Un produs Blogger.

miercuri, aprilie 22, 2015

Guvernul a aprobat Proiectul guvernamental al Legii pensiilor militare

17 comments
Niciuna dintre institutiile militare nu-si asuma proiectul aprobat de Guvern? Oare... de aceea nu l-au pus spre dezbatere publica pe site-urile lor?
Domnul ministru Dusa, desi a fost nominalizat de Ponta sa participe la briefingul de la sfârsitul sedintei de guvern, pentru a da detalii despre proiectul de lege, nu a dorit sa-l insoteasca pe ministrul Teodorovici de la Finante.
Iata ce spunea Premierul la inceputul sedintei de Guvern:

„Mulţumesc celor de la presă; ne apucăm de treabă şi, la final, domnul ministru Teodorovici şi domnul ministru Duşa... poate mergeţi împreună - chiar dacă e proiect de lege, nu e ordonanţă, e adevărat; dar, fiind ordonanţă, vreau să explicaţi foarte clar, că sunt multe dezbateri în media şi uneori se înţelege mai puţin din urma dezbaterilor. Deci, dvs. aveţi obligaţia să explicaţi foarte clar şi calm la ce se referă modificările. Mulţumesc!”
 

Guvernul a aprobat in sedinta de astazi un proiect al Legii pensiilor militare. Proiectul va fi trimis zilele urmatoare la Parlament. Probabil ca va fi un proiect foarte apropiat de Proiectul „Dusa”.

Ca asa e, o demonstreaza si comunicatul de presa al Guvernului:
Se recalculeaza doar pensiile stabilite in temeiul Legii 263/2010.
O prima deosebire fata de proiectul Dusa, in care contributia individuala a activilor era de 5%. 
-Angajatul va plăti lunar o cotă de contribuție individuală egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale, sumă ce va fi vărsată la bugetul de stat, nu la bugetul asigurărilor sociale.
-„Informatii” din presa ne spun:
„Pentru baza de calcul a pensiei a fost propusă folosirea mediei soldelor funcţiei de bază, respectiv salariilor funcţiei de bază corespunzătoare funcţiilor îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea beneficiarilor, mai puţin solda de grad, respectiv salariul gradului profesional avut la data trecerii în rezervă ori încetării raporturilor de serviciu. La media obţinută se adaugă solda de grad/salariul gradului profesional avut la data trecerii în rezervă ori încetării raporturilor de serviciu” 
Este altceva decât in improvizatul proiect „Dogaru”. Este o redactare mai precisa a art 28 din Proiectul „Dusa”.


22 Aprilie
 Guvernul a aprobat, astăzi, un proiect de Lege prin care se revine, în privința pensiilor, la un statut adecvat pentru membrii sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională. Se înlătură, astfel, sursa majoră de nemulțumiri pe care a reprezentat-o revizuirea pensiilor militare din anul 2010.
Principalele modificări din proiectul de act normativ ce vor viza sistemul de pensii sunt:
•    Pensiile se plătesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetele MApN, MAI și SRI.
•    Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, în sensul că angajatorul nu va mai fi obligat să plătească contribuția aferentă acestuia la bugetul asigurărilor sociale.
•    Angajatul va plăti lunar o cotă de contribuție individuală egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale, sumă ce va fi vărsată la bugetul de stat, nu la bugetul asigurărilor sociale. Baza lunară de calcul a contribuției individuale este solda lunară brută sau salariul lunar brut.
Proiectul de Lege instituie reglementări prin care se revine, de principiu, la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat. Vor exista pensii de serviciu, pensii de invaliditate și pensii de urmaș. Pensiile de serviciu vor fi: pensia de serviciu pentru limită de vârstă (în care limitele sunt cele prevăzute de legislația actuală și cresc, gradual, de la 55 de ani la 60 de ani), pensia de serviciu anticipată și pensia de serviciu anticipată parțială.
De asemenea, se revine la principiile de stabilire a pensiilor potrivit legislației specifice categoriilor de personal cu statut special din instituțiile publice de apărare, ordine publică și siguranță națională, în vigoare până la data de 01.01.2011. 
Pensiile aflate în plată, stabilite în temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute în rezervă în intervalul cuprins între 01.01.2011 și data intrării în vigoare a prezentei legi, se recalculează potrivit reglementărilor cuprinse în aceasta.
În cazul pensiilor care, prin noul mod de calcul, s-ar diminua, se păstrează cuantumul actual.

