Un produs Blogger.

vineri, aprilie 24, 2015

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, despre adoptarea proiectului Legii pensiilor militare

25 comments
În contextul aprobării, de către Guvernul României, a proiectului de lege privind pensiile militare de stat, vă transmitem, alăturat, declarația viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea:

”Legea pensiilor militare pe care am adoptat-o în Guvern este o măsură reparatorie și necesară pentru cei care își dedică viața și cariera domeniului securității naționale.

Am fost și rămân un susținător al intereselor legitime ale militarilor români, ale poițiștilor, jandarmilor, pompierilor și ale tuturor funcționarilor cu statut special care lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru români și pentru România.

În cazul acestor oameni, nu este vorba de pensii speciale sau de privilegii, ci de recunoașterea pe care societatea o datorează celor care îmbracă haina militară și își slujesc țara sub jurământ.

Așa se întâmplă în fiecare stat NATO, iar România are obligația de a-și trata militarii cu aceeași onoare și recunoștință.

O carieră militară înseamnă foarte multe constrângeri și privațiuni, pe care alte profesii nu le au.

Pentru cei care muncesc zeci de ani în acest sistem, suntem obligați să asigurăm o pensie demnă.

Pentru concretizarea acestui proiect de lege, am colaborat foarte bine cu șefii instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

La proiect au lucrat specialiști din aceste instituții și am lucrat, de asemenea, foarte bine, cu toate asociațiile rezerviștilor și militarilor în retragere, cu sindicatele din Poliție și Corpul Național al Polițiștilor.

Pe toți i-am asigurat că nimeni nu va pierde drepturile câștigate. Iar acest lucru l-am introdus în noua lege! Așadar, dacă în urma recalculării, cuantumul pensiei devine mai mic decât cel aflat în plată la acest moment, pensionarii își vor păstra pensiile mai mari.

Și în 2010 m-am bătut pentru ca pensiile militarilor, să nu fie afectate de deciziile politice de atunci și nu am să mă dezic niciodată de acest principiu, pentru că înainte de orice funcție și demnitate pe care am avut-o sau o voi avea în stat, rămân UN MILITAR ROMÂN și sunt mândru de asta!”

25 de comentarii:

Baltaretu Marius spunea...

Un asemenea specimen mai rar am vazut. Praf pe tobe pentru presa... Unde e masura reparatorie daca eu in anul 2010 aveam pensie 1519 iar azi dupa ce am adaugat inca 8 ani de munca am 1810 lei. Pensia mea a urcat si coborit cum au vrut leprele astea care au condus tara cinci ani. Nu este nici o masura reparatorie, PSD si progresisti pacii mint cu nerusinare, suntem bagati din nou in ceata si discriminati, ne putem astepta oricind la ce s-a intimplat in 2010. Eu nu mai vreau pensie militareasca, nu an nici un avantaj. Militari lui peste prajit, gratuitate medicamente nu, acces in camine militare nu, la statiuni balneo pe pile... Unde e militarul si respectul pentru el. Acest nemernic nu are nici onoare ce sa mai vorbim de caracter. Sper sa-l ia DNA odata si odata cu el sa dispara si partidul lui de lipitori. Si ca subiect de birfa, daca pensiile nu s-ar indexa conform legii (asa cum a facut PDL), conform noului Cod Fiscal, propus de un ministru care va sta multi ani in puscarie, atunci vor scadea.... HAi sa vedem unde e dreptate?

Huhu Rezea spunea...

@Baltaretu
Poti sa ne spui si cât este pensia pe decizia de revizuire, fara pensia pentru stagiile ulterioare pensionarii?
In rest , erau mai de cuvânt Base si Boc.
Astia când au zis ca-ti taie pensia, asa au facut, s-au tinut de cuvânt.

uber spunea...

@Huhurez
Bună intrebare, probabil n-o să răspundă. Dacă nu ar fi fost Oprea, cu certitudine ar fi avut pensia pe care o declară aici.
Unii sunt maeștri în a găsi vinovați, începând de la "subofițerul Păun" pâna la Oprea, oricine mai puțin propria persoană cu vechime puțină în activitate și grupe de muncă normale.

uber spunea...

