Un produs Blogger.

joi, martie 10, 2016

Nespecialistii din Senat au aprobat amendamente si mai defavorabile pentru militari

111 comments
Vizitiul Comisiei de buget fi n-a nr
Amendamentele Senatului le puteti citi AICI
Amendamentele Comisiei de finante buget  din Senat, comisie care nu are nici in mâneca nici in clin cu viata militara, sunt copiate, inclusiv cu greselile de tehnica de legiferare, din propunerile de amendamente ale sindicatului politistilor.
Si le soptisem ca art. 29 si 108 nu stabilesc baze de calcul, ci procente pentru cuantum, iar art. 11 din Legea 80/1995 a ramas cu un singur alineat.
Pentru cadrele militare cu vechime cumulata de peste 45 de ani elementele de neconstitutionalitate sunt si mai evidente, in comparatie cu forma adoptata de Guvern, in sensul ca acestea pierd complet drepturile ce li se cuvin pentru pensia suplimentara, pensie contributiva, si pentru Insemnul Onorific Meritul Militar.
Daca, potrivit Ordonantei, veniturile pensionarilor militari puteau ajunge la 102%  din baza de calcul, incluzând cuantumul pensiei militare, sporul pentru pensia suplimentara si sporul pentru OMM, prin amendamentele politiste veniturile sunt reduse la 100% din baza de calcul.
Singurii care se pot bucura de amendamentele senatorilor sunt militarii care s-au aflat doar in trecere prin armata, politie si servicii, cu stagii nesemnificative de vechime, carora li s-a ridicat procentul de pensie de la 65% la 80%, daca intrunesc o vechime efectiva, inclusiv in civilie, de 25 de ani.
Desigur ca amendamentele vor trece de Senat, sperantele de revenire la dispozitiile articolelor 29 si 108 din  Legea 223/2015 legându-se de camera decizionala, Camera Deputatilor, acolo unde deputatul Mircovici are pregatite amendamente corespunzatoare interesului tuturor militarilor.
Forma adoptata de Senat, daca va trece si de Camera Deputatilor, va genera  o multime de procese pentru redobândirea sporului pentru pensia suplimentara, pensie contributiva, si a sporului pentru OMM, prevazut de art. 11 al Legii 80/1995.
In toate cazurile vom invoca chiar elementele de neconstitutionalitate inserate de senatori in motivarea amendamentelor, parca fara a realiza consecintele:
-Discriminarea militarilor cu vechime de peste 26 de ani
-Incalcarea principiului egalitatii de drepturi si obligatii a beneficiarilor legii, principiu stabilit in partea introductiva a legii.
Mai mult de jumatate dintre pensioarii militari sunt pagubiti, partial sau total, de drepturile ce li se cuvin, respectiv de sporul pentru pensia suplimentara si de  sporul pentru OMM.
Nesabuinta contabiliceasca a frustratilor din ministerele din sistemul de aparare va aglomera Comisiile de contestatii   cu peste 70-80 de mii de contestatii, in procedura prealabila, iar Tribunalele  si Curtile de Apel se vor confrunta cu tot atâtea mii de procese pe rol.
Singurii avantajati sunt cunoscutii avocati in procese cu contestatori multipli. Iar le-a varsat guvernul lapte in pasat.

Amendamente aprobate de Comisia de buget finante, referitoare la art. 40 din OUG 57





Din comentariile relevante la acest post:


Trofin spunea...
Nicolae Baiculescu spunea...
"Ce inteleg eu? La baza de calcul i se aplica procentele de la art 108, si OMM. Dupa aceia se acorda 80% plus nun procent pentru fiecare an peste 25, fara a putea depasii 100%. Cred ca e corect. Hai la analiza....."
joi, 10 martie 2016, 15:40:00 EET

Decriptand modul eliptic in care sunt construite amendamentele pentru modificarea art. 29 si art. 30 , tind sa cred ca intuitia dvs. nu este departe de adevar. Asemenea exprimare eliptica o intalnim si in formularea amendamentelor, la aceleasi articole , de catre dl . deputat Mircovici . Pe dumnealui l-am rugat sa decripteze asemenea formulare. Am sperata ca o va face in CD. Pozitia mea este ca mai bine se modifica pozitiv baza de calcul si se limiteaza cuantumul pensiei calcuate la 100% din aceasta baza de calcul modificata decat sa apara ca se obtin pensii care depasesc cu mult baza de cacul asa cum este definita la art. 28. Si , cred ca este corect ca la baza de calcul sa se adauge procentele de majorare prevazute la art. 108. Adaugarea la baza de calcul de la art. 28 si sporul OMM , nu vad ca fiind o solutie realista fiindca in Legea 80/1995 acest spor se acorda la cuantumul pensiei.Deci este definit prin alta lege organica , in vigoare , modul cum se acorda sporul OMM si daca ar fi altfel ar trebui modificat si art. 11 din Legea 80/1995.
Huhurez Rez spunea...
@Trofin
Daca tot te-ai bagat la interpretarea sui-generis pe care @Mihaela o face amendamentelor nastrusnice de la art. 29 si 30, hai sa dezlegam misterul din formularea politisto-amendamentului de la art. 29 alin.(1) litera a)
Uite cum ar arata articolul dupa introducerea amendamentului:

Articolul 29
(1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la lit. b),art. 28 si art. 108;
b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28.


Ce este cu acea lit.b) din finalul literei a)?
Initial am crezut ca se refera la lit. b) din art. 28, dar acel articol are numai alineate, nu si litere.
Mai ramâne sa ne gândim ca e vorba de lit. b) care urmeaza dupa litera a) din alin.1.
Pe langa ca tehnica de legiferare nu recomanda trimiterea la un articol, un amendament sau la o litera care urmeaza, vedem ca litera b) a alin.(1) nu se refera la stabilirea altei baza de calcul ci la cate procente din baza de calcul prevazuta la art.28 se adauga la cuantumul pensiei pentru vechimea peste 25 de ani.
De aici ne dam si mai mult seama ca au confundat cuantumul pensiei militare, pensiei suplimentare si al sporului pentru OMM, calculat in cote procentuale, cu baza de calcul.
Cum sa aduni mere cu pere, adica baza de calcul de la art.28 cu cotele procentuale de la articolele 29 si 108, ba si cotele procentuale din alta lege( pentru OMM)?
Descalificant!
joi, 10 martie 2016, 22:58:00 EETHuhurez Rez spunea...
@Urse si altii
Mai oamenii lui D-zeu, intelegeti odata pentru totdeauna si nu mai faceti varza bruxelleza din termenii cu care opereaza o lege a pensiilor necontributive, asa cum este legea pensiilor militare.
Cuantumul pensiei militare se stabileste prin aplicarea unei cote procentuale la o baza de calcul.
Singurul, repet, singurul articol din lege care defineste baza de calcul a pensiei militare este articolul 28.
Singurul articol care stabileste cotele procentuale care se aplica bazei de calcul de la articolul 28, asa cum a fost modificat de ordonanta,nu cum a fost in legea initiala, in vederea stabilirii cuantumului pensiei militare, este articolul 29.
Nici artcolul 108 nu stabileste vreo baza de calcul, ci doar cotele procentuale ale sporului de care beneciciaza platitorii de contributie pentru pensie suplimentara.In forma din Ordonanta, spre deosebire de cea din legea initiala, art. 108 nici nu precizeaza la ce baza se aplica.
Nu are ce cauta vreo referire in lege la sporul pentru OMM, asa cum nu se face referire nici la alte drepturi, drepturile revolutionarilor, drepturile veteranilor etc, pe care, totusi, Casele de pensii le platesc.
In mintea unor contabili baza de calcul este confundat cu modul de calcul al cuantumului pensiei.
Domnilor, un text de lege nu este o definitie rebusista la care trebuie sa meditam cam ce ar vrea sa insemne.

111 comentarii:

Nasul spunea...

Daca se pleaca de la 80 % e bine.Plus o limita maxima de 5000 de lei si una minima de 2000 de lei pentru toate pensiile militare. Asa e corect.Felicitari comisiei de buget finante .

Unknown spunea...

Pai daca toti neavenitii sunt in Senat si in CD cum sa iasa treaba buna. Am avut ginecologi la agricultura, agricultori la sanatate, preoti nu stiu pe unde cum vrem noi sa priceapa astia niste acte normative daca nu au nici in clin nici in maneca cu asa ceva? Nu le dau unii dintre noi de cap care am lucrat cat de cat cu ele daramite ei. Da, astia ne dau noua pensii!!!!
Duceti-va....

brenda spunea...

dece nu s-au prezentat la comisie cei care aveau cunostiintele necesare , aceia de la politie s-au zbatut in felul lor , au miscat ceva ,au determinat sa se revina cel putin la un punct cirect , acum in camera deputatilor sa mearga sau sa se trimita specialisti , nu inteleg dece se procedeaza asa,se putea lua legatura cu cei din politie si sa se mearga impreuna la comisie ,astept sa vad ca fac cei din comisie dupa ce au vazut si ei balamucul creat. asteapta oamenii sa primeasca o pensie , cei ce o au sa mai taca .in 2 ani se intampla multe

brenda spunea...

culmea,am aflat ca cei de la MAPN SRI di ACMMR s0au contrat cu cei de la politie. aceeia au sustinut ordonanya CIOLOSI mspunande ca pensiile vor creste si devin nesimtite, asa ca dupa cate vedeti ar trebui sa intelegem mai bune cine s-a zbatut , si politistii spera sa vina in camera deputatilor dl MIRCOVICI si sa ii ajute la sustinerea corecta a amendamentelor , politistii au facut tot ce au putut ca sa miste ceva m de acum depinde de ,,,sa vedem de cine

Draculea spunea...

Reversul medaliei la neparticiparea noastra la mitingul din 6 martie isi va arata roadele,nu vom fi umiliti ci macelariti si este ,abia,varful aisbergului.

Cornel spunea...