Discursul premierului la inceputul sedintei de Guvern:



Ponta: „Al doilea lucru, la fel de important: adoptăm astăzi - ca proiect de lege, evident, nu ordonanţă de urgenţă - o lege extrem de importantă, care a fost lucrată foarte mult timp, legea pensiilor pentru militari. Nu sunt pensii speciale, sunt pensii... Cum sunt, doamna ministru?
Rovana Plumb: Îndreptăm anumite erori...
Victor Ponta: Atât, doar îndreptăm greşelile care s-au făcut în trecut. Şi cred că era necesar acest lucru. Am mai îndreptat pentru o parte dintre militari. Stabilim un sistem foarte clar, care este un sistem aplicat în toate ţările NATO şi în toate ţările europene şi care stabileşte o predictibilitate pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în serviciul militar al unei ţări într-o ţară NATO, aşa cum este România. În mod special am vrut să legăm adoptarea proiectului şi trimiterea spre parlament. Mâine este Sfântul Gheorghe, Ziua Forţelor Terestre. Vreau să le urez tuturor militarilor români toate cele bune şi să le mulţumesc pentru ce fac pentru ţară şi cred că acest proiect de lege e un moment simbolic potrivit să-l trimitem către parlament, spre adoptare şi dezbatere.”

17 comentarii:

Baltaretu Marius spunea...

Din ce inteleg eu, cei pensionati inainte de aparitia lg. 263/2010 suntem iar discriminati. Cei care am parasit sistemul inainte de legea votata la ceas de seara de Anastase si gasca de puscariabili si care am avut pensiile taiate cu mult (fac parte dintre ei) vom avea iar pensie militareasca dar nu speciala.... Cind vine criza iar se supara astia si inventeaza ceva si iar umplem tribunalele. Eu cred ca nu e nici o dreptate, am suferit destul cind mi-a scazut pensia, nu o data si nu cu putin. De aceea eu cred ca mie mi-ar fi mai util principiul contributivitatii asa cit am adunat atita iau, nu stau la mila unei majoritati parlamentare. Restul e praf in ochi la fel ca si legea nr. 241/2013 care iti da pensia inapoi dar la indexare o indexeaza pe aia calculata de ei.

Huhu Rezea spunea...

@Baltaretu
Chiar in forma asta discriminatorie, cum se intrevede a fi viitoarea lege, ea tot foloseste beneficiarilor Legii 241/2013, in sensul ca, incepând din 2016, se indexeaza/actualizeazsa si pensiile lor, inclusiv ale superprofitorilor Legii 164/2001 pe care i-am aratat intr-un recent articol pe blog.

Baltaretu Marius spunea...

Eu nu am apucat sa beneficiez de prevederile Legii 241/2013 deoarece am mai completat cu ce am muncit dupa iesirea la pensie si nu mai era cazul. In ceea ce priveste pe cei care au avut pensii de 2600 lei si dupa recalculare au avut 2000 lei (citeva mii)asta e si eu am fost la fel numai ca pensia mea actual dupa ce am mai completat 8 ani de munca nu a ajuns nici acum la 2000 de lei. De aceea imi mentin parerea ca principiul de calcul conform contributivitatii, mie imi da mai multe liniste. Mai ales in conditiile in care e posibil ca o alta ceata de bolnavi vor guverna Romania. Decit o pensie militareasca care mie nu imi aduce nici un avantaj, mai bine una calculata asa ca la toti romani. Oricum observ ca ziaristii astia cititi, care sunt vai mama lor, deja au inceput cu pensii speciale, crescute, etc. Mie imi este clar, pentru asi acoperi adevaratele pensii speciale ale parlamentarilor se muta discutia iar pe pensiile militare, dar in realitate pentru pensiile militare nu se continua decit aceeasi discriminare inceputa de PDL si continuata de PSD. In ceea ce il priveste pe izmenar mie mi-a demonstrat ca nu are caracter si degeaba fost ofiter. Mi-a promis la B1 TV ca daca pensia mea scade isi va da demisie... si m-a mai si felicitat printr-o scrisoare ca mi-a crescut pensia care in realitate mi-a scazut (http://www.huhurez.com/2012/01/subiectiv-pe-a3-despre-diferenta-dintre.html). Te rog sa-mi dai un link in ceea ce priveste legea 164/2001 unde pot citi despre profitori....

