Un produs Blogger.

vineri, ianuarie 27, 2012

Apel catre cei cu cariera militara completa

156 comments
"Pe forumuri si pe blogul Dvs. s-a discutat mult despre sintagma "cariera militara completa". Asa cu puteti vedea mai jos, am adresat un e-mail(cititi mesajele de jos in sus) M.Ap.N pe adresa publicinfo@mapn.com, referitor la sintagma "cariera militara completa".
Dupa cum vedeti in final, reprezentantul DLAJ concluzioneaza:
"In ceea ce priveste utilizarea termenului de “cariera militara completa”, pentru acordarea dreptului de pensie, acesta poate fi asimilat „varstei de 55 de ani” si „vechimii minime in serviciu de 25 de ani”, conditii care erau necesare si suficiente pentru acordarea pensiei de serviciu pentru limita de varsta"
Ar fi interesant de aflat daca cineva dintre noi, iesit la pensie la 55 de ani varsta si vechime minima in serviciu de 25 ani, are pensie diminuata, pentru ca Oprea a declarat ca nimeni din cei care au "cariera militara completa" nu are pensia diminuata.
Daca Dvs. considerati, puteti posta pe blog un articol legat de aceasta sintagma.
 Dragos Icleanu
NOTA, Plano10
La raspunsul pe care dl comandor Pascu vi l-a dat, as completa doar ca, pana in  anul 2007, art. 12 din Legea 164/2001 avea urmatorul continut:
Art. 12. − Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cadrele militare în activitate care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) vârsta de 55 de ani;
        b) vechime minimă în serviciu de 30 de ani bărbaţii şi 25 de ani femeile, din care efectiv ca militar 15 ani bărbaţii şi 10 ani femeile. 
Desigur ca, sintagma -cariera militara completa- este sau era conventional folosita de militari pentru a sublinia ca nu au iesit la pensie inainte de termenul stabilit de lege.
Sintagma a fost folosita propagndistic de Gabriel Oprea pentru a se justifica intr-un fel  pentru eroarea strecurata, tot propagandistic, in declaratia de presa  din 06 iunie 2011, cand s-a publicat si tabelul  cu pensiile revizuite pe site . 
Tupeul cu care a spus ca nu se vor micsora pensiile celor care au sub 3000 lei a fost atat de penetrant... incat, pe acest blog, a trebuit sa ne razboim cu multi militari pensionari care intelesesera... nu numai ca nu le scade pensia, daca au sub 3000 lei, ci, si mai mult, ca nici nu li se recalculeaza/revizuieste pensia.
Atat varsta cat si stagiul complet de cotizare au variat in legile pensiilor militare. Cred ca mai sunt si acum pensionari care au prins varsta de pensionare la 52 de ani, potrivit Decretului din 1967, valabil pana in 1977.
As zice ca sunt pensionari cu cariera militara si mai completa decat zice comandorul ( sa se mai spuna ca nu sunt comandorii la carma Armatei ! ) cu o vechime efectiva de peste 30 de ani.
In mod cert, pot sa si pariez,  sunt pensionari cu vechime efectiva intre 25-30 de ani carora li s-a micsorat pensia dupa recalculare/revizuire, dupa cum sunt cazuri, e drept mai putine, cu pensionari cu vechime de peste 30 de ani carora, de asemenea, le-a scazut cu ceva, ceva pensia. 
Ma refer la cei care au luat indemnizatii de comanda si salarii de merit... doar in ultimii 2-3 ani. Am si vazut decizii de revizuire in scadere la o vechime de peste 35 de ani.
Ii rog pe cititori sa raspunda la solicitarea d-lui Icleanu Dragos.

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Strada Izvor nr. 110, sector 5, Bucureşti
Persoana de contact: F.P. Veronica Sirbu
11a
 
Stimate domnule lt. col. (r) Icleanu,
 
Urmare la solicitarea dumneavoastră cu nr. 11 din data de 12.01.2012, referitoare la actele normative care reglementeaza in prezent sistemul pensiilor publice de care beneficiaza personalul militar in rezerva si in retragere va facem cunoscute urmatoarele:
 
            Incepand cu data de 01.01.2011, prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, s-a instituit un sistem unitar de pensii publice, aplicabil si personalului militar, pensiile fiind stabilite pe principiul contributivitatii.
            In mod concret, pensiile ce se cuvin personalului militar se stabilesc in functie de trei criterii cumulative: varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare in specialitate.
            In raport cu cele mai sus mentionate, s-a realizat si revizuirea pensiilor militare aflate in plata la 01.01.2011, in acord cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1 din 28 ianuarie 2011 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
            Pana la data de 01.01.2011, sistemul pensiilor militare de stat din Romania, reglementat de Legea nr. 164/2001, era un sistem ocupational care se incadra in pilonul al II-a privind schemele ocupationale (profesionale) guvernate de Directiva 86/378/EEC, modificata prin Directiva 97/96/EC.
            Astfel, tipurile de pensii militare de serviciu cuprindeau pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata si pensia anticipata partiala, similar prevederilor aplicabile in sistemul public de pensii, reglementat prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
            Potrivit prevederilor art. 12 din Legea nr. 164/2001, aveau dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta cadrele militare in activitate care indeplineau cumulativ urmatoarele conditii:
a)       varsta de 55 de ani;
b)       vechime minima in serviciu de 25 de ani, din care efectiv ca militar 15 ani.
De asemenea, aceste conditii cumulative necesare pentru deschiderea dreptului de pensie se regasesc si in Ordonanta Guvernului nr. 7/1998 privind unele masuri de protectie sociala a personalului militar si civil, care se vor aplica in perioada restructurarii marilor unitati, unitatilor si formatiunilor din compunerea Ministerului Apararii Nationale, aprobata cu modificari prin Legea nr. 37/2001.
La art. 6 din acest act normativ se prevede faptul ca „in perioada de restructurare a armatei, ofiterii, maistrii militari si subofiterii pot cere trecerea in rezerva, cu drept de pensie, inainte de implinirea varstei prevazuta de lege, beneficiind dupa caz, fie de pensie militara de serviciu cu vechime integrala, fie de pensie militara de serviciu cu vechime incompleta”.
Din analiza sistematica si teleologica (dupa scop) a actelor normative din domeniul pensiilor si managementului militar, respectiv art. 85 lit. a) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, se remarca faptul ca implinirea varstei de 55 de ani si a vechimii minime in serviciul de 25 de ani asigura dobandirea pensiei pentru limita de varsta.
In ceea ce priveste utilizarea termenului de “cariera militara completa”, pentru acordarea dreptului de pensie, acesta poate fi asimilat „varstei de 55 de ani” si „vechimii minime in serviciu de 25 de ani”, conditii care erau necesare si suficiente pentru acordarea pensiei de serviciu pentru limita de varsta.
 
Cu stima,
 
Capitan-comandor Mugurel PASCU

156 de comentarii:

Ipu spunea...

Consider obiectiv si corect punctul de vedere redactat de catre dl. cpt.-cdor.; de asemenea, singura interpretare cu caracter oficial (functie si de "greutatea" care i se va acorda)si capacitate explicativa. Adaug faptul ca incepand cu 01.01.2011, potrivit L. 263/2010, categoriile varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare in specialitate sunt cele din Anexa nr. 6 la lege, diferentiate in functie de data nasterii.

Ipu spunea...

Privind mai departe, in cazul pensiei pentru limita de varsta, cu reducerea varstei de pensionare, este sau nu este vorba despre o "cariera militara completa"? Aceasta sintagma conventionala nu determina, in sine, cuantumul unei pensii, dar poate fi pretextul pentru alte noi si surprinzatoare reglementari ale drepturilor de pensie.

Plano10 spunea...

@Ipu
Legea 263/2010 nu incurajeaza iesirea la pensie inainte de implinirea limitei de varsta.
Poti iesi mai repede dar cu mai putine puncte de pensie.

Ipu spunea...

@ Mos Alecu (especially)
Imi permit sa va adresez cateva intrebari in virtutea aportului de calitate pe care l-ati avut deja pe blog.
Observam in tabelul din Anexa nr. 1 la OG 1/2011 ca valoarea soldei de grad si soldei de functie minima corespunzatoare unui grad militar este anuala.
1. Presupunand ca aceasta nu ar fi fost fixa de-a lungul unui an calendaristic, valoarea din tabel reprezinta: a. cea mai mica valoare de pe parcursul anului; b. media anuala; c. “sau ce?” (in acest caz, ce anume?)
2. Ce elemente contine aceasta solda minima, in plus fata de solda de grad+solda de functie? Sunt introduse deja toate componentele obligatorii, potrivit legislatiei in vigoare la acea data?

Anonymous spunea...

D-le Plano 10, as dori sa scriu si alte randuri, dar nu ca anonim, dar ce sa accesez:cont, live, word,type,AIM,openID. Am accesat openId, si nu imi da voie. Multumesc!!

Anonymous spunea...

Sunteti cam neinformati,pilotii militari puteau iesi la pensie dupa 20-22-24 de ani de zbor dar sa nu depaseasca 52 de ani,mai cititi si apoi scrieti.

Ipu spunea...

@Plano
@Mos Alecu
In OG 1/2011 si normele de aplicare a L. 263/2010 apar categoriile: premiu anual si al treisprezecelea salariu ( art. 8 lit. c). / art. 127 alin. (5), Anexa nr.15 pct. VI).
Despre acestea: sunt sinonime; s-au diferentiat la o anumita data, coexistand prin lege?
De la ce data a inceput sa se acorde premiul anual (in intelesul sau recent de al 13-lea salariu)?
Dar salariile/soldele de merit?
Premiul anual (al 13-lea salariu) este inscris in adeverintele cu venitul realizat lunar? Se ia in calcul?

watcher spunea...

premiul anual (al treisprezecilea salariu) a fost acordat prin HG 281/1993 (art. 14).. cred ca in 1994 s-a acordat pentru prima data, daca nu gresesc

Casper7 spunea...

@Ipu
1. Despre "premiu anual" gasiti în L 138/1999 MO 347/1999, ART. 29, în prezent abrogat de L 330/2009.
2. Premiul anual se înscrie în adeverinţe, pentru că face parte din venituri conform art. 8, alin 1, pct. c), anexa 3, OUG 1/2011. Că nu au fost identificate în fiecare an e o altă problemă. Ar fi fost corect şi impetuos necesar ca şi pentru aceste drepturi asimilate să existe precizări privind modul de stabilire şi reconstituire conform legii, în situaţia în care acestea nu se pot identifica, din moment ce acestea sunt prevăzute în metodologia de calcul.

Anonymous spunea...

Cunoaste cineva daca modificarile la Anexa 1 a HG 1294/2001,publicate in decembrie 2011 se aplica pentru toti pensionarii militari sau doar pentru anumiti pensionari(din aia mai speciali, cu lipici la cadristi, popotisti, politruci mameluci)?

wassy_g spunea...

Anonim
Se aplica doar pt. cei pensionati pe Lg.263/2010.Pt.ceilalti sa avem rabdare.

wassy_g spunea...

Ipu

Pana acum, nimeni nu a dat o explicatie, care sa stea in picioare, legata de valorile soldei de grad si functie la minim inscrise in anexa respectiva.Orice varianta s-ar incerca nu bate cu aberatiile trecute in anexa.

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

Doar 2 exemple: Col. Sorescu Gh., fost comandant de batalion VM in Arges si Col. Serban I., fost comandant de batalion VM in Harghita. Pensionati la 55 de ani, vechime completa, pensii revizuite scazute. Cauza scaderii: au facut parte din grupa cu cel mai mare risc profesional denumita ALTE CONDITII (alpinism si parasutism militar), ceea ce inseamna adaugarea a 12 luni vechime suplimentara la fiecare an lucrat in ALTE CONDITII (asa cum celor din CONDITII DEOSEBITE li se adauga 3 luni, iar celor din CONDITII SPECIALE li se aduaga 6 luni) . HG 1294/2001 se aplica tuturor la majorare grupe, mai putin celor din ALTE CONDITII.

Aberatia legislativa a OUG 1/2011 si a L. 263/2010: desi cei din ALTE CONDITII au 12 luni vechime suplimentara la fiecare an lucrat in ALTE CONDITII, acest fapt are caracter pur simbolic, sporul la majorare grupe fiind tot de 50% la fel ca la cei cu 6 luni vechime suplimentara (grupa CONDITII SPECIALE).

Dupa L. 164/2001 la baza de calcul de 64% se adauga 2% la pensie pentru fiecare an suplimentar rezultat din grupele de munca, insa nimeni nu putea depasi valoarea ultimei solde, indiferent de ce vechime rezulta. La revizuire, niste smecheri au decis: 3 luni la an = 25%, 6 luni la an = 50%, 12 luni la an = TOT 50%. In aceasta situatie la revizuire, pierd absolut toti cei care au lucrat in ALTE CONDITII, cu vechime completa sau nu, stagiul de cotizare neregasindu-se decat pentru 6 luni la fiecare an lucrat in ALTE CONDITII, si nu pentru 12 luni.

Grupa ALTE CONDITII este grupa cu cel mai mare risc profesional, pe bune (piloti, parasutisti, alpinisti, cercetasi prin parasutare, scafandri, pirotehnisti, misiuni de lupta in teatre). Teoretic, intrucat dupa OUG 1/2011 si L. 263/2010, aceasta grupa exista doar pe hartie, la bani fiind tratata ca grupa imediat inferioara ca risc denumita CONDITII SPECIALE.

Problema e si sfidatoare: cum sa aiba acelasi procentaj la majorare grupe un pilot si un oarecare de la tehnica de secretizare sau de la cifru, chiar nu exista nicio diferenta de risc profesional intre a pilota un supersonic si a tine inventarul dischetelor intr-o unitate?

Plano10 spunea...

Explicatia scaderii pensiei prin recalculare/revizuire ar fi ca au detinut pentru scurt timp functia de comandanti de unitati, inainte de pensionare.
Vechimea suplimentara aferenta conditiilor de munca nu influenteaza punctajul decat prin sporurile de 25% si 50%

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@ Plano10. Col. Sorescu Gh. a detinut functia de comandant de batalion VM circa 16-17 de ani, iar Col. Serban I. 5-6 ani. Ambii s-au pensionat dupa anul 2001. Dupa L. 164/2001 indiferent de vechimea suplimentara, pensia nu putea depasi valoarea ultimei solde, este clar ca adaugai 2% peste cei 25 de ani, dar te opreai intotdeauna la 100% din valoarea ultimei solde, mai mult nu se putea adauga. Ambii au iesit la pensie cu 100% valoarea ultimei lor solde. La revizuire ambii au pierdut, iar cauza este declasarea "din condei" a grupei ALTE CONDITII la majorarea grupe. Stiu ce spun, eu cunosc doar rezervisti cu pensiile diminuate si toti sunt numai din grupa ALTE CONDITII.

Si acum, fie vorba intre noi: cum sa dai la grupe 50% unuia cu 6 luni vechime suplimentara la an si tot 50% unuia cu 12 luni vechime suplimentara la an? Este o anomalie clara. Solutia: ori se majoreaza punctajul cu 100% la cei din ALTE CONDITII, ori se abroga HG 1294/2001 si se revine la Decretul 247/1977 - ceea ce inseamna ca scad 3/4 dintre pensii. La urma urmei, la majorare grupe, cei din ALTE CONDITII suntem tratati, de fapt, dupa Decretul 247/1977 si nu dupa HG 1294/2001.

Mai e o solutie: se desfiinteaza specialitatile amintite de mine. De ce trebuie sa ne riscam viata ca piloti, parasutisti, alpinisti etc., daca tot 50% primim ca cei care nu risca nimic?

Plano10 spunea...

@incomplet
Aveau in realitate, pe L 164/2001, 120% din ultima solda, daca adauga m si OMM.
Reducerea la revizuire provine de la punctajul general obisnuit,rubrica 1 din nota de calcul, fara sporuri, pensie suplimentara si coinditii.
Unuia, indemnizatia de comanda i-a marit punctajul anual pe 16 ani si celuilalt numai pe.6-7 ani. Sorescu a pierdut foarte putin in comparatie cu Serban

CEZAR spunea...

Privesti simplist si numai prin prisma intereselor proprii!! Chestia cu an pe an nu ti se pare trasa de par! Daca ti-ai riscat viata ca pilot - de fapt depindeai de tehnica cam 90%- ai fost PLATIT pentru asta plus Scara tinuta de altii,ciocolata ,papica ca la mam"mare , doar masaj cu finalizare va lipsea !
Dupa o ora de zbor (daca Migul nu era planificat la araturi de toamna primavara) erai ..imparat!
Ia compara cu unul care avea cateva sute de soldatei de plumb pe cap,care facea tragerii reale cu ei zi noapte,marsuri si antrenamente si la o adica trebuia sa intre in lupta cu ei cu pieptul de arama in fata gloantelor si-a bombelor pe care omologii vostrii i le-ar fii turnat in cap!! ASTA CAT AR FI TREBUIT SA AIBE ? SI CAT ARE?

CEZAR spunea...

Scaderea pensiei in ex. dat se datoreaza in principal I.C.+ SM Daca stii mecanismul vei si intelege!! PS. Si astia de care iti pomeneam mai sus aveam dupa caz Brevet alpinism+parasutism + cercetare in adancimea dispozitivului inamic + mecanic TAB + munci agricole + mina + canal + alte munci industriale

Anonymous spunea...