Toate acțiunile de modificare a Legii 223/2015 prin OG 57/2015, au ca scop și susțin aceiași ,,inepție", cum ar putea fi o pensie mai mare decât "un salariu".
Ministerele și guvernanții au impus această barieră și în negocierile cu reprezentanții rezerviștilor și sindicaliștii. Urmează să vedem în acest context cam ce aberație de lege o să rezulte, asta dacă se va modifica ceva. Dispoziția este ,,dați speranțe, dar nu modificați nimic,,. Pensionarii în plată trebuie să rămână plafonați la ce au, iar cei ce vor ieșii în viitor, să fie plafonați la un nivel care să nu depășească anumite calcule bugetare. Dacă nu se vor iniția acțiuni de protest ,,semnificative,,(nu ca până acum), nu văd nici-o modificare în modul de abordare a pensionarilor militari, de către ministeriabili și colonialiști.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Bulane, hai ca pe aia mica ai nimerit-o, dar cu aia maxima te vor bulani astia si m-ai facut sa rad cu lacrimi! Sa vezi tu ce aprinderi de focoase vor fi pe aici cand v-or intelege despre multumirea ta suprema! Ha, ha, ha...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Fratilor, dati buzna prin biserici, aprindeti lumnari, rugati-va la Creator si puneti acatiste ca nu-i de gluma cu fanfaronii astia! Liderii de sindicat au stat cu poalele in cap si cu dosul la bataia lor, precum curvele de pe centura, politicienii fiind de meserie oportunisti pentru sine habar n-au avut de doleantele noastre si au votat ca primarii, si doar pe 14 se mai poate face ceva daca intervin senatorii militari! Masonii aia cu perciunii cat caldarile tiganesti de la FMI boicoteaza marirea salariilor, asa ca o sa fie canci la actualizarile viitoare daca cuntumul soldelor raman la vatra...Si, uite asa, ca Bulan de la h.12.19.00 parca a brodit-o cu minima si maxima, desi stuchesc in san sa nu fie asa!

Cornel spunea...

Un punct de vedere și de interpretare a modificărilor.

Doar art. 28 din legea 223/2015, modificată, prevede modul de stabilire a bazei de calcul a pensiei, art. 29 din legea 223/2015, modificată, prevede calculul cuantumului pensiei, art. 108 din legea 223/2015, modificată, prevede că se acordă un spor de 3,6,9%, iar art. 11(3) din Legea 80/1995, modificată, prevede că pensionarii militari decoraţi, beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei. Având aceste prevederi să vedem cum interpretăm d.p.d.v. juridic prevederile art. 30 din legea 223/2015, modificată.
Deci stabilim baza de calcul( Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani) apoi stabilim cuantumul( 80% din baza de calcul prevăzută la lit. b, art. 28 și art. 108 - cu adăugarea de procente pentru vechime și procentele prevăzute de art. 108) și la acest cuantum se adaugă OMM. Astfel rezultatul adunării nu poate depăși 100% din ,,cuantumul" bazei de calcul rezultat din însumarea (includerea) acestora. Nu se face referire la baza de calcul prevăzută de art. 28 din legea 223/2015, modificată. Ce părere aveți ?

Unknown spunea...

Ce inteleg eu? La baza de calcul i se aplica procentele de la art 108, si OMM. Dupa aceia se acorda 80% plus nun procent pentru fiecare an peste 25, fara a putea depasii 100%. Cred ca e corect. Hai la analiza.....

Huhu Rezea spunea...

@Mihaela
Nu se poate da o asemenea interpretare.
Atâta timp cât nici noi militarii nu intelegem ca pensia suplimentara si sporul pentru OMM nu sunt parti componente ale cuantumului pensiei militare ci adausuri la cuantumul pensiei militare, cum sa pretindem unor civili, fie ei sindicalisti sau parlamentari, sa inteleaga natura juridica diferita a celor trei componente ale veniturilor unui pensionar militar?
Sindicalistii au confundat baza de calcul cu cuantumul din art. 28, 29, 108 din legea pensiilor militare si art 11 din Legea 80/1995, in intentia de a screme o norma prin care sa prevada ca si procentele pentru pensia suplimentara si sporul pentru OMM se aplica la aceeasi baza definita in art. 28 si ca suma procentelor, care se raporteaza la aceeasi baza, nu trebuie sa fie mai mare de 100%.
Fara dubii, din formularea neconforma cu normele tehnicii de legiferare se intelege ca totalul veniturilor unui pensionar militar nu poate fi mai mare de 100% din baza de calcul, baza de calcul care este mult mai mica decât veniturile unui militar activ aflat in aceeasi situatie juridica.

totoiany48@gmail.com spunea...

PUTEȚI FI MAI EXPLICIT.
NU AM ÎNȚELES DE ACEEA VA ROG SA RELUAȚI EXPLICATIA.
EU AM INTELES BAZA DE CALCUL ESTE FORMATA DIN MEDIA .....PLUS PENSIA SUPLIMENTSRA PLUS OMM DAR DL.HUHU A SPUS CA NU ESTE ADEVARAT.

Draculea spunea...

***Huhurez,OK dar despre BAZA DE CALCUL ce spui de ce nu se introduc SPORURILE si PRIMELE, asa cum se introduc la alte categorii sociale ,nemilitare???Au fost venituri,iar daca cineva spune ca nu au fost permanente atunci de ce SM sau SF sunt venituri permanente ,care sunt criteriile de permanentizare.Eu sper ca daca acesti nemernici ne vor execuita cu acesta lege sa se gasesca cateva mii care sa treaca la lupta directa de partizanat,decat sa fim asupriti si nedreptatiti mai bine sa le facem viata amara!

Retrotikitaka spunea...

@ Huhurez
Se spune cam asa; vă dăm 80-100% în care voi bagati ce vreti. Mai mult de 100% (avînd în baza de calcul fostele elemente din L164 plus sporuri acolo unde exista în salarizare), nimic.
Constitutia spune ca trebuie sa va asiguram un trai decent. Prin 100 cu sporuri incluse asta facem.
Oricum acolo unde se cumuleaza si sporuri iese mai mult decît ce ati avut pe L 164.
Deci ori care vor fi motivarile contra ,peste 100% din salariul activului similar compus din elementele componente ale bazei de calcul pe L164 (s.grad,s.functie,ID,IC,gradatii) + sporurile aferente salarizarii fiecaruia mai putin cele prevazute în art 40 pt.piloti si marinari nu se va trece. Este ceva batut în cuie.

Unknown spunea...

Huhurez, putini sunt cei care inteleg afirmatia ta ca veniturile unui cadru militar in activitate sunt mult mai mari decat baza de calcul. De aici vin toate necazurile. Toti se ingramadesc sa afirme ca pensia e mai mare decat veniturile celor din activitate. Dar, efectiv OMM reprezinta o recunoastere a unor dezavantaje suferite pe timpul activitatii. De ce se chinuiesc unii, chiar militari sa le bage in calcul?

Bucataru Ciprian Paul spunea...

Ma numesc Bucataru Constantin,Podu Iloaiei,jud.iasi,pensionarMAI.adresa=bucataructin@yahoo.com=Nu va suparati,dar se tot vorbeste atita,dar de ce nu am avut reprezentanti,bine pregatiti la Comisii si care sa sustina cauzele noastre,asa cum reise si din discutiile dvs,de ex.dle Huhurez,ca sporurile pentru Pensia suplimentara si OMM,sunt adausuri la cuantum,ul poensiei militare,si asa este,nu mai vorbesc de 1% pentru fiecare an,cei care depasim 25 ani,si daca tot ii faceti in tot felul si probabil ca asa sunt unii,care au au fost la Comisii de ce nu merg ,pensionari seriosi si competenti si sa sutina cauzele noastre,sa ca??Dogaru,Pricina,altii Chelaru .s.a au fost la comisii????Si acum ce urmeaza,? mai sunt sanse sa schimbe ceva,in BINE sau nu? Mai stam pe loc,cu trimisul cererilor la CSP?Va multumesc.Astept raspunsuri de la dvs.Toate bune!

Bucataru Ciprian Paul spunea...

Ma numesc Bucataru Constantin,Podu Iloaiei,jud.iasi,pensionarMAI.adresa=bucataructin@yahoo.com=Nu va suparati,dar se tot vorbeste atita,dar de ce nu am avut reprezentanti,bine pregatiti la Comisii si care sa sustina cauzele noastre,asa cum reise si din discutiile dvs,de ex.dle Huhurez,ca sporurile pentru Pensia suplimentara si OMM,sunt adausuri la cuantum,ul poensiei militare,si asa este,nu mai vorbesc de 1% pentru fiecare an,cei care depasim 25 ani,si daca tot ii faceti in tot felul si probabil ca asa sunt unii,care au au fost la Comisii de ce nu merg ,pensionari seriosi si competenti si sa sutina cauzele noastre,sa ca??Dogaru,Pricina,altii Chelaru .s.a au fost la comisii????Si acum ce urmeaza,? mai sunt sanse sa schimbe ceva,in BINE sau nu? Mai stam pe loc,cu trimisul cererilor la CSP?Va multumesc.Astept raspunsuri de la dvs.Toate bune!

iceparu spunea...

Nu ai ce sa faci cu trubadurii.Majoritatea nici nu stiu ce se intampla cu ei.Le-a bagat-o cu cuantumul si nu-i doare nici in pix.Asta e .Din rahat nu poti sa faci bici si mai ales sa si pocneasca.

Bucataru Ciprian Paul spunea...

Scuze,eu sunt Bucataru Constantin,Podu Iloaiei,Iasi.Am scris mai devreme,deci cei ,ca si mine,care au peste 3o numai vechime efectiva,fara cumulare,peste 48 de ani,cumulat,am incurcat o,nu?o sa fim vaduviti,deoarece cuantumul nu trebuie sa depaseasca 100% nu?dar vad ca si amendamentele dlui Milcovici ,sunt tot la fel ca a lui Surugiu,de la federatiea "A I CUZA",asa ca,cum o sa ramina,ptr,ca ias zice citeva de la obraz,lui Surugiu,dar daca si deputatul ,tot la fel??Si nu inteleg,de ce la noi atita circ,iar la magistrati ,de ex.care au avut si au salarii astronomice pe timpul activitatii ,la fel si pensiile,pe cind la noi???Daca sporurile pentru Pensia suplimentara si OMM,nu se includ in baza de calcul si ar fi neconstitutional,ci sunt adausuri,sa mearga,citiva domni pensionari competenti si sa i lamureasca pe parlamentari,nu???sa facem la CCR,unde naiba,ce mai e de facut,daca sunt drepturile noastre,pai atunci,ne lasam calcati?? Va multumrsc.astept raspunsul dvs.Toate bune!Adresa mea'=bucataructin@yahoo.com "=

totoiany48@gmail.com spunea...

