ca se foloseste acelasi stagiu complet.
Nu uitati sa incepeti prin obtinerea de la Casa teritoriala de pensii Adeverinta de stagii de cotizare in civilie.

micutzul spunea...

Sunt tare curios cum se calculeaza pensiile magistratilor, sau ale avocatilor. Conform unei legi de rahat unice care ii face egali pe toti dar mai ales pe unii ? Suntem intr/un stat de drept , in care legea este facuta de unii in interesul lor ? De ce in SUA, Anglia , Franta, Italia, Germania, Ungaria, Suedia, Norvegia, ETC. militarii nu sunt tratati ca civilii ? Doar sunt state rude cu democratia , nu ? Oameni buni , se pare ca pentru unii acei cativa lei aruncati in plus la pensie , au reusit sa le acopere ochii si mintea. Rezultatele le vom vedea cand soldele vor creste , pensiile vor scadea iar militarii dezbinati , vor cauta acadele. Nici nu stiu de ce ma mai chinui sa scriu. Vom trai si vom vedea, dar pot spune un singur lucru , De cand sunt in rezerva acest stat nu a facut decat sa loveasca in mine ? De ce ?

Plano10 spunea...

@micutzul
Avocatii au propria lor Casa de pensii unde platesc contributia pt. asigurari. Pensiile lor nu sunt platite din bugetul de asigurari sociale.
Judecatorii raman favorizatii sistemului public de pensii.
Sa stii ca daca vor creste soldele activilor creste si salariul mediu pe economie si raportul intre solde si salariul mediu(punctul de pensie) ramane cam acelasi.

micutzul spunea...

@ Plano
Nu merg pe principiul sa moara si capra.... dar nici nu sunt unul care sa inghita galusti nefierte. Am fost aburiti cu legea unica a salarizarii, care nu se pune in practica , dar se pare ca vor sa faca una special pentru invatamant. Astia care ne guverneaza au un handicap major, nici nu stiu ce gandeste seful lor si fac totul de mantuiala. Chestia cu salariul mediu pe economie e asa de fandoslac extern. Totul se jongleaza in functie de interese iar perioada cand pensiile erau mizere este prea aproape .

mos alecu spunea...

@Plano10 13 iunie 2011, 10:30 :
Cresterea soldelor militarilor in activitate va avea , asupra cresterii salariului mediu pe economie , acelasi efect ca "o frectie la un picior de lemn" ... Militari in activitate sint sub 75.000 (si vor fi tot mai putini) ... cu ce pot influenta soldele lor salariul mediu pe economie , avind in vedere ca per total sint vreo 4,5 milioane (procentual 1,7%)???

mos alecu spunea...

@Plano10 13 iunie 2011, 10:30 :
Pentru a fi corecti pina la capat , nici judecatorii (magistratii , mai cuprinzator) nu sint platiti de la bugetul asigurarilor sociale . Ei au doua 'vaci de muls" : o parte de la bugetul asigurarilor sociale (corespunzatoare principiilor L.19/L.263) si o parte (substantiala) este pensie de serviciu platita de la bugetul de stat ...

micutzul spunea...

AVE MOS ALECU !!!

mircea spunea...

CE SE INTIMPLA DACA OUG1/2011 NU TRECE DE PARLAMENT?

Plano10 spunea...

@micutzul
L-ai auzit pw @bazel ca s-a plictisit sa permute datele pt a le aplica in ordinea descrescatoare a diferentei dsintre revizuire si L 164. N-am auzit pe cineva ca i s-a gesit cuantumul pensiei pe 164, asa ca datele sunt reale. Numai ca. pana in octombrie, mai pot fi actualizate daca gasesc datele reale in arhiva.
@mos alecu
Discutam problema dupa ce se va aplica cresterea soldelor NATo. Deocamdata este o iluzie.
@mircea
Nu se intampla nimic. Raman valabile Legea 119 si 263.

mos alecu spunea...

@Plano10 13 iunie 2011, 16:34 :
Presupun ca referirea la "soldele NATO" a fost facuta in ideea legii salarizarii unitare , lege care prevede cresteri substantiale ale soldelor militarilor in activitate ... In aceasta idee , si avind in vedere faptul ca salariul mediu pe economie nu va creste proportional cu cresterea soldelor militarilor (din cauza aratata mai sus) , se intrevede o crestere a punctajului pentru pensie ... crestere care va fi anihilata de cresterea stagiului de cotizare . Ca urmare pensiile actualilor militari in activitate nu vor avea valorile pe care le-ar fi avut daca s-ar fi calculat , cu viitoarele solde , dupa L.164 .

CEZAR spunea...

...daca mai apucau si ind.com +sol.merit oameni facuti erau .....

bazel09 spunea...

@Plano
Ca să fiu mai clar. Pentru a putea sorta trebuie să aşez unul sub altul fără pauze. Când l-am transformat cu ABBYY, la fiecare pagină au rezultat 10 rânduri (în 5 apar înscrisuri iar 5 fără conţinut) care nu au legătură cu sume sau nr mandat şi care trebuiesc şterse...iar eu nu mai am răbdare să şterg 10 rânduri a 1479 pagini...Mai ales după ce am văzut diferenţele alea din tabele care nu sunt de conceput! ...adică pe 90 mil.