@cezar
Daca dupa o viata petrecuta in armata nu intelegi ce inseamna risc, cred c-ar fi mai bine sa te abtii de la comentariile "de valoare" la adresa pilotilor militari si sa-ti stergi de pe "pieptul de arama" balele dupa ciocolata lor, vazuta de tine ca privilegiul suprem.
Apropo, cati colegi ti-ai adunat bucata cu bucata de pe camp ?

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@CEZAR. Grupele de munca departajeaza riscurile asupra vietii, de aceea au fost inventate. Altfel ne faceam toti secretari PCR si gata. Care zici ca este riscul la cules de porumbi?

@Plano10. Au pierdut ambii cam aceeasi suma, nu mare, pana in 200 lei. Ideea e ca in articol intreaba cineva daca exista astfel de situatii. Iar eu am dat exemple ... si nume.

mos alecu spunea...

Iar s-a suparat "blogger-ul" si a "modificat schimbarea" !!!

mos alecu spunea...

@Plano10 27 ianuarie 2012, 15:29
Daca nu era numele inscris in antetul comentariului , puteam sa jur ca a fost facut de unul din "cei patru arhangheli , care erau trei , Luca si Matei" ...

iceparu spunea...

cunosc ca pilotii si alte arme speciale beneficiau de un tratament privelegiat el constand in alimente,odihna,program ,supliment venituri.etc.Cunosc si apreciez riscul lor dar daca tot se aplica nivelul pensiei dupa venituri nu inteleg de ce ei trebuie sa fie mai cu mot.In fond lor nu le dezertau soldatii.Dupa terminarea programului bagau avionul in fichet si adio.Propun sa o lasam asa cum a picat.Fiecare le stie pe a lui.

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@ CEZAR SI ALTII. Potrivit art. 1 din H.G.R nr. 1294/2001, „Locurile de munca si activitatile cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice pentru cadrele militare in activitate din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Ministerul Justitiei, in sensul prezentei hotarari, se definesc dupa cum urmeaza:

a) locurile de munca si activitatile cu conditii deosebite sunt cele care implica existenta unor factori de risc generati de specificul activitatii militare, cu repercusiuni asupra sanatatii si/sau capacitatii de actiune a cadrelor militare;

b) locurile de munca si activitatile cu conditii speciale sunt cele care implica existenta unor factori de risc ridicat, generati de specificul activitatii militare, cu repercusiuni grave si ireversibile asupra sanatatii si/sau capacitatii de actiune a cadrelor militare;

c) locurile de munca si activitatile cu alte conditii sunt cele care implica pericol permanent de vatamare corporala grava, invaliditate, mutilare, suprimare a vietii ori de pierdere a libertatii - captivitate, terorism, rapiri, luari ca ostateci ori alte asemenea situatii - si pentru care nu se pot lua masuri de prevenire sau de protectie”.

O.U.G. nr. 1/2011, Anexa nr. 3:

- Art. 3(3) Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, potrivit legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat în alte condiții de muncă, așa cum sunt reglementate în domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, pe baza criteriilor și metodologiei de încadrare prevăzute, până la 31 decembrie 2010, de Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă și activităților cu condiții deosebite, condiții speciale și alte condiții, specifice pentru cadrele militare în activitate.

O.U.G. nr. 1/2011, Anexa nr. 3:

Art. 14

Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:
a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;
c) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca, potrivit legii.

IN CONCLUZIE: ART. 14 c) anuleaza ART. 3(3)c). ACEST FAPT INSEAMNA CA LOCOTONENTUL PROTESTAR ALEXANDRU GHEORGHE CARE SE OCUPA DE PROTECTIA INFORMATIILOR CLASIFICATE (AFLAT IN grupa CONDITII SPECIALE) SI SEFUL STATULUI MAJOR GENERAL (AFLAT IN GRUPA ALTE CONDITII) CARE E PILOT, AU ACEEASI MAJORARE DE PUNCTAJ DE 50%, DESI SUNT IN 2 CLASE DE RISC DIFERITE. Unul are 6 luni la an (locotenentul), celalalt (seful SMG) 12 - in realitate celui cu 12 luni la an vechimea nu ii foloseste la nimic pentru ca ambilor li se acorda 50% majorare punctaj pentru anii efectiv lucrati. AICI E BATAIA DE JOC!

sega spunea...

@faultat
Atata timp cat in fruntea armatei se gaseste un personaj a carui cariera s-a desfasurat doar in conditii normale (dpdv HG 1294/2001) si care a fost avansat in gradul de general "pentru modul cum a demisionat dintr-o functie politica" (se poate citi tradare) sa nu te-astepti ca lucrurile sa se schimbe.

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@ CEZAR SI ALTII. In baza H.G.R. nr. 1294/2001 - Anexa nr. 1, locurile de munca si activitati cu CONDIŢII SPECIALE pentru care se iau in calcul un an si 6 luni pentru fiecare an lucrat in asemenea conditii sunt:

1.Executarea activitatilor de paza, supraveghere, escortare, reeducare si asistenta medicala a militarilor condamnati ori in curs de cercetare.
2.Executarea lucrarilor geodezice, topografice, cartografice, fotogrammetrice, de reproducere si imprimare in unitatile si subunitatile productive si de instructie din domeniul asigurarii geografice a armatei.
3.Criptarea si securitatea informatiilor, avizarea si mascarea informatiilor geografice militare, precum si cercetarea, testarea, evaluarea, producerea, exploatarea si intretinerea tehnicii de secretizare si aparaturii de criptare; reprezentarea si apararea intereselor Ministerului Apararii Nationale in fata autoritatilor publice.
4.Unitatile si subunitatile de artilerie si rachete de coasta de observare si radiotehnice din fortele navale, din dispozitivul de lupta si batalionul de infanterie marina; activitatea desfasurata in unitati (subunitati) de radiolocatie si subravegherea spatiului aerian si naval in ture operative.
5.Sectia protectie nucleara, biologica si chimica a mediului, depozitele de materiale chimice, poligoanele de instructie pentru aparare nucleara, biologica si chimica si laboratoarele de analize fizico-chimie din batalioanele de aparare nucleara, biologica si chimica, Scoala de Aplicatie Interforte pentru Aparare nucleara, biologica si chimica, Sectia fumizare, mascare si mijloace exploziv incendiare, Sectia radiometrie si laboratoarele din Sectia tehnologii chimice, de contaminare si studii de impact; activitatea de cercetare stiintifica in domeniul apararii nucleare, biologice si chimice, munitiilor, minelor explozivilor, pulberilor si produselor pirotehnice.
6.Activitatea personalului tehnico-ingineresc din structurile logistice si securitate zbor.
7.Activitatea din punctele de comanda subterane sau semiingropate.
8.Activitatea desfasurata de personalul nenavigant de stat major, personalul de artilerie si rachete antiaeriene si de radiolocatie de coordonare, planificare, organizare si instructie, activitati de operatii, instructie si intrebuintare in lupta.
9.Divizioanele de: nave purtatoare de rachete sau torpile, nave purtatoare de artilerie, nave de patrulare (corvete si fregate) distrugatoare, nave dragoare si puitoare de mine, vedete dragoare si blindate, remorchere maritime salvatoare, nave maritime pentru scafandri, nave baza propulsate, nava scoala.

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@ CEZAR SI ALTII. In baza H.G.R. nr. 1294/2001 - Anexa nr. 1, locurile de munca si activitati cu ALTE CONDITII pentru care se iau in calcul 2 ani pentru fiecare an lucrat in asemenea conditii sunt:

1.Submarine, nave militare tip vedeta maritima si cele purtatoare de rachete sau torpile; scafandri de mare adancime si de lupta pentru activitatea in domeniul maritim si fluvial, laboratorul hiperbar, pregatirea si antrenarea scafandrilor;
2.Cercetarea si incercarea in zbor desfasurata de loctiitorul comandantului pentru zbor si instructorul sef pentru zbor, piloti, piloti de incercare si cosmonauti, navigatori de bord, ingineri subingineri si tehnicieni de bord; radiotelegrafisti de bord, operatori foto-radio si de radiolocatie de bord, tragatori aerieni, insotitori de bord;
3.Parasutisti, cercetasi prin parasutare, activitatea de alpinism desfasurata de vanatorii de munte;
4.Testarea-evaluarea de prototipuri de armament si munitii sau de munitii necunoscute, verificarea si controlul prin trageri a armamentului si munitiei, casarea, delaborarea si distrugerea munitiilor, pulberilor si explozivilor, neutralizarea diferitelor tipuri de munitie, temperarea munitiei, asanarea terenurilor si poligoanelor de munitii socate, avariate sau ramase neexplodate dupa trageri;
5.Experimentarea, testarea si evaluarea pulberilor, explozivilor si compozitiilor pirotehnice din compunerea munitiilor prin analize fizico-chimice si verificari de laborator;
6.Organizarea, conducerea, coordonarea, executarea sau sprijinirea misiunilor operativ-informative de culegere, prelucrate, verificare si valorificare a informatiilor, activitatilor de investigatii, de protectie a demnitarilor si controlul antiterorist, precum si realizarea si utilizarea mijloacelor tehnice operative, in tara si strainatate;
7.Activitatea de pirotehnie;
8.Unitatile militare in timpul starii de urgente sau de asediu, al campaniei ori al participarii la misiuni de mentinere a pacii;

DIFERENTA DE RISC INTRE GRUPE E SESIZABILA. IN BAZA OUG 1/2011 SI A L. 263/2010, CEI DIN ALTE CONDITII SUNT TRATATI LA MAJORARE GRUPE CA CEI DIN CONDITII SPECIALE, NEEXISTAND DIFERENTE INTRE GRUPE.SI UNII SI ALTII PRIMESC PENTRU ANII EFECTIV LUCRATI FIECARE IN GRUPA LUI, TOT 50% LA MAJORARE GRUPE. E CLARA ANOMALIA CA CEI DIN ALTE CONDITII AM FOST PROSTITI. LA FEL SI CEI ACTIVI ACUM. SI CAM PUNCT.

CEZAR spunea...

Doar pentru ca asa vor ei !!-E CLAR
O apreciere corecta si obiectiva s-ar putea face dupa un singur criteriu:
Faceai parte din forte combatante gata sa intre in lupta in orice moment-Ai spor mare
Faceai parte din Logistica ei pseudomilitari(juristi,finante contabili,zidari Etc) ai spor mai la ....vara! Ar fii cel mai corect principiu-parerea mea!!!

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@ CEZAR SI CEI NU INTELEG. Potrivit art. 1 din H.G.R nr. 1294/2001, „Locurile de munca si activitatile cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice pentru cadrele militare in activitate din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Ministerul Justitiei, in sensul prezentei hotarari, se definesc dupa cum urmeaza:

a) locurile de munca si activitatile cu conditii deosebite sunt cele care implica existenta unor factori de risc generati de specificul activitatii militare, cu repercusiuni asupra sanatatii si/sau capacitatii de actiune a cadrelor militare;

b) locurile de munca si activitatile cu conditii speciale sunt cele care implica existenta unor factori de risc ridicat, generati de specificul activitatii militare, cu repercusiuni grave si ireversibile asupra sanatatii si/sau capacitatii de actiune a cadrelor militare;

c) locurile de munca si activitatile cu alte conditii sunt cele care implica pericol permanent de vatamare corporala grava, invaliditate, mutilare, suprimare a vietii ori de pierdere a libertatii - captivitate, terorism, rapiri, luari ca ostateci ori alte asemenea situatii - si pentru care nu se pot lua masuri de prevenire sau de protectie”.

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

O.U.G. nr. 1/2011, Anexa nr. 3:

- Art. 3(3) Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, potrivit legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat în alte condiții de muncă, așa cum sunt reglementate în domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, pe baza criteriilor și metodologiei de încadrare prevăzute, până la 31 decembrie 2010, de Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă și activităților cu condiții deosebite, condiții speciale și alte condiții, specifice pentru cadrele militare în activitate, cu modificările ulterioare, și de Hotărârea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă și activităților cu condiții deosebite, speciale și alte condiții, specifice pentru polițiști, cu modificările ulterioare.


Art. 14. — Persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:

a) cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, potrivit legii;
c) cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în alte condiții de muncă, potrivit legii;

CEZAR spunea...

Asa prevad instructiunile acum.E de tot rasul,dar sunt facute de logistica desigur. DISPARE RATIUNEA DE A FI A ARMATEI DE EX> ASTIA ce crezi ca fac sau au facut sau ar putea sa mai faca ceva la un atac nuclear?? //5.Sectia protectie nucleara, biologica si chimica a mediului, depozitele de materiale chimice, poligoanele de instructie pentru aparare nucleara, biologica si chimica si laboratoarele de analize fizico-chimie din batalioanele de aparare nucleara, biologica si chimica, Scoala de Aplicatie Interforte pentru Aparare nucleara, biologica si chimica, Sectia fumizare, mascare si mijloace exploziv incendiare, Sectia radiometrie si laboratoarele din Sectia tehnologii chimice, de contaminare si studii de impact; activitatea de cercetare stiintifica in domeniul apararii nucleare, biologice si chimice, munitiilor, minelor explozivilor, pulberilor si produselor pirotehnice.
6.Activitatea personalului tehnico-ingineresc din structurile logistice

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@ CEZAR SI CEI NU INTELEG. Realitatea este ca ca in OUG 1/2011 art. 14 c) din anexa anuleaza art. 3.3.c din aceeasi anexa. In acest fel, intre un militar cu protectia informatiilor clasificate cum ar locotenentul ALEXANDRU GHEORGHE care e in grupa CONDITII SPECIALE (cel cu protestul) si seful SMG care e pilot din grupa ALTE CONDITII, nu exista nicio diferenta la majorare grupe, ambii primind 50% majorare, desi fac parte din clase de risc net diferite. Am fost facuti ... pe la spate, in cel mai meschin mod.

mos alecu spunea...

@Ipu 27 ianuarie 2012, 09:50 :
La ambele intrebari : Nu stiu !
Am incercat "reconstituirea" calculelor care au condus la valorile din An. 1 /OuG 1/2011 ... si "nu-mi da de nici o culoare" ...

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@ CEZAR. Departajarea pe grupe are si o baza ... medicala. Nu merge un tratament egal, chiar daca toti sunt combatanti. De exemplu, activitatea la altitudini mari sau imersiunile, cauzeaza leziuni ireversibile ale sistemului nervos si o speranta de viata mai ... mica. Dar de aici pana la a da unuia din ALTE CONDITII acelasi spor ca unuia care sterge de praf tehnica de secretizare ... nu e numai nedreptate, dar e si sfidare si inconstienta si bataie de joc.

Plano10 spunea...

@mos alecu
In setarea anterioara nu mai puteau fi citite ultimele comentarii la postarile cu mai mult de 200 comentarii.
@incomplet
Apreciez stradania ta de a diseca in patru firul conditiilor de munca, dar trebuie sa intelegi ca nu este contradictie de reglementare;
-in art. 3 este reglementata cresterea stagiului de cotizare cu perioadele suplimentare... functie de grupe/conditii.
-in art. 14 este reglementat sporul la punctajul lunar... functie de grupe/conditii de munca.
Art. 3 nu aduce cresteri de punctaj.

CEZAR spunea...

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII- ai dreptate ! Se poate face o diferentiere !
,, Marii generali'' s-au lasat dusi de nas de niste contabili !!

Anonymous spunea...

@Cezar&Icepariu,m-ati dezamagit cu gandirea voastra,adica cea referitoare la grupele de munca ,va credeam mai isteti dar...Mai ales tu cezare cum poti gandi asa,dupa tine ar trebui ca minerul sa fie incadrat precum secretara si pilotul sau scafandrul precum seful BPL,hai ca esti "glumet"daca asta este nivelul tau de percepere apoi sa fii iertat puiule!Tu stii ca un pilot sau un fost rachetist,radiolocatorist ,scafandru ,miner nu prea ajunge la 70 de ani pe cand un nesimtit ca tine prinde suta?M-AI DEZAMAGIT.

Plano10 spunea...

@incomplet
Multumesc si cred ca s-a lamurit si autorul apelului ca sunt asemenea cazuri, asa cum am subliniat in nota la apel.
Diferenta algoritmilor de calcul intre L 164 si L 119 este evidenta.
Pe algoritmul L 119, in care se iau in calcul veniturile din intreaga cariera, nu poti sa te hazardezi sa afirmi ca toate pensiile pana la un anumit cuantum pe L 164 nu vor scadea sau nu vor creste dupa recalculare/revizuire, asa cum propagandistic au sustinut Oprea si Boc.
Cuantumul pensiei pe L 119 depinde de mai multe variabile intre care cele mai importante sunt marimea veniturilor lunare si numarul anilor efectiv lucrati. Conditiile de munca doar rotunjesc cuantumul, alaturi de pensia suplimentara si OMM.

Ionel N. spunea...

@ Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII
Ai perfecta dreptatet in ceea ce priveste nedreptatea pe care o suferim din cauza neacordarii sporului de 100% la punctajul anual .
Pe L164/2001 sporul de vechime era valorificat prin transformarea anilor de vechime suplimentara in procente din solda cu care erai incadrat.
Elocvent in acest sens este si cazul meu : dupa situatia existenta in acest moment cf.L119/2010 si L165/2011 pensia mea se micsoreaza cu 630 lei brut ,dar daca majorarea punctajului anual pentru "alte conditii" s-ar face cu 100% pensia mea ar creste cu 20lei.

CEZAR spunea...

Anonim
27 ianuarie 2012, 19:51
1. Este posibil sa ai mari probleme cu PUTEREA DE A INTELEGE UN TEXT !! Mai citeste din nou!!
2> Nu esti in stare sa-ti dai si tu un nume??
E ridicol un anonim dezamagit!!

Plano10 spunea...

@Ionut
-100% spor la punctaj ar insemna dublarea pensiei fata de conditiile normale.
Nu crezi ca ar fi cam mult?
-Si asa cred ca acei care au lucrat in conditii deosebite sau alte conditii au avut soldele mai mari si au un punctaj marit in varianta conditii normale sau fara grupa de munca.
Voi,cei mai tineri, discutati de conditii ca si cum n-ati sti ca pana in 2001 a fost doar grupa I si II de munca.

dac55 spunea...

Problema conditiilor de munca in actuala revizuire a pensiilor conform OuG 1 este mult mai complicata avand in vedere ca cei care au elaborat instructiunile de aplicare nu au vazut implicatiile directe si imediate-adica cuantumul mai mare sau mai mic al pensiei revizuite in functie de grupa fiecaruia de munca.Initial pana la aparitia legii 119 si Oug 1,,poate ca reglementarea grupelor de munca era un sprijin in recunoasterea riscului si importantei muncii desfasurate si poate si o modalitate de iesire mai usoara din sistem,chiar inaintea varstei standard de pensionare(55 ani).Intre veche legislatie si cea de acum care sta la baza revizuirii,consider ca trebuia reevaluata HG 1294 in sensul reasezarii conditiilor de munca in asa fel incat sa nu se mai faca discriminare pentru cei cu "alte conditii",fara a fi asimilati cu conditii speciale(de ex.alte conditii-60%,conditii speciale 40%,deosebite 20%.)De asemenea mi se pare imoral din partea celor care sustin ca cei ce au lucrat in alte conditii sa beneficieze de un spor de 100% la cresterea punctajului.

Anonymous spunea...

@dac55,iar revenim la schimbarea regulilor in timpul jocului,ca-i moral/imoral chestia este sa fie legal.in alte tari care este treaba cu grupele ,sa ne ghidam dupa ei.Apoi trebuie sa fie LEGALnu moral.deci unul care a muncit toata viatza in subteran si a dat la ciocan sa fie egal cu un sef de echipa sau de birou peste 10 femei care avea caldurica,cafeluta si pasarica din belsug,esti penibil nene.

sega spunea...

@faultat
banuiesc ca ai observat ca unii ti-au prescurtat nik-ul "faultat",altii "incomplet".

dac55 spunea...

@anonim 20.28,
1.Nu schimbam regulile in timpul jocului,daca citeati bine eu veneam cu un punct de vedere care trebuia luat in calcul inainte de aparitia noi legislatii cu revizuirea;
2.Vi se pare "legal" ca unul cu alte conditii si care s-a pensionat dupa sa zicem 20 de ani efectivi sa aiba o pensie dubla fata de unul care a lucrat efectiv minim 30 ani sau mai mult pana la 55 ani si care a avut si conditi speciale

CEZAR spunea...

@dac55- Anonimul ala-i si prost si nesimntit.Nu merita bagat inseama!!

Gheara spunea...

@Anonim
27 ianuarie 2012, 19:51
,,Tu stii ca un pilot sau un fost rachetist,radiolocatorist ,scafandru ,miner nu prea ajunge la 70 de ani pe cand un nesimtit ca tine prinde suta?...''

Eu nu cred ca ajunge suta (de ani) !

karadeniz spunea...

Cei care au conceput L-119 și OUG 1 nu au știut/ori nu au vrut să citească și să înțeleagă L.263.
Pensionarii civili au doar două grupe de muncă peste condiții normale.
După L.263 cei care lucrează în condiții deosebite (fosta grupă II) primesc majorarea de puncte de 25% iar cei care lucrează in condiții speciale (fosta grupa I) 50%, conform art.100.
Dar cei care lucrează în condiții speciale (Art. 30) sunt departajați de fapt în 2 subgrupe. Deși toți primesc 50% departajarea se face prin stagiul complet de cotizare pe baza căruia se calculează punctajul mediu anual. Astfel că unii civili au stagiu complet de cotizare (art.57) de 25 ani și 6 luni iar alții de 22 de ani și 6 luni.
Ar fi trebuit ca și L.119 să prevadă o astfel de prevedere pentru cei care au lucrat în alte condiții.
Probabil că după procesele ce vor avea loc, o viitoare lege sau o modificare a actualei L.119 va clarifica și acest aspect.

Ionel N. spunea...

@ Plano
@ dac555
Ai dreptate , pana in 2001 nu existau decat grupa l si grupa a ll-a. Totusi dupa aparitia HG 1294/2001 toti cei ce au beneficiat de grupe de munca au fost reincadrati in conditiile noi reglementari. In concluzie prin aplicarea L164/2001 beneficiam 100% de prevederile HG 1294 /2001( in sensul dublarii vechimii pentru anii lucrati in respectivele conditii si majorarii procentului din solda ce reprezinta pensia), pe cate vreme L119/2010 si L165/2011 imi acorda numai jumatate din beneficiile hg aratat mai sus.
Inutil sa va amintesc ca, contributiile sociale care ar fi trebuit platite ar fi fost diferentiate pe cele 3 situatii: conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii.
Daca vorbim de contributivitate sa vorbim pana la capat !
Sa nu-mi spui ca nu s-au platit contributii sociale pentru grupa "alte conditii" pentru ca in armata nu s-au platit contributii sociale pentru nici o grupa ( nici pentru conditii normale).Tot calculul a pornit de presupunerea ca s-au platit contributii....

Anonymous spunea...

Cand m-am hotarat sa intru in mina stiam care sunt riscurile dar si beneficiile ,stiam ca voi trai mai putin ,ca voi incasa anumite boli dar acceptam in speranta unor venituri mai mari si a unei pensii mai bune.Am mers pe principiul traiesc putin dar traiesc ca un leu.Dar voi ati huzurit toata viatza si acuma aveti pretentii,precum o baba din Vaslui"da she maica dansiimananca cu doua guri,sa avem toti pensii egale".Nu copilasii taichii exista niste norme,niste reguli ,dar voi ce sa stiti javre ati fost javre ati ramas,nu veti ajunge niciodata LEI[poate submultipli de lei tramvai].

dac55 spunea...

@Ionel,
1.HG 1294 /2001,pana la aparitia L.119 si Ou.G 1 va dadea posibilitatea indiferent de grpa de munca sa obtineti o pensie de 100% plus 20% in functie de OMM;
2.Actuala legislatie prin prisma unor punte de vedere exprimate(in special acel pt.alte conditii),schimba total acest raport;
3.In toate aceste speculatii,nu trebuie luat de loc in calcul principiul contributivitati,si ce contributii trebuiau achitate de angajator indiferent de grupa de munca

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@ Plano10. Totusi este contradictie fie de reglementare, fie de interpretare.

Anexa 3/Art. 3(3) Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, potrivit legii, STAGIU DE COTIZARE realizat în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă se acordă PERIOADE SUPLIMENTARE la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care CONSTITUIE STAGII DE COTIZARE de cotizare în condiții normale, după cum urmează:

c) 12 luni pentru fiecare an lucrat în alte condiții de muncă, așa cum sunt reglementate în domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, pe baza criteriilor și metodologiei de încadrare prevăzute, până la 31 decembrie 2010, de Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001.

ESTE CLAR, 12 LUNI VECHIME SUPLIMENTARA = 12 LUNI STAGIU SUPLIMENTAR DE COTIZARE. DECI, TREBUIE DUBLAT PUNCTAJUL ACELUI AN ca sa acopere 12 luni de stagiu de cotizare.

Anexa 3/Art. 14. — Persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:

c) cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în alte condiții de muncă, potrivit legii;

DAR 50% MAJORARE GRUPE NU REPREZINTA 12 LUNI DE STAGIU SUPLIMENTAR DE COTIZARE, ESTE DOAR JUMATATE DIN PUNCTAJUL ACELEI PERIOADE, DECI DOAR PENTRU 6 LUNI DE STAGIU SUPLIMENTAR DE COTIZARE...UNDE SUNT CELELALTE 6 LUNI, TOTUSI LA Anexa 3/Art. 3(3)c) spune ca avem 12 luni?

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@dac55. [Vi se pare "legal" ca unul cu alte conditii si care s-a pensionat dupa sa zicem 20 de ani efectivi sa aiba o pensie dubla fata de unul care a lucrat efectiv minim 30 ani sau mai mult pana la 55 ani si care a avut si conditi speciale.] Nu pui problema corect.

SA INCERCAM ALTFEL. TU LUCREZI 20 DE ANI IN ALTE CONDITII (ESTI PILOT), IAR EU TOT 20 DE ANI IN CONDITII SPECIALE (STRUCTURA LOGISTICA DE ZBOR - TE APROVIZIONEZ CU KEROSEN). AVEM ACELEASI GRADE, FUNCTII SI VENITURI AMANDOI LUNA DE LUNA DE LA INCEPUT LA SFARSIT IN CEI 20 DE ANI DE ACTIVITATE - ADICA AVEM ACELASI PUNCTAJ.

TU AI 12 LUNI LA AN DECI TOTAL STAGIU DE COTIZARE DE 40 DE ANI, IAR EU AM 6 LUNI LA AN DECI TOTAL STAGIU DE COTIZARE DE 30 DE ANI, ASA APARE SI IN DECIZII. DE FAPT, IN FINAL, PENTRU CEI 20 DE ANI PRIMIM AMBII 50% MAJORARE GRUPE PENTRU CEI 20 DE ANI SI AVAND ACELEASI VENITURI, AVEM ACELASI CUANTUM AL PENSIEI AMANDOI. DA, DAR TU AI 40 DE ANI TOTAL STAGIU COTIZARE SI EU DE 30. CUM DE AVEM ACEEASI PENSIE, DACA AVEM STAGII DIFERITE DE COTIZARE? 40 = 30?

dac55 spunea...

@Incomplet...
Problema este ca in actuala legislatie criteriul acela de "total stagiu de cotizare realizat" este inutil atata timp cat se merge pe pricipiul contributivitati(total venituri realizate) si criteriul obligativitati stagiului de cotizare la minim 20 ani.

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@ dac55. Grupele de munca din actuala legislatie majoreaza punctajele ca si cum s-ar lucra si contribui in plus cu 3 si luni in plus la fiecare an an. MAJORARE GRUPE INSEAMNA STAGIU SUPLIMENTAR DE COTIZARE SI UNDE ESTE COTIZARE, E SI CONTRIBUTIE. Functioneaza la toate grupe mai putin la ALTE CONDITII.

3 LUNI = 25% IN PLUS, DECI CELE 3 LUNI REPREZINTA STAGIU DE COTIZARE, ADICA SI DE CONTRIBUTIE

6 LUNI = 50% IN PLUS, DECI CELE 6 LUNI REPREZINTA STAGIU DE COTIZARE, ADICA SI DE CONTRIBUTIE

12 LUNI = 50% IN PLUS, DECI CELE 12 LUNI REPREZINTA DOAR JUMATATE DIN STAGIUL DE COTIZARE, ADICA SI DE CONTRIBUTIE

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@ dac55. Cred ca ai inteles. La total venituri realizate se acorda un punctaj. OK! Dar acel punctaj se mareste cu 25% la CONDITII DEOSEBITE - adica 3 luni in plus de venituri si de contributie pe an, cu 50% la CONDITII SPECIALE - adica 6 luni in plus de venituri si de contributie pe an si tot cu 50% la ALTE CONDITII - adica 6 luni in plus de venituri si de contributie pe an. Problema este doar ca cei din ALTE CONDITII au 12 luni stagiu suplimentar de cotizare.

In acceptiunea ta, ar trebui sa dispara grupele de munca si atunci ramand doar veniturile. Banuiesc ca stii ce inseamna asta!

dac55 spunea...

@Incomplet....
Ne invartim intr-un cerc vicios.Totul porneste de la faptul ca actuala legislatie s-a aplicat la cei anterior pensionati.Tot legiuitorul a venit si a facut precizare ca cei care au avut alte conditii vor beneficia de punctaj suplimentar (50%) la fel ca cei cu conditii speciale.Revin la o postare anterioara...poate trebuia modificata inainte HG.1294/2001 sau aliniata la prevederile Legii 119,pentru a elimina totusi aceasta discriminare.

Avram Iancu spunea...

Vedeti domnilor ,aici este buba,daca stiam [cand am iesit la pensie] ca grupa mea va fi egala cu a celui de la hangar sau din PC[Punct Comanda]as mai fi iesit ?Nu ca ma opream de la zbor si gaseam un loc caldut [functii erau destule in Bucuresti]chiar daca Rg meu se desfiinta si stateam pana ma scoteau cu targa din serviciu iar acuma aveam pensie babana,dar asa nestiind atunci si schimband regulile acum.Functii de piloti erai limitate si orice transfug era pus pe o functie mult mai mica asa ca date fiind conditiile si indeplinind criteriile momentului am iesit la pensie.atunci eram in regula cu 20 de ani ,acuma regret dar se procedeaza pe nedrept.dar cate mai sunt in regula in tarisoara asta?Sanatate nu avem ne-au tocat-o maruntel vicisitudinile ocupatiei de militar si acuma unii au pretentii sa fim egali cu ei .In legatura cu fostii politruci si securisti ,unele voci urla sa le taie pensiile sau sa le dea mai putin
dar de ce ei nu au muncit ,toti am muncit fiecare unde ne-am ales daca Armata si-ar fi respectat juramantul in '89???tigri2

Avram Iancu spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Plano10 spunea...

@Incomplet
Nu vrei sa intelegi ca stagiul de cotizare e una si punctajul lunar este alta.
Perioada suplimentara ajuta doar la completarea stagiului minim sau stagiului complet de cotizare si nu are niciun efect asupra punctajului. La punctaj conteaza decat veniturile realizate in anii efectivi lucrati. In perioada suplimentara nu ai realizat venituri care sa-ti sporeasca punctajul.

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@dac55. Ce sa spun? Dupa HG 1294 seful compartimentului financiar, a celui juridic chiar daca e singur in compartiment si a celui de personal au 25% spor de ... pericol. Inainte pauza! Ei isi aplica HG 1294, doar pe noi ne-au ...lucrat. Ca sa modifici HG 1294, ori scoti de acolo o gramada de functii din grupele de munca si raman cei din ALTE CONDITII cu 50% ca dupa vechiul decret 247/1977, ori se acorda 100% la ALTE CONDITII si raman si ceilalti neatinsi. In prima varianta se lasa cu chiraiala pentru 90% din armata. Iar ca tacamul sa fie complet, HG 1294 e valabila si pentru activi, cei din ALTE CONDITII au tot 50%. E simplu, 100% pentru cei din ALTE CONDITII ca doar cei din ALTE CONDITII nu sunt prea multi in armata asta, dar ...cine modifica OUG 1/2011 si L. 263/2010? Eu am propus, raspunsurile lipsesc cu desavarsire si de la minister si de la Melescanu, doar CSAT a parut interesat...

Plano10 spunea...

Daca suntem la propuneri, n-ar fi mai corect ca procentele dr crestere sa fie 25, 35 si 50?

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@ Plano10. Cum sa nu aiba niciun efect asupra punctajului? Dupa HG 1294 nu exista majorari de punctaje, ci perioade suplimentare la vechimea in munca si care sunt stagii de cotizare in conditii normale. Perioada suplimentara nu ajuta doar la completarea stagiului minim, ci are efect asupra punctajului intrucat 3-6-12 luni de vechime suplimentara, sunt si stagii de cotizare. La 3 luni adaugi 25% la punctaj? Are efect sau nu? La 6 luni adaugi 50% la punctaj? Are efect sau nu? Normal ca da! Atunci de ce la 12 luni se adauga tot 50%?

tigri2 spunea...

Adevarul este ca nu prea mai stiu pe unde"sa scoata camasa'",bani nu au oprea nu mai are putere prea mare asupra lor[nu-i mai poate santaja]Ce-i ce stau la panda sa puna mana pe putere sunt nepregatiti vor numai mierea nu si stupuliar albinele le vor afuma[aburi] ca sa ajunga la miere.Noi fiind albinele,tare mi-e teama ca situatia cu pensiile noastre nu va ramane asa adica vor fi reduse drastic...tigri2

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@ Plano10. In varianta ta de propunere, urmeaza alte scaderi de pensii, a celor din CONDITII SPECIALE. Si oricum nu functioneaza decat daca s-ar abroga HG 1294 care face referiri la stagii suplimentare de cotizare. In varianta abrogarii HG 1294, scandalul ar fi total.

Plano10 spunea...