ASA INTELEG SI EU .
DL.H. NE CONTRAZICE SI POATE ARE DREPTATE .
AR FI UTILA INTERVENTIA UNUI SPECIALIST IN AFARA DE C.A.

totoiany48@gmail.com spunea...

DEPINDE UNDE LE BAGATI.
EU SUNT DE ACORD SA FIE BAGATE IN BAZA DE CALCUL.
SI NU MAI AVEM UN STRS CA CA VA DISPARE LA INDICATIA CUIVA.

Nasul spunea...

Muniile rusesti de la ANCMRR lupta demult impotriva militarilor.Nimic nou.

Nasul spunea...

Viorele tu ai fost la miting ?

Unknown spunea...

Am zis eu bine mai devreme: Circumvolutiunile creierului meu incept sa se scurtcircuiteze.Hai mai bine sa asteptam pana luni ca si asa nu cred ca se mai poate face ceva. De iesit in strada am iesit (nu atatia cati ar fi trebuit, daca se dadeau tigai moca era lumea buluc), de scris pe bloguri am scris. Oricum prea multe informatii, prea multe neintelegeri, prea multe interpretari, prea ca la tara.

Nasul spunea...

Viorel kis ai fost la miting pe 6 ?

Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Vai de guvernul care va functiona in Romania in momentul in care Casele Sectoriale vor incepe sa trimita la domiciliu deciziile de recalculare, adica pe la sfârsitul anului viitor.Vor fi schelalaieli comparabile cu cele din ianuarie 2011, mai ales din partea celor care acum tac din cauza neintelegerii a ce li se intâmpla. In cateva luni vor incepe sa protesteze cei care ies acum la pensie.
Singura scapare ar fi noua lege de salarizare care ar determina o actualizare a cuantumului, actualizare care ar masca descresterea fata de actualele pensii, actualizare care s-ar regulariza cu indexarile din anii 2013-2017.
Cât despre refuzul de a trece peste 100% din baza d calcul exista calea judecatoreasca prin care aplicarea legii se poate impune in mod egal pentru toti militarii.
De ce crezi ca Legea 119/2010 a prevazut acelasi stagiu complet de cotizare, de 20 ani, pentru toti militarii aflati in aceeasi situatie juridica la data recalcularii, adica erau cu pensiile militare in plata?
@viorel
Daca poti documenta in instanta ca si acele sporuri faceau parte din solda lunara bruta impozabila si din care ti s-a retinut contributia pentru pensia suplimentara vei avea castig de cauza.
Notiunea de solda lunara bruta este valabila de prin anii 60.N-au inventat tehnocratii alta roata.

Huhu Rezea spunea...

@Bucataru
Astia de la "anarhistii politistilor" il bramburisera si pe domnul Mircovici cu aceleasi mizerabile amendamente.
Numai ca dansul isi foloseste pagina de facebook pentru a dialoga cu comentatorii de acolo si a vazut ca nu sunt favorabile majoritatii pensionarilor. Le-a reformulat imediat si le-a postat din nou pe pagina sa, in asteptarea momentului cand ordonanta se va dezbate in Camera Deputatilor.
Nu stiu cine a suparat-o pe doamna senator Anghel, ca i-a ajutat mai mult pe ciobani, desi unul mai hortopan i-a (s)muls amendamentele despre dulaii de la stâna din mâna.
Este foarte adevarata povata ca fumatul dauneaza grav sanatatii.

Retrotikitaka spunea...

@ Huhurez
Stai linistit ca le cizeleaza în C.Deputatilor în asa fel sa nu fie atacabile.Asta-i doar ”aventură ”senatorială.
Dar tot cu nimic peste 100%.

totoiany48@gmail.com spunea...

VORBITI DE MAGISTRAȚI ?
NICI GAVRILUT SAU CUN IL CHEAMA DANILET NU A PROPUS ASA CEVA.
NOI CHIAR SUNTEM MAI ....DESTEPTI .
VEDETI CA PĂREREA DVS. APARE PE SITE NU E SPUSA LA ....COLT DE STRADA .
ROG NU VA SUPARATI .

totoiany48@gmail.com spunea...

PERFECT.
DAR LEGIUITORUL DORESTE ....ASA.

Nasul spunea...

Incepe sa se trezeasca si Dogaru.Vrea sa organizeze un miting in fata ambasadelor tarilor care detin colonia asta.( Germania si licuriciul) .Daca e asa e de bine.Se vor rezolva sigur si problemele militarilor .Sa vedem daca chiar organizeaza un miting in fata ambasadelor sau doar se lauda ca de obicei .Daca organizeaza un astfel de miting ma inscriu de urgenta in SCMD.Numai ca nu cred.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: Cred ca pica si treaba cu marirea soldelor activilor, deocamdata, caci ieri sau azi FMI a blocat marirea salariilor pana la anul sau peste doi ani, dracul sa-i ia! Sa ne rugam sa le vina mintea la cap romanior sa nu mai voteze la toamna o guvernare liberalo-basista ca o sa dam de tot de dracul!
@ Bucatare, fa-ti calculele si cand ajungi la 100% calca pedala de frana caci aia ti-e pensia, prietene! Daca ieseam toti in strada, acum puteai sa calci acceleratia pana la peste 135%!

@ TOATA GASCA MILITARA, SA VA VAD CUM O SA IESITI CU TOTII PRIN TRIBUNALE SA VA JUDECATI CU ARMATA PENTRU PENSII, SA CHELTUITI BANI, TIMP SI SANATATEA, CA DACA IESEAM CU TOTII LA DRUMUL MARE CU MANA PE CIOMAG, CUM AU FACUT-O BRAVII REZERVISTI MAI BATAIOSI, AVEATI ZILELE ASIGURARE SI LINISTE CU PENSIILE PE MASURA! MULTI O SA VA MUSCATI MAINILE DE NECAZ CA ATI RAS DE CURAJOSII DIN STRADA SI I-ATI MISTOCARIT RANJIND DE DUPA PERDELE CA LASII! FIE ROATA SI PATRATA, SE INTOARCE EA O DATA!

Huhu Rezea spunea...

@Carpe Diem
Problema se repara rapid in instanta si la CCR, poate pana incepe recalcularea pensiilor militare, daca printre primii militari care se pensioneaza acum sunt si din cei cu vechime de peste 36 ani, care vor contesta deciziile de pensionare.

totoiany48@gmail.com spunea...

REVIN
CUM CALCULATI P.ŞUPLIMENTARA SI OMM ?

Chef Snail spunea...

@Huhurez
Vizitiu? Birjar, nu zici?

Trofin spunea...

Nicolae Baiculescu spunea...
"Ce inteleg eu? La baza de calcul i se aplica procentele de la art 108, si OMM. Dupa aceia se acorda 80% plus nun procent pentru fiecare an peste 25, fara a putea depasii 100%. Cred ca e corect. Hai la analiza....."
joi, 10 martie 2016, 15:40:00 EET

Decriptand modul eliptic in care sunt construite amendamentele pentru modificarea art. 29 si art. 30 , tind sa cred ca intuitia dvs. nu este departe de adevar. Asemenea exprimare eliptica o intalnim si in formularea amendamentelor, la aceleasi articole , de catre dl . deputat Mircovici . Pe dumnealui l-am rugat sa decripteze asemenea formulare. Am sperata ca o va face in CD. Pozitia mea este ca mai bine se modifica pozitiv baza de calcul si se limiteaza cuantumul pensiei calcuate la 100% din aceasta baza de calcul modificata decat sa apara ca se obtin pensii care depasesc cu mult baza de cacul asa cum este definita la art. 28. Si , cred ca este corect ca la baza de calcul sa se adauge procentele de majorare prevazute la art. 108. Adaugarea la baza de calcul de la art. 28 si sporul OMM , nu vad ca fiind o solutie realista fiindca in Legea 80/1995 acest spor se acorda la cuantumul pensiei.Deci este definit prin alta lege organica , in vigoare , modul cum se acorda sporul OMM si daca ar fi altfel ar trebui modificat si art. 11 din Legea 80/1995.

Huhu Rezea spunea...

@Toto
Mai scrie si tu...si cui te adresezi, ca doar nu esti @maxim.
Vrei calcul dupa amendamentele politiste?
Toate procentele se aplica la baza de calcul

Sa presupunem ca ai 25 ani vechime efectiva, 30 ani vechime cumulata, 25 ani ai platit contributie pentru pensia suplimentara si ai OMM clasa I.
Pensia va fi
P=B(media actualizata a soldelor) x {80%+5% +9% ps+ (20%-14%)dif.din OMM}=100% x B
Deja pierzi 14% din sporul de 20% pentru OMM.

madalina spunea...

la MAI s-au depus rapoarte in draci cu data limita 14 martie.stie cineva de ce aceasta graba?spun asta deoarece circula tot felul de zvonuri,ba ca cine si-a depus dosarul pana la acea data limita de 14 martie ar iesi mult mai bine decat cei ce vor iesi dupa aceasta data,ba ca s-ar lua vreo 9-12 salarii compensatorii.totul se invarte in jurul acestei date.intreb asta deoarece eu mi-am depus raportul in februarie dar am solicitat incetarea raporturilor cu MAI cu data de 1 aprilie si stau cu morcovul cu frunze cu tot deoarece e tam tam mare cu acest 14 martie.am incercat sa schimb data de pe raport,bineinteles ca nu s-a putut,ca deja a fost aprobat bla bla bla.oricum si eu imi iau adio de la omm,ps,1% care insumate se apropie de 50%

madalina spunea...

ce e cu nebunia cu data de 14 martie stie cineva?s-au depus dosare la interne cu toptanu'dar musai pana la 14 martie,ba unii dadeau o data limita de 11 martie.stie cineva ceva de ce?ce poate fi dupa aceasta data?