@Huhurez
Ca să discutăm totuși și pe tema acestei legi. Opinia mea.
Nu cred că dnul. Oprea sau Ponta este arhitectul acestei legi, pur și simplu au luat de bună ce li s-a băgat în față cu deplină încredere în "specialistul" care a încropit această adunătură de articole sub titlul de lege, care nu are nimic de-a face cu sistemul și vremurile căruia îi este adresat. Cel care a pus pe hârtie această lege face parte dintr-o generație de oameni care consideră că totul se poate rezolva cu forța fără a cunoaște realitațile din teren, iar dacă le-ar cunoaște oricum nu ar conta. Spun asta pentru că văd o mare parte din lege este dedicată unor măsuri care încearcă să țină oamenii în sistem până la vârste matusalemice printr-un mecanism de coerciție cu tot felul de tabele și calcule meschine. Toate acestea nu fac altceva decât să blocheze mai mult un mecanism învechit și să îndeparteze din sistem oamenii competenți care au curajul și pregătirea necesară să intre în competiție pe piața muncii, adică tocmai acei oameni de calitate de care are nevoie orice sistem funcțional. Oare care va fi decizia unui specialist IT, electronică, automatică, etc. la vârsta de 30 de ani când a ajuns la deplină maturitate profesională și știe că mai are de rămas în sistem încă 30 de ani să prindă o mizerie de pensie și aia controversată? Mentalități de primul război mondial ar trebui să parăsească sistemul odată cu oamenii care le susțin. Sper ca dnul. Oprea și Ponta să oprească acest proiect de-a dreptul stupid și păgubos și să adopte un proiect similar țărilor NATO unde dinozaurii au fost retrași în depou de mult timp.

Baltaretu Marius spunea...

Am fost ofiter de rachete si Art.A.A. toata activitatea mea am avut numai conditii speciale si foarte putin deosebite. Nu ma intereseaza sa jignesc pe nimeni, dar atunci cind erau sindicate si asociatii eu am fost primul ofiter care iesit pe post la Antena 3 si am spus adevarul. Restul nu mai conteaza. Oprea pentru mine e un gunoi. Sper ca DNA sa-mi ia piatra de pe inima...Oricum la viitoarele alegeri progresistii nu vor mai conta. Aceasta lege este inutila, nu repara nimic odata ce imparte aceiasi categorie de pensionari in doua. Pensia mea revizuita este undeva la 1400.

Huhu Rezea spunea...

@uld
Primul proiect guvernamental este cel trimis de Dușa spre dezbatere, in noiembrie 2011, către celelalte instituții militare. Desigur ca acel proiect era elaborat de specialistii MApN, nu de Dușa, nu de Oprea, nu de Ponta.
De atunci au mai apărut alte mici modificări, dar niciodată nu s-a pus problema ca recalcularea sa se aplice tuturor pensionarilor.
Nu--mi place marota cu NATO sau UE care se arunca si când nu trebuie...doar pentru ca nu ne place noua ceva.
Proiectul lasă posibilitatea ca militarii sa se pensioneze mai devreme fără sa fie penalizați la pensie, asa cum se întâmpla in prezent prin L 263/2010

Huhu Rezea spunea...

@baltaretu
Esti o enigma. Ofiter de rechete, cu conditii speciale de munca, si sa ai o pensie pe Legea 164 de numai 1519 lei, in timp ce pensia revizuita este de 1400 lei? Cine sa te creada?
Pai... numai prin indexarea punctului de pensie din ultimii 3 ani depaseai cuantumul pensiei militare? Nici nu mai esti acum beneficiar al L 241/2013.

iceparu spunea...

BALTARETU MARIUS@minti domnule.Am subofiter,fara grupe,fost sef birou DS,si mai apoi sef de depozit, care la o vechime de 34ani ia in mana 2200lei.Ca sa fii crezut arata buletinul de calcul,in caz contrar fara sa ridic osanale lui Oprea esti mai presus de el.

uber spunea...

@Huhurez
Mă tem că nu e nici o marotă invocarea NATO și UE, doar suntem membri ai celor două organizații și nu văd nimic rău în a face ce fac și ceilalți. Asta pe de o parte, pe de altă parte tocmai susținătorul legii aduce termenul NATO în declarații. În opinia mea această lege, dacă va fi adoptată nu va avea viață lungă și va face parte dintr-un lung șir de legi făcute doar de dragul de a nu face nimic. Proiectul nu rezolvă problemele instituției și am explicat de ce, e facută să rezolve anumite probleme punctuale și să liniștească anumite spirite în rest e o adunătură de articole fără viziune.
Nu văd un lucru rău în a arunca o privire în ograda vecinului să vezi cum a rezolvat el problema.

Huhu Rezea spunea...

@uld
Pai...tocmai, de aceea! Cineva invoca in necunostinta de cauza norme NATO si UE.
Toate modificarile legislative din ultimii ani,proaste sau bune, s-au facut in numele UE.

uber spunea...

@iceparu
Doar de dragul corectei informări.
Subofițerul ăla pe care îl ai tu, dacă a fost șef compartiment DS are "condiții speciale" pentru perioada în care a lucrat în acea calitate iar dacă a fost șef pe la vreun depozit de muniții sau materiale speciale sunt șanse foarte mari să fi fost încadrat în "alte condiții" nu doar "condiții speciale".
Apropos, cât ai dat pe subofițer? Poate îmi cumpăr și eu dacă unul găsesc mai ieftin.

uber spunea...