Huhu Rezea spunea...

@baltaretu
Ori esti in eroare, ori ai o greseala in calculul pensiei.
Pensia pentru stagiile de dupa pensionare nu conteaza in comparatia dintre pensia revizuita si pensia militara din anul 2010, pentru a beneficia de L 241.
Cum sa nu beneficiezi de legea 241 daca nici acum n-ai ajuns la cuantumul avut inainte de recalculare?
Pensia pentru stagiile ulterioare se adauga la cuantumul in plata stabilit de L 241, egal cu cuantumul din 2010.
In cazul in care cuantumul revizuit a fost mai mare decât pensia militara, stagiile ulterioare se adauga la cuantumul revizuit.
Superbeneficiarii L 241/2013 si ai L 164/2001 sunt inventariati aici:
http://www.huhurez.com/2015/03/superbeneficiari-al-l-1642001-si-ai-l.html

Huhu Rezea spunea...

Trebuie sa fii complet lipsit de caracter ca sa sustii, precum domnul Dogaru, ca, ieri, Guvernul ar fi aprobat acel plagiat de pe Proiectul Dusa, elaborat de MApN, public pe net din noiembrie 2011( vezi- http://www.huhurez.com/2013/11/proiectul-legii-pensiilor-militare-asa.html ), cu care dânsul a pacalit câtiva parlamentari sa si-l insuseasca, penibil, ca initiativa lor legislativa.
Se va vedea peste câteva zile ca proiectul guvernamental va fi inregistrat separat, la Senat, ca initiativa legislativa a Guvernului si va fi pus in dezbatere inaintea initiativei B 123/2015.
Nu vrea in ruptul capului sa vorbeasca despre discriminarea dintre cei pensionati inainte de 2011 si cei dupa 01 01 2011. Are sarcina de la DGIA precum o serie de postaci care s-au reactivat pe site-urile de profil?

Apex spunea...

Proiectul legii pensiilor militare de stat acceptat de Guvern îi repune în toate drepturile pe pensionarii militari care au fost afectați de legile guvernului Boc. Redevin pensii militare de stat, asemănătoare pensiilor militare din majoritatea armatelor NATO. Cred că, până la urmă, toată lumea va înțelege că este o măsură de îndreptare a erorilor foștilor guvernanți.

Huhu Rezea spunea...

Domnule Constantin Alexandru alias @Apex

Daca ramâne ca in expunerea de motive despre care fac vorbire in acest articol, in sensul ca toate pensiile revin la cuantumul avut in decembrie 2010, n-am putea vorbi despre o reparatie ci despre o si mai mare nedreptate care se face, de data aceasta, la cca 90% dintre pensionarii militari aflati in plata la data intrarii in vigoare a L 263.
In loc de generalitati, ca totul va fi bine, ca sa nu fie rau, ar fi bine ca, in calitatea pe care o aveti, sa raspundeti la intrebarea din titlu.

Unknown spunea...

nu vi se pare ciudat ca nu se mai spune numic de proectul acesta ,probabil ca se cearta intre ei si fac modificari ca ,altfel trebuia sa stim si noi ce contine acela aprobat ,eu cred ca trebuia sa fie prezentat asa cum urma sa il aprobe deci care e problema ?

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina Probleme de birocratie.... Important este ca a fost aprobat de Guvern.
Initiativele guvernamentale au un traseu mai scurt pentru legiferare.
Sa avem rabdare pâna când va fi publicat pe site-ul Senatului.
Nu putem sa punem baza pe versiunile aparute pe surse, chiar daca acelea aparute in ultimele zile par a fi credibile.

