Un produs Blogger.

joi, iunie 02, 2016

Zvonuri despre pensiile anticipate si de invaliditate

29 comments
Guvernul pregăteşte condiţii mai aspre pentru pensionările anticipate şi pentru pensionările pe motiv de invaliditate. Asta după ce din 2013 este în creştere numărul de persoane ce beneficiază de pensie de invaliditate, după o modificare a legii pensiilor impusă de Curtea Constituţională. Guvernul lucrează la un pachet de măsuri ce va cerne numărul celor ce se pensioneaza anticipat sau pe caz de invaliditate, ca parte a strategiei ce se adresează persoanele vârstnice pe perioada 2015 - 2020. Vom asista la revizuirea condiţiilor şi procedurilor pentru acordarea pensiei de invaliditate, a celei anticipate şi pentru cea anticipată parţială. În prezent statul plăteşte peste 700.000 de pensii de invaliditate, cu valoare medie de 574 lei, iar fenomenul este în creştere din 2013, când legea sistemului unitar de pensii publice a fost modificată ca urmare a unei decizii a CCR. Un alt obiectiv al guvernului este egalizarea vârstei standard de pensionare la 65 ani pentru femei şi bărbaţi până în anul 2035 prin creşterea eşalonată a vârstei standard de pensionare. Este vizată şi o altă categorie vulnerabilă de pensionari, respectiv cei din agricultură, care nu este acoperită de sistemele de asigurări sociale. Strategia naţională 2015 - 2020 mai include şi instituirea unui program de sprijin pentru populaţia vârstnică, în special din mediul rural, care nu este acoperită de sistemele de asigurări sociale. Totodată, în următorii cinci ani Guvernul are în plan majorarea pensiei minime la un nivel care să permită beneficiarilor acestui drept satisfacerea nevoilor zilnice de viaţă

29 de comentarii:

sorin spunea...

Când vor vedea rezultatele alegerilor de duminica,acesti tehnocrati sustinuti de p.n.l-ist,adica fostii p.d.l-isti,care acum spera ca memoria colectiva a romanilor e scurta si ca am uitat de tăierea salariilor...or sa se duca draku,cu toate ordonantele si proiectele lor de legi

ifrim spunea...

Alt zvon pe surse conditioneaza aprobarea dosarului de pensionare de justificarea averii din perioada activa a bugetarilor cu viza ca nu sunt suspiciuni de dobandire, si instrainare voalata pe numele rudelor,afinilor.Emotii ingrijorari cred ca vor avea cei din afara SNApOP pt. care presupun ca e simpla formalitate!

brenda spunea...

nu inteleg ceva ,acest guvern face planuri pe 5 ani , toate acestea vor ajunge in parlamentul nou , sau cumva este programat sa ramana neclintit , sau baga batul prin gard?

brenda spunea...

nu stiu cine samt acei 29 % care vor sa il voteze pe acelPREDOIU, nu am numic cu el ,dar reprezinta dreapta , adica in nici un caz interesele celor saraci si celor 5v mil de pensionari , sa le fie rusine

brenda spunea...

se aproba ordonanta cu salarizarea miercuri , se spune ca art 60 din legea 223 nu se aplica pe perioada aplicarii ordonantei . adica care perioada de o luna ,un an .cat? deci acel art 49 din ordonanta 57\2015 a ra,as inghetata din cauza ca era pe teava acest suniect , deci cei din comisii au stiut si nu au mai respectat nimic , sa vedem dupa alegerule astea , ca este un intreg balamuc cu legile astea ravasite ,ordonaante anapoda,

brenda spunea...

aqdica art 40 din oug 57 , scuze ,dar ce vorface cu legile astea ,le vor modifica mereu cum i se ....unuia ,

micutzul spunea...

Guvernul lui ,, Peste,,....

Soarele spunea...

Aia e pensie de 100 de euro? Bataie de joc Adica 3 euro pe zi .

Iulian Mareș spunea...

Dna (si nu DNA) Brenda,
Va rog sa nu va empacientati, nu mai este mult panala toamna si sigur veti citi despre audierile la DNA a actualilor ministri!
Totul trebuie sa aiba un inceput si un sfarsit!

Gerge C. spunea...