Plano10 spunea...

@basel
Cred ca @Trofin va da lovitura!Va iesi pe net cu o varianta excel din care sa poti scoate tot ce vrei....:):)
Au inceput sa apara contestari ale cuantumului pensiilor din tabel.

Cârcotaşu spunea...

Plano,
Dacă îi e cuiva de ajutor, se poate downloada tabelul în forma .doc de aici:
http://dw3.convertfiles.com/files/0052773001307815552/tabelrevizuirpensiiacces.doc
Are şi acesta un defect, dar se pare că e şi din cauza dimensiunilor (1479 pagini!).

wassyg spunea...

Din totalul de aproape 77.000 de pensii sunt ( dupa revizuire-recalculare )
pensii pana la 3000 lei = 59.400
pensii intre 3001 4000 lei = 11.080
pensii intre 4001 5000 lei = 4.672
pensii intre 5001 6000 lei = 1.160
pensii intre 6001 7000 lei = 327
pensii intre 7001 8000 lei = 108
pensii intre 8001 9000 lei = 41
pensii intre 9001 10.000 lei = 12
pensii intre 10001 20.000 lei = 8 ( mai precis intre 10 si 13.000)
pensii intre 20001 30.000 lei = 1 ( 28.000 lei )
pensii peste 30001 = 2 ( 53.675, respectiv 95.952 )
Din 64.700 pensii SUB 3.000 lei inainte de revizuire 2.300 au scazut,
5.800 AU RAMAS LA FEL
si 56.565 au crescut ( chiar si cu 1 leu )
Din totalul pensiilor peste 6.000 lei inainte de revizuire ( 120 la numar ), doar 7 au crescut, restul scazand drastic ( in medie cu 50 % !!!! )
Cele mai mari cresteri:
nr mandat inainte dupa crestere
56556968 48 4.980 DE 103 ORI
36554255 3.072 95.952 DE 31 ORI, ESTE CEA MAI MARE PENSIE DIN TABELUL RESPECTIV
53556004 4576 53.675 DE 12 ORI, ESTE A 2a PENSIE CA VALOARE DIN TABELUL RESPECTIV
Cele mai mari scaderi
52553101 3466 410 DE APROAPE 9 ORI
52555500 13235 3204 DE APROAPE 4 ORI
54555626 9812 1432 DE APROAPE 8 ORI
“Economia” bugetara dupa revizuire este de -28.191.000 lei lunar
( totalul sumei de plata pentru pensii a crescut de la 149.454.000 la 177.645.000 lei lunar ), deci cam 80 milioane euro anual sau aproape 20%.

Plano10 spunea...

@Wassi
Situatia statistica postata de tine este deja in corpul articolului cu tabelul pensiilor revizuite.

wassyg spunea...

Plano10
Scuze,n-am stiut.Eu le-am primit prin e-mail de la cineva.

Plano10 spunea...

@Wassy
Doua batai nu strica!

florescuion60 spunea...

Va salut cu mult repect, d-le Plano 10. Sunt in acceasi situatie cu d-l Constantin, in plus am lucrat si ca civil 8 luni in aceeasi unitate in care am activat ca ofiter si din care m-am si pensionat. De unde solicit pentru aceasta perioada Adeverinta de cotizare ? Va multumesc.

Plano10 spunea...

@Florescu
Toate Casele Teritoriale de Pensii au un oficiu de Stagii de cotizare.
Va prezentati acolo cu CI si in 10 minute va elibereaza Adeverinta de stagii, inclusiv pentru perioada cat ati fost civil intr-o UM, daca acea unitate a facut raportarile de CAS pe plan local, contra unei sume de 15 lei.

Skiuc spunea...

@Plano, de mult vroiam sa spun: dupa cum stii sunt iesean; am fost sa obtin adeverinta pt 2 perioade lucrate ca civil, una pt o firma din Iasi, si alta pt o firma din Bucuresti; nu mi s-a cerut niciun leu si mi s-a spus ca nicaieri nu costa absolut nimic!

Plano10 spunea...

@Schiuk
Parca tot tu ai mai spus ca Adeverinta de stagii e eliberata gratis .
Pensionarilor civili nici nu li se cere aceasta adeverinta intrucat Oficiul de pensii o obtine din propria baza de date.
Mi s-a semnalat ca nu-ti da Adeverinta daca nu decclari scopul. Cand declari ca iti trebuie la o Casa Sectoriala sau la alta Casa de pensii, care nu face parte din sistemul public de pensii, platesti taxa de 15 lei.

Skiuc spunea...

@Plano, ca sa fie lumea informata corect: TOATE adeverintele de stagii la casele de pensii sunt eliberate GRATIS! nu trebuie sa declari niciun scop! nu completezi nimic! daca in alta parte e altfel, vezi cei 15 lei, inseamna ca deja suntem in USA :) fiecare judet cu legi proprii!

Plano10 spunea...

@Skiuc
Din cate am vazut in articolul"Pasii de urmat pentru recalcularea pt stagii ulterioare" si la casa de Pensii a Municipiului Bucuresti se percepe acea taxa.

florescuion60 spunea...

Va multumesc foarte mult, stimate domn.