Unknown spunea...

stiu un caz de ofiter capitan care in 2014 a depus cerere de pensionare avand vechime minima incompleta se pare numai 14 ani in specialitate si cu vechime in muncca inainte de armata ca vechime neintrerupta cativa ani avea si grupa 1 de munca adeverinta fiind daya de la data de 1994 cand a plecat in rezerva casa sectoriala de penii a recunoscut vechimea in armata dar nu a tinut cont de grupa 1 de munca si nici de anii din civilie si i s-a respins cererea pe lipsa contributatii si nu i s-a spus la nicio solicitare motivele neluarii in calcul a anilor din civile si nici gruppa de munca .in lege se spunea la dispozitii tranzitorii ca trebuie sa se tina cont de adeverintele inainte de 2001 acum ca nu o sa mai fie contributivitare , acesta are deja 56 ani . ce credeti ca poate obtine cu stima

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina
Ca militar, ca sa primeasca pensie la limita de vârsta, conform Anexei 6, trebuia sa aiba vechime efectiva in specialitate de 15-16 ani, in anul 2014.
Asa, trebue sa astepte pâna implineste limita de vârsta prevazuta pentru civili in Anexa 5.

Unknown spunea...

este in legea unitara? sa vrdem ce se spune in proectul avizat de consiliul legislativ proect avizat de guvern sant prevazute alte norme conform unor amendamente, acest cetatean nu se poate pensiona cu lege civila daca ultimul loc de munca a fost armata . pana si civilii care lucreaza in armata ca electrician de ex .a plecat la pensie din armata cu numarul de ani lucrati acolo astaptam sa vedem oricum va multumesc problema aceasta nu este a mea . eu am pensie civila de 2599r fiindca am lucrat in comert exterior inainte de 1989 si am fost renumerata in valluta fiind la o societate mixta ca esxpert timp de 2o ani asa ca....

Huhu Rezea spunea...

@NICI DUPA NOUA LEGE NU POATE SA PRIMEASCA PENSIE MILITARA.
Fara nicio indoiala, la implinirea limitei de vârsta din Anexa 5 a L 263 va primi o pensioarea de la Casa judeteana(municipala) de pensii.
@Toto
Stiti vorba?
Fiecare tigan isi lauda ciocanul sau.

totoiany48@gmail.com spunea...

MULTUMESC PENTRU PUBLICARE MESAJELOR.
SUNT BUCUROS SA CITESC CA MAI SUNT COLEGI CU O PARERE ASEMANATOARE .
SE CUVINE SA AMINTESC FAPTUL CA IN L 164 S-A PREVAZUT ACTUALIZAREA PENSIEI ODATA CU CRESTEREA SOLDELOR MILITARILOR ACTIVI DE CATRE DOI GENERALI CARE DI N PACATE NU MAI SUNT PRINTRE NOI (GI.CORHANEANU SI OUATU ) SI SUBSEMNATUL.
CU RESPECT ,
(to)*2

Huhu Rezea spunea...

Toto
Mi-amintesc ca foarte greu s-a impus actualizarea pensiilor aflate in plata la data intrarii in vigoare a L 164/2001.Actualizarea s-a lungit pâna in 2004.
Si acum se doreste din nou intârzierea actualizarii pentru cei pensionati inainte de 2011.

Unknown spunea...

Nu va mai certati atat ca nu se face nimic nici pentru unii nici pentru altii. S-a aprobat de catre Guven. Asa, si? de la a zice pana la a face e cale lunga. Cate acte normative stau prin sertarele lor cu tot cu promisiuni? Nu se face nimic, se baga numai zazanie intre oameni. Atat.

Unknown spunea...

vedeti ca v-ati inselat dle huhurez >? di dl tonto ca acela nu va lua o PENSIOARA de la casa de pensii fiindca conf legii va lua una PENSIOARA MILITARA conf legii aprobata de guvern fiindca acela are si grupa speciala de la incadrare si pana la trecerea in rezerva ......prin demisie .... nu ca unii care au plecat disponilizati si urla acum pe toate drumurile , asa ca ghinion ati prezis gresit