Ma poate lamuri cineva ce reprezinta acel "spor de vechime" prevazut in art. 14 alin.(2) din Ordinul comun M25/2016 pentru aprobarea procedurilor de recalculare si actualizare a pensiilor militare de stat? Va multumesc! George C.

Soarele spunea...

La civili vor sa uneasca pilonul 1 cu 2 ca sa poata sa le mareasca pensia .O idee buna oricum banii din pensiile private erau pregatiti pentru frauda.

VMarian spunea...

George c.,
Militarii detasati in afara M.Ap.N. pe statul de plata aveau spor de vechime in loc de gradatii. Apropo, atunci cand le vor calcula pensia in loc de 42% sau 36% vor avea maxim 25%, cat a fost si este sporul de vechime la civili.

Huhu Rezea spunea...

@George C
Pâna prin anul 1992 nu existau actualele gradatii pentru vechimea efectiva. Exista un spor de vechime care ajungea la 15% din solda la o vechime de peste 20 de ani.
Articolul respectiv din M25 se refera la cei care isi aleg cele 6 luni pentru baza de calcul din perioada anterioara anului 1992.Câti vor mai exista?

VMarian spunea...

Gradatiile la militari exista incepand cu 01.01.1967.

Unknown spunea...

@ Huhurez - In care armata nu existau ,, actualele '' gradatzii ???. Au existat cel putzin din 1975 cand am luat eu prima gradatzie , 6%. Prin ' 80 a venit un ordin ca daca-i lucrat cel putzin 3 ani in civilie inainte de armata ai automat gradatzia urmatoare . Eu nu lucrasem decat 1 an si 3 luni da' anul ala se adauga la vechime si luai gradatzia mai repede[ 1 an in cazul meu , ca se dadea doar de la 1 ian. a anului urmator] !!!!. ok???????.

Gerge C. spunea...

Nu mai inteleg nimic! Am devenit ofiter in 1970 si imi amintesc ca am beneficiat din trei in trei ani de cate o gradatie reprezentand 5% din solda. Se putea ajunge, astfel, la 7 gradatii (35%). Apoi, prin anii 1980, intervalul de acordare a gradatiilor a devenit 5 ani. Sa ma fi tradat memoria?

Unknown spunea...

@ Huhurez Pana ,, prin anul 1992'' nu existau in armata decat - solda de grad , functzie , gradatziile de vechime si ord.50 - al lui Bodnaras !!!. Puteai sa faci mii de asanari , sa asiguri zeci de starturi , sa lucrezi cu cifru de stat, sa ai n specialitatzi de clasa [ ok , nu ma refer la cadrele din arma aviatzie , scafandrii , etc] , de ex radiotelegrafist cls 1 , telegrafist cls 1 , centralist cls1, erau ,, onorifice''. Dupa aia au inceput cu jdemii de sporuri sau prime sau solde - care de comanda , care de merit , care de ,, fidelitate'' , ca la amante !!!. O mizerie jegoasa - mm ce-i crestea in fiecare an porc de craciun sefului transmisiunilor avea in fiecare an solda de merit !!!!. Dumnezeu sa-l odihneasca. In loc sa mareasca soldele de grad si functzie [ la ofitzeri , da , s-au dublat si mai mult de-atat] au bagat tot felul de jmecherii - daca-n '89 un plt.maj avea 3500 si-un maior 45oo , in '99 subof. avea 3 mil. si maioru' 6 , deci dela 33% la dublu. !!!!. Asta-i adevarul despre ,, istoria noastra postrevolutzionara ''.

Unknown spunea...

Chiar daca maine[ azi , de fapt] o sa avetzi alegeri NU UITATZI CE-A SPUS RECENT UN FIU DE CATZEA REFERITOR LA ALTE ALEGERI ,, CHIAR DACA TRUMP VA CASTIGA ALEGERILE ................... NU SUNTEM ROMANIA '' ?????!!!!!!. CU ALTE CUVINTE , O SA AVEM NOI GRIJA , ASA CUM AM AVUT SI-N ROMANIA ????!!!!!!. FUCKING B..TARD !!!!!!.

Iulian Mareș spunea...

Vasile,
Ai dreptate, daaar solda lor avea alte componente! De la armata primeau solda de grad, erau pe functii de gl. bg si echivalarea era de secretar/subsecretar de stat! Intrau in consilii de administratii...etc!