Vad ca nu te lasi.
Ia spune, cum stabilesti punctajul intr-o luna de perioada suplimentara? Ce venit lunar iei in calcul?
Pe acest blog au fost serioase discutii legate de perioada suplimentara inca din 2010,dupa publicarea L 119, cand si eu intelesesem gresit problema, asa cum redeschizi d-ta acum discutia.
Daca ai decizia de revizuire priveste nota de calcul si identifica daca perioada suplimentara conteaza.
NU conteaza!

Casper7 spunea...

@Ipu, 27 ianuarie 2012, 09:50
@wassy_g, 27 ianuarie 2012, 14:40
@ mos alecu, 27 ianuarie 2012, 18:02
Încep cu punctul 2 al întrebării lui Ipu.
Eu am reuşit să reconstitui algoritmul de calcul al sumelor din anexa 1 OUG 1/2011 şi să aflu componentele pentru anul 2000, an în care am putut reconstitui elementele componente după L 138/1999, astfel:
1. Se ia VRS (valoarea de referinţă sectorială) din anul 2000, se înmulţeşte cu coeficientul de ierarhizare a soldei de funcţie pentru gradul ales şi rezultă solda de grad - SG;
2. Se ia iar VRS şi se înmulţeşte cu coeficientul de ierarhizare minim a soldei de funcţie pentru gradul ales şi rezultă solda de funcţie minimă/grad - SF;
3. Se adună cele 2 componente solda de grad + solda de funcţie minimă.
4. Această sumă se înmulţeşte cu numărul de gradaţii corespunzătoare gradului şi 6%. Nu găsesc acum, rapid de unde am luat exact, după lege aceste gradaţii, dar ele sunt, pentru căpitan 24% (gradaţia a IV-a), pentru maior 30% (gr. V), locotenent colonel 36% (gr. VI) şi colonel 42% (gr.VII). Pentru celelalte grade se pot calcula corespunzător, în Excel procentele aplicate la subofiţeri şi maiştrii. Rezultă o sumă – Gradaţii - G.
5. Se adună SG + SF + G (solda de grad cu solda de funcţie minimă şi gradaţiile).
6. Suma obţinută se înmulţeşte cu 25%, adică indemnizaţia de dispozitiv. Atenţie, fiind vorba de nişte minime, NU s-au introdus variabilele acelea „controversate”, adică solda de merit şi indemnizaţia de comandă, chiar dacă ele fac parte din solda lunară. Şi totul raportat la articolele din L 138/1999 rezultă Dispozitivul - D.
7. Se adună SG + SF + G + D. Suma obţinută este exact cea din anexa 1.

Casper7 spunea...

- continuare -
Exemplific calculele pe gradul de căpitan.
- VRS = 687.000 lei
- SG = 1,60 x 687.000 = 1.099.200 lei
- SF = 2,20 x 687.000 = 1.511.400 lei
- SG + SF = 2.610.600 lei
- G = 24% x 2.610.600 = 626.544 lei
- SG + SF + G = 3.237.144 lei
- D = 25% x 3.237.144 = 809.286 lei
- TOTAL SG + SF + G + D = 4.046.430 lei, aducă exact cât este trecut în dreptul căpitanului în anul 2000.
Pentru oricare alte grade se schimbă doar coeficienţii de grad, de funcţie la minim şi gradaţiile, aşa cum am zis mai sus.
Trebuie să fim conştienţi că aceste sume din anexa 1 au fost calculate cu sprijinul nemijlocit a unor specialişti financiari dintre cadrele active, care, cred eu, au făcut tot ce au putut ca sumele să fie corecte.
După anul 2000, calculele nu mai sunt atât de simple şi uşor de făcut, deoarece VRS-ul s-a modificat, uneori şi de 2 ori într-un an, iar cuantumul soldelor de grad şi de funcţie au venit, oarecum rotunjite, în instrucţiuni financiare, dacă nu mă înşel Fi 3. Aşa că eu unul, nu am putut merge cu reconstituirea calculelor mai departe, deşi am avut unele elemente la îndemână, din propria soldă lunară de maior.
De fapt nu am mai încercat, fiind convins acum că calculele din anexa 1 au o bază şi sunt corecte.

Casper7 spunea...

- continuare -
Până în luna mai 1995, dacă nu mă înşel, au fost clase de salarizare, pentru care nu am reuşit să aflu cum se calculau SG şi SF. Acestea erau evidenţiate în instrucţiunile financiare şi erau, iar dacă nu mă înşel, secrete. Aceste instrucţiuni s-au distrus în timp, dar unele unităţi au păstrat câte un exemplar, suficient ca să poată fi reconstituit modul de calcul al soldelor. Problema e că, din lipsă de transparenţă, aceste solde nu s-au făcut publice şi activii nu s-au grăbit să îi ajute, cu ele, pe pensionarii militari interesaţi să refacă logica acestor calcule. Compartimentul financiar-contabil al M.Ap.N. a considerat aceste calcule mult prea grele pentru pensionari, aşa că le-a dat doar rezultatul, pe tavă, adică cuantumurile din anexa 1.
Acum, de ce uneori ele sunt mai mari, dar de cele mai multe ori mai mici decât am regăsit mulţi din noi în bazele de calcul al pensiilor. Mai mari, atunci când gradaţiile din anexă au fost mai mari. Spre exemplu, în 2000, eu maior, aveam doar gradaţia a IV-a, pe când în anexa 1, suma era calculată cu gradaţia a V-a.
Mai mici, e, aici cred că intervine un răspuns pentru prima întrebare a lui Ipu. Răspuns pe care, din păcate, eu nu îl ştiu. Cred însă că e vorba de o medie, pentru că, în general, la început de an soldele sunt mai mici, iar la sfârşit le depăşesc pe cele din anexa 1. Pentru perioada cu solde fixe, neinfluenţate de evoluţia VRS-ului, de dinainte de 1989, diferenţele plus sau minus vin din gradaţiile reale faţă de ce s-a introdus în calcul şi/sau din clasele de salarizare.

Casper7 spunea...

- continuare -
Deci asta este explicaţia, vă rog să verificaţi calculele mele, cele pe care le-am putut face, vis-a-vis de transparenţa de început introdusă de L 138/1999, poate se poate merge şi la anii următori, dar eu nu am mai avut interesul să o fac. După mine „hiba” nu e în anexa 1 şi sumele ei.
Ca şi în cazul prevederilor art. 5, alin (4) din Legea 119/2010, coroborate cu prevederile art. 6, alin. (4) din HG 735/2010, când s-au utilizat în calcule la determinarea punctajului mediu anual salariul mediu brut pe economie, ca regulă generală şi nu ca „excepţie”, aşa şi în acest caz, utilizarea sumelor din anexa 1 ar fi trebuit să fie „o excepţie”, cu o utilizare extrem de rară. Obligaţia identificării tuturor veniturilor lunare revine instituţiilor militare şi nu pensionarului, care nu are la dispoziţie nici state de plată sau alte documente financiare, nici Ordinele de Zi pe Unitate, nici datele din Memoriul Original. Soldele lunare neidentificate ar trebui să fie „rarisime”, atunci când din motive bine argumentate, ele nu au putut fi reconstituite din lipsa statelor de plată, a înscrisurilor neclare din OZU sau memoriu.
Din păcate, la OZU şi memoriu original nu cred să se fi apelat. Nu s-au găsit statele, imediat sumele s-au înlocuit cu cele din anexa 1. „Excepţia” criticată la HG 735/2010 a devenit iar „regulă”.

Casper7 spunea...

- continuare -
Vorbim de „toate veniturile lunare”, în care intră, conform art. 8, anexa 3, OUG 1/2011 drepturile salariale şi cele asimilate acestora.
Bun, soldele lunare s-au găsit cum s-au găsit, la foarte mulţi în totalitate, dar cum rămâne cu „drepturile salariale asimilate acestora”, adică, în principal, primele/premiile din cursul anului şi cele anuale, sporurile şi indemnizaţiile fixe sau procentuale, precum şi veniturile celor detaşaţi în Economia Naţională.
Ar fi fost corect şi imperios necesar ca şi pentru aceste drepturi asimilate să existe precizări privind modul de stabilire şi reconstituire conform legii, în situaţia în care acestea nu se pot identifica, din moment ce aceste drepturi asimilate salariilor sunt prevăzute în metodologia de calcul.
Cum aceste precizări nu există, în baza prevederilor OUG 1/2011, art. 1, alin. (4), coroborat cu art. 8, alin. (1), din anexa 3, în locul cuantumului acestor venituri neidentificate, trebuia introdus cuantumul din anexa 1 din OUG 1/2011, însumat cu veniturile identificate, deoarece prevederile legislative nu fac diferenţierea drepturilor (salariale sau asimilate acestora) care se înlocuiesc cu sumele din anexa 1 în situaţia în care NU au putut fi identificate în totalitate.
Neîndeplinirea acestei obligaţii a creat premisele clare a unei discriminări între cei cărora li se găsesc toate veniturile şi cei cărora li se înscriu doar veniturile de bază identificate, fără cele asimilate, care de multe ori au fost substanţiale şi ar fi crescut corespunzător punctajele lunare.
Aşa că, părerea mea, este să se concentreze fiecare pe reconstituirea veniturilor sale reale (o comparaţie cu baza de calcul a unui coleg cu o carieră cât de cât asemănătoare şi în aceiaşi unitate e aur curat) şi să caute să îşi explice doar veniturile „disproporţionat de mici”, pentru anumite perioade, comparate cu veniturile din lunile precedente şi următoare, dar şi cu cele ale foştilor colegi. „Surprizele” nu vor întârzia să apară, fie că este vorba de solde mult mai mici decât cele din anexa 1, fie mult mai mari şi atunci sumele din anexa 1 îl defavorizează dacă ar înlocui veniturile reale.

Casper7 spunea...

- continuare -
@ Anonim, 27 ianuarie 2012, 13:29
Modificările la Anexa 1 a HG 1294/2001, din decembrie 2011 se aplică NUMAI cadrelor în activitate la acea dată. E vorba în principal că, pentru toate cadrele militare condiţiile de muncă „normale” au fost înlocuite cu condiţii de muncă „deosebite”, adică se calculează un spor de 3 luni la an şi „retroactiv”, adică de la începutul carierei. Aceste modificări NU au nici un efect asupra pensionarilor militari, care aveau deja o lege care reglementa acordarea majorărilor pentru condiţiile de muncă, după încadrările de dinainte de aceste modificări. E o nedreptate făcută celor pensionaţi deja, faţă de colegii lor încă activi, cărora modificare se aplică „retroactiv”, de la începutul carierei, dar o şi mai mare nedreptate, faţă de cei încadraţi de la început la condiţii deosebite, care acum au rămas cu aceleaşi condiţii ca unul cu condiţii normale. E ceva similar cu majorarea cu 50% a punctajelor lunare la pensionarii încadraţi atât la condiţii SPECIALE cât şi la ALTE CONDIŢII.
Deocamdată asta e legea şi sunt extrem de slabe speranţe ca ea să fie „armonizată” în aşa fel încât pensionarii să primească pentru întreaga carieră condiţii de muncă de la DEOSEBITE în sus, de majorare cu 100% pentru perioadele lucrate în ALTE CONDIŢII şi de păstrarea cuantumului mai mare după recalculare/revizuire, ca la civili pe L 19/2000.
Vrajba creată acum între civili şi militari, între militari cu IC şi SM şi fără, sau corpuri de militari, deficitul bugetului de pensii publice şi „politichia” curentă, fac imposibile orice viitoare modificări în favoarea pensionarilor militari. Noi am fost trecuţi în calcule deja la capitolul „balast”, aşa că … mă abţin să fac vreo previziune, cât de cât optimistă, asupra evoluţiei viitoare a legislaţiei care se aplică actualilor şi viitorilor pensionari proveniţi din armată…

Casper7 spunea...

Între timp NU am avut NET. Au apărut şi alte multe comentarii, ale mele au devenit vechi, dar sper să fie folositoare celor interesaţi.

karadeniz spunea...

Soluția e cea din L.263, lași procentul de 50% la alte condiții dar reduci stagiu complet de cotizare

karadeniz spunea...

Soluția e cea din L.263, lași procentul de 50% la alte condiții dar reduci stagiu complet de cotizare

Plano10 spunea...

Casper
Calculele tele par corecte.
Sper ca sunt lamuritoare pentru cei care erau curiosi.
Nu stiu cat de eficiente sunt in motivarile contestatiilor, daca sumele din anexa inlocuiesc veniturile reale neidentificate..

Plano10 spunea...

@karadeniz
Nu e suficient ca reduce limia de varsta pentru pensionare potrivit art 55 din L 263?
Dupa cum vezi, nici nu e bine sa iesi la pensie daca ai ani putini lucrati. Te arde la punctaj!

karadeniz spunea...

Ori nu mă pot face eu înțeles ori nu vrei să pricepi. Eu vorbeam de art. 57. Care spune că se reduc stagiile complete de cotizare. Dacă lucrezi pană la 65 de ani în condiții normale și punctajul total se împarte la 35 ani, ori 6o de ani ( din care 20 in condiții deosebite) iar punctajul se împarte la 30, ori lucrezi 55/45( balerinii), din care 15 în condiții speciale, și punctajul se împarte le 25,5/ 22,5, la final, la codiții de retributie relative egale, se obține cam aceeași pensie. Dacă te țin blalamalele și poți lucra mai mult îți faci o pensie mai mare. Este clar că nu poți să faci balet la 65 de ani.
Zicea cineva aici că nu e corect ca unul care a lucrat în alte condiții să aibă o pensie dublă decît unul care a lucrat în condiții normale. Păi nici nu va avea chiar dacă vor lucra aceiași perioadă de timp.
Nu poți zbura pe supersonic sau să faci scufundări la mare adâncime până la 60 de ani. Va zbura sau te vei scufunda 10-15 ani, restul carierei o vei petrece în alte funcții și grupe de muncă. Dacă vei ieși la pensie o data cu cel care a lucrat doar în condiții deosebite sau în condiții speciale vei avea un plus la pensie pentru cei 10-15 ani lucrați în alte condiții. Dacă ieși mai devreme, că îți permite grupa, vei avea o pensie apropiată de ei.

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@Plano10. "Ia spune, cum stabilesti punctajul intr-o luna de perioada suplimentara? Ce venit lunar iei in calcul?" Unul dintre noi doi este complet ilogic. Venitul lunar este venit lunar si are un punctaj lunar. La grupe apar problemele, intrucat majorarea de punctaj se reliefeaza la acel punctaj lunar.

Deci:

1. Am punctaj pentru un venit lunar, sa zicem 1;
2. Daca am fost secretar de partid sau jurist, punctajul devine 1,25 in acel an, intrucat cica am fost sef de compartiment (CONDITII DEOSEBITE) si primesc 3 luni in plus la an, adica 25% la acel an;
3. Daca am fost la cifru (CONDITII SPECIALE - am numarat dischete), punctajul devine 1,50 si primesc 6 luni in plus la an, adica 50% la acel an;
4. Daca m-am dat cu parasuta sau am fost in Irak (ALTE CONDITII) - punctajul este tot 1,50 ca si cum as fi numarat dischete si primesc tot 6 luni in plus la an, adica 50% la acel an, la fel ca cel de la cifru;

5. Cazul meu virtual: intr-un an - 3 luni nu am fost nimic si am primit 0% si e corect, 3 luni am fost jurist sau secretar PCR si am primit 25% si e corect, 3 luni am fost cu protectia informatiilor si am primit 50% si e corect, 3 luni am fost in Irak ca cercetas prin parasutare si am primit tot 50% si e INCORECT. Prin urmare: punctajul acelui an nu se mareste nici cu zero, nici cu 25%, nici cu 50% - ci se face o insumare si o medie a lunilor in care am lucrat in diverse conditii. Ce iti spun eu, se regaseste in decizii, punctajul anual fiind defalcat in realitate pe luni de zile.

6. In orice situatie, cei din ALTE CONDITII sunt tratati exact ca cei care nu risca absolut nimic.

7. Nu am fost niciodata nici jurist, nici secretar PCR, cercetas prin parasutare si in Irak - da.

8. Este ultima mea incercare. Cei care au dorit sa inteleaga, chiar si CEZAR, au inteles si stiu ca am dreptate.

PS: Nu am nimic cu nimeni, nici macar cu juristii sau secretarii PCR, dar vreau ca logica sa functioneze. Daca 3 LUNI LA AN = 25%, 6 luni la an = 50%, pe bune acum - cum puii mei, 12 luni la an + tot 50%? E chiar acelasi lucru ca grad de risc sa numeri dischete sau sa te impusti cu talibanii?

Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII spunea...

@Casper7. "Modificările la Anexa 1 a HG 1294/2001, din decembrie 2011 se aplică NUMAI cadrelor în activitate la acea dată."

O.M. Nr. M. 116 din 05.09.2002:

Art. 6
(1) Încadrarea întregii perioade de munca a cadrelor militare in activitate in condiţii de munca deosebite, speciale si alte condiţii, se face potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1294/2001, fiind consemnata in fisa de evidenta .

(4) Condiţiile de munca deosebite, speciale si alte condiţii, prevăzute in legislaţia anterioara, rezultate in urma echivalării prevăzuta la alin. (2), sunt transcrise in noua fisa de evidenta.

Prea clar!

Plano10 spunea...

