Un produs Blogger.

joi, aprilie 09, 2015

Desi au fost zeci de ani singurii beneficiari de pensie de serviciu, militarii risca sa ramâna ultimii speciali cu pensii civile

6 comments


Pâna prin anul 2004, militarii au fost singurii beneficiari de pensie de serviciu. Dupa revolutie, câteva categorii ale functionarimii publice s-au considerat esentiale pentru bunul mers al statului post- comunist si au ridicat pretentia de a avea, dupa modelul militarilor, pensii de serviciu. Miscarea in favoarea pensiilor speciale s-a accentuat dupa intrarea in vigoare a Legii 19/2000 care a introdus celebrul principiu al contributivitatii. Primii care au reusit sa evadeze din strânsoarea contributivitatii si si-au tras pensii de serviciu mai avantajoase decât militarii au fost magistratii. Au urmat, rând pe rând, alte categorii de învârti pe lângă mărimile politice vremelnice:
 -pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea; 
- pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular; 
- pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari; 
- pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor; 
- pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila; 
- pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi.

Unele di aceste pensii speciale au fost atât de mari incât in opinia publica si in media s-a incetatenit denumirea lor de pensii nesimtite.
In contextul crizei economico-financiare in care regimul Basescu-Boc a introdus tara in anii 2010-2011 a fost destul de usor sa se motiveze in fata opiniei publice eliminarea pensiilor speciale, la gramada fiind lovite si traditionalele pensii militare. 
Asa a fost adoptata, prin asumarea raspunderii Guvernului Boc, Legea 119/2010, care a introdus toate pensiile speciale in sistemul public de pensii, doar pentru militari acceptându-se câteva dispozitii derogatorii de la algoritmul de calcul, dispozittii care  au permis majorarea majoritatii pensiilor civile ale militarilor.
Printr-o  decizie controversata, CCR a decis, inainte ca Legea 119/2010 sa intre in vigoare, ca pensiile de serviciu ale magistratilor nu pot fi desfiintate, motivând ca ei, inclusiv judecatorii CCR, ar emana de la Constitutie, de parca n-ar avea si ei legi organice de organizare si functionare. Prin alta decizie, CCR a decis ca si pensiile de serviciu ale consilierilor Curtii de Conturi nu pot fi desfiintate.
Guvernul Ponta a adoptat masuri reparatorii pentru militari si diplomati, iar recent au fost restabilite prin lege pensiile personalului aeronautic navigant civil. 
In prezent se face un puternic loby pentru ca parlamentarii si grefierii sa reprimeasca pensiile de serviciu. Daca se aproba pensii de serviciu pentru parlamentari, ce mai conteaza ca vor reprimi drepturile si functionarii publici parlamentari?
Referitor la militari, se pare ca pentru recalculati/revizuiti/reintregiti este maximumul ce s-a obtinut pâna in prezent. Semnalele guvernamentale arata ca o viitoare lege a pensiilor militare ii va cuprinde doar pe cei pensionati pe L 263/2010 si pe cei care se vor pensiona potrivit noii legi. Pensiile recalculate/revizuite/reintregite vor ramâne  in cuantumul avut in plata la data intrarii in vigoare a noii legi, schimbându-li-se doar denumirea in pensii militare.
Proiectul Dogaru inregistrat recent la Senat pentru dezbatere, sub numarul B123/2015, este o gluma proasta.

6 comentarii:

emillian123 spunea...

Legea 241/2013-practic- NU ARE NICI O BAZA LEGALA..!; ea a aparut ca o reparatie a pensiilor taiate in baza lg.119/2010 si a O.U.G. 1/2011=amandoua=ILEGALE,NECONSTITUTIONALE...! C.C.R. le-a "constitutinalizat" prin argumente :false,sofisme...s.a...! Poate era mai simplu sa se aplice principiul prin care raman in plata pensiile din dec. 2010=mai avantajoase -in cazul pensiilor recalculate -mai mici, asa cum de fapt-si cum am mai aratat deja=ERA LEGAL..!; chiar lg.119/2010-in art. 3 -cu referire la algoritmul de recalaculare-facea trimitere la art.180, indice3-din lg.19/2000-ACTUALIZATA pana in 2010 de repetate ori, articol care indica= ADEVARATUL ALGORITM- LEGAL DE RECALCULARE pensiilor militare-si prin care NU SE MODIFICA ESENTIAL CUANTUMUL PENSIEI RECALCULATE. Acum, dupa RAUL DEJA FACUT-cum ar putea un guvern care NU ARE BUNA CREDINTA- SA RECUNOASCA FAPTUL CA S-A COMIS O MARE EROARE (PREMEDITATA..!)...si prin care S-AU MARIT- NETRANSPARENT, SUB ACOPERIREA UNEI MARI DIVERSIUNI -CU PENSIILE NESIMTITE-aprox. 90 % din pensiile militare(asa cum se afirma..)-IN CONDITIILE TAIERILOR SALARIILOR BUGETARILOR in 2010..!(in baza lg. 118/2010...)

Huhu Rezea spunea...

@emilian
Legea e lege. Niciodata nu se poate spune despre ea ca e ilegala. Poate fi neconstitutionala, nedreapta, discriminatorie etc, dar nu ilegala.

emillian123 spunea...

Da, in principiu sunt de acord cu afirmatia de mai sus, dar totusi - in lg.119/2010 - 2 articole sunt CONTRADICTORII: art.3 si art. 5 = in ESENTA lor-referindu-se la 2 moduri total opuse de "recalculare" ,si -pt.ca SCOPUL REAL, NETRANSPARENT al legii 119/2010 ERA ACELA DE A MARI PENSIILE MILITARE-asa cum am mai aratat-TOTI CEI INTERESATI (adica POLITICIENII de TOATE CULORILE...,inclusiv cei din C.C.R....!) -S-AU FACUT CA NU VAD CONTRADICTIA ESENTIALA din lege,(unii "facandu-se" ca "apara" cauza PAGUBITILOR)-asa ca "SI-AU ASUMAT TICALOSIA-in contextul TAIERII SALARIILOR BUGETARILOR...;in concluzie ,ACUM "LE ESTE PESTE MANA" SA RECUNOASCA -de fapt- FRAUDA COMISA...!; iar o lege-avand in corpul ei o contrazicere- ESENTIALA-atat in logica lucrurilor, cat si din p.de v. strict legal= e chiar ILEGALA..si NECONSTITUIONALA...!(vedeti legea privind tehnica legislativa-nr.24/2000...)...

iceparu spunea...

Mare smecher esti prietene HU.Ai schimbat registrul? Sa nu-ti fie de deochi. Ce usor sari dintr-o barca in alta.

Huhu Rezea spunea...

De aproape 2 ani va tot spun ca nu este suficient sa fie adoptata o noua lege a pensiilor militare. Conteaza si ce fel de lege va fi adoptata. Iti place proiectul lui Dogaru?
M-am opus celor care doreau doar repunerea in vigoare a L 164/2001.

emillian123 spunea...

Dogaru e un "ciudat..?!...;"..intr-o ANUME PRIVINTA-legat de "...printul Paul..?1"-este basist sadea (eu nu ma mir=sunt din aceeasi susa...=intoxicand lumea cu o anume viziune istorica...); in privinta proiectului "sau" de lege a pensiilor militare- mai bine =lipsa...!!...; pana la aceasta data -nici unul din proiectele publicate -nu e "fezabil" deoarece creeaza discriminare -prin nerecalcularea TUTUROR PENSIILOR RECALCULATE...!