@Huhurez
Exaaaaaaact! Același lucru am încercat să spun și eu, problema noastră majoră e tocmai aceea că facem lucruri la care nu ne pricepem cu oameni care nu pricep vremurile și situația. Gândiți-vă că sunt șanse de-a dreptul foarte mari ca arhitectul acestor proiecte să fie unul de teapa lui iceparu. Dacă vrei să faci ceva care să dăinuiască și de calitate nu mai năimi oameni anacronici și le da credibilitate, și-au dovedit inutilitatea și ineficiența, trage-i pe dreapta și aplică măsuri de la altcineva care știe despre ce e vorba.

CEZAR spunea...

Pe bune ! Ce ziceti ??
ASTA-I NORMAL...??R-2650026 aprilie 2015, 13:38

2% pt. fiecare an care depaseste 25 ani. De fapt, cei 2% provin in principal din sporul functie de grupa. Exemple brute, cu calcule superficiale, fara "bibileli":

1]. Cazul "A" (nivel minim al grupei de munca CD): 24 ani efectiv in serviciu, toti 24 in CD = 30 ani vechime totala.

Se acorda:
- 75% din solda omologului activ pt. 25 ani din cei 30 ani de vechime totala.
- 5 ani x 2%=10%.
- OMM=15%.

Rezultatul final: 100% din solda omologului in activitate.

2]. Cazul "B" - cel mai general, mai ales daca s-ar aplica H.G.-S 1019/2010 tuturor (nivel mediu al grupei de munca CS): 24 ani efectiv in serviciu, toti 24 in CS = 36 ani vechime totala.

Se acorda:
- 80% din solda omologului activ pt. 25 ani din cei 36 ani de vechime totala.
- 11 ani x 2%=22%.
- OMM=15%.

Rezultatul final: 117% din solda omologului in activitate.

3]. Cazul "C" (nivel maxim al grupei de munca AC): 24 ani efectiv in serviciu, toti 24 in AC = 48 ani vechime totala.

Se acorda:
- 80% din solda omologului activ pt. 25 ani din cei 48 ani de vechime totala.
- 23 ani x 2%=46%.
- OMM=15%.

Rezultatul final: 141% din solda omologului in activitate.

Probabil ca cei cu vechime efectiva de 20 ani cum e si in exemplele date, dar nu de 25, se gandesc probabil ca nu au 25 ani de vechime efectiva si ca nu se incadreaza. Este fals, ce este sub 25 ani, deci intre 20 si 25 ani este de fapt pensionare anticipata, dar algoritmul se aplica tot ca mai sus si in cazul unor astfel de pensii: se aduna pur si simplu vechimea efectiva cu perioadele rezultate din grupele de munca. In cazul cel slab: "X" s-a pensionat fix cu 20 ani vechime efectiva si nu are grupa de munca, deci vechimea totala este tot de 20 ani. Beneficiaza de 70% din solda omologului in activitate + 10% meritul militar = 80%. Suficient la o astfel de vechime. Desi este un caz aproape imposibil - sa existe militar doar in CN. In schimb, daca cei 20 ani sunt in CS, respectivul are 30 ani vechime totala si ajunge la 100% pensie.

NOTA: CALCULELE SUNT REALIZATE SI SUMAR (NU AM ADAUGAT PROCENT LA CE REZULTA TOT DIN PROCENT) SI IN GRABA. DACA AM GRESIT VREO CIFRA SAU PROCENT, ESTE FARA INTENTIE DARNU PRODUCE CATASTROFE, IDEEA FIIND SA INTELEAGA ORICINE ALGORITMUL SI FAPTUL CA RECALCULAREA/ACTUALIZAREA ESTE "PARFUM" PT. ORICINE.

Huhu Rezea spunea...

@uld
Cine stabileste anacronismul cuiva? De prea multe ori, dupa 89, oameni de valoare au fost declarati anacronici de niste nulitati care doar doreau sa le ia functiile.

uber spunea...

@Huhurez
Sper că atunci când vorbiți de oameni de valoare nu vă referiți la loturile de condamnați deja și a celor care urmează. Doar ce s-a dat sentința în cazul unui om de valoare, fost șef SMG, trei ani. Nu cred că mai exista vreo țară unde atâtea "valori" să fi fost condamnate pentru furtisaguri, înșelaciune, fals, tăinuire și alte bunătăți. Atenție, ăștia au fost doar vârful icebergului, mai urmează iar mulți încă sunt în activitate. Sper că nu insinuați că nulitățile i-au îndemnat să facă aceste lucruri ca să le ia locul, iar dacă au reușit..., QED.

uber spunea...

@Huhurez
Cine stabilește anacronismul cuiva? Păi cine să o facă decât faptele și comportamentul

CEZAR spunea...