Cresterile lunare de punctaj, functie de conditiile de munca, sunt stabilite prin Legea 263 si nu ai a te razboi cu noi pentru aceasta.
Eu voiam sa intelegi doar ca perioadele suplimentare nu-ti aduc cresteri de pensie.

Ipu spunea...

@ Mos Alecu
@ Casper
Multumesc pentru lamuriri. Cam asa presupuneam si eu ca s-a procedat, dar in abstract. S-a considerat ca pentru un anumit grad era obligatorie o vechime minima, implicit nr. de gradatii. Este mai complicat in situatia celor care au indeplinit o functie mai mare decat cea corespunzatoare gradului detinut.
@All
Unii spuneau cu intelepciune: "Nu se da salariul/solda pe pensie." Doar L.164/2001, in varianta cea mai sofisticata, i-a contrazis, pentru o anumita perioada.
Important e sa fim sanatosi, sa ne bucuram de viata, sa fim adaptabili. Asta va doresc la toti!

mos alecu spunea...

@Casper7 27 ianuarie 2012, 23:36 :
Corect !
Timpitu-i timpit (eu) ... am invirtit o ora , in fel si chip , valorile ... dar am uitat (?) indemnizatia de dispozitiv ...

Pentru a nu aparea circotasi ... propun ca afirmatia urmatoare sa fie corectata :
"Se ia VRS (valoarea de referinţă sectorială) din anul 2000, se înmulţeşte cu coeficientul de ierarhizare a soldei de funcţie pentru gradul ales şi rezultă solda de grad - SG;..." . In loc de "...coeficientul de ierarhizare a soldei de funcţie pentru gradul ales ..." se va citi " ... coef. de ierarh. a soldei de grad ..."

mos alecu spunea...

@Ipu 28 ianuarie 2012, 07:22 :
Prin "masura reparatorie" prevazuta in An,1/OuG 1/2011 nu si-au propus sa rezolve cazurile celor incadrati pe functii prevazute cu grade superioare gradului detinut . Absurdul situatiei este in faptul ca majoritatea ofiterilor au fost incadrati pe astfel de functii deoarece :
- pentru a fi inaintat in gradul urmator trebuia sa fii incadrat pe functie (cel putin) corespunzatoare gradului in care trebuia sa fii inaintat ; iar neinaintarea in grad a unui ofiter trebuia temeinic justificata de comandantii acestora ...
- chiar si pentru primul grad de ofiter (in acele vremuri) incadrarea era (la imensa majoritate) pe functia de "cdt.pluton" . Aceasta functie avea "clasa de salarizare" = 2 (inainte de "coeficientii de ierarhizare...") . Pentru slt.-lt.maj. mai era si clasa de salarizare = 1 (in unitatile de tipul celei in care mi-am inceput activitatea ... pe aceasta clasa de salarizare era "casierul" - "slt.-lt.maj.")

O alta "perla" a An.1/Oug.1/2011 este si stabilirea unor vechimi care nu au in vedere vechimile reale ale "impricinatilor" ...

iceparu spunea...

Mai fratilor chiar nu va plictisiti sa disecati avantajele legii 164,119,263.oug1/2011?Binele sau raul au fost savarsite.Activii sa stea in armata pana ii scoate cu targa .Necazul este pentru noi,cei carora ne-au scazut pensiile si nu putin.Mai bine ne-am sfatui ce sa facem sa ne fie bine.Daca sunt juristi printre noi sa ne indrume.Restul e apa de ploaie.

SCMD CAG spunea...

@Plano10. Nu se razboieste nimeni cu nimeni, dar eu cred ca tu, fie nu stii continutul OUG 1/2011 si a L. 263, fie nu il intelegi, fie nu vrei sa il intelegi. Nu observi ca intre acele perioade si cresterile de punctaj e legatura matematica cu exceptia grupei ALTE CONDITII?

Daca 12 luni=1 an=100%, cat la suta inseamna 3 luni din acel an? ? = (3x100):12= 25%.

Daca 12 luni=1 an=100%, cat la suta inseamna 6 luni din acel an? ? = (6x100):12= 50%.

Perioadele suplimentare = cresteri pensii prin transformarea acelor perioade in majorari procentuale ale pensiei. Inclusiv in legea 263. Militarii au perioade suplimentare de 3-6-12 luni la vechimea in munca, scrie in cele 2 legi.

Tot in cele 2 legi scrrie ca acele perioade se transforma in procente adaugate la punctaje, astfel:

3 luni=25% majorare punctaj, adica un sfert de an in plus la fiecare an; 6 luni=50% majorare punctaj, adica 1/2 an in plus la fiecare an; 12 luni=50% si aici e buba intrucat 50% inseamna tot 1/2 an in plus la fiecare an si nu 12 luni;

Singura problema este ca nu poate sa existe 6 luni=50%=12 luni, intrucat 6 nu este egal cu 12, iar legile sfideaza matematica pentru grupa ALTE CONDITII si doar pentru aceasta grupa. Daca 12 luni=1 an=100%, cat la suta inseamna 12 luni din acel an? ? = (12x100):12= 100%. DAR IN LEGE ZICE 50%.

(Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII)

Plano10 spunea...

@Argesene
Ca sa intelegi ca nici in drept nu se aduna mere cu pere, repet:
Perioadele in care ai lucrat in conditii deosebite produc doua efecte distincte:
-1. iti majoreaza stagiul de cotizare cu 100%, adica la un an lucrat ai doi ani vechime.
-2.punctul de pensie intr-un/o an/luna lucrat/a in regim de alte conditii ti se majoreaza cu 50%.
Nu scrie nicaeri ca pentru vechimea suplimentara de la pct 1 ti se mareste pensia, ca la pct. 2 ca sa introduci regula trei/simpla.

Hg 1294/2001 reglementeaza doar sporul de vechime, fiind preluat si de Legea 263/2010, pe cand in L 119 si 263 se mai spune ca aceleasi "alte conditii" mai produc un efect, respectiv cresterea punctului de pensie, dar nu in procentul de 100 ci de 50.

SCMD CAG spunea...

@Plano10. Eu inteleg, dar TU INTELEGI ca scrie negru pe alb ca am stagiu de COTIZARE suplimentar de 12 luni la an. COTIZARE = CONTRIBUTIE SAU NU? ESTE PENTRU 12 LUNI SAU NU? Am un punctaj anual la acele 12 luni calculat in functie de veniturile si contributia acelui an? Intelegi ca la majorare grupe avand 50% majorare punctaj, acesta inseamna jumatate din stagiul de cotizare a acelui an, adica 6 luni si nu 12?

Legea acorda 50%, dar in acest mod imi fura 6 luni din stagiul de cotizare la fiecare an lucrat in ALTE CONDITII.

Dupa tine, la cei cu 3 luni stagiu de cotizare (CONDITII DEOSEBITE) poti sa treci juridic ce procentaj vrei: 5%-15%-75%. Inca nu ti-e clar ca cele 3 luni = fix 25%, altfel e eroare de legiferare?

SCMD CAG spunea...

@ Plano10. Ultima incercare! Mergem pe lege, ANEXA 3. Trebuie intotdeauna ca in aplicare sa regasim nu numai majorarile pentru grupe din art. 14, dar si stagiile suplimentare de cotizare din art. 3(3). Esti de acord pana aici?

Art. 3(3) Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, potrivit legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat în alte condiții de muncă;

Art. 14. — Persoanele care au desfășurat desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:

a) cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, potrivit legii;
c) cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în alte condiții de muncă, potrivit legii;

Acum intelegi ca 50% reprezinta stagiu de cotizare pentru 6 luni si nu pentru 12 luni? Daca aduni anii lucrati efectiv ca numar simplu si procentele de 25-50% retransformate in perioade de timp de 3 sau 6 luni pentru care au fost acordate (25% = 3 luni, 50% = 6 luni), rezulta intotdeauna total stagiu de cotizare de pe prima pagina a deciziei (anii efectiv lucrati + sporul de TIMP pentru grupele de munca). Singura exceptie: grupa ALTE CONDITII unde daca aduni anii efectiv lucrati cu 6 luni (asta inseamna 50%) la fiecare an, NU MAI REZULTA TOTAL STAGIU DE PE PRIMA FILA.

Juridic: pe mine ma interseaza sa rezulte TOTAL STAGIU DE COTIZARE inscris corect pe prima fila, dar nu rezulta - imi lipsesc fix cate 6 luni la fiecare an lucrat in ALTE CONDITII, adica exact echivalentul punctajulului lipsa de la majorare grupe.

Plano10 spunea...

@argesene
Ufffff...
Articolul 14 se refera la perioadele lucrate in alte conditii, nu la perioadele suplimentare acordate pt alte conditii.

Fa analiza pe text si vezi
" beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:"

Pentru vechimea suplimentara, peste anii efectiv lucrati, Legea 263/2010 si L 119/2010 acorda 0(zero) lei.

Trofin spunea...

Adresez o rugaminte pentru cine detine modificarile la Anexa 1 a HG 1294/2001 sa le faca publice pe acest blog, cu acordul administratorului.

SCMD CAG spunea...

@Plano10. VALCENE! OK! Dar pe mine nu ma intereseaza acel articol 14, ci exact cel de deasupra, cel cu stagiile de cotizare in conditii normale.

Art. 3(3) Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează:

c) 12 luni pentru fiecare an lucrat în alte condiții de muncă;

Deci: fiecare an lucrat efectiv in ALTE CONDITII are niste venituri, constituie stagiu de cotizare = contributie la pensie si are un punctaj. Dar la acel an se adauga dupa articolul de mai sus, inca un an care constituie tot stagiu de cotizare = contributie si care trebuie sa aiba in mod evident, punctaj egal cu a anului efectiv lucrat in ALTE CONDITII din moment ce constituie stagiu de cotizare in conditii normale.

S-a dumirit pana si avocata noastra pe proces doar pentru grupe. Speta simpla: decizii eronate, pe prima fila a deciziei e inscris corect total stagiu de cotizare, la desfasurare insa nu mai rezulta, lipsind 6 luni de cotizare = contributie la fiecare an lucrat in ALTE CONDITII.

PS: Ca relaxare, pana una alta - poate imi dai un sfat juridic din ... perspectiva ta si e si un test pentru tine sa vad cam cum gandesti. Vreo cateva duzini din astia faultati din ALTE CONDITII am notificat guvernul in scris ca declaram nule juramintele militare. Fenomenul e in curs de extindere, din e-mail in e-mail etc.. Rezerva operativa e aia in care cei sub 55 de ani si buni de lupta si cu pensiile taiate sunt mobilizati in caz de conflict si este componenta a armatei. Ce zici, este obligat statul sa ne stearga din rezerva operativa sau nu? Sau merge sa fii soldat si fara juramant?

Plano10 spunea...

@CAG
Pana au aparut pimele decizii de recalculare, in ian 2011, asa am crezut si eu, tot ca tine, si m-am cotrazis cateva luni cu @mos alecu.Mai mult, credeam ca pentru fiecare an de vechime suplimentara se adauga punctaj 1.

La intrebare...te intreb?
Cand te-au incorporat in armata aveai juramantul militar depus?
Nuuu!!!
Te-ai dus pentru ca scria in Lege!
Asa te duci si acum,la razbel, chiar daca ai pensie civila.

mos alecu spunea...

@iceparu 28 ianuarie 2012, 12:37 :
La spusele dvs . : "Mai fratilor chiar nu va plictisiti sa disecati avantajele legii 164,119,263.oug1/2011?Binele sau raul au fost savarsite."
Ceva asemanator ne mai intreba/indemna si cineva cu "mare putere" pe acest blog ...
Daca privim problema si din alt punct de vedere ... poate ca nu este chiar inutil sa intelegem ce ni s-a intimplat si ce ni se intimpla ... iar intelegerea unui femomen poate conduce la solutii privind evitarea/diminuarea efectelor acelui fenomen ... "parerea mea !"

Ideea ca "disecarea unui fenomen" este inutila , atita timp cit fenomenul s-a produs/se produce ... a fost la moda si pe vremea lui Newton (prin intrebarile detractorilor lui : "Si ce ? acum merele nu mai cad tot spre Pamint? Pot fi facute merele sa cada in sus?")

SCMD CAG spunea...

@ Plano10. Eu nu am fact armata, a fost mai rau, 7 ani de Dachau la rand. Liceu Militar si apoi de buna voie in Scoala Militara unde am depus juramantul tot de buna voie. De curand am facut exact ce am spus, mi-am anulat juramantul ... oficial. Acesta este efectul asupra mea a desfiintarii pensiilor militare si chiar daca eu am facut-o oficial, acesta este impactul real si asupra celor care nu au facut-o formal. Cand se va schimba regimul sunt sigur ca cineva dintre cei noi va sesiza ca eliminarea pensiilor militare are ca efect secundar si subminarea sigurantei nationale, dovedit prin "demisia" unora ca mine. Nu stiu daca voi fi sters sau nu din evidentele militare, dar eu la aceasta ora, in mod oficial ... nu mai sunt sub juramant. Legat de artificii juridice, e un articol in Constitutie cu libertatea constiintei. Mai sunt si altele pe care cred ca tu nu le stii (prin legea mobilizarii parca): chiar sa fie cum zici tu, dar in conflicte nu vreau sa particip si nu particip pentru ca dupa lectia primita, nu merita sa te sacrifici pentru un astfel de stat si cam pentru nimeni. Si e aici e un artificiu de rezerva ... legal. Daca ma declar la Martorii lui Jehova sau alte culte dubioase, s-a incheiat cu obligatia de a fi combatant si a comanda trupe combatante. De exemplu, pot sa am grija inapoia frontului de ... (!) sotiile celor de pe front.

PS: I-am predat lui Oprea si livretul!

mos alecu spunea...

@SCMD CAG 28 ianuarie 2012, 17:37 :
Mai in gluma mai in serios ...
Am depus mai multe juraminte militare ... ba chiar am depus si un juramint de ... fata de presedintele republicii ...
Juramintul ala , fata de presedinte , nu l-a anulat nimeni ... o mai fi fiind in vigoare ?

Cind am depus al doilea "tip" de juramint militar ... s-a considerat ca cel anterior a fost "nevalabil" ... si activitatea mea/noastra sub "imperiul" lui a fost ilegala ... sau a fost inexistenta ?


Calitatea de militar in rezerva nu este conditionata de existenta juramintului ...ci de a fi fost "in activitate" (iar cei "in activitate" trebuie "sa respecte' - nu "sa depuna" juramintul militar) ...Cind veti fi chemati " la oaste" veti depune juramintul militar ... si gata ...

mos alecu spunea...

@SCMD CAG 28 ianuarie 2012, 18:37 :
In legatura cu "artificiile" avute in vedere pentru a nu participa la conflicte armate ... Recurgerea la ele ar insemna ca motivatia demnitatii militare jignite/onoarei militare terfelite nu sint/nu au fost decit "de fatada" ... Acele "artificii" nu erau/nu sint folosite decit de fricosi/lasi/jigodii care doreau/doresc sa evite/sa scape de privatiunile serviciului miltiar ... ceea ce nu cred ca este cazul dvs .

tigri2 spunea...

@mos alecu,dupa cate stiu in unele tari rezervistii sunt platiti cu o anumita suma.probabil ca sa se intretina sa fie apti de lupta la chemare si chiar sa raspunda chemarii.La noi de ce nu se pune asa problema pentru a ne recastiga anumite drepturi si respectul cuvenit?

tigri2 spunea...

@mos alecu
Nu vreau sa fiu cinic,o intrebare vreau sa pun,de ce ,la un caz,eu ca fost militar sa sar in apararea patriei daca eu sunt considerat in plus de catre conducerea tarii ,sunt jignit de catre un cartianu sau ,de catre orice baba din Botseni fara a fi protejat.Unii o spun "in gura mare" ca Armata nu a facut nimic si ca a consumat degeaba,etc,atunci legea de ce nu le pune lacat la gura ,sau daca "Eu imi apar saracia si nevoile si neamul",de ce sa apar bogatia unora ,impertinenta si batjocura altuia?

iceparu spunea...

@MOS ALECU,ADIO SI N-AM CUVINTE.TREABA CHIAR MA PLICTISESTE.lA CE MA AJUTA DACA EU SUNT DEJA PENSIONAR?sA-MI OMOR TIMPUL?

CEZAR spunea...

SCMD CAG spunea... GOURKHA intre trei avioane! Nu stiam unde a disparut

SCMD CAG spunea...

@mos alecu. Nu este cazul meu cel legat de lasitate, dar e bine sa fim rationali: nu merita sa crapi demn, aparand Sulfine Barbu, Gabrieli Oprea, Traiani Basescu, Ebe, Videni si Elene Udrea. Nu doar noi suntem pensionari unitari acum, si ei au suficienti pensionari "unitari" in familiile lor, de ce sa nu crape ai lor si noi sa privim la TV? De artificiile alea am pomenit doar ca ma tachineaza Plano10 cu niste virgule din niste legi. Asa, despicand firul in 4, ajungi la situatia ca merita sa stai linistit mancand fasole in parnaie, decat sa iei un glont in cap intr-un sant inghetat aparandu-i pe aia care m-au declarat "nesimtit", mi-au taiat pensia si m-au pus sa mai si platesc din urma.