Cornel spunea...

Baza de calcul conform art. 28 din Legea 223/2015 este una, iar baza de calcul a însumării art. 28,29 și 108, inclusiv a art. 11(3) din Legea 80/1995 este alta,deoarece art.11 alin 3 din Legea 80/1995 spune in felul urmator "Pensionarii militari decorati cu ordinul 'Meritul Militar' clasele a III-a, a II-a si I beneficiaza de un spor de 10%, 15% si respectiv 20% al cuantumului pensiei" LA CUANTUMUL PENSIEI STABILITE DE LEGEA 223/2015 SE ADAUGA ACEST SPOR DE 10%, 15$ SAU 20%.

iceparu spunea...

huhule@ traindo murindo,cacando sperando,ti-o spune unul care s-a luptat in instanta.Netrebnicul ala de fomfait ,prim-ministru din umbra al PNL,a dat ordin sefilor de sectii din tribunale si curti de apel in 2011 sa nu de-a castig de cauza la nici un militar.Niste nemernici de avocati au trimis sa ne pledeze cauza avocati stagiari incat a trebuit sa-i invatam noi.Ulterior am angajat avocati pe plan local care au fost invatati de judecatori sa ceara amanarea proceselor la nesfarsit.Si CEDO ne-a dat-o in bot. SCMD m-a dezamagit privind organizarea luptei in justitie.Singura sansa a noastra acum este sa influentam deputatii concomitent cu miting de protest in zi de lucru la ambasade si ministere.Daca nu reusim ,putem sa cantam aleluia.Sfatuieste-i pe baietii astia care tot schelacaie pe aici ca daca tot nu sunt dispusi sa participe la demonstratii macar sa se adreseze deputatilor.Eu unul sunt la o varsta la care trebuie sa-mi vad numai de sanatate care oricum este in pioneze.Cu mult respect.

uber spunea...

@Carpe Diem
Pentru corecta informare, Constitutia iti asigura dreptul la "proprietate" insa nu si cuantumul ei. Vezi deciziile CCR in materie.

Cornel spunea...

Baza de calcul conform art. 28 din Legea 223/2015 este una, iar baza de calcul a însumării art. 28,29 și 108, inclusiv a art. 11(3) din Legea 80/1995 este alta,deoarece art.11 alin 3 din Legea 80/1995 spune in felul urmator "Pensionarii militari decorati cu ordinul 'Meritul Militar' clasele a III-a, a II-a si I beneficiaza de un spor de 10%, 15% si respectiv 20% al cuantumului pensiei" LA CUANTUMUL PENSIEI STABILITE DE LEGEA 223/2015 SE ADAUGA ACEST SPOR DE 10%, 15$ SAU 20%.

uber spunea...

@Bulan
Dogaru nu a invatat nimic din esecuri, sau poate nu vrea, ori nu poate. Daca tot se incapataneaza sa mai dea al nu stiu catelea ultimatum, poate ii vine mintea la cap si muta demonstratia teatrala din fata ambasadelor in fata CCR. Asa macar ne va netezi un pic drumul pentru viitoarele procese impotriva MApN. Si vor fi multe.

Un singur lucru imi pare rau ca nu pot da in judecata un anumit individ sa-mi plateasca despagubiri si pensia. Institutia va plati insa de la buget nu din banii celor care au produs tot haosul.

uber spunea...

Mare dreptate are Monica cu neavenitii, io le-as zice impostori. Ginecologi la agricultura, agricultori la sanatatate dar si electricieni de la tot felul de institute angajati prin trafic de influenta si fals intelectual la MAI.
Ehe, impostura asta, dar si paiul din ochiul altuia.

Huhu Rezea spunea...

@madalina
Ma ingrozesc daca si intr-o in stitutie care lucreaza cu legea domina zvonul si nu rigoarea unui text de lege sau de ordonanta.
14 martie reprezinta doar o etapa procedurala in adoptarea ordonantei care a redus pensiile militariloir cu 30% din baza de calcul, comparativ cu prevazute derile L 223, dar ordonanta produce deja efecte din 01 01 2016.
Urmeaza etapa adoptarii in Camera Deputatilor.

Si in februarie si in aprilie vi se aplica tot 65% din baza de calcul si plafonul de 85%.Doar dupa ce Legea de adoptare a Ordonantei va fi publicata in MO , daca se modifica procentele, vi se recalculeaza pensia.
Nu discutam aici de soldele compensatorii.

Cornel spunea...

Baza de calcul conform art. 28 din Legea 223/2015 este una, iar baza de calcul a însumării art. 28,29 și 108, inclusiv a art. 11(3) din Legea 80/1995 este alta,deoarece art.11 alin 3 din Legea 80/1995 spune in felul urmator "Pensionarii militari decorati cu ordinul 'Meritul Militar' clasele a III-a, a II-a si I beneficiaza de un spor de 10%, 15% si respectiv 20% al cuantumului pensiei" LA CUANTUMUL PENSIEI STABILITE DE LEGEA 223/2015 SE ADAUGA ACEST SPOR DE 10%, 15% SAU 20%.

Alexcta spunea...

@Huhurez, 18:26
Am iesit la pensie la 1 martie.
Am OMM 1, CPS 3% si 50 ani vechime cumulata.
Pe deasupra mai sunt suntat si cu primele Lunare
specifice controlorilor de trafic aerian.
Am ceva cunostinte juridice dar nu suficiente.
Am nevoie de sprijin.
Multumesc!

Danny spunea...

Nu se intelege un singur aspect care este cheia interesului pentru toti sefii si pentru toti cei ce au beneficiat si au propus calculul acestei baze de 100%. Cei 50% acordati pentu lucrari de exceptie. Ia bagati si la voi in pensie acest procent si vedeti daca va mai intereseaza OMM si procentele pentru pensia suplimentara cand ai o baza de 100% astronomica. Ce au facut suplimentar pentru acest procent? Pai unii, foarte putini au muncit foarte mult si l-au luat corect, altii au lins clante, iar altii si-au aplaudat safii. Si este acordat exact pe 6 luni cat trebuie sa fie luat in calcul. Pai si asta nu-i un spor conjunctural (6 luni) ca acele ore suplimentare?
Daca s-ar scoate acest procent din calculul pensiei atunci sa vezi ce ar dori toti si OMM si procentele de pensie suplimentara scoase in afara lui 100%, ca sa fie adaugate dupa acest procent. Ce ziceti este o idee buna?

Huhu Rezea spunea...

@byBlitz
Nici d-ta nu intelegi deosebirea intre pensia militara,pensia suplimentara si sporul pentru OMM.
Pentru pensia militara, pensie necontributiva, statul poate sa puna ce procent de pensie ii convine fara sa se teama de constitutionalitatea masurii. La fel poate sa stabileasca un procent proportional cu contributia la pensia suplimentara, dar nu poate sa desfiinteze aceasta pensie pentru niciun militar, pentru ca este contributiva.
Sporul pentru OMM este o cota procentuala din pensia militara , nu din baza de calcul. Si ordonantra, si amendamentele Senatului schimba modul de calcul al sporului, astfel incat unii militari il primesc, altii nu. Asta este pasibila de neconstitutionalitate.

R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez. Afirmi in material: "Singurii avantajati sunt cunoscutii avocati in procese cu contestatori multipli. Iar le-a varsat guvernul lapte in pasat".

Nu contest! Dar la experienta ta, tu ar fi trebuit sa mai realizezi un lucru. Si judecatorii si grefierii sunt remunerati in functie de cantitatea de dosare procesate. Inclusiv cei de la CCR. Asta NU ai mai stiut-o, este? Ei se bucura cand au un numar mare de dosare, doar asa le creste si malaiul si pensia.

Mirage 2000 spunea...

De ce va mai dati cu capul de asfalt? Iata ce scrie la motivatia amendamentului de la art 30:
Amendamentul elimina discriminarea in materia drepturilor de pensie pentru militari,politisti si functionari publici cu statut special, precum si pentru un mare numar de pensionari militari aflati in plata care au INDELUNGATE STAGII DE COTIZARE,inainte si/sau dupa perioada de timp cat au avut calitatea de militar/politist/functionar public cu statut special, prin neacordarea abuziva a drepturilor cuvenite de a beneficia de prestatii sociale pe masura obligatiei corelative de contributie la bugetul de stat si/sau la cel al asigurarilor sociale, indeplinita prin retinerea la sursa din venitul salarial asigurat in timpul activitatii.
AMENDAMENT ADMIS CU 7 VOTURI (din 7) PENTRU.
Astia ori nu stiu ce au votat, ori stiu si ne cred prosti

Unknown spunea...

Daaa, ce dreptate are byBzdWdp unde pui ca la acele institute mai erau si JURISTI.....si ingineri automatisti si cercetatori stiintifici. Cred ca i-a placut mult ce-a visat!

Draculea spunea...

NTORTOCHIATE SUNT CAILE DOMNULUI

Mai dragi talharasi si voi Fa! O sa vin cu o ghicitoare;"Oare ,de ce, mister Av al Pop,d-l Victoras,nu a depus plangere la CCR referitor la incalcarea unor prevederi ale Constitutiei referitor la modificarea unei legi organice printr-un articol dintr-o OUG ?" Raspunsul o sa vi-l dau in plic,ca la sah,astept sa vad ce mutare faceti, gambitul damei, cumva? Va dau si o mutare ajutatoare,sa numim problema noastra un nefericit de pion dar,care este o mina de aur pentru un avocat bine pregatit deoarece este la o mutare sa fie transformat in regina. Pai daca vom pierde aceasta batalie nu cumva vor urma mii de procese,la care se intrevad sperante de castig? Toti ne vom arunca"in valuri" si vor reveni "la vara" ...la Pastele Cailor sa culegem roadele,oricum nu in viata noastra,dar vor fi procese ce ne vor gadila la buzunar iar avocatii vor castiga ,asa ca au tot interesul sa aibe viitori clienti.Totusi,nu inteleg jocul de glezne al parlamenhotilor, de ce ne persecuta? Cu d-na senator al foamei m-am lamurit de ce nu sprijina pilotii,pai onor sotul dansei a fost CIst asa ca nu are prime,in schimb acesti baieti au avut SM si IC plus functii babane,nu ca un biet pilot care avea functii mici,remuneratia rezultand din sporuri si prime ,din acelea care ii fac rau la ficat "blandului pastor". Eu sper ca toate aceste umiliri sa duca la umnplerea paharului si ,la un moment dat sa izbucneasca o revolta chiar in randul activilor.

uber spunea...