Putem face o PANOPLIE ..cu ,,GENERALI si colonei CU CARE NE MANDRIM !!
De erau maistrii sau subofiteri , capitani, maiori ..lt.col...
cum ne-ar fi belit ei cu manie proletara ...cum ca facuram Armata de ras ..
Afara ..fara pensie ..fara grad..fara drepturi ..puscarie pe capete si tot ..ziceau ca-i putin ..
Trist ..foarte trist ....

Baltaretu Marius spunea...

In toata aceasta discutie eu apar cu nume si prenume. Nu ma scund in spatele nici unui pseudonim sau porecla, cum fac unii pe aici, care mai si jignesc. Nu mint domnilor daca vreti va trimit cu confirmare de primire toate cele 13 decizii pe care le-am primit de-a lungul acestor ani, vreau numai adresa. Eu nu am stat cu miineile in sin si am comentat pe net pe bloguri sau pe forum. Am facut tot atitea contestatii pe cite decizii am primit, am dat in judecata M.Ap.N fara sa fiu sustinut de sindicat sau asociatie. Nici macar avocat nu am avut in instanta, alegind sa ma sustin singur. Poate fi intrebat cei care ma cunosc sau juristi M.Ap.N care au reprezentat ministerul in instant. Asa cum am intrat in sindicat asa si am plecat dupa ce ca membru de sindicat am pierdut procesul si dupa 2-3 discutii telefonice cu domnul Dogaru. Asta nu a fost si nu va fi niciodata sindicat al cadrelor militare (a fost si este parerea mea). Am spus ca nu am mai beneficiat de legea 241/2013 deoarece prin indexarea pensiei am depsit cuantumul. Dar ce conteaza ce am scris daca unii citesc din doua in doua rinduri si compara un subofiter D.S. cu un ofiter de Art si R.A.A. E posibil ca acel subof. sa aiba alte conditii, dar pentru asta mei trebuie sa cititi citeva legi. E ultimul comment care il mai pun pe acest blog, nu de alta dar am fost jignit destul pentru 3-4 commenturi pe care le-am scris. Noi astia in pensie dupa ce ca suntem batjocoriti si discriminat de politicieni mai ne-o tragem si intre noi. Ce interes am eu sa mint? Ce interes am eu sa va jignesc asa cum o faceti uni? Va doresc sanatate si pensie mereu indexata si lunga !!! Imi pare rau domnule Huhurez, dumneavoastra ati fost onest, mi-at raspuns normal, alti lasa de dorit, e bine sa selectati corect unele pareri ale colegilor nostri pensionari. Nu mai por sa accept sa fiu improscat cu noroi de tot felul de barbati ascunsi in spatele unor pseudonime. Viata merge inainte domnilor.....PENSIE cit mai LUNGA !!!

CEZAR spunea...

Mda ! Cred ca-i cazul ca cineva sa-si ceara scuze ...

uber spunea...

Acronimul SCMD este un nonsens, sindicatul este specific salariaților nu pensionarilor și disponibilizaților, ca să fii membru unui sindicat trebuie musai să fii salariat. Oare juriștilor acestui "sindicat" nu le-a atras nimeni atenția că se fac de râs, ce sprijin să ai în instanță de la ei când însăși denumirea organizației e un pic "ilegală".

Huhu Rezea spunea...

Marius
Vizitându-ti profilul, nu ma mai mir de ce ai o atât de mica pensie contributiva, daca esti promotie 1992. Ma mir cum de ai avut o atât de mica pensie militara?
iN VIRTUAL ESTE LA FEL CA IN VIATA; REZISTA DOAR CARACTERELE TARI.

CEZAR spunea...

goa'uld .. Le-am semnalat faptul ca folosesc o denumire impropie inca de la infiintare !!
Dar ti-ai gasit...atata timp cat manipuleaza cu nerusinare opinia publica in interes pur personal ..cum ca reprezinta pe TOTI militarii pensionari...ce sa mai discutam ..

Unknown spunea...

stie cineva ce amendamente sant introduse si acceptate in lege?

Huhu Rezea spunea...

@Eufrosina
Te duci prea departe cu gândul. Deocamdata, nu stim nici care este proiectul Guvernului. Asteptam sa fie inregistrat la Senat.
Urmareste
http://www.huhurez.com/2015/04/proiectul-lergii-pensiilor-militare.html

Unknown spunea...

aveti dreptate dar in comunicatul acmmr nr 6 din 22 spun ca 90% DIN AMENDAMENTELE PROPUSE SE REGASESC IN PROECT NU INTELEG DECE NU PUBLICA PROECTUL PANA A FII INAINTAT LA SENAT e secret de stat???? lasa loc la fel de fel de interpretari insfarsit vom vedea ca tot ei cu , comunicatul 7 faca fel de fel de comentarii dar nu publica acel proect asa ca e ceva in neregula o sa vedem