Nu conteaza, cand iei decizia ca nu merita, o iei si gata, eu am decis! E treaba fiecaruia cum o duce la indeplinire. De lasitate nu pot fi acuzat din moment ce am instiintat in cel mai oficial mod statul, acuzand si anumiti oameni de subminarea sigurantei nationale. Cu tupeu! In scris! Retroactiv, la fel a facut si statul cu mine!

@ CEZAR. Am doar perioade cand dispar, acum vand bilete la ... avioane ...static

SCMD CAG spunea...

@mos alecu. Faci cateva erori:

1. Ai afirmat [Recurgerea la ele ar insemna ca motivatia demnitatii militare jignite/onoarei militare terfelite nu sint/nu au fost decit "de fatada"]. Mie imi pare ca "fatada" mea de militar a fost cam terfelita exact de stat si e chestie de demnitate militara elementara sa ripostez, ce daca e stat, tot nemernic este ca si orice adversar in lupta, deja nu mai e nicio diferenta!

2. Militar fara juramant depus nu a existat si nu exista;


3. Azi serviciul militar este voluntar, juramantul este legat de art. 29 din Constitutie -libertatea constiintei, depui juramantul sau nu devii militar, e chestia de constiinta sa depui un juramant, nu de lege.

4. Tot legat de libertatea constiintei: il poti anula oricand sau nu, iar e chestia de constiinta, nu de lege. E o faza aici: la casatorie sotii isi jura credinta reciproca. Daca unul il inseala pe celalalt, ce parere ai, cel care a luat plasa trebuie sa fie in continuare loial celuilalt? Clar ca nu, asa e si cu noi. Noi am depus juramantul in parteneriat cu statul, iar statul ne-a tras plasa tradandu-ne. Ar fi culmea sa ii fim loiali dupa cele intamplate.

Dar cum am spus, nu conteaza, eu sunt degrevat de juramant! Tu sa faci conform propriei tale constiinte si ... demnitati militare, pari convins ca inca mai ai!

Plano10 spunea...

@argesene
Statul nu stie ca te-ai degrevat...

Don Corleone spunea...

@CAG
acum am citit....e durere cu tine mai gourkha.Esti un fel de ciuma a blogurilor.Tu si prietenele tale koko /una si elena.
Ai idei putine si fixe.
Dar dupa gargara ta lasha pe bloguri timp de un an de zile tot lt gheorghe a avut mai mult curaj(desi nu sunt de acord cu el).
De ce dreak tot schimbi nick-urile papagalule?? ca tot la fel ramai....toti te vad"revolutionarule"hi,hi
PS cu traficul de fiinte umane(marocani la 300 euro/bucata) mai merge "afacerea/contrabanda"
Ti-am zis de acum un an ai grija ca te gabjesc carabinierii.Sper ca te-ai lasat de porcarii ca o sa infunzi puscariile prin Italia mare "parasutist" ce esti!!

Don Corleone spunea...

@Curtea de Arges=gourkha
Lash mai esti mai baiete!!!!!
Si cei care au facut armata acum 20-25 de ani ca soldati simpli sunt chemati la mobilizare.
Tu te-ai "degrevat" de tara ta.
Lashule!...iti trebuie doar un pluton(de executie)

Don Corleone spunea...

@CAG=gourkha
si pentru ce ???pentru niste banuti te-ai "degrevat"?
Cine sa mai aiba incredere in tine.
Ufff ce gunoi!!!

SCMD CAG spunea...

@ Plano10. Statul stie. In scris cu confirmare de primire catre presedintie, guvern, parlament si M.Ap.N. La cei din urma le-am atasat si livretul. Notificare cu text simplu: “Declar nul Jurământul Militar depus de mine, în sensul că îmi declin orice obligaţie de loialitate faţă de statul român şi structurile sale, ca urmare a anulării de către stat a dreptului meu la pennsie militară.” La M.Ap.N. am scris si pe livretul ataşat. PUNCT!

SCMD CAG spunea...

@ Don Corleone. Intamplator pe 24 am intrat intr-o gasca de la AA grupata in jurul colonelului Sarbu Octavian. Nu pe bloguri, ci reala. Foarte principiali si uniti cei de la AA. Am intrebat de tine. Mi-au spus sa te ignor! Vorbesti de lasi! Tu de ce nu erai cu ei? Nu schimb nick-uri, dar nu ma lasa sa intru decat cu URL! Iar la cel de la CAG fac parte din cei 4 care avem acces!

PS: Intuiesc unde salasuiesc vitejii de UNPR-isti ca tine! Unii ziceau ca sunt doar pe roarmy230 dar si aici sunteti cativa!

SCMD CAG spunea...

@ Don Corleone. Sper ca ai inteles ca nu mi-am degrevat juramantul fata de popor, ci doar fata de cei in fata carora stai tu pres. Eu am obligatia sa fiu loial poporului si tu UNPR. Serveste-l bine! Oprea va face puscarie pentru subminarea sigurantei nationale! Poate veti fi colegi!

Casper7 spunea...

„Când vine seara” ... ajung şi să vizualizez şi să comentez noile comentarii. Deci:
@ Plano10, 27 ianuarie 2012, 23:45
Calculele pentru anul 2000 sunt corecte 100% şi pot fi extinse pentru toate gradele militare. Am o foaie Excel în care am făcut aceste calcule. Dacă din lipsa datelor de bază (VRS, coeficienţi de grad şi funcţie) nu pot să-mi extind calculele nici pentru perioada de dinainte de anii 1999 – 2000, nici pentru cele de după, asta nu înseamnă că cuantumurile din anexa 1 nu sunt corecte.
Pentru mine comparaţia veniturilor înscrise în bazele de calcul individuale din deciziile de pensie şi sumele din anexa 1, devine o falsă problemă, atâta timp cât nu am certitudinea exactităţii sumelor înscrise în buletinele de calcul, mai ales în perioadele când aceste sume variază de la o lună la alta (după 1989, în general). Înainte aceste sume au fost constante lungi perioade de timp, adică atâta timp cât nu se modifica gradul militarului sau funcţia de încadrare sau gradaţiile. Mai apoi, au intervenit IC şi SM, sporurile şi indemnizaţiile (de exemplu pentru titlurile de clasificare în specialitate în procente variabile din solda lunară), primele şi premiile, care au făcut practic imposibil de reconstituit altfel decât din statele de plată veniturile reale dintr-o anumită perioadă.
După părerea mea, pentru cadrele militare care nu au avut un document similar cu Carnetele de muncă, în care la civili erau înscrise veniturile lunare, trebuia să se înceapă mai întâi cu elaborarea unui astfel de document, în care să fie „colectate” toate aceste venituri, spun „toate”, altfel recalcularea pe baza aşa zisei contributivităţi îi dezavantajează pe TOŢI pensionarii militari. Nu cred să existe vreun pensionar căruia să i se fi găsit „toate” veniturile obţinute de-a lungul carierei avute. Solde şi alte venituri asimilate. Dacă tot s-a vrut să fim „mai catolici decât papa” şi s-a introdus calculul după o ipotetică contribuţie la asigurările sociale, în funcţie de veniturile generatoare de astfel de contribuţii, cel puţin veniturile trebuiau identificate înainte de a se proceda la recalcularea în baza lor. Mă intrigă faptul că nu s-a comentat deloc de înlocuirea veniturilor care „nu au putut fi identificate” cu sumele din anexa 1, fără ca acest act să fie „o excepţie”, la fel ca mai înainte pe art. 5, alin (4) din Legea 119/2010, coroborat cu art. 6, alin. (4) din HG 735/2010, când s-a utilizat în calcul la determinarea punctajului mediu anual salariul mediu brut pe economie, ca regulă generală şi nu ca „excepţie”. NU s-a exprimat nici o părere ce ar fi de făcut, în mod legal, când nu au fost identificate celelalte venituri, altele decât soldele lunare şi care au o pondere destul de substanţială per total în calculul pensiilor.

Casper7 spunea...

- continuare -
@ Incomplet faultat grupa ALTE CONDITII, 28 ianuarie 2012, 01:36
Cred că eu am exprimat acelaşi lucru, modificările se aplică numai cadrelor în activitate, cărora li se refac fişele de evidenţă a locurilor de muncă în care au lucrat după noile prevederi, pensionarii fiind exceptaţi de la această nouă încadrare, deşi, după părerea mea, atâta timp cât s-a lucrat în aceleaşi condiţii de muncă, înainte de apariţia acestor modificări, ele trebuiau să producă efecte la toate cadrele militare, indiferent dacă la momentul emiterii acesteia erau în activitate sau în pensie. Dacă încadrarea în condiţii de lucru „normale” dispărea doar după data operării acestor modificări şi acestea nu acţionau „retroactiv” pentru cadrele militare aflate încă în activitate, atunci lucrurile ar fi explicabile ca şi reţinerea contribuţiei la asigurările sociale de pensie. Aşa e o nare nedreptate făcută pensionarilor.

Casper7 spunea...

- continuare -
@ Ipu, 28 ianuarie 2012, 07:22
Sumele din anexa 1 compensează doar parţial veniturile care nu au putut fi identificate şi de aceea nu pot ţine pasul cu veniturile reale, îndeosebi la ofiţerii care au fost încadraţi pe funcţii mai mari decât gradul deţinut, dar şi pe coeficienţi mai mari decât cel minim. De aceea această înlocuire trebuia să fie foarte rară, atunci când într-adevăr nu s-a putut reconstitui în nici un fel venitul dintr-o anumită perioadă (lipsă state, înscrieri în OZU sau în Memoriile originale). Atunci ar fi fost o compensare, aşa este o nedreptate pentru cei cărora nu li s-au identificat sau reconstituit aceste venituri, faţă de cei care au avut mai mult noroc şi care nu au perioade cu venituri neidentificate. Eu nu vreau decât să îmi fie găsite şi introduse în baza de calcul a pensiei „toate”, dar toate veniturile avute. Asta în condiţiile în care prevederile legii de recalculare/revizuire mă dezavantajează, cel puţin din 3 motive: unităţi mici – funcţii mici sau coeficienţi mici de funcţie, „cumul” de funcţii neplătite la greu şi nu în ultimul rând „ore suplimentare” lucrate „fără număr, fără număr”, dar şi „fără plată”. Tot timpul cât am fost activ am fost îndoctrinat să cred că sunt plătit pentru 24 de ore din 24, nu doar pentru 8 ore de muncă, ca să constat acum că solda mea lunară a fost în multe cazuri mai mică ca salariul mediu brut pe economie!!
Da, să fim sănătoşi, dar cum, când şi dau un singur exemplu, am dormit în căminul de garnizoană militar Braşov, în condiţiile când peste noapte, în cameră a îngheţat apa în carafa de apă de pe masa din cameră. Să mă bucur de viaţă şi să fiu adaptabil, cum, când pregătirea mea militară nu e recunoscută în viaţa civilă decât ca paznic la vreo bancă, şofer de taxi sau poate umil funcţionar. Nu că aceste profesii nu sunt onorabile, dar pregătire, în general, a tuturor militarilor în rezervă este peste pregătirea necesară practicării acestor profesii.

Casper7 spunea...

- continuare -
@ mos alecu 28 ianuarie 2012, 08:29
Nu vă învinovăţiţi degeaba. Eu de când cu această nouă lege a pensiilor militare am petrecut foarte mult timp simulând, previzionând la ce mi se va întâmpla şi citind legile noi sau vechi în domeniu. „O oră” de încercări în a reconstitui modul de calcul a sumelor din anexa 1 e nimic faţă de cât timp mi-am petrecut eu în astfel de încercări disperate de a înţelege ce mi se întâmplă şi de ce tocmai pensia mea trebuie să scadă după aplicarea recalculării şi revizuirii, în condiţiile în care, contrar aşteptărilor guvernanţilor, la 86% (ultima cifră avansată) din pensionari le-a crescut pensia.
Da, e o scăpare a mea, la calculul soldei de grad şi aplică coeficientul de ierarhizare al gradului corespunzător. Precizare pentru „cârcotaşi” sau pentru cei care nu sunt familiarizaţi cât de cât cu calculul soldelor lunare şi componenţa acesteia.

Casper7 spunea...

- continuare -
@ mos alecu, 28 ianuarie 2012, 11:36
Înaintarea „la termen” a ofiţerilor a fost rezolvată, mult timp, de prevederile în state a unor funcţii gen „slt. – lt. maj.”, apoi prin încadrarea pe funcţii mai mari decât gradul deţinut. Au fost şi cazuri în care ofiţerii nu au fost înaintaţi în grad (nu din cauze de „bube în cap”) din cauză că nu existau funcţii pentru ei. E vorba deja de celebra piramidă a gradelor şi funcţiilor, dar şi de situaţia ofiţerilor de „alte arme” din unităţile specifice unei anumite arme, care aveau special funcţii mai mari decât gradul deţinut, pentru a putea fi menţinut cât mai mult pe acea funcţie, cu continuitate în activitate.
Eu am fost transmisionist. După avansare, cei mai mulţi am pornit în carieră de pe funcţii de slt. – lt. maj. comandanţi de plutoane la unităţile de transmisiuni. Unii au pornit tot ca comandanţi de plutoane, dar nu la trupă ci la elevi, pe funcţii de căpitani, iar alţii ca şefi de transmisiuni în unităţi de alte arme, pe funcţii de maior. De aici şi acea „curbă” diferită a soldelor, care nu reflectă neapărat munca depusă ci uneori şi „şansa” de a lucra într-o mare unitate sau de la început pe o funcţie mai mare decât gradul deţinut.
Cu privire la „O alta "perla" a An.1/Oug.1/2011 este si stabilirea unor vechimi care nu au in vedere vechimile reale ale "impricinatilor"”, asta e oarecum similar cu „venitul mediu brut pe economie”, la care media e făcută între multele venituri mici şi puţinele venituri foarte mari, dar care dă un venit mediu mare, care raportat la soldele reale încasate de militari dă foarte puţin peste 1 punct lunar şi cred că sunt cazuri, la grade mici, când nici 1 punct.

Casper7 spunea...

- continuare -
@ iceparu, 28 ianuarie 2012, 12:37
Da, şi eu am mizat mai mult pe ajutorul foştilor ofiţeri financiari, care ar fi putut clarifica modul de calcul al soldelor noastre de-a lungul carierei militare şi pe cel al juriştilor militari pensionaţi, care ar fi putut susţine şi exprima o părere unitară şi pertinentă, adică pe legile în vigoare, privind L 119 şi OUG 1. Legea 164 a fost, dreaptă sau nu, problema e cu legea în vigoare acum şi dacă ea e bună sau rea, raportată la drepturile legale ce ni se cuvin ca pensionari militari şi nu la contribuţii ca ale civililor, retroactivitate şi mai ales comparaţie cu legislaţia specifică a altor state. Dacă la majoritatea armatelor se plăteşte contribuţie pentru pensii de către militari şi calculul pensiilor acestora se face după acest principiu, e clar că şi la noi ar trebui să fie la fel, oricât am suferi noi cei cărora acum le scad pensiile. Dacă dimpotrivă, altfel se face calculul la majoritatea armatelor din ţările democratice, atunci aşa ar trebui să se facă şi la noi, cu o mică variaţie funcţie de suta de ani cu care suntem în urmă faţă de acestea, dar după aceleaşi principii.
Eu nu cunosc, dar dacă are cineva date certe, pe scurt, ar fi interesant de ştiut cum se face calculul pensiilor pentru pensionarii din armatele câtorva ţări. Ţări NATO şi ţări cu o economie asemenea nouă, care nu poate susţine pensii foarte mari, chiar dacă prin valoarea muncii depuse s-ar justifica pe deplin aceste pensii mai mari decât media pensiilor pe ţară. Dar şi dacă vreo altă ţară a schimbat „din mers” şi brutal regulile de calcul a pensiilor pe care s-a angajat să le plătească pensionarilor proveniţi din sistemul său de apărare.

Casper7 spunea...

- continuare -
@ SCMD CAG, 28 ianuarie 2012, 14:29
@ Plano10, 28 ianuarie 2012, 16:05
Disputa aceasta e mai mult decât bine venită.
Eu am încercat să îmi explic această discrepanţă în majorarea punctajelor lunare pentru „ALTE CONDIŢII” de muncă, prin contribuţiile diferite pe care ar fi trebuit să le plătească angajatorul pentru acestea. Ştiu, statul nu a plătit pentru militari contribuţii sociale nici pentru condiţii normale, darămite pentru cele deosebite, speciale sau alte condiţii. Legiuitorul acela, drept sau strâmb, nu ştiu, a calculat aceiaşi contribuţie fictivă pentru condiţii „SPECIALE” şi „ALTE CONDIŢII” de a acordat aceiaşi majorare a punctajelor lunare, pentru similaritate atât cu vechile grupe I şi II de muncă, cât şi pentru actualele condiţii de muncă la civili.
Astfel, introducerea la condiţii de muncă a categoriei ALTE CONDIŢII, acordă perioadă suplimentară la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagiu de cotizare în condiţii normale de 12 luni pentru fiecare an lucrat în alte condiţii de muncă, dar aceiaşi majorare a punctajelor lunare de 50% ca şi în cazul condiţiilor SPECIALE. În mod cu totul şi cu totul normal, majorarea ar fi trebuit să fie proporţională cu perioada suplimentară acordată la vechime. Dar legiuitorul a gândit altfel acest lucru, ignorând practic diferenţa de condiţii de muncă. Mă gândesc că, dacă ALTE CONDIŢII presupuneau acordarea unei vechimi de 9 luni la an, sporul acordat ar fi trebuit să fie, proporţional, de 75%. Legiuitorul a avut însă, cred, alte criterii de calcul când a majorat punctajul doar cu 50% atât la grupa SPECIALE cât şi la ALTE CONDIŢII.
Situaţia este similară acum, când după modificările aduse la Anexa 1 a HG 1294/2001, au dispărut condiţiile de lucru normale pentru toţi militarii. Astfel, pentru trecut, toţi militarii care mai sunt activi în prezent, vor beneficia la pensie de vechime pentru condiţii DEOSEBITE, chiar dacă la vremea respectivă au fost încadraţi în condiţii NORMALE. Mai exact s-au egalizat drepturile pentru aceste 2 condiţii cu 3 luni vechime suplimentară la 1 an. E drept asta pentru cei care condiţiile de muncă au impus încă de la început încadrarea lor la condiţii DEOSEBITE, faţă de cei cu condiţii normale? Civilii au redus drastic „condiţiile” în care angajatorul poate acorda pentru angajaţii săi condiţii de muncă altele decât cele normale, armata porneşte de la condiţii DEOSEBITE în sus. Nu ştiu cum e cu „contribuţiile”, căci diferenţele pentru condiţii de muncă se plătesc de către angajator la fondul de pensii.