Huhurez
Moi?
Monsieur Huhurez, byBzdWdp va rog.
Uitati ca eu sunt apv-ist nu am lucrat la MAI, deci prin deductie logica inteleg mai bine textul unei legi sau mai bine sa zicem logica ei. Domnia mea intelege asa, daca executivul poate oricand sa-mi diminueze baza de calcul nefiind contributiva, adica va avea un cuantum mai mic, pensia suplimentara rezulta din aplicarea unui procent la aceasta baza mai mica, de asemenea si OMM la aceasi baza diminuata. Cele 9% trebuie sa le aplic la ceva ca sa rezulte un cuantum. Cu alte cuvinte chiar daca procentul care da pensia suplimentara nu a fost modificat, cuantumul acesteia a scazut. Atat timp cat se va lucra cu valori abstracte nimeni nu poate sa-ti garanteze un cuantum batut in cuie indiferent ca e contributiv ori ba sau ce zice CCR. De altfel nici nu am sutinut ce spuneti dvs. Eu am scris ca dreptul la pensie nu ti-l poate lua nimeni(daca a fost dobandit legal), cuantumul nu ti-l garanteaza nimeni.
Daca e altfel, faceti lumina ca doar asta e rostul unei discutii.

uber spunea...

Monica
Daaaa, ce noroc pe MAI ca s-a umplut institutia cu oameni de stiinta, electricieni, dizeuze, cioplitori in piatra, artisti. Un focar de cultura, ce mai tura vura.
Dar aici e o mica problema, e ilegal. E impostura in cel mai pur sens al cuvantului.

Liviu PO spunea...

Ce mai tura vura amendamentele sunt foarte bune.Multumim foarte mult si astept ca moderatorul acestui blog sa rectifice exemplele date anterior pentru ca pur si simplu sunt gresite,tendentioase si arunca cu noroi pe munca celor din sindicatul politistilor care au facut nu o treaba buna ci foarte buna .Citeam tot aici pe blog ca ar fi trebuit sa avem o lege separata noi cei din MApN.Slava Domnului ca nu avem pur si simplu din acest motiv:Daca nu erau domnii de la politie si de la servicii noi cei din armata ramaneam nu la 65% ci mult mai jos.Inca o data noroc cu ei,pentru ca trebuie sa recunoastem sunt mult mai isteti decat noi si mai viteji .Noua cand ne tremurau izmenele pe noi ,ei strigau la palatul Cotroceni "Iesi afara javra ordinara!" fara sa le pese de consecinte.Oare acestia nu aveau familii si copii de crescut?Unde a fost bratul inarmat al poporului?Cu capul in nisip cumva?

Unknown spunea...

Dragile mele doamne vedeti ca pentru unii facem parte din categoria femeilor FA. D-le H poate ii mai cenzurati si dvs.
Monica

Iulian Mareș spunea...

Monica...,
Vrea sa spui domeniul de activitate!
Nu uita ca ai fost acuzata de un zanatic, mai zilele trecute, de un postac, mai apare uneori pe aici....in ultima vreme mai rar, ca m-ai filat pe mine, la miting!
Eu mi-am facut o fotografie singur...sa ajut sistemul! :-)
Ei, si? Mereu am fost filat si am rezistat pana la 36 ani de activitate!

uber spunea...

Danny
Aia cu 50% pentru lucrari de exceptie e o paine de mancat pentru Curtea de Conturi si DNA. Din cate tin eu minte dar nu bag mana in foc, scria cam asa, "cei care executa lucrari de exceptie". Deci trebuia sa faci ceva efectiv, sa construiesti, sa inventezi, sa produci ceva novator, nu pentru cei care conduc dar nu participa efectiv la procesul de creatie. Spiritul actului normativ era de a-i stimula pe cei care intr-adevar puteau sa aduca o plus valoare tehnologica ca o recompensa in contrapartida la dreptul de autor. Daca dai cuiva 50% din solda/salariu trebuie sa-ti prezinte ceva palpabil care sa foloseasca institutiei. Ca a fost deturnat sau nu, Curtea de Conturi poate sa-si exprime opinia.

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Daca tot te-ai bagat la interpretarea sui-generis pe care @Mihaela o face amendamentelor nastrusnice de la art. 29 si 30, hai sa dezlegam misterul din formularea politisto-amendamentului de la art. 29 alin.(1) litera a)
Uite cum ar arata articolul dupa introducerea amendamentului:

Articolul 29
(1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la lit. b),art. 28 si art. 108;
b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28.


Ce este cu acea lit.b) din finalul literei a)?
Initial am crezut ca se refera la lit. b) din art. 28, dar acel articol are numai alineate, nu si litere.
Mai ramâne sa ne gândim ca e vorba de lit. b) care urmeaza dupa litera a) din alin.1.
Pe langa ca tehnica de legiferare nu recomanda trimiterea la un articol, un amendament sau la o litera care urmeaza, vedem ca litera b) a alin.(1) nu se refera la stabilirea altei baza de calcul ci la cate procente din baza de calcul prevazuta la art.28 se adauga la cuantumul pensiei pentru vechimea peste 25 de ani.
De aici ne dam si mai mult seama ca au confundat cuantumul pensiei militare, pensiei suplimentare si al sporului pentru OMM, calculat in cote procentuale, cu baza de calcul.
Cum sa aduni mere cu pere, adica baza de calcul de la art.28 cu cotele procentuale de la articolele 29 si 108, ba si cotele procentuale din alta lege( pentru OMM)?
Descalificant!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu va mirati ca sunt amestecate literele cu aliniatele! Uitaţi ca la lege a lucrat Abramburica & profesori de sex, de religie, de higiena, sanitari, pompagii si textilisti de la Apaca? Abrambureala & Comp. sunt o amestecatură, un talmeş balmeş de la cumătra! Coordonatori fiind un fost Sef de Post comunal, acum un gusat de sef de sindicat, un alt gusat de la siguranta feroviara si niscaiva bagatori de seama de la Casele Sectoriale, in civilie fosti veterinari, moase comunale si navetisti cu bicicleta la mulgatoriile colhozurilor particulare! Acta est!

Cornel spunea...

Lit. b) de la art. 29, sună așa - pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la
pensie. Care este venitul brut utilizat la calcului pensiei?. Că în lege se vorbește de MEDIA veniturilor brute a 6 luni....... Deci dacă interpretăm că este vorba de acea MEDIE,înseamnă fără să se depășească 100%(80%+20%=100%), astfel nu se poate valorifica decât maxim 20 ani de vechime peste cei 25 necesari, din vechimea cumulată(cine are), la care se adaugă și prevederile art. 108(3,6,9%, deasemeni cine are).
Mai departe nu pot să mai interpretez.
Oare așa trebuie la o lege, să o interpreteze fiecare cum vrea?
Bătaie de batjocură.

ghurse spunea...

Domnule H, supun discutiei urmatoarea interpretare a amendamentelor la art 29 lit.a0 si art. 30,a caror formulare este, intradevar, mai mult decat deficitara.
Art. 29, lit a: " “…… in cuantum de 80% din baza de calcul prevazuta la lit. b), art. 28 si art 108”:
- art 28 stabileste ca baza de calcul o constituie media a 6 solde lunare (MSL)
- lit b) spune ca pentru fiecare an peste 25 se acorda 1% din MSL
- art 108 spune ca se acorda spor PS de 3%,6%,9%
Rezulta : 80% din (MSL+ cate 1% din MSL+sporul PS)
Art. 30 “…… nu poate depasi 100% din baza de calcul prevazuta la art, 28, 29 si 108, inclusiv art 11..”
Rezulta : 80%+OMM <= 100% adica <= (MSL+ cate 1% din MSL+sporul PS)
Concluzie; se asigura pentru toti sporul de vechime, sporul PS si OMM in procentele cuvenite fiecaruia.
Astept comentarii

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Toti cei care ati votat cu obstinatie basanisti, liberalisti si in disperare pe Iohannis, cel care si-a vrut guvernul lui pana l-a dat jos pe Ponta, regret ca v-o spun, dar v-ati taiat singuri craca de sub picioare! Mai votati si de acum incolo dreapta politica si leprele ei si va veti trezi si fara pensii, dar si fara aparatele de pipi dinapoia proţapurilor budigăilor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Monica: Nu te impaci cu reminiscentele! Solfegiul muzical, notele muzicale pot apartine suflatorilor in iaurt, dupa ce au votat cu Iohannis si acum se dau de ceasul mortii ca nu le ies pensiile mari! Ce se facea daca ii venea calculul pe DO de jos? Asa ca FA e mai pe la mijloc...Ramai stapana pe situatie: Nu vezi ca ies aburi si da oala in clocot, asa ca postarea ta abia de ti-am zarit-o prin ceata! Te asteptai cumva la versurile lui Nichita Stanescu: ,,Ti-am sarutat talpa si de teama sa nu-mi strivesti sarutul/ Ai mers pe calcai''? Aici trag bateriile de Artilerie de toate calibrele, e razboi, e moarte de om! De aceea e si lipsa de omenie, ca a murit!

Iulian Mareș spunea...

Bzd,
De cei 50% nu se va lega nimeni...in structurile nostre se aplica ca urmare a unor prevederi a unei legi generale! Mereu au luat nr. 1-3, întrucât este prevedere procentuala de maximum 3%!
Acum, sa-ti explic o chestie...la structuri mari exista mereu 2-3 nominalizari la dispozitia sefului mare, rezultat al zecimilor de dupa virgula!
N-o va ataca nimeni...e ceva de care beneficiaza toti cu potenta....sau precum cartile scrise in #!

Iulian Mareș spunea...

Ghurse,
Te rog fii si mai explicit!
Unde bati?