Iulian Mareș spunea...

Dar si personakul militar, cei tineri, sunt in pilonul II? Parca da!

brenda spunea...

sa va auda ...dumnezeu ,dle MARES,dar nu cred, fiindca au cam fost mana un mana , nu ati vazut ca au stopat sa dea raport pe oug 57, ce sa mai zic de art 40, fiindca asa li s-a comandat ca celor care au iesit la pensie anul acesta ,pana acum li s-a aplicat acel procent de 65 , va dati seama ca cei cu vechime mai mica a fost prapad .. asa ca au facut de3 aci economii sa le dea salarii mai mari in august unora ,.......si lui mala mare IOHANIS si ai lui.EU le doresc astora ca din acei bani sa isi puna bomboane pe coliva .

Huhu Rezea spunea...

@george
Au fost perioade in care numarul gradatiilor era corelat cu gradele militare. Situatia a fost uniformizata pentru toti militarii prin Hg-urile de aplicare a Metodologiei de recalculare a pensiilor militare potrivit L 164/2001.
Din câte imi amintesc, 7 gradatii x 6% = 42% s-au introdus prin Legea 138/1999.
In ultimii 5 ani de activitate vei avea numarul de gradatii pe care le-ai avut in din cizia de pensie pe L 164.

Iulian Mareș spunea...

Firea Gabi 42
Nicusor Dan 25
Predoiu 14
Turcescu 5,
Categoric %!

ifrim spunea...

Sa speram ca ai cifrele aurite!

Iulian Mareș spunea...

Ifrim,
Chiar super aurite! Plus sectoarele!..... sa vedem si la 1, dar ar fi ok cu o frantuzoica cu charm!
Urmaream casele de sondaj pe net! Nu sunt mama Omida!

Cristian spunea...

Sunt politist in varsta de 44 ani cu o vechime de 21 ani in MAI, am fost declarat apt medical limitat din octombrie 2015 de catre comisia medico militara pe o perioada de 1 an...
Pot iesi la pensie anticipat partial conform legii 223 din 2015?

PS: Am fost la cei de la resurse umane si mi au spus ca nu pot iesi la pensie intrucat nu a fost restructurat postul sau ca nu am fost declarat inapt medical de catre comisia medico militara.
Chiar nu mai inteleg nimic.....astept raspunsurile dumneavoastra

Huhu Rezea spunea...

@Cristian
Potrivit art. 18 lit. b) puteti sa faceti raport de incetare a raporturilor de serviciu cu drept de pensie antocipata partiala, daca aveti clasare de apt limitat stabilita de comisia medico-militara.
Daca nu faceti raport de incetare a raporturilor de serviciu, dupa un an de zile trebuie sa mergeti din nou la comisie.
Poate v-a fost teama ca mai intâi sa cereti incetarea raporturilor de serviciu. Nu cred ca la resurse umane aveti colegi care nu cunosc legea.

Unknown spunea...

Multumesc mult pentru raspuns! Am fost la cei de la resurse umane si le-am expus situatia mea si raspunsul lor a fost ca nu beneficiez de prevederile legii 223\2015 privind pensia anticipata partial....singura posibilitate de a primi pensie anticipata partial este ca sa fie radiat postul sau sa fiu declarat inapt medical de catre comisia medico militara...intrucat cei de de la resurse umane sunt rau intentionati.ma poate ajuta cineva cu un model de raport de pensionare si cu lamuriri suplimentare pe adresa de email primacristian@yahoo.com? Va multumesc mult!

Unknown spunea...

Stie cineva daca prevederile art. 18 ale legii 223\2015 privind pensia anticipata partial se refera doar la
militari, fara ca celelalte categorii (politisti, functionari publici cu statut special) sa beneficieze de ele? Am fost din nou, la cei de la resurse umane, si au spus ca politisti nu beneficiaza de acestea decat partial (sa fie declarat inapt medical sau functia sa fie radiata in urma reorganizarii). Cei declarati apt limitat mwdical nu beneficiaza chiar daca au peste 20 ani vechime in serviciu...Ma poate ajuta cineva cu niste lamuriri? Cum este posibil ca legea pensiilor militare sa se aplice diferit? Ma poate ajuta cineva, va rog, cu niste lamuriri suplimentare?