Casper7 spunea...

- continuare -
Potrivit ultimelor acte normative, care ar fi normal să se aplice şi militarilor, deveniţi „unitari”, de la 1 ianuarie 2012, se vor aplica cotele următoare:
Pentru angajator:
- contribuţia de asigurări sociale pentru condiţii:
a) normale de muncă - 20,8%;
b) deosebite de muncă - 25,8%;
c) speciale de muncă - 30,8%;
- contribuţia datorată în funcţie de clasa de risc între 0,15 şi 0,85%,
- contribuţia de asigurări de sănătate - 5,2%;
- contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii - 0,85%;
- contribuţia datorată la bugetul asigurărilor pentru şomaj - 0,5%;
- contribuţia datorată la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale - 0,25%.
Pentru angajat:
- contribuţia individuală de asigurări sociale - 10,5%, indiferent de condiţiile de muncă;
- contribuţia individuală de asigurări de sănătate - 5,5%;
- contribuţia individuală datorată la bugetul asigurărilor pentru şomaj – 0,5%
NU văd nici unde contribuţie pentru „alte condiţii de muncă”. NU e contribuţie, nu e majorare de punctaj.
NU spun că e corect sau nu, spun care e realitatea legislativă din prezent şi de care s-a ţinut cont în OUG 1/2011.
„Jurişti uniţi-vă” şi propuneţi o corectare viabilă a actualei legislaţii care îi nedreptăţeşte atât pe pensionari cât şi pe activi.

Casper7 spunea...

- continuare -
@ Trofin, 28 ianuarie 2012, 16:48
Dacă adresa de mail vtrofinvk.ro publicată de dv. în programul de calcul a pensiilor, care fie vorba, e foarte bun, e validă, încerc să vă trimit ce am legat de modificările la Anexa 1 a HG 1294/2001 şi nu numai.

Casper7 spunea...

- continuare -
@ mos alecu, 28 ianuarie 2012, 18:39 şi 19:40
Jurământul militar depus pentru RPR, RSR sau cel după 1989 e pentru cadrele militare atât cât sunt în activitate.
DECRET-LEGE nr.55 din 6 februarie 1990 privind juramantul militar:
ART. 1. - Militarii, la intrarea in rindurile fortelor armate, vor depune urmatorul juramint:
"Eu,............., intrind in rindurile fortelor armate, jur credinta nestramutata poporului roman si patriei mele.
Jur sa respect legile tarii, sa execut intocmai cerintele regulamentelor militare si ordinele comandantilor si sefilor mei, atit in timp de pace, cit si in timp de razboi.
Jur sa nu-mi precupetesc singele si viata pentru a apara pamintul stramosesc, independenta si suveranitatea patriei.
Daca voi calca juramintul meu, sa suport pedeapsa aspra a legilor patriei mele, Romania."
ART. 2. - Prevederile art. 35 din Legea nr. 14/1972 se abroga.

Casper7 spunea...

- continuare -
ART. 35/L 14/1972
Militarii depun juramintul militar de credinta poporului si patriei.
Juramintul militar are urmatorul cuprins:
"Pentru indeplinirea datoriei sacre de aparare a patriei inscrisa in Constitutie, eu........, cetatean al R.S.R., intrind in rindurile fortelor armate, jur credinta nestramutata poporului roman si patriei mele socialiste.
Jur sa respect legile tarii, sa execut intocmai ordinele comandantului suprem, cerintele regulamentelor militare si ordinele comandantilor si sefilor mei, atit in timp de pace cit si in timp de razboi.
Jur sa nu-mi precupetesc singele si viata pentru a apara pamintul stramosesc, independenta si suveranitatea patriei, cauza socialismului.
Daca voi calca juramintul meu, sa suport pedeapsa aspra a legilor R.S.R.".

Casper7 spunea...

- continuare -
ART. 10 / DECRET nr. 468 din 30 decembrie 1957, pentru reglementarea îndeplinirii serviciului militar:
Militarii depun jurãmîntul militar de credinţa poporului muncitor, patriei şi conducerii de stat a Republicii Populare Romane.
Jurãmîntul are urmãtorul cuprins: Eu, cetãţean al Republicii Populare Romane, intrînd în rindul forţelor armate, jur sa fiu devotat poporului muncitor, patriei mele şi conducerii de stat a Republicii Populare Romane.
Jur sa-mi insusesc temeinic toate cunostiintele militare pentru a fi un bun militar al Forţelor Armate al Republicii Populare Romane.
Jur sa fiu luptãtor dirz, cinstit, curajos, disciplinat şi vigilent, sa pãstrez cu stricteţe secretul militar şi de stat, sa pazesc cu grija avutul militar şi obştesc, sa execut fãrã sovaire prevederile regulamentelor militare şi ordinele comandantilor şi sefilor mei.
Jur sa urasc din adincul fiinţei mele pe toţi dusmanii patriei şi ai poporului muncitor.
Jur sa fiu gata oricind sa lupt pentru apãrarea patriei mele, Republica Populara Romana, şi ca militar al Forţelor Armate ale Republicii Populare Romane sa lupt cu toatã dirzenia şi priceperea, neprecupetind singele şi viata mea, pentru dobindirea victoriei depline asupra dusmanilor.
Dacã voi calca jurãmîntul meu, sa ma loveasca pedeapsa aspra a legii Republicii Populare Romane şi sa-mi atrag ura şi dispreţul oamenilor muncii.
Ma leg sa îndeplinesc întocmai jurãmîntul meu, pentru libertatea şi fericirea patriei şi a poporului muncitoresc.
Dacă nu mă înşel s-a depus jurământ militar şi de către elevii liceelor militare şi ai şcolilor de ofiţeri, maiştrii şi subofiţeri.
La război se va depune un nou jurământ, de către cei mobilizaţi.
Iar cu privire la subterfugiile de a scăpa de o astfel de îndatorire, cred că într-un alt viitor război toţi vom avea doar 2 posibilităţi: ori luptăm ori murim, sau „războiul întregului popor pentru apărarea patriei” va dispare ca şi concept pentru că ori va fi o distrugere în masă a Pământului cu noi cu tot şi mobilizarea rezervei nu va mai avea când să fie făcută şi orice alt război se va purta doar cu „bâtele”, ori noi vom fi atât de mici încât mobilizaţi sau nu, nu vom conta defel la nivelul unei noi confruntări armate mondiale „clasice”.

Casper7 spunea...

Dacă comentariile mele sunt neavenite sau prea multe accept criticile şi mă retrag în tăcere.

Plano10 spunea...

@Casper
Daca se poate mai concise, mai sintetice.
N-au oamenii timp si rabdare sa citeasca mai mult de cateva fraze.

mos alecu spunea...

@Casper7 29 ianuarie 2012, 00:32 :
L.263/2011

Art. 27

(3) Cotele de contributii de asigurări sociale, la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt:

a) 31,3% pentr

u conditii normale de muncă, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori;

b) 36,3% pentru conditii deosebite de muncă, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 25,8% datorate de angajatori;

c) 41,3% pentru conditii speciale si ALTE CONDITII de muncă, din domeniul apărării nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.

Casper7 spunea...

@mos alecu
Hopa, mi-a scăpat. Am avut la dispoziţie doar o sinteză din Legea 294/2011 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2012,MO 913/2011 şi Legea 293/2011 a bugetului de stat pe 2012,MO 914/2011.
Acest lucru confirmă însă că pentru condiţii SPECIALE şi ALTE CONDIŢII se plătesc aceleaşi contribuţii, deci este firesc ca majorarea punctajelor lunare să fie la fel, adică cu 50%.
Salariul mediu brut pe 2012 este de 2.117 lei, pentru cei care cumulează pensia cu salariul, sau vor să ceară repunerea în plată pentru că în urma revizuirii pensiile lor au scăzut sub această limită.

Trofin spunea...

Pentru CASPER 7 - mesajul din 29 Ian. 2012 ora 00:32 :
Adresa de email : vtrofin@k.ro
Va multumesc anticipat.

mos alecu spunea...

@Casper7 29 ianuarie 2012, 10:41 :
In afirmatia : "Acest lucru confirmă însă că pentru condiţii SPECIALE şi ALTE CONDIŢII se plătesc aceleaşi contribuţii, deci este firesc ca majorarea punctajelor lunare să fie la fel, adică cu 50%." cred ca trebuie schimbate locurile "cauzei" si ale "efectului" ... Adica : deoarece pentru cele doua categorii de conditii s-au stabilit majorari identice (ale punctajului) , atunci contributiile celor aflati in acele conditii vor fi identice ...

Plano10 spunea...

@mos, @ Casper
Asta nu inseamna ca militarul care lucreaza in alte conditii nu se expune mai mult riscurilor, ca sa-i dam dreptate si lui @cag-argeseanu.

Casper7 spunea...

@trofin 10:58
Accesaţi linkul:

https://skydrive.live.com/?cid=E6084636ABF7B347&id=E6084636ABF7B347!105

şi descărcaţi fişierul. Adresa dv. de mail nu merge, nu ştiu de ce.
Confirmaţi că aţi citit fişierele.

SCMD CAG spunea...

@ Casper7
29 ianuarie 2012, 00:29

"Cred că eu am exprimat acelaşi lucru, modificările se aplică numai cadrelor în activitate, cărora li se refac fişele de evidenţă a locurilor de muncă în care au lucrat după noile prevederi, pensionarii fiind exceptaţi de la această nouă încadrare ...".

Eu nu cred, fisele de evidente sunt refacute din 05.09.2002 pentru toti cei aflati in sistem la acea data. Cel putin a mea a fost refacuta, eu am iesit in 2006 dupa fisa noua. O sa redau integral metodologia!

SCMD CAG spunea...

ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Nr. M. 116
din 05.09.2002

ORDIN
PENTRU APROBAREA NORMELOR METODOLOGICE PRIVIND ÎNCADRAREA ÎN CONDIŢII DEOSEBITE, SPECIALE ŞI ALTE CONDIŢII, SPECIFICE CADRELOR MILITARE ÎN ACTIVITATE

Ministrul apărării naţionale,

- în baza art. 7 din Hotărârea de Guvern nr. 1294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice cadrelor militare în activitate,
- în temeiul art. 7 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr. 14/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale aprobată cu modificări prin Legea nr. 389/2001,

Emite prezentul ordin.

Art.1. – Se aprobă „Normele metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice cadrelor militare în activitate”, care fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. – Prezentul ordin intră în vigoare la data semnării.

Art. 3. - Prezentul ordin va fi multiplicat şi difuzat de Direcţia Management Resurse Umane, structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale şi statelor majore ale categoriilor de forţe ale categoriilor de forţe ale armatei, iar prin grija acestora, până la unităţi, instituţii şi formaţiuni militare.


MINISTRUL APĂRĂRII NAŢIONALE

IOAN MIRCEA PAŞCU

SCMD CAG spunea...

CONTINUARE

NORME METODOLOGICE PRIVIND ÎNCADRAREA ÎN CONDIŢII DEOSEBITE, SPECIALE ŞI ALTE CONDIŢII, SPECIFICE CADRELOR MILITARE ÎN ACTIVITATE

Art. 1
(1) Locurile de muncă şi activităţile ce dau dreptul cadrelor militare în activitate din Ministerul Apărării Naţionale la sporuri de vechime în serviciu pentru stabilirea pensiei în sensul Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, sunt cele prevăzute în Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice cadrelor militare în activitate.
(2) Denumirea locurilor de muncă, unităţilor, activităţilor şi/sau a funcţiilor care se încadrează în prevederile Anexei menţionate la alin. (1) sunt prevăzute în Anexa nr. 1 a prezentelor norme metodologice.

Art. 2 - Perioadele lucrate în aceleaşi condiţii de muncă se însumează obţinându-se o cifră ce reprezintă ani întregi efectiv lucraţi. Pentru perioadele mai mici de un an, rămase după însumare, se va lua în calcul un spor de vechime proporţional cu timpul lucrat.

Art. 3
(1) Perioadele în care cadrele militare în activitate sunt în incapacitate temporară de muncă, în concediu de odihnă şi concediu de odihnă suplimentar se consideră ca fiind lucrate în condiţiile locului de muncă în care şi-au desfăşurat activitatea la data ivirii acestor situaţii.
(2) Concediul de maternitate, concediul pentru îngrijirea copilului in vârsta de pana la doi ani, concediul pentru creşterea si îngrijirea copilului bolnav/cu handicap, concediu de studii, absentele nejustificate de la program, învoirile, permisiile, suspendarea din funcţie ca urmare a cercetării si judecării in stare de arest, precum si orice alte perioade cu excepţia celor prevăzute la alin. (1) in care cadrele militare nu desfasoara activitati sau nu se afla in locuri de munca pentru care beneficiază de stabilirea timpului efectiv lucrat in condiţiile de mai sus. Evidenta acestor perioade se tine in fisa model prezentata in Anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice si se păstrează in memoriul original .

Art. 4
(1) Cadrele militare in activitate care desfasoara permanent sau in anumite perioade, activitati in condiţii de munca deosebite, speciale si alte condiţii, sunt stabilite prin ordin de zi pe unitate, de câtre comandantul unitatii, odată cu numirea acestora in funcţii .
(2) Pentru perioadele in care cadrele militare se pot încadra concomitent atât in conditii de munca deosebite, cat si in condiţii de munca speciale si alte condiţii, se iau in calcul sporurile de vechime in serviciu cele mai avantajoase.

Art. 5 - Evidenta perioadelor in care cadrele militare in activitate lucrează in condiţii de munca deosebite, speciale si alte condiţii, se tine de ofiţerii cu activitatea de personal sau salariaţii civili numiţi sa execute aceasta activitate in Anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice. Fisa de evidenta se păstrează in memoriul original si este adusa la cunoştinţa cadrelor militare , anual , pe baza de semnătura in locul destinat din fisa matricola. Înscrierea in fisele de evidenta se face la începutul activităţii in condiţii de munca deosebite, speciale si alte condiţii precum si la încheierea acestei activitati.

SCMD CAG spunea...

CONTINUARE

Art. 6
(1) Încadrarea întregii perioade de munca a cadrelor militare in activitate in condiţii de munca deosebite, speciale si alte condiţii, se face potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1294/2001, fiind consemnata in fisa de evidenta .
(2) Locurile de munca si activităţile in care au lucrat cadrele militare in activitate care se încadrau, potrivit legislaţiei anterioare in grupele I si II de munca si care nu se mai regăsesc in Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1294/2001 sunt considerate, pana la data de 09.04.2001, locuri de munca in alte condiţii, condiţii speciale, respectiv deosebite, in funcţie de sporul de vechime care se acorda .
(3) Dovada încadrării in locurile de munca si activităţile prevăzute la alin. (2) se face cu documente de evidenta de personal sau cu adeverinţe eliberate in baza acestor documente întocmite.
(4) Condiţiile de munca deosebite, speciale si alte condiţii, prevăzute in legislaţia anterioara, rezultate in urma echivalării prevăzuta la alin. (2), sunt transcrise in noua fisa de evidenta.
(5) Fisa de evidenta se întocmeşte de unitatea in care ofiţerii, maiştrii militari si subofiţerii sunt încadraţi in prezent pe baza documentelor de evidenta de personal (înscrisurile din memoriul original), sau dupa caz, a adeverintelor. Adeverinţele sunt solicitate de persoanele interesate unităţilor militare în care au fost încadrate, ori la structurile care au preluat arhivele unităţilor militare desfiinţate, transformate sau redimensionate, numai pentru situaţiile în care care condiţiile de muncă deosebite, speciale si alte condiţii nu rezultă cu certitudine, nu au putut fi evidenţiate în memoriul original ori încadrarea în acestea au fost reconsiderată, în condiţiile prevederilor art. 4 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1294/2001. Adeverinţele sunt eliberate cu prioritate de către aceste unităţi.