Draculea spunea...

SUNTEM MINTITI

Se minte intr-o veselie de catre cei ce vor sa ne convinga ca modificarile propuse prin art 40al OUG 57 ar fi corecte.Mint toti si cel mai inversunat este acest Mircovici,in care eu nu am incredere.
Tovarasii /domni spun ca am depasi salariile activilor=MINCIUNA IN FALS=Pai daca activii au 100% in care se includ sporurile,primele si premiile,noi cum putem sa-i egalam daca acestea se suprima ,ele reprezentand 33+40=73%.Noi cu procentul de 100% din BAZA DE CALCUL vom avea mai putin ca activul exact cu 33-73%.de aceea se prevazuse ca OMM+IC+cei 15%=44%(max) sa fie adaugate la PENSIA REZULTATA,abia atunci ,conform OUG 57 ne-am apropia de salariile activilor.Acestia chiar ne cred naivi?
art 40 din OUG 57 spune clar:" 4. Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"
Art. 28.

(1) BAZA DE CALCUL folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c), în care NU SE INCLUD:

e) PRIMELE SI PREMIILE, cu excepţia primelor de clasificare, de specializare şi de ambarcare pe timpul cât navele se află în baza permanentă;
l) drepturile salariale acordate personalului didactic salarizat prin plata cu ora şi drepturile salariale acordate pentru efectuarea orelor de gardă de către personalul medico-sanitar;
n) drepturile specifice acordate personalului care a participat la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român;
o) SPORURILE,INDEMNIZATIILE şi alte drepturi salariale acordate şi personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prevăzute în anexa nr. II - Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Învăţământ» şi în anexa nr. III - Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Sănătate» la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
p) alte venituri care, potrivit legislaţiei în vigoare la data plăţii, nu reprezintă drepturi de natură salarială sau asimilate salariilor.

brenda spunea...

dle H . presa spune ca ,guvernul ,a aprobat normele de aplicare a art 121 din lege,nu normele de aplicare a intregii legii , care este adevarul?sant normele de aplicfare elaborate? noi nu le putem stii? mai spun ca s-au aprobat si modul de functionare a caseloe de pensii militare , va rog ,respectuos sa ne ajutati ,poate stim si noi ce norme s-au hotarari mai a reusit guvernul asta sa mai aprobe, multumim

brenda spunea...

in raportul comisiei buget finante spune clar ca amendamentele sant de competenta camerei deputatilor , nu am vazut ca au spus ca ei au aprobat s-au nu , la comisie era si dna COBUAZ de la mapn , deci razboiul este de dus la c amera decizionala , asa ca degeaba faceti acum taraboi , cel putin cei de la politie au facut o bresa , sa vedem cand v-a fi pusa in discutie la camera , periculos cu trecerea ei tacit .dar asta e vom trai si vom vedea

Draculea spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

D-le Corneliu eu ma astept ca unii sa nu jigneasca atata tot, pentru ca "Eu nu sunt altceva decat o pata de sange care vorbeste" acelasi NS.
Ptr d-nii Mares si byBZD
D-le Mares daca va fileaza o femeie eu zic ca este de bine. Dvs. ce spuneti?
D-le byBZD ati iesit la pensie chiar asa de mult timp ca nu mai tineti minte perioada anilor 90? Aunci se mai angajau si nu era deloc ilegal, vorbesc de MAI ptr. ca la MApN nu stiu si nu ma bag cum fac altii, fizicieni, chimisti vorbitori de limbi straine rare, etc. Cred ca am spus destul si va reamintesc ca nu am de gand sa-mi scriu autobiografia.
A si mai e ceva, 3 ghicitori, deoarece am remarcat ca va plac f. mult.
DOMENII DE ACTIVITATE:
daca lucrezi intr-o croitorie ghici cum se numeste domeniul de activitate?
daca lucrezi intr-o cofetarie ghici cum se numeste domeniul de activitate?
daca lucrezi in politie, ghici cum se numeste domeniul de activitate?
Ghici ghicitorile mele!!!
PS: Si mai bine focar de cultura decat de incultura.Am mai rugat pe cineva sa ma ignore aceeasi rugaminte si ptr.dvs.

Iulian Mareș spunea...

Doamna Monica,
Înca mai intorc unele doamne capul....eu sper ca pt ochii mei albastri, ca urat asa rau nu sunt!
Era un timp cand si eu filam....acum sunt bucuros ca nu mi-a albit parul... deloc!
Multa sanatate!

Trofin spunea...

Huhurez Rez spunea...joi, 10 martie 2016, 22:58:00 EET

Nu am avut nicio replica la ce a afirmat persoana la care faceti trimitere.Persoana careia i-am replicat este alta. M-am referit la modul eliptic in care este redactat textul amendamentului si cum ar putea fi inteles daca ar ramanea asa.Daca se modifica , asa cum intuiti dvs. , nu mai este loc de interpretare . De nemultumiri... , da.

ghurse spunea...

@Iulian Mares. Cititi cu atentie art 29 si 30. Din 29 rezulta ca se mareste baza de calcul: 80% din baza de calcul prevazuta la: lit.b)art 29, art.28 si 108.
Adica baza de calcul finala= baza de calcul de la art 28+1%+SPS. La aceasta se aplica 80%. Cel putin, asa rezulta din modul de exprimare.
La ce rezulta se aplica OMM iar totalul nu trebuie sa depaseasca 100% din baza de calcul finala.

Danny spunea...

Guvernul a aprobat două hotărâri referitoare la aplicarea Legii pensiilor militare de stat
Sursa, autor: Agerpres, Agerpres. Vizualizări: 596. Voturi: 5. Merită citit
Sursa foto: Agerpres
Guvernul a aprobat în ședința de joi două hotărâri pentru aprobarea normelor de aplicarea prevederilor articolului 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat și atribuțiile, organizarea și funcționarea caselor de pensii sectoriale din MApN, MAI și SRI. Potrivit unui comunicat al Executivului transmis AGERPRES, actele normative sunt esențiale pentru asigurarea implementării optime a noului cadru normativ privind pensiile militare de stat, intrat în vigoare de la 1 ianuarie. ''În noul context legislativ, aplicabil de la 1 ianuarie 2016, se impune adoptarea normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat pentru a reglementa modalitatea restituirii sumelor reprezentând diferențele între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 și cele stabilite în baza legislației adoptate ulterior (Legea 119/2010 și OUG 1/2011, aprobată prin Legea 165/2011, cu modificările și completările ulterioare). Se respectă, astfel, principiul specific dreptului asigurărilor sociale de menținere în plată a cuantumului mai avantajos al pensiei, în ipoteza recalculării acesteia ca urmare a modificării cadrului legal", se arată în comunicatul citat.

brenda spunea...

deci un punct casigat , peste 2 ani ,daca vor creste salariile vedem ce va fi , pana atunci ar fi bine sa ii lasam si pe altii sa aiba o pensie militara , timpul le va rezolva pe toate , daca vom fi sanatosi . deci devin pensii militare si cei ce vor iesi la pensie , calcul 80 si nu 65 , cu timpul se mai pot castiga dreturi punctul casigat important legea pensiilor militare

Huhu Rezea spunea...

@Urse si altii
Mai oamenii lui D-zeu, intelegeti odata pentru totdeauna si nu mai faceti varza bruxelleza din termenii cu care opereaza o lege a pensiilor necontributive, asa cum este legea pensiilor militare.
Cuantumul pensiei militare se stabileste prin aplicarea unei cote procentuale la o baza de calcul.
Singurul, repet, singurul articol din lege care defineste baza de calcul a pensiei militare este articolul 28.
Singurul articol care stabileste cotele procentuale care se aplica bazei de calcul de la articolul 28, asa cum a fost modificat de ordonanta,nu cum a fost in legea initiala, in vederea stabilirii cuantumului pensiei militare, este articolul 29.
Nici artcolul 108 nu stabileste vreo baza de calcul, ci doar cotele procentuale ale sporului de care beneciciaza platitorii de contributie pentru pensie suplimentara.In forma din Ordonanta, spre deosebire de cea din legea initiala, art. 108 nici nu precizeaza la ce baza se aplica.
Nu are ce cauta vreo referire in lege la sporul pentru OMM, asa cum nu se face referire nici la alte drepturi, drepturile revolutionarilor, drepturile veteranilor etc, pe care, totusi, Casele de pensii le platesc.
In mintea unor contabili baza de calcul este confundat cu modul de calcul al cuantumului pensiei.
Domnilor, un text de lege nu este o definitie rebusista la care trebuie sa meditam cam ce ar vrea sa insemne.

R-26500 spunea...

@ Huhurez Rez vineri, 11 martie 2016, 10:29:00 EET. Ai dreptate! 100%!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Brenda: Poti fi un exemplu de cum sa gandesti pozitiv si te felicit! Optimismul trebuie sa ne caracterizeze pe toti si nu exteriorizarile refulante cu negativisme, injuraturi si blesteme, pentru ca nimic nu poate fi legat sau parafat pe vecie! Nemultumirile comune actioneaza la nivel national, au rezonanta, poate interveni chiar si divinul pentru a rezolva un conflict comun! Deci rezonati in concordanta cu optimismul, si nu cu tragismul! Ziceti bogdaproste ca nu s-a pironit treaba pe 65% si 80%, apoi cand vor vedea ca civilii vor fugi de recrutari pentru ca nu au avantaje vor lua masuri reparatorii, pentru ca fara armata, politie si servicii orice stat este un stat condamnat la dezordine, haos si amploarea infractionalitatilor, la nesiguranta, si ca atare se vor intreprinde, in timp, masuri reparatorii, basca faptul ca retardatii la toamna isi pun palma in cur, ura si la gara! La dracul cu ei! Atunci vom lupta pentru reparatii!

Unknown spunea...

Am scris pe site-ul PRO LEX urmatoarele si este valabil si pentru SCMD si ce sindicate or mai fi in MApN.:
Domnilor ca sindicate este bine sa va uniti si sa vorbiti aceeasi limba ca doar cu totii militati pentru binele politistilor. Lasati orgoliile, pentru acum si pentru mai tarziu. Va invit sa intrati pe huhurez.com si sa vedeti ce dezbateri interesante sunt acolo, despre problemele militarilor reservisti si activi Cand ies ei in strada hai sa fim un tot unitar si sa iesim si noi. Este bine ca toate sindicatele din sistemul apararii si sigurantei nationale sa se organizeze intr-o comunitate ale acestor structuri.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Monica: Unii gandesc limitat dupa tipare de mult apuse, in stil egoist, altii se dezvolta, se autoeduca si se leapada de sofisme si misoginisme. Eu mereu am trecut peste parapeti si limitari si m-am uitat in oglinda cand am iesit din casa sa nu ies cu scame, iar la mestecatoare am pus cenzor cu contor sa nu debitez astfel ca sa adun scame pe haine si sa fiu aratat cu degetul! Supararile nu mi-au atenuat bunul simt si cand am pierdut, ca de obicei drepturi sau ce mi-a fost drag am mers mai departe cu optimism ca Dumnezeu asa a dorit sau ca voi avea o alta sansa, dar nu am luat galeata cu laturi sa manjesc pe cei care nu au nimic comun cu prostia sau escurile mele! Mergi impetuoasa, dreapta si fericita inainte, caci nimeni si nimic nu te poate tulbura! Nimeni si nimic nu-ti poate lua un drept castigat, un titlu, o diploma, treapta valorii tale sociale si demnitatea personala! Iti dau un sticker cu optimism si incredere sa fii mandra de tine! Succes!

Nasul spunea...

Toti civilii smecheri au pensii mari dar aproximativ egale intre ei Adica magistrati cu magistrati, grefieri cu grefieri , functionari sparlamentari cu alti functionari sparlamentari, etc . toti la vechimi comparabile. Numai la armata romana generalii ( cata frunza si iarba) au , nu pensie dubla, nu tripla, ci de peste 10 ori mai mai mare ca un militar operativ de rand .De aia nu le pasa de pensiile mici ale militarilor de rand.Ia sa aiba dreptul la cel mult de maxim 4 ori pensia unui militar de rand sa vezi cum ar guita ca pensia celor de jos e prea mica.Si cand creste a celor de jos creste si dreptul lui la o pensie mai mare. Altfel e batjocura pe fata.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhurez: Ca bine ati mai zis-o in postare cu articolele mentionate! Si era asa de simplu...Poate ca asa se vor mai tempera izbucnirile de personalitate si unele frustari din nedumeriri si neantelegeri! Actus interpretandus est potius valeat quam ut pereat: Legea trebuie interpretata in sensul producerii efectelor si nu in sensul neaplicarii ei! Dixi.

Unknown spunea...

Huhurez are dreptate. OMM acorda un spor de 10, 15, 20% la pensie. Deci pensia se calculeaza in baza L 223, iar OMM nu intra in discutie la calculul pensieica o face .... varza, indiferent de care

Retrotikitaka spunea...


aplicarea legii 223 cu aceste amendamente presupune;
-baza de calcul 80% din venitul brut+ 6,547% (unde este cazul),compensare contributia individuala la bugetul de stat(procent valabil pt.anul 2016).
-+1% pentru fiecare an de vechime cumulata care depăseste 25 ani
-+ % c.p.s. la cuantumul rezultat din 80%+(nx1%)
-+ % OMM adaugat la cuantumul rezultat cf.legii 80

Toate aceste drepturi se acorda în baza urmatoarelor prevederi legale:
Legea 223-pentru contributia la pensia suplimentara (incasata doar pină in 09.2001 apoi transformata in contributie la bugetul de stat 5,5 apoi se pare din 2010 ,10,5%)

3% pentru o contributie intre 5-15 ani
6% pentru o contributie intre 15-25 ani
9% pentru o contributie peste 25 ani

Ordinul Meritul Militar /echivalent - (Art.11/Legea 80/1990)*

Clasa a III-a (10%) pt 15 ani efectivi vechime ca si cadru militar
Clasa a II-a (15%)pt. 20 ani efectivi vechime ca si cadru militar
Clasa I (20%) pt.25 ani efectivi vechime

Reiau exemplul de calcul specificat la 10 martie 15.24 pentru un detinator de 9% cps si 20% OMM ,adica maxim posibil.
80%+ 9% = 87% cuantum pensie
87% + 20% = 104.4% cuantum final pensie
Pentru încadrare în 100 rezulta ca se ia in calcul 0% vechime.
Dar cum si acel +1% este element obligatoriu in baza de calcul precum si celelalte doua elemente rezulta clar ca se încalca flagrant prevederile legii.
Si atunci banuiti in ce directie se vor face ajustari ca se intre in legalitate daca nu vor sa se depăseasca 100%.

Daca luam ca exemplu cazul la minim +3% cps si 10% OMM ar insemna total 90.64% ,procent care mai permite valorificarea a 9-10 ani din vechimea peste 25 ani.

Cineva va zice ca este un calcul in ipoteza ca toata lumea pleaca indiferent de vechime de la 80%.
Neadevarat fiindca in intervalul 80-100% nu poti orice artificii ai face sa introduci toate elementele precizate de lege. Daca aduni la 80% acei 1% peste 25 ani apoi cps si la total OMM pierderea este si mai mare.
Concluzia ; pentru respectarea art.din lege se impune modificarea acesteia(amendamentelor) in C,Deputaltilor intr-un sens sau altul(in sus peste 100%- lucru neacceptat de stapînire sau sub 80% ca sa intre toate componentele (vechime,cps,OMM dar în dezavantajul celor avantajati de pornirea de la 80%).
Interesant ce solutie de compromis se va gasi in C.Dep.

Retrotikitaka spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Retrotikitaka spunea...

M.R Ionut
De la o vîrsta toti ne simtim mereu, ba filati, ba furati. Ba la portofel ,ba la piată,...... ba la unii se instaleaza ca regula generala si trebuie intervenit cu ”vraciul”.
Posibil ca pe Mareș din ”filaj” sa-l fi si ”deochiat” !!!! ..................Zice-se ca se rezolva cu” .........”între sîni!!!!!!!

Mario spunea...

Sa radem sau sa plangem ? Mare e gradina lui.....Iohannis.. http://www.dcnews.ro/cine-este-daniel-costel-torje-noul-rector-al-academiei-de-poli-ie-alexandru-ioan-cuza_499737.html

Nasul spunea...

Raportul la pensii intre magistrati e de maxim 1/4 .La militari e de peste 1/10 ceea ce e o mare nagarie.Si da repet a suta oara toate pensiile trebuie plafonate nu numai ale militarilor la cel mult 10 000( presedintele) Nimeni nu a cotizat pentru asa pensii uriase ..Asta in timp ce multi pensiinari ( chiar militari) nu au bani de mancare sau macar o amarata de pastila.Asta nu e haiducie ci dreptate.Nimeni in Romania nu merita pensii de peste 5000 de lei cand multi pensionari mor efectiv de foame.

ghurse spunea...

@Huhu. Eu nu am spus ca e in regula cu formularea. Bineinteles ca s-au amestecat mere cu pere. Din interpretare insa, asa rezulta ca ar fi intentia, adica marirea bazei de calcul de la art 28 cu cei 1% si cu SPS si apoi aplicarea procentului de 80% la care se adauga OMM.
Art. 29 "....80% din baza de calcul prevazuta la: lit.b (a art 29), art 28 si art 108"
Art 30 "...100% din baza de calcul prevazuta la: art 28, art 29 si art 108, inclusiv art 11..."
Din punctul meu de vedere, intentia este clara, formularea legislativa lasa insa de dorit.
Mi se pare chiar cea mai corecta abordate, adica, la media celor 6 solde sa se adauge cei 1% si sporul PS si apor sa se aplice limita de 80%. Ar multumi pe toata lumea

Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Ce aveti fratilor, tot confundati baza de calcul cu modalitatea de calcul a cuantumului pensiei militare.
Cum poti sa spui " baza de calcul 80% din venitul brut"?
80% este o cota procentuala care se aplica la baza de calcul.
Baza de calcul este solda lunara bruta realizata la functia de baza(art.28).
Cred ca toti contabilii confunda cotele procentuale de la articolele 29 si 108 cu baza de calcul a pensiei, altfel nu ieseau formularile acelea rebusiste din amendamentele politistilor, inghitite de contabilii comisiei de buget-finante.
In, rest, vezi ca 80+9=89.
Solutia se gaseste in amendamentele revizuite de pe pagina de facebook a deputatului Mircovici, preluate si pe acest blog.
In esenta, se porneste de la Cota procentuala de 80%, iar plafonul de 100% priveste doar pensia militara si pensia suplimentara.
Sporul pentru OMM il iau toti militarii, chiar daca unii ajung astfel pana la 120% din baza, asa cum a fost si pe L164/2001
Retineti ca solda lunara bruta, adica baza de calcul, este mai mica decât veniturile lunare ale unui militar activ.

iceparu spunea...

Doamna Mocanu@ nu va suparati pe Viorel ca el e piloat.Daca nu ati stiut,aflati ca pentru a deveni piloat trebuie sa fii nu mai spun cum..Deaceea el a primit mai mult decat terestri.Cand a fost abrogata legea 164 i-a fatat vaca acum i-a murit vitelul. Necazul e ca nu e unicat.

Unknown spunea...

D-le ICEPARU eu am sa raspund frumos tuturor celor care se simt vizati
"E usor a scrie versuri/ Cand nimic nu ai a spune"
Tot respectul pentru tot ce inseamna haina militara si pentru toti oamenii in general indiferent de ocupatia fiecaruia. Ne-a lasat Dumnezeu pe pamantul asta mare, pe fiecare cu un rost. Mai trebuie sa-l si intelegem. De jigniri nu ducem lipsa, suntem jigniti la tot pasul de cei care ne conduc (tinta ei sunt). Dar daca trebuie sa ne jignim si intre noi....." Bucurosi le-om duce toate de e pace de-i razboi"
Macar "Eminescu sa ne judece" daca noi nu suntem in stare sa ne cenzuram pornirile.

Nasul spunea...

Cum ''piloatul '' Tigri2 nu e unicat ?Infricosator.Inseamna ca armata e deja pierduta..