Art.7
(1) Condiţiile în care au lucrat cadrele militare în activitate şi care au fost încadrate, potrivit prevederilor legale anterioare, în grupa II de muncă, iar potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1294/2001 sunt prevăzute ca fiind locuri de muncă cu condiţii speciale, sunt stabilite pentru întreaga perioadă de lucru a cadrelor militare în activitate ca locuri de muncă şi activităţi cu condiţii speciale.
(2) Condiţiile în care au lucrat cadrele militare în activitate şi care au fost încadrate, potrivit prevederilor legale anterioare, în grupa I de muncă, iar potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1294/2001 sunt prevăzute ca fiind locuri de muncă cu condiţii deosebite, sunt evidenţiate distinct ca perioade lucrate în grupa I de muncă până la 09.04.2001.

Art. 8 – Unităţile militare vor întocmi, până la date de 31.12.2002, procese verbale de încheiere a activităţii de înlocuire a fişelor de evidenţă elaborate potrivit legislaţiei anterioare şi vor transmite ierarhic şi centralizat DirecţieiManagement Resurse Umane, până la 15.01.2003 finalizarea acestei activităţi.

MINISTRUL APĂRĂRII NAŢIONALE

IOAN MIRCEA PAŞCU

Casper7 spunea...

SCMD CAG, 29 ianuarie 2012, 12:31
Bine, bine, dar acum vorbim de modificările din 2011, care solicită noi modificări ale fişelor de evidenţă în conformitate cu noile prevederi. Şi problema nu este legată de ce se face la activi, ci că aceste modificări NU se aplică şi la pensionari, ceea ce nu prea este corect!!

SCMD CAG spunea...

@ mos alecu "Acest lucru confirmă însă că pentru condiţii SPECIALE şi ALTE CONDIŢII se plătesc aceleaşi contribuţii, deci este firesc ca majorarea punctajelor lunare să fie la fel, adică cu 50%." cred ca trebuie schimbate locurile "cauzei" si ale "efectului" ... Adica : deoarece pentru cele doua categorii de conditii s-au stabilit majorari identice (ale punctajului) , atunci contributiile celor aflati in acele conditii vor fi identice ...]

Situatia asta are si o alta urmare ... logica. Nu poti incadra personalul in 2 grupe de risc, avand aceeasi majorare de punctaj, pentru ca nu mai sunt grupe de munca diferite. Urmarea: desfiintarea grupei ALTE CONDITII, reincadrarea in SPECIALA si zburatacirea din SPECIALE a caror care s-au infiltrat artificial pe acolo si care nu risca absolut nimic desi au 50% majorare. Asta inseamna autoimat si curatenie in grupa CONDITII DEOSEBITE unde iar sunt infiltrati tot felul de nababi care nu au niciun risc.

Pe de alta parte, 12 luni stagiu de cotizare nu se mai justifica, devine 6 si gata.

SCMD CAG spunea...

@Plano10. Pana una alta, cert este ca cei din ALTE CONDITII avem toti pensii diminuate, cu sau fara vechime completa. Dar, si de plata "penalitati" intre 2000-5000 euro. Un caz real: din 2500 ramane cu 1500, iar din 1500 plateste inca 750 pe luna pana acopera "penalitatea" de 12 000. Totul brut. Astia suntem nesimtitii:

III. Locuri de munca si activitati cu ALTE CONDIŢII pentru care, in vederea pensionarii, se iau in calcul doi ani pentru fiecare an lucrat in asemenea conditii.

1.Submarine, nave militare tip vedeta maritima si cele purtatoare de rachete sau torpile; scafandri de mare adancime si de lupta pentru activitatea in domeniul maritim si fluvial, laboratorul hiperbar, pregatirea si antrenarea scafandrilor.
2.Cercetarea si incercarea in zbor desfasurata de loctiitorul comandantului pentru zbor si instructorul sef pentru zbor, piloti, piloti de incercare si cosmonauti, navigatori de bord, ingineri, subingineri si tehnicieni de bord; radiotelegrafisti de bord, operatori foto-radio si de radiolocatie de bord, tragatori aerieni , insotitori de bord.
3.Parasutisti, cercetasi prin parasutare, activitatea de alpinism desfasurata de vanatorii de munte.
4.Testarea-evaluarea de prototipuri de armament si munitii sau de munitii necunoscute, verificarea si controlul prin trageri a armamentului si munitiei, casarea, delaborarea si distrugerea munitiilor, pulberilor si explozivilor, neutralizarea diferitelor tipuri de munitie, temperarea munitiei, asanarea terenurilor si poligoanelor de munitii şocate, avariate sau ramase neexplodate dupa trageri.
5.Experimentarea, testarea si evaluarea pulberilor, explozivilor si compozitiilor pirotehnice din compunerea munitiilor prin analize fizico-chimice si verificari de laborator.
6.Organizarea, conducerea, coordonarea, executarea sau sprijinirea misiunilor operativ-informative de culegere, prelucrare, verificare si valorificare a informatiilor, activitatilor de investigatii, de protectie a demnitarilor si controlul antiterorist, precum si realizarea si utilizarea mijloacelor tehnice operative, in tara si strainatate.
7.Activitatea de pirotehnie.
8.Unitatile militare in timpul starii de urgente sau de asediu, al campaniei ori al participarii la misiuni de mentinere a pacii.

Si mai vine nu stiu care sa imi explice cu demnitatea, juramantul s.a.m.d. cand noi am fost declarati efectiv "infractori"!

SCMD CAG spunea...

@Plano10. Alt caz, tot real. Din 3000 ramane cu 1900, iar din 1900 plateste inca 850 pe luna pana acopera "penalitatea" de 13 200. Totul brut. Un "nesimtit" de cercetas prin parasutare si alpinist, instruit in fortele armate franceze, 2 misiuni fix in teatre si "ars" un pic in Iraq de la o explozie. Si pot continua la nesfarsit cu exemplele...

SCMD CAG spunea...

@Plano10 SI ALTII. Si toate astea din cauza diminuarii artificiale a punctajului de catre "auxiliarii"a armatei. Cum sa oferi aceeasi majorare de punctaj de 50% celui din exemplul precedent la fel ca unuia din asa-zisele conditii speciale cum ar fi cica "activitatea personalului tehnico ingineresc din structurile logistice" sau "reprezentarea si apararea intereselor Ministerului Apararii Nationale in fata autoritatilor publice".

Adica Tiberiu Fratila are spor de 50% la fel ca cel din forele speciale ramas fara picioare in Afganistan?

Casper7 spunea...

@ SCMD CAG,29 ianuarie 2012, 12:53
Ai dreptate, dar din păcate pentru pensionari, acum, legea e "bătută în cuie". Nu se întrevede pe viitor nici o posibilă modificare care să corecteze, pe lângă alte multe nedreptăţi şi pe aceasta.Iar dacă vorbim de condiţii de muncă, la general, tocmai au fost introduse toate cadrele active la condiţii DEOSEBITE, aşa că eliminarea grupei ALTE CONDIŢII şi redistribuirea funcţiilor cu drept de grupă de muncă este extrem de spinoasă. Şi să nu uităm că acum angajatorul datorează şi contribuţie pentru aceste grupe de muncă şi vor fi tentaţi să restrângă drastic funcţiile care vor beneficia de condiţii de muncă sporite.

Casper7 spunea...

@ SCMD CAG, 29 ianuarie 2012, 13:17
Da, problema de a hotărî care sunt funcţiile care trebuie să beneficieze în mod real de condiţii de muncă SPECIALE sau ALTE CONDIŢII e foarte spinoasă. DEOSEBITE are acum toată armata. E oarecum similar cum să stabileşti salariul la un inginer, un doctor, un profesor, un ofiţer,, etc. când fiecare îşi susţine importanţa socială a muncii depuse. Sau ca situaţia de imediat după revoluţie când s-a cerut la renunţarea la personalul TESA, pentru că mânca bani degeaba, apoi s-a văzut că nu mai avea cine să conducă intreprinderile, să aducă contracte să negocieze comenzi şi preţuri... Cui dai condiţii de muncă, comandantului care a planificat pe hârtie o misiune foarte bine, sau celui care a îndeplinit-o pe teren? Şi unii şi alţii pot greşi, intervin elemente neprevăzute şi neluate în calcul.
Vorbea cineva de cei cu cifrul, de ce să ia condiţii speciale. Ia să nu îşi facă ei bine datoria şi mai vorbeşti tu "de unul singur" că ori legăturile radio îţi sunt bruiate, ori îţi sunt ascultate de inamic, ori pur şi simplu nu ai legătură. Aşa şi cu o maşină care nu merge, o piesă de artilerie care nu trage, aprovizionarea cu muniţie sau hrană care nu vine...
Ehe, pentru că ALTE CONDIŢII nu există în civilie, ele ar trebui compensate în alte fel, spre exemplu cu ieşire mai repede la pensie "la limită de vârstă" sau altceva, mai bine gândit decât pot să o fac eu sau oricine altcineva nepregătit în domeniu.

Trofin spunea...

Pentru : Pentru CASPER 7 - mesajul din 29 Ian. 2012 ora 12:23
Am descarcat materialele.
Va multumesc !

SCMD CAG spunea...

@Casper7 spunea...
29 ianuarie 2012, 13:43

"Da, problema de a hotărî care sunt funcţiile care trebuie să beneficieze în mod real de condiţii de muncă SPECIALE sau ALTE CONDIŢII e foarte spinoasă." Nu e spinoasa decat in Romania. Grupe de munca inseamna grupe de risc asupra vietii si riscurile sunt stabilite de norme internationale si de bareme medicale. Restul e doar manevra sa isi traga toti filosofii niste sporuri. Daca tu imi explici mie ce risc are asupra vietii seful unui birou financiar care ia 25% - ma inclin. Grupe de munca inseamna RISC ASUPRA VIETII, fara legatura cu importanta muncii de puse.

SCMD CAG spunea...

@ Casper7. ["Ehe, pentru că ALTE CONDIŢII nu există în civilie, ele ar trebui compensate în alte fel, spre exemplu cu ieşire mai repede la pensie "la limită de vârstă"]

Parerea mea este cu nu trebuie comparate conditiile de munca ale civililor cu ale militarilor. Expunerea medicala este aceeasi pentru un pilot civil si unul militar - se justifica incadraraea in aceeasi grupa, dar dintre cei 2 doar pilotul militar este "interceptat" si de rachete, deci are un risc mai mare decat un pilot civil.

Casper7 spunea...

@ SCMD CAG, 29 ianuarie 2012, 13:50
Atenţie, vorbeam de similaritate în luarea unei hotărâri de încadrare, pe o anumită ierarhie. Ştiu ce înseamnă condiţii de muncă.
A fi în armată e un risc asupra vieţii în plus decât a civilului şi de aceea, cred, s-au hotărât condiţii de muncă DEOSEBITE pentru toţi militarii. Pentru celelalte locuri de muncă şi activităţi din armată, care dau dreptul la încadrarea lor la condiţii SPECIALE sau ALTE CONDIŢII e grea împărţirea, chiar dacă există normele internaţionale de care ai vorbit. Eu nu le-am citit şi nu le cunosc, dar cred că oferă destule "surprize" de încadrare la aceste condiţii de muncă a unor locuri şi activităţi neaşteptate. A, să nu uit, şi stresul e un factor de risc foarte important. O hotărâre greşită şi riscul celui ce luptă pe teren devine realitate crudă.
Revin la ideea exprimată anterior, şi cu asta închei subiectul, pentru pensionari problema condiţiilor de muncă e deja "bătută în cuie", drept sau nu, fără a se întrevadă, nici la orizontul foarte îndepărtat, de după CEDO, o modificare, pentru toţi şi aşa cum considerăm noi că e drept.

Casper7 spunea...

@ Trofin, 29 ianuarie 2012, 13:43
Cu plăcere şi sper să vă fie de folos. Modificările din 2011 nu se aplică şi pensionarilor, aşa că nu mă interesează.

mos alecu spunea...

Iar s-a modificat schimbarea ?!?

mos alecu spunea...

Ei , na ! Acum isi "baga coada ... moderatorul" ...

mos alecu spunea...

@SCMD CAG (de oriunde si ... oricind... te-ai afla):
Nu am nici-o dorinta/intentie de a te contra(zice) ...
In principiu , legat de problema celor care au/ati lucrat in "alte conditii de munca" , ai dreptate ... iar daca privim lucrurile prin prisma prevederilor L.164/2001 , ai supra - dreptate ...
In sistemul public de pensii acest lucru era/este privit oarecum diferit :
- cei care lucreaza in acele conditii au posibilitatea de a iesi mai repede la pensie (prin considerarea fiecarui an-real lucrat ca fiind doi ani de contributie) rezultind un stagiu de cotizare "virtual" suficient pentru iesirea la pensie . Simplist vorbind ... dupa 15 ani de munca , in conditiile aratate , se putea/poate iesi la pensie ...
- sistemul de calculare a punctajului de pensie impune folosirea DOAR a veniturilor INCASATE de impricinat ... Ca urmare respectivul "doritor de pensie" ar fi avut un punctaj mic (acumulat doar in 15 ani reali de contributie)
- "baietii" s-au hotarit sa compenseze aceasta "hiba" a sistemului ... si acorda 50% majorare de punctaj ...
- de ce nu au acordat o majorare de 100% ... ??? Probabil pentru ca cei care lucreaza in acele conditii realizeaza (in civilie) venituri suplimentare , tocmai datorita incadrarii in acele conditii ... ceva de genul sporurilor acordate pilotilor , scafandrilor ... (din armata) ... sporuri (care luate in calcul la stabilirea punctajului de pensie) conduc la o prima majorare a punctajului ... Nu stiu daca si "alpinii" beneficiau/beneficiaza de astfel de sporuri

tigri2 spunea...

@mos alecu,mosule,mosule...ce tanar esti [in gandire/concluzii]daca esti incadrat intr-o grupa apoi primesti toate drepturile atribuite acelei grupe fara ciuntiri sau adaugiri,ceeea ce a facut gasca financiara condusa de oprea/Lupu contravine legii iar casele de pensii nu au nici un amestec.Pai daca este 100% este pa peste tot nu 'trunchiat"nu prea gandesti ca un adevarat "mos".

mos alecu spunea...

@tigri2 29 ianuarie 2012, 18:42 :
Spui ca : "ceeea ce a facut gasca financiara condusa de oprea/Lupu contravine legii..." ...
Poti da detalii "ce au facut" cei enumerati de tine ; si carei legi contravine ceea ce ar fi facut cei "rai" ??
Ia si mai citeste o data rindurile 1,2,3,4 din comentariul meu ... si pe urma "sari la muscat" ...

Asa , "in particoler" , iti recomand ca , inainte de "a iesi in lume" ... aterizeaza mai intii , si , pe urma , scoate porumbeii din gura !

SCMD CAG spunea...

@mos alecu. Eu nu inteleg ce zici. "Simplist vorbind ... dupa 15 ani de munca , in conditiile aratate , se putea/poate iesi la pensie ...". Este fals, dupa L. 164/2001 trebuia sa avem minim 20 efectivi, nu cumulati. Abia dupa cei 20 efectiv indiferent de grupa, se adaugau celelalte sporuri de vechime pentru cei care aveau. Iar dupa 263/2010 e la fel, intai ajungi la o varsta si vechime efectiva obligatorie pentru toti si abia apoi vorbim de sporuri de vechime.

mos alecu spunea...

@SCMD CAG 29 ianuarie 2012, 20:19 :
Ceva "simplist spus" nu poate fi nici adevarat , nici fals ...
Fraza legata de L.164/2001 nu mai are suport ...
Dupa L.263 ... "simplist privind problema" dupa 15 ani-reali in alte conditii de munca poti iesi la pensie . Luind "la puricat problema" mai sint si alte conditii , dar ideea de baza aceea este : cei 15 ani-reali devin 30 ani (virtuali) necesari de contributie ...

SCMD CAG spunea...

@mos alecu. [Nu stiu daca si "alpinii" beneficiau/beneficiaza de astfel de sporuri]. Dupa HG 1294/2001 - DA, dar nu toti, doar cei care au facut alpinism, cam 10-15% dintr-o structura faceam asa ceva. Referitor strict la mine - nu e vorba doar de alpinism, eu am fost cativa ani si cercetas prin parasutare si 6 luni intr-un teatru. Scafandrerie doar la cursul de cercetare, nu se pune. Toate sunt in HG 1294. Nu conteaza, tot 50% pentru tot, la fel ca si cum m-as fi ocupat de ... "exploatarea si intretinerea tehnicii de secretizare si aparaturii de criptare" sau m-as fi ocupat cu "reprezentarea si apararea intereselor Ministerului Apararii Nationale in fata autoritatilor publice". La ultimul e pericol mare, risti sa iti inghiti microfonul ca purtator de cuvant, de aia au 50%.

PS: Apropo daca stiti, dupa modificarea HG 1294, nu cumva si ... popii militari au 25%-50% spor de risc? Multumesc! Intuiesc ca ...DA!

nelu spunea...

Am 62 de ani si o pemsie militara bruta de 2500, pot lucra ca functionar public la o primarie?

Huhurez spunea...

Daca netul este mai mare ca salariul mediu pe economie nu puteti cumula pensia cu salariul in mediul bugetar.