Draculea spunea...

***huhurez ,adevar schiop graiesti,deoarece din SOLDA LUNARA BRUTA au fost indepartate urmatoarele elemente,componente legale ale SLB,SPORURILE,PRIMELE si PREMIILE.in rest totul cum or vrea acesti "dumnezei trecatori".

Unknown spunea...

In Legea 80 / 1995 , actualizata, la art.11 nu exista alin 3. Cine a depus un astfel de amendament(modificarea art 30) este "pe langa" lege. Asa ca discutiile pe marginea OMM sunt inutile. Sper in discernamantul deputatilor de acorecta o nedreptate. O zi buna tuturor.

Anonim spunea...

Un avocat cu vedere mai scurta decât bătaia turelei. Ordonanţa de urgenţă 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare nu prezintă elemente de neconstituţionalitate,a ordonanţei de urgenţă 57/2015.

brenda spunea...

dle H ,ia vedeti ca insfarsit se exprima azi si avocatul poporului,in legatura cu oug 57 , dupa ce face fel de fel de incursiuni prin aprecieri ,spune ca de fapt treaba asta cu pensiile militaare cade in sarcina legiutorului ,pai pana acum dece a tacut malc , dar va rog sa vedeti ce a spus azi ,si sa va exprimati si dvs

radud spunea...

Pentru clarificarea unor prevederi ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, modificată şi completată prin art. 40 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015, directorului-adjunct al Casei de pensii sectoriale a MApN, colonel Florentin Răduţ arăta(în OBSERVATORUL MILITAR Nr.1/6-12 ianuarie 2016):
- cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul pentru vechime cumulată de cel puţin 25 de ani;
- pentru fiecare an care depăşeşte cei 25 de ani, se adaugă câte 1% din baza de calcul;
- totodată, se acordă un spor de 3%, 6% sau 9%, în funcţie de contribuţia la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget;
Pensia astfel stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223/2015, nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul.
La cuantumul astfel obţinut, în funcţie de clasa ordinului Meritul militar deţinut, se adaugă un spor de 10%, 15% sau 20%, prevăzut la art. 11 alin. (3) din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.
ȘI ACUM DACĂ PARLAMENTUL SCHIMBĂ PLAFONUL(la100% din baza de calcul) la cuantumul astfel obţinut, în funcţie de clasa ordinului Meritul militar deţinut, se adaugă un spor de 10%, 15% sau 20%, prevăzut la art. 11 alin. (3) din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.

radud spunea...

Ordonanţa de urgenţă 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare nu prezintă elemente de neconstituţionalitate, precizează vineri, într-un comunicat de presă, Avocatul Poporului.

karadeniz spunea...

@Bulan
Magistraţii sunt oarecum uniformi ca pregătire şi activitate la fel şi grefierii şi alte categorii. Când analizezi o structură complexă gen o întreprindere raportul între director/manager portar/femeie de serviciu se schimbă mult şi trece de 1/10.
La militari diferă mult pregătirea, activitatea responsabilităţile şi tot aici aici mai intră obligatoriu şi aptitudini/abilităţi fizice ori psihice nu ca la magistraţi - vezi cazul Zegrean.
Chestia cu plafonarea pensiilor poate fi făcută doar în nişte limite proporţionale cu cele pentru care sunt plafonate contribuţiile la fondul a asigurări sociale. Sistemul de pensii publice este în scădere viitorul este al pensiilor private şi acolo nu există limitări de tip comunist.
Din 100 de ofiţeri doar 10-20 ajung colonei şi cel mult unul general şi aici este clar ca nu toţi sublocotenenţii ajung la pensie cu grad de lt.col/col chiar dacă toţi ar fi la fel de buni, pentru că numărul de funcţii se micşorează pe masură ce gradele cresc iar unii dintre ei nici măcar nu ajung la pensie. Referitor la generali nu sunt chiar câtă frunză şi iarbă ci cam 80 de generali activi în cadrul MApN, adică cam 1 la 1000 de oameni.

Iulian Mareș spunea...

T3,
Ai galben! Nu vrei sa intelegi?
Nu-ti recomand pasul 2!

Huhu Rezea spunea...

Comentariu recuperat. Autorul il poate copia si reposta.

tigri 3 a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Nespecialistii din Senat au aprobat amendamente si...":

@ Huhurez1
1.Corect ,80+9=89
cota procentuala 80% X solda lunara bruta (s.grad,s.functie.gradatii,ID ,(IC,SM-unde sunt incluse in solda) + sporuri unde se regasesc în salarizare).
2.Spui L 164 =120 . Corect. Dar raportat la ce baza de calcul? nu cumva una mai mica decît cea pe L 223 si anume s.grad,s.functie.gradatii,ID ,(IC,SM-unde sunt incuse in solda).
Nu rezulta cumva de aici ca baza de calcul pe L164 este mai mica ca valoare decît cea pe L223. Unii detin in baza chiar sporuri in procente serioase.
Deci 120% pe L164 poate fi mai mic decît 100% pe L223 raportat la cuantum /individ.
3.Pensiile nu depasesc salariile.Ia sa vedem cum stau lucrurile.
La solda bruta a activilor se mai adauga ca venituri permanente de luat in seama norma de hrana 27 lei sau 32/zi X 30 =aprox 1000 lei/luna. Restul,diurne,chirie,etc sunt ocazionale.
Luam doar cazurile in care pensia ar depăsesi salariul/veniturile activului si acestea se ridica cam la 30-35% din efectiv,tinînd cont de urmatoarele aspecte;Este vorba in general de cuantumurile peste cinci mii lei care se regasesc în;
- cuantumuri avantajoase mari rezultate din L119 si 263- unde este caul intre similari la grad ,functie ,sporuri
- cuantumuri avantajoase mari rezultate din L 164 reparata prin L241 - idem
- cuantumuri peste acesta valoare mari rezultate din recalculare-actualizare cu sporuri incluse.
Exemplificam prin cazuri similare grad ,functie,sporuri ,activ-pensionar calculat pe L223 baza pornire 80%. C.p. s. si OMM adaugate % peste 100%.
salariu lunar brut activ =5000 ,norma de hrana=1000 Total= 6000
pensie rezervist procent 100% =5000 ,5000 +9% = 5450 ,OMM =20% 5450 +20% = 6540(vechime efectiva maxima in CS)
pensie rezervist procent 98%x5000=4900 .4900+6% =5194 ,OMM=15% 5194 +15% = 5973 (la vechime 20 ani in AC )
la salar lunar brut =6000 ,norma hrana = aprox 1000 /lunar Total 7000
pensie rezervist 100% =6000, 6000x 9% =6540 ,OMM=20% (6540 x20%) +6540 =7848 (la vechime maxima efectiva in CS)
pensie rezervist procent 98% =5880, 5880+6% =6232 ,OMM =15% 6232+15% =7168 (la vechime 20 ani efectivi in AC)
Pentru ce trece peste sase mii te las sa te edifici in amanunt.
Asta se întimpla în cazul L 223 daca c.p.s. si OMM se acorda peste 100% ,la cuantumuri de similar grad ,funcie ,sporuri activ-pensionar, la valori peste 5000.
Ei stiu bine treaba asta si nu prea vor ceda.
O

Retrotikitaka spunea...

@ Huhurez
1.Oare am scis sa fiu cenzurat?
2. Cînd am spus ferm ca pe motive bugetar-fiscale justificate OG 57 nu este neconstitutionala nu am fost crezut.( comentariile exista in arhiva).
Azi,Avocatul Poporului a emis un comunicat în care spune ca OG 57 nu contine elemente de neconstitutionalitate.
Îmi pare foarte rau ca vad iesind în fata vașnici ”stiutori de mînuire tehnica si armament ” dar necunoscatori de legi si tehnica legislativa ,fie ei chia generali.
Din cauza asta am ajuns aici si ne freaca astia cum vor.
De asemenea din comentarii se observa ca multi sunt straini la capitolul cunoastere si interpretare legi. Inclusiv mare parte din cei iesiti in strada. Ce sa mai zic de ”avocatul” sindical contestatar, mult ridicat atunci in slavi de ”marele”sindic.
Asa nu stiu cînd ne facem bine ? Criza de oameni docti in materie?
Cred ca cei bine pregatiti cu grade deveniti avocati stau la o parte bine ascunsi după pensii calculate în alt sistem.

Iulian Mareș spunea...

Asta era pe L223, nemodificata?

Draculea spunea...

Conform caclulelor dupa amendamentele propuse de Mircovici cuantumul pensiei mele va scadea cu 36% ajungand sub valoarea salariului mediu brut pe tara,adica la 2467 lei.
Multumesc din inima partidului!

Iulian Mareș spunea...

T3
De cd nu si facut tu sesizare la Av Poporului, atunci?

Iulian Mareș spunea...

T3,
De ce nu ai facut tu o sesizare catre Av Poporului mai buna!
Ca te pricepi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ma uitam la poza de pe coperta cu cei doi godaci fericiti ca au scapat de pe masa de Craciun cu marul in ratan si morcovul copt in gaoz! Ce gusi in falduri de bunastare au si ce mai munca transpiranta depusa denota asta in slujba apararii cetateanului ratacit de pe strada! Isi rad in barbile de untura multumiti de teapa trasa militaurilor prin manarirea Ordonantei care-i dezmosteneste la vechimea de brostaci kaki. Gusile alea pline de untura si de sorici rozalii nu pot fi paravane ale averilor de belferi acumulate prin munca cinstita de budgetari, asa cum o frunza nu poate fi imbracata in locul budigailor sa ascunda rusinica cu doua gusi gofrate! Grasi, satui, ba chiar chiftuiti, multumiti, cu un zambet siret si chiar mistocaresc la adresa noastra, adicatelea cei fraieriti! Mari, cat doua sifoniere cu multe sertare de pastrat verzisorii din prosteli legislative, ocupa coperta precum doi porci despicati pe masa de disectie a macelarului de la abator! Elefantii sunt niste paduchi castrati pe langa augustele si impunatoarele lor efigii! Mai, dar bine mai traiesc trantorii astia din Romanistan care se ocupa de manarit ordonante in regim de SMURD!